|
|
| נשלח ב-18/9/2016 14:48 |
|
| |
שלישישי
ובכל זאת...
|
|
|
|
| נשלח ב-19/9/2016 08:11 |
|
| |
"רצה הקדוש ברוך הוא לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות שנאמר ה' חפץ למען צדקו יגדיל תורה ויאדיר" מסיים עכשיו להעמיס על האוטו קנייה באושר עד - בני ברק, לאחר יום עבודה ארוך. ניגשת אלי אשה דיי מבוגרת בהריון ושואלת אם אני נוסע לאיזור גן וורשא. אמרתי שלא - לרעננה. בתגובה היא מלמלה כאילו לעצמה "חבל אולי תסיע אותי"... הבטתי בה, בבדידותה, בעגלתה העמוסה, בפשטותה, בחוסר האונים שהיא זעקה ואמרתי לה שאסיע אותה. היא בטבעיות החלה להעמיס את סליה על האוטו ויצאנו לדרך. בנסיעה שאלתיה למה היא באה לחנות מרוחקת אם אין לה אפשרות לחזור? והיא סיפרה שהתלוש של קופת העיר תקף רק באושר עד... יש לה עשרה ילדים. לאחר ניווט במבוך המסועף של בני ברק הגענו סמוך לביתה ואז היא נזכרה לפתע שהיא שכחה את עגלת התינוק שלה בחנות. הבושה שפניה הביעו, קרעו את ליבי. חזרנו לחנות ונסענו שוב לביתה. אין לי פאנץ' לסיום, רק הרגשה של מצווה והרבה סימני שאלה...
|
|
|
|
| נשלח ב-19/9/2016 10:09 |
|
| |
ספרן
איקון ירוק לך ועוד יותר לשוקי שפירא (אם זה שמו?)
סיפור לאלול!
אני ממש מתפעל מן האיש הזה. רק תמה למה הוא מפרסם עם שמו.
|
|
|
| נשלח ב-19/9/2016 10:19 |
|
| |
מפרסמים עושי מצווה.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/9/2016 10:58 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | שלישישי
ובכל זאת...
|
|
אני לא מסכים אתך,אבל אני חייב בכבודך....
|
|
|
|
| נשלח ב-19/9/2016 11:48 |
|
| |
מיימוני, האם זה סיפור לאלול?האם לא הבנת את המסר? לא שמת לב לאירוניה שבדבריו של שוקי שפירא?
הרי בסוף הוא כתב שהוא נשאר עם הרבה סימני שאלה. האם אתה מבין את סימני השאלה שהוא נשאר איתם? הרי זה המסר העיקר יבסיפורו ולא סיפור המצווה שעשה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2016 07:58 |
|
| |
שלישישי
תודה! בשם הפורום...
אפרים בן
כוונתך שכל מה שכתב היה כדי לשאול מדוע ב**** (ארגון צדקה פלוני) מטריחים אשה קשת יום לנסוע הרחק כדי לקנות בצרכניה עם תלושים, כאשר יכלו לארגן לה קניה במקום קרוב יותר?
זו באמת שאלה. ואולי היה צריך להציג אותה לארגון דנן. לא אולי. ודאי.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2016 09:26 |
|
| |
לא זו השאלה העיקרית
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2016 09:47 |
|
| |
מהתגובות שם:
_50zy="" _50-0="" _50z-="" _5upp="" _42ft"="" tabindex="-1" title="הסר" style="font-family: inherit; margin: 0px; cursor: pointer; display: block; white-space: nowrap; height: 12px; width: 12px; border-width: 0px; border-style: none; border-color: initial; overflow: hidden; padding: 0px; vertical-align: middle; background-image: url("/rsrc.php/v3/yy/r/rRubIh1c3Cq.png"); background-repeat: no-repeat; background-size: auto; background-position: -377px -275px; visibility: hidden; letter-spacing: inherit; font-size: 0px !important;"> Gabby Yishay יש בי טונות של כעס על אנשים שמביאים את עצמם למצב של דוחק. הלא עצם זה שבפעם אחרת היא לא תימנע מללכת לשם ולהטריח אדם נוסף, מהווה בעיה באיך שהמוסר מצטייר אצלה.
זה שכיוונת למצווה זה דבר אחד, אבל הטירחה והזמן שהושקעו כאן מעידים שמישהו לא עשה חשבון לזולת, וזו היא. _50zy="" _50-0="" _50z-="" _5upp="" _42ft"="" tabindex="-1" title="הסר" style="font-family: inherit; margin: 0px; cursor: pointer; display: block; white-space: nowrap; height: 12px; width: 12px; border-width: 0px; border-style: none; border-color: initial; overflow: hidden; padding: 0px; vertical-align: middle; background-image: url("/rsrc.php/v3/yy/r/rRubIh1c3Cq.png"); background-repeat: no-repeat; background-size: auto; background-position: -377px -275px; visibility: hidden; letter-spacing: inherit; font-size: 0px !important;"> _50zy="" _50-0="" _50z-="" _5upp="" _42ft"="" tabindex="-1" title="הסר" style="font-family: inherit; margin: 0px; cursor: pointer; display: block; white-space: nowrap; height: 12px; width: 12px; border-width: 0px; border-style: none; border-color: initial; overflow: hidden; padding: 0px; vertical-align: middle; background-image: url("/rsrc.php/v3/yy/r/rRubIh1c3Cq.png"); background-repeat: no-repeat; background-size: auto; background-position: -377px -275px; visibility: hidden; letter-spacing: inherit; font-size: 0px !important;"> Gabby Yishay קיימא לן שלא קיים מושג של לזכות חבר בעשיית חסד. חסד הוא עניין שבא מיוזמתך הפרטית, אקט של רצון טוב.
מה היא חושבת לעצמה לפעם הבאה? שהיא מזכה מישהו בחסד? שיבוא זה שמחפש מצווה לעשי"ת וייקח אותה פעמיים? _50zy="" _50-0="" _50z-="" _5upp="" _42ft"="" tabindex="-1" title="הסר" style="font-family: inherit; margin: 0px; cursor: pointer; display: block; white-space: nowrap; height: 12px; width: 12px; border-width: 0px; border-style: none; border-color: initial; overflow: hidden; padding: 0px; vertical-align: middle; background-image: url("/rsrc.php/v3/yy/r/rRubIh1c3Cq.png"); background-repeat: no-repeat; background-size: auto; background-position: -377px -275px; visibility: hidden; letter-spacing: inherit; font-size: 0px !important;"> _50zy="" _50-0="" _50z-="" _5upp="" _42ft"="" tabindex="-1" title="הסר" style="font-family: inherit; margin: 0px; cursor: pointer; display: block; white-space: nowrap; height: 12px; width: 12px; border-width: 0px; border-style: none; border-color: initial; overflow: hidden; padding: 0px; vertical-align: middle; background-image: url("/rsrc.php/v3/yy/r/rRubIh1c3Cq.png"); background-repeat: no-repeat; background-size: auto; background-position: -377px -275px; visibility: hidden; letter-spacing: inherit; font-size: 0px !important;"> Tal Or ואולי בעלה חולה, והיא מטפלת בו ובעשרת ילדיהם וגם עובדת????????? למה ישר לשפוט? ואם כבר יושבים על כס השופט - למה לדון לכף חובה? _50zy="" _50-0="" _50z-="" _5upp="" _42ft"="" tabindex="-1" title="הסר" style="font-family: inherit; margin: 0px; cursor: pointer; display: block; white-space: nowrap; height: 12px; width: 12px; border-width: 0px; border-style: none; border-color: initial; overflow: hidden; padding: 0px; vertical-align: middle; background-image: url("/rsrc.php/v3/yy/r/rRubIh1c3Cq.png"); background-repeat: no-repeat; background-size: auto; background-position: -377px -275px; visibility: hidden; letter-spacing: inherit; font-size: 0px !important;"> Tal Or אולי יש לה שני ילדים חולים במשהו קשה והיא מתמודדת כל יום כל שעה, והיא כבר מטושטשת מעייפות וחולשה, ואינה מרוכזת. אולי הודיעו לה שהיא עצמה חולה חו"ש, והיא כורעת תחת הנטל של הטיפולים ומה לא. אין לדעת. אני די בטוחה שיש סיבות טובות למצבה...
תוקן על ידי ספרן ב- 20/09/2016 09:48:58
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2016 10:48 |
|
| |
. "גשר היה בעיר חלם מעל הנהר, והגשר ישן ורעוע. פעם נפלו מן הגשר סוס ורוכבו, פעם שניה נפלו עגלון ועגלתו, ופעם שלישית נפל מן הגשר ילד קטן ותם.
ישבו חכמי חלם שבעה ימים ושבעה לילות. נמנו וגמרו: נקים בית חולים ליד הגשר, וכל הנופל יובהל לבית החולים וחייתה נפשו."
זה המסר של הפוסט .
הרפורמים החרדים מחנכים את ציבורם האומלל מצד אחד שריבוי ילדים זאת מצווה ומצד שני שעבודה זו עבירה ושידוך טוב הוא שידוך עם בן תורה ולא עם מי שמתפרנס מיגיע כפיו . התוצאה היא עוני מחפיר עד כדי כך שאשה נורמטיבית לא מתביישת לקבל צדקה ולבקש הסעה פעמיים מעובר אורח כי זאת הנורמה.
בית חולים מתחת לגשר זה מה שיש לחברה חולה עד היסוד.
תוקן על ידי אפריםבן ב- 20/09/2016 10:49:41
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2016 07:32 |
|
| |
מאת: הרב חיים סבתו דברים לרגל קבלת פרס שר החינוך לספרות אוהביי ואוהבי ספרי המעשים שלי ביקשו לכבדני יחד עם אנשי חכמה ותרבות יקרים וזמנו אותי למסיבה בתיאטרון, התקנתי עצמי והילכתי ברחובות ירושלים, מתבשם מאויר טהור שלה ומאור השכינה שזורח עליה. ראה אותי מרחוק אדם אחד, חלוקו לבן ובוהק ופניו מאירות. שלום עליך אדוני הסופר, שלום עליך. הו, אמרתי בפליאה, עזרא סימן טוב! מה אתה עושה כאן בעולם השפל? וכי לא בעולם הדמיון אתה? או בעולם האמת? ומה עלה בדינך? מה עלה בדיני, אין אני רשאי לומר לך אמר. אלא שאני יושב במחיצת חכם פינטו כמו בזוהרי חמה, ואף רחמים יושב עימנו ומנגן בכינור לשמח הצדיקים בישיבה של מעלה. אלא ששלחו אותי לכמה שליחויות כאן בעולם השפל. לשמח לב נדכאים, ולהאיר פנים לאומללים, ולעשות שלום בין איש לאשתו וליישר עקמימויות שבלב. ולאן אתה הולך אדוני הסופר בלבוש של שבת? לתיאטרון ירושלים, השבתי. נזדקף עזרא וכמין תמיהה נראתה על פניו. תיאטרון? מה זה אירע עימך אדוני הסופר? וכי לעת זקנתך הולך אתה לתיאטראות ולקירקסאות? ואני חשבתי שהולך אתה לסיום מסכתא או לפדיון הבן? ובחודש אלול דווקא? לא, מסיבה עושים לכבודנו וביקשו להם מקום מרווח ונאה. עזרא תמה עוד יותר. ביקשת לתרץ קושיה אחת וקשה עליך חמורה ממנה. וכי רודף כבוד נהיית לעת זקנתך? לא אותי מכבדים אלא כמה אנשי תרבות ואני נטפל אליהם ושליח עשוני לדבר בשם כמה מנגנים וסופרים ואנשי חכמה ודעת. אותם מכבדים. נתפייס עזרא ונתחייך. מסיבה עושים לך אוהביך. שמח בני שמח, ושמח אף אותם במעשים שכתבת. וכי קל בעיניך שנער או נערה זקן או זקנה, יש להם שעה של קורת רוח במחיצת ספריך? וכי יודע אתה מה כוחה של שעת קורת רוח בעולם מלא צער כעולמכם? וכי לא כך אמרו חכמים: יפה שעה בתשובה ומעשים טובים בעולם הזה מכל חיי העולם הבא? ולא עוד, אלא ששמעתי אומרים שיש שעלו בהם הרהורי אמונה מאותם מעשים שכתבת, וכי יודע אתה מה כוחו של הרהור אמונה אחד בעולמכם ששקול כנגד כל חיי העולם שלנו? המשכתי בדרכי ובאחת הסמטאות המרוצפות באבני ירושלים עכבו את דרכי כמה אנשים. הילכתי ימינה והם אחרי, אמרתי, אשמאילה, והם אחרי, נכנסתי למשעול צר והם עומדים לנגדי. רגלי נלחצה לקיר. נבהלתי. לא ידעתי אנה אברח, עצרתי והבטתי בהם. פניהם מאיימות היו. ראיתי שאחריהם ניצבים שורות שורות של אנשים רבים וכולם מביטים בי. עמדתי במקומי. כמעט נדהם. הם קרבו אליי. אחד מהם אחז בשולי מעילי, התבונן לתוך עיניי ושאל בקול: מי אתה? וכולם ענו כהד מאחוריו: מי אתה? מי אתה? נקבתי בשמי ובחניכתי. צחוק גדול צחק אותו האיש, ואחריו צחקו כולם בלעג. וכי סבור אתה ששמך אינו ידוע לנו? אבל מי אתה? חזר ושאל. מי אתה? עברי אנוכי, ואת אלוקי השמים אני ירא. מאין באת, ומה מעשיך? חלב חדר הורתי, קהיר עיר לידתי, בית מזמיל ערש גידולי. נפאח נצרפה אמונתי. לא, לא, הם משיבים, את זאת קראנו מכבר. אבל מי אתה? וכי אינכם יודעים מי אני? ומה פנימי נפשי? והלוא תשעה ספרים כתבתי, חמשה ספרי מעשים, וארבעה ספרים של דברי תורה, ובכולם לא כתבתי אלא על עצמי, קראו בהם ודעו מי אני ומה נבוכי חיי. כבר קראנו, הם משיבים, כבר קראנו. ומכל עברים ממשיכים וצועקים: מי אתה אדוני הסופר, מי אתה? לא ידעתי מה הם מבקשים ממני עד שצעק אחד עלי: מי אתה? הלנו אתה אם לצרינו? חרדי אתה או ציוני? קבוצת אנשים צועקת מימיני, חרדי או ציוני, חרדי או ציוני? מי אתה, חובש בית המדרש או סופר? למי אתה כותב, לשומרי מצוות או לגלויי ראש? למתנחלים או לאנשי השומר הצעיר? הבטתי בהם בתמיהה, והם חוזרים ושואלים הלנו אתה אם לצרינו, ימני או שמאלני? חייב אתה לומר! העזתי והשבתי לו: איני חייב כלום לאיש. מעולם לא הייתי חייב. אדם פשוט אני. אתה חייב. אתה חייב. איש ציבור אתה, סופר, ופרס נתנו לך, ועליך לגלות עצמך לפנינו. למי אתה חבר? חבר אני לכל אשר יראוך, השבתי בבושת פנים. צחוק גדול עלה סביבותיי. מי אתה? מאיזה מגזר? מאיזה מגזר? העולם אומרים עלי שלשוני לשון הדורות, ובן בית אני בלשון הקודש, ודאי מפריזים הם הרבה. אבל מעט לשון עברית אני מכיר. פשפשתי בזיכרונותיי ולא מצאתי מלה זו. מגזר. לא בתורה, ולא בנביאים, ולא בכתובים, ולא בדברי חכמים ראשונים, ולא בדברי חכמים אחרונים, ולא בפיוטי התפילה, ולא בספרי דרוש ולא בתורת המקובלים יושבי בסתר. מגזר, מה הוא מגזר? שמא ממשל שלמה שאמר גזורו? עוד זה מדבר וזה בא אדם נמוך, בטנו דבוקה לקרקע, הוא אמה וכובעו אמה, ובידו שידה ולה מוכני נשמטת, וכולה עשויה מגרות מגרות, ובידו אמת המידה והוא בא למוד אותי בה לאורכי ולרוחבי. מה אתה עושה, שאלתי? הביט בי האיש ואמר: אני בעל המגרות, וכל אדם בעולם חייב אני למוד אותו ולהכניסו למגרה כפי מידתו. עלי לכווצו, לקפלו, ולמעטו עד שייכנס למגרה שהוא חפץ בה, והיא מתאימה לו. אין מי שיישמט מידי. מדדני על כרחי וניסה לקפלני למגירה אחת ולא עלתה בידו, ניסה באחרת ולא עלתה בידו, וכן בשלישית וכן כולן. נתייגע, זיעה מילאה אותו ואמר, מה הוא זה שלפנינו? בעל המגרות אני. ומעולם לא היה לי מי שלא נכנס למגרה. ואז אמר: חייב אני לקצץ ידיו ורגליו כדי שייכנס. נמלטתי מידו, נחפזתי ובאתי לכאן. כבר ידוע לכם שאני מעולם בית המדרש הישן באתי לטרקלין הספרות, ורוח שהבאתי לה רוח של אמונה היא. אילו היה בידי, הייתי כותב את כל המעשים שלי בניגון של אמונה, אבל מה אעשה שאותו ניגון פעמים נגלֶה לי ופעמים נכסֶה ממני, פעמים מאיר לי ופעמים מסתתר. ובאותם רגעים שהוא נגלֶה לי, לא בזכותי אלא בחסדו יתברך, באותם רגעים אני טובל את קולמוסי, ומִדְּיוֹ של אמונה אני רוקם את מעשיי. ולואי ודברים היוצאים מן הלב ייכנסו ללבבות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2016 13:52 |
|
| |
שוב מאמר מדוייק של הרב מיכי:
תוקן על ידי פתיאמי ב- 21/09/2016 13:53:38
|
|
|
|
| נשלח ב-23/9/2016 06:59 |
|
| |
יגאל הנקין
הדברים שנשאתי באזכרה לאיתם ונעמה, במלאת תריסר חודש להירצחם. יש תפיסה נפוצה לפיה ההלכה היא אוסף המניפולציות של הרבנים שקבעו אותה. כפי שלגלג פעם הרב ליכטנשטיין זצ"ל על אמונה זו, הריהי "אם תרצו אין זו הלכה". כביכול, הרב מחליט לאן הוא רוצה להגיע, ואז הוא מקשט את המסקנה הכתובה מראש במקורות המתאימים. באופן מסורתי במשפחתנו לא מסכימים כלל עם התפיסה הזו. ובצדק. פוסק צריך להיות ישר. ייתכן שהוא רוצה להגיע לאנשהו; בוודאי שהוא מושפע מהיותו בן זמנו ומקומו (למשל, בניגוד לרש"י, אני מעיד שאבא שלי לא מדבר צרפתית עתיקה); אבל הוא, יותר מהכל, מנסה לפסוק לאמיתה של תורה וכופף עצמו בפניה. השאלה אינה לאן הפוסק היה רוצה להגיע, אלא מה הוא מאמין שניתן לעשות. להדגמה, אמנם אני לא פוסק וכן בן פוסק, אבל העובדה שאם הדבר היה תלוי בי הייתי מבצע כמאתיים ושלושים רפורמות הלכתיות מרחיקות לכת לא אומרת דבר כל זמן שאני מודע לכך שהדבר איננו תלוי בי ושמה לעשות, המערכת שאני באופן כללי מחויב לה לא תמיד מביאה את התוצאה שהייתי רוצה לראות. עניין היושר עובר כחוט השני אצל תלמידי החכמים במשפחתנו, ולא רק אצלם. אצל סבא שלי, אברהם הלל הנקין ז"ל היה ישר בצורה קיצונית. הוא לא עיגל פינות ולא היה מוכן לשמוע על כיפוף החוקים וכל-מיני דברים המוכרים לישראלים על בסיס יום-יומי. היו לזה גם חסרונות, כפי שאיתם ואני למדנו על בשרנו. כל אחד מאיתנו בנפרד לא רווה נחת ממערכת החינוך ולהיפך, והיה קשה לשכנע את סבא שהעובדה שאני עף בממוצע מהתיכון פעם בחודש ושאיתם מחליף ישיבות כמו גרביים, כלומר פעם בחצי שנה, איננה מלמדת שעשינו משהו נורא. העובדה שבתור מורה ותיק הוא לא היה זורק אנשים מהלימודים למעט במקרה של קטסטרופה כללית, הקשתה עליו להבין שבמדינת ישראל המצב הוא אחר. היושר עבר ממנו גם לילדיו. בדוגמה אחת, בגיל 9 דודי גיל זאב ז"ל, שמכר לימונדה ברחוב, קיבל יותר מדי כסף מקונה. כשגיל גילה את זה, הוא רדף אחריו כברת דרך כדי להשיב לו את העודף; הוא המשיך בגישה זו גם בהמשך חייו, עד מותו בטרם עת בגיל 26. אבי מורי, ייבדל לחיים ארוכים, הרב יהודה הנקין, גם הוא מייצג של גישה זו. כבר ראיתי את אבא מתיישב לכתוב תשובה כשהוא משוכנע שהתשובה היא א' ולשם גם כיוון להגיע, וראיתי אותו כותב בסוף תשובה הפוכה. למה? כי במהלך העיון הוא השתכנע שנקודת המוצא שלו לא הייתה נכונה. יש שתי אפשרויות במקרה כזה: אפשר לנסות להזיז את העולם ובלבד שלא לזוז מהמקום, ואפשר לזוז מהעמדה אם מתברר לך שעמדה אחרת היא נכונה. לא תמיד זה פופולרי, ואבא כבר זכה להיות בעמדה המוזרה שבה רב אחר תוקף אותו על שמרנות הלכתית, כשהמקור עליו הוא מסתמך דווקא מסתמך בעצמו על אבא; וראיתי אותו גם בעמדה בה הוא הרב היחיד או הכמעט יחיד שעונה ברצינות על שאלות נפיצות, כאשר רבים מעדיפים לא לענות עליהן, כמו במקרה של רבני יש"ע ששלחו ב-1995 לארבעים רבנים שאלה בנושא העמדת חברי-ממשלה-לדין; למיטב ידיעתי, שלושים ושבעה רבנים לא הגיבו, שניים אמרו שאין להתעסק בנושא – ואבא שלי כתב תשובה עניינית מפורטת ובה טען שהשואלים טועים. איתם המשיך במסורת הזו, הכוללת הרבה יושר ו'לא תגורו מפני איש'. מחד, בהרבה כבוד הוא לא היסס לחלוק על רבנים גדולים ומבוגרים ממנו, כולל מוריו ורבותיו, אם חשב שדעתם מוטעית – ומאידך, הוא נהג בהם כבוד ולא נפל למלכודת לפיה אם חולקים על דעתו של מישהו, סימן שהמישהו ההוא איננו ראוי. כידוע, כיום אנשים לא חולקים על דעתי מפני שהם חושבים אחרת: כפי שיעיד כל טוקבקיסט, הם חולקים בגלל שהם טפשים, בורים, רשעים או כל הנ"ל ביחד. מלכודת זו אמנם לא כל-כך נפוצה בספרות השו"ת, אבל כפי שאבא שלי יכול להעיד מנסיון חייו, לפעמים גם אם רב לא אוהב את מה שכתבת, הוא יכול לכתוב כמה חרפות ועשרים פעם "טמא" על גליון כתב העת שהוצאת, ולשלוח לך בתור תגובה. מה שאותו רב לא הביא בחשבון, אגב, הוא שאבא שלי הוא מי שהוא: אבא מיד פרסם את כל החרפות, מילה במילה, בתור מכתב למערכת בגליון הבא. עניין היושר מביא אותנו לסוגיה בגמרא בעירובין, שם מסופר על "תלמיד ותיק" שהיה ביבנה שהיה מטהר את השרץ בק"ן טעמים. איננו יודעים מי הוא היה. למה? לא דווקא בגלל שחלקו עליו. באותו עמוד בגמרא בעירובין אומרים על התנא המפורסם רבי מאיר, "גלוי וידוע לפני מי שאמר והיה העולם שאין בדורו של רבי מאיר כמותו; ומפני מה לא קבעו הלכה כמותו שלא יכלו חביריו לעמוד על סוף דעתו, שהוא אומר על טמא טהור ומראה לו פנים. על טהור טמא ומראה לו פנים". אבל לא אמרו בשום אופן "תנא אחד היה שהיה אומר על טמא טהור". אומרים: רבי מאיר. אנחנו יודעים גם את שמו של סומכוס, תלמידו של רבי מאיר, "שהיה אומר על כל דבר ודבר של טומאה ארבעים ושמונה טעמי טומאה ועל כל דבר ודבר של טהרה ארבעים ושמונה טעמי טהרה". אבל אנחנו לא יודעים את שמו של אותו תלמיד ותיק. למה? אני חושד שזה בגלל מה שעשה כל אחד. רבי מאיר אמר על טהור (לדעת אחרים) טמא ולהיפך, ונימק; סומכוס פלפל ונתן 48 טעמים לכל איסור והיתר. התלמיד הותיק – טיהר את השרץ. עצם העובדה שמישהו חושב שמה שאחרים חושבים שהוא טמא הוא טהור ולהיפך, לא זהה למי שמטהר את השרץ; הראשון מחזיק בדעה חריגה. האחרון יודע שזה שרץ, אבל יודע גם לטהר אותו עד שלא יהיה ברור שזה בכלל טמא. זה ההבדל. לא היכולת. הרצון. איתם, אם היה רוצה, היה יכול להתיר את השרץ. ואני לא מדבר רק על ידענותו ולמדנותו, הגם שהיא ברורה לכל הפותח את ספרי ההלכה שלו – "לכם יהיה לאכלה" בענייני כשרות ו"אש תמיד" על הלכות שבת. בזמנו, איתם ואני חשבנו לחמוד לצון על חשבונו של כתב עת מסויים. לפני עשרים שנה, הפיזיקאי אלן סוקאל שלח לכתב עת אקדמי נחשב בתחומו מאמר של הבלים המוכיח בין השאר, למיטב הבנתי, שהמציאות הפיזיקלית היא הבניה חברתית, ושערכים מתמטיים מסויימים (כגון פאי) הם בכלל תלויי הקשר היסטורי. המאמר, לשמחת ליבו, התפרסם והפך את אותו כתב עת ללעג ולקלס. אנחנו תכננו לכתוב, בשמות בדויים כמובן (יש דברים שלא היו עוברים בשמותינו המלאים ולא היינו רוצים לקחת עליהם אחריות), מאמר שיוכיח שהציבור הדתי צריך לגייס אומץ (וזה טוב לגייס אומץ; אנחנו צריכים אומץ; אנחנו צריכים רבנים אמיצים, כלומר רבנים שיפסקו בדיוק כמו שאנחנו חושבים שהם צריכים לפסוק, ואז נמחא להם כפיים על שאמרו לנו (באומץ!) מה שרצינו לשמוע. אגב, זה עובד לקולא ולחומרא כאחד), ובשל האומץ הזה הוא צריך להוביל שינויים מרחיקי לכת, למרות החשש להיקרא רפורמים או ניאו-קונסרחב"דים או כל תואר גנאי אחר. הרעיון הבסיסי היה להשתמש בהמון רטוריקה של "למען התורה", "עת לעשות לה', "הקדוש-ברוך-הוא לא התכוון ש X", המון "חילול השם" ו"כבוד הציבור" ו"כבוד הבריות ועוד ג'וקרים הלכתיים על ימין ועל שמאל, ניצול כל דעת יחיד אפשרית (אבל ידוע שכל מה שכתב רב כלשהו יכול להפוך, אם הוא משרת המטרה, לגדול מהרמב"ם), לקיחת לימודי זכות (שלעיתים משמשים כדי לסייע בפתרון בעיות הלכתיות קשות, גם במחיר הצלה דחוקה) והפיכתם לקביעה כוללת וחסרת מגבלות; סברות כרס ומוסר כליות, פלפולים שנשמעים משכנעים אבל לא אמיתיים, ועוד כהנה וכהנה טכניקות שאפשר לומר עליהן בעדינות שהקורא הזהיר יכול למצוא אותן פה ושם הן לקולא והן לחומרא בימינו. ברור שלכל סברא והמצאה היו לנו מקורות. אחרי הכל, מדובר בשני היסטוריונים ורב אחד. לא אפרט את הכל, אבל דיינו שנאמר שבדיון ההלכתי שלנו פחות או יותר מחקנו את השבת, אישרנו לאכול צ'יזבורגר עוף מפני כבוד הבריות, הסברנו שמותר לשתות יין גויים בהסתמכות על דוגמאות היסטוריות, וכמה היקשים לא רעים וטענה שהאוסרים מוציאים שם רע על קהילות יראים ושלמים שלא החמירו; איסורי עריות כולם כמובן נפלו חלל בפני רוח הזמן והנחות מטא-הלכתיות לגבי הסיבות להם, והרחקנו עד כדי להצהיר שיש – למען ההלכה כמובן, תוך קידוש השם ועל מנת להראות שהדתיים לא רק נמשכים אחרי רוח הזמן אלא מקדימים אותה – בעצם לבטל חלקים נרחבים מברית המילה, למרות ובמיוחד בגלל שאם יש מצווה כמעט-אוניברסלית אצל יהודים בישראל, זוהי; ולמרות שהתנגדות לשינוי שלנו הייתה צפויה לא רק מצד דתיים. מה לא עושים למען קידוש השם. ואז החלטנו לא להעלות את כל זה על הכתב, למרות שהטיעונים היו מוכנים, מבנה המאמר היה מאורגן לנו בראש, וידענו מה אנחנו מתכוונים לכתוב. לא המאמץ הפחיד אותנו. גם לא חששנו שנעבוד לחינם: לפי מיטב שיפוטנו, הבבל"ת הזה, באדיבות הידע ההלכתי של איתם והידע ההיסטורי של שנינו, היה מצליח בקלות לעבור עורך; אמנם זה לא היה מייצג את קו המערכת, אבל זה התאים לרוח הזמן, זה היה מעורר פולמוס ומביא רייטינג, והחשוב מכל – זה היה קול אמיץ וייחודי. ואמיץ. מה שהפחיד אותנו הוא שחששנו שנצליח יותר מדי. אנחנו נכתוב את המתיחה הקטנה שלנו, ואנשים ייקחו אותה ברצינות, ובסוף נגלה שבמשך חמישים השנה הקרובות אנשים מעלים את השטויות שלנו בתור טיעונים הלכתיים רציניים. איתם יכול היה להתיר את השרץ, ואנשים היו חושבים שהוא כשר. אבל הוא היה שרץ, וחששנו שאנשים ייקחו מהמאמץ שלנו את "בק"נ טעמים" ולא ישימו לב שמתירים פה שרץ. ולכן המתיחה נגנזה. ייאמר, שזמן מה לאחר מכן גיליתי שאחד המהלכים היותר מוזרים במאמר-המתוכנן דווקא הופיע כמה זמן מאוחר יותר בפסק שנועד למטרת לימוד זכות חריג במיוחד בפרשה קשה מאוד, מה שרק מדגים את החשיבות של הבנת כלים הלכתיים ומתי השימוש בהם לא נכון. הדבר הזה גם מדגים את חוש ההומור של איתם. הוא היה מוכן להשקיע הרבה במתיחה הגונה, ומה שעצר אותו לא היה המאמץ אלא החשש שהמתיחה תילקח ברצינות ותכשיל אנשים. לא עזבה אותו השובבות של צעירותו (רק בשבעה, למשל, גילינו שהוא פעם אחת עמד מאחורי חפירת בריכת-שחיה פיראטית בישיבה התיכונית שלו, ותלה משום-מה שלטים תמוהים על מגדל המים בקריית משה); הוא היה רציני מאוד, אבל היה יותר מדי בוגר מכדי להימנע מילדותיות. הוא גם היה פורה בתחומים נוספים; רק בחודש האחרון גיליתי שהוא הלחין כמה שירים, כולל אחד שכתב בעצמו (בנתיים הצלחתי לשחזר רק מנגינה אחת, למילותיו של הרב קוק). הוא היה גם צלם חובב, וכמובן שהאריכו רבים על הקשר שלו עם נעמה וילדיו, ואיני חוזר פה על הדברים לא מפני שהם מיותרים אלא מפני שהם ידועים. יש תופעה ידועה בסיפורי צדיקים: הרב או הצדיק התורן נולד ודף גמרא בפיו, בגיל שלוש הדהים את מלמדיו בידיעותיו, כשחבריו שיחקו הוא ישב ללמוד וללמוד, בגיל 13 נתן דרשת בר-מצווה שהשאירה את כל למדני העיר חסרי מילים, בגיל 15 ידע את כל הש"ס וכן הלאה. מן שטאנץ שכזה, שממנו מסתבר שהצדיק נולד צדיק ונעשה צדיק כי היה צדיק, וכל מעשיו בחייו היו להיות צדיק (לליטאים, למדן). זה כבר לא צדיק, זה אפיפיור. אפשר שהשינוי בין סיפורי הצדיקים של פעם לסיפורים של היום הוא בין חברה ששאפה לגדל גדולי תורה לחברה ששואפת לגדל אנשים שנשמעים לגדולי תורה, שהם צדיקים מהסוג שלעולם לא תהיו, כי הם נולדו כאלה. יש אמנם כאלה שעונים לחלק נכבד מהתיאור לעיל, אבל זה לא המצב פה. העובדה שאיתם נעשה רב ותלמיד חכם לא הייתה חרוטה בסלע. לאמיתו של דבר, בזמן התיכון שלו לא הייתי בטוח שיבחר להישאר דתי, לא כל שכן לא חשבתי שיהפוך רב. השובבות שלו לא הייתה רק דרשות פורים ולמדנויות; הוא עבר ישיבות לא בגלל שהאריך מדי בתיקון חצות; הוא יצר בצעירותו מוזיקה אלקטרונית (ויש כנראה בקליפורניה מפיק שעד היום חייב לו כסף על קטע שיצר), הקשיב למוזיקה מגוונת, ופתיחת אחד מהקטעים שהלחין הושפעה ללא ספק מהמוזיקה של להקת 'מטאליקה'. אבל הוא בחר להיות רב, הוא הקדיש את חייו לתורה – מה שלא סתר את הצטיינותו בהיסטוריה, שם לדעתי היה לו פוטנציאל להפוך לאחד החוקרים החשובים בתחומו, את חיבתו למוזיקה ואת תחביבו כצלם. איתם, שהתורה שהשאיר אחריו מעידה מה היה יכול עוד לעשות לו היה הקב"ה קוצב לו עוד חיים, הפך תלמיד חכם מפני שרצה ומפני שלמד ומפני שהדבר היה חשוב לו ומפני שהאמין שזהו הדבר הנכון לעשות, ומפני שסבר שזו האמת. בשיר שכתב לפני 14 שנה, כלומר בגיל 18, מצאתי את המשפטים הבאים: את האמת תגלה ככל שתהיה יותר - אתה. וככל שתחתור אל האמת תתקרב עוד אל עצמך כי ה' - חותמו אמת ואמת מארץ תצמח. השיר אולי מעט בוסר, הרעיון לא. היה אפשר להאריך עוד, אבל צריך לסיים. אינני בטוח איך לסיים. כי אין בעצם סיום הולם. הסיום ההולם היחיד היה "נפטרו בשיבה טובה", והוא כבר לא יהיה. הרצח קטע את חייהם של איתם ונעמה בשיא פריחתם. זה לא סיום הולם. רבן גמליאל אומר, "אין עושים נפשות" (כלומר, מצבות) "לצדיקים, דבריהם הם זכרונם". יהיו דבריו של איתם זכרונו; יהיה מסלול חייו ראיה לכך שלא כולם הולכים בתלם; שאין תלם אחד המתאים לכולם, ולפעמים גם מי שמפלס תלם משלו יכול לחרוש בו ויהי היושר שלו מורה לדרך שראוי ללכת בה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2016 09:39 |
|
| |
גזירות המן הרוסי | יואל רפלכשישים אלף צעירים יהודים גויסו במאה ה לשירות צבאי ממושך בתנאים פיסיים ונפשיים קשים ביותר, אך כמעט ולא נרשמה המרת דת מצידם. מסע עכשווי בעקבות הקנטוניסטים לפני יותר מחמישים שנה פנו מאיר רוזן ואפרים טרי, אנשי לשכת הקשר הישראלית, המוכרת היום בשם ארגון "נתיב", לאלי ויזל, בהצעה לצאת לסיור עיתונאי ברוסיה הסגורה והמסוגרת ולבקר אצל היהודים לקראת חגי תשרי של שנת תשכ"ו (1965). רשמיו מאותו ביקור חשפו בפעם הראשונה בפני הקהל הישראלי את האמת על מצבם של יהודי רוסיה והם התפרסמו בסדרת מאמרים בעיתון "ידיעות אחרונות". המראות שראה ודברים ששמע באותו ביקור ראשון, ואשר פורסמו גם בחשובים שבעיתוני העולם, הטרידו את מנוחתו של ויזל במשך שנה שלמה ולקראת חגי תשרי של שנת תשכ"ז הוא החליט לבקר פעם נוספת ברוסיה, הפעם רק במוסקבה. שוב ראה כיצד אלפי יהודים מתכנסים בצפיפות ודוחק לתפילות בבית כנסת שיש בו כ מקומות ישיבה בלבד. הוא נדהם והופתע מול המראה המופלא של עשרות אלפי צעירים יהודים הסוגרים בשמחת תורה את הרחוב שבו ניצב בית הכנסת, רחוב ארכיפובה, ומקיימים "הקפות" עם ספרי התורה במשך שעות ארוכות. כאשר מכבה מי שמכבה את האור, הם תופסים גזרי עיתונים והופכים אותם לנרות שיאירו את הלילה עד ששוב יודלקו מנורות החשמל. מרגע שהמריא משדה התעופה של מוסקבה החליט אלי ויזל כי בצד מאבקו לזיכרון השואה יקדיש את חייו למאבק על חירותם של "יהודי הדממה", כפי שכינה אותם. במשך עשרים וחמש שנים (1965) נאבק אלי ויזל למען אותם מיליוני יהודים שהרוסים ניסו לכתוש ולמחוק את זהותם הלאומית והדתית. שוחחתי איתו על הנושא פעמים רבות והוא תמיד הדגיש ש"לא היה יום בחיי באותן שנים שלא הקדשתי בו לפחות שעה אחת למען מאבקם של יהודי רוסיה". כאשר שאלתי אותו מה דחף אותו בעוצמות כל כך גדולות להילחם למען היהודים האלה השיב: "הגרמנים ביקשו והשמידו פיזית מיליוני יהודים. הרוסים רצו להשמיד את רוחם וזהותם של שלושה מיליון יהודים גם מבלי להרוג אותם. את הגרמנים לא הצלחנו לעצור אך את הרוסים היינו חייבים לעצור למען עתידו של העם היהודי".  בית ספר לילדי הקנטוניסטים גיוס לצורך התנצרות זמן קצר לאחר פטירתו של ויזל הוזמנתי על ידי ארגון "לימוד FSU" להכין תערוכה על "מורשת אלי ויזל", שנפתחה תחילה במרכז התרבות הישראלי במוסקבה וממנו הועברה לעיר קאזאן, בירת טאטרסטן, הבירה השלישית הרשמית של רוסיה. סיור הבוקר בעיר השוכנת 700 ק"מ ממזרח למוסקבה נפתח בקרמלין
(מבצר העיר), שבו מבנים מרהיבים של מסגדים וכנסיות, כראוי לעיר שבה מיליון וחצי תושבים, והמתגאה בחיים משותפים של נוצרים ומוסלמים ומיעוט יהודי. במרכז חצר הקרמלין, שבה ארמון הנשיאות, ניצב בניין ארוך בן ארבע קומות הנראה כבניין משרדים שכל חלונותיו סגורים. המדריכה המקומית טורחת להבהיר כי הבניין הנקי והמסויד בלבן בהיר והבוהק מקרני השמש שימש בימי הצאר ניקולאי הראשון כבית הספר של הקנטוניסטים. דברי ההסבר הניתנים כבדרך אגב מדליקים נורת התעניינות. בתשובה לשאלה היא מבהירה באופן נמרץ: "כן, זהו בית הספר לילדים יהודים שנחטפו לשירות בצבא הצאר". וכיצד יודעים שדווקא קנטוניסטים יהודים היו בבניין הזה ולא בני דתות או לאומים אחרים? על כך היא משיבה: "כאשר גירדו את הסיד מקירות הבניין לקראת סיוד מחודש נחשפו כתובות של מילים עבריות שנכתבו בצבע שחור–פחם ואשר לא נמחקו". מי היו הקנטוניסטים ומדוע הגיעו דווקא לקאזאן המרוחקת? בשנת 1827, ימי שלטונו של הקיסר ניקולאי הראשון, נקבע ברוסיה חוק גיוס ("רֶקְרוּצ'ינה") ברוטלי ומפלה, ובו הושוו היהודים מבחינת חובת גיוסם למעמדות האוכלוסייה הנוצרית–אורתודוקסית ובני דתות נוספות: הלותרנים, המוסלמים והנצרות הקתולית. המכסה שהוטלה עליהם הייתה ארבעה אנשים על כל אלף יהודים. חוקרים רבים גורסים כי מטרתו של הצאר הייתה לנצר את היהודים בדרך הזו. חיזוק להשקפה זו ניתן למצוא בזיכרונותיו של יחזקאל קוטיק "מה שראיתי" (מהדורת דוד אסף), המעיד: "בדיוק כשמלאו לי שמונה נתפרסם הצו הנודע, שהתיר לגייס נערים בני שמונה לצבא, כדי שניתן יהיה להטבילם לנצרות". במחקר שפרסם בשנים האחרונות פרופ' יוחנן פטרובסקי–שטרן הוא כותב: "היסטוריונים יהודים בני ימינו חולקים בצדק על הדעה הרווחת (של אטינגר. י"ר) ולפיה ניקולאי הראשון בעל הנטייה האנטישמית, 'המן הרוסי' הזה, החליט לגזול מן היהודים את ילדיהם על מנת לנצרם בצבא". חרף הסתייגותו מהדעה הרווחת מציין פטרובסקי כי מספר היהודים המתנצרים היה גבוה מ% (תולדות יהודי רוסיה, כרך ב', עמ' 50). במשך שלושים שנה, בין 1827 ו, גויסו כשישים אלף צעירים יהודים לשירות של עשרים וחמש שנים בתנאים פיסיים ונפשיים קשים ביותר, הרחק מחיי קהילתם ומחיים יהודיים בכלל. כמה מבין המגויסים היהודים אכן המירו את דתם? קוטיק כותב: "אחוז אחד מבין כל הנערים התנצר וגם זה רק בקושי" (עמ' 213). בהערותיו לטקסט של קוטיק מציין המהדיר דוד אסף כי "אין נתונים בדוקים על שיעור המתנצרים אך בניגוד לדברי קוטיק נראה שמספרם היה רב ורק מעטים יחסית שרדו בתלאות הצבא ונותרו ביהדותם". 
חוטפי הילדים נוסף על מכסת המתגייסים שכל קהילה נאלצה לספק, גויסו בכוח גם נערים צעירים שהתפרסמו בכינוי "קנטוניסטים". אותם נערים נלקחו לשירות קדם–צבאי במחנות צבא ("קנטונים") ששימשו במקורם בתי ספר לילדיהם של החיילים. הילדים שגויסו חיו בתנאים קשים ותחת משמעת קפדנית ואחר כך חוילו לשירות צבאי מלא של עשרים וחמש שנים. אמנם על פי החוק אסור היה לגייס נערים מתחת לגיל 12 לצבא אך בפועל נחטפו גם בני גיל נמוך יותר, תוך שיתוף פעולה בין השלטונות לבין פרנסי הקהילות היהודיות שנדרשו למלא את מכסות הגיוס שהוטלו עליהן. קוטיק מספר בזיכרונותיו כיצד אנשי הקהילה עצמה מילאו, לעתים בתאווה גדולה למדי, אחר דרישות השלטון הצארי. על המצב בעיירה שבה חי הוא מספר: "בקאמניץ היו אז שלושה חטפנים. אחד מהם, אהרן–לייבלה, היה ממש אכזר כרוצח. בלבו לא היה אף שמץ של רחמנות. יחד איתו היו עוד שניים – חצקל ומושקה. תפקידם היה לחטוף ילדים בני שמונה ולגייסם לצבא". מה עושה צבא עם ילד בן שמונה? שולח אותו לפנימייה צבאית שבה באווירה קשוחה וקפדנית מכשירים אותו במשך שנים רבות לשירות צבאי. יותר מעשרים מוסדות לימוד לקנטוניסטים, לא רק יהודים, הוקמו באותם ימים, וזה של קאזאן הוא מהגדולים והנודעים שבהם. עדותו של קוטיק על שיטות העבודה של חוטפי הילדים מזכירות תיאורים מוכרים מהשנים 1939. כך הוא כותב על הימים שבהם נחטפו צעירים יהודים מעיר אחת כדי למלא את מכסות הגיוס של קהילה יהודית בעיר אחרת: המראות הללו היו קשים מנשוא, מבעיתים מכל המחזות שנראו בקרב היהודים. החטפנים הגיעו לעיר בלי שאיש ידע על כך. הם התייצבו במשטרה עם אישורים מהשלטון המציינים שהם הם החטפנים. המשטרה העמידה לרשותם חיילים ככל שנדרש ובחצות הליל הם היו מקישים על הדלת. אם הדלת לא נפתחה מיד הם היו מנפצים אותה ואת מנעוליה באמצעות כלים מיוחדים שהביאו עמם. הם נכנסו במהירות, גררו באכזריות גדולה את האיש הצעיר, ועזבו (עמ' 217). השפעת המעשים האלה על המשפחות הייתה קשה: "אמהותיהם של החטופים מתו לרוב משברון לב, והאבות והנשים נותרו בעלי מום לאחר המאבק בחטפנים. הבכי והיללות של המשפחות הללו עלה עד לב השמים" (עמ' 218). בתיעוד ההיסטורי מסופר על מקרים רבים שבהם הורים לנערים צעירים היו כל כך נואשים עד שכרתו את האצבע המורה של בניהם (שעמה היו אמורים לירות ברובה) בסכין קצבים, כשאחרים ניסו למלט את צאצאיהם באמצעות שוחד. טראומה קהילתית בצד המחקר הענף על "הקנטוניסטים" נאספו עדויות רבות. כל עדות חשובה הן מבחינת מקומות המוצא והן מבחינת הסיפור האישי. בספרו "הקנטוניסטים" ליקט יוסף מנדלביץ' עשרות עדויות וביניהן של חיים מרימזון מהעיר וילקובישקי במחוז סובלקי, ליטא. מרימזון נחטף לשירות הקנטוניסטים בשנת 1854, שנתיים לפני ביטול גיוס הקטינים לצבא הצאר, ושירת עשרים וחמש שנה. יום הולדתי ה חל בערב שבת. אבא החליט לקנות בשבילי עלייה לתורה למפטיר. אמא אפתה עוגת דבש "לקח" ואבי שלח אותי לחנות לקניית משקאות. רצתי לחנות בשמחה. תוך כדי הליכה לחנות פניתי לרחוב ורשבסקי. לקראתי נסעה כרכרה עם צמד סוסים. בעל העגלה היה גוי ליטאי ובכרכרה ישבו שני יהודים מבוגרים. אחד היהודים שאל אותי: "איפה גר כאן בעל הפונדק?". אמרתי להם שזה בקצה הרחוב ואני הולך בדיוק לשם. כיוון שהתיישבתי (על העגלה) הם אמרו לבעל העגלה כמה דברים בשפה הליטאית והוא הניף את השוט, והסוסים התחילו לדהור. כשהגענו לפונדק אמרתי להם לעצור, אך הם המשיכו לדהור עד שהגיעו לחורשה. השמש שקעה. האנשים ירדו מהכרכרה והתחילו להתפלל מנחה. פתאום תפסתי שאלו הם החוטפים, "חאפרס", שחוטפים אנשים לגיוס. התחלתי לבכות ולצעוק. ניסיתי להימלט, אך הגוי אחז אותי בכל הכוח עד שהם סיימו את התפילה. שוב עלו לכרכרה ומשכו אותי בכוח. הכרכרה נסעה ארוכות בדרך לא דרך עד שהגענו לבית בודד ודי מוזנח, שם מצאתי עוד ילדים בגילי, שהבנתי שהם גם חטופים. אחר כך החוטפים העבירו אותנו למקום הגיוס לצבא הצאר. פרשת הקנטוניסטים היא עד היום בגדר טראומה לקהילה היהודית של רוסיה הגדולה. למאמץ השלטוני של אז להביא להמרת הדת בקרב יהודים היו גם הצלחות ויש בו דמיון למאמץ שעשה השלטון הקומוניסטי עד שנות התשעים של המאה הקודמת. יש לאור זאת משמעות רבה לפעילותו של ארגון "לימוד FSU" דווקא בעיר הזאת, פעילות המבקשת להחזיר את הצעירים היהודים אל מורשת העם היהודי ואל הקשר עם ארץ ישראל. ד"ר יואל רפל הוא מחברם של ספרים רבים ביהדות ובהיסטוריה של ארץ ישראל פורסם במוסף 'שבת' מקור ראשון כ' אלול תשע"ו, 23.9.2016
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2016 09:53 |
|
| |
וע"ע:
|
|
|