הובא במקור כאן ע"י נטסון.
פורסם ב JMR בתאריך 8/11/2012 ע"י ספלאש ניוז - קישור
תרגום שלי:
ספלאש ניוז - ירושלים.
בחוה"מ האחרון (סוכות תשע"ג) נרשמה היסטוריה, כאשר הפרוייקט החדש של ירחמיאל ביגן הכה באמריקה לראשונה. מיאמי מזרח היא מותג חדש של פרחי מיאמי מגבעת שאול שבירושלים. היא מופקת ע"י ירחמיאל ביגן ומנוהלת בפועל ע"י כוכב מיאמי לשעבר - מנחם קליין. המקהלה הכתה גלים בעולם המוזיקה כשנחשפה במקצועיותה על הבמה במשך 3 קונצרטים רצופים ב"מילניום ת'יאטר" בברוקלין. ההופעות נקראו "מזרח פוגש את מערב" ושתי המקהלות - MBC ומיאמי מזרח - אכן הופיעו זו לצד זו, בשילוב מעניין של נערים משתי ארצות, עם מבטאים שונים ושפות שונות.
חנניה ביגן הוא בנו של ירחמיאל ביגן שעושה רושם שירש מכשרונו של אביו. חנניה מעורב מאוד במקהלת מיאמי מזרח. הוא הלחין אחד מחמשת השירים המופיעים באלבום (הראשון שלהם - "יש"), ועיבד שניים מתוכם. מנחם קליין, האיש שעל הבמה, הוא מנהל המקהלה שהלחין 2 שירים ועיבד 3. גם ירחמיאל ביגן, הבוס העליון, הלחין 2 שירים. "ספלאש ניוז" לוקח אתכם מארה"ב לארץ ישראל, כדי לתת לכם מבט מבפנים על מיאמי מזרח.
ספלאש ניוז (המראיין): למה מקהלה חדשה?
מנחם: בארץ תמיד הכירו את פרחי מיאמי, אבל עכשיו יש להם קשר יותר חזק. יש יותר הזדמנויות להופעות בא"י, כי בארה"ב היהודים מרוכזים באיזורים מסויימים, אבל בארץ אפשר להופיע בכל עיר...
חנניה ביגן: השוק בא"י גדול מכדי שנצליח לכסות אותו עם המקהלה האמריקאית בלבד, בטח לא לעיתים קרובות כמו שהיינו רוצים. עכשיו יש מותג מיאמי ישראלי, ומה שמעניין הוא שהם שרים סגנון אמריקאי במבטא ישראלי - שילוב שלא נעשה לפני כן.
ספלאש ניוז: ישראלים רבים מכירים את המקור האמריקאי, ורבים מהם טוענים ש"זה לא זה". הם רוצים לשמוע את המקהלה מניו יורק. איך תתגברו על האתגר הזה?
מנחם: אני חושב שזו שאלה טובה והוגנת: אנחנו מותג חדש, והם המקוריים. ירחמיאל ביגן הוא שם, לא כאן. זה מוביל אותנו לשאלה - "האם אנחנו מיאמי האמיתית?" ובכן, יש הבדלים כמובן (מבטא, סוג הילדים וכו'), אבל המקהלה שלנו מקצועית יותר מכל מקהלה ישראלית אחרת. הסיבה לכך היא שאנחנו נמצאים תחת ניהולו של ירחמיאל ביגן, ואני נמצא כאן בתור מישהו שהיה בעצמו בפרחי מיאמי בשביל לתפעל את המקהלה. כמובן, זה תהליך; אנחנו כיום לא איפה שהיינו לפני שנתיים (=תחילת המקהלה), והקונצרט האחרון יוכיח. אחרי שעמדנו והופענו עם MBC בניצוח ירחמיאל בעצמו, הילדים עצמם כבר מאמינים שאנחנו "הדבר האמיתי". אני חושב שכשאנשים שומעים את הדיסק שלנו ורואים אותנו מופיעים - הם מבינים ש"זה כן זה".
חנניה ביגן: זה לא אתגר. עם הייחודיות שלנו, שדנו בה כבר, אנחנו מרגישים שלמקהלה הזו, עם הצליל החדש, יש הד נרחב והיא הופכת לפופולרית בכל העולם, כולל אמריקה, שם האלבום נמכר היטב. אנחנו ממתגים את המקהלה הזאת כקבוצה נפרדת, וגם הישראלים יבינו זאת בקרוב. כמובן, המקהלה האמריקאית עדיין תופיע בישראל כתמיד - מיאמי מזרח לא תיקח את מקומה של MBC בישראל, אלא היא קבוצה נפרדת עם סגנון ייחודי משלה.
ספלאש ניוז: למה החלטתם להשתמש במבטא ישראלי?
מנחם: אנחנו מקהלה ישראלית. אנשים שרוצים מקהלה אמריקאית במבטא אמריקאי - ובכן, זה לא זה! אנחנו לא מסתירים את העובדה שאנחנו "פרוּם", אבל לעולם לא נגיד "לא" לילד רק בגלל שהכיפה שלו קצת שונה. כל עוד הוא ילד טוב - ילד "פרוּם" הוא בעל מידות - וכמובן, יש לו מספיק כשרון, אנחנו נקבל אותו. אני גם לא חושב שהיה נכון אילו כפינו מבטא ישיבתי בהקהלה הישראלית הזו - אני חושב שככה זה יותר יפה ואותנטי.
ספלאש ניוז: איך האינטראקציה בין הילדים השונים?
מנחם: בסדר גמור. אנחנו לא בכנסת שכולם באים להתווכח... עם זאת, מדהים לראות את שילובי הילדים - יש לנו חרדים, דתיים לאומיים, חרד"ל, חב"ד, ספרדים, חסידים, אירופאיים ואפילו ילדים אמריקאים שעלו לישראל! זה באמת מדהים מה שקורה כאן.
ספלאש ניוז: מה התפקיד של ירחמיאל במקהלה?
מנחם: הוא מפקח על כל דבר, מקבל החלטות, שומע מה יש לי להגיד ודן איתי על כך. הוא תמיד שואל לדעתי, ובד"כ אנחנו מתדיינים עד להסכמה - אם כי המילה האחרונה שמורה לו. אנחנו בעצם תוצר מוזיקלי של ירחמיאל ביגן, ולכן כל מה שאני עושה, הלחנה, מוזיקה או הרמוניות, הכל נעשה בפיקוח ובשיתוף פעולה עם ירחמיאל.
חנניה ביגן: הוא המפיק - כלומר, הוא מעורב בכל היבטי המקהלה, חוץ מזה שהוא גם הלחין 2 שירים לאלבום.
ספלאש ניוז: אם ירחמיאל באמריקה, איך הוא יכול להיות מעורב כ"כ בחזרות?
חנניה ביגן: הוא צופה בחלק מהחזרות דרך סקייפ, כך גם בזמן הקלטות באולפן, ומצביע על מה שטעון שיפור. הוא גם בקשר רציף עם מנחם קליין.
ספלאש ניוז: אם ירחמיאל הלחין את כל השירים למיאמי במשך השנים, למה הוא החליט פתאום לקחת מלחינים חדשים לאלבום של מיאמי מזרח?
חנניה ביגן: זה באמת מדהים איך שהוא הצליח להלחין את כ--ל השירים באלבומי מיאמי! באלבום הזה היו מעורבים שלושה אנשים: מנחם קליין, אבא שלי ואני. לכל אחד מאיתנו יש סגנון ייחודי של הלחנה ועיבוד, ולכן הוחלט לבדוק מה קורה באלבום כשיש בו את המלחינים הכל כך שונים.
ספלאש ניוז: למה באלבום הזה יש רק 5 שירים?
חנניה ביגן: בגלל שהמקהלה הזו חדשה, הרגשנו שאנחנו יכולים לעשות עוד חידוש - אלבום של 5 שירים. יש לכך כמה סיבות: קודם כל, הצריבות וכו'. בנוסף, יש כאלו שמתלוננים "איך מצפים מאיתנו לקנות אלבומים כל כך יקרים?" ולכן החלטנו לעשות דיסק עם 5 שירים בלבד, שלא יהיה כל כך יקר. חוץ מזה, מי בדיוק מקשיב ל12 שירים שלמים באלבום - אתה? ומתי לאחרונה שמעת אלבום עםפ 12 שירים ממש טובים? באלבום הזה החלטנו לעשות 5 שירים, אבל כל שיר - שיר.
ספלאש ניוז: שמעתי ממפיק מפורסם, שהוא אף פעם לא יודע איזה שיר יתפוס בשוק. איך אתם יודעים שדווקא השירים האלו יהיו טובים?
חנניה ביגן: עם הנסיון של אבא שלי, מלחין אמיתי, שיודע בטיבן של מנגינות (וכו). בנוסף, אנחנו שואלים אנשים נוספים לדעתם על השירים.
ספלאש ניוז: למה דווקא מנחם קליין נבחר לנצח על מיאמי מזרח?
חנניה ביגן: מנחם קליין הוא בעל כשרונות רבים והוא עבד עם האבא שלי בעבר. הוא גם בילה כתשע שנים במקהלה ותמיד נשאר קרוב אליו.
מנחם: את זה אתה צריך לשאול את ירחמיאל! אולי בגלל שאני "תוצרת פרחי מיאמי", אני מבין מה ירחמיאל רוצה או לא רוצה והוא סומך עלי שאמשיך את החזון שלו כאן בא"י.
ספלאש ניוז ראיין אנשים רבים במהלך 3 ההופעות בנ"י. אנשים נדהמו והופתעו לטובה - הם לא ציפו לרמה שכזאת ממקהלה ישראלית!
ספלאש ניוז: הייתם לחוצים לפני ההופעה הראשונה של מיאמי מזרח בניו יורק?
חנניה ביגן: הייתי מודאג, כלומר, לא ממש מודאג, אבל לא ידעתי למה לצפות! אבל סמכתי על אבא שלי, שלא היה מתפשר על פחות ממושלם.
מנחם: זאת לא ההופעה הראשונה שלהם מול קהל גדול, אבל בניו יורק זה הדבר האמיתי. הייתי לחוץ ונרגש!
ספלאש ניוז: למה לדעתכם הם היו כל כך טובים?
חנניה ביגן: הם עברו אימון מקצועי של מנחם ובאמת התאמצו מאוד להגיע לרמה מקצועית. בנוסף, במיאמי מזרח יש סולנים מדהימים שממש עושים את המקהלה.
מנחם: הם עבדו קשה מאוד כדי להצליח. עד ההופעה לא ידענו אם המאמצים שלנו ישתלמו. הם לא היו בסביבה שלהם, לקחנו אותם מא"י ושמנו אותם בנ"י, וב"ה - זו היתה הצלחה.
ספלאש ניוז: הילדים היו לחוצים?
חנניה ביגן: הילדים עבדו על זה קשה מאוד, כך שטבעי שכן. הם גם היו נרגשים מאוד אחרי כל האימונים לרגע הזה. בנוסף, לרבים מהילדים זאת היתה הפעם הראשונה באמריקה.
ספלאש ניוז: איך הגיבו ילדי מיאמי מזרח למפגש עם ילדי MBC?
מנחם בפעם הראשונה הם נפגשו לפני שנתיים בגבעת שאול, כשMBC הגיעו לחזרות לקראת ההופעה בישראל. כשהילדים מנ"י נכנסו לחדר הזה, הילדים ממזרח שתקו, והאמריקאים הרגישו "בסדר, אנחנו ניקח פיקוד ונראה לכם איך עושים את זה". ובאותו זמן, הם באמת הראו להם איך עושים את זה.
ספלאש ניוז: איך הילדים האמריקאיים מגיבים למיאמי מזרח? הם לא מרגישים שהם "גונבים" להם את הבמה?
חנניה ביגן: היה מאוד מעניין לראות את האינטראקציה ביניהם בחזרות. הייתי אומר שזאת סוג של תחרות ידידותית!
מנחם: כמובן שאנחנו לא מתחרים איתם, אבל אני בטוח שטבעי להרגיש קצת תחרות. מיאמי מזרח כמובן הרגישו את הלחץ, אבל היו מעולים.
סולן אחד, אורי שקד, שר לבד על הבמה והיה מעולה.
חנניה ביגן: לאורי שקד יש קול מדהים והוא באמת עשה עבודה נהדרת. בלילה הראשון הוא לא הרגיש טוב, אבל בכל זאת עלה ועשה עבודה נהדרת.
ספלאש ניוז: שמענו שירחמיאל מפיק לו אלבום לעצמו?
חנניה ביגן: כן, הם עובדים על זה. זה אמור לצאת בעתיד הקרוב, כנראה בחודשים הקרובים אם כי אני לא יודע בוודאות.
ספלאש ניוז: משהו לסיכום? (ב"ה!! צמחו לי קרניים. אידי.)
חנניה ביגן: אנחנו מודים לך על שבאת לראיין ולקדם אותנו. אנחנו מצפים לעוד הרבה דברים מרגשים, ומקווים שתיהנו מהאלבום!
תוקן על ידי אידי ב- 12/03/2013 18:57:38