בית פורומים עצור כאן חושבים

מי ברא את הבורא

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/1/2013 21:24 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

יהי,

מה זאת אומרת אין דבר ראשון?

זה מחוץ להבנתי.

באותה מידה אתה יכול לומר כי אין צורך בסיבה. חבל לבזבז מילים על רגרסיה.

אז זה חוזר לויכוח שלי עם מיכי אם "אין דבר ראשון", או במילים אחרות שרשרת אינסופית, הוא אמירה שיש לה מובן. ואם הוא נחשב נתינת סיבה בכלל. אני לא רואה סיבה מוכרחת שלא. אבל זה אותו וויכוח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 21:24 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

בכל מקרה אתה משמיט את הצבים מתחת הטיעון כי היעדר סיבה מוכרת, מוכיחה כי יש אלוהים.

\
לא הבנתי מה באת לומר. נא להסביר לי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 21:31 לינק ישיר 

אפריםליב כתב:
השאלה אינה אם היה יכול להיות אחרת מבחינה פיזיקלית, אלא אם היה יכול להיות אחרת מבחינה הגיונית. אין סיבה הגיונית להניח שהחומר חייב להיות בעל תכונות כאלה ולא אחרות, ולכן עלינו לחפש סיבה לכך.

"קיים" ו"לא קיים" לעומת זאת אינן תכונות שקולות הגיונית. למעשה "לא קיים" אינו תכונה אפשרית של דבר כלשהו, ולכן ההגיון אינו מחייב אותנו לחפש סיבה לכך שהדבר קיים ולא "לא קיים".

הסברתי שאפשר לטעון שלדבר על תכונות אחרת מבחינה הגיונית הוא כמו לדבר על שהדבר הזה לא יהיה קיים, מאחר והדבר הזה קיים בתכונות אלו. או ,  בא נבודד את התכונות מן הדבר, ותראה שאתה פשוט רוצה שהדבר הזה- היינו התכונות האלה- לא יהיו קיימים. הקשר שבין התכונות לדבר שנושא אותה אינה מחייבת מציאת פתרון לתכונות יותר מאשר קיום התכונות בעצמם.

ובכל אופן לא ברור לי ההגיון הזה שאין טעם לחפש סיבה לקיום בגלל שהקיום אינה תכונה אפשרית של דברים (עוד סברא בלתי מוכחת, אולי הקיום הוא כן תכונה של דברים?).

ואני מעוניין לשמוע ברור, אתה חולק על כל ההוכחה הקוסמולוגית שמחפשת סיבה למה יש משהו ולא כלום?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 21:32 לינק ישיר 

אפריםליב כתב:
הערה לעניין שרשרת אינסופית של סיבות: התואר "אין סוף" אינו נכון כאן, מאחר שסיבה קודמת לתוצאה, ולכן התואר הנכון הוא "אין התחלה". ומכאן שלילתה של שרשרת כזו, שכן אם משהו לא התחיל להתקיים, כיצד הוא קיים?

מאיפה ההנחה שלקיום צריך התחלה? (והרי אתה הוא הטוען שאין צורך לבקש סיבה לקיום אלא לתכונות)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 21:41 לינק ישיר 

יהיאור כתב:

מאיפה ההנחה שלקיום צריך התחלה? 

מהטיעון הנ"ל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 21:52 לינק ישיר 

יהי,

בא נתחיל מההתחלה ונראה אם אנו דנים על אותו עניין. (ותעזוב את הדיון החשוב והדחוף אם זו פרכתו של  הרב מיכי או אחרת. בזה נדון אחר כך, אם זה מאד חשוב. כרגע זה רק מסיח את הדעת מהמהות).

ישנו טיעון, כי כיוון שאנו מניחים כי לכל דבר יש סיבה, צריכה להיות סיבה לקיום. סיבה זו היא אלוהים.

אלוהים היינו הגורם לקיום. (לצורך דיון זה לא משנה הגדרתו ולא משנה כמה יחידות יש מהסוג הזה. אם יובהר מדוע אל יכול להיות קיים ללא סיבה חיצונית, ייתכן שיש הרבה אלים)

שואל פותח האשכול, מה הרווחנו בזה שאמרנו כי סיבה ראשונה היא אלוהים. נשארנו שוב עם השאלה מהי סיבת האלוהים.

עכשיו אני מנסה ללכת שלב שלב ולבדוק מה אתה אומר והאם יש בכלל ויכוח.

הנחה א':

לכל דבר יש סיבה.

אם אינך מסכים לזה, הדיון מסתיים. כמובן שההוכחה בטלה. (תשובה לשאלתך מה כוונתי שאתה משמיט את הצבים)

אם הנך מסכים, נמשיך.

סיבה, הכוונה משהו שאנו יודעים להצביע עליו ולומר זאת הסיבה. דוגמת מדוע חם, כי יש שמש וכיו"ב.

אם אינך מסכים לזה, הדיון מסתיים.

אם הנך מסכים נמשיך.

לכל פרטי המציאות (טוב, כמעט) אנו יודעים להצמיד את סיבתם.

נותרנו עם שאלה, מהי הסיבה לעצם קיום דברים וסיבתם.

בהינתן ההנחה הראשונה, עליה הדיון מבוסס, כי לכל דבר יש סיבה, על כרחך שיש סיבה ראשונה ולא משנה לי כמה חוליות משתלשלות עד אליה.

יש לך תשובה לשאלה הזו?

שאלה נוספת.

מאיזה שלב ברגרסיה סיבה מתחילה להיות מכונה אלוהים מבחינתך? מהשלב שאיננו יודעים לזהותה?

כתבת, "אני לא רואה סיבה מוכרחת שלא".

כאשר אתה מעלה טיעון לא מובן, אין צורך למצוא סיבה מוכחת מדוע זה לא מובן. זה לא מובן יען כי זה לא מובן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 22:07 לינק ישיר 

יהי אור,

א) השאלה אם הדבר ייחשב לדבר אחר במקרה שיהיו לו תכונות אחרות היא סמנטית גרידא ואינה נוגעת לענייננו. השאלה היא מדוע קיים דבר בעל תכונות כאלה ולא דבר בעל תכונות אחרות (בין אם תקרא לו "דבר אחר" או "אותו דבר עם תכונות אחרות", זה לא משנה). השאלה הזו דורשת הסבר.

ב) "קיום" אינו תכונה של דבר, משום שהיעדרו הוא בלתי אפשרי לוגית. אין שום דבר שתכונתו היא "לא קיים".

ג) אינני חולק על ההוכחה הקוסמולוגית, אני מפרש אותה. אני טוען שההוכחה אינה מזה שיש "משהו", אלא מזה שיש "משהו מוגדר".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 22:10 לינק ישיר 
אפריםליב

יהיאור כתב:

מאיפה ההנחה שלקיום צריך התחלה? (והרי אתה הוא הטוען שאין צורך לבקש סיבה לקיום אלא לתכונות)

לקיום של דבר מוגדר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 22:30 לינק ישיר 

ייתכן
עכשיו קישרת את הטענה של הסיבה הראשונה עם הטענה של סיבה לקיום דברים בכלל. אבל זה לאו דווקא זהה. ניתן לטעון שהשאלה למה "דברים" בכלל קיימים היא חסרת משמעות. אפשר לשאול למה קיים הדבר הזה, אבל לא למה קיימים דברים בכלל (כעין מה שאפרים טוען, אם שאיני מבין את ההכרח שלו, אבל אינטואיטיבית אולי יש הבדל), וגם כמובן אלהים אינו תשובה כלל לשאלה הזאת, אפילו אם נבין שאלהים מוגדר כמשהו שאינו צריך סיבה, כי עדיין זה לא עונה על השאלה למה קיימים דברים בכלל. לכן אני מוכן לטעון שאין צריך לשאול למה קיימים דברים בכלל, אלא למה דברים אלו קיימים, כלומר תפוס כל דבר מסוים ויש לי תשובה למה הוא קיים (לא רק לתכונתו והגדרתו אלא גם לקיומו). לשאול למה בכלל יש קיום במציאות, היא שאלה שיוצאת מגדר התפיסה שלי, מאחר ואני עושה הכללה שאף אחד לא ראה אותו, ויוצר קטוגוריה של "כל הדברים הקיימים", קטוגוריה שהיא פורמלית גרידא ולא נתפסת ישירות.

וכן, לעניננו אני קורא לו אל ברגע שזה לא משהו שאנו יכולים לזהות במציאות, ושכל קיומו הוא היפותזה מבוססת על סיבתיות.

כשאני כותב שאיני מבין מה לא מובן, אני מתכוון להגיד שלי זה מובן, ועד שנמצא מסגרת מוסכמת לדון בתוכו מה מובן ומה לא ולמה, לוויכוח כזה אין פשר. אני טוען שלי אינטואיטיבית זה מובן, וצריך הסבר מה לא מובן. ואתה תטען שאינטואיבטיבית זה לא מובן, וצריך דווקא הסבר שכן. על פי מה נכריע וויכוח כזה, יותר מזה, באיזה שפה נתווכח על כך?

תוקן על ידי יהיאור ב- 10/01/2013 22:34:54

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2013 23:41 לינק ישיר 

אינך מעוניין לדון בנושא האשכול או להתייחס במישרין למה שכתבתי? בסדר.

אם הבנתי נכון את דבריך, אתה מסכים כי שאלת הסיבה אינה הוכחה לאלוהים. אם אין שאלה בכלל, הוכחה מנין.

אני תוהה אם באמת יש סיבה מדוע איני מבין אותך, או שאתה מכווין לזה מסיבה כלשהי.

קראתי פעם הגדרה יפה על לייבוביץ דווקא מאחד מתלמידיו, רביצקי.

"אתה מפקיע את המונחים של השפה ובורא לך שפה חדשה, ואז המערכת שלך לגמרי סגורה כי אי אפשר להתווכח איתך".

http://www.tpeople.co.il/leibowitz/ebook.asp?id=20

במחשבה שניה, אני מנסה בכל זאת לדון אתך על מה שכתבת. (דבריך בשחור. תגובתי בכחול).

"עכשיו קישרת את הטענה של הסיבה הראשונה עם הטענה של סיבה לקיום דברים בכלל".

מהרגע הראשון זה הנדון. עיין בהודעה הראשונה של פותח האשכול ובהמשך.

"אבל זה לאו דווקא זהה".

נניח שזה לא זהה. למה זה רלוונטי לדיון.

ניתן לטעון שהשאלה למה "דברים" בכלל קיימים היא חסרת משמעות. אפשר לשאול למה קיים הדבר הזה, אבל לא למה קיימים דברים בכלל (כעין מה שאפרים טוען, אם שאיני מבין את ההכרח שלו, אבל אינטואיטיבית אולי יש הבדל),

מה ההבדל? הכמות? מבחינתי נקוט כל דבר מיוחד ונדון עליו.

ומה פשר המונח "ניתן לטעון". אני מבין שאינך מסכים לטענה, על כל פנים לא לגמרי. הרי אתה מתווכח עם זה. מדוע אתה משתמש בזה?

"וגם כמובן אלהים אינו תשובה כלל לשאלה הזאת, אפילו אם נבין שאלהים מוגדר כמשהו שאינו צריך סיבה, כי עדיין זה לא עונה על השאלה למה קיימים דברים בכלל".

זה בהחלט עונה. קיימים דברים, כי אלוהים שאינו זקוק לסיבה, החליט שיהיו קיימים.

נכון, שנוכל לשאול מדוע החליט, אבל זו כבר שאלה נוספת, שתיתכן שיש לה תשובה סבירה.

נניח שהוא אוהב לצפות במעשה ידיו להתפאר.

אני כמובן לא מתלהב מהתשובות הללו וטענתי יותר מפעם כי אם בסוף אנו נזקקים לומר כי לא מבינים, אזי כל ההבנות באמצע, חסרות משמעות. דומני כי לא הסכמת עם זה בדרך כלל. אם לזה אתה מתכוון, אני מסכים אתך, אך זו לא תשובה לשאלת פותח האשכול, אלא מחדד את שאלתו.

"לכן אני מוכן לטעון שאין צריך לשאול למה קיימים דברים בכלל, אלא למה דברים אלו קיימים, כלומר תפוס כל דבר מסוים ויש לי תשובה למה הוא קיים (לא רק לתכונתו והגדרתו אלא גם לקיומו).

לשאול למה בכלל יש קיום במציאות, היא שאלה שיוצאת מגדר התפיסה שלי, מאחר ואני עושה הכללה שאף אחד לא ראה אותו, ויוצר קטוגוריה של "כל הדברים הקיימים", קטוגוריה שהיא פורמלית גרידא ולא נתפסת ישירות".

כאמור, אם אתה שואל לקיומו ולא רק להגדרתו, מה לי דבר אחד ומה לי שאלה בבת אחת על הכול.

גם אם נסכים כי אפשר לשאול רק על דבר אחד, מה תשובתך? היא תהיה זהה לתשובה על השאלה הכללית.

וכן, לעניננו אני קורא לו אל ברגע שזה לא משהו שאנו יכולים לזהות במציאות, ושכל קיומו הוא היפותזה מבוססת על סיבתיות.

האם כוח המשיכה הוא אל מבחינתך?

אם כן, עליך לומר זאת כהקדמה לדיון, באשכול שמשתתפיו מתכוונים למשהו אחר.

"כשאני כותב שאיני מבין מה לא מובן, אני מתכוון להגיד שלי זה מובן, ועד שנמצא מסגרת מוסכמת לדון בתוכו מה מובן ומה לא ולמה, לוויכוח כזה אין פשר. אני טוען שלי אינטואיטיבית זה מובן, וצריך הסבר מה לא מובן. ואתה תטען שאינטואיבטיבית זה לא מובן, וצריך דווקא הסבר שכן. על פי מה נכריע וויכוח כזה, יותר מזה, באיזה שפה נתווכח על כך"?

לפחות עכשיו אתה אומר ברור מה אתה רוצה לומר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2013 05:39 לינק ישיר 

מאז ומתמיד אני מרגיש אי נוחות כשאני נתקל בדיבורים של דיוויד יום על הסיבתיות, כאילו הסיבתיות היא שאנו רואים שני אירועים ומחליטים משום מה לקשר ביניהם. נו, באמת, זאת הסיבתיות? זאת הגדרה ילדותית.

השאלה הראשונה שהשכל שואל היא "למה", כי זה בדיוק תפקידו של השכל - ליצור הפשטה של המציאות. כשהשכל רואה שני תפוזים ועוד שני תפוזים, הוא רואה לא רק פירות כתומים, אלא - שניים ועוד שניים. וכשהשכל רואה מקרה, הוא מנסה להפוך אותו לכלל. השאלה "למה" פירוש אחד לה - לאיזה כלל מציית המקרה הפרטי.

לכן, סיבתיות אין פירושה שלכל דבר יש דבר שקודם לו (ספקולציה גמורה), אלא שאיפתו של השכל להמשיג את המציאות. זאת גם לא איזו הנחת יסוד שהשכל מסתמך עליה כדי לפעול, אלא זהו עצם פעולתו של השכל.

ומובן שאין מקום אפוא לשאלת פותח האשכול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2013 09:19 לינק ישיר 

שנהב,
לשיטתך הסיבתיות אינה אלא  מבנה, או אופן פעולה, של הראש שלנו, ולא הנחה שאנחנו מניחים על העולם. זו בדיוק טענתו של יום, אז  למה אינך מבין אותה? אגב, גם קאנט שכביכול בא לחלוק על יום מקבל זאת, לפחות דה-פקטו. אבל שלושתכם טועים בזה. הסיבתיות היא הנחה על העולם, ולא רק הנחה אלא טענה שמתאשרת כל פעם מחדש. הרי לשיטתך אין דרך להסביר כיצד ההכללות שנובעות ממבנה הראש שלנו (כלומר טרנסצנדנטליות, במונחים של קאנט) אכן מתאשרות בניסויים עתידיים. ראה על כך בנספח השני לספה"ק אלוהים משחק בקוביות.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2013 09:24 לינק ישיר 

ש שנהב

ברוך השב! התעוררו אריות מרבצם לכבוד האשכול.

מה שכתבת למעשה מסכם את גישתו של הפילוסוף עמנואל קאנט וחוזר על דברי יום. אנו משתמשים בשכל, אך בזאת אנו מסתמכים על הנחות, כנראה לא תמיד באופן מודע.

ולך ולכולם -

הפילוסופיה מחנכת אתנו לפתח מודעות להנחות.

אני מסכים שהשכל (או איזו יכולת שאפשר לקרוא לה בשמות אחרים ולחלק אותה לחלקים) מבצע פעולות:

המשגה. קריאת שם.

סידור.

חיפוש חוקיות.

חיפוש סיבתיות.

אבל זה גופא מה שיום הצביע עליו וקאנט למעשה הודה לו. הסדר הזה הוא משאלה של השכל. ומהיכן אנו יודעים שיש מיתאם בין משאלות שכלנו לבין המציאות?

יש תשובות: פעמים רבות זה עובד, וגם אם לא, צריך לשפר את ההמשגה ולא לוותר על הנסיון להבין לגמרי. ובכלל אין לנו  משהו אחר להכרה.

אבל כל אלו הם בחינת מה שאמר אחד הפילוסופים על תשובת קאנט ליום בשאלה מדוע הנחות היסוד האלו ראויות לאמון. קאנט, אמר אותו פילוסוף, השקה אותנו את צמאוננו. כלומר, הוא הראה שההנחות שיום טען שאינן מהנסיון מגיעות מהשכל. הן, במונח שמיכי עוסק בו הרבה אבל הוא מתחיל הרבה לפניו, "אפריורי". קודמות לנסיון ולדעת קאנט מתנות אותו.

האם אפריורי הוא תמיד נכון?

(יש לקאנט תשובה שתיקח אותנו מחוץ לגבולות האשכול).

אם אנו הולכים ומיישמים אותם כללים אפריוריים, האם לגיטימי להשתמש בהם לא רק בתוך שרשרת הסיבות במציאות אלא גם על עצם השרשרת עצמה? (זאת כתבתי לעיל, וזה נראה לי משפט מסכם מוצלח וטוב לנושא).

ולאידך גיסא, אם יש מקום להחלת עיקרון הסיבתיות, אחד מבין העקרונות האפריוריים שלנו, מדוע לעצור בבורא אחד?

שוב, יש תשובות. אבל האם לא נוצר רושם שהן משחק מושגי בלבד?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2013 09:25 לינק ישיר 

עד שכתבתי באריכות בא מיכי והעמידן בקצרה. ורק אחרי ששלחתי את הודעתי ראיתי את דבריו.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2013 13:50 לינק ישיר 

mdabraham כתב:
שנהב,
לשיטתך הסיבתיות אינה אלא  מבנה, או אופן פעולה, של הראש שלנו, ולא הנחה שאנחנו מניחים על העולם. 

אוקיי. השאלה היא איך מנסחים את ההנחה או את הטענה הזאת. מה שניסיתי לטעון הוא, שהניסוח צריך להיות: המציאות מתנהלת לפי כללים קבועים (=חוקים). או ניסוח נכון יותר לדעתי: ניתן לגזור מן המציאות כללים קבועים. זאת הסיבתיות.

ואם זה הניסוח, האם יש פשר לשאלה "מי ברא את אלוקים"?

[בסופו של דבר נדמה לי שדבריי עולים בקנה אחד עם מה שכתב אפרים ליב, אבל מכיוון אחר].

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מי ברא את הבורא
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 ... 11 12 13 לדף הבא סך הכל 13 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.