בית פורומים עצור כאן חושבים

אוקלידס אז והיום

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/1/2013 22:13 לינק ישיר 
אוקלידס אז והיום

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/1/2013 22:14 לינק ישיר 

מתוך הקדמת המתרגם

"יש אשר דרכם נסתרה מכל שכל ומדע, על כן מלאם לבם לבזות כל חכמה וידיעה הנעלם מהם יהיה איזה שיהיה בתכלית הבזיון מבלי בושה ויראה כלל, ועוד שמכנים לחכמים טפשים וסכלים ובונים עליהם סוללת האף והחימה לנצל עדיים מעליהם ולרמסם בחלאת המינות והאפיקורסות למען יהיו לזרא ולהבאיש ריחם בעיני ההמונים, כמאמר החכם אין לך שונא מדע כמי שהוא ערום ממנה. והראיה תינוק ממקום ספר בורח, וכל סכל מחשב שהוא חכם ומורה חצי סכלותו נגד החכמים האמיתיים...."

"והנה בהיותי בק"ק וילנא המעטירה אצל הרב המאור הגאון הגדול ... החסיד המפורסם כמוהר"ר אליה נר"ו בחודש טבת תקל"ח שמעתי מפיו קדוש כי כפי מה שיחסר לאדם ידיעה משארי החכמות, לעומת זאת יחסר לו מאה ידות בחכמת התורה, כי התורה והחכמה נצמדים יחד... וצוה לי להעתיק מה שאפשר ללשונינו הקדוש מחכמות כדי להוציא בולעם מפיהם וישוטטו הרבים ותרבה הדעת בין עמנו ישראל. ותוסר ...לשון לאומים אשר כשאון מים רבים ישאו לעומתנו איפה חכמתכם ונמצא שם שמים מתחלל..."

תוקן על ידי שנרב_נ ב- 15/01/2013 22:19:46

תוקן על ידי שנרב_נ ב- 15/01/2013 22:27:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/1/2013 22:17 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/1/2013 23:28 לינק ישיר 

לא שה'אז' כזה רלוונטי, אך לא ידוע שבבימ"ד של הגר"א ומקבילותיו למדו אוקילדס, היו חכמים אחרים שאחזו כך אך לא פלג זה ולא בתקופה זו, אותם חכמים ודומיהם אני חושב שטוענים היום שהיו מצביעים אמסלם.
נו, חבל שאמסלם פתח את מפלגתו לאחר גירוש ספרד.
אם זה רלוונטי, אני מלמד את ילדי גם חכמות חיצוניות הידועות לי, רק זה לא מסתדר לי שמייחסים את זה לגר"א, לא חייבים. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2013 00:33 לינק ישיר 

דומני שהיסטורית צודק דה וינצ'י. לא ידוע לי שהגר"א המריץ את תלמידיו ללמד בישיבותיהם לתלמידים את אוקלידס.
ייתכן שהוא העדיף שיחסר להם מאה ידות בחכמת התורה, ובלבד שלא תחסר להם התורה כולה (שיצאו לתרבות רעה בגלל המתימטיקע ר"ל).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2013 06:48 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2013 07:08 לינק ישיר 

נדב

ברוך השב!

זה היה משעשע אם זה לא היה אמיתי.

ליהי אור

תודה על הלינק.

העתקתי משם:

Menashe said...

My son, who is almost 17 is studying in a Yeshiva Ketana, loves math and has taught himself high-school level math despite never learning algebra in Talmud Torah.
The Rosh Yeshiva who was not pleased with my son's performance in general amongh other things didn't like his extracurricular occupations, including the math. he claimed that they are coming at the expense of his Gemara learning.
At the request of the Rosh Yeshiva we took our son to a professorial who gave us his assessment that my son is highly intelligent and full of intellectual curiosity and therefore. in his opinion. would find himself better in a Yeshiva-High school.
I went to the Rav of the place where we live (it's a very Charedi place) and he didn't reject the idea at all, on the contrary he was willing to write a letter of recommendation if necessary! But since me and my wife where unsure about such a drastic change, the Rav suggested we go together to HaRav Shteinman for his advice.

To make a long story short, Rav Shteinman suggested keeping him in the regular Yeshiva but accommodating him with a modification to the regular curriculum: instead of learning bekiyus in the afternoon, he had a longer noon break to spend on extracurricular studies and afterwords had a chavrusha with someone in a Halacha Kolell.
concerning my son's interest in math Rav Shteinma didn't see any problem, he smiled and said "What's the problem? is there anything wrong with knowing that 1+1=2?"
My the front of my apartment is full of campaign signs supporting United Torah Judaism, this anti-Euclidean sign isn't among them.

IMHO, Euclid is the least of the dangers facing the Charedi community, so is the anti-Euclidean Charedi sentiment that is evident in this campaign sign and so are those who think that anti-Euclidean sentiment is the danger facing the Charedi community...

סיכום קצר: בחור בן 17 שעדיין לומד בישיבה קטנה מוכשר ולימד את עצמו מתמטיקה גבוהה למרות שלמד קודם בת"ת ללא אלגברה. ראש הישיבה שלו טען: א. לא לומדים נושא כזה ב. הוא משקיע פחות בלימוד תורה בשל זה. הערה שלי: אני סבור שהטענה הראשונה לא נכונה והשניה מצביעה על דבר משמעותי. אם כי זה פתח לנושא ארוך. בכל אופן, ההמשך היה שהמליצו להם לשלוח אותו לישיבה תיכונית, ורב השכונה הציע להם מכתב המלצה לשם כך. הם חששו, הלכו לרב שטיינמן, והוא אמר להם שיאפשרו לו יותר זמן על חשבון סדר אחה"צ (נדמה לי) ולעומת זאת יוסיפו לו אברך לסדר הלכה. כאשר הביעו חשש ממתמטיקה ענה להם: מה רע בלדעת ששתים ועוד שתים הן ארבע?

לפי כל הסיפורים נראה לי שהרב שטיינמן, ה' יאריך ימיו ושנותיו בטובה, יכול לעשות הרבה מאד למען הציבור שלנו, החרדי.

יש לשים לב שבכל מקרה מדובר בשאלה פרטית של משפחה ולא הוראה לשינוי מערכת הלימוד.

לגבי עצם זה שמכפישים את אוקלידס, אכן יש כאן תפיסה שמנגידה באופן שגוי בין תורה לבין לימודים נוספים, וכבר העירו על היחס השונה בין השתים גם במקורותינו. מעניין לבדוק את התפתחות השלילה של לימודי חול כיצד התרחשה וכיצד היא באה לידי ביטוי במקורות הכתובים ואם אפשר גם בעל פה (זה יתכן כמובן בדורות האחרונים בלבד).

שאלה אחרונה: מהיכן מחבר המודעה שמע את המילה ה"גסה" "אוקלידס"?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2013 08:11 לינק ישיר 

מילא ש 2+2=4 כדאי לדעת כדי לא לעבור על "לא תונו", אבל למי נחוץ לדעת על חתכי החרוט?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2013 12:13 לינק ישיר 

מה שמותר היה לגר"א ובני דורו לאחר שמילאו כרסם בש"ס ופוסקים כפרפראות לתורה לא מותר לכל זב חוטם שלא קרה ולא שנה ולא יודע לקיים תוכו אכל קליפתו זרק!!!!!!!!!!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2013 12:23 לינק ישיר 

לא_תסור כתב:
מה שמותר היה לגר"א ובני דורו לאחר שמילאו כרסם בש"ס ופוסקים כפרפראות לתורה לא מותר לכל זב חוטם שלא קרה ולא שנה ולא יודע לקיים תוכו אכל קליפתו זרק!!!!!!!!!!!

כרסם של בני דורנו מלאה הרבה  הרבה יותר בש"ס ופוסקים מאש בדורו של הגר"א או בדורות הקודמים

לפעמים חייבים לסור מהידיעות הקלוקלות והמוטעות ולהביט באמת , ולהפסיק לדקלם מנטרות נדושות ולעוסות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2013 12:28 לינק ישיר 

האם מישהו תרגם באותה תקופה גם ספרים בחשבון דיפרנציאלי ואינטגרלי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2013 12:45 לינק ישיר 

תוכה של הגיאומטריה אכל וקליפתה זרק. אני עד כדי כך נמוך בהיררכיה שאיני מבין בכלל מה תוך וחוץ שיייך בזה? אנא האר עינינו איזה תוך ניתן לאמץ ואיזו קליפה יש לזרוק בנושא מתמטי כלשהו? אולי נקבל רק שלוש מתוך ארבע האכסיומות של הגיאומטריה? שמא אכסיומת המקבילים יש בה כפירה בעיקר בלי שהרגשנו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2013 12:47 לינק ישיר 

בעל, הערתך נכונה, מזמן חשבתי שהתלהבותו של הגר"א מאוקלידס מעידה יותר על סגירות מאשר על פתיחות, הגר"א הרי חי אחרי המהפכה המדעית והמתמטית שחוללו דקארט, ניוטון ולייבניץ ובשעה שפיתוח החשבון האינפיניטסימלי היה בעיצומו, המתמטיקה של אוקלידס הייתה כבר לא מעודכנת (כלומר היא הייתה ועודנה חשובה לפתרון בעיות רבות ובעיקר יומיומיות אבל התקדמנו מאז), לא נראה שהגר"א שמע על זה ושאם שמע שהביע בכך עניין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2013 12:54 לינק ישיר 

mdabraham כתב:
תוכה של הגיאומטריה אכל וקליפתה זרק. אני עד כדי כך נמוך בהיררכיה שאיני מבין בכלל מה תוך וחוץ שיייך בזה? אנא האר עינינו איזה תוך ניתן לאמץ ואיזו קליפה יש לזרוק בנושא מתמטי כלשהו? אולי נקבל רק שלוש מתוך ארבע האכסיומות של הגיאומטריה? שמא אכסיומת המקבילים יש בה כפירה בעיקר בלי שהרגשנו?

אם כתוב בנביא ובגמרא שהיקף עיגול הוא פי 3 מקוטרו והגיאומטריה האוקלידית טוענת שזה פיXהקוטר אז כנראה שצריך לזרוק משהו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2013 13:57 לינק ישיר 

עצם זה שמחפשים 'הכשר' מהגר"א על אוקילדס זה נובע מתפיסה שישנו רק תחום אחד כשר והוא התחום הדתי, והשאלה היא האם אוקילדס שייך בתחום זה.
זה גם 'יסוד המחלוקת' בין הרב מיכי לבין הניק המכונה 'לא תסור', האם שייך תוך וקליפה. מי שסובר שיש תוך וקליפה כנראה משייך את הקליפה למה שאיננו דתי, והא סבור שאין 'נטרלי', מה שכנראה לא חושב הרב מיכי, וכן אנכי הקטן.
ואולי זו שאלה שאכן צריכה דיון, האם המימד הדתי אמור לכלול את כלל התחומים והתופעות?
[שכאמור לע"ע אני סבור שלא, אבל אולי מישהו יאלפני בינה וישנה את דעתי].

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2013 16:57 לינק ישיר 

דה וינצי, אני מסכים עם האבחנה שלך על הקשר בין הדברים. לעצם העניין, ודאי שבאורח החיים אפשר לשלב דתיות וחילוניות, אבל לדעתי אין השקפת עולם קוהרנטית שמאפשרת את השילוב הזה. מרגע שהיסוד הדתי חודר לתפיסת העולם שלך, הוא משתלט מטבעו על הכל, ואז גם אם יש מקום לחול, הוא חייב לקבל הכשר מהקודש.

לעצם הטענה שאין "תוך" ו"קליפה" בלימוד גיאומטריה - זו היתממות. אולי לגיאומטריה עצמה אין משמעות מבחינה דתית, אבל לבחירה ללמוד גיאומטריה יש משמעות מבחינה דתית. הניסיון גם הראה שמי שהלך ללמוד גיאומטריה, הושפע מכך מבחינה דתית.

תוקן על ידי ש_שנהב ב- 16/01/2013 17:12:38

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אוקלידס אז והיום
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext