בית פורומים עצור כאן חושבים

בג"ץ הפך פסיקה של ביה"ד הרבני והשאיר סרבן גט במאסר

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/1/2013 10:29 לינק ישיר 
בג"ץ הפך פסיקה של ביה"ד הרבני והשאיר סרבן גט במאסר

http://www.haaretz.co.il/news/education/1.1918120

תקדים: בג"ץ הפך פסיקה של ביה"ד הרבני והשאיר סרבן גט במאסר

שופטי בג"ץ מנעו את שחרורו של גבר המעורב בתיק גירושים חמור המתנהל יותר מעשור. במערכת בתי

הדין התמרמרו על הפסיקה: "אין לזה אח ורע".

"פרופ' שוחטמן מהאוניברסיטה העברית ומכללת שערי משפט, אומר כי חוק יסוד השפיטה מגדיר את סמכות בג"ץ להתערב בפסקי דין של בתי הדין הרבניים רק בסוגיות של סמכות. "כאן אין שאלה שבית הדין פסק במסגרת סמכותו. כשבית הדין הרבני קבע שתנאי לכפיית גט הוא שהאשה תבטל את תביעת הנזיקין שלה, הפסיקה נובעת מחשש מגט מעושה, שהוא בטל מבחינה הלכתית. זו קביעה הלכתית מהותית והיא מקובלת על כל בתי הדין בארץ". לדבריו, "אני בדעה ששלטון החוק מחייב גם את בג"ץ, ומאחר שאני מחשיב את ההגדרה של הסעיף בחוק שקובע מפורשות מתי מותר לבג"ץ להתערב, לדעתי ההתערבות חורגת מסמכות בג"ץ מבחינת החוק.

איני פרופסור למשפטים ואף לא משפטן זוטר שבזוטרים, אך לא נראה לי שלבתי הדין הרבניים ישנה סמכות לכפות אזרח לבטל תביעת נזיקין בבית משפט ממלכתי.

האם צדקתי?

וראו הרב שלמה דיכובסקי "כפיית גט ע"י המלצה לניכוי שליש", תחומין א, עמ' 245- 254.

תוקן על ידי נישטאיך ב- 30/01/2013 10:36:39

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2013 12:07 לינק ישיר 

נישט

שבת דף פא :   גדול כבוד הבריות שדוחה את לא תעשה שבתורה.

צערה ועוניה של אותה אשה אומללה, גדול יותר מכל ההתפלפלות. הבג"ץ הפעם  נהג לפי תפקידו - דבר אל המלך-להגן על נחלשים שהחוק היבש לא מגן עליהם.

תלמוד בבלי מסכת בבא מציעא דף נט עמוד א

לעולם יהא אדם זהיר באונאת אשתו, שמתוך שדמעתה מצויה אונאתה קרובה. אמר רבי אלעזר: מיום שנחרב בית המקדש ננעלו שערי תפילה, שנאמר +איכה ג'+ גם כי אזעק ואשוע שתם תפילתי. ואף על פי ששערי תפילה ננעלו שערי דמעות לא ננעלו, שנאמר +תהלים ל"ט+ שמעה תפלתי ה' ושועתי האזינה אל דמעתי אל תחרש. - :

כל השערים ננעלים חוץ משערי אונאה, שנאמר +עמוס ז+ הנה ה' נצב על חומת אנך ובידו אנך. - אמר רבי אלעזר: הכל נפרע בידי שליח חוץ מאונאה, שנאמר ובידו אנך. אמר רבי אבהו: שלשה אין הפרגוד ננעל בפניהם: אונאה, וגזל, ועבודה זרה. אונאה -

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2013 13:03 לינק ישיר 

ירוחם,

ממש מרגש דברי המוסר שלך מהמקורות,
בתכלס הרי הם מונעים גט ולא מצילים את האישה,
אז למי בדיוק אתה מטיף מוסר ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2013 13:05 לינק ישיר 

לדיינים שלא סופרים את הנשים. כמקובל אצלם.

אם הוא ישאר במאסר יש סיכוי לגט, בימים קדומים היו מלקין בעל כזה, עד שהיה נותן גן, כאן הוא יכול לברוח לחו"ל ולהשאיר את האש עגונה ושבויה לדרישותיו

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 30/01/2013 13:08:32

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2013 13:20 לינק ישיר 

.

ומה יקרה כעת?

אני לא בטוח אם בית המשפט לא עשה לאשה שירות דב.

כעת זה הופך למאבק סמכויות, ולבית המשפט העליון יש מגבלות על הכוח שלו, מגבלות שלא תמיד השופטים שם מודעים להן.

האם כעת ימשיך בית הדין העליון לדחוף לכיוון של גט, או שמשום חשש לעצמאותו, יניח הכל על הקרח?

אני תמיד נזכר במקרה של השופט חשין ומשחטת הוד חפר. מי שלא קרא את פסק הדין הזה, ואת תסכולו הזועם של חשין על כך שהוא מלין על הרבנות שבכך שהיא נכנעת לפסק הדין היא מבזה אותו, לא ראה מגבלות כוח מימיו.

מעדני אביבי אוסובלנסקי נגד ...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2013 13:26 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
לדיינים שלא סופרים את הנשים. כמקובל אצלם.

בוקר טוב אליהו, מיד אתה יודע מה הדיינים סופרים ומה לא, ובבג"ץ אתה נותן אימון כמו חוסיד שוטה,
הדיינים לפי הכתבה בהארץ נהגו ביושר ולפי המוסכם והתוכנית,
אין כאן שום פסול מצד הדיינים, והזיזול שלך בהם בא ממקומות אחרים,
הבג"ץ התערב בעניין אחר לגמרי שהיוצא פועל מיזה היא שהיא לא תקבל גט,

אם הוא ישאר במאסר יש סיכוי לגט, בימים קדומים היו מלקין בעל כזה, עד שהיה נותן גן, כאן הוא יכול לברוח לחו"ל ולהשאיר את האש עגונה ושבויה לדרישותיו

אתה מתחיל להצחיק אותי, הבג"ץ לא מכיר אפי' את הפרטים ולא מכיר את האנשים בתיק, אז אייך אתה חושב שהם מבינים שמאסר יביא גט ??
הרי הדיינים מכירים את הנפשות בתיק ויודע יותר טוב מרובוט (= בג"ץ) שרואה רק טקסט חוקתית,

תוקן על ידי maxmen ב- 30/01/2013 13:26:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2013 13:37 לינק ישיר 

מקס
אין לי כח אליך- אם אשה הגיע למצב ש10 שנים בעלה לא נתן לה גט, תעודת עניות לדיינים. ולחברה שלנו.
הדיינים חוששים מגט מעושה? והאשה שתקבל את הגט- קבלת הגט שלה לא יהיה מעושה- שאילצו אותה לבטל על זכויותיה?  בית הדין בצורה כמעט גורפת לטובת הגברים-  במקרה שלנו יהיה החוטא נשכר.

מואדיב

אנשים לא רואים תמיד את ההלכה מול עיניהם ואת סמכותם, כשהם רואים שריפה בבית של מישהו נכנסים לבית ללא רשות ונגד החוק, מאות הנשים העגונות בארץ נשרפות,

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 30/01/2013 13:37:37

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2013 13:54 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
מקס
אין לי כח אליך- אם אשה הגיע למצב ש10 שנים בעלה לא נתן לה גט, תעודת עניות לדיינים. ולחברה שלנו.
הדיינים חוששים מגט מעושה? והאשה שתקבל את הגט- קבלת הגט שלה לא יהיה מעושה- שאילצו אותה לבטל על זכויותיה?  בית הדין בצורה כמעט גורפת לטובת הגברים-  במקרה שלנו יהיה החוטא נשכר.

אתה בחיים  אבל בחיים לא עסקת בעניינים אלו,
יש מיליון סיבות ואפשרויות למה הגט נמשך שנים, ואחת מהם היא סחטנות של האישה, או סחטנות של הגברים שעוזרים לאישה, שהם כמובן העו"ד והטוענים רבנים שכל פרנסתם תלויה דווקא בהמשך המאבק,

אין לך שום ניסיון בדברים אלה ולי יש הרבה מאוד,

המערכת הזו (עו"ד מול השופט\דיין במקום האיש האישה מולם) כישלון טוטלי,
ואין הבדל בין בתי המשפט לרבני, זו שיטה פסולה מתחילה,
יש למערכת הזו אינטרס מובהק להמשך המאבק, כי זה פשוט מפרנס אותם,

בתיקים שאני טיפלתי ?! תוך יומים מאז שסיכמתי עם הצדדים היו כבר גט,
ואתה יודע למה ? כי אף אחד לא התפרנס מהם,
אני שומע את הצדדים ורואה ומחליט שאין כאן סיכוי לשלום בית, ומי הרגע הזה עד הגט לא יעבור יומים,

מתי מתחיל הצרות ?! שאחד מהצדדים פונה לעו"ד או לטוען רבני,
אז ברור מאליו שהעו"ד או הטוען הרבני ידאג שהוא יפרנס אותו כמה שיותר,

במקרים כאלה שיש כבר עו"ד או טוען רבני, אני מציע לצד הזה להתפטר מהר מהם, אפי' שמדובר בהפסד כספי רב,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2013 14:28 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:

מואדיב

אנשים לא רואים תמיד את ההלכה מול עיניהם ואת סמכותם, כשהם רואים שריפה בבית של מישהו נכנסים לבית ללא רשות ונגד החוק, מאות הנשים העגונות בארץ נשרפות,

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 30/01/2013 13:37:37

ראשית, כתבתי שאני לא בטוח שטובת המבקשת להתגרש עומדת בראש מעייני פסיקת בית המשפט העליון - או שלפחות הם לא שמו לב לכך שפסיקתם עלולה להשיג תוצאה הפוכה מזו המבוקשת על ידי האשה.

שנית, אנא אל תבלבל בין מעוכבות גט, או מסורבות גט, לבין עגונות. אין מאות עגונות בארץ. לגבי כמות מסורבות הגט - המספר נמוך בהרבה מזה שאתה כותב, אף אחד לא מתייחס לכך שיש גם גברים מעוכבי גט, אך גם זה לא משנה.
ברור שכל אחת שמעוכבת בגיטה - היא עולם ומלואו.

אבל דוקא כאן, בית הדין הרבני הוא שהכניס את הסרבן לכלא, כדי ללחוץ עליו. מנגד, בית המשפט העליון עלול לגרום לעיכוב גדול יותר בהגעה לגט, מתוך פסיקה שאינה מתחשבת במכלול הרגישויות של הנושא.

לא הכל זה חוק יבש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2013 14:33 לינק ישיר 

מואדיב כתב:
ראשית, כתבתי שאני לא בטוח שטובת המבקשת להתגרש עומדת בראש מעייני פסיקת בית המשפט העליון - או שלפחות הם לא שמו לב לכך שפסיקתם עלולה להשיג תוצאה הפוכה מזו המבוקשת על ידי האשה.

שנית, אנא אל תבלבל בין מעוכבות גט, או מסורבות גט, לבין עגונות. אין מאות עגונות בארץ. לגבי כמות מסורבות הגט - המספר נמוך בהרבה מזה שאתה כותב, אף אחד לא מתייחס לכך שיש גם גברים מעוכבי גט, אך גם זה לא משנה.
ברור שכל אחת שמעוכבת בגיטה - היא עולם ומלואו.

אבל דוקא כאן, בית הדין הרבני הוא שהכניס את הסרבן לכלא, כדי ללחוץ עליו. מנגד, בית המשפט העליון עלול לגרום לעיכוב גדול יותר בהגעה לגט, מתוך פסיקה שאינה מתחשבת במכלול הרגישויות של הנושא.

לא הכל זה חוק יבש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2013 14:57 לינק ישיר 

מודיב
בפועל מסורבת גט או מעוקבת גט הן עגונות לכל דבר וענין. בעלם יכול לצאת ולבא עם כל אשה שחפץ אבל הי נעולה .

לא הכל  זה חוק יבש- גם אני מסכים. ולכן הבג"ץ לא התחשב בחוק היבש, כשהבין שמנצלים אשה, וכופים עליה לבטל על זכותה לתביעת נזיקין.

מקס
אתה מכיר אותי ? אתה יודע במה עסקתי ובמה לא עסקתי.
עסקת ועסקתי בענינן של 2 נשים לפחות שהבעל סירב לתת להן גט, ורצה לסחטן.
באחת הפעמים יזמתי כי בריונים הכו את אחד הבעלים מכות רצח- עד שאמר רוצה אני.
הנשים שאני מדבר עליהן היו חרדיות.
בדבר אחד אני מסכים איתך- על עורכי הדין והטוענים.
בענין הדיינים גם הם זקוקים לנעור גדול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2013 18:48 לינק ישיר 

אני בספק גדול אם למשל היה מעיז לשלוח את ידו אל קביעה של בי''ד מוסלמי שקבע שעל פי חוקי השריעה חייבים לעשות משהו מסויים .

רק על תורת משה הם מעיזים לשלוח ידם כי במדינת ישראל הכל שפיט ובגי''ץ .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2013 22:28 לינק ישיר 

אם בי״ד הוא מכוח חוק המדינה אז הוא כפוף לחוק המדינה ולבתי המשפט שלה, רוצה בתי״ד עצמאיים? בטל את הרבנות הממלכתית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2013 03:12 לינק ישיר 

מואדיב

<ומה יקרה כעת וגו'>

התוכל להסביר איך זה יהפוך למאבק סמכויות? או מהן ההגבלות שהשופטים אינם מודעים להן?

<אבל דוקא כאן, בית הדין הרבני הוא שהכניס את הסרבן לכלא, כדי ללחוץ עליו. מנגד, בית המשפט העליון עלול לגרום לעיכוב גדול יותר בהגעה לגט, מתוך פסיקה שאינה מתחשבת במכלול הרגישויות של הנושא>

אני בטוח שבית הדין העליון לא היה מודאג ממה שפסק דינם עלול לגרום לעיכוב גדול יותר בהגעה לגט, מפני שלא האשה ולא הגט מענינים אותו, מה שמענין אותו הוא אם החוק העניק לבתי הדין הרבניים סמכות לומר לאשה: "אם לא יומצא פסק הדין הנ"ל (שתביעת הנזיקין שלה בבית המשפט נדחתה) יבוטל פסק הדין לכפיה".

אף שכל מה שידוע לי על המקרה הוא מהמאמר בעתון הארץ, ולא ראיתי את פסיקת הבג''ץ, נראה לי (אילו הייתי...) שהבג"ץ חשב שאף שבית הדין הרבני מוסמך מבחינה חוקית לשלוח לכלא מי שמסרב לתת גט כאשר בית הדין פסק שעליו לתתו, הוא אינו מוסמך מבחינה חוקית לדרוש מאשת סרבן גט שנשלח לכלא שתבטל תביעה חוקית נגדו בבית משפט ממלכתי.

אולי מבחינתך "לא הכל חוק יבש", אך מבחינת החוק על הבג"ץ לקבוע מה (לדעתם) אומר החוק, ולא מה יבש או רטוב בחוק.

Maxmen

<הדיינים לפי הכתבה בהארץ נהגו ביושר ולפי המוסכם והתוכנית...הבג"ץ לא מכיר אפי' את הפרטים ולא מכיר את האנשים בתיק, אז איך אתה חושב שהם מבינים שמאסר יביא גט ??>

הבג"ץ אינו צריך להכיר לא את הפרטים, ולא את האנשים בתיק, או להביא לגט, כשעליו לפסוק אם דרישת ואיום הרבנות היתה בסמכותם החוקית.

ירוחם

"בימים קדומים היו מלקין בעל כזה, עד שהיה נותן גט, כאן הוא יכול לברוח לחו"ל ולהשאיר את האש עגונה ושבויה לדרישותיו".

היה אב"ד שרצה לחדש מנהג זה, וכתב בפס"ד שניתן ביום א' אייר תש"ל:

"... והנה דרכי הכפיה לפי המצב החוקי כעת בארץ, הוא להושיב את הבעל בבית הסוהר עד שיאמר רוצה אני. במקרה שלנו שהבעל יושב בבית הסוהר ושפוט לארבע עשרה שנה, לא שייכת הכפיה הזאת, ומה תעשה אשה עלובה זאת כדי להשתחרר מכבלי עיגון.

ומכאן פנייתנו לאלה שהדבר מסור בידם, לסדר חוק כפיה גם לאלו היושבים כבר בבית הסוהר, אם ע"י כפיה בשוטים כדינא דגמרא או צינוק וכדומה, ואז לא ישארו בנות ישראל עגונות" (הרב יעקב נ' רוזנטל, פסקי דין רבניים חלק ח בסוף פסה"ד בעמוד 128).

להזכירך, שבימים קדומים גם היו מלקין אשה שסירבה לרחוץ את פני, ידי ורגלי בעלה, למזוג לו את הכוס, להציע את המטה או לעמוד לשמש בפניו, ואף אם לא היו מלקין אותה, כי אז היו ממעטין לה מצרכיה ומזונותיה עד שתכנע. (ראה מחלוקת הרמב"ם והראב"ד בהלכות אישות פרק כא הלכה י).

לא נותר לי אלא לתמוה, מדוע הדיין הנכבד לא פנה למחוקק הישראלי שיסדר חוק כפיה לאשה שאינה רוצה למלא את חובותיה כלפי בעלה.

<הבג"ץ לא התחשב בחוק היבש, כשהבין שמנצלים אשה, וכופים עליה לבטל על זכותה לתביעת נזיקין>

מנין לך שהבג"ץ פסק את שפסק מפני שהוא הבין שמנצלים אשה, ולא מפני שהוא הבין שהם כופים לוותר על זכות חוקית לתביעת נזיקין?

מטפחת

כשדייני בתי הדין הרבניים שוכחים שבה"ד שבו הם דיינים הוא מוסד ממשלתי, והם חיים במדינה חילונית, ונדמה להם כי הם מוסד דתי בשטעטיל באירופה, כי אז הבג"ץ מזכיר להם מי הם והיכן הם חיים.

http://elyon1.court.gov.il/files/03/380/086/R08/03086380.r08.htm

"12. נקודת המוצא הניצבת בבסיס ניתוח מרחב סמכויותיו של בית הדין הדתי הרבני בנויה על מספר הנחות יסוד:

ראשית, בית הדין הרבני הינו ערכאת שיפוט ממלכתית, אשר הוקמה מכח חוק שיפוט בתי דין רבניים, (נישואין וגירושין) תשי"ג-1953 (להלן – "חוק שיפוט בתי דין"), וממנו היא שואבת את כוחה וסמכויותיה. בהיותו ערכאה ממלכתית כאמור, גדרי סמכויותיו של בית הדין מוגדרים ומעוצבים על פי חוק המדינה.

שנית, לכל ערכאת שיפוט ממלכתית, ובית הדין הדתי בכלל זה, אין אלא את אותן סמכויות שיפוט שחוק המדינה העניק לה; החוק הוא שהקימה, הוא שהגדיר את סמכויותיה, והוא שייחדן לה. בעשותו כן, הניח החוק, כחלק מתפיסת יסוד בממשל דמוקרטי, כי במתן סמכויות שיפוט טמונות, בה בעת, גם מגבלות כח השיפוט. כל אשר לא ניתן לערכאה השיפוטית, מצוי מחוץ ומעבר לכוחה, ואל לה לחרוג מגדרי פעולתה המוכרים על עבר תחומים שלא הופקדו בידיה, ובאחריותה. זהו עקרון החוקיות המאפיין את מבנה השלטון הדמוקרטי, עליו נשענת תפיסת מעמדן של רשויות השלטון, ומערכות השיפוט בכלל זה; על יסוד עקרון זה מתפרש מרחב הסמכויות הנתון לערכאות השיפוט הממלכתיות, שבתי הדין הרבניים נימנים עליהן.

שלישית, הגדרת סמכויות השיפוט של ערכאות השיפוט למיניהן, ובתי הדין בכלל זה, נובעת מן החוק, והחוק נתון לפרשנות ההלכה הפסוקה. פרשנות ההלכה הפסוקה את היקף הסמכויות הנתונות לערכאה השיפוטית שלובה ואחוזה בהוראות החוק, כמקור הסמכות הראשונית הנתונה לערכאת השיפוט, והיא נועדה לשרת את תכליתו. בבחינת גדרי סמכותו של בית הדין הדתי נניח, איפוא, כי לבית הדין הדתי נתונות הסמכויות שהוענקו לו בחוק, כפי שאלה פורשו בהלכה הפסוקה, ואין לו אלא את אשר הדין נתן בידיו. כדברי בית המשפט (השופט לנדוי) בבג"צ 26/51 מנשה נ' יו"ר וחברי בית הדין הרבני בירושלים, פד"י ה' 714, 719:

"בתי הדין במדינתנו קיימים על פי החוק הכללי, הקובע להם את מקומם במערכת בתי המשפט של המדינה, ואת השאלות הנוגעות לתחומי סמכותם יש לפתור בדרך כלל לפי אותם עקרונות החלים על בתי דין אחרים". 

בכך נבדלים בתי דין רבניים מבוררים, מבתי דין פנימיים, וטריבונלים וולונטריים שאינם מוקמים מכח חוק אלא, על פי רוב, מכח חוזה או תקנון, והיקף סמכותם נקבע על פיו. גופים אלה נשלטים בעיקרם על ידי עקרונות המשפט הפרטי שהם יציריו, ואין הם חלק ממערכת השיפוט הממלכתית של המדינה.

כדברי השופט זמיר בבג"צ 3269/95 יוסף כץ נ' בית הדין האיזורי בירושלים, פד"י נ(4) 590, בעמ' 602:

"בית דין רבני מוקם מכח חוק וסמכותו נובעת מן החוק. תקציבו בא לו מאוצר המדינה, והדיינים מקבלים משכורת כמו עובדי המדינה; הוא יושב על כס השיפוט מתחת לסמל המדינה וכותב את פסקי הדין על נייר של המדינה; הצווים שהוא מוציא מדברים בשם המדינה ונכפים על ידי המדינה. באחת, בית דין רבני אינו גוף פרטי אלא מוסד ממלכתי. לפיכך הוא כפוף למשפט הציבורי ונתון לביקורת של בית המשפט הגבוה לצדק. בין היתר, בית הדין הרבני חייב לכבד ולקיים את העקרון הבסיסי החל על כל מוסד שלטוני, הוא עקרון החוקיות. לפי עקרון זה, אין לבית הדין הרבני אלא אותה סמכות שהוענקה לו לפי החוק" (הדגשה לא במקור).
...

תוקן על ידי נישטאיך ב- 31/01/2013 04:05:08

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2013 11:51 לינק ישיר 

נישטאיך כתב:
הבג"ץ אינו צריך להכיר לא את הפרטים, ולא את האנשים בתיק, או להביא לגט, כשעליו לפסוק אם דרישת ואיום הרבנות היתה בסמכותם החוקית.

זה מה שאמרתי "רובוט" אני רק לא מבין בשביל מה צריך בני אדם שם לא חבל על בזבוז כסף הציבורי ?
יש מחשבים ותוכנות טובות היום,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2013 13:32 לינק ישיר 

maxmen כתב:

מתי מתחיל הצרות ?! שאחד מהצדדים פונה לעו"ד או לטוען רבני...

לא לחינם אמרו "ואל תעש עצמך כעורכי הדיינין.."

לדעתי "טוען רבני" זה בכלל אוקסימורון..

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בג"ץ הפך פסיקה של ביה"ד הרבני והשאיר סרבן גט במאסר
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext