|
|
| נשלח ב-10/3/2013 15:07 |
|
| |
לכל מי שלומד תורה ויש לו יושר אינטלקטואלי, ברור שההלכה מושפעת מתפיסת העולם הערכית של הפוסק. ההלכה לכל הדעות ניתנה לבני אדם, וקירות בית המדרש יוכיחו.
אפילו לגבי דברים שיש לכאורה הלכה ברורה ממקורות קדומים, כמו בהצלת גוי, יש דעות שזה מותר מפני דרכי שלום.
בסופו של דבר זה שאלה מוסרית.
לדעתי החברה לא קובעת את המוסר. (אפילו לא לדעת סוקרטס)
להפך על אדם מוסרי להתקומם מול עוולות חברתיות ולהאבק על תפיסת העולם שלו
|
|
|
|
| נשלח ב-10/3/2013 15:21 |
|
| |
חרד לנפשו כתלי בית המדרש יוכיחו, אם תעיין בגמרא שם שכתלי בית המדדש נשארו עקומים עד היום.
ההלכה ניתנה לבני אדם- זה נכון- לענ"ד היא לא ניתנה- היא נלקחה.
אם יש שסוברים שמותר להצילו מפני דרכי שלום- היא הנותנת שהאנשים הם שקובעים את המוסר. לענ"ד מותר להצילו בכל מקרה, יותר נכון חייבים להצילו בכל מקרה.
איני יודע מה דעתו של סוקרטס- וזה גם לא משנה. אבל דעתך משנה. אם כך מי לדעתך קובע את המוסר? הרי המוסר אינו דבר אבסולוטי בכל העולם, יש מוסר מערבי מזרחי איסלמי יהודי וכיב', מי קובע לדעתך? למשל רחצה בעירום של כל בני המשפחה ביפן היא מאד מוסרית.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/3/2013 16:52 |
|
| |
המסקנה שלי מגמרא שם היא "שלא בשמים היא" ועל כן נידו את רבי אליעזר. איך אתה הבנת?
אם המוסר נקבע על ידי אנשים וההלכה תלויה באנשים, אין למעשה הבדל בין מערכת ערכים חילונית לדתית.
אם נלך עוד צעד, אנו יכולים לקבוע הלכות בעצמנו, שזה בעצם מהות השיטה הרפורמית.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/3/2013 19:35 |
|
| |
חרד כונתי היתה רק למטאפורה שהגמרא אמרה בבא מציעא דף נט : חזר ואמר להם: אם הלכה כמותי - כותלי בית המדרש יוכיחו. הטו כותלי בית המדרש ליפול. גער בהם רבי יהושע, אמר להם: אם תלמידי חכמים מנצחים זה את זה בהלכה - אתם מה טיבכם? לא נפלו מפני כבודו של רבי יהושע, ולא זקפו מפני כבודו של רבי אליעזר, ועדין מטין ועומדין. בלי כל קשר לביקורת הלגיטימית שיש לי על כל הסיפור הזה.- איני רוצה באנרכיה בהלכה.
ואין כל קשר בין המוסר שאנשים קובעים. לבין ההלכה שאני מקיים, שהיא אינה מוסרית בעליל
|
|
|
|
|