| נשלח ב-23/5/2014 16:15 |
|
| |
לפני תקופה קצרה, בעיקבות דיון כל שהוא בעצכ"ח משהו כזה, צפיתי בסדרה 'אורים ותומים'. יש הרבה מה לדון לגופה של הסדרה. במובן מסויים יש בה אלמנט אמיתי (כמובן שישנם גם הגזמות, כמו רצח בדם קר, נסיונות התאבדות וכדו'). הנושא שהדליק אותי בסדרה הוא מה שלהבנתי מתברר בסוף [מי שראה יתקן אותי, מי שלא ראה שלא יקרא, עדיף לראות, קצת מתיש אבל שווה]: ילד דפוק ואומלל מנוצל ע"י חבריו כ'שק חבטות' וע"י ראש הישיבה כ'שטינקר'. מתעשר ומחליט 'לחנך' את הישיבה ואולי גם לנקום בה. ע"י גזר וקצת מקל הוא דוחף את חברו, חתנו של ראש הישיבה לתפקיד ודוחק את ראש הישיבה לפינה. הוא דואג בדרכים קטנוניות מעט להפוך לספונסר העיקרי של הישיבה, ובכך הוא מתנקם מבני חבריו לכיתה שהתעללו בו. במקביל הוא שולח את בנו לישיבה, כי כשהישיבה בניהולו, היא ודאי כמו שצריך... ומה בסוף? - התחלת הפרק הראשון. אותם אכזריים שהכו אותו, רוצחים את בנו כי הוא 'הפריע להם'...
לענ"ד במובן מסויים זה המצב בכל חברה. אם היא לא מוצאת חן בעיניך, תברח!!! עד שתתקן, אתה לא יודע מה תקריב... וכאן שבה השאלה לבצ"כ, וגם הקודמת, האם לא נמאס לנו מהחרדיות, ואנו שואפים לכיוון אחר? האם לא כדאי לעשות צעד משמעותי ליציאה מהחרדיות, בלי לחכות לחצאי אישורים מהרב פלוני שמכוסח עם אלמוני, ופשוט לבנות ציבור חדש או להתאחר עם ציבור ותיק אחר?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2014 14:08 |
|
| |
אמנם הרעיון נשמע יפה,אבל
ישנם שני בעיות אידואולוגיות.
א. הנושא של הציונות והמשיחיות,שכמדומה גם לחרדי שקצה נפשו במוסכמות המעוותות של החברה החרדית, קשה להתחבר.
ב.חושבני שגם עם כל הציניות שיש לאנשים פה, כלפי המימסד הרבני,קשה להתחבר לציבור שאנשים בו חושבים שהם יודעים יותר בקלות מה רצון ה' מאשר גדולי התורה.
תוקן על ידי מצדרביעי ב- 26/05/2014 14:09:08
תוקן על ידי מצדרביעי ב- 26/05/2014 14:09:44
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2014 19:04 |
|
| |
| מצדרביעי כתב: |  |
אמנם הרעיון נשמע יפה,אבלישנם שני בעיות אידואולוגיות.א. הנושא של הציונות והמשיחיות,שכמדומה גם לחרדי שקצה נפשו במוסכמות המעוותות של החברה החרדית, קשה להתחבר.ב.חושבני שגם עם כל הציניות שיש לאנשים פה, כלפי המימסד הרבני,קשה להתחבר לציבור שאנשים בו חושבים שהם יודעים יותר בקלות מה רצון ה' מאשר גדולי התורה.
תוקן על ידי מצדרביעי ב- 26/05/2014 14:09:08
תוקן על ידי מצדרביעי ב- 26/05/2014 14:09:44 |
|
א. למה אתה חייב כותרת מעליך? ב. למה צריך להיות: חרדי/דתי לאומי/ליטאי/חסיד/ש"סניק/ודומיהם? מה רע ב"יהודי שומר תורה ומצוות"? נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2014 22:43 |
|
| |
| מצדרביעי כתב: |  | אמנם הרעיון נשמע יפה,אבל
ישנם שני בעיות אידואולוגיות.
א. הנושא של הציונות והמשיחיות,שכמדומה גם לחרדי שקצה נפשו במוסכמות המעוותות של החברה החרדית, קשה להתחבר.
ב.חושבני שגם עם כל הציניות שיש לאנשים פה, כלפי המימסד הרבני,קשה להתחבר לציבור שאנשים בו חושבים שהם יודעים יותר בקלות מה רצון ה' מאשר גדולי התורה.
|
|
מכיוון שזו הייתה התלבטות שלי, ארשה לעצמי לענות לך. מהרגע שהגעת למסקנה שהרבנים החרדים אינם אומרים אמת בהנהגת העולם, הרי שיש כאן ברי של חיי שקר ושמא בנושא הציונות, ארץ ישראל וכד' (שהרי ברור שיש מצוות ישוב א"י וכד' השאלה היא כיצד להתייחס אליה) וברי ושמא ברי עדיף.
תתפלא שגם לציונות הדתית יש רבנים וגדולי תורה, זה שהחרדים מזלזלים בהם, לא מקטין אותם ולהיפך כמאמר הגמ' ראיתי עליונים למעלה ותחתונים למטה...
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2014 22:45 |
|
| |
| מביטמהצד כתב: |  | א. למה אתה חייב כותרת מעליך?ב. למה צריך להיות: חרדי/דתי לאומי/ליטאי/חסיד/ש"סניק/ודומיהם? מה רע ב"יהודי שומר תורה ומצוות"?
|
|
הכותרת חשובה, כי אתה צריך להקים משפחה ולחנך ילדים בגוון מסוים. לחנך ילדים מנותקים מחברה זה לא מעשי.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2014 22:47 |
|
| |
| מצדרביעי כתב: |  | קשה להתחבר לציבור שאנשים בו חושבים שהם יודעים יותר בקלות מה רצון ה' מאשר גדולי התורה.
|
|
דווקא אצל החרדים מציגים את הרבנים כיודעי דעת עליון או שהוא מבטל דעתו אצלהם...
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2014 13:49 |
|
| |
| שרפ כתב: |  | אמנם הרעיון נשמע יפה,אבל ישנם שני בעיות אידואולוגיות. א. הנושא של הציונות והמשיחיות,שכמדומה גם לחרדי שקצה נפשו במוסכמות המעוותות של החברה החרדית, קשה להתחבר. ב.חושבני שגם עם כל הציניות שיש לאנשים פה, כלפי המימסד הרבני,קשה להתחבר לציבור שאנשים בו חושבים שהם יודעים יותר בקלות מה רצון ה' מאשר גדולי התורה.
מכיוון שזו הייתה התלבטות שלי, ארשה לעצמי לענות לך.
מהרגע שהגעת למסקנה שהרבנים החרדים אינם אומרים אמת בהנהגת העולם, הרי שיש כאן ברי של חיי שקר ושמא בנושא הציונות, ארץ ישראל וכד' (שהרי ברור שיש מצוות ישוב א"י וכד' השאלה היא כיצד להתייחס אליה) וברי ושמא ברי עדיף.
תתפלא שגם לציונות הדתית יש רבנים וגדולי תורה, זה שהחרדים מזלזלים בהם, לא מקטין אותם ולהיפך כמאמר הגמ' ראיתי עליונים למעלה ותחתונים למטה... |
|
אפתח בברכת 'ברוך השב' לידידי מן הצד הרביעי! (אם לא שהכותב כעת הוא האב או רוח הקודש - באופן כללי סבורני שאביך לא היה מסכים עם דבריך אלו)
אסביר את דבריו של שרפ, ברשותו.
אם היית בודק אובייקטיבית, יתכן והמשיחיות לא היתה רעה כ"כ, וגם לא הרצון להבין מה נעשה ולא רק לסמוך על רבנים. ישנה בעיה עקרונית בציבור החרדי, שלא מוכנים לבדוק ולהכיר שום דבר שאינו חלק מהם, וחלק מהם תמיד יהיה טוב יותר גם אם רציונלית הוא גרוע יותר.
דווקא אתה הדוגמה הטובה ביותר, כשאתה משותת בפורומים הסוטים מההשקפה החרדית הקלאסית, כמו ר' שלמה קרליבך וכדו'. כשאתה בודק ציבורים אחרים, אתה עשוי להיות 'מקבל' יותר ופתאום להבחין בדברים טובים שלא הכרת, ואולי אפילו לשנות את דעתך בדברים שחשבת שהם רעים. וכפי ששמעתי בשם מורון ז'וז'ו אבוטבול: "כשהאשכנזים הגיעו לארץ, הם טעמו מטבוחה ונהנו".
לגוף הדברים שאתה כותב, אינני יודע מהי 'משיחיות' מבחינתך, ומי אמר שמשיחיות זה רע? - באופן כללי, כחרדי אתה אמור לקב את זה שאין ערך מלבד (לימוד) התורה, וא"כ משיחיות היא אופי ולא אמורה להיות בה בעיה.
ב. אם היית קצת מכיר את המזרחי, היית מגלה במהירות שישנם זרמים שונים ודעות שונות - הקסם הוא האמפתיה של קבוצה אחת לשניה אבל אכמ"ל בזה - ומ"מ אין לי מושג למה נראה לך שכל המזרוחניקים מתאימים לשתי הגדרות אוויליות לחירבשת תוך כדי שהחלטת שהן נכונות אובייקטיבית.
ג. האם ישנו סכוי שאת השיוך והקללה 'משיחיות' נטלת מהשמאל הישראלי? זה מנהג חרדי בעת האחרונה, אולי עדיין לא הבנתם כמה אתם הולכים לשלם על זה.. בכל מקרה זה לא נראה אתי או חיובי באיזו רמה של דיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2014 08:51 |
|
| |
| שרפ כתב: |  |
| מביטמהצד כתב: |  | א. למה אתה חייב כותרת מעליך?ב. למה צריך להיות: חרדי/דתי לאומי/ליטאי/חסיד/ש"סניק/ודומיהם? מה רע ב"יהודי שומר תורה ומצוות"?
|
|
הכותרת חשובה, כי אתה צריך להקים משפחה ולחנך ילדים בגוון מסוים. לחנך ילדים מנותקים מחברה זה לא מעשי. |
|
זו לא חייבת להיות דילמת הרע והרע שבעתיים. לא חייבים לחנך ילדים לניתוק ובניתוק, מאידך לא חייבים לחנך ילדים על כל הסחי והמאוס, ניתן לחנך לעקרונות הטובים הקיימים בכל מקום, ולא חייבים לשכשך בהנאה בלב ביצת (ב' חרוקה) המוות. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2014 17:01 |
|
| |
"זו לא חייבת להיות דילמת הרע והרע שבעתיים. לא חייבים לחנך ילדים לניתוק ובניתוק, מאידך לא חייבים לחנך ילדים על כל הסחי והמאוס, ניתן לחנך לעקרונות הטובים הקיימים בכל מקום, ולא חייבים לשכשך בהנאה בלב ביצת (ב' חרוקה) המוות."
אכן אני מחנך אותם לעקרונות הטובים הקיימים בכל מקום.
בביתי הספר לא מדברים נגד בכלל ותמיד מנסים לראות את הטוב. כאשר אני בבית מעביר ביקורת על הציבור החרדי הם ישר מזדעקים (כמובן שהם בדרך כלל לא מכירים את העובדות).
אבל בשביל בית ספר כזה אני לא יכול להיות חרדי, אלא חרד"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2014 17:12 |
|
| |
בקשר לשאלה שמופנית אל בצ"כ, האם לא עדיף ללכת למגזר הדת"ל.
לדעתי, התשובה היא, מי שמפריע לו שהוא לא מרוצה מהציבור החרדי, או שאינו רוצה שבניו יתחנכו בחינוך חרדי, יתכן שבאמת עדיף כבר לחבור לציבור הדת"ל.
אבל מי שמפריע לו התופעות החרדיות ורוצה לעשות שינוי ציבורי, אז הדרך של בצכ עדיפה, הדרך של יצירת דגמים חרדיים שונים היא הדרך הטובה ביותר לשנות את הציבוריות החרדית, ככל שתהיה בשטח מציאות נוכחת יותר של חרדים מסוג שונה,זה יחלחל שניתן להיות חרדי מסוג שונה, וזה ישפיע על עוד חרדים ללכת בכיוון הזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2014 22:50 |
|
| |
קסת
שאלת תם, קראת את הודעתו הראשונה של שרפ, או את הודעתי לגבי הסרט 'אורים ותומים' [כדאי שתחפש ותצפה בפרקים נבחרים, כדי להרגיש את המוחשיות]?
לכאורה יש לנו טענה מסויימת על סגנון בצ"כ, והיא שהנה בצ"כ אינו אחד מהמכריעים בציבור החרדי, נהפוך הוא, הוא וכל בעלי המחשבה שלו, או מבקרים אחרים, לעולם יהיו מודרים מחדרי ההחלטות של הציבור החרדי - ומשום מה כמעט לא קיים גוף חזק שמבצע מהפך ע"י חשיבה ביקורתית בציבור החרדי.
האם זה לא אומר שהציבור החרדי לא רוצה להפנים ביקורת, וכל הזמן מתבשל בציר של עצמו? האם אין הוכחות מוצקות מספיק, לזה שלא יתכן עולם מחשבה וביקורת במערכת הציבור הנקרא 'חרדי'?
לפני תקופה מסויימת היתה כתבה בעיתון 'משפחה', בה 'התכנסו' כמה מהמכונים 'ראשי ישיבות לנושרים' (שיש לי הרבה כבוד לחלקם), לומר שהסמרטפונים הם התמכרות, והם לא מסוגלים יותר לטפל בבעליהם. - זו דוגמה של צביעות וחוצפה מטונפת ממדרגה ראשונה, שלא נשמעה כמוה בשום ציבור שפוי! - אני לא אומר שאין כזה דבר להתמכר לסמרטפון, אגב בדיוק כמו התמכרות לסיגריות, לקולה ועוד. אבל אנשים שמתוקצבים בכסף וכבוד של ציבור תומך, שחושב שהם ורק הם יכולים לטפל בבעיות, מרימים ידיים באופן חלקי מול תופעה שכולנו יודעים שלא יתכן למגר אותה!!
הרי אף אחד לא מצפה שבחור שמחפש חברה חילונית ישתמש בפלפון כשר ודומיו, ולזה אין תקנה, ותפקידם של אלו הוא לטפל בגלל שיש קושי!, ולא להפך. אם הם באמת לא יודעים כיצד להתמודד, שיפנו למומחים/בעלי מקצוע שטוענים שהם יודעים. הם לא יכולים לחגוג על כל החתונות. כשהמניעה ברור, כבוד מהציבור החרדי שכל יומיים יוצא בקמפיין אדיוטי חדש נגד ונגד ונגד [ויאמר לשבחם, שאלו שבאמת מוכנים להתלכלך בדם שליל ושליה, כמו ר"י רש"י, אש התמיד וחבריהם, לא היו שותפים לכתבה המסריחה הזאת]
לגופו של עניין, הציבור החרדי כקולקטיב, יכול לראות את הכל נשרף ולהשאר אדיש, בתקווה שישנו איזה תימני שאם נדרג אותו כסוג ו' הוא ידבק בי עוד יותר וימאין שלא נשרף כלום.... ואולי ככה נבנה עולם חדש....
אני חייב לציין סיפור שאני מכיר באופן אישי.
יש לי ידיד, איש ציבור מסויים שתחת חסותו נעשה פשע דתי ומוסרי חמור המוכר במחוזותינו. הסיפור זעזע אותו והוא החליט לדון בו בפורומים ציבוריים בהם הוא שותף. כשהוא הגיש את הרעיון לדיון, נאמר לו על ידי מחנכים: הציבור של נו עדיין לא בשל....
לגופו של עניין, אדם שיש לו ביקורת שבשיטתיות לא מתקבלת, אם הוא אדם מוסרי הוא אמור לעזור לכיוון אחר.
אם הוא נשאר, יתכן שהוא מתנשא (חושב שכולם אמורים להסכים עימו; חושב שאף חברה לא 'ראויה' לאישיותו הנכבדה) או פתי
וכמובן שלא באתי לדון את בצ"כ, ולא את שאר האנשים היקרים שחושבים כמוהו, אלא להציג לפניהם שאלה בצורה הישירה והחריפה ביותר, כמו שהם היו אמורים להציג לפני הציבור החרדי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2014 00:14 |
|
| |
אחררחוק
בצכ גם הגיע מהציבור החרדי, ויש עוד רבים כמוהו בציבור החרדי, מה שאומר שיש סיכוי להוביל שינויים בציבור החרדי.
אני סבור שבאמת לא שייך כל כך יצירה אמצעית, ברגע שהחרדים יפנו לעולם שבחוץ, כבר לא יהיה הבדל בינם לציבור הדתי לאומי, לפחות לא הבדל מהותי, ההבדלים בין שתי הציבורים יטשטשו, והדרך להוביל למצב הזה, הוא על ידי פתיחת מגמות שיקראו "חרדים", כדי למשוך לתוכו ציבור שרוצה לעשות שינוי, אבל יש לו איזה מחסום פסיכולוגי שאומר לו, שהוא צריך להקרא חרדי, ולכן הוא לא יכול לעשות צעד שיגדיר אותו כדתי לאומי,אז בשבילם יש את המוסדות האלו, שאדם חרדי יכול לעשות שינוי, אבל עדיין "לזכות" להקרא חרדי, חלקים גדולים מאלו שיכנסו למסגרות כאלו, כבר לא יהיו באמת "חרדים" גם אם הם יקראו לעצמם כך.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2014 00:42 |
|
| |
גם אני חשבתי כך פעם, עד שהבנתי, ש... אנשים כמו מצדרביעי אהובי, שמגדירים עצמם כחרדים רק בזה שהם נגד כל מה שלא חרדי, לעולם ישרארו תקועים, כי הם חסרי אלטרנטיבה. אם ישנה בעיה והיא צועקת, מי אמר שהיא רק ההשתלבות במעגל העבודה וכדו'? אולי היא גם בזה שחשוב לנו להשאר עם התואר 'חרדי'? אם באמת הדבר היחיד שיש לחרדיות הוא ההבדלות, והיא איננה טובה, אז מה כן טוב בה?!?!
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2014 22:38 |
|
| |
לצערי הרב אין עיתותי בידי כבעבר להשתתף באופן פעיל בדיונים כה חשובים, אולם אשתדל כעת להבהיר כפי יכולתי את עמדתי בסוגיה שנפתחה כאן.
השאלה המרכזית שהציגו כאן שרפ, אחרחוק, מצדרביעי, מביטמהצד וקסת, הייתה מדוע אני בוחר לפעול בקרב הציבור ה"חרדי" ואינני עובר לציבור ה"דתי-לאומי". במהלך הדיון סביב השאלה החשובה הזו, עלו הגדרות שונות בנוגע לציבור החרדי ולציבור הדתי לאומי, אני מבקש להציג את הדברים באופן קצת שונה.
אני חושב שמעבר לכל ההבדלים האידאולוגיים בין הציבור החרדי לציבור הדתי-לאומי, חשוב להבין שמדובר בהבדל תרבותי גדול מאוד. המעבר של אדם מתרבות אחת לתרבות אחרת, גם אם היא איננה שונה כל כך מהתרבות שהוא גדל בה, ניתן להגדיר אותה למעשה כ"הגירה". ההגירה של אדם מארץ לארץ היא אתגר קשה ומורכב, שמחייב אותו ללמוד שפה חדשה ומנהגים חדשים ותמיד הוא יישאר עדיין גם בעיני עצמו וגם בעיני סביבתו כ"זר" (בלשון התורה כ"גר"). כמובן שיש הרבה דוגמאות להגירה מוצלחת, וישנם גם הרבה שיקולים שיכולים להצדיק הגירה, אבל חשוב להיות מודעים למחירים הכרוכים בהגירה.
להבנתי, ניתן לחלק את הדיון החשוב הזה לשני חלקים. החלק האחד של הדיון נוגע לאדם עצמו, באיזו סביבה הוא יכול לחיות את חייו כפי הבנתו באופן נכון יותר ולגדל את ילדיו בדרך הראויה ביותר בעיניו. החלק השני של הדיון נוגע ביכולתו של האדם להשפיע על סביבתו, כלומר היכן יש ביכולתו לקדם יותר רעיונות חשובים בעיניו.
בנוגע לנידון הראשון, נראה לי שיש הבדל גדול בין אדם לחברו ובין התקופות השונות של החיים. ישנם אנשים שאכפתיים יותר לדרך שבה הסביבה הקרובה והרחוקה שלהם מתייחסת למעשיהם וישנם אחרים שהם יותר אדישים לעמדה של קרוביהם וחבריהם לדעותיהם ומעשיהם, ישנם כאלו שחיים במשפחה/ קהילה / חברה, שבוחנים בזכוכית מגדלת את התנהגותם לעומת אחרים שנמצאים בסביבה יותר מאפשרת. גם השלב בחיים שבו האדם נמצא עשוי להשפיע כמובן על הנושא, מי שנמצא עדיין בבחרותו יש לו שיקולים הנוגעים לבחירת בת זוג מתאימה, לעומת אדם נשוי שתלוי כבר בדעת אחרים הרבה יותר. ככל שמדובר בשלב מאוחר יותר, נראה שהמהלך נעשה מסובך יותר, אם כי הוא גם אולי חשוב יותר כשהאדם חש שילדיו גדלים ומתחנכים בדרך שאיננה נראית נכונה בעיניו.
בכל הנוגע לשיקולים אלו, הרי שאני שלם לחלוטין עם בחירתי להמשיך ולחיות את חיי ולגדל את ילדיי בעולם החרדי. אני מרגיש מספיק בנוח במשפחתי ובמשפחת אשתי, אני שולח את ילדי למוסדות שאני מרוצה בהם באופן כללי, ואת מה שנראה לי חשוב להשלמת חינוכם, נדמה לי שאני מצליח להעביר אליהם באמצעות החינוך בבית. אני מאמין שהם מקבלים חינוך שמעניק להם יראת שמיים ומידות טובות ודעות נכונות, עם הערכה רבה לעולם התורה לצד ביקורת על תופעות שליליות הרווחות במחננו.
הנידון השני, נוגע כמדומני רק למי שהחליט לפעול בספירה הציבורית כמוני. כלומר, שמי שהעיסוק בצרכי ציבור איננו חשוב לו, והוא בוחר להקדיש את זמנו לעיסוק בענייניו הפרטיים, אין לו צורך להכניס את עצמו לשאלה זו. השאלה נוגעת אפוא למי שחש רצון עז להתמסר במידה כזו או אחרת לפעילות ציבורית, ואז עליו לשקול באיזה תחום הוא רוצה לפעול ובקרב איזה ציבור הוא מבקש לעשות זאת. אני מבין היטב את השיקולים לכאן ולכאן, כפי שהגדיר זאת שרפ האם לתקן היכן שדרוש יותר תיקון או היכן שיש יותר יכולת לתקן.
אני עצמי החלטתי להקדיש את עשייתי הציבורית לציבור החרדי, ואני מודע לכך שנטלתי על עצמי אתגר קשה ומורכב, אולם יחד עם זאת אני חש בו סיפוק רב. כפי שהבהרתי בתחילת הדברים, התרבות שבה גדלתי ושבה אני חי עד היום היא התרבות החרדית, אני אוהב את ההוויי של עולם הישיבות, ואני סבור שהחסרונות הקיימים כיום להבנתי בעולם החרדי אינן גזירת גורל. אני מאמין שהחרדיות שהייתה כאן בישראל לפני כמה עשרות שנים, והחרדיות הקיימת כיום בארצות הברית, מצדיקים את האופטימיות שלי. במבט לאחור, נדמה לי שאני יכול להראות שהייתה לי הזכות להשפיע במידה רבה על התעסוקה בציבור החרדי, כולל שינויים בנעשה בתחום הלימודים האקדמיים והשירות הצבאי של צעירים חרדים, וההשפעה הזו מוסיפה והולכת. לאור זאת, אני ממשיך להאמין ביכולתי להשפיע לטובה גם בחינוך החרדי ובתחומים חשובים נוספים, ולכן אני אינני מבין מדוע סבורים כאן שההחלטה שלי שגויה.
יש כאן מי שהאשים את הגישה שלי כחוצפה והתנשאות, אולם לצערי לא הבנתי בשל מה. אני מזהה בקרב הציבור שבו אני חי מצוקות שונות: מצוקות כלכליות, מצוקות חינוכיות, מצוקות חברתיות, מצוקות אמוניות ומצוקות אידיאולוגיות. האם אני צריך לחפש עבור האנשים האלו פתרונות שיתאימו להם, או לומר להם שיעזבו את סביבתם ויהגרו לחברה דתית-לאומית?
תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 31/05/2014 22:42:24
אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2014 03:03 |
|
| |
בן ציון. כדרכך כתבת נפלא, הגיוני ומנומק בטוב טעם ודעת. וכדרכי אני מסכים ומתחבר לכל מילה, לגישה, למטרות ולדרך. רק בדבר אחד טעית. מעולם לא חשבתי, אמרתי או כתבתי נגד השינוי שאתה מעוניין לעשות בציבור החרדי. ומעולם לא חשבתי, אמרתי או כתבתי שמי שרוצה לחולל שינוי צריך להחליף חברה. אני בהחלט חושב כמוך. שהמצב הגרוע בחברה החרדית הוא בר תיקון. אני חושב שהמצב בתהליך של תיקון (שבמידה רבה יש לך בו זכויות יוצרים). ואני חושב שהמצב חייב תיקון, ובתוך החברה החרדית פנימה דווקא! נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
|