ככה. כי ככה כתוב בתורה, כי כך נהגו אבותינו.
לכל מצווה ומצווה יש הרבה טעמים, והרבה השפעות. אבל באמת הסיבה הראשונה שבלי זה כלום לא היה. זה כי ככה נהגו אבותינו.
אדם יכול לאמר לי שהוא אוכל בסוכה בגלל שזה מסמל את הארעיות, שהוא נוטל לולב כי זה מסמל את האחדות.
אדם יכול לאמר שהוא יושב בסוכה כי הוא הכריע לקיים את רצון האלוהים.
אדם יכול לאמר שהוא אוכל בסוכה כי הוא מאמין שאלוהים ציווה את בני ישראל לאכול בסוכה.
אדם יכול לאמר שהוא יושב בסוכה מאלף סיבות וטעמים וסודות . ותחושות רגשיות, וחוויות, ומערכת ערכים, או סתם מסיבות תרבותיות. אדם יכול לכוון לחשב בסוכה לשם שמיים, לשם גן עדן, לשם תיקון העולם, או לשם נוסטלגיה. עדיין יש משהו אחד משותף לכולם. סיבה ראשונית שמושיבה אותנו שם.
והיא שגם אבותינו ישבו בסוכות.
שיש לנו מסורת על זה.
כשאני אומרת לאנשים שאני מקיימת מצוות בגלל שזו המסורת שלי, אז אני נתקלת ביחס מזלזל. אה את מסורתית הם אומרים בזלזול. את לא דתיה. אז בגלל שלא מעניין אותי הגדרות אני אומרת שאולי , שמה זה משנה.
אבל כנראה בעולם הזה יש חשיבות להגדרה.
וכשהם אומרים לי בלגלוג אז את מסורתית , מה שהם מנסים לאמר לי זה אז את לא רצינית.
להתחייב למערכת חוקים בגלל מסורת נראית להם לא הגיונית , לא מחייבת מספיק, לא תחזיק מעמד לשנים.
אז זה לא דת הם אומרים , זה פולקלור.
אבל מה שאני מנסה לאמר , זה שהמסורתיות היא הפלטפורמה הראשונה שעליה עומדים כל הרעיונות אחרכך.
עובדתית לולא היתה לנו מסורת לשבת בסוכה , לא היינו יושבים בסוכה.
ושום רב לא היה מחייב את זה, ושום הלכה לא היתה מדברת על זה , ושום לייבוביץ לא היה מכריע שהוא רוצה לשם שמיים לקים את זה, ושום קבלה לא היתה מדברת על תיקון העולם דרך זה.
לכן בעיני כל מי שמקיים את התורה או חלקים ממנה הוא מסורתי, הוא שומר מסורת.
אבל כמובן שהמסורת היא רק פלטפורמה . ועליה אנשים שונים מפתחים מרחיבים משנים מעוררים . והסיבה שהמצווה הזו כמו עוד הרבה מצוות שרדה כלכך הרבה שנים זה בגלל מה שאנשים עשו מהבסיס הזה.
הם עשו מזה דת מפחידה ומחייבת, הם עשו מזה כלי להתקרב לאלוהים, הם עשו מזה חוויה נחמדה ומשפחתית, הם הפכו את זה לחוויה לאומית. הם הפכו את זה לסמל רעיוני. וכל זה בעצם הפך את המסורת הזו למשו חי ונושם ובעל ערך שהועבר הלאה לדורות הבאים.
ואני מאמינה שלו נמשיך לשמור על המסורת, להתכתב איתה, לשכלל אותה, ללמוד ממנה, לכתוב עליה, לקיים אותה, היא תוכל להמשיך ולעבור הלאה.
לא ניסיתי לדבר על למה לשמר מסורת. כי אין לי מושג למה, דברתי על כך שאם יש סיבה לקיים מצוות היא שככה נהגו אבותינו. ושזו הסיבה הראשונית ביותר לקיום ושמירת התורה"
('משהי אחרת', פ"ב)