בית פורומים עצור כאן חושבים

מי ברא את הבורא

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/1/2013 02:16 לינק ישיר 

יהיאור,

דוק בלשוני: לכל שרשרת [גם אם אין לה סוף,] יש התחלה.

ממש במקרה, אני משתמש ב"רגרסיה" (כלשונך) ובאינסוף (על סוגיו השונים) ביומיום. מה לעשות, זה המקצוע שלי. עם מעט מאמץ מצדי ומצדך, אני בטוח שאוכל לשכנע אותך שהתפיסה האנושית דווקא מסוגלת לעכל את האיסוף. כל מה שנדרש הוא להגדיר את הדברים באופן מסודר, וגם מנה גדושה של סבלנות לא תזיק. ואז - הפלא ופלא - מתברר שגם תלמידים בינוניים באופן בולט מצליחים להתמודד עם החומרים האלה.

מיכי,

אכן, בנומנקלטורה כשלעצמה, אין יותר מדי משמעות. החידוש הוא שכך מקובל על "כולם" (והשאר? נו, העויילם גיוילם). הענין הוא, שסיבה המסתמכת על שרשרת אינסופית ללא התחלה, לא נחשבת לסיבה על ידי האדם הסביר. אינני מסביר מדוע זה כך, כפי שאינני מסביר איך יודעים שישנה סיבתיות. לניהיליזם הטוטאלי אין לי תשובה, אך תמוהה מאוד (אוסיף: לענ"ד) העמדה המקבלת את הכרחיות הסיבתיות, ובאותה נשימה מאפשרת לנו לתת "סיבות" שאינן מספקות, כי הן עושות רק את חצי הדרך.

הדבר דומה לכך שתאמר שאכן לכל דבר יש סיבה, אך יתכן שהסיבה לדבר מסויים היא... הדבר עצמו. אם כן, מה הועילה ההנחה? עקרנו ממנה כל משמעות. אגב, באחד מניסוחי האקסיומה, זה בדיוק מה שהיא שוללת באופן פורמלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 03:19 לינק ישיר 

אפריםליב כתב:
יהיאור,

ההסברים הטבעיים אינם מספיקים משום שהם עצמם מוגדרים ולכן מצריכים הסבר.

למה הסבר מוגדר לא מספיק, אם אנחנו מחפשים סיבה רק להגדרה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 03:21 לינק ישיר 

כושן
לא הבנתי מה באת לומר לי, לבד מהצעתך הנדיבה ללמד אותי מתמטיקה, מה שאינו הנושא כאן. וכנראה שלא הבנת גם את מה שאני טענתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 03:33 לינק ישיר 

תוקן על ידי ביליצר ב- 10/01/2013 03:44:26

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 03:44 לינק ישיר 

ביליצר כתב:
יותר מאשמח אם בעל האשכול יסביר לי איזו סתירה הוא רואה בקדמות[אוביייקט שתמיד היה] לבין חזותו המתוכנן ששוב מחייב מתכנן,
גם אינני יודע מה הרגרסיה תעזור כאן כל עוד אין מתכנן לאותו רגרסיה שמחפש בעל האשכול [לפי הבנתי את שאלתו]
על כל פנים רגרסיה אינסופית לכאורה סותרת את היחוד כל עוד כל א-ל תלוי בבוראו הקודם ,
אם אינני טועה יש מושג כזה בקבלה של אלים תלויים רגרסית,
ואולי יש להסביר שעצם החוליא האינסופית הוא יחיד והיחוד האבסולוטי ,נמצא וממציא כל הנמצאים ,בלתי מגושם ,
ומתבהר בזה גם כונת הדוגלים [בעל התניא]שכל ההויה הוא אלוקי עד הניצוץ האחרון והמגושם,

תוקן על ידי ביליצר ב- 10/01/2013 03:43:19

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 03:53 לינק ישיר 

כושן
אם לא הבנת אז אסביר לך, אין לי שום בעיה בקבלת האקסיומות של המתמטיקה אודות אינסוף ושרשרות וכו', כל עוד מדובר במסגרת המתמטיקה. ברגע שאנחנו מנסים להסיק מזה משהו אודות המציאות בכללה, ואודות התיאולוגיה, אני נוטה לפקפק בתוקף הכללים הפורמליים שלה שאין אני מוצא אותם באינטואיציה היומיומית הרגילה. נכון שסטודנטים למתמטיקה מתרגלים מהר לאקסיומות וכללים הפורמליים שלה, ויכולים לחשוב אודות אינסוף לסוגיו השונים, אך כל זה במסגרת המתמטיקה ואך ורק בתוך המשחק המוגדר על ידי כלליה מבפנים. זה לא אומר שהם באמת מקבלים את היתכנות אינסופיות בחיים שלהם, אלא במידה והם מאמינים שאפשר ליישם על החיים את כללי המשחק המתמטי, אבל זו כבר אמונה לא מבוססת.
גם אם תאמר לי שהאקסיומות הבסיסיות אינם אלא הצרנה של אינטואיציות יומיומיות, ולכן אם אני נותן אימון באינטואיציות יומיומיות אני אמור לתת אימון גם במה שנובע מהם אחר שהוצרנו, אני רשאי לפקפק בזה גם בלי להיות ניהליסט. שהרי יכול אני לטעון בשופי שאני נותן אימון בקומון סנס כל עוד האימון הזה עצמו נובע מתוך הקומון סנס עצמו, אבל ברגע שמנסים לבנות על גבי הקומון סנס איזה מערכת פורמלית, זו כבר לא אימון באותו קומון סנס, שהרי הקומון סנס תקף רק כלפי אותם אובייקטים יומיומיים ולא כלפי התיאוריות המופשטות. (אתה צודק שאם כן איני רשאי גם להניח כלל אלהים מעבר למציאות היומיומית מתוקף ההנחה היומיומית של הסיבתיות, אבל אני חושב שעדיין יותר מתאים לאינטואיציה שרשרת אלים אינסופית מאשר אל אחד שעליו משום מה לא חל עיקרון הסיבתיות, והרי כנראה האינטואיציה הבסיסית של הבן אדם הפרימטיבי עדיין מוביל אותו להאמין באלהים, לא באלהים המונותאיסטי המופשט והנעלה מעיקרון הסיבתיות, אלא באלהים שהוא סיבה פשוטה, הנתון אף הוא לסיבתיות, וכן הלאה עד אינסוף).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 05:20 לינק ישיר 

יהיאור,

אם כל דבר מוגדר דורש הסבר, גם ההסבר עצמו (אם הוא מוגדר) דורש הסבר, וחוזר חלילה.

למשל: אתה מסביר את הסיבה לתנועת הפלנטות באמצעות כוח המשיכה של השמש, אבל עכשיו עליך להסביר את הסיבה לכוח המשיכה. אתה מסביר את כוח המשיכה באמצעות עקמומיות המרחב-זמן, אבל עכשיו עליך להסביר את הסיבה לעקמומיות המרחב-זמן. וכן הלאה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 05:23 לינק ישיר 

יותר מאשמח אם בעל האשכול יסביר לי איזו סתירה הוא רואה בקדמות[אוביייקט שתמיד היה] לבין חזותו המתוכנן ששוב מחייב מתכנן,
גם אינני יודע מה הרגרסיה תעזור כאן כל עוד אין מתכנן לאותו רגרסיה שמחפש בעל האשכול [לפי הבנתי את שאלתו]
על כל פנים רגרסיה אינסופית לכאורה סותרת את היחוד כל עוד כל א-ל תלוי בבוראו הקודם ,
אם אינני טועה יש מושג כזה בקבלה של אלים תלויים רגרסית,
ואולי יש להסביר שעצם החוליא האינסופית הוא יחיד והיחוד האבסולוטי ,נמצא וממציא כל הנמצאים ,בלתי מגושם ,
ומתבהר בזה גם כונת הדוגלים [בעל התניא]שכל ההויה הוא אלוקי עד הניצוץ האחרון והמגושם,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 05:24 לינק ישיר 

בסופו של דבר אתה מגיע לקיום החומר עצמו, שבגלל שהוא קיים יש לו את התכונות האלה, זה לא דורש הסבר לדעתך. אין צורך להסביר למה תכונת החומר הוא כך וכך כי זה קיומו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 09:35 לינק ישיר 

יהי, דומני שיש כאן בלבול.
א. כושן אמר לך שאם אתה מקבל את עקרון הסיבתיות קשה לראות כיצד אתה מוכן לקבל כסיבות דברים שאינם סיבה. אי אפשר לומר אני מקבל את עקרון הסיבתיות ולהציע הצעה שאולי יש משהו שאינו סיבה שהוא סיבה.
טענתו (הסבירה גם בעיניי) היא שאפשר לדחות את עקרון הסיבתיות ואז הדיון לא מתחיל. אבל אם מקבלים את עקרון הסיבתיות ומכריזים על דבר שאינו סיבה כסיבה לא עשינו מאומה. דה פקטו, אינך מקבל את עקרון הסיבתיות.
ב. שרשרת אינסופית אינה סיבה, אלא בריחה ממתן סיבה (כדוגמת צבים כל הדרך עד למטה). זה לא בגלל שאנחנו לא יכולים לדמיין אלא בגלל שזה לא אומר לנו מאומה. אתה יכול לומר שאולי יש אברכדברא שסותר את עצמו ואנחנו לא מבינים. השאלה היא האם אמרת בזה משהו. אינך יכול לומר על משולש עגול שאולי הוא ישנו רק אנחנו לא יכולים לדמיין אותו. גם משפט כזה על משולש עגול אינו ניתן לאמירה בשפתנו, כי הוא חסר מובן.
ג. אתה כמובן יכול תמיד לומר שיש כאן משהו שאיננו מבינים, אבל אז שוב אין טעם בדיון. הדיון מתנהל תחת ההנחה שאנחנו מניחים את קיומן של סיבות שאנחנו מבינים באופן עקרוני (לא בהכרח מכירים או יודעים את הפרטים) ולכן אנחנו מחפשים סיבות כאלה. לחילופין, אם אתה טוען שבקצה השרשרת חייבות להיות חוליות שאיננו מבינים (אתה קורא להם אלים), אז במה אתה חולק על הראיה הקוסמולוגית? השאלה כמה כאלה יש היא חסרת משמעות כפי שהסברתי למעלה. כל עוד אתה טוען שאלו עצמים שונים מהעצמים החומריים והביולוגיים שסביבנו, לזה קוראים כאן אלוקים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 12:13 לינק ישיר 

בעל בעמיו והמדייקים האחרים בדברי קודשי (סמיילי):

לא הצגתי את דעתי שלי בנושא ההוכחה הקוסמולוגית (מן הסיבתיות) למרות שהערתי מהי. הצגתי את הנחות היסוד שיש להתחשב בהן וסיכום של דיונים עקרוניים בנושא.

סיימתי בשאלה מפני שלמרות שיש לי דעה משלי, יש לזכור את דברי רבותינו התנאים: אל תאמר קבלו דעתי שהן רשאין ולא אתה. כלומר כל אדם צריך להבין ולהסיק מסקנות בעצמו, הזכות בידו והאחריות עליו.

יהי אור

העלית שאלה מעניינת מאד בתוך דבריך: מה נכלל ב"שכל הישר" (הוא הקומון סנס) ולאן הוא מוביל אם מניחים לו ללכת אל מחוץ לגבולות מה שאנו רואים היום כמציאות שמסביב (אני מבקש להשתמש במונח אחרון זה באופן טכני).

הצעת לומר שהאדם הפרימיטיבי היה מניח לעיקרון הסיבתיות להוליך אותו לשרשרת בוראים.

ואכן עובדה היא שבמיתולוגיות יש אלים רבים, שמולידים ונלחמים ומתחלפים.

אמנם לדעתי זאת מפני שהחשיבה המיתולוגית מכילה ניצנים של החשיבה הפילוסופית (והתיאולוגית המונותיאיסטית) אבל צריך כנראה להיות אברהם אבינו, הרמב"ם או קרוב לזה (לפחות דקארט) כדי להסיק את המסקנה לגבי אלוקים המקראי (כלומר כפי שהוא מוצג במקרא, וכוונתי לפרשנות הקויפמנית קסוטואית שהיא גם שלי למונותיאיזם. היום כבר צריך לסייג...). וזאת לא כדברי ר' אלחנן וסרמן המפורסמים שכל רועה צאן מסוגל להסיק על קיום בורא שנותן תורה מחייבת מעצם ההתבוננות בשמים.

עם זאת, אותם ניצנים אכן מובילים לאבחנות חשובות, כמו (דוגמא של חוקר הפילוסופיה היוונית), המוירה שהיא הגורל שהיא הטרמה של רעיון הדטרמיניזם.

לפיכך, כפי שכתבתי גם בהודעה הקודמת שלי, יש לנו כלים מחשבתיים שיכולים להוביל אותנו למסקנה שיש אלוקים (במובן המקראי) אבל תמיד יוכל לבוא ייתכן ולומר שייתכן שלא, ותמיד ניתן להשתמש בכלים אלו לא במדוייק ולהגיע למסקנות מיתולוגיות או כופרניות אחרות. דרך להגיע לאמונה יש כאן. דרך הכרחית לוגית לצערי לא.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 12:20 לינק ישיר 

תרגיל מחשבתי
אקרא לסיבתיות במובן במקובל סיבתיות קשה.
אקרא לסיבתיות במובן של פעולות הקודמות אחת לשניה, כפי שהעלה מרכא בתחילת האשכול, סיבתיות רכה.

אם הסיבתיות היא אכן סיבתיות קשה, אזי מובן שלכל דבר יש סבה, עד שמגיעים לסבה הראשונה.
אם הסבתיות היא רכה, עדיין אנו מזהים קדימה של אירוע א לאירוע ב ומנסיונינו אנחנו יודעים שאין אירוע ב ללא אירוע א שקדמו. האם זה לא מספיק כדי להסיק מכאן שיש אירוע ראשוני לכל, שנקרא לו כאן אלוקים.
גם אם זו לא הוכחה פילוסופית מלאה עדיין זו סברה בעלבתית מסתברת. את כל חיינו אנחנו מנהלים על סמך סברות כאלו, ומדוע שכאן לא נשתמש בהן?

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 10/01/2013 12:23:01

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 15:10 לינק ישיר 

יהי,

אתה שב ומשתמש בביטוי "בעיית" הרגרסיה, ובכלל אתה מתמקד יותר מדי בהגדרה ופחות במהות, דברים יגעים ומיגעים, מערפלים במקום להבהיר.

(כל צורת הדיון שהרי על כרחך לשיטה פלונית צריך לומר איזה דבר הבל אם כן מכאן ולהבא למפרע ניתן לומר כל הבל העולה על הדעת, אינה מובנת לי. אם יש לך פירכא על טיעון כלשהו הרי הטיעון מופרך ואינו הופך לפלטפורמה להצגת טיעונים מופרכים).

אין לי שום "בעיה" עם הרגרסיה.

היא פשוט לא אומרת כלום.

אם אשאל מישהו איך נברא העולם והוא יענה לי "ככה" וכי מעתה תהיה לנו "בעיית" הככה?

אם אתה קורא לכל סיבה אל, היינו שהמקלדת היא האל של האותיות, אין לאף אחד שום ויכוח אתך.

(אגב, גם עובדי האלילים לא התכוונו לזה, אלא לכמה וכמה כוחות מחוללים במובן של כוח על, אבל זה פחות חשוב).

פותח האשכול שאל שאלה פשוטה מאד.

על ההוכחה לקיום אלוהים המוגדר כסיבת הסיבות, היינו הסיבה הראשונה לכול.

אם הוכחת עצם  קיום סיבת הסיבות, היא מחמת כי לכל דבר יש סיבה, מהי אם כן סיבתו של אלוהים בעצמו.

הרגרסיה פשוט כלל לא עונה על השאלה, אלא מכניסה עוד מיליארדי אלמנטים לא רלוונטיים וחסרי משמעות לחלוטין מבחינת השאלה.

כשלעצמי אינני מסכים גם עם התשובה שאלוהים לא צריך סיבה, כיוון שאינני בטוח שיש בזה בכלל אמירה כלשהי.

אך לפחות אם נקבל את ההנחה, שיש דבר מה, שמחמת סיבה כלשהי, אינו נזקק למסבב והוא קיים מחמת עצמו, יש כאן תשובה לשאלה.

רגרסיה, היא פיטומי מילי בעלמא, ביחס לשאלה.

שוב ראיתי שכעין זה כתב הרב מיכי בסגנונו.

תוקן על ידי ייתכן ב- 10/01/2013 15:14:21

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 15:57 לינק ישיר 

הרב מיכי

אסביר את דבריך,
הינך טוען שאינו סביר בעיניך לתת לישות שאינו יכול לתת משמעות למה שהוא יברא יותר ממה שהבורא שלו נתן לו ,מלבד את אותה משמעות שבאה  לספק הסבר שאני חייב לברוא את הבא בתור כדי להצדיק את קיומו של עצמי,
השאלה היא האם בדבר אינסופי בתוך זמן אינסופי [רגרסיה לצורך הענין ]יש הבדל בכלל במשמעות של שרשרת ,
לדוגמא ,נניח שקיימת אנרגיה אינסופית ,האם האנרגיה נחשבת ליחידה אחת של אנרגיה,או שהאנרגיה העכשוית עובדת כתוצאה של האנרגיה שנתנה לו האנרגיה שלפניו כלומר אין סוף יחידות,,
לדעתי האופציה השניה היא הנכונה ,כי כשמדברים על יחידה אחת בתוך אינסוף יש כאן סתירה לוגית ,
א ,הספרה אחת זועקת שהיא מוגבלת בין האפס לאחת,
ב ,בעינינו אם נוציא פיסת אנרגיה מאותה יחידה שוב לא תהיה בו לכאורה אנרגיה בכדי לתת אנרגיה,סימן שהיא בעצם היתה תלויה באנרגיות קודמות,
כך לגבי הבורא = הרצון האינסופי ,אין לנו הבנה ברצון ,כי בעינינו רצון חייב להיות מתוך תוכנית שיש בו התחלה וסוף ,וכאן היא אף פעם לא התחילה ולכן מה שיכול להתפס בעינינו הם רצונות של נבראים בזה אחר זה שיש להם התחלה למרות שאין להם סוף ואז להבין ולתת הסבר לרצונו ,
בסופו של דבר לרגרסיה אין שום דבר מועיל או הבדל ופער בין האחת לאינסוף יחידות מלבד בתפיסה שלנו ,
ושוב גם לגבי שאלת פותח האשכול אינו מועיל ועד עכשיו גם לא הבנתי את שאלתו,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 19:29 לינק ישיר 

איני מבין למה שרשרת סיבות אינסופית אינה אומרת כלום. לכל דבר יש סיבה, ואכן, צבים כל הדרך עד למטה. למה זה לא הסבר בכלל? בעיני זה הסבר מובן מאד, אלא אם כן מניחים הנחה לא מוכרחת שלא ייתכן שרשרת אינסופית.

אולי תצליחו להסביר לי במילים פשוטות למה סיבות אינסופיות אינם סיבה. כי אני פשוט לא רואה למה. לי זה נשמע תשובה הגיונית מאד. יש לי שאלה מי עשה משהו, ועל כל שאלה יש לי תשובה. מי מחייב אותנו לחפש תשובה מוחלטת עוצרת?

אתם משום מה מניחים כהנחה ראשונית ופשוטה שזה כלל לא סיבה, ואני פשוט לא מבין מנין ההנחה הזאת. כל סיבה בשרשרת הוא באמת סיבה למאוחר אליו, וכך זה ממשיך עד אינסוף. בגלל שאין לך כח למנות עד אינסוף זה כבר לא סיבה?

הנה, המקלדת היא סיבת המילים הנכתבים פה, וסיבת הזזת המקשים הוא היד שלי, האם שני סיבות אלו אינם סיבות אמתיים? בוודאי שכן, והם באמת מסבירים למה אתם רואים כאן את התוים האלה. אז בדיוק על דרך זה תמשיכו עד אינסוף. כאשר כל סיבה היא סיבה אמתית ומסבירה באמת למה מה שנובע ממנה הוא כך, ומה חסר באופן כללי בהסבר הזה פרט לבעיה הקטנה של חוסר יכולת להכיל את האינסוף?

תוקן על ידי יהיאור ב- 10/01/2013 19:40:23

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מי ברא את הבורא
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 ... 11 12 13 לדף הבא סך הכל 13 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.