בית פורומים עצור כאן חושבים

מה בין קניבליזם לצמחונות? שאלות על מגדר, גזענות והבדלי מעמדות.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-27/5/2013 17:36 לינק ישיר 

אנסה לדון בהבדל בין אדם לבע"ח והנפק"מ הדיניות שנובעות מזה.

האם ניתן לתמצת נושא עמוק וענק זה לצורך הדיון?  אנסה.

מהו 'גורם הדין' לאיסור לא תרצח (באדם)?

מבחינה מוסרית ניתן לזהות 2 עוולות ברציחה.

א.        לא תרצח במובן של 'גניבה'. חיי האדם שייכים לאדם שחי אותם. 'שייכות החיים' לאדם היא במובן עמוק בהרבה משייכות נכסים לאדם. זה הוא בעצמו!.  נטילת נשמת אדם היא 'גזלה' של דבר (הכי יקר!) שהוא 'לא שלי'.

ב.      פגיעה בקדושת האדם. באדם יש קדושה מעצם היותו 'צלם אלוקים' ונטילת חיים היא חילול לקדושת האדם. (לכן גם אדם שמתאבד עובר על איסור זה, מצד חילול הקודש.)        במובן עמוק יותר ניתן גם לומר, שקדושת החיים מפקיעים את בעלות האדם על חייו, כעין 'רשות הקדש'. החיים ניתנו לנו ע"י ה', אך הערך והקדושה שבהם לא מאפשרת להם להיות שלנו לחלוטין. הם של ה'.

אולי יש רעיונות נוספים אצטמצם כעת בזה. (מתעלם כרגע גם מתאוריית התועלתנות, וטענת טבע העולם 'שרשרת המזון' וכדו' שהם שניים לדיון המוסרי)

עתה ננסה לבחון את ההבדלים שבסוגי הנמצאים השונים שיש בעולם.

מדוע  אנו מיחסים לאדם 'בעלות' -על עצמו, וכללית בעלות על נכסים לעומת בעלי החיים להם אין נכסים ובעלות.? מהי התכונה האנושית שמאפשרת לו להיות 'בעלים'?

ובל' של דהוינצי <למה אין לבהמה בעלות על גופה. כי היא בהמה? אז מה?
בואו נשדרג את 'מעמד הבהמה' וניתן לה [או יותר מדוייק: נשאיר לה] בעלות על גופה וממילא ראוי שלא יטבחו בה על ימין ועל שמאל. >

מהי התכונה האנושית שמוגדרת כאלוקית וכקדושה?  לעומת הבע"ח שאיננו כזה?

האם ניתן להעלות על הדעת 'איסור לא תרצח' לשנות דומם. לדוגמה להמיס זהב למצב צבירה נוזלי או גזי. לשרוף עץ?

נראה שתכונה ראשונה שצריך זה, של'חיים' –למצב שעליו דנים, יהיה ערך כלשהו.

הערך הראשוני שאנחנו מזהים היא דומה במקצת לחלוקה על הציר האריסטוטלי של  דצח"מ.

לצורך המשך הדיון אציע לחלק תכנות בעלי החיים –כולל האדם,

לרובד הפיזי. שזה גוף +מערכת עצבים. שמאפשרת תחושות נעימות וסבל.

רובד נפשי חויתי. הנאה, כעס, אהבה וכו' [ אולי גם זכרון]

תודעה.

ניתן  לחלק את סוגי החיים על צירים אלו. חיות שאין להם מערכת עצבים, או שרק מעט.

חיות שאין להם חויות (לפי הידוע לנו..). למשל לכלב, דולפין ופיל יש יותר 'רגש' וחויות לעומת הפרה וכדו'.

תודעה.

מהי מעלת התודעה?

צריך לשים לב להבדל שבין איסור רציחה לאיסור של צער בע"ח שדומה ללא תונו. או לאיסור בעל תשחית. יש מאצילי הנפש שלא יתלשו עלה. ע"מ שלא לפגוע 'בחיים'. –לא על זה הדיון.

[המשך יבוא בעז"ה...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/5/2013 11:28 לינק ישיר 

הי, זו הודעה ראשונה שלי בפורום זה. אקווה לקצת סלחנות..

לדעתי, לגבי רוב בני האדם היחס לאחר נקבע ע"י תחושת השיתוף החברתית הסובייקטיבית. ולא ע"י אידיאות שהוא מבין ומפתח עם השנים (הגם שהם נכונות מאד!) האדם, כיצור הכי אינטליגנטי בבריאה (במיוחד לאור העובדה שהוא פיתח את התקשורת עם בני מינו לרמה הכי גבוהה) מצליח להעביר את תחושתו לאחר עד כדי כך שכמעט כל אדם מרגיש את השני באופן אינטיאוטיבי וללא מאמץ מנטלי/בילוגי כלשהו (אני לא מדבר על "להרגיש" את השני ברמה גבוהה על דקויות אישיותו הסבוכה.. אלא על הבסיס, כמו הכאב שבפציעתו או לקיחת ממונו וכד') ולכך, המציאות כפי שהיא היום שאין כמעט תקשורת אמיתית ובודאי לא אינטיאוטיבית בין אדם לבהמה, ולכך לרוב בני האדם אין את היכולת "להרגיש" את צרכיו ואת מצוקתו של הבעל חי עד כדי רמה כזו של המנעות מאכילתו. אכן, אצל אנשים שקרובים אצל בעלי חיים יותר מהאדם הממוצע, ניתן לזהות רגישות יתר לסבלם של בעלי החיים. לדעתי, הדבר הזה נובע מהתקשורת המפותחת יחסית שיש להם עם בעלי החיים.

אני חושב שזה נכון גם לגבי מה שהתרחש עם השחורים בשתי המאות הקודמות. לקח הרבה זמן עד שהלבנים התחילו להרגיש אותם באופן אינטיואטיבי כבני אדם השווים להם, וכתוצאה מכך, להרגיש בסבלם ובבמצוקותיהם. (תהליך שעדיין נמשך..)

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-31/5/2013 13:11 לינק ישיר 

חשיבה עצמית.
ברוך הבא.
החכמת אותי, אני צריך לחשוב על דבריך המעניינים, יש בהם הסבר יפה לשאלתי.
צריך לנסות ולחשוף את מה שמתחייב לכאורה מתוך דבריך, שהמוסר השכלתני בעצם הוא בלוף ויסודו בתחושות רגשיות טהורות של שיתוף. האידאות הם רק הדרך לבטא את אותן תחושות. יש בזה חידוש.
תהנה כאן, ותמשיך להחכימנו.

תוקן על ידי דה_וינצי2 ב- 31/05/2013 13:11:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/5/2013 13:17 לינק ישיר 

חשיבה
האם האדם בדורות קודמים, שהכיר אישית את ארוחת הצהרים שלו,גילה כלפיה יותר אמפתיה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2013 00:05 לינק ישיר 

דה וינצ'י, תודה.

אכן, הנחה זו נמצאת בבסיס טענתי, אין לי דעה מוצקה בנושא זה.. אבל מה שנראה לי, שהמוסר ביסודו הוא תוצר אבולציוני/התפתחותי של המין האנושי  הנובע בעיקרו ממניעים הישרדותיים, כגון שמירת המושג של בעלות ממונית, קיום מערכת משפטית וכדו' 

עם התפתחות החשיבה האנושית, אנשים החלו להתייחס למוסר כערך בפני עצמו וככזה, החלו לפתח ולהעמיק במושג זה. כתוצאה מכך, יש שקידשו את הערכים האינסטקטייבים כמו שכתבת, ויש שפיתחו תאוריות חדשות של מוסר וערכים ומהו ה"טוב" וכו' וכו'

ישנם אנשים, שהצליחו להכפיף את הליכותיהם, הלך מחשובתיהם, ואפי' רגשותיהם לתורה מוסרית כזו או אחרת. אגב, אני חושב שמטרתה העיקרית של התורה, היא להכפיף את האדם לערכים (ומעשים הנובעים מכך) עד כדי להופכו לאדם אחר, אחר במובן זה של יציאה מהאינסטינקטיםהמוסריים של המין האנושי ויצירת הלך מחשבה ותגובה חדשים. אבל רובם של בני האדם, לדעתי, עדיין חי ע"פ בערכיים המקודדים בדנ"א.. כך שכמו שכתבתי קשה לנו "להרגיש" את מצוקתם של בעלי החיים, גם אם בתיאוריה אנחנו מאמינים שהדבר בלתי מוסרי.

בעל בעמיו, זה שהאדם חיי בחווה ומסביבו חיות, אין הדבר אומר כלל שהוא מפתח תקשורת איתם. להיפך, הוא רק מרגיל עצמוו בהתאכזרות כלפיהם. 

עד כמה שידוע לי, כל העניין של תקשורת עם בעלי חיים וחשיבה על רגשותיהם, זה עניין די מודרני.. 

תוקן על ידי חשיבהעצמית ב- 02/06/2013 00:07:15

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מה בין קניבליזם לצמחונות? שאלות על מגדר, גזענות והבדלי מעמדות.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.