בית פורומים עצור כאן חושבים

לא קם נביא כמשה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/3/2013 02:28 לינק ישיר 
לא קם נביא כמשה

נאלצתי לקרוא מאמר פילוסופי מטופש לצורך עבודה אונברסיטאית, והיות וכאן מתיימרים להתפלסף, אז כאן המקום לשאול, וכשאני אומרת לשאול אני לא מתכוונת לקבל תשובה, כי אני לא מבינה גרוש וחצי בפילוסופיה והתחכמויות.

אם נבואת משה הייתה ייחודית ושונה, וזאת בהתערבות האלוקים, אם כן האלוקים הוא אלוקים מעורב ומשתנה בעל השגחה פרטית, (ובבוא היום יעניש גם את השכן שלי הרשע), ואם משה הגיע לדרגה נבואית ייחודית ללא התערבות הא-ל, אם כן מחר עלול לצוץ לנו נביא גדול ממשה, (ואולי זה יהיה נביאה).

מה שבטח בטוח שהנביא הבא לא גולש כאן בפורום.

שיהיה חג חרות שמח לכולנו. 

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2013 04:50 לינק ישיר 

אין אצל הקב"ה "מחר", ומושגים של זמן לא רלוונטיים לגביו יתברך כלל

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-24/3/2013 05:44 לינק ישיר 
ץ

יש לי תשובה בשבילך, אך בגלל שכתבת שאת לא מתכוונת לקבל תשובה אני לא כותב אותה.
רק שאלה אחת, איזה נביא/ה גילה לך שהנביא הבא לא יהיה ממשתתפי פורום זה?

נשלח מהאנדרואיד שלי

תוקן על ידי יהיאור ב- 24/03/2013 05:46:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2013 08:07 לינק ישיר 

פיילין שרה

ברוכה הבאה לפורום!

אולי תרצי לציין מהו המאמר הזה שקראת ולהסביר במה הוא מטופש. לעתים יש דברים מטופשים שמתפרסמים באקדמיה, ולפעמים יש דברים חכמים אבל הם אינם עושים רושם כזה על הקורא בגלל שתפיסת עולמו שונה מדי והוא אינו פתוח להקשיב.

בכל אופן, דומה שמה שכתבת על האלוקים ועל הנבואה מייצג יפה את שיטת הרמב"ם.

מצד אחד אנו מאמינים בהשגחה ובשכר ועונש. ולכן יש קושיה פילוסופית האם אין שינוי באלוקים. והתשובה של הרמב"ם היא שהשכר והעונש וההשגחה הם תארי פעולה. הם מציינים לנו שה' ברא את העולם וטבע בו כללי התנהגות ואף ניסים במקרים מסויימים, אבל לידיעה הזו אין שום משמעות ביחס לה', רק ביחס לעולם. (וכמובן יש כאן בעייתיות פילוסופית הטעונה בירור).

הטענה השניה שכתבת גם היא מתאימה לרמב"ם. אכן יתכן שיהיו נביאים גדולים מאד, אבל צריך לברר קודם לכן מהו נביא לשיטת הרמב"ם. מתברר שאדם שמבין את סודות הפילוסופיה וחי לפיהם, גם הוא נביא, וגם אם אין איש בעולם היודע על אישיותו המיוחדת. יש שטענו שהרמב"ם האמין על עצמו שהוא נביא מבחינה זו.

כמובן, זה לא האופן הרגיל שבו אנו משתמשים במילה "נביא". בדרך כלל, המונח הזה מציין שליח שנשלח מעם ה' כדי לבשר מסר לאומה. הנביא הסודי של הרמב"ם הוא נביא למען עצמו ולכן צריך להבדיל בין שני שימושי הלשון האלו.

לגבי הימצאותו של נביא בפורום, אזי אם כוונתך לשליח של ה' שה' יתגלה אליו והוא ידע על ההתגלות כפי שמתואר לנו בתנ"ך לגבי נביאים, אזי אם את מאמינה לחז"ל, הנבואה הזו בטלה. אך אם כוונתך לנביא במובן של הרמב"ם, מי יודע?

קביעות כלליות אלו נכונות לא רק לגבי הפורום שלנו, אבל יצויין שבין חברינו יש כאלו שאכן משקיעים בדרכו של הרמב"ם, אז אם הרמב"ם צדק ויש משמעות לנבואה במובן של הכשרה פרטית של האדם לדבוק בה', יתכן שדווקא כאן יש סיכוי טוב יותר למצוא אותם אנשים גדולים שהרמב"ם היה רואה בהם את ממשיכי דרכו.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2013 08:26 לינק ישיר 

לענ"ד לדעת הרמב"ם נבואת משה אינה נובאה רגילה אלא נבואה מסוג אחר ולכן ניתן להבטיח שלא יקום עוד נביא כמשה. ואין כאן הזמן להאריך.

יהיאור
ברור שהנביא הבא יהיה מגולשי הפורום, אתה מכיר מקום אחר שעוסקים בו במושכלות בכזו אינטנסיביות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2013 12:19 לינק ישיר 

חז"ל אומרים בגמרא- משחרב בית המקדש נמסרה הנבואה לילדים ולשוטים,
לאור זה רציתי לכתוב, כי לא יכול להיות שהנביא הבא יכתוב כאן בפורום.
אבל לאחר מחשבה שניה וקריאת תגובות בפורום. דווקא כן יכול להיות .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2013 22:07 לינק ישיר 

משה שונה מכל הנביאים כי זכה לדרגת נבואה שונה וגדולה יותר מהשאר כי אצלו הקב''ה דיבר מתוך גרונו כפי שמובא במדרש .

כל הנביאים נתנבאו בכה אמר השם מוסיף עליהם משה שנתנבא בזה הדבר - מכאן שהשכינה מדברת מתוך גרונו .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2013 02:08 לינק ישיר 

בעניין הנ"ל, עי' דרשות הר"ן - דרשה ג'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2013 07:29 לינק ישיר 

משה רבינו היה רחמן על הצאן ועל כן קיבל את הנהגת עם ישראל שנמשל לצאן - ישראל שה פזורה .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2013 12:48 לינק ישיר 

שלום,

אז משה רבנו היה גדול הנביאים משום שהאלוקים רצה בכך, מה שאומר השגחה פרטית כאן בעולמנו. מה שלא תואם פרשנים מסוימים במורה הנבוכים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2013 13:18 לינק ישיר 

לא ידוע לי על פרשן שאומר בדעת הרמב"ם שאין הקב"ה יכול להתערב. הקב"ה פשוט לא מתערב. אצל משה הוא כן התערב.

ולא כ"כ הבנתי את הקשר בין זה שישנה השגחה פרטית, לבין זה שהוא יעניש את השכן הרשע. אני לא אומר שזה לא כך. אני רק אומר שזה פשוט לא קשור. הוא התערב אצל משה והוא יכול שלא להתערב אצל אחרים.
אולי הייתי מנסח את זה כ'השגחה סלקטיבית'.
מה שכמובן לא מתקבל על כולם בעיקר בדורות האחרונים. אך היה מקובל לא רק על הרמב"ם אלא אפי' על הרמב"ן [עי' רמב"ן על התורה עה"פ כי ידעתיו למען אשר יצווה].
כנראה שהמונחים של ההשגחה שראוי לדון בהם בנידון הנ"ל ובנידונים דומים. זה לא 'השגחה פרטית' מול 'השגחה כללית'.
נראה לי שמדוייק יותר לדבר על 'השגחה סלקטיבית' מול 'השגחה טוטאלית'.

ממילא אני חוזר לזה שלא הבנתי את הפלפול של המאמר כפי מה שהצגת אותו.
אני מתחיל לחשוד שלא מדובר במאמר פילוסופי אלא במאמר הגותי.
אשמח אם תפני אותי לגוף המאמר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2013 13:23 לינק ישיר 

למען הדיוק הפילוספי.
השגחה סלקטיבית חייבת לשבת על 'מצע' של השגחה טוטאלית. היינו שהוא רואה הכל. אך הוא אדיש כלפי חלקים מסויימים.
אותם חלקים שהוא אדיש כלפיהם. יש שיכנו את זה גם כסוג של השגחה. אני אישית מגדיר את זה כהעדר השגחה.
משל אנושי לענין. זה כמו ראיה ממוקדת. את שאר החפצים אני לא רואה. זה לא שאני רואה ומתעלם.
או במשל אנושי אחר. כאשר אני רואה חפץ א"א לומר שאני רואה את המולקולולת שלו. כנראה גם שזו כוונת הראשונים [והרמב"ן בתוכם] המייחסים את ההשגחה לכללים ולא לפרטים.

תוקן על ידי דה_וינצי2 ב- 25/03/2013 13:24:55

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2013 13:45 לינק ישיר 

תלמידים

ברוך הבא לפורום!

התוכל לסכם בקצרה מה אומר הר"ן על הנושא שלנו? הבא בחשבון שלא לכל אחד יש את הספר ובמיוחד במהדורה החדשה והנאה שלו, וגם מי שיש לו, יתכן שאין לו זמן לחפש ערב הפסח.

עקרונית, לפי חוקת הפורום אין להסתפק בלינק או בציון מקור אלא לציין מה מופיע בו. לא על מנת לזלזל בהפניות, כי הן חשובות מאד, אלא כדי להקל על המעיינים. תודה.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2013 21:01 לינק ישיר 

ברוכים הנמצאים וחג שמח.

אשתדל לסכם בקצרה - ולצטט.
- הדברים אמורים בעיקר בהקשר לשאלה מנין לנו שלא יבא שוב אדם עם כח נבואי גדול יותר ממשה - ושוב לא נהיה מחוייבים לדברי נבואותו. (ולא כ"כ לנידון שהסתעף - סלחו לי שלא עקבתי מספיק) -

הר"ן מוכיח בדרשתו - בדרך אגב - שכל עניינו של משה היה למעלה מדרך הטבע, ומביא ראיה מהאמור בהקשר לדרגת נבואתו: "ולא קם נביא עוד בישראל כמשה", ואם היה הדבר אפשרי לאיזשהו אדם להגיע לדרגה דומה - לא היה אלוהים מונע טוב מבעליו, אלא בהכרח שכוחו הנבואי - המעולה מכל נביא - היה למעלה מדרך הטבע, והוא הנס 'ההכרחי' ביותר מניסי מתן-תורה משום שהוא בא לאמת את דברי התורה - למנוע מנביא אחר לומר היפך דברי משה, ולשם כך הודיע הכתוב שהוא היחיד שיגיע למעלה זו - ואם-כן דבריו קיימים ללא כל אפשרות לכזב.

ובלשונו:

"כי אין ספק שענין משה ומדרגתו היה למעלה מן הטבע. ושהשלימו הש״י בענין נסיי במה שאין בכח האדם ויכלתו להשיג כאמרו ולא קם נביא עוד בישראל כמשה וגו׳. בזה הפסוק הודיענו שנבואת משה ומדרגתו הוא דבר למעלה מן הטבע איננו אפשרי שישיגנו האדם כפי המנהג הטבעי. שאם היה כן היאך אמר ולא קם נביא עוד בישראל כמשה. והש"י לא ימנע טוב מבעליו לבלתי ישיג האדם מעלה שהיא אפשרית לו. אבל ענין הפסוק הוא להודיע כי ענין משה היה מן כת הנסים והנפלאות ויצא מגדר הענינים הטבעיים...
...וזהו שהודיעו הכתוב כי זה דבר נסיי - חדשו השם ית׳ והשגיבו בכוחו כיתר הנפלאות שחדש לקיום התורה . כי זהו ההכרחי שבכלם כדי שלא יוכל שום נכיא מכזב להתפאר שהוא ינבא דבר הפך דברי משה רבינו ע״ה. כי הש״י הודיענו
 שמה שהשיג משה רבינו מזה הוא למעלה מן האפשרות כדרך הפלא. ושזה הפלא לא יעשה לאדם אחר בעולם
 כמו שנעשה למשה רבינו. א״כ נדע בזה שכל מי שיחלוק עליו הוא מכזב, כי משה הגיע למדרגה שלא הגיע אדם אליה לעולם ...". (דרשות הר"ן - דרשה ג')

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2013 11:49 לינק ישיר 

לסיכום, כוחו של משה היה בהתערבות הא-ל, מה שאומר שהפילוסופים שסברו שלא-ל מלבד מה שאינו צוחק או בוכה או כועס אין בו גם שום שינוי ולא רצונות חדשים, כי כל דבר שכזה מקטין אותו והופך אותו לאנושי, נמצאים בבעיה להסביר את נבואת משה המיוחדת (גם אם אין לו מושג של זמן, עדיין הוא התערב בעניינו של משה).
ומאחר שישנם גם מגדולי היהדות שהסכימו עם הפילוסופים, וחשבתי שכאן אני אמצא את מי שייצג את דעתם, חשבתי למצוא תשובה לשאלתי הראשונה, או שלמשה היה התערבות אלוקית, או לחילופין יכול לקום נביא חדש בגודלו של משה. (ואם אין התערבות אלוקית אז למה שיהיה ירידת הדורות, אדרבה ואדרבה)

את המאמר זרקתי כפי בקשתו של בעלי [שדואג איך שפתאום השטחיות שלי מתגמדת למול דברי כפירה], אבל הוא היה של אחד בשם גודמן   

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/3/2013 00:11 לינק ישיר 

אגב, לא התכוונתי לפגוע בגולשי הפורום. הרבנים פשוט אסרו לגלוש באינטרנט, אז איך יקום נביא מגולשי הפורום,

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לא קם נביא כמשה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext