|
|
| נשלח ב-24/12/2012 19:55 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | מקס
יש ללמוד ולהבין את הדברים -הוא משפט מחץ לכל אלו שאין להם תשובה.חשבתי שאתה לא שייך לכת דיל
הדברים נכתבו בעברית מובנת, ולא צריך יום לימודים מיוחד בכדי להבין.
נושא האשכול ורוחו הוא מדוע התינוקות נעשו בדור המבול?, ולא מחלות תורשתיות.
אגלה לך סוד שכולם יודעים, היום מרפאים מחלות תושתיות, ובעוד זמן לא רב, בהנדסה גנתית יקטעו את הרצף התורשתית
יש הרבה אבות רשעים ,שמהם יצאו צדיקים יסודי עולם, ויש הרבה צדיקים יסודי עולם שמהם יצאו רשעים גדולים |
|
ירוחם:
תינוקות נתפסים: זה תשובת הגמ' וזה נכון עובדתית\מציאותית,
לגבי מחלות תורשתיות: זו טענתי וזה מה שאני אומר, שהאלוקים לא יציל את התינוקות אם אנחנו לא נלמד את דרכיו בטבע ונלמד לתקן את המחלות,
כלומר האלוקים כן מעניש על ביטול תורה לדורי דורות עד שנלמד אייך לתקן את הגנים,
אתה מוכיח שכן צריך לעיין טוב טוב לפני שמגיבים, הרי לא עיינת בדברי ולכן אמרת מה שאמרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/12/2012 20:51 |
|
| |
מקס כל המילים כי תינוקות נתפסים וכו' זה עלבון לאיטליגנציה מינימלית. כל הנסיונות ליפות ולהבין את הבורא- היא כפירה בעייני. כל הלהג על גילגולי נשמות וכד' מתאים לילדים ולתינוקות מותם של התינוקות במבול עיר הנדחת ומחיית זרע עמלק, היא גזיירת ה'. שאי אפשר להבינה ולהסבירה, כי לא ישיגהו משיגי הגוף. בתפילת הבוקר אנחנו אומרים. יוצר אור ובורא חושך עושה שלום- ובורא את הכל! חז"ל עידנו את הפסוק האורגינלי
ישעיהו פרק מה
(ז) יוֹצֵר אוֹר וּבוֹרֵא חֹשֶׁךְ עֹשֶׂה שָׁלוֹם וּבוֹרֵא רָע אֲנִי יְקֹוָק עֹשֶׂה כָל אֵלֶּה: ס
אלוקים בורא רע! הוא בורא את הכל. כל הנסיונות הנואלים בהסברים על הרעה שלו, היא פטטית.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/12/2012 21:01 |
|
| |
| maxmen כתב: |  |
צדיק: נגמר לי הבטריה,
היא היתה אמורה להגמר מזמן חבל שאתה משקיע כוחות נפש בדברים שלא שואלים אותך, חבל
כאשר באמת מגיעים איתך לנקודה אתה מתיחס למה שבא לך מערבב מליון נושאים ביחד ובגלל זה נגמרת לך הבטריה...
באמת זה לא פלא כי לצערי אתה מרוכז בעצמך כל הזמן ולא במה שאני מנסה לומר לך (וחבל שכל פעם אני מרגיש כך - שאתה פשוט לא מתיחס חבל)
השאלה שלי היתה על דברי רשבי ודברי ר' גורדיון
על דבריהם ולא עליהם ולא על העורך או על סבתא יוכבת
אם אתה רוצה שאתן לך הזדמנות נוספת לדבר בצורה עניינית וקולעת בשניים שלשה משפטים - קבלת אם אין לך כח לכתוב שלשה משפטים - לא נורא אולי בדיונים הבאים
|
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/12/2012 22:08 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | מקס כל המילים כי תינוקות נתפסים וכו' זה עלבון לאיטליגנציה מינימלית. כל הנסיונות ליפות ולהבין את הבורא- היא כפירה בעייני. כל הלהג על גילגולי נשמות וכד' מתאים לילדים ולתינוקות מותם של התינוקות במבול עיר הנדחת ומחיית זרע עמלק, היא גזיירת ה'. שאי אפשר להבינה ולהסבירה, כי לא ישיגהו משיגי הגוף. בתפילת הבוקר אנחנו אומרים. יוצר אור ובורא חושך עושה שלום- ובורא את הכל! חז"ל עידנו את הפסוק האורגינלי
ישעיהו פרק מה
(ז) יוֹצֵר אוֹר וּבוֹרֵא חֹשֶׁךְ עֹשֶׂה שָׁלוֹם וּבוֹרֵא רָע אֲנִי יְקֹוָק עֹשֶׂה כָל אֵלֶּה: ס
אלוקים בורא רע! הוא בורא את הכל. כל הנסיונות הנואלים בהסברים על הרעה שלו, היא פטטית.
|
|
משפטך: " מותם של התינוקות במבול עיר הנדחת ומחיית זרע עמלק, היא גזיירת ה'. שאי אפשר להבינה ולהסבירה, כי לא ישיגהו משיגי הגוף." הוא בעייתי, כי גם הוא לוקח אותנו למחוזות שבהם אנחנו לא מסתמכים על בינתנו הפשוטה.. 'אי אפשר להסביר' זה לא מדויק כי ישנם כמה אפשרויות: א. שאין את הכלים להבין את ההיגיון אבל בעצם קיים היגיון מוסרי מאחורי הדברים , - אבל כמו שאמרת , כל ההסברים הללו בסגנון: 'תינוקות נתפסים' או גלגולים וכדו' הם עלבון לאינטליגנציה.. ב. אלוהים הוא ישות שעושה גם 'רע' כפי שאנו תופשים זאת, א''כ מה ההבדל בינה לבין מה שאנו נגדיר כישות שטנית או כזו שסתם אדישה לסבל שלנו. ג. אנחנו אחראים לסבל שלנו ע''פ קשר של סיבה ותוצאה.. אבל אז, מה מקומו של אלוהים בתוך כל זה? האם הוא מגלם את עצם הקשרים הללו או שולט בהם ? ואם שולט בהם. אם נרצה להימנע מאפשרות ב. אז הוא עצמו כפוף לחוקים מסויימים כך שעדיין קיים סבל?
תוקן על ידי ר_שמערל ב- 24/12/2012 22:11:37
|
|
|
|
| נשלח ב-24/12/2012 23:18 |
|
| |
שמערל אין הגיון מוסרי- מוסר הוא מוסכמות של בני אדם- חברה- מדינה וכו' התורה אינה מוסרית- להפך היא אנטי מוסרית- בקנה מידה שלנו ובהגיון שלנו. כדבריך יש אפשרויות, אבל אי אפשר להוכיח אפילו אפשות אחת. הכל נשאר בשטח המצוצם בין האוזן והעין של בני האדם. כל מה שנכתב על כך עד היום, היא תוצאה של חוסר יכולת אנושית לפתור את הבעיה, והם כותבים ומדברים מתוך מוחם הקודח. אולי קמצוץ של תשובה יש בפרק הראשון לספר איוב, המתאר משחק בין השטן ואלוקים, כשהאדם הוא הסובל. לכאורה ולא רק לכאורה על מאומה. אבל כל התשובות צפויות והרשות נתונה,
|
|
|
|
| נשלח ב-24/12/2012 23:35 |
|
| |
לא נותר לי אלא לומר שאני בעיקר מסכים. במיוחד עם המשפט על כך שבני אדם כותבים ומדברים ממוחם הקודח..
|
|
|
|
| נשלח ב-25/12/2012 00:07 |
|
| |
חלוקת ברכות ואיקונים
ר' שמערל
ברוך הבא אל הפורום!
*** מסורתי
איקון ירוק על ההסברים והניתוח והסבלנות.
ועל השאלה.
*** מקסמן
איקון ירוק על הקטע המופלא של "אמר ר' טכנאי וכו' ". - ראוי להעתקה לאשכול של בוגי "מאמרי חז"ל תיאורטיים". העתקתי זאת.
*** ולכל האחרים, זאת אומרת ירוחם, על הסבלנות.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/12/2012 00:25 |
|
| |
הצעת סיכום ואירגון שיטתי
יש לנו כאן כמה נושאים.
א. מדוע מתו התינוקות במבול? האם זה היה עונש? מדוע נענשו תינוקות? מדוע סובלים תינוקות או חפים מפשע?
ב. מה דעת התנאים והאמוראים על זה?
ובמיוחד:
ג. איך מתבארת הסוגיה בשבת לג א שצוטטה לעיל?
על זה התנהל דיון ארוך שחלקו, דומני, חזר על עצמו.
והנה כמה הערות.
*** כל דיון יעיל הוא בירור של הנחות יסוד.
השאלה: מדוע תינוקות נענשו, מניחה מראש שמותם היה עונש.
ויש לשאול: עונש למי? עונש על מה?
עוד יש לדון בתפיסת העולם שלנו. האם אנו מאמינים בבורא ובמנהיג העולם ושופטו? האם אנו מאמינים שכל מה שקורה יש להסביר במסגרת של שכר ועונש? מדוע שכר ועונש נקבעו בכלל עבור הנהגת העולם?
כל המשתתפים קיבלו את ההנחה הראשונה - מלבד אולי רציוסקפטי, ועם כל זאת ארצה לדון בתשובתו לקמן. יתכן מאד שהיא המשקפת את פשט כוונת המקרא.
כל השאר מאמינים שהעולם מונהג בשכר ועונש, והשאלה היא אם יש גם חריגות, ועוד: מה הם השכר והעונש.
יש כאן שני קצוות.
צד אחד מוצג בידי שותף סוד, שטוען שהשכר והעונש שנראים לעינינו הם רק חלק מהתמונה. אבל עצם הענישה היא כפשוטה. עונש: גמול כואב ומצער על חטא.
צד שני מוצג בידי מקסמן, שמבטל כל שכר ועונש בהשגחה אלוקית, ומותיר את העולם לטבעים, כאשר בחירות האדם הנכונות והטובות הן השכר והבחירות הרעות הן החטאים והעונשים.
היכן ניתן למקם את דברי חז"ל?
ובכן, כמדומה שסקירה פשטנית של הדעות המובאות בגמרא תראה שהשאלה אם כל מה שקורה יתבאר במסגרת של שכר ועונש, כפשוטם, נתונה במחלוקת תנאים. ר' יעקב נכדו של אחר טען שלא. אחר הניח שכן, וכמוהו רבים מן התנאים.
למעשה, ר' יעקב טוען ש"שכר מצוות בהאי עלמא ליכא" (=אין שכר מצוות בעולם הזה. כלומר הוא שמור לעולם הבא. ושמא יש לבאר שלא תמיד יש שכר בעולם הזה, וכך דעתי נוטה). מסתבר שמ"ד בגמרא ש"יש ייסורים בלא עוון" סבור כמותו.
שאלה נוספת היא מה ניתן לדרג כ"ייסורים". האם רק מיתה ומה שמקביל למלקות ולאובדן כספי, או אפילו מי שנקף את אצבעו יש בכך ייסורים (כדעת רבא, אבל האם כאן אמר רבא חידוש משלו או שפשוט ניסח את דעת התנאים שלפניו?).
כמדומה שהגמרא נאלצת לקבל את ההנחה ש"יש ייסורים בלא עוון" וכן ש"שכר מצוות בהאי עלמא ליכא".
ויש בדבר טעם גדול כל כך עד שקשה להבין איך סברו אחרת.
העולם מתנהל בבחירה חופשית שניתנה לאדם. לכן קין יכול היה לרצוח את הבל בלי שזה חטא (זה לא מונע פירושים שינסו למצוא חטא אצל הבל). וכך במשך כל ההיסטוריה.
אמנם יש מקרים שבהם ה' מכוון את ההיסטוריה ואז אפשר לזהות שכר ועונש. במשך כמה מאות שנים נהנתה ממלכת יהודה, מימות דוד והלאה, מחופש מעול האימפריות מדרום (מצרים) ומצפון (בבל, אשור וכו' ) שהיו עסוקות בינן לבין עצמן. ואז הצליחה מדינת ישראל הקטנה לפרוח. ההיסטוריונים במבט חילוני יסבירו שכך התגלגלה ההיסטוריה, וכך סביר שיקרה. יהודי מאמין בהשגחה יראה בכך את יד ה' כפי שגם הסבירו הנביאים.
עתה לגבי הענשת תינוקות: יש לנו הלכות שבהם נהרגים פעוטות וילדים. אם שבעת העממים מסרבים לברוח מכנען וגם לא לקבל שבע מצות בני נוח, דינם לההרג, וכן הדין בעמלק, כולל נשים וטף.
ניתן לבאר זאת כהכרח מלחמתי. אם יישארו שרידים, הם יבואו להתנקם.
אבל נראים דברי רציוסקפטי, שבימי המקרא הראשונים בני אדם לא ראו חסרון בכך שהילדים ימותו בחטא ההורים. אחד היה אברהם שחיפש צדק ותבע אותו גם מעם ה'. (ובזה כמובן איני יודע אם רציוסקפטי יסכים לי, אבל זה פשט המקרא).
לפיכך ניתנו בתורה עונשים גם לילדים, אולי בגלל שהרמה התרבותית של עם ישראל בראשיתו לא היתה מעבר לכך? וככל שהעם התבגר ולמד דעת, כך פורשו ההלכות מחדש, עד שאמרו התנאים שיש מקרים של עונשים שלא ייתכנו, כגון בן סורר ומורה ועיר הנדחת.
כל זה לא מסביר לנו מדוע מתו התינוקות במבול. הרי אין כאן ענישה אנושית אלא החלטה של אלוקים.
פתרון נוסח מסורתי (התינוקות היו גלגולים) או שותף סוד (כנ"ל או שהתינוקות כיפרו על הדור) פותר את השאלה, אבל צריך להחליט שמשלמים את המחיר באמונות.
לדעתי האמונה בסמסארה (גלגול נשמות לפי המונח ההודי, אם איני טועה) אינה יהודית כלל ואינה אמיתית, ולכן הפתרון אינו נכון.
גם יש לי פקפוק בגישה המשקללת סבל של אדם אחד צדיק כנגד פשעים של אחרים ורואה בכך איזון של מערכת סיבתית נסתרת.
אז מה כן? אין לי אלא לומר מה שרמוז במדרש. שה' הנהיג את העולם באופן רחב ולא רק פרטני. כלומר, יש עונש גדול שבא על כלל המציאות האנושית וכיון שנספו ההורים גם הילדים היו בכלל, אולי בגלל שלא היה מקום לצפות שיגדלו באופן שונה מהוריהם, ונענשו על שם העתיד כי לא היה עתיד אפשרי אחר. (כוונתי למדרש שה' ביקש לברוא את העולם במידת הדין אבל ראה שלא יחזיק מעמד).
האם בכך מתבאר עונשם של בני המבול? אולי כן.
ויש כאן בעיה לוגית שלכאורה מעיקה גם על אלוקים בכבודו ובעצמו. אם הוא מתערב בנעשה בעולם, אז אל לו להניח לרשע לפגוע אי פעם בצדיק אם הצדיק לא חטא. אבל אז במה תבוא לידי ביטוי הבחירה החופשית, אם הרשע ייענש מייד על כוונתו הרעה?
הפתרון שנשקף לעינינו מן ההיסטוריה נראה מבוסס על שתי הנהגות.
א. השגחה נסתרת. ה' מסובב את הסיבות כך שהבחירות החופשיות של בני אדם יוליכו בכיוונים שכנראה, יש לקוות, מקדמים את האנושות קדימה לקראת הטוב (בריאות, ידע, מוסר, אמונות אמיתיות).
ב. התערבויות ניסיות פרטיות.
אבל אלו הן היוצאות דופן.
זה ההסבר העולה לכאורה מן העובדות ההיסטוריות שלפנינו - ומתוך נסיון החיים.
וזה מה שאני יכול להציע.
אה, הסוגיה בשבת, לא היה לי זמן לעיין בינתים. אבל האם דברי רשב"י הם בהכרח האמת האונטולוגית או נסיון להבין אותה לפי הנחות היסוד שהיו לו?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/12/2012 08:41 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  |
צד שני מוצג בידי מקסמן, שמבטל כל שכר ועונש בהשגחה אלוקית, ומותיר את העולם לטבעים, כאשר בחירות האדם הנכונות והטובות הן השכר והבחירות הרעות הן החטאים והעונשים.
אני לא מבטל שכר ועונש, להפך אני מסביר את השכר ועונש על פי היהדות, השכר ועונש שאסור היה ללמד רק כל חכם מבין מדעתו,
השקפת התורה היא שאין האלוקים מתערב בנעשה, כי הוא לא צריך להתערב כי השכר והעונש קיים בבריאה עצמה,
אם היה מתערב מיותר כל התורה והמצוות, בשביל מה לא תרצח ולא תגנוב אם הוא מתערב ולא נותן לאדם למוות שלא בצדק,
אם נאמר שהנרצח היה צריך למות במילא, אז נשלם לרוצח שכר שעשה את רצון האלוקים להרוג את מי שצריך למות במילא,
כל הכביכול דיבור אלוקים בתורה שלכאורה מראה על התערבות, היא טעות גמורה, אייך אולקים אומר "פן" פן ינחם וכו' וכו' ואייך האלוקים לא קיים שום דיבור להאבות הקדושים ?? אייך האלוקים לא קיים ליוצאי מצריים ולמשה את ההבטחה להיכנס לארץ ישראל
על זו הדרך אין לך שום פסוק שאפשר להבין בתורה אם אנחנו יוצאים בהנחה שהאלוקים מתערב,
על כן מסבירים לנו החכמים מהי נבואה מהי דיבור כביכול של האלוקים,
למשל הרמב"ן מסביר לנו יסוד בנבואה בשאלה מתי אמר האלוקים בקרבי אקדש
רמב"ן ויקרא פרק י
"ולדעתי בדרך הפשט אין צורך לכל זה, כי דבר השם, גזרותיו ומחשבותיו וענין דרכיו, והדבור יאמר בכל אלה, דברתי אני עם לבי (קהלת א טז), חשבתי מחשבה זו. וזה הדבר אשר מל יהושע (יהושע ה ד), זה הענין, על דבר הכסף (בראשית מג יח). וכן ותהי אשה לבן אדוניך כאשר דבר ה' (שם כד נא), גזר, וכמוהו באבירם בכורו יסדה ובשגוב צעירו הציב דלתיה כדבר ה' אשר דבר ביד יהושע בן נון (מ"א טז לד):
והנה אמר משה, המקרה הזה הוא אשר גזר השם לאמר אל לבו, בקרובי אקדש, שלא יהרסו אל קדושתי, ועל פני כל העם אכבד, שיהיו נוהגים כבוד במשכני:
יש הרבה חז"לים על דרך הרמב"ן הזה,
הנה חז"ל שמכחיש נבואה שלימה,
ויעמד משה בשער וגו' ויאמר להם כה אמר ה' וגו': מעיד אני עלי את השמים ואת הארץ שלא אמר לו הקב"ה למשה כך לעמוד בשער המחנה ולומר מי לה' אלי (שם /שמות ל"ב/) ולומר כה אמר ה' אלהי ישראל (שם /שמות ל"ב/), אלא שהיה משה צדיק דן קל וחומר בעצמו, אמר, אם אני אומר לישראל, הרגו איש את אחיו ואיש את רעהו ואיש את קרובו (שם /שמות ל"ב/ כ"ז), יהו ישראל אומרים, לא כך למדתנו, סנהדרין שהורגת נפש אחת בשבוע נקראת מחבלנית, מפני מה אתה הורג שלשת אלפים ביום [אחד], לפיכך תלה בכבוד שלמעלה, שנאמר כה אמר ה' (בלי שאמר לו, ובאמת חז"ל שואלים איפה אמר לו ? ומתרצים "זובח לאלהים יחרם" (שמות כב' יט')ויש בחז"ל שמתרצים שאמר לו לך רד = מרדות כלומר רד מלשון מרדות הם צריכים (שמו"ר max ) מה ענין שלאחריו, (כלומר ראיה שבאמת לא האלוקים אמר לו max ) ויעשו בני לוי כדבר משה (ולא כתוב כדבר האלוקים max )
עוד חז"ל אייך דיבור בשם האלוקים בלי שהאלוקים אמר זאת כלל,
סלח נא ויאמר ה' סלחתי כדברך: ויאמר יהושע אל העם לא תוכלו לעבוד את ה' כי אלהים קדושים הוא אל
קנא הוא לא ישא לפשעכם ולחטאתיכם כי תעזבו את ה' וגו'( יהושע כד יט כ) א"ל הקב"ה ליהושע מה זה יהושע שוב אמרת לשון הרע לפני וכו' ?! וכי לא אני הוא שאמרתי למשה רבך (לעיל פס' יב) אכנו בדבר ואורישנו ואעשה אותך לגוי גדול ועצום ממנו כשבא דבר גדול בישראל ע"י מרגלים ועמד משה בתפלה לפני להזכיר שמותם של אבותיהם שמעתי תפלתו מיד וכיון שאמר לפני סלח נא לעון העם הזה וגו' סלחתי שנאמר ויאמר ה' סלחתי כדבריך וכו' והשיב יהושע לפני הקב"ה ואמר רבש"ע לא אמרתי כך לישראל אלא כדי לאיים אותם כדי שייראו מפניך שלא יחטאו ויעבדוך בלב שלם, באותה שעה היה הקב"ה מגפף ומנשק את ידיו של יהושע על חכמתו ועל בינתו
(תנדבא"י פי"ח)
עוד חז"ל אייך בדיוק עובד ההשגחה,
(מדרש תהלים (בובר) מזמור קלו)
תנא דבי אליהו פעם אחת הייתי עובר ממקום למקום מצאני אדם אחד שהיה בו מקרא ואין בידו משנה אמר לי רבי רוצה אני לומר לפניך דבר אחד ומתירא אני שמא תקפיד אמרתי לו ח"ו ?! אם אתה שואלני בדבר תורה,?! (לך ספר את זה לכת ההשקפה max) א"ל ר' מפני מה כתיב נותן לחם לכל בשר, וכתיב נותן לבהמה לחמה (תהלים קמז ט), וכי אין אדם מכין לחמו, ??? (בקושי רב ?? max) א"ל זהו דרך ארץ עושה בידיו והקב"ה מברך מעשה ידיו, שנאמר למען יברכך ה' אלהיך בכל מעשה ידך (דברים יד כט), יכול יהא יושב ובטל,(?! ויהיה לו אוכל ולחם ? max) ת"ל אשר תעשה (!!! בלי עמל לא יהיה לו לחם max) (שם שם /דברים י"ד/) א"ל תשובה זו היא שטה ראשונה שאמרתי לך, והיא מקובלת בעיני, (כלומר הבין בעל המקרא הזה שהאדם צריך לעמול בשביל לחם ובהמה לא צריכה, אבל זה שהאדם צריך לעמול זה נקרא שהאלוקים נותן לו ? max ) אמר לו בני אשיבך, צא ולמד מן השוטה כשנטלה ממנו חכמה אינו יכול לפרנס עצמו שעה אחת, כך בני אדם כשנטלה מהם דעה חשובים כבהמה וכחיה ועוף, והקב"ה מחלק מזונות לכל באי עולם. (אייך ? עם התבונה הדעת שנתן לו max )
לסיכום:
דרך חשיבת התורה היא בדיוק זאת, השכר והעונש נמצא בתוך הבריאה, והכל תלוי בתבונת האדם, והכי חשוב לדעת שעל פי התורה יש ערבות בין בני אנוש, כלומר הצלחת האדם תלוי בהצלחת כל בני אנוש יחד,
אה, הסוגיה בשבת, לא היה לי זמן לעיין בינתים. אבל האם דברי רשב"י הם בהכרח האמת האונטולוגית או נסיון להבין אותה לפי הנחות היסוד שהיו לו?
חבל מאוד כי זה כל הדיון באשכול הזה, רוב הדפים באשכול עסקנו בגמ' הנ"ל
הגמ' אומרת (ואפשר שזה כוונת רשבי) שהתינוקות נתפסים על עוון הדור,
אני לא מבין אייך אתה מנסה לסכם את האשכול בלי לעיין בכל הדיון ובגמ' שדנו כאן,
|
|
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/12/2012 09:55 |
|
| |
מיימונ זה ממש מרגש העניין של האייקונים הירוקים
|
|
|
|
| נשלח ב-25/12/2012 15:41 |
|
| |
מקסמן
קצת קשה לי לעקוב אחרי ציטוט בתוך ציטוט עם צבעים.
לגבי הסוגיה, הסיבה שנמנעתי לעסוק בה נכתבה בהדיא (=במפורש) בתשובתי שגם ציטטת. אם נניח שתשובת רשב"י ממצה את דעת חכמים אזי היא הדבר הראשון והאחרון שיש לעסוק בו. אולם אם יתברר שזו דעתו שלו, ואין היא מחייבת אלא רק דעתו של אדם חכם שכדאי ללמוד ולהעריך, ואם יותר מכך יתברר שיש דעות אחרות בין חכמים, אז מדוע למהר דווקא לסוגיה זו?
לא שאני מזלזל חלילה, אבל לא היה לי זמן. אבל מה שידעתי לכתוב מהזכרון כתבתי.
*** ר' שמערל
האם כתבת ברצינות או בציניות?
אם אתה חדש אולי אינך מכיר את המונח "איקון ירוק". אז הנה ההיסטוריה והמילון.
זה סמל שקדם ל"לייק" העכשוי והביע אותו רעיון: אני מסכים, מתפעל ומוקיר. האיקון הזה הועלם בידי ההנהלה הנוכחית ממאגר האיקונים. אבל בינתים, בשנים שחלפו בין אז לעכשו, היו תקופות, גם כן כמו עכשו, שהאיקונים לא היו שמישים, וכך התחלנו לכתוב במלים "איקון ירוק" במקום לכתוב "כל הכבוד" או "שאכוייח" (=אותו דבר בחרדית).
למה אני טורח לחלק איקונים ירוקים? מפני שאני משער שרוב הבריות כמוני, ונהנים להרגיש שמעריכים את פרי עמלם. כמו כן, הציון של איקון ירוק מלמד שיש מי שסבור שאלו הם דברי טעם, ואז מקדישים להם יותר תשומת לב.
האם חשת שיש נימה של התנשאות בחלוקה זו? ובכן, לא. זו הערכה של הוקרה שאני שמח לקבל ושמח לתת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/12/2012 18:04 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | הצעת סיכום ואירגון שיטתי
יש לנו כאן כמה נושאים.
א. מדוע מתו התינוקות במבול? האם זה היה עונש? מדוע נענשו תינוקות? מדוע סובלים תינוקות או חפים מפשע?
ב. מה דעת התנאים והאמוראים על זה?
ובמיוחד:
ג. איך מתבארת הסוגיה בשבת לג א שצוטטה לעיל?
על זה התנהל דיון ארוך שחלקו, דומני, חזר על עצמו.
והנה כמה הערות.
*** כל דיון יעיל הוא בירור של הנחות יסוד.
השאלה: מדוע תינוקות נענשו, מניחה מראש שמותם היה עונש.
ויש לשאול: עונש למי? עונש על מה?
עוד יש לדון בתפיסת העולם שלנו. האם אנו מאמינים בבורא ובמנהיג העולם ושופטו? האם אנו מאמינים שכל מה שקורה יש להסביר במסגרת של שכר ועונש? מדוע שכר ועונש נקבעו בכלל עבור הנהגת העולם?
כל המשתתפים קיבלו את ההנחה הראשונה - מלבד אולי רציוסקפטי, ועם כל זאת ארצה לדון בתשובתו לקמן. יתכן מאד שהיא המשקפת את פשט כוונת המקרא.
כל השאר מאמינים שהעולם מונהג בשכר ועונש, והשאלה היא אם יש גם חריגות, ועוד: מה הם השכר והעונש.
יש כאן שני קצוות.
צד אחד מוצג בידי שותף סוד, שטוען שהשכר והעונש שנראים לעינינו הם רק חלק מהתמונה. אבל עצם הענישה היא כפשוטה. עונש: גמול כואב ומצער על חטא.
היכן ניתן למקם את דברי חז"ל?
ובכן, כמדומה שסקירה פשטנית של הדעות המובאות בגמרא תראה שהשאלה אם כל מה שקורה יתבאר במסגרת של שכר ועונש, כפשוטם, נתונה במחלוקת תנאים. ר' יעקב נכדו של אחר טען שלא. אחר הניח שכן, וכמוהו רבים מן התנאים.
למעשה, ר' יעקב טוען ש"שכר מצוות בהאי עלמא ליכא" (=אין שכר מצוות בעולם הזה. כלומר הוא שמור לעולם הבא. ושמא יש לבאר שלא תמיד יש שכר בעולם הזה, וכך דעתי נוטה). מסתבר שמ"ד בגמרא ש"יש ייסורים בלא עוון" סבור כמותו.
שאלה נוספת היא מה ניתן לדרג כ"ייסורים". האם רק מיתה ומה שמקביל למלקות ולאובדן כספי, או אפילו מי שנקף את אצבעו יש בכך ייסורים (כדעת רבא, אבל האם כאן אמר רבא חידוש משלו או שפשוט ניסח את דעת התנאים שלפניו?).
כמדומה שהגמרא נאלצת לקבל את ההנחה ש"יש ייסורים בלא עוון" וכן ש"שכר מצוות בהאי עלמא ליכא".
ויש בדבר טעם גדול כל כך עד שקשה להבין איך סברו אחרת.
העולם מתנהל בבחירה חופשית שניתנה לאדם. לכן קין יכול היה לרצוח את הבל בלי שזה חטא (זה לא מונע פירושים שינסו למצוא חטא אצל הבל). וכך במשך כל ההיסטוריה.
אמנם יש מקרים שבהם ה' מכוון את ההיסטוריה ואז אפשר לזהות שכר ועונש. במשך כמה מאות שנים נהנתה ממלכת יהודה, מימות דוד והלאה, מחופש מעול האימפריות מדרום (מצרים) ומצפון (בבל, אשור וכו' ) שהיו עסוקות בינן לבין עצמן. ואז הצליחה מדינת ישראל הקטנה לפרוח. ההיסטוריונים במבט חילוני יסבירו שכך התגלגלה ההיסטוריה, וכך סביר שיקרה. יהודי מאמין בהשגחה יראה בכך את יד ה' כפי שגם הסבירו הנביאים.
עתה לגבי הענשת תינוקות: יש לנו הלכות שבהם נהרגים פעוטות וילדים. אם שבעת העממים מסרבים לברוח מכנען וגם לא לקבל שבע מצות בני נוח, דינם לההרג, וכן הדין בעמלק, כולל נשים וטף.
ניתן לבאר זאת כהכרח מלחמתי. אם יישארו שרידים, הם יבואו להתנקם.
אבל נראים דברי רציוסקפטי, שבימי המקרא הראשונים בני אדם לא ראו חסרון בכך שהילדים ימותו בחטא ההורים. אחד היה אברהם שחיפש צדק ותבע אותו גם מעם ה'. (ובזה כמובן איני יודע אם רציוסקפטי יסכים לי, אבל זה פשט המקרא).
לפיכך ניתנו בתורה עונשים גם לילדים, אולי בגלל שהרמה התרבותית של עם ישראל בראשיתו לא היתה מעבר לכך? וככל שהעם התבגר ולמד דעת, כך פורשו ההלכות מחדש, עד שאמרו התנאים שיש מקרים של עונשים שלא ייתכנו, כגון בן סורר ומורה ועיר הנדחת.
כל זה לא מסביר לנו מדוע מתו התינוקות במבול. הרי אין כאן ענישה אנושית אלא החלטה של אלוקים.
פתרון נוסח מסורתי (התינוקות היו גלגולים) או שותף סוד (כנ"ל או שהתינוקות כיפרו על הדור) פותר את השאלה, אבל צריך להחליט שמשלמים את המחיר באמונות.
לדעתי האמונה בסמסארה (גלגול נשמות לפי המונח ההודי, אם איני טועה) אינה יהודית כלל ואינה אמיתית, ולכן הפתרון אינו נכון.
גם יש לי פקפוק בגישה המשקללת סבל של אדם אחד צדיק כנגד פשעים של אחרים ורואה בכך איזון של מערכת סיבתית נסתרת.
אז מה כן? אין לי אלא לומר מה שרמוז במדרש. שה' הנהיג את העולם באופן רחב ולא רק פרטני. כלומר, יש עונש גדול שבא על כלל המציאות האנושית וכיון שנספו ההורים גם הילדים היו בכלל, אולי בגלל שלא היה מקום לצפות שיגדלו באופן שונה מהוריהם, ונענשו על שם העתיד כי לא היה עתיד אפשרי אחר. (כוונתי למדרש שה' ביקש לברוא את העולם במידת הדין אבל ראה שלא יחזיק מעמד).
האם בכך מתבאר עונשם של בני המבול? אולי כן.
ויש כאן בעיה לוגית שלכאורה מעיקה גם על אלוקים בכבודו ובעצמו. אם הוא מתערב בנעשה בעולם, אז אל לו להניח לרשע לפגוע אי פעם בצדיק אם הצדיק לא חטא. אבל אז במה תבוא לידי ביטוי הבחירה החופשית, אם הרשע ייענש מייד על כוונתו הרעה?
הפתרון שנשקף לעינינו מן ההיסטוריה נראה מבוסס על שתי הנהגות.
א. השגחה נסתרת. ה' מסובב את הסיבות כך שהבחירות החופשיות של בני אדם יוליכו בכיוונים שכנראה, יש לקוות, מקדמים את האנושות קדימה לקראת הטוב (בריאות, ידע, מוסר, אמונות אמיתיות).
ב. התערבויות ניסיות פרטיות.
אבל אלו הן היוצאות דופן.
זה ההסבר העולה לכאורה מן העובדות ההיסטוריות שלפנינו - ומתוך נסיון החיים.
וזה מה שאני יכול להציע.
מיימוני אני רגיל לדבר עם מקורות ולפחות עם סברות שבנויות על דרכי הלימוד מפי חזל ורזל
לסיכום יוצא שמדובר במחלוקת תנאים וראשונים
רמב"ם הלכות עבודת כוכבים פרק ד
נמצאו רובה מעלין אותן לבית דין הגדול וגומרין שם דינם והורגין כל אלו שעבדו בסייף, ומכין את כל נפש אדם אשר בה לפי חרב טף ונשים אם הודחה כולה, ואם נמצאו העובדים רובה מכים את כל הטף ונשים של עובדים לפי חרב
מגדל עוז הלכות עבודת כוכבים פרק ד
וכבר תמה ר"מ הלוי מטוליטולא עליו למה העניש הנשים והקטנים שאינן בני חיוב והשיבו חכמי לוניל ז"ל בראיה דגרס בספרי הכה תכה את יושבי העיר מכאן אמרו חכמים אין מקיימין את הטפלים כלל שהורגין אותן דדריש את רבויא ועוד דבכריתות פלוגתא דר' אליעזר ור"ע דר' אליעזר סבר קטנים בני רשעי ישראל נהרגין ור"ע סבר אין נהרגין ופסק כר' אליעזר משום דסתם ספרי ר"ש וקאי כר' אליעזר ועוד דאיכא למילף מעדת קרח ואנשי יבש גלעד שהרגו הנשים והטף אע"פ שהן לא חטאו נענשו בעבור הגדולים משני טעמים, חדא שהם סבה וגורמים לישיבת הגדולים ועוד לרדות הגדולים בהריגתן שהן חביבין עליהן:
רמב"ן דברים פרק יג פסוק טז
החרם אתה ואת כל אשר בה - אותה, הם אנשים הנדחים, ואת כל אשר בה, הנשים הנגררות אחר האנשים. אבל הטף שהם קטנים בזכרים ובנקבות אין ממיתין אותן, וכן אמרו בספרי, חנן אומר לא יומתו אבות על בנים וגו', בעיר הנדחת הכתוב מדבר
נמצאנו למדים שהרמבם והרמבן בתנאי פליגי הרמבם פסק כרבי אליעזר והרמבן פסק כר"ע
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/12/2012 18:33 |
|
| |
קצ"ע מדוע הרמב"ם פסק הלכה כר' אליעזר שהוא שמותי, בניגוד לר' עקיבא.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2012 12:52 |
|
| |
מסורתי
סברה היא גם כן מקור.
לגבי מה שסיכמת, דומה שיפה סיכמת. יש מחלוקת תנאים שהיא מחלוקת ראשונים אם הורגים את התינוקות בעוון ההורים.
ולכן?
האם כוונתך להקשות מסברה: קטנים מה חטאו?
עיין בדברי לעיל. אבל ראה גם מה הבסיס שלך להקשות - סברה, שאין זה מן הצדק והיושר, ובוודאי שה' לא יעשה עוול במשפט ולא יתבע מה שאינו ישר.
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2012 14:07 |
|
| |
מחלוקת תנאים שהפכה למחלוקת ראשונים, וכי סלקא דעתך שיהיה איזה תנא- ראשון או אחרון, שיגיד שזה באמת לא בסדר מצידו של הבורא? הרי כל אלו הם אנשים יראי שמיים?
יהודי מבני ברק נכנס לאחד מהרבנים שלא היה מאנ"ש. וביקש אותו להיות דיין בדין תורה. שאל הרב- עם מי יש לך דין תורה? -עם הקב"ה! גמגם הרב- הרי אתה מבני ברק. האם אין בני ברק רבנים, שאחד מהם יהיה הדיין? -בטח שיש- אבל אתה יודע הרבנים בב"ב, כולם יראי שמיים. ולכן הם יטו את המשפט. אבל אתה לעומת זאת, אין לך טיפת יראת שמיים. אתה תפסוק דין אמת.
|
|
|
|
|