|
|
| נשלח ב-25/3/2013 08:52 |
|
| |
שמעתי בשם החזו"א, שמוכר חמץ הבלוע בכלים הריהו כמוכר את צליל הפעמון.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2013 11:31 |
|
| |
דרלצ היקר, נראה לי שאין זה משנה מה אנחנו מוכרים לגוי, אלא כיון שבמכירה צריך גמירות דעת של שני הצדדים צריך שהגוי ירצה לקנות את הבלוע בכלים, ופשוט לא נראה לי שהוא מבין שהוא באמת קונה את הבלוע, נראה לי שהוא מבין שיש כאן עניין דתי ולא עניין קנייני ובעניין המכירה - בשביל מה צריך שליח למבור, ימכור בלא שליחות לגוי וזהו
|
|
|
|
| נשלח ב-26/3/2013 19:37 |
|
| |
ידידי היקר שביקרים, אתה ממציא חומרות בקנינים? הגוי רוצה לקנות מה שמוכרים לו, לא משום שהוא מעוניין במוצר, אלא משום שמבקשים ממנו לקנות את מה שמוכרים לו. הטענה של לוצאטי היא שלא חל קנין על דבר שאין בו ממש, ולא שהגוי אינו רוצה אותו. ויש לדון בזה ואכ"מ. ובענין מכירת הארץ, נכון הדבר שאם ימכור בלא שליח יפתור בעיה ספציפית זו, (יש עוד הרבה בעיות), אבל מאד לא פרקטי למכור בלי שליח, האם כל חקלאי יעשה טקס מכירה בפני עצמו, והרי צריכים גם פיקוח של הרבנות שהמכירה נעשתה כדת וכו'. בכל אופן כרגע לא עושים כך.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/3/2013 12:17 |
|
| |
דר לץ טענתך לגבי מכירת קרקעות תקפה באותה מידה כלפי מכירת חמץ בכמויות גדולות כגון מפעלים, ואולי שם יותר, מחשש להשתלטות עויינת, וכבר היו דברים מעולם.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/3/2013 15:29 |
|
| |
איני יודע על איזו השתלטות עויינת אתה מדבר, מדובר כאן בביגלך או ביסלי. חלומו הרטוב של כל מנהל מפעל הוא שיקנו ממנו את כל הסחורה בערכה הריאלי.
ואני מזכיר שוב שמנהג בני התורה להימנע מלסמוך על מכירת חמץ של מפעלים ולכן מחפשים תמיד נאפה לאחר הפסח.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/3/2013 21:20 |
|
| |
דר לצ,
אתה מכיר אנשים שמוכרים את החמץ בערכו הריאלי? שבכלל יודעים מה ערכו הריאלי? חוץ מאשר בעלי מפעלים שאולי יודעים מה ערכו הריאלי של החמץ, אבל כמו שכבר הוזכר אין אצלם גמירות דעת מי יודע מה. וגם אני הק' מצטרף לשאלתו של לוצאטי: מה שם ספרך (אפשר באישי כמובן)?
תוקן על ידי עיק ב- 27/03/2013 21:22:33
|
|
|
|
| נשלח ב-27/3/2013 22:25 |
|
| |
בקיבוץ כפר עציון יודעים את ערכו הריאלי של החמץ שהם מוכרים משום מעשה שהיה ובעניין החלומות הרטובים שהזכרת, שנה שעברה סיפר הגוי שקנה את החמץ ממדינת ישראל כי ארגון טרור הציע לו לקנות ממנו את כל החמץ והוא סרב, והוכיח בכך שהוא נאמן למדינתו, כשדיברתי על העניין עם בעל המכולת שבשכונתי ואמרתי לו שהרי זה טוב לעסקים שיקנו את כל הסחורה ביום אחד במקום בשנה שלמה, הוא אמר לי כי זה יכול להביא לחורבן גדול, שהרי יהיה חוסר גדול במוצרים והנגזרת של העניין הוא עלייה מטורפת במחיר של כל דבר. ובקיצור זה יכול להרוס כלכלה של מדינה שלמה. לכן גמירות הדעת במכירת חמץ היא דבר שנתון לוויכוח, גם של המוכר ובעיקר של הקונה שלא מבין שמדובר בביזנס ולא בעניין דתי. אמנם יש סוג של גמירות דעת אבל אם היו דוחפים לו גם קניית דירה בחוזה הוא בוודאי לא היה מסכים
|
|
|
|
| נשלח ב-27/3/2013 23:32 |
|
| |
דער לעץ, ירחם ה', מה יעזור "נאפה אחרי הפסח" אם כל הקמח כאן במדינה הוא חמץ גמור או עכ"פ בחשש חימוץ מפני שנלתת במים כמה שעות לפני טחינתו?!... מה יגידו בני התורה? לא לאכול לחם שבוע? חודש?
לגוף העניין, גם אם אפשר לדון לכאן ולכאן על מכירה פרטית, הדבר ברור לחלוטין שאין שום הבדל בגמירות הדעת של המוכר של היתר המכירה לבין גמירות הדעת של הקונה של "החמץ של המדינה" כלומר כל הקמח והמפעלים הגדולים וכו'. בכלל אין לקונה, ערבי חביב אחד מאבו גוש, עשירית אפילו מהכסף הדרוש כדי לשלם את הסכום הריאלי של כל זה. ואפילו יזכה לשם כך בלוטו אין ספק שהוא לא בדיוק מעלה על דעתו להחליף מקצוע לסיטונאי מזון ולהתחיל להתעסק בכאב ראש של ההיפטרות מהמלאי החדש שנפל לידיו. בעניין הזה ברור לחלוטין שאין הבדל בין מכירת חמץ להיתר מכירה.
ואגב אני ממליץ לך לקרוא מאמרים של הרב ז. ויטמן ולהתעדכן קצת באופן שבו נעשה כיום היתר המכירה. כבר מזמן שהמכירה אינה נעשית באופן של שליחות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-28/3/2013 00:55 |
|
| |
עיק
החמץ נמכר בערכו הריאלי, דהיינו שאם ירצה הקונה לממש את המכירה יצטרך לשלם את מלא ערכה
גרוס
החשש שתיהרס כלכלה של מדינה שלמה ממכירת סחורות חמץ במחסנים הוא הזוי, במחילה, אף ארגון טרור לא ישקיע מליארדים בפיגוע 'איכות' שכזה, גם אם יום אחד לא יהיו קרקרים וביגלך במדינה לא יקרה כלום המאפיות מיייצרות כל הזמן, וכמו שאמרה אשה גאונית 'אם אין לחם יאכלו עוגות'
פוכאויץ
היו שחששו לחימוץ בקמח מחמת לתיתה וכך היינו מחמירים פעם, אבל כבר עשר שנים שע"פ הוראת הרב אלישיב אין חוששים לזה וסוברים שקמח שנטחן קודם הפסח מותר
טענתך לגבי גמירות דעת לא קשורה לענין היתר מכירה, הערבי הקונה לא מעונין להיות סוכן של מוצרי מזון, אבל הוא עשה קנין שמאפשר לו להיכנס לשוק זה אם ירצה, הוא יכול להעביר את זכותו לאחר, ובכלל אין הגבלה בהלכות קנינים על האינטרסים של הקונה. ההגבלה היחידה היא על קנין בו המוכר יסרב למימושו, מה שמקלקל אפילו עירוב חצרות אם יודעים שהמזכה את העירוב יסרב למימוש ואכילה.
הטענה שנאמרה במקור על לא תחנם נאמרה לגבי שליחות. אם כל החקלאים עוברים אחד אחד ועושים קנין עם הנכרי אין בעיה של שליחות, מלבד האיסור של לא תחנם עצמו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/3/2013 02:03 |
|
| |
פשוט שלכל מפעל יש מחויבות לספק סחורה לפי הזמנות מראש וכו' ולכן לא יסכים למכור את כל סחורותו לגוי.- ולכן מכירת חמץ של בעל המפעל דומה להיתר מכירה
|
|
|
|
| נשלח ב-28/3/2013 10:16 |
|
| |
גם אם זה "פשוט" אין שום קשר להיתר מכירה הארץ אינה עומדת למכירה היא פשוט לא מיועדת לכך לגבי החמץ אתה טוען שהוא מיועד למכירה לא' ולא לב' כי "לכל מפעל יש הזמנות" אני חושב שבמציאות אתה טועה וזה ממש לא כך, אלא להיפך, הסוכנים מנסים לדחוף ולמכור את הסחורה שלהם ואינם חייבים שום דבר לבעלי החנויות, מה שקובע הוא מי משלם אבל בכל אופן זה בודאי לא דומה וגם אם היית צודק זה לא מבטל את המכירה, למפעל יש הזמנות והוא מעדיף למכור למישהו אחד אבל בפועל הוא לקח סיכון שמישהו יממש את המכירה והוא יחכה עוד כמה ימים עד שיספק סחורה לאיזו חנות סברא כזו לא יכולה לבטל קנין כתוב וחתום על פי החוק ועל פי ההלכה
|
|
|
|
| נשלח ב-28/3/2013 10:18 |
|
| |
וגם צריך לזכור שגם אם הערבי קונה את כל הביסלי של אוסם הוא לא אוכל אותו בעצמו אלא שוב משווק אותו לחנויות כך שאף חנות לא תיתקע והגזירה הנוראה של ארגוני הטרור להכרית את פך הביסלי הטהור מישראל לא כ"כ מאיימת
|
|
|
|
| נשלח ב-29/3/2013 10:21 |
|
| |
ברי לי שאין מפעל שיסכים למכור את כל התוצרת וחומרי הגלם כך שיישאר ריק, ולו מפני החשש שאחרים ישתלטו על השוק בעת המחסור.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/3/2013 10:50 |
|
| |
אין "לא יסכים". המכירה עשויה באופן שמחייב ע"פ חוק. משא"כ מכירת שמיטה אינה תקפה ע"פ חוק, ואילו יתבע אבו עלי את המדינה בבית משפט, הוא לעולם לא יקבל שליש מקרקעות המדינה.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2013 23:09 |
|
| |
התחמקות מפוארת נעשתה כאן מהעובדה הקטנה שציינתי, שנכסיו ורכושו של אותו נכרי חביב מאבו גוש הקונה את "החמץ של המדינה", אינם מגיעים אפילו לעשירית משווי השוק של החמץ שהוא "קונה". ומסופקני אם בכל הארץ בכלל יש איזה אפנדי שיש בידו הממון הדרוש לרכישה שכזו. סמי מכאן גמירות דעת....
ושוב אני מתפלא שהדיונים של כמה מהכותבים כאן לגבי היתר המכירה, מעודכנים בערך לשנות השישים (ע"ע מכירה ע"י שליח - אני שולח שוב למאמרים של הרב ויטמן, שהופקד על הנושא בשמיטה האחרונה). כך למשל הטענה הנושנה לגבי החוק האזרחי, שאינה תקפה מאז חוקק חוק מיוחד למכירה זו לפני כשלושים שנה. בכלל רצוי מאד לקרוא את תיאוריו הנ"ל של הרב ויטמן לגבי האופן שבו נעשית המכירה היום (כבר מזמן גם לא נעשית מכירה גורפת של "שליש מהמדינה" אלא טיפול פרטני מאד), ורק אחרי זה לחזור ולדבר. אם יהיה מה לחזור.
|
|
|
|
|