בית פורומים עצור כאן חושבים

אשכול הקישורים לכתבות/מובאות [ה]

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/10/2017 13:11 לינק ישיר 

שים לב שהקטע שהבאתי לא מדבר על העבר אלא על ההווה - מאתיים שנה אחרי זמנו של הגאון  הקטע מדבר על הפרי המקולקל שצמח מהיסודות שהוא הניח.
הכותב בקטע שהבאתי משבח את עמל התורה הרציני של בני הישיבות היום לעומת הדרשנות החסידית הקלילה  של בתי מדרש חילוניים כמו עלמא ואלול.

ועל זה הערתי  שרצינות בתורה לא יכולה לבוא על חשבון אחרים.
זה לא חידוש שלי .כמובן. זה נאמר בפרקי אבות.
כמובן שהעסקונים והגדויילים מתעלמים מהנאמר בפרקי אבות כי הם לוקחים מהמקורות רק מה שנוח להם.

ולגבי ההשוואה של הישיבות  לבתי מדרש חילוניים כמו עלמא ואלול -ההשוואה טיפשית ומגוחכת כי החילוניים  כלל לא מתיימרים ולא רוצים ללמוד גמרא כמו שלומדים בישיבות . הלימוד שלהם בא מתוך כמיהה לתרבות ללא כל מחויבות להלכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/10/2017 06:50 לינק ישיר 

תוקן על ידי ספרן ב- 13/10/2017 06:51:17

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2017 05:39 לינק ישיר 

'הדאגה הקיומית של זקן רבני ישיבות ההסדר'

תוקן על ידי ספרן ב- 15/10/2017 05:40:00

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2017 07:30 לינק ישיר 

מה שאני אוהב בחיפה זה הדו קיום, הנה ראו דוגמא איך בשווארמת במבינו עושים גם הקפות, מרגש צפו ;

התמונה של ‏‎Evgeny Rozin‎‏.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2017 10:53 לינק ישיר 

כשר ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2017 00:31 לינק ישיר 

סטפן צווייג על הדמיון של דורנו לדור הפלגה:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/11/2017 07:02 לינק ישיר 

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5036568,00.html

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/11/2017 09:10 לינק ישיר 

ניכר מהראיון שהכותב לא מבין יותר מדי. גם אם נקבל את היכולת שלו בניתוח טקסטים של עדים (שם לטענת הכתבה הוא יכול לדעת מה אמת ומה שקר, ורק נשאר לשאול איך מתקפים את זה...), די ברור שאין לו שום ניסיון בניתוח טקסטים מסוג אחר. לקחת איזושהי שיטה לניתוח טקסטים מאוד מסוימים, ולהפיל אותה על התנ"ך זה דבר די טיפשי - קודם תבדוק אותה על טקסטים פשוטים יותר, כדי שיהיה אפשר לראות אם היא עובדת גם על סוגים אחרים של טקסט. גם זה שהוא מנופף באי השימוש בפרשנות מצחיק ומעיד עליו - ראשית, על זה שהוא אינו מבין שאין דבר כזה הטקסט בלי פרשנות (הדוגמה הכי פשוטה לזה היא פרשנות מילים); ושנית, על זה שהוא אינו יודע שהרבה מהמפרשים (האקדמיים בעיקר) מנסים לפרש ללא תלות בקודמיהם - הם אמנם חושבים שהכרת פירושים נוספים יכולה לעזור כי כך לא צריך להמציא את הגלגל אבל הם רואים את עצמם חופשיים לחלוטין.
אני משער שבספר שלו יהיו רעיונות מעניינים, אבל באופן עקרוני הוא סומא בארובה.
ואגב, הרעיון שהיה שלטון כלשהו למשפחת יעקב בארץ ישראל ושהאחים כבר חשבו במונחים שהוא מתאר אינו רעיון חדש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/11/2017 17:05 לינק ישיר 

הרעיון שלו מעניין (=לקרוא טקסטים כמו עדויות) אבל ביחס לתנ"ך זאת שטות, בערך כמו לקחת בית משיר ולקרוא אותו כאילו היה דיווח עיתונאי.
במקרה נמצא עמדי קטע שהעתקתי פעם מ"איך לקרוא את התנ"ך" של פרופ' מארק צבי ברטלר (עמ' 25,
15 בגירסה האנגלית), שנעזר בדמות בדיונית בשם מרתה, ששולטת בצורה מושלמת בעברית על אוצר מילותיה ודקדוקה המיוחד – אבל  אין לה מושג לגבי התרבות המערבית.
ואלו דבריו הקדושים:

הבה נניח שמרתה מגיעה לביתי בשעה שאני קורא שירה. אני קורא בדיוק שיר שתורגם מיפנית ושמו "רכבת תחתית". הוא מתחיל כך:
"כל יום אני צועד לתוך ארון קבורה \ בחברת זָרים".
אפילו עם קריאת השורה הראשונה אני נאנח לי בעונג: אחרי הכל, גדלתי בניו יורק, נסעתי ברכבות רבות בשעות הלחץ, בלי יכולת לנשום, והרגשתי כאילו אני קבור בעודי בחיים בחברת זרים במשך שעה. מרתה, בכל אופן אינה מבינה את החוויה, משתי סיבות לפחות. היא מעולם לא התנסתה בנסיעה ברכבת תחתית. וחשוב בה במידה, היא מעולם לא נתקלה בשירה, והיא חושבת שתשע המילים הראשונות האלה, על שהות בארון קבורה לצד זרים, מתארות פולחן מוזר או התנהגות גחמנית.

אבל המשפט המופלא (לרעה) ביותר בכתבה הוא: "ספר בראשית הוא תוצר של זיכרון היסטורי פרי מידע שהיה זמין לכותב בזמן כתיבת הטקסט " – כלומר, הסיפור על הנחש בגן עדן הוא פרי מידע היסטורי, וכך גם המשפטים המדויקים שאמרה רבקה ליעקב בהיחבא, הדו-שיח בין יוסף לאיש בשכם וכו' וכו' – כל אלו היו זמינים לכותב כמידע היסטורי...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/11/2017 20:21 לינק ישיר 

טרם קראתי ורק התרשמתי מהתגובות החכמות כאן.

לטובת אלו שמחרימים את האתר ה@#$% ההוא. אני מעתיק לכאן (נכנסתי באופן יוצא דופן. ראוי באמת להחרים את האתר ההוא. כלומר אם אתה יהודי ציוני ימני ודתי או חרדי כמוני. ראו זאת כהתנצלות, המלצה וסטיה מהדיון. נא לא לענות. רציתי רק לכפר לעצמי).

תשכחו מהפרשנים: הקרימינולוג שחושף את סודות התנ"ך
רש"י חי אלפיים שנה אחרי כתיבת התנ"ך, ואנשי האקדמיה לא השכילו להבין את השפה: רבנים, פרשנים וחוקרים לא יוצאים חפים מפשע לאחר הניתוח המחקרי שערך אבינועם ספיר - חוקר וקרימינולוג - לספר בראשית. בתוך ההסתרות של הטקסט הוא הצליח להגיע לכמה מסקנות מעניינות: למשל, ממלכה אבודה ומלחמת אחים
טלי פרקשפורסם:  31.10.17 , 15:17

כשאיש מודיעין, חוקר וקרימינולוג מחליט לתשאל את התנ"ך – התוצאות מפתיעות: אבינועם ספיר, מומחה לראיון ותשאול חשודים ועדים, פיתח שיטה לטיפול בטקסטים וניתוח תוכן מילולי בשם SCAN, שיועדה לחקירות פליליות וביטחוניות. יום אחד הוא החליט ליישם אותה על ספר הספרים, והמסקנות המדהימות שאליהן הגיע גורמות לרבנים וחוקרים באקדמיה להזיע באי-נוחות.

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

המחקר שערך הקרימינולוג הדתי הוליד את "מה מסתיר התנ"ך?" (הוצאת "ידיעות ספרים"), היוצא לאור בימים אלה. במסגרת התמחותו, מעיד ספיר, הוא יכול להגיד על טקסט אנונימי "מי כתב אותו ואם הוא דובר אמת". היום הוא מרצה על שיטותיו לפני גופי אכיפה ברחבי העולם.

עוד תרבות בערוץ היהדות :

"לכל אחד מאיתנו יש די-אן-איי לשוני. אנחנו משתמשים באותן המילים, אבל מעניקים להן משמעויות שונות. מחזותיו של שייקספיר, למשל, הם בני 400 שנה, ועדיין כדי להבין אותם צריך לתרגם את האנגלית של אותה התקופה לאנגלית בת זמננו. האופן שבו דיברו והבינו דברים הוא לא אותו האופן שבו אנחנו מדברים ומבינים את הטקסט כיום.

"זה שכולנו דוברי עברית - לא אומר שאנחנו יכולים לקרוא את התנ"ך, שהוא נגיד בן 3,000 שנה, באותו האופן שבו אנשים מתקופת המקרא קראו והבינו אותו, וזה עוד מבלי להיכנס למחלוקת המחקרית סביב התאריכים. אם יש משהו קבוע בשפה כלשהי - זה שהיא משתנה כל הזמן. גם העברית שלנו שונה מהעברית של מלחמת תש"ח. מספיק לקרוא את הטקסטים כדי לראות שזו אותה שפה, אבל אחרת. ופה מדברים על 3,000 שנה".

לך תבין טקסט בן 3,000 שנה

לדברי ספיר, הספר נכתב מתוך שתי מגמות: האחת לחשוף מה מסתתר מאחורי הטקסט של ספר בראשית והשנייה להדגים דרכו איך מפענחים טקסט - כל טקסט - באותו האופן. "במקום לקחת גרסאות של חשודים ברצח לצורך ניתוח, אמרתי שאקח את הטקסט המקראי כדי להראות איך השיטה עובדת גם שם".

השיטה של ספיר יוצאת נגד שלוש הנחות יסוד המקובלות בחקר טקסטים ספרותיים, ובכללן גישת "ביקורת המקרא", העוסקת בניתוח הטקסט המקראי באופן אקדמי.
"הדבר הראשון זה הלכידות של הטקסט. בפשעים אפשר להשוות עובדות ואמירות לממצאים בשטח, אבל כשמדובר ב-3,000 שנה זה בלתי אפשרי. אבל יש דרך נוספת לבדוק אם הכול מתאים: טקסט הוא כמו תשבץ של סודוקו. אפשר להיווכח מהר מאוד שכל נקודה לא סותרת נקודה אחרת, וכולן משתלבות בסיפור אחד גדול. זאת בניגוד להנחה הפרשנית הרווחת בתחומים האלה שאפשר להבין את הטקסט ולגזור ממנו הנחות מבלי להבין את כל המשפטים או למצוא התאמה ביניהם. בעיניי זה פשוט לא נכון".

רש"י חי אלפיים שנה אחרי התנ"ך

ההנחה השנייה שהוא מציב - היא לא לעשות שימוש כלשהו בספרות פרשנית כזאת או אחרת. "כשמתקשר אליי חוקר שרוצה שאעבור על גרסה של חשוד ברצח אשתו, למשל, הרבה פעמים הוא אומר לי: תן לי לתת לך קצת רקע על המקרה. אני עוצר אותו מייד ומבקש שלא לשמוע שום פרטים. אני לא רוצה להיות מושפע מההנחות שלו. זה לא יאפשר לי להסתכל על הטקסט ולראות אותו באופן מלא - וכך גם פה.

(צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)

"הניתוח שלי עוסק אך ורק בטקסט המקראי ללא שום גישה לחומר 'עודף' כמו פרשנות כלשהי לתנ"ך. המדרשים, הפרשנות הדתית וגם זו האקדמית מייצרים ענן שמפריע להבנת הטקסט 'כמו שהוא'. הניתוח שלי לוקח את הטקסט ואומר: רק הוא קיים. כמו ביריחו - 'אין יוצא ואין בא' - כל מה שצריך נמצא כבר בפנים. לכותב של התנ"ך הכול היה מובן, וכך גם למי שקרא או בעיקר שמע אותו באותו הזמן.
"לגבי הפרשנות הדתית - רש"י חי לפני אלף שנה, כלומר אלפיים שנים אחרי כתיבת התנ"ך. אונקלוס, שתרגם את התנ"ך לארמית, חי אלף שנים אחרי התנ"ך. כלומר כל מי שאנחנו נעזרים בו רחוק משמעותית מהכתיבה עצמה. השאלה החשובה היא איך היה מבין את הטקסט מי שקרא אותו לפני 3,000 שנה, ולא איך הבינו אותו לפני אלף או אלפיים שנה. אין מנוס מההנחה שהוא הבין אותו אחרת".

גם הפרשנות הדתית וגם המחקרית טועות - ובגדול

ויהי אור
מה אתם יודעים על בראשית?
יצחק טסלר
מתחילים מהתחלה: בריאת העולם, האבות, פרשות השבוע - וספר התורה. מה אתם יודעים - ומי יהיה חתן בראשית? בחנו את עצמכם

ההנחה השלישית של ספיר קובעת כי האופן שבו התמודדו עם הטקסט במסורת ובאקדמיה גם יחד הוא מוטעה: "לא תכננתי את זה, אבל זו הייתה המסקנה שעלתה מתוך הניתוח. החוקרים טוענים שאת הטקסט חיברו מספר אנשים בגלל שינויי השפה והסגנון. מה שלא מבינים הוא ששינויי השפה אצל בני אדם מושפעים מרגשות. בנוסף יש שפה רשמית ויש שפה אישית, והסטייה לשפה אישית היא למעשה סוג של חשיפה".

אז מה יש פה כן? לפחות מסקנה אחת שתשמח רבנים: "לפי הניתוח הלשוני יש פה רק כותב אחד. אך בשביל להבין מי הכותב ומה המטרות שלו - ולכל גרסה יש את המטרות שלה - צריך לראות גם מה הטקסט ניסה להחביא. המדהים הוא שגם אני כ'בעל קורא' לא ראיתי את הדברים האלה עד שלא התחלתי לנתח את הטקסט באותו אופן שאני מנתח טקסטים מודיעיניים או פליליים. הסיפור לא משתנה, אבל הוא מקבל ממד עומק שלא היה בו לפני כן. הניתוח שלי בעצם מוכיח שהספר הוא אמין. דוברי אמת מסתירים מידע ודוברי שקר לא, הם פשוט ממציאים. לכן ספר בראשית הוא תוצר של זיכרון היסטורי פרי מידע שהיה זמין לכותב בזמן כתיבת הטקסט. זהו לחלוטין לא ספר סיפורים אלא ספר היסטוריה".
כמי שעסק בחייו לא מעט בחקירות פוליגרף אוחז ספיר בגישה "זורמת" בכל הנוגע למושג אמת. "היא תמיד סובייקטיבית. היא גרסה מילולית של המציאות. האופן שבו בני אדם מתרגמים תמונה למציאות דורש מהם לבחור מה לתאר ובאיזה סדר, באילו משפטים לעשות את זה ובאילו ביטויים להשתמש. תהליך העריכה והניסוח האנושי הוא ייחודי ואישי. בשביל להבין מה חשב והרגיש הכותב צריך להיכנס לתהליך העריכה והניסוח של הטקסט".

סיפור יעקב ובניו, למשל

ספיר "מחלץ" מהתנ"ך ראיות לשוניות ומסביר את משמעותן. הוא מציג את ההטיות שהתגלו בטקסט ומסביר את מה שעומד מאחוריהן, ומפרק לפרק הן מצטברות כמו ערימת ראיות מרשיעות המובילות להוצאתו מהארון של הכותב האלמוני של ספר בראשית אלפי שנים אחרי.

בראשית
המדע עוסק בפיזיקה, האל בורא את המדע
ד"ר עמוס בר-דע
אל מול הגישות המבקשות להפריך או לאשש את הקשר שבין מדע ואמונה, עומדת ההשקפה הרואה בשניים קווים מקבילים שאינם נפגשים. כשם שאין עניינה של התורה ללמדנו כיצד לתקן מכונית, כך אין עניינה לספק לנו מידע על חוקי הטבע
"המסקנה הכי רצינית היא שסיפור הירידה למצרים של משפחת יעקב לא היה רק ירידה של משפחה, כי אם הגירה של ממלכה שלמה. הטקסט מחביא בין השורות את זה שהייתה מלכות ישראל קדומה, והרי יעקב נקרא 'ישראל'. הממלכה שלטה על גב ההר מחברון ועד ג'נין של היום ואיבדה את עצמאותה עקב שבע שנות הרעב. וזו, אגב, אחת התאוריות שמסבירות את נפילתה של תרבות המאיה: בצורת ממושכת.
"בספר יש הרבה ראיות לכך שהייתה פה ממלכה שאיבדה את עצמאותה בתוך מחלוקת עזה בין האחים-היורשים. בניו של יעקב רימו אותו פעמיים: פעם אחת עם דם העז על בגדי יוסף אחרי סילוקו והפעם השנייה בהסדר עם פרעה, שבמסגרתו הוחלף חבל הארץ של הממלכה הישראלית בחבל ארץ מצרי - גושן.
"למעשה היו שם שתי קבוצות אחים שנלחמו ביניהן: האחת דגלה בהחזקת הממלכה בישראל, והשנייה טענה שאין סיכוי להתמודד עם זה וצריך לוותר עליה לפרעה. ראובן הבכור רצה להישאר בארץ כנען מתוך אינטרס ברור: לרשת את ממלכת אביו. כאשר אבשלום שוכב עם פילגשי אביו, דוד, זה כדי להראות שהוא המלך. לשכב עם פילגש המלך הוא מעשה מדיני ולא מיני. ראובן עושה את אותו הדבר: שוכב עם הפילגש של אבא שלו. מנגד, בראש הקבוצה שרצתה להתפטר מהממלכה הישראלית ולקבל את ההסדר עם פרעה עמד יהודה".

ספיר שאל את עצמו למי היה המניע להסתיר את הדבר הזה בטקסט – והגיע למסקנה הבלתי-נמנעת, כלשונו: "למישהו שהיה מודאג מהלגיטימיות השלטונית של שבט יהודה. למשה - בן שבט לוי - לא היה לכאורה אינטרס לעשות את זה. התמונה שמצטיירת מהראיות הנאספות בטקסט של ספר בראשית היא שמי שכתב אותו היה בן שבט יהודה, שהיה לו אינטרס להסתיר את בגידת הבנים ביעקב ואת אובדן הממלכה ההיא".
איך הגיבו רבנים לספר שלך?

"אחד הרבנים הודה שהוא יכול לראות את ההטיות הלשוניות שאני מצביע עליהן, וזה מספיק מבחינתי. אחר אמר לי שהספר שלי עצבן אותו. מעצבן זה טוב כי זה מעיד על אמיתות מסוימת. אז האם יש חקר תנ"ך מאסיבי ביהדות? כן. האם יש חקר אקדמי? כן. אבל אם עד כה אף אחד לא הבין את הטקסט כפי שהוא, מבלי לבטל אות אחת כתמוהה ובלי להסתמך על הסברים חיצוניים – אז אני עשיתי את זה".

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/11/2017 07:07 לינק ישיר 

סיון רהב- מאיר / פרשת השבוע

התלבטתי אם לדבר על הנושא הבא, אבל בשיעור שעבר מתברר שהיו פה רבים שציפו שנדבר על זה, ואפילו ניגשו אליי אחר כך ואמרו: מה, את כל כך נעלבת מעיתון "הארץ" שלא דיברת? חיכינו כל השיעור איך תחברי איך זה איכשהו – גם בדרך עקומה – לפרשה. אז אמרתי לעצמי שנדבר על זה השבוע. אז אלה הפרטים: במשך יממה שלמה, באתר עיתון ״הארץ״, כשנכנסים, בעמוד הראשי, ראו הגולשים את הכותרת: "אשת התקשורת המשפיעה בישראל היא מיסיונרית דתית וימנית קיצונית". זה טור של רוגל אלפר, ויש גם איור, שתבינו. שימו לב לקריקטורה המחמיאה, אבל זה עוד כלום לעומת משה רבנו, יש פה מסך מפוצל כאילו אני אומרת "ונעבור לכתבנו משה רבנו" (רוב ימי אני אומרת "ונעבור לכתבנו משה נוסבאום". מה שנקרא, ממשה עד משה…). בכל אופן זו הכותרת, ומן הסתם אחרי שעודכנתי לגביה רציתי להיכנס ולקרוא, אבל אז – חסימה. מסך תשלום. אתר הארץ גובה כסף על התכנים שלו. ופה החלה דילמה, האם אני עומדת לשלם עכשיו, כדי לקרוא כתבה שמכתירה אותי כמיסיונרית דתית וימנית קיצונית? טוב, צילמו לי את העיתון המודפס די מהר, וכך קיבלתי את הטור בפנים, עם כותרת לא פחות חזקה:

הנה הטור של רוגל אלפר, שחור על גבי לבן: "ה', עשה שסיון רהב מאיר תשתוק". רבותיי, יש פה הדתה. העיתונאי של הארץ מתפלל. אגב, זו תפילה שידידיה מאיר מתפלל לא פעם: ה', תעשה כבר שסיון רהב מאיר תשתוק. לא עוזר לו לרוב. בכל אופן, הטור עצמו, אני אחסוך לכם, למרות שהוא בעצם גם עליכם, הוא עלינו. נסתפק בכמה ציטוטים: הוא מתחיל בלספר כמה יש פה חשבון פייסבוק, טוויטר, ווטסאפ, שיעור שבועי, ספר רב מכר, לדבריו – "מכונה משומנת" שאגב מבוססת כולה על מתנדבים יקרים, ואז כותב שאני אישה מסוכנת, חלולה, מצטטת כל מיני רבנים עתיקים שאותם היא מכנה "חכמינו" (המכונים, כן? את תגובתו של רבי עקיבא לא השיגו עד סגירת הגיליון…), בהמשך אני מואשמת בקיטש, מגלומניות, חשוכה, פרימיטיבית, נבערת, יאיר לפידית, משעממת ולסיום כמה מילים מבזות גם על הרבי מלובביץ' (אותן אני לא רוצה לצטט).

טוב, מה קרה מאז שהדבר הזה פורסם? אני נותנת לכם את זה כלקח לחיים, תעזבו אותי. הדבר הזה שהוא לכאורה רע ומעליב, הוא אחת המתנות היפות שקיבלתי לאחרונה, לטובת האג'נדה התקשורתית שלי. אנשים היו בטוחים שנעלבתי, צלצלו לגשש, את בסדר, איזה ציור מעליב, את דווקא לא כזאת מסוכנת, אנחנו מכירים אותך. אבל תוך כמה שעות שמתי לב למשהו מדהים – לא בדקתי את המספרים לפני המאמר, אז זה בערך: כאלפיים איש נוספים התחילו לעקוב אחריי בפייסבוק ובטוויטר ועוד כאלף איש הצטרפו ביממה שאחרי לווטסאפ היומי. התעורר עניין, באזז, סקרנות. הוא בא לקלל ויצא מברך. תבינו, אין לנו תקציבים לפרסם ולחפור לכל המדינה כמו הפיצול בערוץ 2, כמה כסף הם בזבזו על זה, ופתאום מגיע עיתון ״הארץ״ ונותן פרסומת כזאת בחינם, מקדם את זה באתר שלו, ברשתות החברתיות מטעמו, בכל מקום. אבל זה לא הסוף, זה לא רק הכמות של האנשים שהצטרפו, זה גם האיכות. הגיעו פתאום המון פניות מרגשות – קבוצות של חיילים, סטודנטים, מכינות קדם צבאיות, קיבוצים, יישובים, מה זה הווטסאפ היומי, איפה השיעור הזה, המון דברים נפלאים התחילו, שיתופי פעולה, אנשים וקהילות, וכל מיני פניות, כאמור, והשיא התחיל לפני כמה ימים, והבשיל סופית אתמול, וממש ריגש אותי, שימו לב:

מה זה לדעתכם? ובכן, פנתה אליי מגרמניה אישה ושמה אנט איגר ואמרה שיש צעירים לא מחוברים ואנשים שמתעניינים ביהדות אצלם, ולכן מעניין אותה לתרגם את הווטסאפ היומי ל…גרמנית. תעשו עם זה מה שאתם רוצים, אבל בזכות עיתון הארץ דברי תורה מתורגמים כעת יומית לגרמנית.

מה המסקנה הגדולה יותר? שאולי לתקוף משהו – זה הדבר הכי לא נכון שאתה יכול לעשות. אתה רק מוסיף לו כוח. אני לא נכנסת כרגע להאם אתה תוקף משהו טוב או משהו רע, בלי שיפוטיות, עצם העובדה שאתה כותב נגד ושוצף וקוצף פומבית, יכול להשיג תוצאה הפוכה לגמרי. אין לי מסקנה חד משמעית, אבל אני הולכת עם המחשבה הזו בימים האחרונים – אולי למחות נגד משהו זה ממש לתת לו פרס? כמה פעמים אני התעצבנתי ויצאתי נגד ובעצם נתתי לצד השני יותר פרסום והכרה ותוקף ומקום? וזה בדיוק הפוך ממה שרציתי. מצד שני לפעמים חובה למחות להילחם. אין לי פה מסקנה חד משמעית, אבל זו החוויה שלי, ואני ממש מודה על החוויה הזו ומודה לכם על כל התגובות ה', תעשה שרוגל אלפר לא ישתוק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/11/2017 15:34 לינק ישיר 

יוצא מהכלל!

איקון ירוק לספרן.

אני צריך לקרוא אותה כנראה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2017 09:41 לינק ישיר 

יונת אלם
יצירת קשר: 

Re: הרב נתן צבי שולמן זצ"ל

הודעה שלא נקראהעל ידי יונת אלם » ב' נובמבר 06, 2017 9:33 am

מחר יום השנה הראשון להסתלקותו של חכימא דיהודאי זה
להלן אמרות חכמה ממנו לתועלת המעיינים בפורום

א. אנשים מתלוננים למה בננו לא מצליח בישיבה אחרי כזאת מסירות מצידנו, ואין זה אלא כשלונו של ראש הישיבה, ואינם שמים על ליבם שבצד מסירותם לחינוך ילדים אמיתי עוד קיימו ההורים ביניהם ויכוח על איפוא יעמוד העציץ, וצריכים לדעת שגם את זה שומע הבן ונכנס לקרבו 
ב. פעם הכרתי קנאים שמקבלים מכות היום יש קנאים חדשים שנותנים מכות.
ג. [בהקשר לקודם] יש קנאים שהם בשם שמים ויש קנאים שהם לשם שמים. 
ד. לכל בנש"ק צריך להוסיף עוד 15 שנה כדי להבין את הסתכלותו על עצמו ביחס לאחרים.
ה. אם יש בחורים עם בעיות ובחורים בלי בעיות צריך לטפל קודם באלו שבלי בעיות, כי הראשונים לפחות יודעים כבר את בעיותיהם. 
ו. אמר לחברותא שמה שאנו לומדים עם הפסקים זה אינו נקרא לימוד אך כשלמדתי אצל החזו"א זבחים ומנחות זה היה לימוד כי זה היה בלי הפסק. 
ז. החזו"א אמר בשמו שהאם זה נכון מה שהעולם אומרים שתוס' לא ידעו איך לכתוב.
[כנראה זה היה שרבנו הגיב לחזו"א על דוחק גדול שדחק בתוס' - הגרי"ח ברטלר שליט"א בשם החזו"א].
ח. פלוני אמר על אלמוני שהוא עבר ויודע את כל התורה.
בסמוך לזה אמר פלוני על עצמו שהוא חרש ומכיר את כל אמריקא כיון שנסע מחוף המזרחי לחוף המערבי.
ואמר ע"ז הגהמ"ח תראה חתיכת בד של חליפה, ונניח שא' יעבור על חוט אחד מתחילתו לסופו, ואח"ז יאמר שעברתי על כל החליפה, הרי בוז יבוזו לו.
וכן הוא במי שחרש את כל אמריקה, וכי בגלל שנסע בכביש ראשי וכי יודע לכן כל מה שקורה בתוך כל הערים ובשאר הכבישים, וכ"ש הוא באחד שאומר שעבר על כל התורה, וכי מה מושג יש לו בתורתנו הק'.
ט. בחור ת"ח שאל אותו שמציעים לו בת ת"ח שהוא ראש ישיבה וכן מציעים לו שיהיה לו למחיה ברווח לכל חייו, וענה לו לאו, אל תעשה את השידוך, ולתמיהתו אמאי, השיב לו, משום שאותו ת"ח יש לו ישיבה שאיננה מצליחה, ומסתבר שזמן קצר אחר החתונה הוא יכניס אותך לצות כדי להציל את הישיבה, וממילא תצא מלימוד הראוי לדרגתך. 
י. שוב בא אליו אותו בחור עם הצעת בת ת"ח אך לרש אין כל, וענה לו לעשות את השידוך, ושאלו ומה עם פרנסה, וענה לו אינני יודע, אך דבר אחד אני יודע שבת של אותו צדיק לא תניח לך לעזוב את הלימוד. 
יא. ודאי שאלו שלא יודעים ללמוד ממילא אין להם ספקות והכל נראה להם מפורש בשו"ע, ורק אלו שיודעים ללמוד, כיון שיודעים גם לחלק בין מילתא למילתא לכן יש להם ספקות לאיזה סעיף בשו"ע יש לדמות נדון זה.
יב. להתחתן עם בת עשירים, צריך לדעת שההוצאה היא ודאית וההכנסה היא בספק. 
יג. יש גנב שגונב מכל הבא ליד, בכל זמן והזדמנות, ויש גנב שזהיר בכל השנים אפי' מאבק גזל אך פעם במאתיים שנה גונב 200 מליון, מיהו הגרוע שביניהם? צ"ע.
יד. הרב מבריסק אמר על החזו"א שכיון שלא היה לו רבי אינו יודע לבטל דעתו לאחרים.
ואמר ע"ז אאמו"ר שהאמת היא שכל דרך לימודו של החזו"א היא ביטול דעתו לדעת ענקים ממנו, שמתחיל בלימוד הגמ' עם פשט שלו וכשממשיך ברש"י או בראשון אחר וכתוב הפוך מבטל דעתו לדעת אותו ראשון, וכן הלאה. [נדמה ששמעתי מאחי ששמע כן או מאבא או בשמו].
טו. העולם לא מבחין בין סבל ליוצר. [שמעתי ממנו בעקבות טענה של אחד, שספרים מסוימים נראים יותר עמוקים מספרים אחרים אפי' שהמחברים הם אנשים יותר עמוקים].
טז. פעם אחת היה לי חברותא מארץ ערבית שהגיע [בדרך מפותלת] ללמוד בישיבה, והיה מאחר מאוד לסדרים, והפריע לי הדבר, וניגשתי לאאמו"ר זצ"ל, ואמר לי, הבחור הזה עבד כ"כ קשה כדי להגיע ללמוד בישיבה, אך מחמת מאמץ התעייף כבר בפתח האולם ואין בו יותר כוח כבר ללמוד.
יז. מושג יתמות למשל, הסבא רוכב על סוס ועגלה, האב על אופניים, הבן נוהג במכונית, והנכד מטיס מטוס, וכי הנכד יוכל ללמוד מדרכי הסב בנהיגה?!
יח. פעם שאלוהו על לימודו בחברותא עם החזו"א, וענה שאין זה שייך למושג האמיתי של חברותא, שזה דומה לשור שחרש שדה ועל גבו יש זבוב וכששאלו את הזבוב על החרישה אמר שבס"ד חרשנו ביחד השור ואני את השדה.
יט. אחד שאלו אמאי לנו אסור לחלוק על הראשונים הרי אחרוני הראשונים נחלקים על ראשוני הראשונים ואפי' שהיו במרחק של הרבה דורות. 
וענה לו שלמשל באולימפיאדה שמתחרים רצים ביניהם מי ישיג את מי ואחד רץ במהירות מקסימלית והשני פחות מזה, והשלישי פחות מזה בהרבה אך בכל זאת כולם בכלל אותה אולימפיאדה, אך יש אולימפיאדה של נכים שאינה שייכת כלל לאולימפיאדה הרגילה. 
וכך המשיל לו את אחרוני הראשונים שאפי' שהם קטנים במעלתם מראשוני הראשונים מ"מ עדיין יש להם שייכות אליהם, אך אנן שייכים לאולימפיאדה אחרת בכלל ולכן אין אנו רשאים לחלוק על הראשונים.
כ. אם היו אוכלים את המרור בביהכ"נ ואת הלולב והאתרוג היו נוטלים בבית, אז הכזית של המרור אפי' שהוא מר היה גדול מהכביצה של האתרוג. [משיחה מוקלטת].
כא. אקדח מקולקל אפשר לתקנו ולעשותו כלי מעולה, וכן תותח שבור אפשר להחזירו לקדמותו ע"י עבודה, מה שחשוב הוא שלא לעשות מתותח אקדח ומאקדח תותח. [כי אם משנים מיעודו התוצאות לא יוצאות טובות].
כב. ביפן אין משאבים אך האנשים חרוצים בברזיל יש משאבים אך אינם חרוצים, והתוצאה ידועה שבארץ ששם החרוצים מגיעים רחוק, ולא כן בארץ המשאבים. 
כג. אנשים מוכנים ליוסיף דעת יוסיף מכאוב ואינם מוכנים ליוסיף מכאוב יוסיף דעת. 
כד. ויעקב איש תם יושב אוהלים, א"א לשבת באוהל של תורה בלי התום של יעקב והיינו בעניני עוה"ז שלא לחקור ולהתענין בעתידות.
כה. אמר פעם להגר"ש באום שליט"א כשייסדו את ישיבת "קרית מלאכי", לכם יש חיים קלים כיון שאין לכם ספקות, שברור שאתם מצילים בחורים ואין צד שאולי במקום שלקחתם אותו היה יותר טוב לו כיון שהרי היה הולך לצבא, משא"כ אני שאיני נותן תנומה לעיני, שמא אין מקומו של בחור פלוני או אלמוני בישיבה ובמקום אחר היה מצליח יותר.
כו. ההבדל בין הישיבות בזמנינו לבין הישיבות של פעם, בישיבות של ימינו נכנסים לחדר אוכל ורואים בחור שאוכל ולומד באותה שעה, אנו מסתכלים עליו כעל מתמיד גדול.
כז. בסלבודקא ובשאר ישיבות ליטא חדר האוכל היה כמרקחה, ולא בגלל היר"ש שם [וגם שהיר"ש באותה זמן היתה חלשה וכמו שידוע את המצב של אותה תקופה], אלא שזה היה העסק האמיתי של הבחורים, וכמו שב' יהלומנים כשנפגשים ביניהם, מדברים עם כל הכוחות לגבי עסקיהם, כך היה עם בחורי ישיבות של זמניהם.
כח. פעם הגיע אליו בחור להיכנס לישיבה, ושאלו מנין אתה וענה לו מישיבת גייטסהד, ואמר לו שלא כדאי לך כיון שכאן בסלבודקא לומדים אחרת, ושאלו הבחור למה כונתו, וענה לו.
אם ישאלו אחד למה על משאית מעמיסים משא יותר מעל טנדר קטן, רוב העולם ישיב כי במשאית יש בית קיבול גדול ובטנדר בית קיבול קטן, אצלנו בסלבודקא ישיבו כי המנוע של המשאית יותר חזק ולכן נתנו את האפשרות להעמיס עליו יותר.
כט. ידוע שהרב מבריסק זצ"ל אמר שהחילוק בינו לאביו שאביו ראה למרחק של שישים שנה קדימה, והוא [הרב מבריסק] רואה רק את מה שלפניו, והוסיף [הרב מבריסק] שאחרים אפי' את מה שלפניהם לא רואים.
ואמר א"מ הכ"מ שאמנם הרב מבריסק אמר שאנו לא מסוגלים לראות את מה שלפנינו, אך עדיין את מה שאתמול היה, זה אפשרי לראות...
ל. שמעתי שפעם בא אליו א' ממפלגת פא"י והתחיל להצטדק ולטעון למה הצביע לפא"י, וא"מ הכ"מ ענה לו וכי אתה חושב שבשמים מודדים לפי איך שבן אדם מתנהג פעם בד' שנים?! לא כי אלא, שבשמים מודדים בעיקר על מה שעושים בתוך הד' שנים.
לא. בחז"ל כתוב מתוך שלא לשמה בא לשמה, בימינו אני רואה תופעה של מתוך לשמה בא שלא לשמה, ודו"ק.
לב. אומרים שר' מאיר שפירא בחנוכת הבית של ישיבת חכמי לובלין, אמר, אני לא מקנא במצוה של הנדיב, כי אין לי את האפשרות [הממון] לנדב כמוהו, אך אני מקנא במצוה שהביאה אותו לזכות בכזו מצוה.
ואמר ע"ז שלפעמים עבירה של אדם מביאתו לעשות מצוה כדי [כאילו] לכפר על העבירה, והוסיף שהראו לו את הרעיון הזה באחד הראשונים על אתנן ע"ש.
לג. בעיות לא נפתרות אלא רק מתחלפות.
לד. אמר לי פעם על אדם גדול אחד ז"ל שהיה מקורב למזרחי, והציבור לא הבין מה לכהן בבית הקברות, ואבא זצ"ל אמר שזה אינו נובע אצלו מהיכרותו עם המזרחי אלא מהיכרותו עם הקנאים ומחמת שמכיר בחסרונותיהם לכן פנה למזרחי [שאינו מכירו דיו...].
לה. כשלמדו הלכה בכולל אמר להם, שמשקל גדלותם של החכמת אדם והקיצוש"ע ביחס לגדולי דורם, ודאי לא מחייב לשמוע לפסקי החכמ"א והקיצוש"ע כנגד פוסקי דורם, אך צריך לדעת שמה שכתוב בחכמת אדם ובקיצוש"ע זה אומר שכך היה מנהג ליטא והונגריה. 
לו. לשנן את מסקנת ההלכה כי בבוא הזמן השליטה בשו"ע ונו"כ תקבע את היכולת לענות במקום. 
לז. הזכרנים עושים את הטעויות הכי גדולות [ביחס לשכחנים] כיון שמסתמכים על הזכרון שלהם.
לח. החכמים מעריכים את מעלת העשיר, אך העשירים לא מעריכים את מעלת החכם.
ואמר ע"ז שזה בגלל שלחכמים יש חכמה להבין את מעלת העושר משא"כ העשירים אין להם את החכמה להבין את מעלת החכמה. [אולי אמר את זה שהעולם אומרים כך].
לט. מרגלא בפומיה, שהיתה אסיפת פרופסורים לדעת איזה אבר הכי חיוני לאדם, ואחר בירור החליטו שהריאות, כיון שאי אפשר לחיות בלעדיו יותר מכמה דקות משא"כ שאר אברים או שאפשר למצוא להם תחליף זמני, או שאינו כ"כ חיוני.
והיה ממשיך וכי לדעתכם כיון שהריאות הכי חשובות, לכן לא צריך לב או מח או אפי' חלקים אחרים חשובים ומהותיים?.
והיה מסיים שגם בלימוד הוא כן, שבצד הויכוח מה הכי חשוב, מ"מ עדיין צריך את כל חלקי הכוחות בלימוד כדי להיות אחד שיודע ללמוד.
מ. מרגלא בפומיה על אותם המתעסקים בעניני ציבור ופוסקים במהירות את הכרעותיהם, אני לא ראיתי כן אצל החזו"א ואצל אבי רה"י זצ"ל אלא לקח להם שבועיים לפסוק בעניני ציבור.
מא. ידועה האימרה שלא שואלים פארוואס אלא שואלים רק וואס, ואבא הכ"מ תמה ע"ז מאוד שכל דרך הישיבות היא לא כזאת [וכנראה ערער על מקורה של האימרה].
מב. למדנו את סוגית נפולה בטריפות ובסופה פתחנו ועברנו על החומר הרב שהדרכי תשובה מביא, ושאלתי את רבנו, איך פוסק מסוגל לזכור כ"כ הרבה תשובות וספרים, וענה לי תלמד טוב את הגמ' רא"ש ור"ן ושו"ע וכבר תוכל לפסוק. 
מג. בכל נושא שאתערב ואכריז על מחלוקת יבואו ויצטרפו אנשים שאינני מכירם כלל, ויסייעו בעדי אפי' בלי שום תמורה, כיון שכל האינטרס שלהם זה להיות צד במחלוקת וזה מצד עצמו נותן להם את הסיפוק ואת החשק לזה.
מד. יש עסקנים וכדו' שהם ראשונים בפעולתם המבורכת ואחריהם יעשו כמעשיהם הרבים.
ויש עסקנים וכדו' שהם "נחשונים" בפעולתם, ועצם מעשה פעולתם נותנת עוז לאחרים לעשות כמעשיהם.
מה. אחד בא לרבנו, שיש לו טרדות וייסורים וחוץ מעצם הבעיה הרי זה מוציא אותו מהלימוד.
מו. וענה לו רבנו תראה אחד שמגיע לפני הים הגדול ואחד לפני דלי מים, וכי מה קובע אם האדם יטבע במים, לא ריבוי המים או מיעוט המים, אלא תלוי היכן האדם ישים את הראש שאם ישים את הראש בתוך המים הרי הוא יטבע גם בדלי מים, ואם ידאג לשים את ראשו מחוץ למים אז גם בעומק הים הגדול הוא לא יטבע.
מז. וה"ה המשיך רבנו בטרדות וייסורים לא תלוי במידת הטרדות והייסורים, אלא תלוי היכן תשים את ראשך כי אם תשים את הראש בתוך הטרדות והייסורים הרי הם יבטלוך מלימוד גם אם הם מועטים, אך אם תשים את ראשך מחוץ לטרדות והייסורים גם אם הם יהיו המון טרדות וייסורים עדיין לא תתבטל מלימודך, ודו"ק.
מח. ואבא מארי הכ"מ היה אומר שמצינו ב' חלומות חלום פרעה וחלום נבוכדנצר, והחילוק ביניהם הוא, שחלום פרעה, פרעה ידע את החלום ורק לא ידע את הפיתרון, משא"כ חלום נבוכדנצר שגם את החלום הוא לא ידע, והיה מדריך ואומר בחור צריך לגשת לסוגיא ולחפש את חלום נבוכדנצר, דהיינו למצוא את הקושיא ולא רק את התי' דהיינו הפתרון על קושיא קיימת כבר.
קבצים מצורפים
 אמרי חכמה.docx
(24.95 KiB) הורד 9 פעמים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2017 09:58 לינק ישיר 

ספרן

זר של איקונים ירוקים!

האם אין לנו אשכול על אותו חכם מופלג ומופלא?

שם אוכל להציג כמה הערות ושאלות שיש לי על האמור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2017 10:22 לינק ישיר 

אכן יש:

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אשכול הקישורים לכתבות/מובאות [ה]
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 122 123 124 ... 138 139 140 לדף הבא סך הכל 140 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.