בית פורומים בין כך ובין כך

להיות שלם

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/2/2013 18:11 לינק ישיר 
להיות שלם

להיות שלם

וכשאבא אמר "במטו מינך אהרן" ולא היה לו בן לחייך אליו, השפיל שמואל את מבטו, בפעם ה19 בחייו. ילד קטן היה כששם לב שכל יום מימי החג, זוכה אח אחר למבט מיוחד מאבא. כשגדל עוד קצת, ידע כבר להסביר מדוע אברהם זוכה לו בחג הראשון, אחריו איציק, אחריו יענקי, אחריו מוישי, אחריו יוסף ובהושענא רבה, זה דוד.

רק אהרן חסר.

את המבטים של אבא הוא לא זכה להרגיש אף פעם בסוכות, אבל ביום החמישי של החג, דווקא בו, תמיד צבט בו החסר.

קטן היה כששאל את אבא בתמימות "למה לא קראת לי אהרן, ואז היו לכם את כל האושפיזין בסוכות", את חלקה השני של השאלה, "ואולי אז גם הייתי יותר חלק מכולם", ידע שמואל לשאול את עצמו רק כשגדל.

במשך השנה הוא לא הרגיש את השוני. בשיחות הטלפון הביתה תמיד הרגיש את גלי האהבה והגעגוע עוברים יחד עם גלי הקול. שבתות החופשה, כשפגש אח או שניים, היו תמיד מלאות הווי והנאה. רק בחגים, כשהיו מתאגדים כולם סביב השולחן המשפחתי, היה מרגיש את המרחק שהדיבורים לא יכלו לגשר עליו. הם – והוא.

איך זה שדווקא כשיש – מרגישים הרבה יותר בעוצמה את האין?

בערב הציע יענקי לכולם ללכת לשמחת בית השואבה המתקיימת בשכונתם. אבא ואמא הביטו בגאווה בקבוצת הבחורים וחייכו. לרגע הרגיש שמואל חלק בלתי נפרד מכולם, אחד מן מהחבורה.

זה לא החזיק יותר מכמה דקות.

הולך לצד כולם, נוטל חלק פעיל בשיחה – הרגיש שמואל בודד בדיוק כמו היה הולך לבדו.

תוך כדי דיבור, ניסה להסביר לעצמו מדוע הוא חש כך, ולמה זה מגיע רק כשהם כולם ביחד.

זה לא שהוא לא היה אהוב, אולי להפך. בשיחות של אחד על אחד, כל האחים העדיפו תמיד אותו. אמרו שהוא יודע להתחבר לבן השיח שלו ולהתאים את עצמו למצב הרוח ולנסיבות. אבל איכשהוא, כשהם היו כולם ביחד, היה להם איזה שיח משותף שהוא לא הצליח לחדור אליו.

כנראה שאצלם דווקא כשיש, לא ממש שמים לב לאין.

בבית הכנסת, נטל שמואל את ארבעת המינים, חיבר אותם זה לזה, ועצר.

הוא התבונן בהם. לולב מאוגד היטב עם הדס וערבה, אתרוג בודד. אף פעם לא שאל את עצמו למה זה כך. אם מחברים, אז מדוע לא את הכל?

כנראה שתמיד ענה לעצמו שאת האתרוג מצמידים ללולב, וזה מספיק.
הפעם התשובה לא סיפקה אותו. מי כמוהו יודע, שגם מה שנראה קרוב, לא תמיד מאוגד ומחובר באמת.

בסעודת הערב החגיגית, עליה לא וויתרו הוריו מעולם, הסבירה תמר בת הזקונים את הפירוש שלמדה בבית הספר, "אתרוג יש לו טעם ויש לו ריח, לולב יש לו טעם ואין לו ריח, הדס יש לו ריח ואין לו טעם, ערבה אין לה טעם ואין לה ריח." אבא חייך אליה, חיוך השמור לקטנה שלו, ושאל אותה: "ולמה מחברים את כולם ביחד?" לרגע היא שתקה ואז אורו עיניה:

"כי אז מי שיש לו נותן למי שאין לו!"

את התשובה הזו הוא שמע פעמים רבות, אולי כמספר שנות חייו, אבל הפעם היא הייתה כמו אבן שנזרקה למים, יוצרת סביבה עיגולים – עיגולים.

מי שיש לו , מי שאין לו.

ומאגדים את כולם ביחד.

כשאתה מריח הדס בגינה, אתה מתפעל מריחו הטוב, ולא חושב על טעמו שחסר. כשאתה טועם תמר מתוק, אתה לא מחפש את ריחו שאיננו.

רק כשמאגדים אותם, נוצרים חללים ריקים של התכונות שאינן.

רק כשיש – פתאום שמים לב לאין.

*

שנה עברה מאז.

שוב סוכות, שוב סעודות חג משפחתיות (אבא ואמא לא מוותרים על אף אחד!), שוב אושפיזין ושוב 'חור' ביום החמישי, היום שהפך ליום שלו. ושאלה אחת שלא עזבה: למה לאגד את המינים, למה ליצור השוואה כזו? לא עדיף שיעמדו כל אחד בפני עצמו, ויוכלו להתהדר כל אחד במעלותיו?

אבל השנה, כשאמר אבא "במטו מינך אהרן", במקום להשפיל את עיניו ולא לראות את כל המבטים המופנים אליו, כאילו הוא אשם בחסר – הסתכל אהרן סביבו. להפתעתו ראה כי האחים עסוקים כל אחד בענייניו, זה אוכל, זה מתבונן בקישוטים ואלה מנהלים דו שיח.

אין מבטים, אין אשמה, אין אכזבה.

אז איך זה שהוא מרגיש את חסרונו של אהרן בעוצמה כזו?

איך זה שאבא ואמא והאחים מתגעגעים כל השנה לחגים, לתחושת ה'ביחד', ובשבילו החגים הם עול שמזכיר לו כי הוא קצת אחר?

ארבעת המינים שלו, שהיו מונחים על שולחן צדדי, כאילו קרצו לו פתאום, מנסים להעביר לו בלי מילים את התשובה.

פתאום הגיעה אליו התשובה, מאירה ומנחמת: אולי רק כשמרגישים את האין, יודעים להגדיר ולרצות כל כך את היש.

*

ולשנה אחרת כבר הגיע שמואל אל בית הוריו כאברך, וכשישבו כולם סביב השולחן ואבא אמר "במטו מינך אהרן", הישיר אליו שמואל את מבטו, וזכה לחיוך מיוחד של אב לבנו.

וכשאמר מי מהאחים, "שמואל, הנישואים עשו לך טוב, משהו השתחרר בך"

חייך שמואל חיוך מיוחד, כזה ששמור לאלה היודעים את סוד איגודו של הלולב.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/2/2013 19:10 לינק ישיר 

בכנות לא הצלחתי להבין מה חסר לו לשמואל. אבל הצלחת להכניס אותי ככ חזק למעגל שלו. מה שמוזר הוא, שלמרות שמחיתי לחלוחית מזוית העין למקרא הסוף, אני מרגישה שזו רק ההתחלה של שמואל. כי כאלה הם בעלי האופי: חיים שוב ושוב ושוב....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/2/2013 20:54 לינק ישיר 

כנראה שחסר הוא דבר כל כך ספציפי, עד שקשה להתחבר לחסר שלא מכירים מקרוב..
החסר שלו הוא כנראה בחוסר אפשרות לשלב בין תקשורת עומק לבין זרימה... ודווקא המיוחדות שלו והיכולת לקלוט ולהתחבר לכל אחד בפני עצמו, תוקעים אותו כשכולם ביחד...

אבל מסכימה איתך שהסוף כאן הוא סוג של התחלה..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2013 21:28 לינק ישיר 

נערה,
מה שחסר לו לשמואל, חסר לו רק בדמיון!!!

עובדה היא שכשהוא אזר אומץ והישיר מבט למציאות- הוא ראה שאף אחד מהאחים שלו לא באמת מביט בו במבט של אשמה וכו'.

ואז הוא התפכח, והשתחרר.
זה שהוא היה נשוי לשנה האחרת, היה במקרה. אני חושבת שהוא היה נפתח גם אם הוא לא היה נשוי.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-4/3/2013 11:49 לינק ישיר 

ציק, אני לא יודעת אם דמיון זו ההגדרה הקולעת. ברור שיש לו מרכיב בנפש שאין לאחרים ולכן חסרה לו ההכרה של האנשים שכה אוהב. כשנפגשו המבטים קרתה ההכרה. הזיהוי. הקליק. זה שהתחתן? מזל טוב. נראה לי פרט שולי....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2013 12:09 לינק ישיר 

נכון שהתובנה התרחשה כרווק, והנישואים מצטיירים כ'הפי אנד' שלא ממש קשור לגוף הסיפור,
אבל הכוונה הייתה להעביר חשיבה, שנישואים ש'עושים טוב' הם כאלה שמתרחשים אחרי מודעות התבוננות והגדרה עצמית, להבדיל מאלה שמתחתנים כשהם עדיין מתוך בילבול וחיפוש עצמי..

נתון לויכוח, כמובן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2013 13:28 לינק ישיר 

נכון.

כמו שאומרים: חתונה לא פותרת בעיות קיימות.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-4/3/2013 14:54 לינק ישיר 

המסר של הסיפומאוד יפה וגם נכון בעיני, אבל כמו נערתהבזק לא הצלחתי להבין מה חסר לו, אולי זה שהוא מיוחד ומקורי הוציא אותו מהביחד המשפחתי..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/3/2013 19:52 לינק ישיר 

פעם אמר לי אדם חכם שהיכולת להשתלב בריקוד היא היכולת לבטל את הייחודיות (שורש א.ח.ד) של עצמך.
על אותו משקל. כך נדמה לי..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/6/2013 10:30 לינק ישיר 

ציקית, החסר לא היה בדמיון, הוא היה חסר אישי שלו שאחרים לא יכולים להרגיש/ להבין/ לחוות.
תחושה של חסר אינה בהכרח מעידה על חסר ממשי, אלא על תחושה קשה :). וההרגשה הזאת היא ממשית בהחלט, אין מקום לבטל אותה. היא כואבת ממש כהרגשת חסר בעקבות חסר אמיתי.

התחברתי מאד למשפט המפתח -

איך זה שדווקא כשיש – מרגישים הרבה יותר בעוצמה את האין?

מדויק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2013 12:32 לינק ישיר 

התחברתי לסיפור ולתובנה של בינכך וסינדרלה-
-לפעמים יש לאדם חלל שהוא לא מצליח להבין את הגורם אליו, למה הוא לא מצליח להשתלב עם כולם ולזרום איתם... לוקח זמן להפיל את האסימון, שפשוט אני זה אני וטוב לי עם מה שאני ומה שאני תורם.
- חתונה לא פותרת בעיות, כדאי להגיע אליה עם הכרה אישית, ונקיים, ואז היא תעשה טוב.
- המשפט הזה ממש מדויק! איך זה שדווקא כשיש – מרגישים הרבה יותר בעוצמה את האין?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-26/6/2013 11:46 לינק ישיר 

הכבשה השחורה תמיד מפספסת את המבט האמיתי על החיים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2013 23:46 לינק ישיר 

מהו המבט האמיתי?
למיטב הבנתי הוא לא הכבשה השחורה, הוא אהוב.
יותר כבשה סגולה כזו...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2013 23:57 לינק ישיר 

אהוב?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-5/7/2013 11:00 לינק ישיר 

כן. אוהבים אותו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2013 14:39 לינק ישיר 

את מדברת על מושא הסיפור הנ"ל? 

דדווח על תוכן פוגעני