בשעה שבירושלים מערכת הבחירות מנומנמת או אפילו לא קיימת, בבית שמש המירוץ בעיצומו. נראה כי הסערה התקשורתית והמהומות בעיר סביב נושא הדרת הנשים גרמו להתעוררות חילונית והציבו סימן שאלה על הצורך בשליטת החרדים בעירייה. כבר יש לכך אותות בשטח, כששני גורמים חילוניים בולטים הודיעו על התמודדות לתפקיד - הראשון הוא אלי כהן, לשעבר סמנכ"ל חברת 'מקורות', והשני הוא חבר המועצה מאיר בלעיש, שעומד בראש סיעת 'דור אחר' של צעירי בית שמש.
שוטרים במהלך הפגנות בבית שמש (צילום: יעקב לדרמן)
אלא שלא רק המועמדים התעוררו. גם התושבים החילונים של העיר החלו לקחת יוזמה ולהשמיע את קולם. רק בשבוע שעבר סיכלו החילונים את הקמתו של אוהל לצורך חגיגות שקיימו אנשי חסידות פינסק קרלין לרגל חתונת נכדו של מנהיגם רבי אריה רוזנפלד. מי שעמד בראש המחאה החילונית היה בלעיש עצמו, שטען כי לאוהל אין אישורי בטיחות נדרשים.
המקרה הזה הוא דוגמה אחת להתלקחות בין החילונים לחרדים בבית שמש לקראת הבחירות המוניציפליות בעוד שבעה חודשים. הסדקים בתמיכה בראש העירייה החרדי משה אבוטבול, שלפני בחירתו נחשב בעיני רבים לאריה דרעי החדש, החרדי שמחובר לכולם, התגלעו בתקופה האחרונה, עם אינספור טענות לחוסר יוזמה ומחויבות של אבוטבול לבית שמש.
בלעיש עצמו עדיין שותף לקואליציה של ראש העירייה המכהן, אך כבר הודיע על התמודדותו לראשות העירייה. "זה חלק מהאסטרטגיה שלי אחרי עשר שנים של עשייה להגיש גם מועמדות יחד עם האחרים והחרדים יוכלו להצטרף אלינו", אמר השבוע.
חבר המועצה שלום לרנר, איש אופוזיציה של אבוטבול החרדי, שאף התמודד מולו בבחירות הקודמות: "צריך לברך את מאיר, שהבין את מה שטענתי שאבוטבול הורס את העיר". גם המתמודד כהן משמיע עמדה דומה: "בית שמש עברה הקצנה שלא טובה לה ורבים מהתושבים רוצים לשנות את המצב". "קדנציה צבעונית"
מי שהתגייס לטובת בלעיש הוא הפעיל החברתי והיחצן הירושלמי איתי ריפליי (חבבו), שעזב את בית שמש לאחר הבחירות הקודמות. "אני חוזר לבית שמש וכל הצעירים שעזבו יחזרו. זה הכיוון", הוא אומר השבוע. במכתב שהופץ בקרב הפעילים התייחס ריפליי למדיניות של אבוטבול: "בבחירות לא תמכתי בך לא בגלל שאתה לא טוב או כי רבנו או כל דבר אחר... אלא מתוך האמונה העצמית שלי, הדרך שלי והראייה לעתיד שלא תהיה כאן עיר של חרדים (אין לי שום דבר נגדם אישית אלא נגד הקיצונים שחושבים שמותר להם הכל ושהכל שלהם). לצערי, מה שצפיתי התממש".
לדבריו, החרדים בבית שמש מעוניינים להשליט אורח חיים קיצוני בעיר. "אז אני אומר שנהיה בשלטון ונחיה איתם בשלום - בדרך שלנו", הוא מוסיף. "בלעיש משמש מגן לזכויות של הרוב החילוני השפוי בעיר".
שלטים של מפגינים חילונים. מרימים את הראש (צילום: יעקב לדרמן)
ההתעוררות לקראת מערכת הבחירות הבאה מחזירה את בית שמש לתקופת הבחירות הקודמות, אז עלתה שאלת הרצתו של אבוטבול. במפלגות החרדיות דווקא העדיפו לתמוך בראש העירייה הקודם, דניאל ועקנין, ולסגור איתו דילים, אך רגע לפני הבחירות יצרו מקורבי אבוטבול את 'הגוש החברתי', שכלל סיעות חילוניות וחרדיות וביניהן 'דור אחר' של בלעיש.
ההערכה אז היתה שאבוטבול, שנתפס כצעיר מזרחי וכשחקן שחזר בתשובה ומחובר לכולם, יסחוף גם מצביעים חילונים שלא היו שוקלים לתת את קולם לנציג חרדי אחר. ההערכה התממשה וראש העירייה המיתולוגי ועקנין הוחלף באבוטבול.
אך הבטחה לחוד ומציאות לחוד. מאז נבחר אבוטבול לראשות העירייה עלה שמו לכותרות לא אחת בהקשר של מחסור בכיתות לימוד, ייעוד פרויקטים לחרדים, הקצאת שטחים לדיור עבור המגזר החרדי וטיסות רבות לחו"ל.
אך הזעם הגדול הופנה כלפיו ב-2011, עם הפרסומים על חרדים קיצונים בעיר שירקו על התלמידה נעמה מרגוליס, אז בת שמונה, בטענה שהיא לא מתלבשת באופן מספיק צנוע. הפרשה עוררה גל של הפגנות ומהומות בעיר סביב הנושא של הדרת נשים. הפרסומים עשו שירות רע במיוחד לעיר, עד כדי כך שבעיתון 'וושינגטון פוסט' פורסם כי בעקבותיהם החליט מושל מחוז מונטגומרי שבפרברי בירת ארצות הברית להקפיא את הסכם הערים תואמות שנחתם עם בית שמש.
"זו לא אשמתו שהיתה קדנציה צבעונית ומגוונת", אמר השבוע סגנו החרדי שמואל גרינברג.
אך אבוטבול לא מיהר למגר את התופעה של הדרת נשים בעיר, שעליה אף הוציא הודעת גינוי, ושלטי הצניעות שהיו פזורים בבית שמש לא הוסרו גם שנה לאחר הסערה.
מי תומך במי?
תושבים רבים בבית שמש רואים באירוע של חתונת נכדתו של האדמו"ר מסאטמר, שנחשב למנהיג הקיצונים, הוכחה להשתלטות החרדית־קיצונית על העיר. "גילינו שמי שפירסם את המודעה של ניסו שחם (לשעבר מפקד מחוז ירושלים במשטרה; מ"ה) במדי נאצי גר אצלנו ועכשיו המנהיג שלהם מחליט לקיים פה חתונה", אומר פעיל ב'דור אחר'. גם חרדים מסיעת 'טוב' בבית שמש קראו לריסון הקיצונים ולהתפטרות אבוטבול, אך לדבר לא היתה השפעה רבה. למרות הביקורת, אבוטבול ממשיך לקרוץ למצביעים הפוטנציאליים. לפני כשבועיים, כשתושב העיר החרדי דב ליפמן הושבע לחבר כנסת מטעם מפלגת 'יש עתיד', פירסם אבוטבול מודעת ברכה לחבר הכנסת הראשון מבית שמש. נציגי הציבור החרדי־אשכנזי לא אהבו את התנהלותו ותקפו אותו בטענה לחנפנות, כיוון שליפמן מגיע מהקהילה האנגלו־סקסית שתמכה בהפגנה נגד הקיצונים. "משה מנסה ללכת בין הטיפות. מה שכנראה עומד לו לרועץ זו הנחמדות שלו", אומר אחד ממקורביו.
ההתקשרות של אבוטבול עם החרדים הקיצונים נעשית בגישור של יועצו דוד תפילנסקי. "הוא מעביר את המסרים בין הרב נתן קופשיץ (רב הקהילה הקיצונית בעיר; מ"ה) וחבריו לראש העירייה", אומר בכיר בסיעת 'יהדות התורה'. "תפילנסקי הוא המילה האחרונה בנושא וכולם יודעים את זה".
אך בש"ס, סיעת האם של אבוטבול, לא מחשיבים אותו לנציג קלאסי של משפחת הרב עובדיה יוסף אלא כשליח של הרב ראובן אלבז, מרבני התנועה. בינתיים, בסיעה החרדית השנייה, יהדות התורה, מצהירים על תמיכה באבוטבול. "הוא ניהל את העיר בצורה יפה", אומר סגן ראש העירייה, שמוליק גרינברג. "נכון שזה לא רק הוא אלא בשיתוף החברים האחרים, אבל היתה קדנציה מאוד יפה".
אך גם גרינברג מודה שייתכנו שינויים. בעבר נטען בתקשורת החרדית בשם מקורבי אבוטבול שגרינברג וחבר סיעתו משה מונטג, שאחראי על תיק תכנון ובנייה, לוטשים עיניים לתפקיד הבכיר.
החילונים חוזרים
במקביל, עולה חשש מפיצול הקול החילוני בעיר. המועמד כהן, תושב העיר ששימש בעבר ראש מחלקה בהסתדרות הציונית ובשנתיים האחרונות סמנכ"ל חברת מקורות, הסביר בכינוס במתנ"ס זינמן בעיר כי הוא רץ בבחירות משום שבשנים האחרונות בית שמש כבר אינה עיר מעורבת.
"העיר עברה הקצנה שלא טובה לה ורבים מהתושבים רוצים לשנות את זה", אומר כהן ל"ידיעות ירושלים". כהן מוסיף שניסיונו במערכות הציבוריות ובתשתיות יאפשר לו לקדם את העיר במסחר ובדיור. הוא משחרר בינתיים הצהרה שיפעל להשתמש בשטחים הציבוריים שהתווספו לעיר בקדנציה האחרונה על חשבון המועצה הסמוכה מטה יהודה.
אף שלכהן חסר עדיין גב פוליטי בעירייה, הוא בטוח שיהיו הפתעות. "זה לא מסע אישי אלא מסע של כל תושבי העיר שבסופו נביא לשינוי", הוא מסכם. לרנר: "בסוף כל המועמדים יצטרכו להתאחד סביב מועמד שעל פי הסקרים הכי מקובל בציבור וינצח את המערכה".
לאחר הבחירות הארציות שהתקיימו לאחרונה הציגו בסיעות החרדיות נתונים שלפיהם רוב הקולות בעיר - 48 אחוז - הצביעו למפלגות החרדיות. "בבחירות הבאות המאבק יהיה על עתיד העיר", מסכם ריפליי. "אני מאמין שהתושבים ייצאו להצביע בהמוניהם. אני רק מקווה שזו תהיה מערכה הוגנת".
משה מונטג (יהדות התורה), חבר הקואליציה ומחזיק תיק תכנון ובנייה, שכנגדו מכוונים חלק מהטענות: "הדגל שהלכנו איתו היה קידום הבנייה בבית שמש. מכיוון שב־15 השנים האחרונות הגיעה לעיר בעיקר אוכלוסייה דתית וחרדית היינו חייבים להתחשב באוכלוסיה זו. התכנונים שלנו לא היו לחרדים אלא בהתאמה לכולם. מה אפשר לעשות שאין אף חילוני שרוצה לעבור לגור בדרום בית שמש? מלבד זאת עשינו פרויקט פינוי־בינוי לחילונים בעיר ויש עוד פרויקטים שאנחנו מקדמים בשביל להשאיר אותם בעיר".
בנושא הניקיון יוצא מונטג להגנת אבוטבול, כשלדבריו עיקר התלונות מגיעות מהאזורים החרדיים בעיר. "מי שמחזיק בתיק שפ"ע זה מאיר בלעיש, שההבנות איתו בקואליציה היו השקעה מרובה יותר בעיר הוותיקה. התכנון בשנה הקרובה ובקדנציה הבאה הוא לעשות אפליה מתקנת גם כלפי השכונות החרדיות".
מונטג שולל את הטענות על הדרת נשים בעיר והכניעה לקיצונים. "בעבר היו בעיות שתוקנו. אני לא נתקל בשלטים ואני לא מתייחס אליהם. יש תקופה ארוכה של שקט".
תגובת ראש העירייה אבוטבול לא התקבלה.