|
|
| נשלח ב-13/3/2013 19:32 |
|
| |
שלישישי, מה שהופך אשת יפת תואר לכזאת זה לא תוספת נשמה. נשמה זה משהו מהותי אמיתי . לנשים וגברים כאחד יש 2 נפשות
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2013 19:33 |
|
| |
נראה שהאשכול הפך לדיון על שתי הנשמות...
אז ככה.
ראשית עלינו להבהיר למה הכוונה או איך אנו משתמשים במילה "נשמה" ולמה הכוונה ב"שתי נשמות".
שנית, לשמערל, האם יש מבחן מדעי שמוכיח או שולל מציאות של נשמה? הפתעת אותי לטובה. יש לזכור כי לפי שימושי לשון מסויימים במונח "נשמה" כל הקיום של נשמה שייך לרמת מציאות שאינה ניתנת לבדיקה על ידי המדע. זה כמובן מחשיד בכך שאם זה לא ניתן לבדיקה אז זה לא קיים (או, גרוע מזה, כל התייחסות לכך היא טעות בלשנית של חוסר משמעות...) אבל האם יש מבחן מדעי לנשמות?
ואולי כוונתך לניסויים ולגילויים שנסקרו בפורום היכן שהוא אודות פונקציות מוחיות שמראות כי לפחות חלק מהיותנו בני אדם ומה שאנו מייחסים לנשמה שלנו ניתן להסבר באמצעות תיפקודי מוח?
שלישישי
ברוך הבא או השב!
איני יכול להתיימר לענות בשם מיכל, אבל מקובל בשם המקובלים כי לפי השיטה שיש ליהודי נשמה נוספת על זו של הגוי, הרי בשעה שגוי מתגייר נכנסת בו נשמת יהודי. פשוט ומתבקש, לא?
לגבי יפת תואר, כלומר אשה נכריה שנלקחה בשבי וכפויה להינשא לשובה, אזי יש הליכים שבסופם היא מגויירת על כורחה. לפי ההסבר הקבלי דלעיל, יש לשער שברגע שהיא חוצה את הסף שמבדיל בין היותה שבויה גויה להיותה יהודיה, גם אם מאונס, חל התהליך של החדרת הנשמה היהודיה אליה. פשוט ומתבקש, לא?
הבחנתי שיש מטא-שאלות, כמו הנכונות של חלק מהמשתתפים לא רק להציג את אמונותיהם - בצורה מסודרת כיאות לפורום - אלא גם לבדקן ואפילו לוותר עליהן בנסיבות מסויימות. ספק גדול הוא בעיני אם מי שמגיע לכאן כדי לייצג דעה זו או אחרת גם מאמין באמת שהוא יצטרך לוותר עליה. זה נכון מן הסתם לגבי מיכל ולגבי שמערל גם יחד. אני בטוח שזה נכון לגבי. עם זאת, אדם חכם וזהיר יהיה מוכן תמיד לשנות את דעתו - אם יספקו לו הוכחות חד משמעיות וזה "אם" גדול מאד.
אמנם יש כאלו שמגיעים לכתחילה כדי לבדוק אמונות שעומדות ברמה מסויימת של סימן שאלה. אלו נהנים מהיתרון שהם מוכנים לשמוע צד חדש.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2013 19:34 |
|
| |
מיימוני , אכן כך , הנשמות של כולנו היו בהר סיני ועל כך תהא תגובתי
בהקשר לשאלתך הקודמת אם אני יספר על השתלשלות היסטורית או לא.
תוקן על ידי michal7700 ב- 13/03/2013 19:42:05
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2013 19:44 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | שנית, לשמערל, האם יש מבחן מדעי שמוכיח או שולל מציאות של נשמה? הפתעת אותי לטובה. יש לזכור כי לפי שימושי לשון מסויימים במונח "נשמה" כל הקיום של נשמה שייך לרמת מציאות שאינה ניתנת לבדיקה על ידי המדע. זה כמובן מחשיד בכך שאם זה לא ניתן לבדיקה אז זה לא קיים (או, גרוע מזה, כל התייחסות לכך היא טעות בלשנית של חוסר משמעות...) אבל האם יש מבחן מדעי לנשמות?
ואולי כוונתך לניסויים ולגילויים שנסקרו בפורום היכן שהוא אודות פונקציות מוחיות שמראות כי לפחות חלק מהיותנו בני אדם ומה שאנו מייחסים לנשמה שלנו ניתן להסבר באמצעות תיפקודי מוח?
|
|
האם אתה יודע מר מיימוני, שיש קיום שהוא בוודאות 'שייך לרמת מציאות' שאינה ניתנת לבדיקה על ידי המדע..?
השאלה שלי למיכל הייתה, שבהינתן מציאות שבה יש את האפשרות להעמיד שאלות פילוסופיות מהסוג הנ''ל למבחן (ויש הרבה הסבורים שכן, בהווה או בעתיד) האם זה ישכנע אותה בעד או נגד, או שהמעמסה הרגשית תהיה גדולה מדי..
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2013 19:45 |
|
| |
| michal7700 כתב: |  | תוהה, לשאלתך, מניין שיש לנו נשמה. לכל יהודי ויהודי יש שתי נפשות , נפש בהמית (שיש אותה גם ללא יהודים) ונפש אלוקית. כל יהודי הוא חלק אלוקה ממעל ממש , כלומר יש בנו מרוח פיו של הקב"ה ("ויפח באפו נשמת חיים")
על כך בהרחבה ועל מהות הנשמה , אפשר (ומומלץ)ללמוד בספר התניא , תוכל להוריד גם באינטרט, שם לומדים על תוכן החיים , מהות היהודי , כן. יש לנו נשמה. אנחנו מרוממים מעם . תעריך אותך יותר. ועם כל הזכות שבזה יש גם רק לו את החובה שמירה על תרי"ג מצוות , ככה זה לא רק מתנה קיבלנו. תורה ושולחן ערוך זה לא רק ספר של הוראות יצרן , מה מותר לעשות ומה לא , זה דרך חיים .
|
|
כיהודי מאמין ברור שיש נשמה וכמו שכתבתי, אך להתחיל את אמונתי ע"י זה שיש לי נשמה שגם הייתה בסיני, לא נראה לי בעיקר שאנו לא מרגישים את אותה נשמה.
מימוני היקר, תודה על תגובתך, אני לומד אותה כעת.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2013 19:48 |
|
| |
ר', שמרל,
אוקי , אז על כך ענה מיימוני , נכון ,שיש לי דעה יציבה בנידון עוד מלפני שנכנסתי לפורום זה.וכאן המקום לומר , שהאשכולות פה נבונים וגורמים לחשוב שוב על כל דבר שבאמת "דע מה שתשיב" ולדעת ולהפנים את הדברים שעד כה לימדוני . וזה באמת גם רגיש לי , אז תאמר בזהירות ומצד שני אל תפקפק מלומר מה שיש לך .מקסימום אעמיד על המקום ואומר שזה גבול בשבילי. בסיידר?
תוקן על ידי michal7700 ב- 13/03/2013 19:46:33
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2013 19:54 |
|
| |
לא בסיידר.. "דע מה שתשיב" = "ירה את החץ, וסובב סביבו את העיגולים כך שיתאימו"
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2013 19:56 |
|
| |
הבנתי. ובכל אופן שברור לי איפה החץ אמור להגיע , אוביל את כל החצים למטרה זו ולא אתן להם להסתובב סביב עצמם , ר' שמרל
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2013 19:57 |
|
| |
[quote]תוהה,
לשאלתך, מניין שיש לנו נשמה.
לכל יהודי ויהודי יש שתי נפשות , נפש בהמית (שיש אותה גם ללא יהודים) ונפש אלוקית.
כל יהודי הוא חלק אלוקה ממעל ממש , כלומר יש בנו מרוח פיו של הקב"ה ("ויפח באפו נשמת חיים")
על כך בהרחבה ועל מהות הנשמה , אפשר (ומומלץ)ללמוד בספר התניא , תוכל להוריד גם באינטרט,
שם לומדים על תוכן החיים , מהות היהודי , כן. יש לנו נשמה. אנחנו מרוממים מעם . תעריך אותך יותר.
ועם כל הזכות שבזה יש גם רק לו את החובה שמירה על תרי"ג מצוות , ככה זה לא רק מתנה קיבלנו.
תורה ושולחן ערוך זה לא רק ספר של הוראות יצרן , מה מותר לעשות ומה לא , זה דרך חיים .
כיהודי מאמין ברור שיש נשמה וכמו שכתבתי, אך להתחיל את אמונתי ע"י זה שיש לי נשמה שגם הייתה בסיני, לא נראה לי בעיקר שאנו לא מרגישים את אותה נשמה.
כיהודי מאמין ב"ה , אם לא נתחיל את האמונה שלנו ממה שנצתווינו בסיני אז במה ובמי אנו מאמינים?
נקודה למחשבה.
ולגבי להרגיש את זה , יש צדק בדבריך , לרוב הרגש בנק' הזו מרוחק עד כי נסתר לגמרי ולכן רק ע"י לימוד והפנמה נוכל לדעת לפחות שאכן זה כך , היינו שם בהר סיני. ועלינו עוד מוטל לקיים את ששמענו שם
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2013 21:03 |
|
| |
מיימוני, איני יכול להתיימר לענות בשם מיכל, אבל מקובל בשם המקובלים כי לפי השיטה שיש ליהודי נשמה נוספת על זו של הגוי, הרי בשעה שגוי מתגייר נכנסת בו נשמת יהודי. פשוט ומתבקש, לא? ממש לא פשוט ולא מתבקש... .יש גרים ואפשר לשאול אותם אם נכנסה בהם נשמת יהודי... לגבי יפת תואר, כלומר אשה נכריה שנלקחה בשבי וכפויה להינשא לשובה, אזי יש הליכים שבסופם היא מגויירת על כורחה. לפי ההסבר הקבלי דלעיל, יש לשער שברגע שהיא חוצה את הסף שמבדיל בין היותה שבויה גויה להיותה יהודיה, גם אם מאונס, חל התהליך של החדרת הנשמה היהודיה אליה. פשוט ומתבקש, לא? יא וְרָאִיתָ, בַּשִּׁבְיָה, אֵשֶׁת, יְפַת-תֹּאַר; וְחָשַׁקְתָּ בָהּ, וְלָקַחְתָּ לְךָ לְאִשָּׁה. יב וַהֲבֵאתָהּ, אֶל-תּוֹךְ בֵּיתֶךָ; וְגִלְּחָה, אֶת-רֹאשָׁהּ, וְעָשְׂתָה, אֶת-צִפָּרְנֶיהָ. יג וְהֵסִירָה אֶת-שִׂמְלַת שִׁבְיָהּ מֵעָלֶיהָ, וְיָשְׁבָה בְּבֵיתֶךָ, וּבָכְתָה אֶת-אָבִיהָ וְאֶת-אִמָּהּ, יֶרַח יָמִים; וְאַחַר כֵּן תָּבוֹא אֵלֶיהָ, וּבְעַלְתָּהּ, וְהָיְתָה לְךָ, לְאִשָּׁה. לגבי אשת יפת תואר: 1. מאימתי מגיירים באונס ?. 2. אם גיור באונס ללא קבלת מצוות נכנס לתוקף בתוך ירח ימים, מדוע גיור מרצון בין עם קבלת מצוות אי אי קבלת מצוות, לא יכנס לתוקף בתוך ירח ימים ?. 3. אם הכתוב יורד לפירטי פרטים, גלחה את ראשה, וכו' מדוע הכתוב לא מזכיר עניין חשוב כל כך כגיור ?.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2013 21:17 |
|
| |
| שלישישי כתב: |  |
ממש לא פשוט ולא מתבקש... .יש גרים ואפשר לשאול אותם אם נכנסה בהם נשמת יהודי...
|
|
עד שאתה שואל את הגר, תשאל את היהודי על נשמה יתרה בשבת.. כידוע שערי שטויות לא ננעלו
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2013 21:58 |
|
| |
ומהי נשמה יתירה פירש"י בביצה טז ע"ב
" רוחב לב למנוחה ולשמחה ולהיות פתוח לרווחה ויאכל וישתה ואין נפשו קצה עליו "
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2013 22:29 |
|
| |
בא נעשה סדר בחוסר הידע בנושא. בחסידות מהקבלה. קיימים שלש דרגות הנקראות-נר"ן
נפש- הנמוך שבהם- רוח- נשמה.
יש היכולים להעלות את הנפש לרוח ויש המעלה לנשמה.
בתפילה אנחנו אומרים אלוקי הנשמה-ולא נשמות- שבראת בי טהורה היא.
כל הדיבורים על נשמות ברבים הם הבל ורעות רוח, גוי המתגייר- יכול להעלות את הנפש שלו לרוח ולנשמה. ולא שבמקווה כשהוא טובל נכנסת בו נשמה של יהודי, אם הדיבורים הללו לא היו כל מצחיקים מהשטיות שהן מכילות.- זה היה מאד עצוב שיש אנשים אפילו כאן בפורום המאמינים, בהבלים הללו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2013 22:56 |
|
| |
תוההה, מה שניתן לנו, ניתן כבני אדם במציאות החיים שלנו. ענינה של התורה בפרט וחכמים בכלל, אינו בעיון פילוסופי על האל אלא באדם ובזיקתו אל האל. כשאתה כותב כל חפץ [רצון?] הוא חסרון, אפשר שאתה לוקח מדברי הפילוסוף בפתח הכוזרי, והוא כבר השפעה של עיון פילוסופי על האל, עיון שמקורו יווני והוא נובע מתחום דיון שונה לגמרי. מה אפשר לנו ללמוד על האל ממה שניתן לנו, דבר זה אינו פשוט כלל. יש לנו תאורים גשמיים מאנישים, הרוב ייחסו אותם כתאורים לקורא פשוט ותמים מאד, תאורים שאין בהם אמת. בעניין התפיסה העיונית את האל יש הבדלים בין פילוסופים שונים. הרמב'ם סבור שאין אנחנו יודעים מהותו ותאריו והוא שונה מכל מה שאנחנו יכולים להשיג. תפיסות אחרות רואות אותנו כלוקחים חלק, אם כי מוגבל, בתבונה האלהית, או בדומה לו, גם אנחנו בעלי רצון חופשי היכול לפעול כסיבה בפני עצמה. בהמשך הגיון הזכירה מיכל את הצו 'לא תרצח', שלו אנחנו מצייתים, לדעתה, משום שניתן כצו. אני חולק עליה בעניין. בעשרת הדברות נאמר 'לא תרצח', אבל הרצח הראשון, הרצח של הבל, מקדים את הציווי. קין אינו יכול להצטדק באומרו הרי [עדיין] לא אסרת על כך. מי שרוצה לבסס מוסר אוניברסלי מחייב, יתלה את האיסור לא מצד הצו האלהי, ולא באדם, אלא מן התבונה, אשר היא משותפת לכל בעלי תבונה, אלהים, בני אדם על הארץ, ויצורים תבוניים על כוכבים אחרים. לכולם יהיו תבונה מחוקקת צו מוסרי, ורצון חופשי לפעול בהתאם לצו או בניגוד לו. הטבע מחייב אותנו הדברים שונים אשר, אם לא נעשה אותם נמות. אדם חייב לנשום, לשתות מים, לאכול. חיוב המצוות איננו מן הטבע. המצוות מחייבות רק את מי שבוחר לקבל אותן על עצמו. רוב האנושות אינה יודעת דבר עליהן גם אינה מחויבת בהן. רוב היהודים אינו מקיים מצוות ודבר אינו קורה להם בשל כך. מכל זה עולה גם כי אין דבר המחייב אותנו להחזיק בדעה מסוימת באשר לאל, אלא כל אחד לפי השקפותיו ונימוקיהם. זה כמובן מנוגד לחלוטין לתורות הנובעות מן התבונה, כמו המתמטיקה, שהתבונה ממש כופה עלינו לקבל אותן. עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2013 23:12 |
|
| |
כהוספה לדברים החכמים של עודד.
מדוע נענש דור המבול? לפי חזל בעיקר על חמס, מי אמר להם שאסור?
מי אמר לאבימלך מלך פלשתים שאסור לשכב עם אשת איש? אחרת למה היה כל מזועזע מהאפשרות אם שרה? מי סיפר לעשיו כי לרמות אסור? אחרת למה בא בטענות ליעקב? מי גילה ליעקב וללבן כי אסור לנצל פועלים? מאיפה יהודה ידע כי לכלה אסור לזנות? מאיפה הוא לקח את מצוות היבום? הרי כל זה היה לפני מתן תורה, כפי שחוקת ההמורבי קדמה באלף שנה את מתן התורה.
אבל מה כל העובדות הללו מעלות או מורידות- אם סיפורי חב"ד ורבותיהם סוברים אחרת.
|
|
|
|
|