| נשלח ב-21/2/2013 16:14 |
|
| |
מהות הבן אדם
שבע וקצת רובדים בבן אדם, מחשבה, דיבור, מעשה מקום, כוונה – פנימיות עבודת המוח שקודם המחשבה הרעיון וההעלה בהרהור בחיתוך אותיות ותיבות, רעותה דליבה – הוא בינה ובה הלב מבין, קו כח שממנו מסופק כח החיות לאדם דרך האוכלים וקצת קו חן עניין הפרייה ורבייה. וכן עוד חמש עיניינים כלליים שהם חמשת כלי תפיסה ראיה שמיעה חוש המגע טעם וריח סך הכל 12 עניינים וקצת. 12 העיניינים האלו וקצת משתכללים בחמש קווים כלליים תורשה, התפתחות חינוך בחירה וסיעתא דשמיא היתערותה דלעלה על ההשתדלות המעט למטה מכוח האיווה לו דירה בתחתונים.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2013 19:14 |
|
| |
טלסייג
ברוך הבא אל הפורום!
הבאת דברים מעניינים מאד. האם זה משלך או משל אחרים?
אמנם ראוי היה שתעיין באשכול למשתתפים חדשים וחוקת הפורום, שם היית יכול לגלות שמשתתף חדש צריך לשלוח לקבל אישור ואז אפשר היה לעבור על דבריך ולסייע לך לעשותם מובנים יותר.
אני מעתיק קטע מדבריך שהוא חשוב מאד, וראוי לפיתוח, אבל טעון פירוש כפירוש רש"י.
ראשית אני מקדים שאני מבין שניסית לסכם את כל הפונקציות שניתן לזהות אצל האדם, ואכן דומה שכללת את הרוב ואולי את הכל.
הנה המשפט האחרון שלך מצביע על כל המקורות שמשפיעים על מהות האדם והיותנו מה שאנו, כל אחד כפי לבבו.
בתירגום לעברית יותר מקובלת, ניתן לזהות אצל האדם גורמים כמו: גנטיקה (תורשה), התפתחות (וכאן יש לפרש האם ההתפתחות רק מוציאה מהכוח לפועל את הנתון או שיש בה יותר מזה), חינוך (אבל יש עוד גורמים שנכללים בדרך כלל במה שמכנים "סביבה")
העיניינים האלו וקצת משתכללים בחמש קווים כלליים תורשה, התפתחות חינוך בחירה וסיעתא דשמיא
הנה המשפט האחרון שלך מצביע על כל המקורות שמשפיעים על מהות האדם והיותנו מה שאנו, כל אחד כפי לבבו.
בתירגום לעברית יותר מקובלת, ניתן לזהות אצל האדם גורמים כמו: גנטיקה (תורשה), התפתחות (וכאן יש לפרש האם ההתפתחות רק מוציאה מהכוח לפועל את הנתון או שיש בה יותר מזה), חינוך (אבל יש עוד גורמים שנכללים בדרך כלל במה שמכנים "סביבה").
ובתוך כל אלו פועלת בחירתו של האדם.
עוד הוספת הסבר על ה"סייעתא דשמיא" שגם היא באופן ניסי (ויש לפחות שתי הבנות, נס נסתר ונס גלוי, וראוי לבאר) ולא עוד אלא שצירפת הסבר תיאולוגי לפיו ניתן לזהות את מטרת הבריאה והיא "דירה בתחתונים" כשיטת חבד אם איני טועה.
כל זה ראוי מאד לדיון. אבל האם לא תסכים שצריך לתקן את הלשון ולהבהירו?
אולי תרצה להעתיק לך את הדברים ולשלוח נוסח אחר אלי ונחליף את האשכול?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2013 20:49 |
|
| |
זה פשוט לא מלשונו. נראה שוא בא / ביקר בשיטת חב"ד
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2013 21:19 |
|
| |
מהיכן הדברים לקוחים אינני יודע, אבל רובם אין להם דבר עם מהות האדם. חמשת החושים אינם מאפיינים את האדם, ודאי לא רביה ואכילה. תורשה מעבירה מהות מסוימת מן ההורים לצאצא, אבל אינה מגדירה את האדם ואינה מיוחדת לו. האם חתול המנסה לצוד צפור אינו מעיד על כוונה מצידו? גם פראים לחלוטין שאין להם שום 'חינוך' עדיין בני אדם הם. בעניין מחשבה ודיבור, כדאי לשים לב להגה והגות [כך גם ביוונית]. הדיבור הוא ביטוי של המחשבה. לכן הגדיר אריסטו את האדם 'חי מדבר'. התפתחות ותורשה הן ביטויים מודרניים [תורשה מתחילה להחקר בעבודתו של מנדל בשליש האחרון של המאה ה 19]. ומה עם ההבחנה בין 'טוב' ל'רע'? אולי יש כאן איזה דרוש מנוסח בצורה מוקשה [כדי להרשים? להעיד על עומק?], אבל אין כאן עיון מקצועי במהות האדם. עודד
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2013 21:28 |
|
| |
"התפתחות ותורשה הן ביטויים מודרניים" ביטוי מודרני לא הופך אותם למודרנים . דבר שהיה ונברא מאז אדם הראשון .
וברעיון לבנ"א יש 7 רבדים שהם המידות המשתלשלות מלמעלה או"ס ויש מהן לכל אחד. ואלו הן : חסד , גבורה , תפארת , נצח , הוד , יסוד , מלכות
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2013 22:17 |
|
| |
עודד,חלק מהאדם דומה לבהמה-אי אפשר להתחמק מכך.לכן מניית הדברים המשותפים לאדם ולבהמה אינה סותרת את היותם חלק ממהות האדם.
מה שהביא כאן פותח האשכול זו רשימת מצאי הקשורה למהות האדם שאין בה חידוש רב -אולי החלוקה של רובדים,עניינים כללים וקווים כלליים משכללים.
ועדיין הוספת המילה:"קצת"נמצאת בצ"ע.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2013 23:24 |
|
| |
אכן כדבריך, אפריםבן, ולכן הגדיר אריסטו 'חי מדבר'. במילה 'חי' כלולות כל התכונות האופיניות לבעלי החיים, ומה שמיחד את האדם ומבדיל אותו, הוא היותו 'מדבר', ר'ל יצור תבוני. 'מהות' עונה על השאלה 'מה הוא' דבר מסוים? אתה מיחס אותו לקבוצה הכללית אליה הוא שייך, ומציין את מה שמיחד אותו מיתר הקבוצה. אומנות ההגדרה, בהיר חד פשוט וחסכוני. התפתחות ותורשה אכן היו מאז ומתמיד, כפי שטוענת מיכל, אבל השימוש במושגים האלו מלמדים על טווח הזמן שבו יכול היה הטקסט להיכתב. [מוזר הדבר, כל אחד מאיתנו רואה תינוקות ההופכים ילדים, ואלו מתבגרים ומזדקנים. ההתפתחות היא תופעה יום יומית המלווה כל אחד מאיתנו באופן מאד אינטימי. אבל תפיסה של 'התפתחות' כדבר המאפיין את המציאות בכלל לא עלתה על דעת הבריות, גם היתה מנוגדת לתפיסתם התאולוגית. דומני כי רק במאה ה 18 עלה המושג הזה בתודעתם של החוקרים]. במה שנוגע להשתלשלות הספירות ותרגומן למידות באדם, כאן עוברים למישור מיסטי שאינו מיטיב עמנו כאשר מבקשים דברים ברורים. אני יודע מהם רבדים בגאולוגיה. כאשר חומר אחד שוקע על חומר אחר ויוצר שכבות, רבדים. אינני יודע מהם רבדים בבני אדם. על כל פנים, הספירות האלו אינן מכוונות לאדם דווקא, אלא שולטות בעולם כולו ומכוונות אותו. עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2013 00:39 |
|
| |
ראשית כל , רק על סגנון הכתיבה , תמוהה אני מה לך, עודד לפה , "חילך לאורייתא" מכיר את ביטוי? או שאתה מתמחה בכתיבת מאמרים וכד' . כתיבה ברורה ומנוסחת.
במה שנוגע לספירות , זה אכן יותר קבלה ובכל אופן עוזר לנו , שכן האדם הוא יצור רוחני , בשונה מן הבהמה . אדם מחפש את הרוח שבדברים (ולפעמים מוצא..)
שאלה : (אני מחפשת תשובה ספציפית) מהי המהות שלנו?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2013 02:46 |
|
| |
התחלת פרשת הקרבנות היא: "אדם כי יקריב מכם קרבן לה'", צריך היה להיות כתוב "אדם מכם כי יקריב גו'"? אומר על-כך אדמו"ר הזקן: 'אדם כי יקריב' - כדי שאדם יתקרב להשי"ת, הרי זה 'מכם קרבן לה'' - מכם עצמכם צריך להיות הקרבן; להקריב את ה"בהמה" הפרטית - .את היצר הרע שנקרא נפש הבהמית.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2013 11:39 |
|
| |
כאשר שואלים מהו 'משולש ישר זווית', משיבים כי אחת מזוויותיו היא בת 90 מעלות. את המהות הזו מפרטים אחר כך למשפטים רבים. למשל, במעגל החוסם משולש ישר זווית, יהיה הצלע שמול הזוית הישרה הקוטר של המעגל החוסם. אם נרצה לפרט מה כלול במהותו של האדם נזדקק, אני חושש, לכתוב איזו אנציקלופדיה. כרך עב כרס ממנה יוקדש לאותן מידות קבליות, ועוד הרבה דברים המובאים בקבלה. אשר ל'אדם כי יקריב' והפרוש עליו, הרי זה דרוש מצוין בפני עצמו, אלא שכאן דנים על מהות האדם. מה שמרמזים הדברים הוא כי יש לאדם כושר מוסרי. הוא מכיר ב'טוב ורע', כמושגים של 'ערך' ולא כמושגים של עצמים. ונדרש לכן כושר שיפוט ורצון. העיסוק בתחום הזה שייך ל'אתיקה' והוא רחב וקשה. לגבי הדרוש המובא כאן, הוא מופנה אל האדם היהודי ולא אל האדם בכלל. יש מבני האדם רבים וטובים אשר לא שמעו על השי'ת ולא שאפו כלל להתקרב אל איזו אלוהות, ודאי לא לעבוד אותה. בכל זאת הם בני אדם לכל דבר וענין. אבל יש בו דבר נוסף וקשה. הדרוש טוען כי אדם צריך להתכוון אל הטוב ולהקריב את הרע שבו, - וחשוב כאן המעשה שבפועל, ההקרבה, - אבל הדבר הזה, באמת, הוא בלתי אפשרי כלל וכלל. מהות האדם, מהות העולם ומהות עץ הספירות שהם כוללים טוב ורע בתוכם, צד ימין וצד שמאל ועוד כאלו נגודים. אם יצליח האדם באמת להקריב את הקורבן שוב לא יהיה אדם, כשם שבלי הרע לא יהיה עולם. 'צורך קיומו של העולם' [גם זה ביטוי קבלי], מחייב שההקרבה לא תצליח. מתוך זה אנחנו מגיעים אל עניין מהותי מאד לאדם. ההכרה שלו כיצור סופי, והדחף הבלתי נשלט כמעט, לפרוץ את הגבול הזה ולהגיע אל המוחלט. כיוון שדבר זה הוא בלתי אפשרי, הוא נדון להיות יצור טראגי. הנה משפטים קצרים מתוך ה'פרולוג בשמים' [ב'פאוסט' של גתה] שבו מדבר אלהים עם מפיסתופלס [השטן] בענינו של פאוסט, קודם שהשטן יעמיד אותו בנסיון: 'תועה אדם, כל עוד הוא שואף. / ... / אתן לו ברצון החבר [אתן לו את מפיסטו כחבר]/ המגרה ופועל ועל כרחו יוצר. [החבר מגרה אותו לפעול וליצור ולא לנוח]. [תר. יעקב כהן. הוצ. שוקן תשכ'ד, ע' 22-23]. ופאוסט של גתה הוא טרגדיה. אסיים בעוד סיפור קטן, גם הוא גלגול של 'פאוסט' אבל הפעם במוסקבה. לקראת סופו של הסיפור הנפלא 'האמן ומרגריטה' [או 'השטן במוסקבה'] של בולגקוב, נפגש, על גג בנין במוסקבה, הפרופ' וולאנד [אחד משמותיו של מפיסטו], עם מתי הלוי תלמידו של ישו. התלמיד טוען כמובן כי ישו כבר הביא את הגאולה בעצם הקרבתו. או אז מסב הפרופ' וולאנד את תשומת לבו של מתי הלוי לבתים של מוסקבה. כל בית מטיל צל. כדי שהעולם כולו יהיה אך אור, חייבים להרוס את העיר. חג שמח לקוראים
עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2013 12:16 |
|
| |
מיכל ראית את פיסוק הטעמים? ומודע האדם אמור להקריב את עצמו?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2013 00:02 |
|
| |
עודד , ניכר שאתה יהודי ומצד שני מלא בחוכמות העולם, זה כך? עוד זאת , לגבי מהות האדם , אני חולקת על הגדרתך שיהודי הוא יצור סופי , אולי רק אדם וא סופי. ההסבר לכך , ליהודי יש חלק אלוקי , כל יהודי בכל דרגה שהוא , יש לו נשמה , חלק מעצמותו ית' , הקב"ה הוא בלתי גבולי , אין סופי , מכאן נובע שגם היהודי הוא אין סופי . ניתן לראות זאת במצביים פרטיים אצל עמ"י , ידוע שעם ישראל הוא מעל לכל עניין המזלות , הם לא שולטים בו , זו עוד ראיה לכך שיהודי הוא בלתי גבולי . זה הוא לא רק דחף בלתי נשלט , כדבריך, אלא הרבה מעבר לכך ,
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2013 00:11 |
|
| |
וכפי הראיה שלך על משולש ישר זוית , די לומר שזוית אחת שלו היא 90 מעלות וענינו על ההגדרה , כל מה שמסתעף זה עוד פרטים ופרטי פרטים , שאכן יש בו , אך נתון אחד כזה , אם ישתנה ישנה את צורת ובהתאם לכך את שם המשולש.
יהודי , הוא בן לאמא יהודיה , זאת בפרוש תכונה מולדת , כבר עסקנו בתורשה? .. אז כן. זה תורשה , ומה שעובר בDNA זה הנשמה האלוקית .
(יהודי , או שהתגייר כהלכה ואז הניצוץ שהיה בו מאז מתגלה ונכנסת בו נשמת היהודי)
ד"א משולש יש לו קשר ישיר ליהדות , אנחנו עם משולש : מורכב מכן , לוי וישראל תורה משולשת : תורה , נביאים , כתובים , ויש עוד המשך..
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2013 00:22 |
|
| |
בעלבעמיו, הפיסוק בטעמי מקרא לא שמתי לב , אם לזאת כוונתך , אתה מוזמן ליידע אותנו . מה שכן זה , שהמילים ברצף הפס' מסודרות כך , השאלה המתאימה , שלכאורה היה אמור לשנות את רצף המילים
אלא שעל כך עונה אדמו"ר הזקן , אדם הרוצה להתקרב לה' , צריך לתת משהו מעצמו , משהו ממנו בשביל אוהבו , ומה ניתן לקב"ה? נוציא את הנפש הבהמית , אותה נקריב , וזאת הקרבה גדולה , הבהמה פרטית , היצר הרע , כ"כ משכנע , כ"כ מגרה לעשות דברים נגד רצונו של ה' , ומכיון שאנחנו רוצים להתחבר ולהתקרב אליו ית' אנחנו מוכנים להקריב את עצמינו בפירוש , ולוותר על הרצונות שלנו , רק למענו.
כי כדי להתקרב , צריך להקריב.. (סלוגן שעלה לי עכשיו) כדי להתקרב למישהו , עלינו להקריב משהו. זה לא קל בכללל , וזאת עבודתינו פה למטה ,
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2013 01:30 |
|
| |
מיכל, אינני יודע מה משמעות הביטוי 'ניכר שאתה יהודי', וראוי שנתיחס לגופם של דברים. כל אדם הוא יצור סופי, ויהודי אינו נבדל בכך מן שאינו יהודי. לכל אדם יש נשמה, ואין ליהודי שום נשמה יתרה על פני כל אדם אחר. כל אדם נברא בצלם, ולא רק היהודי, ולכל אחד 'חלק' באלהות. כל המחשבות על איזו מיוחדות שנפלה כביכול בחיקנו, מחשבות הבל הן, ועלולות לדרדר אותנו אל ממלכת השטן, או אז נאבד בכלל את צלם האדם ונתבהם, ויש מאיתנו שכבר נפלו שמה ואין לי יותר חלק עמם. [כמובן, גם לפרה ולדג יש נשמה, אבל בזה אנחנו לא עוסקים כאן]. כבר אמר רס'ג איננו אומה כי אם בתורתנו. כלומר, הוא מתעלם מכל הענין הביולוגי של העם היהודי, ודאי מהבט גזעי שלו, שבכלל לא קיים. שום נשמה אינה עוברת בדי.אן.אי. אלו בסך הכל חלבונים, תרכובות כימיות שאפשר ליצר במעבדה. יהודי הוא מי שנולד לאם יהודיה. זו הגדרה משפטית. אין כאן שום תכונה מולדת, ושום תכונה בכלל. היות יהודי אינה תכונה אלא הגדרה משפטית בלבד. האדם הנופל תחת ההגדרה הזו עשוי להיות שמן או רזה, גבה או נמוך, חכם או טיפש, מאמין או כופר, ישר או מנוול. גם 'גיור כהלכה' מבטא תפיסה משפטית בלבד. כל הגדרה משפטית ניתנת לתפיסות שונות, לפרושים שונים ולשינוים. לעומת זאת, תכונה ביולוגית תורשתית נרכשת על ידי התורשה, ושינוי תכונה כזו מחייב התערבות כימית בתאים של גוף האדם. יש תכונות פשוטות שאפשר להתגבר עליהן, ויש תכונות מורכבות שמצריכות שינוי גדול ובלתי אפשרי. אולי, בעתיד, הנדסה גנטית תאפשר הרחבת האפשרויות לתיקון תכונה מולדת, אבל זה קשה מאד מאד. מזלות הן אמונת תפלה חסרת כל שחר. אני יודע כי היו אצלנו מי שהתעסקו בזה, כגון אבן עזרא. זה לא הופך תפלות לטעון בעל טעם. על סופיותו של האדם, דחף התבונה לפרוץ את הגבול, חוסר האפשרות לכך, והטעויות הנגרמות בשל כך, ראי בערך קנט, עמנואל, באנציקלופדיה העברית [לא בויקי!] אין למשולש שום קשר ליהדות, לא ישירות ולא בעקיפין. גם לא למספר שלש. השלש הזה מהותי לנצרות, ואני אינני נוצרי. אינני מאמין בניצוצות. אני לא עוסק בעניני חשמל וברקים. שום ניצוץ אינו חבוי באדם ואינו מתגלה בו. יש לאנשים נטיות נפשיות הכרות שכליות וצרכים ביולוגיים. אלה מביאים אותם להחזיק בדעות ולנקוט במעשים. כמובן, יש הזקוקים ליצור לעצמם עולם חזיונות דמיוני, עם ניצוצות ורוחות ומזלות וכך מיני דברים עלומים, ולצאת למסעות משונים ומסוכנים במרחבי הדמיון ההוא, אבל לי אין צורך בהם, אני מסתפק בישיבה בטוחה על הכיסא. עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2013 08:11 |
|
| |
מיכל מדוע בשביל להתקרב לקב"ה צריך לתת משהו משלנו? מה בדיוק נדרש מאתנו? האם הוא לא יכול לקבל אותנו כמות שאנחנו? להזכירך, גם את הנפש הבהמית ברא רבש"ע.
|
|
|
|
|