בית פורומים עצור כאן חושבים

"אתה בחרתנו"- לאומיות, גזענות, דת (ניר שטרן)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/10/2012 17:47 לינק ישיר 

יהי,
זו לא אמונה זו ידיעה ברורה.
רק אחדד הידיעה הזו לא מתייחסת לאנשים פרטיים , שם ודאי שכל גוי יכול להשיג לא פחות ובמובן מה אף יותר מכל יהודי, אם ירצה בכך.
               הטענה שלי נוגעת לישראל כעם , וזו ידיעה ולא אמונה כפי שכתבת בטעות, כיון שישראל יוסדו מתחילתם על יסוד אחר, מה שמשפיע על ישותו והתנהלותו מימי קדם ועד אתה, מה שלא קיים אצל אומות אחרות, וממילא גם לא ייתכן שיווצר אצלם ספונטנית פתאום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2012 18:24 לינק ישיר 

אי"צ
שיהיה. ברור שכל מי שמאמין במשהו הרי הוא חושב זאת לידיעה אז הצהרתך שזו ידיעה לא מועלת לויכוח כלל. ובאשר לטעם שאתה מעלה זה פשוט לא נכון, יש עוד עמים שייסדו על בסיס זה, ואין צריך לומר דתות. וכמו כן היסטוריה מפוקפקת של איך נוסדה עם ישראל בכל אופן לא נראה שיהיה לה השלכה על מהות העם אחרי אלפי שנים [או אפילו אחרי כמה שנים] באופן טבעי.

בכל אופן כבר אמרתי שמטרת האשכול הזה אינו להתווכח עם מי שמחזיק בעליונות ישראלית מהותית אלא פונה לאלו שלא מקבלים אותו ומנסים לפרש את המסורת מחדש במקוריות. ולזה נועד האשכול לבחון פירושים אלו.

תוקן על ידי יהיאור ב- 30/10/2012 18:24:55

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2012 18:53 לינק ישיר 

ברשותכם אוסיף נקודה: מה המעלה של עם ישראל?
בהרבה מקומות בתפלה בפסוקים ובדרז"ל מופיעים מעלות ושבחים שונים על עם ישראל, אנו מודים שבחרתנו, אהבת אותנו, רצית בנו, רוממתנו, קידשתנו, וקרבתנו, וכו'. אבל כל אלו הם שבחיים כלליים. [לבד מענין התורה והמצוות שמפורטים, אבל לא ברור אם בדיוק מצוות אלו זה הכוונה או מה שיותר נראה שהכוונה לכללות הענין שנבחרנו לעבוד את ה'.]
נטיית המהותנים, כמו המהר"ל, וכו', הוא להסיק מכל זה, שלא איזה מעלה מסויימתהוא המבדיל את ישראל מכל העמים, ולא איזה חסרון פרטי הוא החסרון של הגויים , וכל המעלות אינם אלא קישוטים לעצם הדבר שהוא היהדות. עצם ישראל שונה מגויים. ולא צריך לזה שום הסבר. כלומר כל ההסברים הם רק הסברים לדבר הזה אבל לא הדבר עצמו.
נקל להבין שגישה זו אינה הגישה המרווחת ביותר במקורות. כשאני רואה מישהו אומר משהו עם טעם, הכי סביר זה להניח שהטעם אכן גרם למה שהוא אומר. ולא שמה שהוא אומר נכון בעצם והטעם זה רק קישוט, כו כדרש שדרשו האחרונים על המילים טעמי המצוות.
לכן כשאני רואה למשל שאומרים עלינו לשבח וגו' שלא עשנו כגויי הארצות וגו', ולמה? שהם משתחווים אל הבל וריק ומתפללים אל אל לא יושיע, ואנחנו כורעים וגו'. אני קורא בפשטות שכל היתרון של ישראל על העמים הוא בכך שהם עובדים ע"ז ואנחנו עובדים לה'. אז אם כיום כל או רוב העולם עובד לה' אחד. [עכ"פ לא פחות מזה], הרי שכל ההבדל הזה איננו. זו באמת סברת המאירי וחסידיו שנוטים לבטל את כל ההלכות המבדילות בין ישראל לעמים מסיבה זו.
מי שרוצה שנאמין בהבדל מהותי שאינו תלוי בשום טעם, עליו להוכיח למה הוא חושב שזו כוונת המקורות [חוץ מהפחד שהם ייהפכו ללא רלוונטיים כאשר הטעם מתבטל, שזו המוטיביציה לכלל הגישות האלו בתחומים רבים], ומה טעם יש בכלל להאמין בדבר שהוא בלי טעם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2012 18:57 לינק ישיר 

תמיד אפשר להמציא איזה מטרה נעלה יותר ממה שכל שכל אנושי יכול להשיג ולומר שזו המעלה של ישראל- "הגוים להם די שיהיה עולם טוב וצודק, אבל ישראל, התפקיד שלנו זה משהו אחר לגמרי, להביא את העולם לרובד אחד בכלל, וכו' וכו'"
אבל על גישה שכזו להתמודד עם כמה בעיות. א'- למה יותר מסתבר לפרש כך את המקורות מאשר להאמין להם שהטעם שהם נותנים הוא הטעם. ב- איזה מובן יש לדבר שאין לו מובן בשפתנו, [זו בעייה כללית בכל מטאפיזיקה], ואפילו אם נסכים שיש מובן למה שלא ניתן לביטוי, למה הזכות לדבר הזה שמורה לישראל לבד. ישנם גוים רבים מכל הסוגים שגם טוענים את הטענה הזו על האידיאלוגיות והדתות שלהם, ובמה נבחן מהם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2012 21:08 לינק ישיר 

אני מקווה לענות על כל השאלות, אם תסלחו לי על חוסר הסדר: חשוב לי להדגיש שכדאי למעמיקים לפנות אליו ישירות, כי הוא עמל על נושא זה רבות ומשנתו הסדורה הפוכה ממשנת רוב החברים כאן.
א. ליהי אור. בעניין נבחרות סובייקטיבית, אינני יודע איך אתה מגיד את אלוקים [כוונתי לעילת העילות וסיבת הסיבות, ולא לעצמו ית"ש], כאובייקט או סובייקט, אבל ברור לי שהוא אחד. אינני יודע מה תורם לך הקנה מידה של 'גזענות', אני משתדל להיות טוב, אין לי מגמה להיות לא גזעני.
ב. מגמת המשל להדגיש שאסור אדם מ'ישראל' לזלזל בתפקידו ומעמדו ולהשוות עצמו לנכרים, כי ע"י הבחירה נעשתה הבדלה, ככתוב: "ואבדיל אתכם מכל העמים - להיות לי" [אם כדברי הרנ"ש שיש מציאות חלות גירות בלי דיני גירות איני יודע איך מבדילים פרט כשכל אחד מהכלל מסוגל להשתוות לו. אבל בכל מקרה זה נראה לי פרדוכס הלכתי, ובזה אני משוכנע שההלכה משמעותית]. דבריו מכוונים למחלוקת בולטת בין המפרשים בפירוש המילה "בני בכורי ישראל", אם עם ישראל שווה לגויים אבל קודם להם או שהוא מעולה בפנ"ע, עי"ש ברש"י ובחזקוני.
ג. לבעל בעמיו, פסיקת ההלכה אולי לא כריתית, אבל יותר טוב כשהיא מסתדרת. כל מחלוקת שרשה בעליונים, כמבואר בשל"ה (תולדות אדם בית חכמה תליתאה אות יד).
ד. לאיש ציפור [אגב, אחלה שם!], אבאר את הנראה לענ"ד [על דעת עצמי] במהות השוני בין היהודים לשאר העולם, ועפ"ז יובן למה לכל אחד יש תפקיד ואסור לערבב בין התפקידים. כשנברא העולם היה תפקיד האדם "לעובדה ולשמרה". אף אחד לא חשב שתכלית העולם הוא קיומו, אבל האדם נצטווה על קיום העולם ולא על רצון האל. מתן תורה [כוונתי לכל גילגול יצירת העם, באברהם והילך] קיבלו בני ישראל [מוצא אתני! - יעויין משפט החרם לרמב"ן] 'צו גיוס' למגמה נוספת: הפיכת ה'הגדרות' - הרצון שעמד מאחרי בריאת העולם - לעיקרי. לצורך זה קיבלו בנ"י דחוי ממתקונת המצוות הישנה [למשל שחוטה מפרכסת וכדו'], ולמעשה הוכרחו למגמה 'חדשה', ולא 'נוספת'. הגויים נשארו במתקונת הישנה: קיום העולם. בדלתיים סגורות מגלה אלוהים על מגמתו, שהעיקריים הם עושי 'רצונו', אלא שכדי שתהיה להם 'חברה' נבראו אנשים חרסי תוכן אידיאלי. את הסוד הזה מפרש הרמב"ם (הקדמת פיה"מ) בפסוק: "לא אגרשנו מפניך.. פן תהיה הארץ שממה ורבה עליך חיית השדה", ומוסיף שזהו רצון חשוב מאת האלוה. לכן אין מה לבכות, הגויים מספיק חשובם, אבל תכליתם אחרת!
לגבי נבואת צפניה המכוון הוא שבזמן הגאולה ה'ציבור הכללי' יתן את הכוח ל'מגוייסים' להפנים את אותה, כמ"ש הרמב"ם אודות ישו ומוחמד, והרבי מלובביץ ב'דבר מלכות' פר' קרח או בלק [אינני זוכר].
בקרוב אכניס מראי מקומות לעיון בנושא תפקיד הגויים להאידיאל ביצירתם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2012 21:35 לינק ישיר 

ובכן, בתנא דברי אליהו (רבה פכ"ב) אם יהיו הגויים לימות המשיח, ובפסיקתא זוטרתי (בראשית טו:יא) מבואר שיחזרו בתשובה, ובפסחים (קטז?) שיביאו דורות למשיח, ומחלקם ירשהו הקב"ה לקבל.
הגמ' בפסחים (סח.) מבואר שתהיה מציאות של גויים בגאולה, אבל בסוף ספר חסד לאברהם ביאר שאין הכוונה לכל תקופות הגאולה. הוא קורא שם לגויים 'קליפות' [דומני שזה מוסכם על בעלי הקבלה, ועיין זהר (ח"ג דף קצב.-קצג.)] וטוען שיעודם הוא 'נסיון לבני ישראל'. נדמה לי שיש פירוש פחות מפרגן על אגדה זו מרבי צדוק הכהן מלובלין.
אבל הרעיון שאמרתי שהגויים הם גשמיים ויעודם הארץ, כ"מ בפי' הגר"א למגילת אסתר (א:א) ובספר ידי חיים לבעל בן איש חי (הל' שבת).
בהצלחה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2012 22:30 לינק ישיר 

אח

בינתיים לא ענית על אפילו שאלה אחת. אם אין לך ענין לא להיות גזען אין לי עסק עמך כאן, אני פשוט חושב שאין שום סיבה להיות כזה ושגזענות לא מוסרית ולא רציונלית.אם אתה חולק על כך שיהיה.

הענין של הסובייקטיביות לא קשור כלל לאיזה סוג אובייקט הוא אלקים ואין לי מושג מה ענינו לכאן. אם אלקים אומר לי שהוא בחר בי ואותו דבר הוא אומר גם לחברי, אז שנינו נבחרים סובייקטיביים בלשוני. אצל אלקים זה לא קושיא כי הוא למעלה מכל הגבולות ויכול להיות ייחודי לשנים בבת אחת. [וראה מה שדן במו"נ אם ראוי לומר על אלהים שדבר מסויים הוא לתכלית דבר אחר] זה רק קושיא אצלינו, ואצלנו אני טוען שאכן אין עדיפות אובייקטיבית לישראל על אוה"ע אבל כל אחד מהם רשאי להחזיק את עצמו נבחר וייחודי. [אגב, זה לא קשור לדיון אודות נמנע הנמנעות ומגבלות לוגיות של אלקים, כיון שזה קשור לתפיסת הקשר של אלקים עם בני אדם, אם מישהו ידרוש הסבר על כך אנסה להסביר בהמשך.]

אם תצליח להסביר בעברית פשוטה מהו התפקיד הייחודי של עם ישראל ולמה כל עם אחר לא יכול לעשות את התפקיד הזה, בלי להסתמך על ציטוטים, אז תוכל להגיד שענית על שאלה.

תוקן על ידי יהיאור ב- 30/10/2012 22:31:22

תוקן על ידי יהיאור ב- 30/10/2012 22:37:29

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2012 06:33 לינק ישיר 

שמעתי פעם בשם רש"פ  על הפס' "כי אח עשיו ליעקב ואוהב את יעקב" - אהבה היא נטולת סיבה הגיונית.

ומדוע שלא צנוח דעתך בכך שעמ"י נבחר לחובות, לא לזכויות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2012 07:59 לינק ישיר 

ת"ט
האם נוח לך להציג את רבש"ע שאחד שאוהב, וממילא שונא, "ואוהב את יעקב ואת עשיו שנאתי", ללא טעם וסבה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2012 08:46 לינק ישיר 

גם בחירה בגלל תכונות אינה הוגנת כי הוא גרמן

ברור שהמילה אהבה אין כוונתה כפשוטה, ו"לפסיכולגיה" של ה' קטונתי מלהכנס. יש כאן מומחים בזה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2012 09:00 לינק ישיר 

השנאה לעשיו מאוד קונקרטית, ראה במלאכי.
ומכיוון שעלינו להדבק במידותיו, האם גם עלינו לאהוב ולשנוא בלי סיבה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2012 09:24 לינק ישיר 

"יהי אור" (אלוהים?), תודה על הביקורת הבונה.
משפט כמו: "אם הוא לא חושב כך אז הוא חוזר להגדרתי במובן 'גזענות'" מזכיר מידי את השמאל הישראלי, שיורה את החץ ואח"כ מסביר שזו בדיוק המטרה - גזענות, שובניזם, כפיה דתית, אפרטהייד וכדו'. אם הגדרתך ה'גזענות' ברורה כשלילית עוד לפני שהגדרת שזוהי גזענות, אשריך וטוב לך, אבל א"כ אי"צ להגיע כלל להיותה גזענית.
כוונתי בשאלה אם אלוהים הוא אובייקט או סובייקט להיותך הופך את עם ישראל ל'נבחר סובייקטיבי', כלומר: אלוהים לא באמת חושב שהם מתאימים לתפקיד, אלא שרגשותיו העפילו על שכלו, ומחר הוא יבחר בכורדים. רק רציתי לשחק אותה מלומד כמוך, כי כמונותאיסט אין לך אפשרות לחשוב כך, צר לי!
האם 'מותר' לעוד 'עמים' לחשוב שהם הנבחרים? מה אכפת לך? אתה כומר בשעות הפנאי?! מותר להם לעשות מה שהם רוצים, השאלה היא אם הם צודקים, כלומר: אם מותר לך לנקוט עמדה על פי דבריהם. אני חושב שאסור, אא"כ תאמר שיש סוגי גלויים שונים ודרכים שונות לבורא להביע את עצמו, ואז תגיע לפרדוקס שכולם מסכימים על אופן הגלוי של אלוהים לבנ"י ולאף אחד לא אמורה להיות ידיעה בדבר גלויו לצ'רכסים [כי בדרך נבואה א"א, זה אחד מיסודי הדת שמרע"ה אב לחכמים ולנביאים, ודו"ק! - אין מקום לשאלה מדוע צריך את יסוד זה לדת, בשעה שהוא אפשרי כלפי עם אחר, כי יש בו צורך גדול ליהדות].
לשאר הענה בהמשך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2012 10:06 לינק ישיר 

בעל,
זה שהסיבה לא כתובה לא אומר שהיא לא קיימת.

יהי,
הסנגון המפסכלג שלך אינו טיעון עניני ולכן גם לא ראוי בעיני , גם אני יכול לנתח אותך פסיכולוגית בלירה ורבע, ועי"ז לבטל את טענותיך, חשבתי שבפורום הזה זה לא טיעון וסגנון קביל. (טוב האמת היא שאני יודע שזה כן קביל כאן לפחות מכיוונים מסוימים, אני רק חושב שזה לא ראוי ונכון)
לעצם הדברים (אני מתכווין למעט שנשאר מהם אחרי שניפינו את הניתוח הפסיכולוגי המביך הנ"ל) אני לא מדבר על הסטוריה, אלא על מציאות חיה, תן לי עוד עם שאיכשהוא שימר תרבות אחידה בהיותו מפוזר בכל רחבי תבל
כ 2000 שנים ויותר וחזר למקומו. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2012 12:31 לינק ישיר 

בעב
1. ראה בתגובת אש"צ
2. לדעתי המאמר בדבר ההדבקות במידותיו אינו אמור להתפרש באופן ספציפי למידות שהוזכרו בו שהרי לר"מ זהו א"ב שאינו יודעים מידותיו. (אולי הפרשנות הנכונה היא - היה יעיל להשגת מטרתך) 
3. איני בטוח שאנו יכולים להיות מודעים לסיבה לריגשותינו ואהבה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2012 14:51 לינק ישיר 

אולי זו באמת הזדמנות לפתוח דיון מסויים בעניין הפטת אצילות 'מידות' הקב"ה בקנה המידה של ב"ו. השאלה נשאלה בספר הכוזרי (תחילת מאמר ב) ומעולם לא הבנתי כראוי את התשובה שם, בפרט לאור הטענות בפורום זה, שכביכול הקב"ה "לא עשה 'בחירה' נכונה" ב"מ. רציתי להסביר במידת האפשר ע"פ מה שרמזתי מקודם שאנשי הסוד סבורים שיסוד האלוהי [בשפתם: א"ס] אינה נתפסת כי היא כל-יכול ואין לה גבולות ורצונות, ויש עוד חלק, והוא הגלוי של מציאות הא"ס, שהוא בעל בחירות טובות ע"פ הרעיון האלוהי-אמיתי.
מציאות המידות אצל האלוה הם עקרונות שנאצלו לבני האדם והם מובנים וברורים [כשאינני מבין למה צריך ליטור שנאה/חיבה לאדם יותר משלש דורות, כי אף פעם לא הכרתי אדם שראה שלש דורות של רעהו - ובזה מובנת שנאת עשו]. הם לא התחילו מרצון האלוה, אלא מדבר נכון שטעון גלוי, והאדם מקבל מלמעלה לפי המושגים שיקלטו עיניו.
להפוך האלוה לאוהב/שונה בלי סיבה היא דרך אלו שאינם מסוגלים להבין את מהות האצילות ו'חלק אלוה' שבאדם, יעויין מורה מנובכים (ח"ג פכ"ו). אבל להפוך את הבורא ל'שונה של עשו מסיבות קונקרטיות' גם טעון הגדרה, לאחר שנפנים את האמת שבבריאה ואת אצילות הטב והרע, האהבה והשנאה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > "אתה בחרתנו"- לאומיות, גזענות, דת (ניר שטרן)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 11 12 13 לדף הבא סך הכל 13 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.