| נשלח ב-28/6/2016 18:35 |
|
| |
 מוטה פראנק · וידוי מתוך ספרה 'עושה כרצונו': 'אלוקים הטוב שלי, סליחה שלאחרונה התרחקתי ממך ככה, פשוט לא היה לי את האומץ להסתכל עליך ישירות. אני מרגישה שבגדתי בך, החבר הכי טוב שלי, עם כל מה שקרה לי לאחרונה. אבל גם אתה, שהיית תמיד לצדי, שלא השארת אותי לרגע לבד, גם אתה הפנית לי עורף, ובעצם זה שנתת לכל זה לקרות, הפרת את החברות ההדדית הזאת, שהייתה בינינו! אלוקים שלי, אני לא יכולה לחיות בלעדיך! ומכיוון שאותך איבדתי, אני נאלצת לאבד את חיי, בבקשה ממך, אלוקים! אנא, רחם עלי, והבן את החלטתי, אני יודעת שהתאבדות זו עבירה נוראה, אבל זו העבירה האחרונה שלי! העבירה האחרונה והיחידה שמושיעה אותי מעבירה יום יומית ... מי כמוך יודע, כמה שמרתי על עצמי להישאר קדושה וטהורה כאישה! רק אתה, אלוקים, מבין כליות ולב, יודע איזה מאמצים עשיתי כדי לא להגיע למצב הזה ... אבל זה קרה, ואני לא מאשימה אותך, שנטשת אותי ככה ונתת לכל זה לקרות, כנראה שזה הגיע לי! אולי התגריתי במזל שלי ... לא חלמתי שנגרר למצב בלתי הפיך כזה ... חשבתי שאם ארגיש יותר יפה, אהיה יותר מאושרת. כמה שטעיתי, אלוקים הטוב, אלוקים היחיד שלי, אני מוסרת לך את נשמתי, ואם מגיע לי גיהינום על כל החטאים שלי, אקבל אותו באהבה, ממילא חיי על פני האדמה הפכו לגיהינום שורף וצורב ללא הפסקה, במותי לפחות אדע שכיפרתי על עוונותיי ולא המשכתי במחול השדים הנוראי הזה של העבירות שאני שרויה בו. סליחה, אלוקים. סליחה! עבירה אחרונה שלי. עבירה אחרונה - - ובאומרי זאת, מסרתי את נשמתי לבוראי ונרדמתי... ת.נ.צ.ב.ה
[ פ"ב, על אסתי ויינשטיין ]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2016 05:48 |
|
| |
את חיוכך, תינוקת, קברו באדמה. שם, בעפר ותכלת, חלקת שלום ישנה. נומי פרח, נומי. נומי ילדה קטנה. זהו השיר שהתנגן בטקס ההלוויה של אסתי, לבקשת אחיה. תינוקת - זוהי ההגדרה המדויקת. אין אדם שאינו ילד למישהו, אין נפש שאינה תינוקת עבור מישהו. "האהבה ביננו הייתה מלאה, אהבנו אותך ועדיין אוהבים אותך, בכל זמן ובכל צורה" – נחנק אביה של אסתי בטקס ההלוויה. דמעה סוררת גלשה במורד לחיי. לא יכולתי שלא להיזכר בילדִי שלי ובהוריי. כמה עמוקה היא אהבת הורה לילדו; כמה יכולה היא להיות מסובכת בנסיבות החיים. ____ "עד בוא משיח צדקנו, בשבילי אסתי נשארת כמו שהכרנו אותך ב-43 שנותייך הראשונות. אני זוכר אותך בטהרתך, בצניעותך" – ספד לה אביה. ולא יכולתי שלא לחשוב במרירות: כן כן, ככה הורינו יזכרו אותנו, היוצאים בשאלה, תמיד. לא כמי שאנו עכשיו, אלא כפי שהיינו אמורים להיות אילו נשארנו בטהרתנו. ההבטחה הבלתי ממוששת. הפרח שקמל. בתה החרדית ספדה לה, מתוך הדף: "נזכור ולא נשכח את שנות הילדות שלנו, המסירות והאהבה שהרעפת בחוכמתך ובאהבתך. רצית בכל מאודך רק את טובתנו. נזכור איך הלכנו בגאווה שבע בנות יחד איתך, ונראית כמו אחותנו הגדולה. נזכור ולא נשכח את היום המר והנמהר בו נטשת אותנו התחננו להסברים, ביקשנו לבוא איתך, אך הפנית אל ליבנו את הגב. ילדות קטנות שביום בהיר ננטשות ואין אימא שתסביר ותרפא את השברים. לילות ארוכים, געגועים עזים ודמעות, שאלות רבות ללא תשובות". אינני יודע מי שֹם את המילים בפיה, מחזה נדיר הוא לראות אשה חרדית סופדת – ועוד בנסיבות שכאלה, אבל דבר אחד התחוור לי שוב: כמה מסובכים יכולים להיות יחסי הורים וילדיהם. כמה האהבה והכעס משמשים בערבוביה. _____ רציתי לכעוס, למצוא אשמים, אבל לא הצלחתי. הכאב הגדול ניבט מכל עבר. חילונים כחרדים, צעירים כמבוגרים. אפילו הלבוש החסידי המאיים לא הצליח לכסות את הכאב שניבט מפניהם של בני המשפחה. הבנתי שאיני יכול לשפוט, אלא לכאוב. לכאוב את המציאות הבלתי אפשרית הזו. הורים בוכים על ילדתם, שבכתה על ילדיה. ילדות שבוכות על אמם, שבכתה עליהם. ____ דומני שלוויה זו יכולה להוות מפנה היסטורי ביחסי חרדים-חילונים. נוצר בה שיתוף פעולה נדיר ומרגש בין יוצאים בשאלה מן העבר האחד, לבין חסידי גור מן העבר השני. שני קצוות כל כך מנוגדים. למרות הכעס ההדדי, למרות הסיטואציה הנפיצה, השכילו הצדדים לשמור על כבוד הדדי. מינון מדויק של שירים חופשיים ופרחים - מחד, וקדיש בהברה חסידית כבדה ופרקי תהלים - מאידך. דומני שזוהי הדרך היחידה לגשר על הפערים בין עולמות כל כך שונים. לאחות, ולו במעט, את הלבבות השבורים משני הצדדים. לבבות הכמהים להכלה, להבנה, למעט נחמה. ____ קברן נחוש ירד במורד הסולם אל מעמקי הבור. יודע הוא את מלאכתו, בקי ורגיל בה. דקות ספורות חלפו, ומאסתי נותרה רק ערימת עפר. נזכרתי שבילדותי פחדתי מאד מהחושך, ממקומות סגורים. דמיינתי תמיד את העפר שייכנס לתוך עיניי ונחיריי בקבר אחרי שאמות. עתה, עומד אני בצדה של ערמת חול, ואשה יפה טמונה בצדה השני. הצד הלא נכון. טורים של מצבות מצוחצחות ניבטו אל מול עיני. פרחים יפהפיים במגוון צבעים קישטו אותן. שמש של בין הערביים צבעה את המקום בצבעים זוהרים ורומנטיים. אוי, הדיסוננס. מטרים ספורים מהיופי הזה נמצאת אשה יקרה. לבד. בחושך. בצד הלא נכון של החול.
[פ"ב ]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2016 10:25 |
|
| |
על קובץ 'עושה כרצונו' , פ"ב
בבית הורי שתי תמונות היו ועודן תלויות, זו לצד זו, על הקיר בסלון. באחת "החפץ חיים", בשנייה "הבית ישראל" מגור. את החפץ חיים אין צורך להסביר. אותו תוכל למצוא כמעט בכל בית דתי, מגזר ועדה - רבן של כל בני הגולה היה. הבית ישראל לעומת זאת נמצא שם כי סבא היה חסיד גור. לא ממש עד הסוף, ספודיק הוא לא חבש וגם "התקנות" הכה מדוברות כעת לא ייושמו בביתו, כך אני משער. אך הוא עדיין הקפיד לשמור אמונים לדרך בית הוריו בורשא. כנראה שאפילו ביתר שאת אחר שהחסידות כמעט והוכחדה בימי השואה. היה לו את הרבי שלו והוא חש השתייכות לחצר החסידית. אבי ז"ל ואחיו יבדל"ח גם את הקשר המסוים ההוא, כמו בהרבה מאוד משפחות חסידיות אחרות לא המשיכו. הם שכבר למדו בישיבות ליטאיות, שינו לבושם והנהגותיהם. כנראה שגם סבא רצה בכך בסופו של דבר מסיבותיו שלו. כך שלנו, דור הנכדים והנינים ובני הנינים, מה שנותר מאותה מורשת גורית, זו אולי רק תשלובת נוסח ספרד בתפילה ונוסח אשכנז בקשר התפילין כמנהג גור. אך מסבא ז"ל עצמו נותרה לנו מורשת ענקית. והיא דווקא קשורה בעבותות יותר לשכנו של לסלון של הבית ישראל הרבי של סבא- מורשת החפץ חיים. סבא לא היה מדבר לשון הרע. מעולם. אף פעם ובשום מצב שהוא. באנטוורפן שם התגורר במשך שנים ארוכות קודם נישואיו וגם אח"כ כשנשא את סבתא ז"ל עד פרוץ מלחה"ע השניה, היו מכנים אותו הכל "רעב אל'ה בעל הלשון הנקייה". פעם בשולחן השבת בניו, אבי ואחיו ריכלו על אחד ממוריהם בתלמוד התורה. סבא העיר להם וביקש מהם להפסיק. כאשר המשיכו לרכל נטל סבא את צלחת המרק ועבר לאכול במטבח. סבתא ניסתה לשכנעו לחזור בהבטחה שהילדים לא ישובו לסורם, אך הוא סרב בתוקף. "בהלכה כתוב שחובה להתרחק מלשון הרע כמו מאש בוערת כשהתוכחה אינה מועילה" אמר לסבתא, ואת סעודת השבת סיים שם על השולחן הקטן במטבח. מאז לא נשמעו יותר לשון הרע ורכילות בסעודות המשפחתיות, וסביר להניח שגם באופן כללי הרבה פחות בין ילדי הבית. "אתה מוכרח לקרוא את הספר שכתבה, זה רץ עכשיו בכל מקום", הוא דחק בי. ואכן, בקליק אחד קטן ומהיר הורדתי את הספר. ומאז הוא ממתין שם בתיבת ההורדות שרק אלחץ עליו ואקרא "הכל". את כל הכאב והכעס והתסכול והיאוש. אבל גם את כל העדויות המפורטות עד דק והסיפורים האישיים שהיו או שלא היו, זאת לא נוכל כבר לדעת לעולם, ואת כל האשמות המשתלחות כאש בוערת. את כל אותה רכילות מושכת כל כך אך אסורה בתכלית ומשחיתה כל כך. ועכשיו סבא מסתכל עלי מלמעלה, וגם אבא שבכל פעם שדיברנו לשון הרע היה מזכיר את הסיפור ההוא שלהם עם סבא, וגם החפץ חיים מסתכל עלי, וגם אלוקים. וכן גם אסתי ז"ל עצמה מסתכלת. ומחקתי את הקובץ.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2016 11:36 |
|
| |
'שבע עצות לחיים בעולם מידרדר'
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2016 13:43 |
|
| |
ידוע שהרבי הנוכחי של גור התקין תיקון גדול ללמוד כל יום "שמירת הלשון" חוק ולא יעבור...
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2016 08:27 |
|
| |
קראו את ההספד קורע הלב של רינה אריאל, אמה של הלל ז"ל, שנרצחה אתמול בקריית-ארבע: אבא, איך מספידים ילדה בת 13 וחצי? יש פה אבא, יש פה אמא, תגידו — מה המילים שבהן מספידים פרח, נשמה טהורה, ילדה עם עוצמה, ילדה יפה. החטא היחיד שלך, הלל, הוא שהיית כמעט מושלמת. ילדה כמעט־כמעט מושלמת. לא רצית כלום. לפני 13 שנים וחצי, אחרי הרבה אתגרים וניסיונות, זכיתי ללדת אותך. מאז היה אור בחיי. היה לך כתר של אור, הלל. זכיתי שאת הפכת אותי לאמא. 13 שנה וחצי, אבא, נתת לי פיקדון, ואני מחזירה לך את הפיקדון באהבה, באמונה. קח אבא, קח את הפיקדון שלי, אבל תדע לך: הללי הגיעה עד כיסא הכבוד. אבל אבא, צפוף שם. אנשי קריית־ארבע צופפו את המקום. אין עוד מקום, אבא. אין עוד מקום. אני מתחננת שהלל תהיה הקורבן האחרון. די. אשר למעלה, ויעקב למעלה, וכולם, והחבר'ה הטובים, ועכשיו גם את. אבא, קח אותה. שרה אמנו, תחבקי אותה, כי אני אמא ולעולם לא אוכל לגעת בה. ומרים, קחי את התוף, תפני לה קצת מקום ליד כיסא הכבוד, שהלל תוכל לרקוד. ורבקה, ורחל, ותמר, ואסתר — תחבקו את הלל שם למעלה. צפוף, אבא, אבל קח אותה. אני עשיתי כמיטב יכולתי. הלל זכתה באמא ואבא, והאחיות ושירה וכנה, ושום דבר לא היה ברור. ועכשיו היא זוכה בך, ובאברהם וביצחק וביעקב. תדאג לה, אבא'לה, אני החזרתי לך. התפקיד שלי הסתיים, אבל אני לא יכולה להסתפק בזה. אני עומדת כאן, בתוך הלב הכואב שלי, ואני פונה אלייך, האמא הערבייה המוסלמית ששלחת את הבן שלך לדקור. אני חינכתי את הבת שלי לאהבה, ואת והמחנכים שכמותכם, ערבים מוסלמים, חינכתם לשנאה. לכו. תעשו בדק בית. אנחנו חזקים. אנחנו כאן. נצח ישראל לא יישבר, אנחנו נעלה בקודש בעזרת השם. אנחנו נמשיך, הללי, חורבן הבית שלי נעשה, מתוקה שלי, אבל אלוקים נתן לנו כוח להמשיך להתיישב בהר הזה, לשאוף לבנות את בית השם. כל האיסלאם לא ינצח. אני פה אומרת להללי: להתראות, מתוקה. קחי חיבוק אחרון של אמא. אבא, המשלוח הגיע. אני את התפקיד סיימתי, אבא. שמע ישראל, קח אותה. * rel="async" collapsed_comments"="" method="post" data-ft="{"tn":"]"}" action="https://www.facebook.com/ajax/ufi/modify.php" id="u_jsonp_2_1d" style="margin: 0px; padding: 0px;">
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2016 02:44 |
|
| |
כשעברתי לקרוא לאלוקים 'אלוהים' זה לא נבע מזלזול, די נמאס עלי הקטע שהוא"זה שאין לנקוב בשמו" המאיים. וגם התחלתי להזדהות עם הבדידות והשעמום הנוראי כשאתה אין סופי ומוחלט כזה ואין לך שום מקום לברוח אליו. ותאמת, נראה לי שגם הוא הבין שאמנם הוציאנו ממצרים וקרע לנו את הים ונתן לנו את תורתו, אבל הבצלים...השומים, סיר הבשר, הדגים בחינם...ההפוך בקופיקס וכאלה, וזה כמו שאתה מבין שאמנם שור שנגח את הפרה בקאבר וולוז'ינאי עם נגיעות של סיידער מוסער זה נחמד והכל אבל יש חיים ובהם יש שאלות קשיים תשוקות ופחדים שדורשים יחס מענה ומשמעות. אז אתה מתחיל גם להתפלל בהברה ספרדית, בסבבה. והכל טוב ויפה עד היום בבוקר כשהחזירו את ספר התורה לארון, והיה שם איזה ילד שצעד מסוף בית הכנסת במהירות כדי להספיק לנשק את ספר התורה, והוא עשה זאת בכזה חן ומתיקות שממש חזו בניי חביביי. ואילו אני, כשהספר תורה עבר לידי הרגשתי חסום ואטום, ולא נישקתי. וזה עצוב. כי בסופו של יום, מה נשאר לנו חוץ מחיבוק עייף ונשיקת לילה טוב?!... (ברוך מרדכי, פ"ב) נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2016 10:42 |
|
| |
גור – ניתוח – ולקח פרשת וינשטיין מספרים, שכאשר נהג האדמו"ר ה'בית ישראל' לצאת לטיולו היומי ברחובות שכונת גאולה, פגש לעתים בבחורי ישיבת 'חברון', המטופחים והמבושמים, ונהג להגיב כלפיהם: "פוי, שטינקט ווי א מיידל" (מסריח כמו בחורה). הסיפור מלמד על אדמו"ר שלקח קשה את טראומת השואה, בה איבד כל משפחתו, ומאז החל לקדש מלחמה למען ה'קדושה' בישראל, קרי התרחקות קיצונית ממיניות. אינני רוצה להיכנס למישור הפסיכולוגי האישי שלו, אבל כל ימיו הטיף בתחום זה לחסידיו, שבאורח פרדוקסלי הלכו והתרבו בשנות השישים והשבעים. גור היא קבוצה עם פרדוקס לכאורה, לכן היא מעניינת. מצד אחד אנשיה נטועים היטב בעולם הזה, בפוליטיקה, בעסקים, בניהול, ממולחים ומהירי מחשבה, חריפים וחרוצים. מצד שני, יהדותם מכילה גדיעה של ענף מרכזי בחיי האדם: המיניות. לכאורה נראה שמדובר בתת-מגזר חרדי שיש בו מרכיבים מרנינים למדי, רובם אנשים עובדים התורמים לכלכלת המדינה, נשותיהם דעתניות למדי, כותבות עברית משובחת, צרכניות מותגים, ומנהלות משקי בית בורגניים בטוב טעם. כל אלה ממש לא עונים להגדרה של 'חסידות סגורה'. מאידך, מחסידות זו יוצאים הסיפורים הנוראים ביותר של שלטון החברה ביחיד, באשה, ציות ללא פשרות, כוחנות ודורסנות של האינדיבדואל. איך מבינים את זה? ההסבר נעוץ בסוציולוגיה. זו חסידות שמאופיינת בהתנהגות קבוצתית אחידה למדי, השפעת החברה על הפרט בולטת מאד, בהליכות, במנטליות, בשיח ובהתנהגות. זו חסידות שמצטיירת כדבוקה גברית הדוקה ופטרנליסטית, מרפק אל מרפק, כתף אל כתף, שילוב ידיים מול כל העולם, הרבה מאד גבריות (אותיות גר"ב), הרבה מאד התכנסות (מכנס), והמכנסיים – בגרביים ולא בכדי. יש בה לכידות בולטת, מעין משמעת צבאית, סודותיה הפנימיים הם סודות צבאיים, ניגוניה 'מארשים' צבאיים. אנשיה משדרים דחיפות, קוצר רוח, 'שארפקייט' בלשונם, תנועות חדות, הליכה מהירה, ידיים מאחורי הגב, עיניים מושפלות, דיבור נחרץ וקצר בלי הקדמות, שפת השטיבל הקשוחה היא שפתם גם ברחוב, בבית ובחדרי חדרים. מהירי מחשבה ומאיימים ברמיזה, זכר לשנינותם של ראשוני השושלת שהנהיגו את כל העדה באמצעות רמזים, מבטים, חצאי מילים. וכאן מגיעה ה'יידישקייט', קרי ההרחקה מן המין הנשי בתכלית הריחוק. חומה בינם לבין ה'יידענע', כינוי פטריארכלי נבזי למדי כלפי היהודיה המלווה את כל חייהם. ביום שנעשה הגוראי בר-מצוה הוא מגוייס לכל החיים לצבא ההגנה על המורשת והיידישקייט. נרכש עבורו כובע רחב שוליים בו יסתיר את מבטו מפני בנות המשפחה עימן שיחק עד אתמול. כל ה'יידענעס' עכשיו מעבר להרי החושך. אין הדהוד נשי בחייהם, רוך אסור מן התורה, חיבה אסורה מן היידישקייט. הם מדברים בעברית צחה ומהירה, ומנגד ססמאות הקרב נשתמרו ועודן מושמעות רק ביידיש פולנית קדושה. הגבריות המשימתית מן השטיבל נישאת על כתפי ה'קוזק' הגוראי גם אל המרחב הביתי, גם שם עליו להיות עטוי במעיל שחור ביתי מיוחד, לבל ישכח את תפקידו, מנין בא ולאן ילך עם תום משימות הבית. הנשים קולטות רק הד רחוק מעולם הגברים, מן היידיש, מן הקודים וההוראות. באחוות נשות-לוחמים אופיינית, הן תתכנסנה במרחבים נשיים כאשר הגברים ב'ביסמדרש' בימי חג ומועד, בפאות נכריות ובלבוש אלגנטי הן תענינה, תהנהנה, תבצענה, תכנענה, תגוננה, בגוף שלישי-רבים-נקבה-עתיד, בגוף מרוחק. אז מה עושים גברי גור עם עודף הטסטוסטרון הזה? הכל. באמצעותו הם משיגים כל דבר בחברה החרדית, כל משרה ציבורית, כל מבנה, כל תקציב, כל מפלגה וכל עמדת כוח הדרושה להם, מבית ומחוץ. באמצעותו הם יזיזו ענינים, יפתחו עסקים, ינהלו מערכות כספיות, ארגוניות, חינוכיות ופוליטיות. יתייצבו אל הדגל, אל הדחיסות גברית וה'שטופען' (דחיפות) בכל אירוע בו יופיע רבם, יגנו עליו כחומה בצורה, יגנו על עצמם מפני גופם, על גופם מפני גוף נשותיהם, ועל עיניהם ורוחם מפני כל מה שאינו 'יידישקייט'. חצרות חסידיות רבות מתאפיינות ביחסי הגומלין הללו שבין חיי החולין והפרנסה במשך ימות השבוע, לבין השבת הקדושה בצל קורתו של הרבי. זה משלים את זה, חווית ההסתופפות והמטען הרוחני שמקבל היחיד בשבת, מאפשרים לו את השהות המרוחקת מן האוירה החסידית במשך ימות השבוע. בגור זה נראה לי יותר מוקצן, ה'ארציות' של ימות השבוע חזקה יותר, ומנגד הטוטאליות של חווית ההשתייכות והנאמנות לחצר מועצמים יותר. זה פשר הפרדוקס. כנגד החופש האישי בתחומי העבודה והעסקים, הם מצויים תחת סט של תקנות מחמירות לא רק בתחום המיני, כי אם בתחומים שונים ומגוונים, כגון בהגבלת ההוצאות לשמחות, בבחירת מקום המגורים ועוד. מרכז השליטה בירושלים, הרבי וה'גנרלים' שסביבו, עוסקים ללא הרף ב'משמוע' עשרות אלפי החסידים ובני משפחותיהם. חשבתי רבות למה פרשיית אסתי וינשטיין עדיין מעניינת אותי. אולי הזדהות יתרה עם סיפור קורע לב של מישהי בת גילי, שהיתה שרויה בין עולמות כה שונים ומרתקים. יש כאן מה ללמוד, כיצד גישרו עמה הוריה, ומי שלא גישר – מדוע ואיך לא צלח הגישור. בהלוויתה התרחש ממשק מרתק ונדיר בין חרדיות לחילוניות. לא חדר המיטות מעניין אותי, כי אם המשחק הזה של פנים וחוץ, דרמה, דעות מכאן ומכאן, כאב פרטי וכאב קבוצתי, מה טיבה של גיבורה שמתה בקרב הפרטי שלה לאחר שהפכה אותו לציבורי, ומהי תגובת הציבור לכך משני צידי המתרס. שני כיווני הדחקה חרדיים נמצאו בפרשה זו: הראשונה היא הבכיינות החרדית הישנה והטובה. פובלציסטים חרדיים שלא פספסו את ההזדמנות להפוך את הפרשה להתגוללות על "כלל הציבור החרדי", ולתקוף בהתאם באמצעות כלי הביטוי שלרשותם. השניה, היא התגובה האוטומטית של רבים: 'מדובר בטרגדיה אישית, סיפור מורכב, עזוב'. ובכן, אם יש לקח מהסיפור הזה, הוא בעיקר במישור הקולקטיב הקרוב ביותר אל החלל. לקבוצה אידיאולוגית אין פריווילגיה להסתתר מפני ביקורת. אסתי ז"ל היא קורבן של 'כת' כהגדרתה, שלא הותירה בידיה שום ברירה. מתוך אהבתה לאלוהיה, כפי שחונכה להבינו, ומתוך רגשותיה האימהיים כלפי חינוכם התקין של ילדיה הותירה אותם בתוך החסידות מתוך שחשבה שזה מה שטוב להם. היא גם לא נימקה להם את המהלך, משום שלדבריה ההסברים יפגמו בטהרתם של הילדים ובמטרה שלשמה היא מותירה אותם שם. אלא שהתוכנית נכשלה. לא היא ולא ילדיה עמדו בזה. לפיכך, יש לומר בקול רם וברור: היא, ילדיה, בעלה לשעבר, כולם קורבנות של שיטה. נכון, ישנן חסידויות נוספות בהן יש תקנות מחמירות בתחומים אישיים, אבל אין כמו חסידות גור לשליטה קיצונית על כל איש ואשה החיים בתוכה. כוחה של הכת מהלך אימים הן על חבריה והן על פורשיה. חבורת הגברתנים המתוחכמים ידאגו שגם אם תבחר מישהי לצאת מן הכת, לא תצא בשלום. עוד יש לזכור, כי הנושא נדון רק באתרים החרדיים ב'אינטרנט הטמא', מאות אלפי חרדים וחרדיות שמעו על הענין רק במעורפל, יחד עם ההסתייגות שהסיפור מכוער ומלא 'תאוות', ושאין לעסוק בו והשם ירחם. נפש חולה הלכה אחר תאוותיה וזה לא ממש מענינינו. צו השעה הוא להמשיך, להתגבר ביראת שמים, ההגבלות והתקנות, להדק מנגנון, לבצר את המבצר. התוצאה: איש לא ישמע את קולן של הנשמות הכלואות שם עדיין, עד ליום מר ונמהר, שלא יבוא. כך כותבת אסתי בסיום ספרה: "רציתי שניפגש, שנהיה בשבתות כשרות למהדרין אצל ההורים שלי, אבל הרחיקו אותם ממני באכזריות. לאבא שלהם לא אכפת היה שיגזרו אותם לשניים, ולי לא נותר אלא למסור אותם באהבה למקום ששם ידעתי שיהיה להם ביטחון רב יותר. ספגתי לאורך שנים מכתבי נאצה מתינוקות, מילים קשות ונוראיות, כעס שמתנקז אליי בטירוף. וקיבלתי על עצמי באהבה את כל הקללות והגידופים, אחת מתוך זוג. אמא בלבד, כדי שיישאר לילדים היקרים שלי אבא 'מושלם'. נשארתי ה'משוגעת' היחידה, ואני גאה בזה בכל מאודי, למרות המחיר העצום ששילמתי. ...מיאנו להבין שחייבת להיות סיבה מספיק מוצדקת שאמא כל כך טובה ומסורה, מחליטה לעזוב ולא מספרת את האמת על מה שקרה... לא שכחתי אותם לרגע. התייעצתי עם טובי הפסיכולוגים ועשיתי כפי שייעצו לי: הנחתי להם, לתקופה. עד יעבור זעם. אבל הזעם לא עובר. הכעס שלהם הולך וגובר עם השנים ואני מקבלת דרישות שלום שאין שום פריצת דרך, שתוביל לרצון שלהם להבין מה קרה". קשה לשפוט. אסתי חמלה על נשמות ילדיה, אבל המסקנה המתגבשת היא שכנראה חמלה שאינה מותאמת לאמת הפנימית שלך אינה חמלה, היא רק מודחקת, ולבסוף הכל מתפוצץ בקול רעש גדול בצורת חיבור ספרותי נורא בסגנון 'תמות נפשי עם פלישתים'. בביקור ה'שבעה' שוחחתי עם בן זוגה של אסתי, והוא סיפר עד כמה היה לה חשוב לחולל רעידת אדמה בישראל, כזו שתניע את כל אמות הסיפים, והיא הצליחה, וכולנו עכשיו עובדים אצלה, לא משנה אם דעתנו כזו או כזו. ברוב ייאושה היא בקשה לבוא חשבון עם אנשים חיים, שאין להם דרך להתגונן אם לא באמצעות חילול כבודה וזיכרה, והיא הניחה שהם לא יעשו זאת. כדור השלג עוד עלול להמשיך בגלגוליו, אם לא יטופל היטב עכשיו, וייעשה כאן תיקון גמור. אינני יודע איך, וכולי תקווה שמעז ייצא מתוק ותעלה ארוכה לנפשות כלואות ומעונות כמותה. רק מי שחומל על עצמו הוא החומל גם על אחרים. לעתים החמלה היא לבוא חשבון בזמן אמת ולא להדחיק, כי מחיר ההדחקה עשוי להיות חמור יותר ולהשמיד את כל המעורבים. אסתי המסכנה הכניסה את עצמה למקום בלתי אפשרי, לגיהינום עלי אדמות, רק משום שבחרה שלא לנצל את זכות האפוטרופסות, שלא להסביר לילדיה מדוע נטשה, רק לגונן עליהם ועל האיש שהרס את חייה. היא שרדה רק ברמה של חיה פצועה, את נפשה הצילה, אבל רק לזמן מוגבל. זו הטרגדיה. לכל בעיה ולו הסבוכה ביותר יש פתרון, אם רק תטופל נכון, עם עזרה נכונה, עם מבט פנורמי על כל התרחישים האפשריים, עם חמלה אמיתית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2016 11:53 |
|
| |
כתב 'מתפעל' :
"אדמו"ר שלקח קשה את טראומת השואה, בה איבד כל משפחתו, ומאז החל לקדש מלחמה למען ה'קדושה' בישראל, קרי התרחקות קיצונית ממיניות. אינני רוצה להיכנס למישור הפסיכולוגי האישי שלו, אבל כל ימיו הטיף בתחום זה לחסידיו, שבאורח פרדוקסלי הלכו והתרבו בשנות השישים והשבעים". כמה עיוורון ובורות בדברי טיקוצ'ינסקי. ענין הקדושה כידוע וכמפורסם לכל, החל אצל מרן הבית ישראל זצ"ל בצעירותו בפולין. בלי כל קשר לשואה. ה"פרדוקס" שלא היה ולא נברא, הוא אך ורק מחוסר הבנה בסיסי, וכי הרבי רצה למנוע מצוות פרו ורבו? כל שרצה הרבי שיהודים יתעלו מעל הבהמיות הטבועה בנו כבני אדם, טפח מעל הקרקע, ללדת ילדים בקדושה וטהרה, ומנין לקח את זה? פשוט מאד, כך זה מופיע בשו"ע. והשו"ע כמה מפתיע, לא נכתב בגור. לא היה יהודי שהשכיל להבין נפש הנשים כהרבי הבית ישראל, בכל ההדרכות הדגש היה שהאשה צריכה לקבל מהבעל את כל תשומת הלב שבעולם, אהבה, הערכה, פינוק, וחברות אמת. ועם כל זה, לא לרדת לגשמיות ונהנתנות לשם הנאת הגוף בלבד, לזכור שאנחנו יהודים שמצווים לקדש את הגשם. זה הכל. כנראה שהיו אברכים שלא השכילו ליישם את תורתו מבלי להפוך לקרים לנשותיהם וזה חבל מאד ועצוב מאד. אבל אנא אל תבזו את זכרו הטהור של קדוש ישראל, עליו ניתן להמליץ, בנות ישראל אל מרן הבית ישראל בכינה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2016 11:57 |
|
| |
יורשה לגחך הבין את נפש הנשים??? לקנות אשה בתכשיט ובמיני חסידי? ומה עם הוא בבגדו והיא בבגדה יוציא ויתן כתובה?
ואת נפש הבחורים הוא כן הבין, משטר צבאי + תחקירי יידישקייט נחשבים כהבנה?
תוקן על ידי צופרהנעמתי ב- 04/07/2016 12:02:40
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2016 15:57 |
|
| |
"בביקור ה'שבעה' שוחחתי עם בן זוגה של אסתי, והוא סיפר עד כמה היה לה חשוב לחולל רעידת אדמה בישראל, כזו שתניע את כל אמות הסיפים, והיא הצליחה, וכולנו עכשיו עובדים אצלה, לא משנה אם דעתנו כזו או כזו. ברוב ייאושה היא בקשה לבוא חשבון עם אנשים חיים, שאין להם דרך להתגונן אם לא באמצעות חילול כבודה וזיכרה, והיא הניחה שהם לא יעשו זאת."
האם סביר לשפוט אדם ולומר עליו שהרג את עצמו אך ורק (או אפילו גם) בשביל לפגוע באחרים שהשאיר מאחוריו?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2016 05:19 |
|
| |
מאת : אריאל הורוביץ, בית אבי חי
הלקח מהתאבדותה של חסידת גור לשעבר אסתי וינשטיין שיצאה בשאלה לאחר שנמנע ממנה לראות את בנותיה, ככל שקיים כזה, אינו מתמצה בזעזוע אוטומטי מצורות חיים אחרות, אלא צריך לכלול גם את ההכרה בזכותם של בני אדם לחיות על פי אמונתם ותרבותם ב-1978 פרסם חוקר הספרות אדוארד סעיד את ספרו "אוריינטליזם". הספר, שחולל מהפכה בדיסציפלינה האקדמית של לימודי המזרח התיכון, והשפיע גם על תחומים כגון חקר הספרות ואנתרופולוגיה היה שנוי במחלוקת מיד עם פרסומו. התזה הבסיסית של סעיד הראתה כיצד השליטה של המערב במזרח בעידן הקולוניאלי לא היתה שליטה פוליטית וכלכלית בלבד, אלא גם שליטה תרבותית: באמצעותה, כונן המערב את המזרח כמושג תרבותי, שהוא מעין ורסיה המנוגדת לו עצמו; תמונת ראי של כל מה שהמערב לא רוצה להיות – נחשל, לא מתקדם, יצרי ופראי. השיח המערבי על אודות המזרח, לכן, לעולם אינו שיח "ניטרלי". זהו שיח פוליטי, אידיאולוגי, שמעצם התקיימותו יוצר היררכיה בין שתי נקודות מבט תרבותיות שונות. השיח הציבורי בכלל והתקשורתי בפרט סביב התאבדותה של אסתי וינשטיין, חסידת גור לשעבר ששמה קץ לחייה שנים לאחר שהתנתקה מן החסידות וממשפחתה החרדית, מזכיר במשהו את תהליכי השליטה והכינון שתיאר סעיד. הטקסט האוטוביוגרפי המצמרר שהשאירה וינשטיין אחריה מופץ בימים האחרונים ברשתות החברתיות, ומספק לישראלי מן השורה היכרות קרובה עם 104 הנורמות המיניות המחמירות של חסידות גור, החל מהאיסור לומר "אישה" (או "בחורה", או "ילדה") ועד תקנות שנתפסו בציבורים אחרים כאבסורדיות, כגון האיסור להשתמש בשמפו מסוג "הוואי". במסגרת השיח הזה, ברור מי לוהק לתפקיד הרעים: חסידי גור משעבדי הנשים המנכרים והמתנכרים. לא זו בלבד אלא שהמציאות היומיומית של החסידות אף גבתה את חייה של וינשטיין והביאה אותה לשלוח יד בנפשה, לאחר שנמנע ממנה לראות שש מתוך שבע בנותיה בעקבות יציאתה בשאלה. אך את הטרגדיה הזאת ניתן להבין גם מפרספקטיבה אחרת לגמרי: מפרספקטיבה של חברה ישראלית מערבית שאיננה מכירה לעומק את ההקשר שבו נוצרו הנורמות החברתיות של חסידות גור, אך זה לא מונע בעדה מלתפוס אותן ככלי לדיכוי ולשעבוד נשים, וזאת מבלי לכבד את התיאולוגיה שעומדת מאחוריהן; חברה שמבקשת – באמצעות הוקעת מה שהיא רואה כהשפלה והחפצה – לכונן את החברה החרדית כאחרת וכזרה, ואילו את החברה הישראלית המערבית כנאורה ומתקדמת לעומתה, אף על פי שתופעות כמו החפצת נשים (שלטי חוצות ועליהם נשים שאינן אלא אובייקט מיני שמטרתו למכור מוצר), הפלייתן (פערי שכר בין גברים ונשים) והפרדה בין אמהות לילדיהן (מהגרות עבודה שלא רואות את משפחתן במשך כמה עשורים בעוד שהן עובדות בבתים ישראליים) – כולן רווחות בחברה הישראלית כדבר שבשגרה. באמצעות הוקעת המקרה הקיצוני, מצליחה החברה המערבית לכונן את עצמה כמוסרית ומתקדמת ולרחוץ בניקיון כפיה.
הפרישות איננה יותר נחלת האליטה הרעיון של פרישות מינית, מסבירה ד"ר נאווה וסרמן, מחברת הספר "מימיי לא קראתי לאשתי: זוגיות בחסידות גור" שראה אור בשנה האחרונה, קיים בחסידות מימים ימימה, וביתר שאת אצל רבי מנחם מנדל מקוצק, שחסידות גור הוקמה על ידי תלמידו. "הרבי מקוצק סיפר כיצד הוא הזמין אליו בחורים צעירים בשנה הראשונה לנישואיהם, כדי לעקור מהם את התאווה המינית", אומרת וסרמן, "חסידות גור, שנוסדה רק במחצית השנייה של המאה ה-19, אימצה את הרעיון הזה. מה שמעניין הוא שלאורך כל שנותיה של חסידות גור על אדמת פולין, היה ברור שהפרקטיקות הללו חלות רק על האליטה הרוחנית של החסידות. ברגע שחסידות גור מגיעה לארץ, האדמו"ר של גור, ה'בית ישראל', החיל אותן על כלל הציבור. זה יכול להיות תולדה של השואה ושל הקמת מדינת ישראל, רצון להגביה את החומות אל מול החילוניות ולהתבדל ממנה, או להציב את החסידים כשליחים בעולם שחרב. היום, בכל אופן, הנורמות הללו מחייבות את כל החסידים".  לוויית אסתי וינשטיין (צילום: אבי דישי) |
את הנורמות המיניות המחמירות מכנה וסרמן "קרבה מרוחקת", והיא מסבירה אותן כהתגלמות ביטויים של 'קדושה' – שם קוד לפרישות מינית – בחיי היומיום של החסידים, וזאת בארבעה מישורים: בין החסיד לבין עצמו, בין החסיד לבין גברים אחרים, בין החסיד לבין נשים אחרות, ולבסוף – בין החסיד לבין אשתו. "החובה היא לשמור על מרחק גופני ומרחק רגשי", מסבירה וסרמן, "וזאת כדי לא להישאב למקום המיני, כדי לא ללכת שבי אחרי היצר. זה דבר שמייחד את חסידות גור מחסידויות אחרות. בהרבה חסידויות יש ערך של קדושה, אך הן מדברות גם על הכבוד לאישה, על חשיבות הקשר אתה. בגור, לעומת זאת, מדברים לא רק על מרחק גופני מוקפד עם הרבה סייגים, אלא גם על מרחק נפשי שצריך לשמר אותו". יש בחסידות גם עמדה ביקורתית נדמה שאחד הדברים שנשכחו במסגרת השיח על התאבדותה של וינשטיין היה העובדה שמדובר במקרה קיצוני, יחיד כמעט מסוגו. יהא זה בלתי אפשרי כמעט להיכנס לנבכי נפשו של אדם, להבין מה מביא אותו ליטול את חייו; בהקשר הזה, ההעמדה האוטומטית הרואה בבחירה בהתאבדות כמפלט הבלעדי של אדם נורמטיבי מציפורניה של חסידות אימתנית נראית קלושה. לא מעט יוצאים בשאלה, גם מקרב העולם החרדי הקיצוני, מצליחים לבסס חיים חדשים בעולם החילוני, לבנות את עצמם מחדש ולחיות באושר. האם הרעים בסיפור הזה אכן רעים כפי שהם מתוארים? ההעמדה האוטומטית של הטובים מול הרעים משכיחה כמה דברים. ראשית, היא מפספסת את המורכבות של סיפורה של וינשטיין, כפי שהיא עצמה משרטטת אותו ב"עושה כרצונו", הטקסט האוטוביוגרפי שכתבה ומופץ ברשת בשבוע האחרון. מבין עמודיו של הטקסט הזה, הקשים לקריאה, ניכר הקונפליקט של וינשטיין עם תקנות הצניעות כבר כשהיתה חסידת גור מן המניין. כך, למשל, בסצנה שבה וינשטיין פונה לבעלה ושואלת האם היא יכולה לנשק אותו – הפרה בוטה של התקנות – היא מתארת כיצד הוא מתלבט האם להיענות לבקשה, ובינה לבין עצמה אומרת: "אלוקים, תעזור לי! אני הולכת 'לעשות את זה', תדאג בבקשה שהוא לא יכעס, שלא ירוץ לרב להלשין אותי (כך במקור – א"ה), לספר עליי שאני פרוצה, מנסה להפר את ה'תקונעס' [התקנות] של גור". בסוף, אגב, בעלה של וינשטיין נעתר לנשיקתה. מדובר אם כן במקרה מורכב יותר מן המקרה הדיכוטומי של חסידת גור צייתנית וכנועה, שיום אחד החליטה שנמאס לה. במובנים רבים, זהו סיפור על אישה שחשה את המתח בין הקודים המחמירים של החברה שבה היא חיה לבין רצונותיה הטבעיים; אישה שמנסה, מתוך החברה הסובבת אותה, למתוח את הגבולות הפנימיים של אותה חברה, לבחון את הגבולות ולעתים גם לחצות אותם, ביחד עם בעלה.  כתובת "גור החוצה" בשכונת מאה שערים בגנות החסידות (צילום: אורי לנץ) |
שנית, ההעמדה האוטומטית של הטובים מול הרעים משכיחה את העובדה שמשפחות רבות בחסידות גור חיות את חייהן באושר, מתוך תודעת שליחות בקיום המצוות בכלל והנורמות המחמירות בפרט. קשה יהיה לטעון שמדובר כאן בסך הכול ב"תודעה כוזבת" של נשים חרדיות – טענה פטרנליסטית בפני עצמה. "חסידות גור מורכבת מהמון סוגים של אנשים", אומרת וסרמן, "יש אנשים שמזדהים לגמרי עם תקנות הפרישות; יש אנשים שמזדהים, אך יש להם עמדה ביקורתית שלא פוגעת במחויבות שלהם; יש אנשים שיש להם עמדה ביקורתית שכן פוגעת במחויבות שלהם, וכן הלאה. אבל כך זה בכל חברה. לא צריך לפחד מלהגיד את זה – בשום חברה אף אחד לא תמיד מרוצה מהצורה שבה הוא חי, ובכל חברה יש מפגש בין האידיאולוגיה לבין האדם הפרטי עם האישיות שלו". "החסידות הולכת על חבל דק" וסרמן לא ממהרת לקשור בין המחקר שלה על חסידות גור לבין התאבדותה של אסתי וינשטיין. "המקרה הזה כל כך מורכב וסבוך", היא אומרת, "ואני לא בטוחה שדווקא הסיפור הזה, שהוא יוצא דופן כל כך ויש בו פרטים מוזרים, הוא זה שצריך לייצג את מה שקורה בתוככי החסידות. אני כן חושבת שכל חברה בריאה צריכה להיות רגישה למה שקורה אצלה, ולשאול את עצמה כל הזמן איך היא תומכת במי שנפגע. הייתי רוצה לראות את זה בכל החברות בישראל, לא רק בגור. אני יודעת שבגור יש כל השנים מחשבה מה לעשות עם אלה שנושרים, שלא רוצים יותר להיות שייכים לגור – איך להתנהג איתם, איך לעזור להם, איך לבוא לקראתם. "החסידות הולכת על חבל מאוד דק – רצון לא לשבור את המסגרת האידיאולוגית, מצד אחד, ומצד שני, ניסיון להתאים את עצמה לדור ההולך ומשתנה. אבל אם אנחנו צופים שבגלל ההתאבדות של אסתי וינשטיין, חסידות גור תיטוש את ההנהגות שלה – בעיניי זו ציפייה לא נכונה. מדובר בעקרונות שעבורם הם קדושים, מחייבים, ואם יש קשיים – צריך לפתור אותם, ולא לוותר על הכול". ההכרה של מנהיגי החסידות בקושי להתאים בין העקרונות הרוחניים שלה לבין המציאות המשתנה היא הכרה חשובה. טוב לה להנהגה של קהילה שלא לנהוג באטימות וברשעות כלפי הקהילה, ומוטב לה שתאמץ חמלה, הכלה והקשבה, שאפשריות גם במסגרת אורתודוקסית נוקשה. יתר על כן: לא כל אדם מסוגל לחיות בצלה של כל אידיאולוגיה, ובכל חברה ישנם אנשים שהסדר החברתי שבו הם נתונים מקשה עליהם, חונק אותם וסוגר עליהם – ולהם מוטב למצוא את מקומם בחברות אחרות, שגם בהן יש סדר חברתי, גם אם אחר. אך הציפייה שלנו מהחברות הללו להיפטר מן הנורמות שלהן ולאמץ את הנורמות המערביות – שכאמור, גם הן לא מושלמות – היא ציפייה שאיננה מכבדת את תרבותם של בני אדם, את הרב-גוניות האנושית, את העובדה שישנן דרכים שונות ומגוונות לנהל את החיים, לעבוד את האל ולכונן יחסים משפחתיים. אם ניתן ללמוד לקח כלשהו מהתאבדותה של אסתי וינשטיין ומהצוהר שהיא פתחה לעבר החסידות שאליה היא השתייכה ושאותה עזבה מצולקת, הרי שהלקח יכול להיות לא רק הזעזוע המידי והאוטומטי מהצורה שבה בני אדם אחרים בוחרים לחיות את חייהם, אלא גם ההכרה בשונותם של בני אדם – חילונים ודתיים כאחד – ובזכותם של בני אדם לחיות את חייהם על פי אמונתם ותרבותם, מבלי שעיניים בולשות ומנוכרות תבקשנה למשטר אותם ולעקור אותם מתרבותם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2016 05:36 |
|
| |

אייל רזניקוביץלכבוד הירצייט של הרב גוסטמן זצ"ל, בעל הקונטרסי שיעורים, נרגשים לשתף במאמר רחב ויסודי במיוחד של הרב אוריאל בנר (ר"מ בישיבת שדרות) על תולדותיו (באריכות על ילדותו, החיים בוילנה והקשר לאחיעזר, באריכות על השואה, על המעבר לארה"ב, ועל הישיבה והתורה בארץ). המאמר יתפרסם בע"ה בגיליון הבא, ולכבוד הירצייט נשתף במאמר כבר כעת. אפשר להאריך רבות על דמותו הגדולה והאהובה והקסומה, אבל קטונו ופשוט נשתף במאמר החשוב והמומלץ מאוד,http://asif.co.il/?wpfb_dl=7370
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2016 09:28 |
|
| |
טוב, עם כל כך הרבה דיבורים על התקונעס של גור, ומתוך קנאה ליטאית, הנה רשימת המאפיינים של כל ליטאי (זה לא בדיוק תקונעס אבל זה גם משהו). 1. אתה חייב להיות שוינא או מחבל, ולדעת בדיוק מה יש לך נגד הצד השני. 2. יש לך שני מכשירי סלולר - אחד כשר (לטופס הרישום של הבת בסמינר) ואחד להתקשר. 3. לפחות פעם אחת ניסית במשך שעה לגלות את הקוד לרשת ה-wifi של השכנים. 4. בלי שום קשר לגילאי ילדיך, אתה בקי במחירי החיתולים בכל הגדלים ברשתות. 5. אתה שייך לפחות ל'חניכי' אחד, והמהדרין לשניים, והמהדרין מן המהדרין ייסד חניכי משלו או מכהן כגבאי באחד כזה.. 6. היית מעורב פעם אחת לפחות בדחיפות 'לשם שמים'. 7. קנית פראק לחתונה, כשקיבלת אומץ להשתמש בו - הוא כבר היה קטן עליך. 8. אתה קורא יתד של יום שלישי כי זה בחינם, אבל גם קו עיתונות כי זה גם בחינם, וגם כי אפשר לסיים במדרגות ולהשאיר אותו לשכן הבא. 9. אתה מכיר לפחות מספר של קו נייעס אחד בעל פה. 10. נכחת פעם בדין תורה, כתובע, כנתבע או לפחות כסקרן. 11. שידוכים בשיטת האלימינציה: לא מחבל, לא בעל תשובה, לא חצי חצי, לא מהישיבה ההיא, לא המחותן של ההוא, למעשה אתה נעול מראש על חתן ספציפי. 11. אתה יכול לשלוף מהשרוול לפחות עשרה ביטויים למדניים סטייל 'עציץ נקוב' אבל אין לך מושג לאיזו סוגיה הם רלוונטיים. 12. יש לך לפחות חבר אחד שמתעסק בהשקעות 'רווחיות', או לפחות שהתעסק עד שנפל - בתקווה שלא סיבך אותך. 13. עסקת בצרכי ציבור, או לפחות העסקת את הציבור לצרכך, החל ממכירת עופות 'שארית' בבית וכלה בגמ"ח לקיסמי אוזניים. 14. לפחות פעם אחת התעמקת בשאלה הלכתית משעשעת של הרב זילברשטיין. 15. אתה כופר גמור בברכות וסגולות, אבל נדחפת לקבל בוה"ה מר' חיים ותרמת לפחות פעם אחת לקופת העיר בתקווה שתפילת 40 בעלי מכולות תציל אותך. 16. הגדוילים של הצד השני "הם פשוט לא גדוילים". 17. אתה אוהב לספר תמיד למה פעם אחת לא הצבעת ג' וזה היה מוצדק. 18. בינינו, הצבעת גם אז ג'. כי אין לך מושג מה קורה בפתקים האחרים. 19. שמעת לפחות פעם אחת "יצחק אלחנן שמאלה", שרת לפחות פעם אחת "שקעה חמה", ונדחפת פעם אחת לטיש חסידי - רק בשביל לברוח אחרי 5 דקות. 20. אתה נהנה ללגלג על התקונעס וההתנהגות של אחרים.
 |
|
|
|
|
|