|
|
| נשלח ב-18/9/2013 15:42 |
|
| |
(הארץ)
נכדת האדמו"ר שהפכה לסמל למרדנות וחילוניותמאת עופר אדרת פורסם ב - 18/09/2013 11:08
חוברת שכתבה איטה קאליש לפני מותה מספקת הצצה לסיפור אישי והיסטורי חריג: מהגירוש מביתה בפולין עד להפיכתה לסמל לאשה אמיצה ומרדנית ב, שלוש שנים לפני מותה, התפנתה איטה קאליש לכתוב חוברת זיכרון קצרה למשפחתה. “ועכשיו, בערוב ימיי, אספר את האמת של השקר שאז פשט", כתבה. כל חייה הבוגרים, עד סמוך למותה בגיל 91, סברה משפחתה כי היא נטשה את בתה וברחה ממנה. רק סמוך למותה, ושנים אחרי מותה בטרם עת של הבת, ביקשה קאליש לתקן את העוול ולספר מחדש את סיפור חייה היוצא דופן. זה סיפור אישי חריג ונדיר, שבגינו הפכה קאליש לסמל לאשה חזקה, אמיצה ומרדנית, שעזבה את משפחת האדמו"רים שבה גדלה בפולין, ויצאה לדרך חדשה, עצמאית וחילונית בארץ ישראל. לא רק המקרה עצמו הוא נדיר, אלא גם העובדה שקאליש העלתה אותו על הכתב - בניגוד לנשים אחרות שהעדיפו להצניע, לשכוח או לברוח מעברן. הד"ר אבריאל בר־לבב, אחד מעורכי הספר "תהליכי חילון בתרבות היהודית", שיצא לאור לאחרונה בהוצאת האוניברסיטה הפתוחה, גילה מחדש את סיפורה של קאליש, וקיבל לאחרונה ממשפחתה את חוברת הזיכרון שלה, שמעולם לא פורסמה. עיון בה מספק הצצה נדירה ומרגשת לסיפור אישי והיסטורי חריג, נשכח וכואב. קאליש, נכדתו של האדמו"ר מווארקא ובתו של האדמו"ר מאוטבוצק בפולין, נולדה ב. אחת מנכדותיה נישאה למאייר דודו גבע, ואחת מנינותיה היא השחקנית עינב גלילי. חרף היותה נצר למשפחה חסידית, בשנות ה של המאה הקודמת היא נשבתה בקסמן של הרוחות החדשות והחילוניות, שהיו תוצר של המהפכות הפוליטיות והסוציאליות העולמיות. אביה הבחין בכך. “באחד הימים ההם אמר לי בבת צחוק עגמומית, אף כי ללא קורטוב של טרוניה: 'הנשמה שלך חילונית'”, כתבה בספר זיכרונותיה - “אתמולי" - שיצא לאור במהדורה עברית מורחבת ב.  נטייתה החילונית גברה ככל שהתעמקה בספרים האסורים שעשו דרכם אליהם. בחוברת הזיכרון שכתבה לפני מותה, סיפרה קאליש כי קראה "ספרים מודרנים ביידיש של סופרים 'אפיקורסים', הכותבים על חופש הדת, שחרור האשה וכדומה". עוד הוסיפה: “חייתי את החיים לפי דרכי ורצוני. קראתי ספרים שונים, שהיו בינינו אסורים בהחלט, הלכתי לתיאטרון ולקונצרטים בסתר, שאבא 'חס ושלום' לא יידע, שכן דברים אלו היו אסורים אצלנו... היתה לי קבוצת חברים וחברות כולם ילדים מבתים חסידיים, שגם ילדיהם יצאו ל'תרבות רעה'... החלטנו, אני וחבריי, שנתכתב זה עם זה. כולם היו כותבים לי מכתב משותף. כתבו לי ביידיש, בין היתר על ספרות 'אפיקורסית' ונושאים אסורים מאוד". לאחר מותו של אביה, ב, היא עברה להתגורר בבית הורי בעלה, בית משפחת קמינר ממשפחת האדמו"ר מגור, שגרה באחוזה רחבת ידיים בפולזנצ’ה. “הבנים ישבו על לימוד תלמוד יומם ולילה והבנות היו עקרות בית וטיפלו בילדיהן הקטנים", סיפרה. האם, מלכה קמינר, היתה ראש הבית. “היא שלטה בכל והתגאתה מאוד במוצאה", כתבה קאליש. היחסים הטובים בין השתיים הסתיימו במהרה, לאחר שמלכה גילתה את ההתכתבויות של קאליש עם חבריה מוורשה. “לאט לאט התקררו היחסים ביני ובין חמותי עד כדי כך שפעם, לאחר שיחה רצינית, אמרה לי – 'את לא מתאימה לאורח חיים של פולזנצ'ה, ולמעשה את רוצה לחיות אחרת, על פי דרכך את'”. בזכרונותיה כתבה קאליש: “נכון הוא שהרגשתי את עצמי כנטע זר. השיחות עם חמתי החריפו, עד שיום אחד היא הכריחה אותי לעזוב את הבית". בנקודה זו בזיכרונותיה ביקשה קאליש לתקן את השקר, כדבריה, אשר הכתים את עברה. בניגוד למה שסופר במשפחה, היא לא נטשה את בתה, זינה, אלא נאלצה להשאיר אותה שם. “עזבתי, וילדתי הקטנה, 'ציפור נפשי' נשארה אצל אביה, כך גם כל החפצים שלי – פנינים, יהלום ופרוות... נפוצו שמועות שקר עליי ואני לבי נשבר, שמוכרחה הייתי להיפרד מילדתי, ובכיתי יומם ולילה מגעגועים קורעי לב אל ילדתי שהיתה אומללה בלי אמה. לא עזבתי את ילדתי לבדה בלי אם, אלא הכריחו אותי לעזוב אותה", כתבה. התחנה הבאה במסעה היתה ורשה, שם מכרה טבעת שהיתה ברשותה, ובכסף שכרה דירה. “ליבי כרסם בי בגעגועים לילדתי", סיפרה. מדי שלושה חודשים הותר לה לבקר את בתה בביתה החדש של המשפחה, אשר נאלצה לעבור לעיר אחרת בעקבות המהפכה הקומוניסטית. “לאחר כל פרידה ממנה, צער גדול נראה על פני בתי שהתגעגעה לאהבת אמה שנגזלה ממנה. אני התחלתי לדרוש את החזרת בתי אלי. אביה סירב וזה הביא אותי לאחר מחשבות רבות להחלטה נועזת, שעלי לחטוף את בתי", סיפרה. “וכך עשיתי. דבר שלעולם לא הייתי מעיזה לעשות בחיי אבא". באחד מערבי שבת הגיעה קאליש לבקר את בתה, והלכה איתה לטיול בעיר. “הגעתי עד מרכז העיר וראיתי מרחוק שעומדת כרכרה עם נהג גוי. רצתי לקראתו בחרדה וביקשתי שיביא אותנו מהר לתחנה הראשונה לרכבת הנוסעת לוורשה", כתבה. “הנהג ראה אותי מבוהלת ואולי חשב שאני שיכורה, אבל תמורת עשרה דולר שנתתי לו נסע איתי מיד". באמצע הדרך בתה, שהיתה אז בת חמש וחצי, התעוררה, ואמרה: “אמא, את גנבת אותי". מסע הבריחה עבר בוורשה והסתיים בברלין. אלא ששם התחילו "טלטולים שנמשכו שש שנים, ללא בית, מחדר לחדר, מארץ לארץ". רק בתום שש שנים בתה עברה לרשותה באופן רשמי. בהמשך, בעקבות עבודה שקיבלה, עברה עם בתה לפאריס. בין היתר, גרה אצל המשורר דוד פוגל ואשתו, וב באפריל 1933 עלו לארץ ישראל באוניה. קאליש מצאה עבודה בהתאחדות עולי גרמניה בתל אביב ובהמשך בעלון "פעלקו" שיצא לאור בירושלים והופץ בקרב יהודי הגולה. זינה, בתה, הקימה משפחה בישראל והתמקמה בקיבוץ נען. בגיל 63 הכריעה אותה מחלת הסרטן. “שנה שלמה סבלה סבל מוות, ואני ישבתי לצדה יומם ולילה. בשעותיה האחרונות נשארתי לבדי איתה. ברגע שנתתי לה את כף התה האחרונה הוציאה נשמתה. תמו 63 שנות חייה הלא שלווים. אין לי בתי היחידה" – כך מסתיימת חוברת הזיכרון שכתבה ב, וחלקים ממנה התפרסמו כאן כעת לראשונה. קאליש נקברה ליד בתה בקיבוץ נען. היא הותירה אחריה שלוש נכדות: ענת נצר מקיבוץ גבע; אילת גלילי (אמה של עינב גלילי); ונעמי גבע – שהיתה אשתו של דודו גבע. "הכתיבה האישית שלה חושפת צדדים אחרים ומוסיפה עוד לבנה לתעודות ההיסטוריות", סיכם הד"ר בר־לבב.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/9/2013 16:06 |
|
| |
הסיפור דומה מאד לסיפור החיים של יוכי ברנדיס. קריאת ספרים בסתר-מתכון להתחלנות .
לא פלא שהחרדים מתנגדים ללימודי ליבה. הם חוששים שכל השקרים הקדושים יתמוטטו כערמת קלפים.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2013 02:41 |
|
| |
| אפריםבן כתב: |  |
לא פלא שהחרדים מתנגדים ללימודי ליבה. הם חוששים שכל השקרים הקדושים יתמוטטו כערמת קלפים. |
|
כמו שהחילוניים מפחדים מהקפיטל של מרקס. ביינתים אני רואה שבכל הרשת החילונית יש צינזורה אז אנא ממך זה לא פטנט חרדי.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/9/2013 19:53 |
|
| |
להנ"ל (ההודעה הראשונה בדף זה)
"לכבוד הגברת איטה קאליש, בת מגזע יוחסין, שלום! קראתי את ספרך, הקשיבי נא לדברי: כל זמן שסיפרת סיפור מבית אבא - שזה מכיל את רובו של הספר - הצלחת בכוח אמת-הלב לתת ביטוי לחיים שלמים וטהורים ויפים בטבעיות - וממילא הגעת בכך להישג ראוי לשמו של יצירה ממוארית שלמה. משעברת את הסף של בית אבא והגעת אל מעבר מזה, אל ה'מודרנה' היהודית וההווי שלה, שוב אין זה המשך של טבע בית יהודי נורמלי, אלא התפוררות, הפקר, וממילא ההפך ממה שיש בנפשך. ואינו ממילא אמנות. ראוי שתקשיבי למה שאמרתי בזה. הישארי בדבקות ספרותית לשורש בית אבא. שלום לך וכל טוב, אורי צבי גרינברג". http://www.haaretz.co.il/1.1690244
|
|
|
|
|
| נשלח ב-27/9/2013 17:15 |
|
| |
הלינק של אפרים בן:
"רשעים. כלבים שרוצים לרמוס את היהדות" | החסידים הוכו בהלם: ב'שטיידיגע תורה' המסורתי במוצאי שמחת תורה, תקף האדמו"ר מבעלזא את הקיצוץ בתקציבי עולם התורה | | משה ויסברג, בחדרי חרדים 03:30 27/09/2013 | | | |
| האדמו"ר מבעלזא. צילום: יעקב נחומי האדמו"ר מבעלזא נשא נאום חריף במיוחד נגד ממשלת ישראל, במעמד ה'שטיידיגע תורה' המסורתי - מעמד 'טיש' נעילת החג במוצאי שמחת תורה, בנוכחות אלפי חסידים.
את דבריו פתח האדמו"ר במילים הבאות: "אני רוצה לדבר משהו חשוב, ואני רוצה שתושבי חו"ל ישמעו גם. יש רבנים שטענו שאסור לקחת מהמדינה כסף כי הם יתערבו בענייני החינוך שלנו, אבל דודי ז"ל (המהר"א מבעלזא מ.ו.) אמר כן לקחת - כי זה הכסף שלנו".
כאן עבר האדמו"ר להתבטאות חריפה נגד שרי הממשלה השותפים בקיצוץ האכזרי: "הם רשעים. כלבים שרוצים לאכול ולרמוס את היהדות.
"אני מבקש את עזרת תושבי חו"ל בתרומות לעולם התורה, כל אחד יכול לגשת לעסקנים ולשמוע מהם כמה המצב קשה", סיים.
דבריו של האדמו"ר הם בהמשך לקמפיין שיזם נגד הקיצוץ לעולם התורה, במסגרתו נתלו שלטים במרפסות בתי החסידים, עליהם נכתב: 'התורה היא חיינו', והמשך ל'קרן החזקת התורה' אותה יזם האדמו"ר. |
איני יודע עד כמה ניתן לסמוך על הציטוט המובא כאן, אבל אם הוא מדוייק, יש בו ענין.
האדמור אמר:
דודי ז"ל (המהר"א מבעלזא מ.ו.) אמר כן לקחת - כי זה הכסף שלנו". ואני שואל:
מי זה "שלנו"? הדוד ומשפחתו? החסידים שמשתייכים לחסידות? כל מי שמגדיר את עצמו כחרדי?
לפי אילו קריטריונים סבור האדמור שנקבעת בעלות על כספי תקציבים של המדינה?
השאלה שלי היא גם פסיכולוגית או סוציולוגית (או אידיאולוגית) ולא רק אתית או פילוסופית או משפטית. איך מגיע אדם להאמין ש"זה שלי"? האם האדמור הזדהה באיזה אופן עם המדינה שארחה אותו ואת חסידיו?
מערכת היחסים בין הציבור החרדי לבין המדינה שבה אנו חיים היא מורכבת, ואינה חפה מסתירות.
אם הנושא מתפתח, כמובן יש להעניק לו אשכול עצמאי.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/9/2013 17:21 |
|
| |
ולגבי ספרה של איטה קאליש, אני כותב את הברור מאליו:
קשה מאד או בלתי אפשרי לדעת מה עובר על אדם מבפנים. האם קסמו לה הערכים של היהדות החילונית דאז? האם מרדה נגד אורח חיים מסוגר, מסוגר מדי? בהתאם לניתוח שהיה באחד האשכולות אצלנו, האם זה היה מניע פסיכולוגי, חולשה או יצר הרע, או ניתוח פילוסופי שהראה לה שקריות במה שגדלה עליו ונתבע ממנה?
האם ניתן להסיק מזה מסקנות לזמננו זה? אנו חיים בתוך גטו, ובמינוח שלמדתי להכיר לאחרונה, ב"חברת מובלעת" (פיטר ברגר). כיצד יכולה חברת מובלעת להגן על חבריה כדי שלא יקרה להם המרד שקרה לקאליש? אני כמובן מסתכל מנקודת הראות של אב למשפחה או אפילו מי שיש לו איכפתיות לקהילה שלו.
ומצד שני, לחשוב על נושאים כאלו מעלה את התחושה שהחברה שלנו אכן יותר מדי חונקת, יותר מדי מונעת מאיתנו גישה למה שאינו באמת פסול אלא מומלץ, אולי אפילו ראוי ותפקידו של האדם בעולמו, כמו ידע בנושאי חולין ואותו ביטוי שחוק, "הגשמה עצמית".
כתבתי, שוב, כללי מאד, והדברים ראויים שוב לאשכול, שכמוהו היו ויהיו. אבל בחברת המובלעת החרדית, שמתוכה באים מרבית חברינו (או למצער חלק חשוב של החשובים שבהם), שאלה זו יותר מאחרות היא זו שקודמת לאחרות. אלו שמגיעים לכאן, כבר חצו את הקו מבחינה מסויימת, ומעשה ההגעה לכאן מעיד שהם, כלומר אנחנו, מודים שלא טוב היות האדם מסוגר בגטו.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2013 21:43 |
|
| |
אוהב ומקרב רחוקים | רפאל בנימין פוזןשישים שנה חלפו מאז נסעתי עם אבא להקפות שניות בישיבת פוניבז' לרקוד עם מייסד הישיבה, הרב כהנמן. וגם: קושיות על הקב"ה ושיעור על ילדה יהודייה קטנה כשישים שנה חלפו מאז נסעתי עם אבא ז"ל להקפות שניות בישיבת פוניבז'. ולא אנו בלבד, רבים מתושבי תל אביב של פעם עשו להם מנהג להגיע לפוניבז' שבבני ברק במוצאי שמחת תורה. ועדיין איני יודע מהו שהותיר עליי רושם כה עז; האם זוהי דמותו הנהדרת של "הרב מפוניבז'" מייסד הישיבה, או הרגע היקר שבו אני – ילד תל אביבי במכנסיים קצרים חבוש ברט – נמשך למעגל במאור פנים בידי אחד הבחורים האומר "בוא ילד, תרקוד איתנו. וזה אבא שלך? גם האבא". וכבר אני מרקד במעגל, מחזיק בידו של אבא, והמעגלים מתפתלים, ופתאום אנו במעגל הפנימי הרחב מאוד, ואני רואה את הרב מפוניבז' מוביל את הטור בנהרת פנים, מחזיק ביד איש אחד שחזותו מודרנית – לא רב ולא בחור מהישיבה – המתברר לי אחר כך כשופט המנוח ד"ר קיסטר. וכשהשירה האדירה "ברוך אלוקינו שבראנו לכבודו" הנמשכת לפחות עשר דקות לצלילי קלרינט יחיד מתחלפת ל"שאו שערים ראשיכם", נהפכים המעגלים באחת לארבע מחנות: שורות מזרח ומערב מתקדמות אלה לעומת אלה, ובשורות צפון ודרום רוקדים אחורנית, ומיד נהפך הסדר וחוזר חלילה. ולפתע אני מזהה מרחוק שני ילדים כמוני, חברים מתל אביב, שגם הם ברוקדים ותחושת הזרות והניכור כבר איננה ו"חברים כל ישראל". ולאחר שעה ארוכה, כשאבא גורר אותי מהמעגל שלא נאחר לאוטובוס האחרון בקו 61 לתל אביב, אני מבקש להישאר עוד אבל מאוחר "ונחזור שוב בשנה הבאה", ואכן כך היה. גם בסוכות נהג אבא לבקר את הרב מפוניבז' זצ"ל ופעם או פעמיים אף לקחני עמו.  צילום: פלאש 90 קרא לי אפיקורוס מה לאבי ז"ל מיוצאי גרמניה עם הרב מפוניבז'? ומה לי, שראיתיו בילדותי ובנעורי רק פעמים ספורות – ומעולם לא למדתי בישיבתו – לספר עליו ודווקא השנה? אולי בגלל המעשה ששמעתי מעד מהימן בקיץ האחרון, שהחיה אצלי מחדש את דמותו הגדולה: בשנותיה הראשונות של פוניבז', כשההיכל הגדול כבר היה בנוי והקפות שמחת תורה נמשכו כשלוש או ארבע שעות, היה הרב פורש מדי פעם לפוש ולשתות לחיים בחדר סמוך שבו ישבו המקורבים. פעם נכנס הרב וראה את ר' משה פורטמן, הש"ץ הקבוע בפוניבז' בימים נוראים, יושב ובוכה. מששאלו לסיבת בכיו, הצביע על ר' פלוני ואמר: הוא קרא לי אפיקורוס! ולמה, שאל הרב. התברר שזה עתה תיאר ר' משה אקציה איומה שערכו הנאצים ימ"ש בעיירתו בשמחת תורה. ומשסיפר כיצד הם רוצצו גולגלות של תינוקות בני שנתיים ושלוש על הרצפה כדי לחסוך מקום ברכבת, הטיח בנהמת לבו דברים כלפי מעלה ועל כך זעף שכנגדו וכינהו אפיקורוס. הביט הרב בשני האנשים, שניהם ממקורביו ומנאמני הישיבה, ואמר: שניכם צודקים! רק מי שנמצא בשיעור של ראש ישיבה רשאי להקשות עליו קושיות. אבל מי שלא היה נוכח – אינו יכול לדבר. אתה ר' משה היית נוכח בשיעור של ריבונו של עולם וזכותך לשאול קושיות, אבל לך [האיש השני] אסור לדבר… איזו חכמה, ואיזו גבורת נפש ואהבת ישראל, מפי אדם שבעצמו איבד את אשתו וילדיו בשואה ורק בן אחד שרד. מתוך כך עלו אצלי זיכרונות יקרים נוספים השזורים בדמותו, כולם על תורה, שואה וארץ ישראל – שלושת הנושאים שמילאו את נפשו ואליהם היה חוזר תמיד. זכור לי במעומעם המשא ההירואי, הכמעט נבואי, שנשא בחנוכת היכל הישיבה, נאום ששודר אז ברדיו. ואגב, לאותו מעמד הזמין הרב את נשיא המדינה יצחק בן צבי ואף תלה לכבודו את דגל המדינה כדרכו מדי שנה ביום העצמאות (והעיד באוזניי תלמיד חכם חשוב שכשתלמידים שונים רצו למחות, הזהירם ה"חזון איש" לבל יצערו את הרב מפוניבז', ומי שדעתו אינו נוחה – שייסע לפתח תקווה). הרב שפתח בעברית ועבר ליידיש דיבר בקול בוכים על חורבן ישיבת פוניבז' בשואה, אבל המשיך בגבורה ובתעצומות נפש והכריז על בניינה מחדש בבני ברק בסימן הפסוק "ובהר ציון תהיה פליטה והיה קודש" המתנוסס על היכל הישיבה. הגנרל הסורי ובאותו עניין: שמורה עמי קלטת ביידיש מדרשתו הנפלאה בפתיחת אחד מ"ירחי כלה" שבה דיבר על… ילדה קטנה ונביא, מלך ישראלי וגנרל סורי. באותה שנה חלה פרשת פינחס לפני שלושת השבועות ועל כן קראו את ההפטרה הנדירה על אליהו הנביא הקובל לפני ה' בהר חורב: "קַנֹּא קִנֵּאתִי לַה' אֱ־לֹהֵי צְבָאוֹת כִּי עָזְבוּ בְרִיתְךָ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל… וָאִוָּתֵר אֲנִי לְבַדִּי וַיְבַקְשׁוּ אֶת נַפְשִׁי לְקַחְתָּהּ" (מלכים א יט). אבל הקב"ה בתשובתו "מפטר" אותו מתפקידו כנאמר שם: "וַיֹּאמֶר ה' אֵלָיו לֵךְ שׁוּב לְדַרְכְּךָ… וְאֶת אֱלִישָׁע בֶּן שָׁפָט מֵאָבֵל מְחוֹלָה תִּמְשַׁח לְנָבִיא תַּחְתֶּיךָ", ופירש הרב: עם כל הזעם המוצדק, עם כל האמת הזועקת מפיו, אליהו מקבל כתב פיטורין: "ואת אלישע תמשח תחתיך". הדור מקולקל וטעון תיקון אבל הוא לא מתאים לך אליהו, אלא לתלמידך אלישע. תלמידך מסוגל לעסוק עם נוער, אבל אתה גדול מדי. דווקא אתה אליהו המכריז "כִּי עָזְבוּ בְרִיתְךָ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל", אתה תהפוך למלאך הברית ותלמד סנגוריה, ועליך יכריז הנביא האחרון "הִנֵּה אָנֹכִי שֹׁלֵחַ לָכֶם אֵת אֵלִיָּה הַנָּבִיא לִפְנֵי בּוֹא יוֹם ה' הַגָּדוֹל וְהַנּוֹרָא. וְהֵשִׁיב לֵב אָבוֹת עַל בָּנִים וְלֵב בָּנִים עַל אֲבוֹתָם" (מלאכי ג, כג־כד). ואולם כעת הוא דור אחר, הזקוק לאלישע דווקא. ומדוע? כי אלישע העוסק ב"בני הנביאים", בנוער, מסוגל למשוך אותם. ואף על פי שאין מקום "בישיבה שלו" וגם אין אוכל לפרנסם כמסופר במלכים [וכאן מגביה הרב קולו וקורא: יידען, לערען תנ"ך! (יהודים, לִמדו תנ"ך!)], עקב רוחו הגדולה השופעת על הנוער הצעיר – בנים וגם בנות – הם מתלכדים סביבו ובונים מחדש תורה בארץ ישראל. מכאן עובר הרב לתאר את הצלחת אלישע בחוגי הנוער. ולאחר שהוא חוזר על "יידען, לערען תנ"ך!" וכובש את הקהל , הוא פותח בקריאה מוטעמת היוצאת מחום הלב: "וְנַעֲמָן שַׂר צְבָא מֶלֶךְ אֲרָם הָיָה אִישׁ גָּדוֹל לִפְנֵי אֲדֹנָיו… וְהָאִישׁ הָיָה גִּבּוֹר חַיִל מְצֹרָע. וַאֲרָם יָצְאוּ גְדוּדִים וַיִּשְׁבּוּ מֵאֶרֶץ יִשְׂרָאֵל נַעֲרָה קְטַנָּה וַתְּהִי לִפְנֵי אֵשֶׁת נַעֲמָן, וַתֹּאמֶר אֶל גְּבִרְתָּהּ: אַחֲלֵי אֲדֹנִי לִפְנֵי הַנָּבִיא אֲשֶׁר בְּשֹׁמְרוֹן אָז יֶאֱסֹף אֹתוֹ מִצָּרַעְתּוֹ. וַיָּבֹא וַיַּגֵּד לַאדֹנָיו לֵאמֹר כָּזֹאת וְכָזֹאת דִּבְּרָה הַנַּעֲרָה אֲשֶׁר מֵאֶרֶץ יִשְׂרָאֵל" (מלכים ב, ה). אתם שומעים? יש ילדה יהודייה בבית הגנרל הסורי. א יידישע מיידעלע. ולה יש פתרון לצרעת של הגנרל: אם ייסע לנביא אלישע בשומרון, הוא ירפא אותו! ומלך ארם השומע לעצתה שולח "ספר" – איגרת דיפלומטית אל מלך ישראל שבסופה כתוב: "וְעַתָּה כְּבוֹא הַסֵּפֶר הַזֶּה אֵלֶיךָ הִנֵּה שָׁלַחְתִּי אֵלֶיךָ אֶת נַעֲמָן עַבְדִּי וַאֲסַפְתּוֹ מִצָּרַעְתּוֹ". ואולם המלך הרואה במכתב איום־התגרות־מלכודת קורע קריעה, כי הוא משוכנע שזוהי פרובוקציה: "וַיְהִי כִּקְרֹא מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל אֶת הַסֵּפֶר וַיִּקְרַע בְּגָדָיו וַיֹּאמֶר הַאֱ־לֹהִים אָנִי לְהָמִית וּלְהַחֲיוֹת כִּי זֶה שֹׁלֵחַ אֵלַי לֶאֱסֹף אִישׁ מִצָּרַעְתּוֹ? כִּי אַךְ דְּעוּ נָא וּרְאוּ כִּי מִתְאַנֶּה הוּא לִי". אבל הכתוב ממשיך: "וַיְהִי כִּשְׁמֹעַ אֱלִישָׁע אִישׁ הָאֱ־לֹהִים כִּי קָרַע מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל אֶת בְּגָדָיו וַיִּשְׁלַח אֶל הַמֶּלֶךְ לֵאמֹר: לָמָּה קָרַעְתָּ בְּגָדֶיךָ? יָבֹא נָא אֵלַי וְיֵדַע כִּי יֵשׁ נָבִיא בְּיִשְׂרָאֵל!". וכאן הרב מגביה קולו בהתרגשות וזועק: תראו מה קרה לנו פה בארץ ישראל! המלך היהודי לא יודע שיש נביא, אבל דער יידישע מיידעלע, הילדה היהודייה – היא כן יודעת! ואיך ייתכן כזאת? אם מלך ישראל לא יודע שיש נביא בישראל, כיצד ידעה עליו הילדה הקטנה? כי אלישע פעל בתוך הנוער וגם היא שמעה עליו… ובחכמתו הרבה, הרב רומז למצב העכשווי בארץ ישראל עם הרבה לימוד זכות על ילדי ישראל הזקוקים גם הם למי שיבוא וידריך את הדור שלנו, "כי כולנו עם שרידי חרב. והישועה תבוא כאשר גם בקיבוצים יהיו הרבה ירחי כלה…", כמו שהיה שגור הרבה על פיו.  חכמה, גבורת נפש ואהבת ישראל. הרב יוסף כהנמן בחנוכת ישיבת פוניבז‘, 1953 הספרייה הלאומית, אוסף שבדרון. הופק ע"י פוטו בירנפלד, תל אביב הירחי כלה הראשון גם קשרי אבי מורי ד"ר מיכאל פוזן ז"ל עם הרב מפוניבז' זצ"ל נטוו בעריסת "ירחי כלה", הגם שעוד קודם לכן זכה ליהנות מאורו: אבא למד בנעוריו בישיבת פפד"מ שאותה יסד חתנו של רש"ר הירש רבי שלמה ברויאר שהיה גם המרא דאתרא [כשלצידו שימש סבי הרב גרשון פוזן זצ"ל כדיין הקהילה במשך חמישים שנה]. בדרך כלל למדו בישיבה מסכתות מסדר מועד ומסכת חולין שעניינן הלכה למעשה כדרך ישיבות הונגריה וכך התנהלו גם השיעורים. ואולם, סיפר אבא, פעמיים זכינו לשמוע גדולי תורה מליטא ופולין: את רבי מאיר שפירא מייסד הדף היומי ואת הרב מפוניבז'. כל אחד מהם כשהזדמן פעם לעירנו הוזמן לתת שיעור בישיבה והותיר רושם גדול. שניהם היו אז בשנות הארבעים לחייהם ושניהם הקסימו את כל השומעים בסברותיהם, בחריפותם, באדריכלות השיעורים ובחן הרב ששפעו. ואולם עיקר הקשר של אבא עם הרב נוצר ב"ירחי כלה הראשון" שאינו מוזכר בספרי הביוגרפיה החרדית על הרב מפוניבז', וזה הדבר: עם עלייתו ארצה בתרצ"ט הצטרף אבא לצוות מורי בית ספר מוריה בתל אביב בניהול ר' אהרן מאיר פויכטוונגר (שכידיד נעורים של אבא מפפד"מ נקרא בפיו מקס, וכך נשאר שמו במשפחתנו). הוא יסד את "מוריה" ברוח "תורה עם דרך ארץ" של יראי גרמניה והיה איש חכם ויקר ומוקיר רבנן. החל משנת ת"ש, ארבע שנים אחר שעלה ארצה לתל אביב, התגורר בגבעת רוקח בבני ברק שהיו בה אז חורשה ושני בתים בלבד (רק בשנת תש"ז הוקמה במקום ישיבת סלבודקה). גם החזון איש היה גר בסמוך ומקס סיפר לי שזכה לא פעם לשיחות עמו. והנה סמוך לאותו הפרק הגיע לבני ברק גם הרב מפוניבז', בודד וגלמוד. משהכיר את מקס (בני ברק הייתה קטנה למדי) מהר מאוד נקשרה ביניהם ידידות אמיצה, כי לרב לא היו ספרים ומקום ללמוד ומקס העמיד לרשותו כיסא ושולחן וגמרות בגינה שליד ביתו (תמונה זו זכורה היטב לצאצאיו החיים עמנו ומהם שמעתיה). כבר אז חלם הרב על ישיבה שיקים ועוד יותר על רעיון ה"ירחי כלה"; קירוב בעלי בתים לתורה בפרק זמן של שבוע או יותר. אבל מנין ימצא אותם והוא עצמו זר וחדש? אמר לו מקס: בבית ספר מוריה שאני מנהל ישנה קבוצת מורים יראי שמים יוצאי גרמניה שבוודאי ישמחו ללמוד תורה מהרב. אבל היכן, שאל הרב. כאן, בבית ובחורשה הסמוכה, השיב מקס. וכך היה, כמו שסיפר לי אבא. ולכן כשהיה אבא מבקר את הרב בסוכות ומציג עצמו כאחד מ"הירחי כלה הראשון במוריה" אורו פני הרב והשיחה קלחה ואני כילד יושב נפעם [בבגרותי שמעתי מאבא שפעם התגלגלה השיחה על מינוי בחיר ישיבת סלבודקה רבי אברהם אליהו קפלן (ראה על אודותיו ברשימתו של ש' טיקוצינסקי במוסף "שבת" גיליון כי־תצא) כראש בית המדרש לרבנים בברלין אחר פטירת רד"צ הופמן. ואמר הרב: באותו הפרק חלפה אצלי המחשבה להציע את עצמי [ואולי אמר: הצעתי עצמי] לתפקיד, אבל כששמעתי שפנו לרא"א חזרתי בי כי הוא עלה עליי בהרבה…]. חלפו שנים, ואני כחבר "עזרא" בתל אביב הגעתי עם חבריי לשעלבים לחתונת יצחק הילדסהיימר המדריך שלנו (תשי"ז). הרב מפוניבז' שסידר חופה וקידושין דרש [בעברית] בסעודה ופנה גם אלינו הילדים בהזכירו את "הרב מאיר שלנו", הוא הרב מאיר שלזינגר, רב הקיבוץ ותלמידו משכבר בפוניבז' [וראוי להזכיר את חיבתו הגדולה לחברי קיבוץ שעלבים. הרב הגיע לשהות עמהם בשבת בראשית תשי"ב הראשונה לשמיטה, סמוך לעלייתם לקרקע. וכששאלתי איך הגיע, השיב הרב מאיר: כנראה על סוס ועגלה מהצומת... וסיפר לי הרב מאיר שכשפרצה מלחמת ששת הימים טלפן אליו הרב ואמר שהוא יפנה פנימייה שלמה בפוניבז' כדי לשכן את הנשים והילדים, ועוד כהנה]. * דמות גדולה היה הרב מפוניבז' זצ"ל. אגודאי ללא ספק, אבל מתון, אוהב ומקרב רחוקים. גם יחסו החם למדינת ישראל – על אף הביקורת – היה מן המפורסמות. זכה להעמיד תורה בארץ ישראל אחר השואה בישיבת פוניבז'. תעמוד זכותו להמשך קיומה בשלום ובמישור. פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', כ"ג תשרי תשע"ד, 27.9.2013
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/9/2013 09:44 |
|
| |
הרב מיימוני, הכונה ב"שלנו" פשוטה מאד לכאורה. אין טעם להימנע מלקחת כסף מהרשויות, כיוון שהכסף הוא של הציבור. גם החרדי. (בזמנו החרדים שילמו מיסים כמו כולם...).
תוקן על ידי ייתכן ב- 29/09/2013 09:45:24
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2013 09:13 |
|
| |
זאב שלום. אין מה להעלות. האיש כנראה לא קרא את הספר. לא בגלל שהביקורת שלילית. היא לא. פשוט אין בה כלום. ניכר מדבריו שהוא לא קרא ולכן גם לשבחיו אין משמעות. אין שם מילה על תוכן הספר, אין פתית מידע על משהו מתוכו, על מבנהו, על לשונו וכו'. מה שיש שם הוא אוסף שיפוטים כלליים ולא מנומקים שלא ברור למה הם מתייחסים, ושניתן לכתוב את כולם אפילו בלי קריאת הדש האחורי. הטענה שלא פתרתי את כל הבעיות ושהפילוסופים והמדענים לא נותרו ללא עבודה, מלמדת על הרצינות של הכותב. אגב, אירי ריקין גם ראיין אותי ברשת ב על הספר וגם כתב עליו את הסקירה הזאת, ואת שני אלה הוא עשה כנראה בלי לקרוא את הספר (אולי לעלעל קצת). חבל. אם תרצה, כתוב לי למייל ואשלח לך סריקה של הסקירה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2013 14:10 |
|
| |
איך אפשר לשקר (והרי נאמר שהרוצה לשקר ירחיק עדותו)כאשר המאמר של ריקין מודפס וניתן לקרוא בפרוש את הביקורת השלילית של אירי ריקין .
אירי ריקין ,מבקר נודע וראוי לאמון של עיתון הארץ עוד מהימים הטובים של העיתון כותב בפרוש שהטיעונים בספר אינם משכנעים. ולכן אם יש בידך את הסקירה המלאה אז תהיה אמיץ ותביא אותה לכאן במלואה כדי שכל הקוראים יוכלו לשפוט.
|
|
|
|
|