בית פורומים עצור כאן חושבים

עיקרי האמונה היהודית, הרב ברוייאר, הרב ג'ייקובס, ביקורת המקרא ולייבוביץ

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-27/11/2012 15:32 לינק ישיר 

אנסאזי- הרי ששוב, בדומה לליבוביץ, הבאת כאן דעה "חילונית" לשיח דתי סגור. היהדות הרבנית נסמכת על ההכרה של המוסד הרבני המקובל ולו של קול אחד ממנו ולא על הנחות אינטלקטואליות, חדות ויפות ככול שיהיו של אקדמאים. אני אדם משכיל (מבחינה אמפירית) ואוכל לתת פירוש יפה לתורה בעצמי אולם אינני נחשב בינתיים בדו שיח זה.
ואין אני מדבר רק על ביקורת המקרא אלא על כל שאינו מסתדר בתפיסה זו- למשל מדוע הקב"ה עצר את בניית מגדל בבל אך לא עצר אותנו מלהגיע לחלל/לעוף/לבנות את האמפייר סטייט בילדינג? ועוד כשמעשים אלו נעשו בבירור בשם המדע (במיוחד המירוץ לחלל) ולרוב ע"י מדענים אתאיסטים (סתם דוגמא מפגרת אבל בכלזאת) הרי שלגבי ביקורת המקרא, מספיק שאין ראיות (ונעזוב את המוני הממצאים של מכתבי אל-אעמרנה וכו') כדי שההנחה שהקב"ה "משחק איתנו" תהייה נכונה. הרי שב-100% נכונות היסטורית כל תגלית הייתה אמורה לחזק את האמת ובמיוחד כשהקב"ה אמור לתת, אליבא דרמב"ם למשל, ראיות היסטוריות לאלו שאינם מאמינים (לשיטתו ספר התורה אשר מתפקד כספר היסטוריה בעיניו ולשיטתינו היו אמורות להיות ראיות בדמות ממצאים ארכיאולוגים וכו' ובטח שלא סתירות מובהקות, אפילו אם ניתן עקרונית להתווכח איתן- חשוב על כך, למה שיהיו בכלל סתירות ועוד רבות כ"כ אם הכל הסטוריה פרופר? בכלל לא היו אמורות להיות סתירות!).

יהיאור- ועוד איך שיש הכרח! הרי אתה חייב להאמין לפי 13 העיקרים במושג הנבואה, בתורה מן השמיים, תחיית המתים וכו'. כמו כן העיקרון של השאלה אינה האם ניתן לטעון כי ישנו מקור אלוקי בנפרד וחיבור מאוחר יותר.
גם אתה הצגת שוב, דעה ללא תימוך או סימוך. שים לב לדבריו המלומדים בהחלט של מציץונפגע: 

א. העמדה הקשוחה שכל התורה מבראשית עד לעיני כל ישראל נאמרה למשה מפי הגבורה. הדעה הזאת מופיעה בחז"ל והרמב"ם אף פוסק שמי שאינו מאמין בכך הרי הוא מין. עם זאת , כפי שיובהר להלן , קבלת האמונה הזאת אינה מתחייבת , לא מדרישות האמונה המחמירות ביותר ולא ממתן אימון אפילו מוחלט במסורת (אלא אם כן אנו מתחייבים להאמין באופן מילולי בכל אגדות חז"ל). 

הרי שבכל מאמרו לא הביא מציץונפגע כל תימוך לדעות ולגישות האחרות בתוך היהדות (אלא אם הוא עצמו אחת ואינני יודע) והרי שמסקנתו הסופית גם אינה נכונה- הרי הרמב"ם הבהיר שניתן לחלוק על חז"ל בנושאים מסויימים (כגון מדע) אך לא לחלוק על פסיקתם לעולם- כאן הרמב"ם בעצמו פסק שמי שלא מאמין הרי הוא מן המינים.

וכך אתה רואה כי אכן יש הכרח, לפחות בגישה ה"קשוחה" להשען על עץ גבוהה, או לפחות על עץ.

רוחדשה- ישנה חובה לבסס את האמונה על רב מסויים מכיוון שאתה יוצא כנגד התפיסה המקובלת, שיש עליה קונצנזיוס חברתי (וגם אם לא בכל החברות, אזי לפחות קונצנזיוס מוחלט מבחינה דתית של היהדות הרבנית האורתודוקסית) שאם אתה לא חלק ממנה אז אתה "לא בסדר" (כופר, מין וכו') והרמב"ם טרח להגדיר זאת ולפסוק לפי זאת.
לכן אין אתה יכול להיות הרב של עצמך אלא אם אתה רב, שמעו את הדעה שלך (אפילו אם בציבור מסויים), ולא נידו אותך.

ביליצר- קודם כל, צודק לחלוטין ב100% מתנצל! מה קורה?? :)
העניין הוא שביקורת המקרא היא רק סימפטום. מה לגבי שאר הקביעות המתנגשות של החובה להאמין? 
כמו שכתבתי קודם- יש המון תפיסות קשות כמו מושג הנבואה, שהכל משמיים, השגחה (למרות שפה כן עוד אפשר להתווכח), השבת גמול וכו'. ופה אלו תפיסות יסוד, ככה שאי אפשר פתאום לבוא ולהגיד שאני רואה את זה אחרת... יש חובה להאמין.

האם יש בפורום אגב רב?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2012 15:39 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2012 15:45 לינק ישיר 

יש בפורום רב ובעיקר ערב רב. נקודות המוצא שלך לא כל כך מקובלות על כולם,
ולכן היית צריך לסייג את התגובות- רק לאנשים שחושבים כמוך, ולציין זאת כבר בהתחלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2012 16:01 לינק ישיר 

בעל - תודה, אני אתחיל במלאכת הקריאה.

ירוחם- נקודות המוצא שלי הינן היסוד של האמונה היהודית הרבנית- והיא שהרבנים הם מעצבי הדת מפני שתורה "לא בשמיים היא". אני לא רואה איך זה עניין של אנשים שחושבים כמוני- היש מקור דתי שחולק עלי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2012 18:00 לינק ישיר 

מה זה הקישקוש הרמב"ם הרמב"ם פסק ?
הוא כתב את המורה אחרי היד החזקה במילא פסיקתו היא המורה ולא היד החזקה,

ועוד יותר מיזה: על פי התורה רק סנהדרין בכל דור יכולים לפסוק ולא יחיד שמסדר ספר הלכה לההמון,
זה שהרבנים בכל דור לא רוצים להקים סנהדרין ולההמון אין ברירה ומקבלים את הספר הכי קל בדורם, זה לא הופך אותו לסמכות,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2012 18:24 לינק ישיר 

OneGod כתב:
בעל - תודה, אני אתחיל במלאכת הקריאה.

ירוחם- נקודות המוצא שלי הינן היסוד של האמונה היהודית הרבנית- והיא שהרבנים הם מעצבי הדת מפני שתורה "לא בשמיים היא". אני לא רואה איך זה עניין של אנשים שחושבים כמוני- היש מקור דתי שחולק עלי?

לא מדובר כאן בענין של איסור והתר- שבו יש להתחשב בסמכותו של רב- וגם בזה לא כולנו מסכימים .
ולכן הרבנים לא קובעים את האמונה הדתית, בענין אמונות ודעות- אין לאף רב- יותר סמכות  מאשר לכל אחד מהכותבים כאן.
לטעמי סמכותו של מאקס לא נופלת מסמכותו של ר'ח"ק, או של ר' שט'- בעניני אמונות ודעות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2012 18:45 לינק ישיר 

OneGod כתב:

יהיאור- ועוד איך שיש הכרח! הרי אתה חייב להאמין לפי 13 העיקרים במושג הנבואה, בתורה מן השמיים, תחיית המתים וכו'. כמו כן העיקרון של השאלה אינה האם ניתן לטעון כי ישנו מקור אלוקי בנפרד וחיבור מאוחר יותר.
גם אתה הצגת שוב, דעה ללא תימוך או סימוך. שים לב לדבריו המלומדים בהחלט של מציץונפגע: 

א. העמדה הקשוחה שכל התורה מבראשית עד לעיני כל ישראל נאמרה למשה מפי הגבורה. הדעה הזאת מופיעה בחז"ל והרמב"ם אף פוסק שמי שאינו מאמין בכך הרי הוא מין. עם זאת , כפי שיובהר להלן , קבלת האמונה הזאת אינה מתחייבת , לא מדרישות האמונה המחמירות ביותר ולא ממתן אימון אפילו מוחלט במסורת (אלא אם כן אנו מתחייבים להאמין באופן מילולי בכל אגדות חז"ל). 

הרי שבכל מאמרו לא הביא מציץונפגע כל תימוך לדעות ולגישות האחרות בתוך היהדות (אלא אם הוא עצמו אחת ואינני יודע) והרי שמסקנתו הסופית גם אינה נכונה- הרי הרמב"ם הבהיר שניתן לחלוק על חז"ל בנושאים מסויימים (כגון מדע) אך לא לחלוק על פסיקתם לעולם- כאן הרמב"ם בעצמו פסק שמי שלא מאמין הרי הוא מן המינים.

וכך אתה רואה כי אכן יש הכרח, לפחות בגישה ה"קשוחה" להשען על עץ גבוהה, או לפחות על עץ.

איזה חובה יש? מה זה אני חייב להאמין? אם זה אמת הרי זה אמת ללא שום חובה להאמין בו, ואם אני חושב שזה לא אמת מה יעזור לי אלף חיובים להאמין בזה?
ולגוף טענתך, הרמב"ם לא אומר שצריך  לפסוק כמו חז"ל, אלא בעניני הלכה, ולא בעניני אגדה, ועל זה טוען מציץ שאם תיאור התהוות התורה הוא בכלל אגדה הרי שהרשות בידינו להתווכח איתם כמו בכל אגדה. והרמב"ם לא פסק שמי שלא מאמין בתיאור ההיסטורי הוא מין אלא שמי שלא מאמין בתורה מן השמים הוא מין ואלו שני נושאים שונים לגמרי כמו שהוסבר. וגם אם הוא כן פסק, מה יעזור לי פסק שאני מין לפי הרמב"ם אם אני חושב שזאת האמת, אז שהרמב"ם יחשוב שאני מין, מה אני יכול לעשות. אני חושב שאני לא מין ואני מחזיק באמת.
האם אתה מחפש אופציה דתית לא להאמין בשום גרעין של מקור אלקי לתורה, אפילו לא כמסורת על נבואה שמאוחר יותר נכבתה וכדומה? איני חושב שזה ייתכן, אלא אולי בליהטוט מרובה ביותר. האופציה שאני הבנתי שניתן להבין כאן הוא לקבל את עמדת הבקורת באופן כללי אבל להניח שבכל זאת יש איזה גרעין של דבר ה' ביסוד כל הענין הזה, ולא משנה איך שתגדיר נבואה ודבר ה', אני לא מכיר דרך אחרת ואיני חושב שלייבוביץ מכיר דרך אחרת בענין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2012 18:51 לינק ישיר 

ושוב, אם מה שאתה מחפש זה גיבוי אורתודוכסי לדעה מסויימת בנושא זה, דע לך שלא תמצא, ולו בגלל שההנהגה האורתודוכסית לבניתיים מעדיפה לטמון את הראש בחול ולא לשמוע על הקושיא. ולבינתיים מגדירים את ההשתייכות האורתודוכסית בהתעלמות זאת כך שמי שמעיז לצאת מגבול זה מסומן אוטומטית ככופר, וכבדוגמאות שהבאת.
אז איני מבין בדיוק מה אתה מחפש? לדידי כל אלו השמות [ואפילו מדעות חברי פורום זה, מה אתה צריך שיהיה להם תעודה של רב? רבים מהם בקיאים בתורה ובהלכה בדיוק כמו הרבה רבנים ויותר] מספיקים לדעת שיש יהודים מדקדקים בקלה כבחמורה שנתקלו בבקורת זה ומצאו להם את הפתרונות כל אחד כפי דרכו, ואין סיבה מיוחדת לחשוב שהם דווקא חיפשו לכפור או משהו, אז בשבילי זה מספיק להכיר שיש דרך כזו שלגיטימי בשביל יהודי שותומ"צ, ומה אפשר לעשות שהציבור לא מוכן להכיל דעות אלו. יותר מזה אין ולא יהיה בעתיד הקרוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2012 21:27 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
בילי
על הרב ג'ייקובס שמעתי מעט מזעיר, בין היתר שהרב דסלר טען שהוא המעולה שבתלמידיו.
אין לי מושג מה קרה מעבר למינמום שברשת, אבל כנראה שיש מצב שאנשים נמאס להם מהחיים הכפולים ומוכנים לשלם מחיר בעד חיי יושר.
אני מניח שכמו בכל דבר גם כאן יש חישוב מסוים, אנשים יימסרו את הנפש עבור דת, כולל קומוניזם, אך לא בהכרח עבור הזכות ללמד ביקורת המקרא בריש גלי.

בדרך כלל כשמדובר על הורדת כבלי האניסות האינטרס הוא לפתוח פתח פומבי של רפורמה אישית או ציבורית,
זה שיש לבן אדם דעה שהוא שומר עליו בסוד שהיא לא תלויית כבלים מעשיים לא אמורה לגרום להתפרצות של גילוי פומבי רק למען יושרה אלא אם כן היא פנאטית ויזומה מבעיה פסיכולוגית עמוקה גם אם קוראים לה ,,אמת,,ולכן באמת מעניין מה קרה לראביי גייקובס,
והנה ויקיפדיה לא הזניחה אותו,
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9C%D7%95%D7%90%D7%99%D7%A1_%D7%92'%D7%99%D7%99%D7%A7%D7%95%D7%91%D7%A1

תוקן על ידי ביליצר ב- 27/11/2012 21:29:26

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2012 21:37 לינק ישיר 

בילי
לא חייבים לקבל במילואם את השיחות של בעלי המוסר שתולים את הכל בתאוות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2012 21:42 לינק ישיר 

בעל

ממש לא לשם כיונתי ,
רפורמה קונסרבטיבית כמשל,,,שינויים בתפיסות,מוסכמות ומנהגים,,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2012 21:44 לינק ישיר 

ולמה שאדם ירצה לפתוח פתח לריפורמה?
האם רק בגלל בעיה פסיכולוגית או שמא יכולה להיות גם הכרה?
לחילופין
מדוע שחילוני ירצה לחזור בתשובה?
האם רק בגלל בעיה פסיכולוגית או שמא יכולה להיות גם הכרה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2012 22:00 לינק ישיר 

הכרה אישית או ציבורית?
אדם רוצה רפורמה [בהנחה שמדובר על תיאולוגיה נקיה] הוא אדם שמרגיש שהוא משקר לעצמו ולעולם על ידי מנהגים ודפוסים שאינו שותף להם מעשית ואף ריגשית ורוצה לעשות הפסקה לאותה הצגה,
בעיה פסיכולוגית הוא זה שיורה לעצמו ברגל עם הצהרות מפסידות וללא רווח מעשי מלבד רגש הסוד שהוא מרגיש צורך להקיאו למרות שהינו שותף מלא גם ריגשית בהתנהלות עם החברה שבה הוא חי,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2012 22:01 לינק ישיר 

ומה עם בעל תשובה שרוצה לשתף את כל העולם בהארה שעבר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2012 22:23 לינק ישיר 

אצל בעל תשובה זה מתחיל בלקבל הכרה והבנה לדרכו שהיא שכלתנית ולא שטופת מח ,הוכחה עצמית לצדקת דרכו על ידי צירוף חברים שהבינו כמוהו ,[לזכות אותך בחיי אושר ונצח] ותמה בחוסר פירגון לחביריך שעדיין חוגגים את מה שלך אסור,

תוקן על ידי ביליצר ב- 27/11/2012 22:27:19

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עיקרי האמונה היהודית, הרב ברוייאר, הרב ג'ייקובס, ביקורת המקרא ולייבוביץ
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.