בית פורומים עצור כאן חושבים

אשכול הקישורים לכתבות/מובאות [ה]

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/1/2018 12:46 לינק ישיר 

התמונה של ‏יוסי לוי‏.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2018 14:15 לינק ישיר 

גם הנוסח ע"פ צוואתו ע"פ צוואתו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2018 15:13 לינק ישיר 

יש3 כתב:
גם הנוסח ע"פ צוואתו ע"פ צוואתו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2018 07:56 לינק ישיר 

מן הראוי להכניס את הצילום ואת התגובות לאשכול על הרב שטינמן. יש כאן "הרב שטינמן אותנטי".

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2018 05:47 לינק ישיר 

אל תחמיצו את ההדרכה של הגרי"ג אדלשטיין: לתת לבן לעשן בבית בשבת? • צפו

בפני מרן הגרי"ג אדלשטיין הוצגו שאלות שעסקו בקיום הוראותיו של מרן הגראי"ל שטיינמן זצ"ל • מה עושים כשילד מעשן בשבת ליד אביו? ולמה לממן לילדה בגדים שאינם תואמים את רוח ההלכה? • צפו בתשובות

http://www.ch10.co.il/news/413116/#.Wlbe81QjQb7

תוקן על ידי ספרן ב- 11/01/2018 05:56:54

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2018 08:09 לינק ישיר 

ספרן כתב:

בפני מרן הגרי"ג אדלשטיין הוצגו שאלות שעסקו בקיום הוראותיו של מרן הגראי"ל שטיינמן זצ"ל • מה עושים כשילד מעשן בשבת ליד אביו? ולמה לממן לילדה בגדים שאינם תואמים את רוח ההלכה? • צפו בתשובות

היחס לנוער מתמודד: הוראת גדולי ישראל - "לאהוב ולקרב"

סרטון בו נראה הגר"ג אדלשטיין מורה את היחס הראוי לנוער מתמודד, הביאו גורמים שונים לטעון כי מדובר ב"פשרנות", אך מבדיקת "כיכר השבת" עולה כי זו עמדת גדולי ישראל לאורך השנים (חרדים)

|
כ"ד בטבת תשעח   07:32  11.01.1

http://www.kikar.co.il/263278.html

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2018 08:55 לינק ישיר 

ספרן

איקון ירוק.

מה חבל שאין תימלול. אם יהיה, בבקשה בבקשה להביאו הלום.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2018 21:11 לינק ישיר 

יידישע פיראטען  (= פיראטים יהודים)

תוקן על ידי ספרן ב- 11/01/2018 21:14:54

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/1/2018 11:03 לינק ישיר 

ספרן כתב:

היחס לנוער מתמודד: הוראת גדולי ישראל - "לאהוב ולקרב"

סרטון בו נראה הגר"ג אדלשטיין מורה את היחס הראוי לנוער מתמודד, הביאו גורמים שונים לטעון כי מדובר ב"פשרנות", אך מבדיקת "כיכר השבת" עולה כי זו עמדת גדולי ישראל לאורך השנים (חרדים)

|
כ"ד בטבת תשעח   07:32  11.01.1

http://www.kikar.co.il/263278.html

"הסרטון של הרב גרשון אדלשטיין על היחס לנער/ה נושר או יוצא בשאלה "כבוד וידידות" ממשיך לעורר תגובות נסערות. 
החלטתי לכתוב את דעתי בכמה מילים.

א. חשוב להבין את ההקשר. 
על פי רוב (וביודעי ומכירי קא אמינא) כשנער מתחיל מעט "לסטות" מדרך החינוך של הוריו התגובה הנפוצה היא עויינת. 
צעקות, גערות, עימותים תכופים, ובמקרים קיצוניים אף השלכה מהבית או יצירת מצב שהוא כבר לא יכול להשאר בו. 
ובהקשר הזה דבריו נאמרו, לפעמים בכדי לשנות מצב מעוות צריך להקצין מעט ולהתבטא בחריפות. 
ניתוק הדברים מהקשרם הכללי במציאות היא לא פחות מסילוף דבריו.

ב. מיותר לציין כי צעדים אלו לא רק שאינם מועילים אלא מזיקים, ופעמים רבות הופכים מרד קטן וטבעי של גיל ההתבגרות (תסרוקת מודרנית יותר, חצאית מעט קצרה ואף קימה מאוחרת) למשבר עמוק שנמשך שנים ארוכות ופעמים אף נגמר בעזיבת הדת כליל. 
אף נער לא קיבל יראת שמים כי אביו צעק עליו על שקם מאחר ופספס זמן קריאת שמע או תפילה.
אף נערה לא הפנימה את ערך וחשיבות הצניעות כי גערו בה על שלבשה חצאית שאינה עומדת בתקנון.
זה פשוט לא קרה ולא יקרה. 
התוצאה היחידה היא כעס ומרמור.

ג. חשוב להבין דבר נוסף, ר' גרשון לא פסיכולוג לא יועץ חינוכי ולא עסק במקרה פרטני שהגיע לפתחו. 
הוא בא ללמד על גישה, על צורת התייחסות, הוא לא באמת בא לענות מה עושים במקרה כזה או אחר במשפחה ספציפית על שלל מורכבויותיה ורגישויותיה. 
הוא ניסה להבהיר את רוח הדברים. 
שהיחס לנוער מתמודד צריך להיות "בכבוד וידידות". 
לא חושב שיש מישהו שיחלוק על זה. 

ד. פעמים רבות נער או נערה מורדים כי הם מרגישים (או חוששים) שהאהבה אליהם היא מותנית, שלא אוהבים אותם בזכות עצמם, אלא בגלל ההשיגים שלהם, כי הם תלמידים טובים, כי הם צדיקים, כי הם מקשיבים להורים וכדומה. 
ואז במקרים רבים הם מעמידים את ההורים למבחן, מתלבשים שונה, מתנהגים בצורה שהם יודעים שההורים לא אוהבים וכן הלאה, וכל זה בשביל לראות האם אוהבים אותם אהבה בלתי מותנית או רק כי הם ילדים טובים שמביאים כבוד להורים.
במקרים הללו התגובה העויינת רק מוכיחה את מה שהם חששו מלכתחילה, שלא באמת אוהבים אותם, לא באמת מכילים אותם וזה גורם למצב להחמיר.
לעומת זאת אם מראים להם אהבה ללא תנאים הם מהר מאוד חוזרים לתלם, כי החשש שלהם הופרך. 

ה. יודעים מה? נניח שזה לא יעבוד.
גם זה קורה...
אבל גם במקרה כזה הגישה תיצור הבדל שמים וארץ.
נער שהרגיש אהוב ומקובל, ימשיך לאהוב את הוריו, הוא יכבד אותם על כך שכיבדו אותו.
הוא לא יתריס, הוא לא ינסה להשפיע על אחיו ואחיותיו, הקשר הבריא והטוב בין אדם למשפחתו יישמר. 
לעומת זאת מיותר לציין למה תגרום הרחקה.
קרע במשפחה, האחים והאחיות יקחו צדדים, ופעמים רבות זה לא יהיה הצד של ההורים...
לנער מצידו תהיה סיבה טובה להכעיס ולהמריד ככל האפשר, ובמקרה הכי טוב זה "רק" יגרום לנתק מוחלט בינו לבין הוריו. 
זו התוצאה שאנחנו רוצים לקבל? 

ו. אני יודע שהמבקרים יאמרו שהם לא מתכוונים שצריך לפעול בדרכים עוינות, אבל אפשר וצריך לשים גבולות, ולא כל דבר ההורים צריכים לאפשר וכן הלאה. 
אז קודם כל אתם צודקים, ובמקרים רבים יש מקום לגישה כזו ואתכם אפנה שוב לסעיפים א' וג'. 

ז. אחד הטיעונים הגדולים של המבקרים הוא בדבר השפעה העשויה להיות על הילדים האחרים בבית. 
אז ראשית אכן, יש חשש כזה, אך החשש כלל אינו פוחת כשיש מלחמה ועוינות, להפך, כשיש כבוד והכלה הסיכויים גבוהים הרבה יותר שהנער יכבד את אופי הבית וכשהוא נמצא שם, לעומת זאת כשהוא מרגיש במלחמה ומאבק שאז כל הדרכים כשרות לפגוע בהורים. 
שנית, ילדים לא כאלה טיפשים. ילדים מסוגלים להבין מורכבות הרבה יותר טוב ממה שאנו נוטים לחשוב, ואם ידברו איתם בכנות ופתיחות ויסבירו שהוא מתמודד כרגע, הם יבינו זאת מצויין, ילדים מבינים היטב מהם הערכים שמנחים את הוריהם ובאיזו תפיסת עולם הם דוגלים. 

ח. ונקודה אחרונה שאיש משום מה לא עמד עליה.
אולי הוא לא התכוון לזה, ואולי כן אך ליבא לפומא לא גליא, וזה הוסתר בהרבה מילים תורניות.
אך בסופו של דבר בגיל מסויים יש כאן כבר אדם עצמאי ובוגר שאחראי לחיו שלו, אנחנו יכולים לא לאהוב את הבחירה שלו ואת אורח חיו אך מתישהו הגיע הזמן שנכבד את בחירתו ולא ננסה כל הזמן לתקן ולחנך אותו.
בסופו של דבר אדם אחראי לעצמו ובחירותיו הם שלו. 
יש גבול עד כמה ועד מתי אנו יכולים להתערב לילדינו בחיים. 
אז במקום לנסות לתקן, להכשל לזעום או לכאוב ולהעכיר את האווירה, בואו פשוט נקבל ומכיל גם אנשים שעשו בחירה שבעינינו היא שגויה לחלוטין, ונשמר את האהבה והקשר במשפחה".

©מוטי פקטר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2018 16:41 לינק ישיר 

הרומן הסוער בן 800 השנה של יהודי תימן והרמב"ם

משיח שקר שהבטיח ליהודים בתימן עולם ומלואו היה זה שהביא את אחד מהרבנים לכתוב לרמב"ם וליצור קשר חזק אל הקהילה

art__info__close="" icnbrand"="" style="font-family: inherit; font-size: 14px; margin: 0px; line-height: 1.5; border-width: 0px; border-style: initial; border-color: initial; color: #09a5d9; cursor: pointer; outline: none; padding: 0px; font-weight: inherit; left: 0px; position: absolute; top: 0px;">

art__follow"="" data-gatm-event="insiteTrack" data-follow="newsletter" id="author_newsltter_button" style="font-family: inherit; font-size: 12px; margin: 0px; line-height: 1.5; border-width: 0px; border-style: initial; border-color: initial; color: #09a5d9; cursor: pointer; outline: none; padding: 0px; font-weight: 700;">התראות במייל
data-gatm-event="saveArticle" id="btn-reading-list" c-disabled"="" data-operation="add" data-articleid="1.5730972" title="הוסף את הכתבה לרשימת הקריאה" style="font-family: inherit; font-size: 16px; margin: 0px; line-height: 1.5; border-width: 0px; border-style: initial; border-color: initial; color: #cccccc; cursor: pointer; outline: none; padding: 0px; font-weight: inherit;">שמור
תגובותdata-gatm-event="share" data-gatm-media="twitter" title="שתף בטוויטר" style="font-family: inherit; font-size: 16px; margin: 0px; line-height: 1.5; border-width: 0px; border-style: initial; border-color: initial; color: #5a5a5a; cursor: pointer; outline: none; padding: 0px; font-weight: inherit;">שתף בטוויטרdata-gatm-event="share" data-gatm-media="facebook" target="_blank" title="" style="font-family: inherit; font-size: 16px; margin: 0px; line-height: 1.5; border-width: 0px; border-style: initial; border-color: initial; color: #5a5a5a; cursor: pointer; outline: none; padding: 0px; font-weight: inherit;">שתף בפייסבוק
משפחה יהודית בביתה, צנעא, תימן, 1930
יחיאל חייבי / בית התפוצות, המרכז לתיעוד חזותי ע"ש אוסטר / באדיבות רומה חייבי

באמצע המאה ה-12, מצאו את עצמם יהודי תימן בעיצומם של אירועים דרמטיים. הפאטימים, ששלטו בתימן במשך תקופה ארוכה, החלו לאבד שטחים לטובת מטיף דתי כריזמטי בשם עלי אבן מהדי. השם אינו מקרי שכן "מהדי" באיסלם הוא המשיח הגואל, ועלי אכן הצביע על עצמו פעמים רבות כמי שעתיד להביא את הגאולה הצפויה לכל המוסלמים. הוא החל לקבץ סביבו עוד ועוד תומכים, דרש רפורמות דתיות מרחיקות לכת והוביל להקצנה דתית. בסופו של דבר, אבן מהדי אכן הצליח לתפוס את השלטון בתימן, ואף הוריש אותו לבנו, עבד אל נבי, שהמשיך בדרכו של אביו ופגע ביהודים ביתר שאת.

השלטון המוסלמי בתימן החל בניסיון לכפות על רבים מהיהודים המרה לאיסלם ובמקביל הגביל את חיי הדת היהודיים ואסר על קיום המצוות היהודיות. ברגעי המצוקה הללו, 1172 ליתר דיוק, הופיע אדם בקרב היהודים שטען כי הוא המשיח. שמו המדויק אינו מתועד אך ידוע כי הוא הפיץ תעמולה משיחית ענפה, וקהילות יהודיות רבות בתימן החלו להאמין כי המשיח אכן הגיע ואף שינו את המנהגים והתפילות שלהן בעקבות כך. קיימות עדויות כי גם לא מעט מוסלמים בתימן החלו לנהות אחרי המשיח היהודי, ככל הנראה משום שחשבו שבואו מסמן את בואה של הגאולה גם למוסלמים, ואיתו יגיע המהדי המוסלמי.

פרשיית משיח השקר היהודי בתימן הייתה נותרת אולי הערת שוליים היסטורית קטנה, אלמלא הרמב"ם התייחס אליה ברצינות רבה והגיב לה בזמן אמת. אחת האגרות המפורסמות ביותר שהרמב"ם כתב זכתה לשם "איגרת תימן" והייתה ממוענת לאחד ממנהיגי הקהילה, ר' יעקב בן ר' נתנאל, שכתב לו בחשש על התקופה הקשה שעוברת הקהילה היהודית בתימן ותהה אם המשיח החדש הוא משיח אמת. ר' יעקב פנה לרמב"ם כאחד מגדולי החכמים היהודים באותה תקופה, והוא אכן ענה לו בפירוט ובאריכות.

ר' יחיא בן שלמה קפאח
מתוך חוברת "הגלגל" שיצאה לאור ב-5 בספטמבר 1946

באיגרת מנחם הרמב"ם את ר' יעקב על התקופה הקשה, מפציר להרבות בתפילות ולא לשכוח לרגע שכמו שהגיעה – כך היא גם תחלוף. הוא קורא לא להיכנע לרדיפות, לגזירות השמד והמרת הדת הכפויה, שכן היו כבר ניסיונות בעבר לכפות על היהודים דתות שונות והם עמדו בניסיונות אלו. הרמב"ם מזכיר את הנצרות והאיסלם כדתות שקריות אשר אין להתבסס עליהן, וקורא גם להימנע מחישובים על קץ העולם ובוא הגאולה.

באשר למשיח החדש, הרמב"ם קבע בנחרצות כי מדובר במשיח שקר, שדמותו לא הולמת את דמות המשיח וכי מדובר במשוגע. הוא קרא להיזהר ולעצור את אותו משיח שקר, גם מפחד שזעם המוסלמים המקומיים יגבר עקב הופעת המשיח היהודי ותנועתו ואלו יפגעו עוד יותר בקהילה היהודית. הרמב"ם קרא לר' יעקב להעתיק את האיגרת שלו ולהפיץ אותה לכל הקהילות. הוא ראה במצב המתרקם סכנה מידית ומוחשית ליהודים בתימן.

התנועה המשיחית בתימן התקיימה עוד כמה שנים אך דעכה לבסוף. גם השושלת שיסד עלי אבן מהדי הסתיימה רק דור אחד אחריו – צלאח א-דין כבש את תימן וייסד את השושלת האיובית, והסדר שב על כנו באזור. אולם לאגרת תימן הייתה השפעה חשובה מאד עוד מאות שנים קדימה: יהודי תימן העריכו מאד את פעילותו של הרמב"ם למענם, ואת העובדה שהקדיש להם מכתב ארוך ומפורט ובקרב יהודי תימן התפתחה קבלה משמעותית מאד של תורת הרמב"ם, יותר מכל קהילה אחרת מקרב יהודי התפוצות. למעשה נוצרו שני זרמים אצל יהודי תימן – השאמים, שאימצו את מנהגי היהודים הספרדים, והבלדים, שהיו מזוהים עם הרמב"ם וההלכה שפסק בספרו "משנה תורה".

דף מספרו של הרמב"ם "משנה תורה", פורטוגל, 1472
בית התפוצות, המרכז לתיעוד חזותי ע"ש אוסטר

הבלדים לא היו מסוגרים לגמרי. במשך מאות השנים הבאות, על אף שקיבלו בבסיס את הרעיונות של הרמב"ם, את הצעתו לתפילה ואת הפסיקות שלו – הם החלו להיות מושפעים יותר ויותר מיהדות ספרד. גם המיסטיקה והמשיחיות שזוהתה עם יהודי ספרד לא פסחה על הבלדים שביהודי תימן, והם שילבו בין רעיונות הרמב"ם לרעיונות המיסטיים. לאורך כל התקופה הזו המשיכו יהודי תימן הבלדים להדגיש את נאמנותם לדרכו של הרמב"ם – זכר לאותה אגרת מפורסמת.

במאה ה-19 חל מפנה דרמטי שהביא למגעים חדשים בין קהילות יהודיות שונות. עד אז יהודי תימן היו קהילה מבודדת יחסית, אך בתקופה זו החלו להיווצר יותר מגעים עם קהילות יהודיות אחרות. מלומדים יהודים כמו יוסף הלוי מטורקיה ואדוארד גלזר נפגשו עם הרבנים התימנים והשפיעו עליהם לא מעט. בין השאר, הם נפגשו עם הרב יחיא קאפח, שנחשב לרב מוביל בקהילה הבלדית בתימן. הם חשפו אותו לעובדה כי הרמב"ם דגל מאד ברציונליזם והשמיט את רוב התורות של המיסטיקה מתוך תורתו שלו. ברוח הנאורות של המאה ה-19, הלוי וגלזר גם טענו כי המיסטיקה בכללותה מנוגדת לרציונליזם והרעיון של האל המופשט ביהדות.

קאפח התייחס ברצינות רבה לרעיונות הללו וייסד פלג בשם "דור דעה" בטענה כי יש לנטוש באופן מוחלט את המשיכה אחרי התורות המיסטיות. הוא טען כי ספר הזוהר וכלל ספרי הקבלה היהודים אינם נכונים, וכי אם יהודי תימן רוצים להוכיח נאמנות אמיתית לרמב"ם ולדרכו – עליהם להתנגד לכל גילוי של מיסטיקה. קאפח עורר מהומה לא רק בקרב יהודי תימן אלא בכל העולם היהודי ורבנים שונים החלו לכתוב נגדו ולהתפלמס איתו. התנועה הדרדעית (על שם "דור דעה") החלה להתפוגג לאחר עליית יהודי תימן לארץ ישראל. כיום, גם בייצוג החלקי שנותר ממנה, הנאמנות לרמב"ם ולדרכו ממשיכה כמעט כמו אז, בימים של אותו משיח שקר יהודי 800 שנה קודם לכן.

כ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2018 06:10 לינק ישיר 

www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5121467,00.html

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2018 08:25 לינק ישיר 

ספרן

איקון ירוק על נושא מרתק. כמובן צריך לדעת מה לעשות בו כי אחרת אלו סתם סיפורי דברים. היבטים: חינוך, סוציולוגיה, חרדיות משתנה. עוד?

ובכלל, לכל העתקה צריך לפחות את הכותרת.

אז אני מעתיק ומדביק ומחקתי את התוספות. שימו לב לשורה האחרונה!

הכותרת שלי: גם אני החרדי (ME TOO)

https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5121467,00.html

הפצעים נפתחים: כך הוכו דורות של ילדים בחינוך החרדי

הצלפות במקל של מיטת תינוק או בגומי של החלון, אגרופים, סטירות והתעללות מתמשכת: שניים ושלושה עשורים אחרי משתפים בימים האחרונים עשרות גברים חרדים את מסכת האלימות שהיו עדים לה ב"חיידרים" - הכיתות הנמוכות של בית הספר היסודי. יש מי שקורא לזה #metoo החרדי

טלי פרקש

פורסם: 19.02.18 , 20:36

#metoo החרדי, הם קוראים לזה. דור שלם של בחורים, גברים – שחוזרים בימים האחרונים לילדותם ונזכרים במעשי אלימות, לא פעם מחרידים, שחוו ב"חיידרים" (המקבילה לבתי הספר היסודיים במערכת החינוך העצמאית לבנים). ואף שעברו מאז שניים ושלושה עשורים, ואולי דווקא בגלל שהמערכת עברה רפורמה בתחום – הכול צף מחדש, ובעוצמה.

כמו במקרים קודמים, החל גם קשר השתיקה ארוך השנים הזה להיפרם ברשת החברתית. בקבוצת פייסבוק חרדית סגורה בשם "תורה האב" (Tora hub) החלו חברים משתפים זיכרונות – בזה אחר זה – ובשלב מסוים נוסף ההשטאג המפורסם לחלק מהסיפורים שחושפים אלימות והתעללויות, לא פעם סדיסטיות, בחסות המערכת וכדבר שבשגרה.

"במקל, בסרגל, מה שבא ליד", עבורנו זה לא היה שיר ילדים, מספר ל-ynet גבריאל (השם האמיתי שמור במערכת). "זאת הייתה הנורמה בכל מקום. היה מורה שנתן לי להחזיק כוס תה רותח לא מהידית, ככה חמש דקות לידו".

"דור שלם של ילדים שחטפו"

חלק ממה שעבר עליו העדיף גבריאל, שעבר שני בתי ספר בעקבות האלימות מבלי שמצא מנוח, להדחיק. פשוט כך. "אני לא זוכר כמעט שמות של מלמדים וחברים לכיתה מרוב שזה נדחק. אני כן אני זוכר שראיתי שאחרים חוטפים, גם בלי סיבה. כשאתה חוטף אז בסדר, אתה מתמודד, אבל כשאתה רואה משהו אחר סובל וסתם, בלי סיבה, זה משאיר חותם".

גבריאל נזכר בחבר שטעה בברכת המזון – טעות שכיחה בקרב ילדים: במקום "מגדיל ישועות מלכו" הוא אמר "מגדיל ישועות מלקות". "ה'מלמד' (המחנך) תפס את הילד הזה שטעה, והחליט 'לחנך' אותו באמצעות המלקות. הוא אמר לילד לחזור על המשפט עם הטעות, ובכל פעם שהוא שחזר על המילה 'מלקות' הוא החטיף לו.

"לפעמים היינו מנסים להחזיר ו'לנקום'. היו מורים שהיו מפלצות כי הם היו באמת סדיסטים, והיו את אלה שהראו טיפה חולשה והילדים 'החזירו' להם עם כל מיני טריקים כמו דבק על הכיסא וכאלה". 

איך זה שהכול פרץ פתאום החוצה?

"זה משהו שאף פעם לא דיברנו עליו. גם אחרי שנים לא יצא לנו לדבר עם החברים שעברו את אותם הדברים. פה הייתה באמת הזדמנות לפלטפורמה שאפשרה את זה. פתאום יכולנו להגיד: הרגשנו ככה וככה, עשו לי ככה וככה.

"כשאתה בכיתה וכולם רואים שהמורה מרביץ לך, זו בושה מאוד גדולה. אתה נהיה אדום, בוכה, אתה מדחיק. אנחנו הדחקנו באותו זמן. לא דיברנו על זה שנים. אף אחד לא חשב שזה משהו חריג בזמנו. היום ילדים ירימו טלפון למשטרה - ופעם זה היה הסטנדרט. עכשיו כשגדלנו והדור קצת יותר התקדם, אנשים מבינים שיש נורמות. שאסור לעשות כאלה דברים".

בניגוד לרבים אחרים שנחשפו בפוסטים, אך העדיפו שלא לצאת מחוץ למסגרת הפייסבוק, גבריאל החליט לשתף בסיפור שלו. "אני רוצה להעלות את המודעות להגברת הפיקוח על מוסדות החינוך החרדיים", הוא מסביר.

"נכון שהמצב היום הרבה יותר טוב, אבל עדיין צריך להגביר את הפיקוח. 60 מיליארד שקלים, זה תקציב החינוך שעבר השבוע בכנסת, ועדיין במערכת החינוך החרדית, גם כיום, מלמדים מורים לא מקצועיים ומנצלים כספית גננות. אין מספיק הכשרה, אין פיקוח, לא בודקים מי מלמד ומה עושים עם הילדים. אחד מהמורים שהיו הכי סדיסטים במערכת הוא היום 'מדריך פדגוגי', וזו רק דוגמה קטנה איך זה מתנהל שם. משרד החינוך חייב להתערב".

מרפדים את המכנסיים בעיתונים

"מכות היו דבר שבשגרה", מספר גם אבנר, פעיל חינוכי. "זה התחיל מ'פליק', סטירה ועד למורים שהיו מכים ילדים עם מקל של מיטה. היה מורה שהיה כזה אכזר, שהוא היה מביא מקל ממיטת תינוק והיה עוטף אותו בקצה התחתון כדי שהיה לו נוח להחזיק אותו כשהוא הרביץ לנו איתו. היה ילד בכיתה שלי שהיה בן של רב קהילה בגרמניה. הוא היה שובב ולכן הוא היה חוטף הכי הרבה מכות. אני לא יודע איפה הוא היום, אני רק זוכר שהוא היה מגיע עם עיתונים מתחת למכנסיים בידיעה שהוא הולך לחטוף את המכות.

"מורה אחד נתן סטירה לחבר שלי שהיה לו רסן של פלטה, מרוב שהמכה הייתה חזקה הטבעות ברזל יצאו מהמקום. זו רמת האלימות שהייתה. אחד מהילדים שהיה בן של תורם אמריקני הגיש נגדו תלונה במשטרה, על אף שזה לא הוא שחטף. המשטרה הגיעה ותשאלה, אבל גם המשטרה של אז הייתה חלק מהפשע כי היא לא באמת טיפלה".

לאבנר חשוב להבהיר: "לא כולם היו כאלה, היו מעטים שהיו אחרים לגמרי. היו מורים שהיו מדהימים והיה להם משמעת גם בלי להרים ידיים ועד היום אני זוכר אותם".

לדברי אבנר, בשנים האחרונות חל השינוי הגדול: "המשטרה גרמה להפסקת אלימות. אני לא יכול להגיד שאין היום בכלל, אבל אי אפשר אפילו להתחיל להשוות למה שהיה אז. הכול זה שאלה של הרתעה ואכיפה. אני כן יכול להגיד לך היום שהמורה עם המקל ההוא, אותו איש אלים, הפך למנהל מחלקת קידום נוער. כך שחלקם עדיין נמצאים במערכת בצורה כזאת או אחרת".

הרב שגלגל אותי מהמדרגות בכיתה א'

הסיפורים שזורמים ממי שהיו חלק משיטת החינוך הישנה, הם רבים וקשים. גם סיפורו של ירוחם אסטרייכר, פעיל חברתי חרדי, לא שונה - אם כי לדבריו זה נתפס אז בעיניו כ"ילדות נורמאלית". "אני זוכר את הפעם הראשונה עד היום, כשהרעבע גלגל אותי מכל המדרגות בכיתה א'", הוא מספר. "הכיתה הייתה בראש המדרגות והוא פשוט העיף אותי ככה 16 מדרגות, עד למטה. אני לא חושב שהוא התכוון שזה מה שיקרה באמת, אבל זה מה שקרה".

"לכל רעבע (המורה במוסד החרדי) יש את שיטה שלו. זה החלק היפה: בכיתה ב' היה לנו רעבע שמן שהיה נותן סטירות עם הידיים, אבל לא עם כף היד אלא עם הגב של כף היד. בכיתה ג' היה רעבע שהיה מוהל או שוחט עם ציפורן גדולה, והוא היה מכווץ את היד ונותן מכה כמו אגרוף. אז היו כיסאות עץ כאלה, הוא היה לוקח מקל מהכיסא ועם זה הוא היה מכה".

"בכיתה ד' היה רעבע שהיה תופס את שתי הידיים כדי שלא יגנו על הראש. היה גם ממלא מקום יהודי ניצול שואה משפשף מתחת לאף עם האגודלים עד שהיה שורף לנו. פעם אחת הוא עשה לי את זה והורדתי לו בתגובה מוחטה על היד. חטפתי על זה מכות הגונות. הם תמיד היו אומרים: 'כשתגדל אתה תודה לי'. הם באמת חשבו ככה שיום יבוא ונגיד תודה".

כשילד חוזר הביתה ואומר המורה הרביץ מה היו עושים?

"בבית היו מגבים את המוסד. לא יודע אם הם ידעו את כמות האלימות או החומרה שלה, אבל לרוב שאלו: 'תגיד עכשיו מה עשית שהגיע לך לקבל את זה'. כמובן ילד לא רוצה ללכת לבית ספר במצב כזה, אבל זו הייתה הנורמה. לא היה איזה מישהו חריג שהתעללו בו. רוב האלימות הייתה בכיתות הנמוכות יותר, כי בשלב מסוים כשגדלנו היינו מחזירים".

לדברי אסטרייכר, "עם השנים התגברה המודעות שזה לא חינוכי ואין לזה מקום. המורים אז לא עברו הכשרה. היום אני נתקל בהמוני מורים שעושים תארים אקוויוולנטיים (הכשרות המוכרות מטעם משרד החינוך שאינן מוכרות על ידי המל"ג). בבתי ספר רוצים תעודות, כי להורים של היום יש דרישות. מבינים כבר שלימוד צריך להיות חווייתי.

"באווירת הרחוב החרדי כיום 'מלמד' שירים יד, בטח שבצורה אכזרית, יטופל על המקום ויועף עם עירוב של המשטרה. לכן אני שמח שהסיפור עלה כדי להראות את השינוי שקרה. תמיד יש יוצאי דופן, אבל היום זו לא השיטה ואין אבא נורמלי שישלח את ילדיו למקום כזה".

מכות רצח עם הגומי של החלונות

גם לבני יש את הזיכרונות המייסרים שלו, אבל היום הוא נמצא בצדו השני של המתרס, כעובד סוציאלי העוסק בטיפול בילדים ונוער בחברה החרדית: "אני זוכר שהיה לנו בכיתה ילד, שהיום אני יכול להגיד שהוא היה על הספקטרום האוטיסטי, והיה רעבע שהיה אומר לו: 'בוא, אני אתן לך סטירה ואז תקבל טופי או וופלה'. הילד המסכן היה מקבל סטירה ואז טופי, ואנחנו היינו צוחקים. קורע, מה? במבט לאחור אתה אומר לעצמך שגם לילדים קטנים אמור להיות שכל ישר להבחין בין טוב לרע, אבל ככה היינו.

"בכיתה ד' היה ילד ממשפחה מוחלשת וענייה שעזב שנה לאחר מכן. הוא לא דתי היום. הרעבע היה מצליף בו עם הגומי של החלונות מכות רצח. אחד הרבנים שהיה גם מפליא במכותיו, היה בן הדוד של המנהל. היום הוא המפקח מטעם בית הספר. אלימות פיזית ואלימות מילולית היו דבר שבשגרה אצלו.

"אני זוכר שישבתי בשיעור אחד ורשמתי את כל הקללות שהוא קילל אותנו, זו הייתה מגילה. ואז הוא אמר לי: מה אתה כותב? אמרתי לו 'כלום' וניסיתי להסתיר, הוא לקח את זה ושאל, 'מה אתה הולך לעשות את זה?' אמרתי לו שאני הולך להוציא את זה ב-25 עותקים לכל הורי הילדים בכיתה".

כמי שמתעסק בזה בשוטף, מה קורה היום בשטח?

"המציאות הזו השתנתה ברובה, אבל לא לחלוטין. האלימות היא רק סימפטום למערכת שהיא לא מוכוונת חינוך. אף אחד לא ייתן לאדם שהוא לא רופא לנתח. אז או שחושבים שללמד ילדים זה לא מקצוע, או שמבינים שכן, אבל עדיין קיימת התרבות של לקחת אנשים 'משלנו'. היום כבר יש יותר הכשרות לאנשי מקצוע בהוראת בנים, אבל זה עדיין לא מספיק.

"אין אף אחד שמכווין כי אין פיקוח. סתם כדוגמה, אני נכנסתי לכיתה א' בגיל חמש וחודשיים. למה? כי הייתי ילד מוכשר שידע לקרוא, אז שיבצו אותי בכיתה א'. אף אחד לא חשב שיש גם איזה צד רגשי שצריך לבדוק. בשלות. הבעיה היא רחבה הרבה יותר".

"אנחנו נמצאים היום במצב הרבה יותר טוב בנושא הזה כי יש הרבה פחות לגיטימציה לאלימות. יש לי כרגע סיפור של קרובת משפחה שדווחה לי שהבן שלה חטף סטירה ממורה והיא לא מעוניינת להוציא את זה החוצה. להתלונן. בתפקיד שלי היום יש לי חובת דיווח. אני לא יכול להעלים עין. אין לדמיין איזו פגיעה נפשית יש לילד שמכים אותו קבל עם ועולם, בפרט שהוא לא תמיד מבין על מה זה בא לו. זה משהו שחייבים להגיב אליו".

מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2018 08:30 לינק ישיר 

עיין עוד כאן:

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=1927876&forum_id=1364

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2018 08:52 לינק ישיר 

כאחד שלמד במערכת הזו ולפעמים אצל ניצולי שואה שסבלנותם לא היתה מרובה אני חייב לציין שאמנם גכל מקרה לגופו הוא נכון אבל זה רחוק מלשקף את התמונה הכללית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2018 09:13 לינק ישיר 

על הבאת הקישור לעיל כתב מיימוני 'כמובן צריך לדעת מה לעשות בו כי אחרת אלו סתם סיפורי דברים. היבטים: חינוך, סוציולוגיה, חרדיות משתנה. עוד?'

אינני סבור שאשכול הקישורים נועד לכאלה ש 'צריך לעשות בהם' משהו. לטעמי, הריהו נועד בעיקר למידע, בידור, עידכון, 

בנושאים העשויים לעניין את הגולשים דהכא. עכ'פ כך התגבש אופיו. לדיונים, תבשילים, עיונים, נועדו כל שאר האשכולות.

תוקן על ידי ספרן ב- 20/02/2018 09:30:20

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אשכול הקישורים לכתבות/מובאות [ה]
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 125 126 127 ... 138 139 140 לדף הבא סך הכל 140 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.