|
|
| נשלח ב-6/11/2012 02:25 |
|
| |
רק לשם המחשה - הבנק למסחר, שהיו בו 1300 לקוחות בלבד - כמו גמ"ח קטן, קרס עקב מעילה, ובנק ישראל החליט לערוב לפקדונות הלקוחות, בעלות של כ-200 מיליון ש"ח. עד כמה שידוע לי, אין אף גמ"ח שנהנה מערבות דומה.
עוד כמה נתונים - מתוך כ-16 בנקים הפועלים בישראל, לפחות 6 מהם (37.5%) הגיעו בשלב כלשהו למצב שהצריך הזרמת כספים מאסיבית מצד הממשלה - דיסקונט, לאומי, הפועלים והמזרחי הולאמו ב-1983, הבנק לתעשיה הולאם ב-2002, והבנק למסחר קרס באותה שנה. אכן, מערכת הבנקאות אינה יכולה לקיים את עצמה בעצמה. מה זה מראה על המודל העסקי של בנק עם ריבית?
תוקן על ידי אראלסגל ב- 06/11/2012 02:41:13
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2012 06:40 |
|
| |
אראל
בקשר לגמחים אתה טועה
כמכשיר לעזרה למי שאינו מבוסס ובסכומים קטנים יחסית זה טוב, אבל היות ומקור הכספים הוא הלוואות התנדבותיות, מי יעז לתת גמח של 200 מליון ש"ח -מכספי מלווים אחרים- לעסק גדול? רק מי שמערב בזה שקולי רווח!
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2012 07:00 |
|
| |
ישנן כמה דרכים לתת תמריצים לאנשים להלוות ללא ריבית. דרך אחת היא שיטת הנקודות, שנבחנת באשכול זה. ישנן דרכים אחרות, אולם ראוי לדון בהן בנפרד.
תוקן על ידי אראלסגל ב- 06/11/2012 07:25:21
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2012 07:31 |
|
| |
כדי לקשר לתחילת האשכול - השאלה העסקית היא: נניח שיהיה בנק ללא ריבית, העובד בשיטת הנקודות, ללא "עמלת הלוואה" שיש בה איסור ריבית (פרט לגביית הוצאות מוכחות כנגד קבלות, שזה מותר לפי כל הדעות). ונניח שהמדינה תיתן ערבות לפקדונות הציבור בבנק זה, כמו שהיא נותנת ערבות לכל שאר הבנקים (או לחילופין, תפסיק לתת ערבות לפקדונות הציבור בכל הבנקים). האם הבנק החדש יצליח יותר או פחות מהבנקים המלווים בריבית? ההשערה שלי, שהוא יצליח יותר, משתי סיבות:
- המודל של הלוואה תמורת הלוואה הוא הוגן, שקוף וזול יותר ללקוח מהמודל של הלוואה תמורת כסף, ובסופו של דבר אנשים יעדיפו את המודל הזה על-פני הריבית של הבנקים.
- כשאין ריבית, שיקול-הדעת במתן הלוואות יהיה זהיר יותר, כך שיהיו פחות חובות אבודים.
כמובן כדי לבדוק השערה זו יש לבצע ניסוי בתנאים הוגנים, מבחינת התערבות הממשלה.
תוקן על ידי אראלסגל ב- 06/11/2012 07:38:17
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2012 10:35 |
|
| |
| אראלסגל כתב: |  | כדי לקשר לתחילת האשכול - השאלה העסקית היא: נניח שיהיה בנק ללא ריבית, העובד בשיטת הנקודות, ללא "עמלת הלוואה" שיש בה איסור ריבית (פרט לגביית הוצאות מוכחות כנגד קבלות, שזה מותר לפי כל הדעות). ונניח שהמדינה תיתן ערבות לפקדונות הציבור בבנק זה, כמו שהיא נותנת ערבות לכל שאר הבנקים (או לחילופין, תפסיק לתת ערבות לפקדונות הציבור בכל הבנקים). האם הבנק החדש יצליח יותר או פחות מהבנקים המלווים בריבית? ההשערה שלי, שהוא יצליח יותר, משתי סיבות:
- המודל של הלוואה תמורת הלוואה הוא הוגן, שקוף וזול יותר ללקוח מהמודל של הלוואה תמורת כסף, ובסופו של דבר אנשים יעדיפו את המודל הזה על-פני הריבית של הבנקים.
- כשאין ריבית, שיקול-הדעת במתן הלוואות יהיה זהיר יותר, כך שיהיו פחות חובות אבודים.
כמובן כדי לבדוק השערה זו יש לבצע ניסוי בתנאים הוגנים, מבחינת התערבות הממשלה.
תוקן על ידי אראלסגל ב- 06/11/2012 07:38:17
|
|
מהיכן יגיעו הפקדונות?
מציבור החוסכים.
מדוע ציבור זה לא רץ כיום להפקיד כספו בגמ"חים - שלדברךיך למעלה הם יציבים וקיימים שנים רבות - אלא בבנקים המסחריים?
כדי לענות על השאלה הזו, שאל את עצמך את השאלה הבאה, במודל הממשיך את דבריך ממעלה:
נניח שיש בפני ציבור החוסכים הפוטנציאלי שני בנקים; האחד משלם ריבית על חסכונות שהופקדו בו, והאחר לא. באיזה בנק יעדיפו החוסכים להפקיד את כספם, בזה בו עולה להם כסף להפקיד אותו (עמלות), או בזה שמשלם להם תמורת נכונותם להפקיד בו את הכסף?
בין הפותרים נכונה תוגרל קערה של חומוס שנשארה מגמ"ח ארבעס לשלום זכר.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2012 11:02 |
|
| |
לא קראתי את כל התגובות, אבל נראה לי שהטיעון "זה לא כלכלי" בטעות יסודו, לא בגלל שהוא לא נכון טכנית, אלא בגלל שהוא מחמיץ את עיקר הרעיון של כלכלה בלי ריבית (וכלכלת התורה בכלל) הרעיון של כלכלת התורה הוא אנטי כלכלי, במובן שבו המטרה העליונה היא מיקסום הרווחים. התפיסה של התורה היא שהכלכלה היא כלי לבניית חיים בריאים מבורכים וברי קיימא בעולם , הא ותו לא. לכן לעתים שווה לא רק שלא למקסם רווחים אלא אפילו להפסיד כדי לקיים את התכלית העליונה לשמה גם הכלכלה מתקיימת, אם זה במתן צדקה או בשמירת שבת, ואם בהלואה בלי ריבית או בשמירת שמיטה. כל זה בלי להיכנס לבנק JAK והמתודה שלו, שממה שהבחנתי בקריאה מרפרפת ברי לי שאינו מממש את הרעיון הזה בשלימות.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2012 11:44 |
|
| |
| אישציפור כתב: |  | לא קראתי את כל התגובות,
אבל נראה לי שהטיעון "זה לא כלכלי" בטעות יסודו, לא בגלל שהוא לא נכון טכנית, אלא בגלל שהוא מחמיץ את עיקר הרעיון של כלכלה בלי ריבית (וכלכלת התורה בכלל) הרעיון של כלכלת התורה הוא אנטי כלכלי, במובן שבו המטרה העליונה היא מיקסום הרווחים.
התפיסה של התורה היא שהכלכלה היא כלי לבניית חיים בריאים מבורכים וברי קיימא בעולם , הא ותו לא. לכן לעתים שווה לא רק שלא למקסם רווחים אלא אפילו להפסיד כדי לקיים את התכלית העליונה לשמה גם הכלכלה מתקיימת, אם זה במתן צדקה או בשמירת שבת, ואם בהלואה בלי ריבית או בשמירת שמיטה.
כל זה בלי להיכנס לבנק JAK והמתודה שלו, שממה שהבחנתי בקריאה מרפרפת ברי לי שאינו מממש את הרעיון הזה בשלימות. |
|
הדברים שלך הם ציטוט מאחד מאלו שהתווכחו עם הלל כנגד תקנת הפרוזבול.
ובכל זאת - תיקנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2012 11:51 |
|
| |
מואדיב, 1. לא זכור לי שמישהו התווכח עם הלל בענין, דומני שאז בעלי הבתים היו קצת פחות דעתנים, ומקבלי סמכות החכמים מאשר היום. 2. גם על דרך המשל , דבריך מוטעים בעליל, כיון שתקנת פרוזבול נועדה כדי שיקיימו את מצוות ההלואה , כך שהיה להלל תשובה איתנה להיסמך עליה, מה שלחובבי הריבית בשם "קדושת כלכלת ההון" אין.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2012 17:09 |
|
| |
איש ציפור, דבר אחד הוא לפעול כנגד החמדנות של הפרט (כלומר למשל לקרוא לאנשים פרטיים לשמור שמיטה, שבת או להלוות ללא ריבית) ודבר אחר הוא לנסות להילחם בטחנות רוח ולטעון דבר והיפוכו. ללא התייחסות לכסף כאל מוצר (ומכאן לקיחת תשלום (ריבית) על השכרתו (הלוואתו)), לא תתקיים הכלכלה המודרנית וההתפתחות הכלכלית תיעצר ואף תיסוג על כל המשמעויות של הדבר. בנקאים שעיסוקם הוא מסחר בכסף הם לא יותר חומרניים מאשר כאלו שסוחרים בתפו"א, כפי שסביר לשלם כסף על שכירת מכונית כך גם סביר לשלם כסף על שכירת (הלוואת) כסף. אם מחפשים הסבר מהסוג שלך לאיסור ריבית הוא חל על אנשים פרטיים שמסחר בכספים אינו מרכז עיסוקם, אדם שמשאיל משהו לשכנו בדרך כלל לא מבקש תמורה וכך גם מי שמלווה לשכן או מכר שזקוק לקצת כסף. כמובן, יכול להיות שזה קורבן שהתורה דורשת מאיתנו, אבל הוא לא יוביל לחברה טובה יותר (פחות חומרנית ומוטת רווחים) אלא לענייה יותר.
תוקן על ידי מטפחתספרים ב- 06/11/2012 17:14:52
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2012 17:27 |
|
| |
מטפחת האם מבחינת התורה קיים חילוק בין אדם פרטי למוסד בנקאי? אולי התורה באמת כוונה לאדם הפרטי ואז אין צורך בהיתר עסקה.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2012 20:13 |
|
| |
| מואדיב כתב: |  | | מהיכן יגיעו הפקדונות [לבנק בלי ריבית]? מציבור החוסכים. מדוע ציבור זה לא רץ כיום להפקיד כספו בגמ"חים - שלדבריך למעלה הם יציבים וקיימים שנים רבות - אלא בבנקים המסחריים? |
|
כבר עניתי, לנוחותך אענה שוב:
- בנק ישראל ערב לפקדונות הציבור בבנקים, הוא לא ערב לפקדונות הציבור בגמ"חים. לכן, אנשים מפקידים בגמ"חים רק אם הם מכירים אישית את מנהל הגמ"ח, או לפחות מאותה שכונה/חוג חברתי שלו. אילו בנק ישראל יודיע, שממחר בבוקר הוא פועל על-פי עקרונות המשק החופשי, ואינו ערב יותר לפקדונות הציבור בבנקים - כמות הפקדונות בבנקים תקטן משמעותית, ותרד לסדר גודל של גמ"ח שכונתי.
- הבנקים משלמים ריבית למפקידים והגמ"חים לא משלמים שום דבר, אולם לשם כך הצעתי להנהיג את שיטת הנקודות - אם המפקיד יידע, שתמורת הפיקדון שלו הוא יקבל זכות להלוואה בעתיד, ייתכן שזה יהיה שווה לו יותר מכסף. לפירוט ודוגמאות, ראה בדף 2 באשכול זה:
תוקן על ידי אראלסגל ב- 06/11/2012 20:21:30
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2012 20:19 |
|
| |
| דייר כתב: |  | מטפחת האם מבחינת התורה קיים חילוק בין אדם פרטי למוסד בנקאי? אולי התורה באמת כוונה לאדם הפרטי ואז אין צורך בהיתר עסקה. |
|
זו דעת הרב יואל בן-נון.
לענ"ד, זה נכון בכיוון אחד - כאשר הלווה הוא לא אדם פרטי אלא חברה בע"מ, יש מקום לטעון שאין איסור ריבית, כי אין כאן בכלל הלוואה. ההגדרה של "הלוואה" היא חוב שהלווה משועבד לפרעונו - חוב שעליו להחזיר ויהי מה. אבל בחברה בע"מ, אין אף אדם המשועבד להחזר החוב, שהרי אם החברה תפסיד ותפשוט רגל, הבעלים לא יהיה חייב לשלם את החוב מכיסו (ע"ע "תיספורת"). אם כך, התשלום הנוסף שהחברה משלמת למלווה אינה "ריבית" (כי אין כאן בכלל הלוואה) אלא השתתפות ברווחים.
אבל אם המלווה הוא חברה בע"מ - לענ"ד אין להקל. הרי הלווה משועבד לתשלום החוב, ובמקרים רבים הבנק מעקל את ביתו וזורק אותו לרחוב, למרות שכבר שילם את כל החוב, רק בגלל שעדיין לא שילם את הריבית. זה בבירור היפך התורה, ושום היתר לא יעזור.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2012 20:31 |
|
| |
מסכים שהבנקים הם שודדים מנומסים עם חליפה ועניבה תואמת.
אני זוכר כמה ריבית שילמתי על המשכנתא שלקחנו פשוט שערוריה מוצצי דם מהסוג
הגרוע ביותר.
תוקן על ידי דייר ב- 06/11/2012 20:51:20
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2012 21:07 |
|
| |
מטפחת, זה לא כ"כ מפחיד אותי, העושר המדומה של התרבות המערבית , גדל על גבם של העניים בעולם השלישי , שלא לדבר על החצר האחורית של התרבות הצבועה הזו , בשכונות הסלאמס ובעולם התחתון המסועף שהיא פיתחה. אני מעדיף קצת פחות שפע וקצת יותר חיי יושר וחירות , להזכירך המשעבד מספר אחד של האדם הוא הצורך להתפרנס, צורך שאלמלא העולם הכלכלי שאתה כ"כ מהלל היה יכול להענות די בקלות בזכות הטכנולוגיה, אלא שבגלל הפיכת הפיננסים למוצר צריכה מדומה, צריך לעבוד הרבה מאוד כדי להדביק את הפער והריביות כדי להחזיק את הנכס הבסיסי ביותר של האדם, הבית , שהיום הפך כבר להיות דירת 3-4 חדרים במחיר שאדם עובד שמרוויח מעל הממוצע במשק , לא מסוגל להשיג מבלי להשתעבד לעשרות שנים. (וגם זה רק אם אין לו "יותר מדי" ילדים לפרנס, ואינו נותן צדקה) אז עם כל הכבוד ל"צמיחה" הכללית והשפע שהאדם הממוצע כלל לא יודע להכיל, אותי מעניינים יותר חיי החירות של הפרט, שמהם תצמח חברה טובה בריאה ואמיתית (תתפלא לשיטתי האמת חשובה אפילו יותר מכסף ! אני מניח שלשיטתך זה הזמן בו צריך לאשפז אותי בבית משוגעים...) יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2012 23:33 |
|
| |
העושר והחיים של כל בני האדם בעולם גדל וממשיך לגדול, במאה ה18 מחצית מהנולדים לא הגיעו לבגרות, כיום במדינות הנחשלות ביותר לא מגיעים למספרים האלו. על מה ממה שכבר קיים אתה מוכן לוותר? המינימום שאתה מעוניים לשמר, היה ניתן להגיע אליו ללא מערכת פיננסית הכוללת ריבית? כפי שכתבתי אין היגיון באיסור על מסחר בכסף יותר מאשר באיסור על מסחר בתפוחים, מבחינה זאת הקומוניסטים צדקו והתוצאות ידועות. הניסיון לברוא חברה "טובה, בריאה, ואמיתית" שבה בני אדם לא יפעלו (לחלוטין) משיקולים כלכליים הוא חלום באספמיה במקרה הטוב או מציאות ביעותים במקרה הפחות טוב.
|
|
|
|
|