בית פורומים עצור כאן חושבים

דיכוי דתי על ידי המדינה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/4/2013 22:05 לינק ישיר 
אנחנו החרדים של חורף שנת שבעים ושלוש

הבטחתם כפיה

בשם שלום בית

נטלנו ידיים אכלנו כזית

הבטחתם אביב ופריחות

הבטחתם מונופול בתחום הכפיות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2013 22:30 לינק ישיר 

מתוך פסיקת בגצ -בדין לבישת ציצית ע"י נשים,

נשים פטורות מלבישת ציצית ומהתעטפות בטלית, על שום שמצווה זו נמנית עם מצוות עשה שהזמן גרמן, מאחר שהחיוב בה הוא לפרק זמן מוגבל (שעות היום, ולא בלילה). אך כפי שאמרנו לעניין מצוות עשה שהזמן גרמן שנשים פטורות מלקיימן, אך מותרות לקיימן, כך גם לעניין מצוות ציצית, והרמב"ם אף מביא עיקרון כללי זה בהקשר למצוות ציצית. וזה לשונו (רמב"ם, ציצית, ג, ט[יח]):

"נשים... פטורין מן הציצית מן התורה; נשים שרצו להתעטף בציצית, מתעטפים בלא ברכה. וכן שאר מצוות עשה שהנשים פטורות מהן, אם רצו לעשות אותן בלא ברכה, אין ממחין בידן".

וכן היא דעת הראב"ד (השגות הראב"ד, רמב"ם, ציצית, ג, ט [לד]), ומוסיף שיש לנשים גם רשות לברך על קיום המצוות (וראה עוד דברי הראב"ד, ספרא, ויקרא, פרשתא ב[לה]).

מתוך כך, אנו עומדים גם על חילוקי דעות בעולמה של הלכה אם נשים, שמקיימות מצוות עשה שהזמן גרמן מרצונן, רשאיות לברך על עשייתן של מצוות אלה. בדברינו הקודמים עמדנו דעת אלה מחכמי ההלכה, ובראשם רבינו תם, מגדולי בעלי התוספות, שרשאיות הן לברך קדשנו במצוותיו... וצוונו", וכך היא גם דעת הראב"ד כאן לעניין נשים המתעטפות בת, שרשאיות הן לברך על כך. לעומת זאת, דעת הרמב"ם היא, כאמור, שרשאיות הן להתעטף ביצית אבל בלי ברכה, וזוהי שיטה שונה, שרבים מגדולי ההלכה, במיוחד מבין חכמי הספרדי, נקטו אותה (וראה עוד דברינו להלן).

וכן קובע הרב ר' משה פיינשטייין בתשובתו האמורה שו"ת אגרות משה, אורח חיים, חלק רביעי, סימן מט[כד]), כי כשם שנשים רשאיות לקיים מצוות עשה שהזמן גרמן, ולברך עליהן, כך גם לעניין מצוות ציצית - "שייך לאשה שתרצה ללבוש בגד שיהיה בצורה אחרת מבגדים, אבל יהיה בד' כנפות ולהטיל בו ציצית ולקיים מצוה זו". הרב ר' משה פיינשטיין מוסיף סייג לכך, סייג שעובר כחוט השני בכל דבריו, והוא -

"אבל פשוט שהוא רק בחשקה נפשה לקיים מצוות אף כשלא נצטותה.

אבל מכיון שאינו לכוונה זו אלא מצד תרעומתה על תורתו, אין זה מעשה מצוה כלל אלא אדרבה מעשה איסור, שהאיסור דכפירה שחושבת דשייך שיהיה איזה חלוף בדיני התורה היא עושית גם במעשה שחמיר".

דרישת כוונה זו של קיום המצווה מתוך מטרה לקיימה,, ולא מתוך מניע של אי- התחשבות בדין שבהלכה בגלל "שיקולים זרים" של התנגדות עקרונית לעצם הפטור על שום שפוגע הוא באישה, משמשת היא יסוד מוסד בעולמה של הלכה, בהתקנת תקנות, בהנהגת מנהגים ובהכנסת שינויים בהם. בעלי הדין הגישו לנו מכתב שנכתב על-די הרב טנדלר, נכדו של הרב ר' משה פיינשטיין, המבהיר את גישת סבו, באשר לחשש הגדול שמניעיהן של קבוצות התפילה נובעים מהשיקולים הזרים כאמור, וההיתר לעטיפת טלית הינו אך ורק כאשר ברור כי "כוונתן לשם שמים, בלי שום ערעור על תורת ישראל ומנהגי ישראל": תשובת הרב טנדלר (מכתב) [לו].

נימוק זה נמנה הוא עם התפיסות הערכיות שבעולמה של הלכה, שמשמשות גורם נכבד במדיניות פסיקתה של ההלכה בכלל, ובנושאים רגישים ומיוחדים כגון זה שלפנינו - בפרט. ועוד נדון בכך בהמשכם של דברים.

בדורות הראשונים והאחרונים היו נשים שנהגו להתעטף בציצית, ולברך עליה, על דעתם של חכמים (תשובות ופסקים מהר"ם מרוטנבורג, פסקים ומנהגים (מהדורת י' ז' כהנא) כד, עמ' קמא [לז]; שו"ת צמח צדק (לאדמור השלישי בשושלת חב"ד), אורח חיים,

ג [לח], שם מצוי דיון מפורט ומלא בנושא; הרב י' מ' טולידאנו, נר המערב, עמ' 155[לט]; וכן ראה ש' אשכי, האשה באספקלרית היהדות (תשי"ג), חלק א, עמ' קלז [מ]). יחד עם זאת, לא נהגו נשים, לפחות בדורות האחרונים, ללבוש ציצית ולהתעטף בטלית, בשונה ממצוות אחרות שהזמן גר - כתקיעה בשופר, נטילת לולב וישיבה בסוכה שנוהגות הן לקיימן. הטעם לכך יסודו נעוץ ;במנהג, המוזכר לראשונה על-ידי המהרי"ל (שו"ת מהרי"ל החדשות (ירושלים, תשל"ז), אורה חיים, ז, עמ' יג-יד[מא]) שנשים תימנענה מכך. המנהג הובא ברמ"א (שו"ע, או"ח יז, ב, גה [ג]), אשר זה לשונו:

"ומ"מ אם רוצים לעטפו ולברך עליו הרשות בידן כמו בשאר מצוות עשה שהזמן גרמן. . . אך מחזי כיוהרא. ולכן אין להן ללבוש ציצית הואיל ואינו חובת גברא".

מתוך דבריהם של חלק מבין הפוסקים האחרונים עולה אכן שהמנהג כיום הוא שאין נשים מתעטפות בציצית (כף החיים, או"ח יז, ס"ק ח[מב]; ערוך השולחן, או"ח, יז, סעיפים ב-ג[מג], וראה שם הסברו של בעל "ערוך השלחן" לדברי הרמ"א ש"מחזי כיוהרא", וסיום דבריו: 'ולכן אין מניחים לנהוג מצוה זו, וכן המנהג, ואין לשנות'; הרב ש' ישראלי, נשים בקיום מצוות שפורסם בקובץ האשה וחינוכה (אמונה, תש"ם) 29[מד]; וכן ראה מייזלמן, בספרו הנ"ל, בעמ' 44-45, 152-154[מה]). למען שלמות הדיון יש להוסיף גם את האמור בתרגום יונתן בן עוזיאל, דברים, כב, ה[מו]): "לא יהיה כלי גבר" וכו', אך נימוק זה לא נתקבל על דע רוב הפוסקים (וראה תשובת ר' משה פיינשטיין, שעליה עמדנו לעיל [כד], וכן הדיוק בדיו האמורים: בגד שיהיה בצורה אחרת מבגדי אנשים). מן הראוי להעיר, באשר לנימוק של "מיחזי כיוהרא", כי לעניינים אחרים שבקשר אליהם מובא נימוק זה בעולמה של הלכה, לא תמיד היה בו כדי להביא לכלל איסור המקובל על הכול. כך, דרך משל, חלק מגדולי הלכה ומלים, כגון רבי יצחק לוריא, האר"י, הורו שאין ללבוש ציצית מחוץ לבגדים מטעם יוהרא, וחכמי הלכה אחרים הורו שלא להניח תפילין של רבינו תם משום יוהרא, לעניין שני הדברים, ובמיוחד לעניין הראשון שלא ללבוש ציצית מעל לבגדים, חלק ניכר משומרי תורה ומצוות בימינו אינם נוהגים כך (וראה על הנ"ל במפורט בדבריו של הראשון לציון, הרב עובדיה יוסף, שו"ת יחוה דעת, ח"ב, א[מז]).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2013 23:29 לינק ישיר 

תלמידטועה כתב:
מטפחת
הכנסיה היא רכוש פרטי

לא שתי הקתדרלות שהזכרתי, הן רכוש המדינה וגם סמלים לאומיים בנוסף להיותן כנסיות, בדומה לכותל.

תוקן על ידי מטפחתספרים ב- 04/04/2013 23:58:12

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2013 23:39 לינק ישיר 

[מטפחת,

האם אתה טוען שהכותל הוא ביכ"נ אורתודוקסי? (אני יודעת שכך חושבים רבים - בעיקר חרדים, יש לציין, אבל האם לדעתך זו צריכה להיות הגישה ההלכתית/דתית/מדינית/וכו' אליו?)

זאב,

אתה רציני?!
למרבית יהודי העולם (שמדינת ישראל וחוקיה מעניינים אותם), האיסור על נשות הכותל לקרוא שם בתורה ולהתעטף בטלית נראה כחטא חמור וכרדיפה של ממש (תגובתם לכך דומה  - משום מה - לתגובה למשמע איסור על יהודים במדינת X לקרוא בתורה או להתעטף בטלית)...

גילוי נאות - איני שייכת לנשות הכותל ומבחינתי ביקור בכותל בימינו (קו"ח תפילה שם), ועוד בעזרת נשים, הוא חילול הקודש.]

תוקן על ידי אמשלום ב- 04/04/2013 23:39:29

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2013 23:45 לינק ישיר 

אמשלום כתב:
ומבחינתי ביקור בכותל בימינו (קו"ח תפילה שם), ועוד בעזרת נשים, הוא חילול הקודש.

מעניין. אפשר לסביר למה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2013 00:04 לינק ישיר 

אמשלום כתב:
[מטפחת,

האם אתה טוען שהכותל הוא ביכ"נ אורתודוקסי? (אני יודעת שכך חושבים רבים - בעיקר חרדים, יש לציין, אבל האם לדעתך זו צריכה להיות הגישה ההלכתית/דתית/מדינית/וכו' אליו?)

לא טענתי או רמזתי לטענה כזו, מדובר במקום שבמשך הרבה מאוד זמן התפללו שם יהודים, אני לא קובע מי הממשיך ההיסטורי של היהודים שהתפללו שם במהלך הדורות, אני רק טוען שלא כל התנהגות - בעיקר חדשה - מותרת בשם חופש הפולחן ושצריך להתחשב גם ברגישות של ציבור גדול שמתפלל שם ושמבחינתו ממשיך מסורת ארוכת שנים שנשות הכותל משנות ממנה (כתבתי גם שצריך לבדוק את העובדות והרגשות כדי להחליט, התייחסותי העיקרית היא עקרונית, זו לא רק שאלה של פגיעה בחופש הפולחן).
הקתדרלות שציינתי הן אנגליקנית וקתולית בגלל שהממשלה מאפשרת לכנסיות הללו להשתמש בנכסים הלאומיים הללו כבתי תפילה, זאת בשל כבוד ורגישות למסורת ולמה שמייצגות הכנסיות הללו לאנגלים וצרפתים רבים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2013 00:17 לינק ישיר 

מזה שנים רבות המוסלמים מתפללים בהר הבית, ולכן יש לאסור כניסת יהודים לשם. זה אותו טיעון בדיוק.
מחר בבוקר יכניסו לכותל רק מי שאוכל כזית מצה בשיעור חזו"א או רק מי שאוכל כשיעור רח"נ (שהרי כך נהגו מאז ומעולם). או לא יאפשרו להתפלל בזמן ר"ת. זו פשוט בדיחה גרועה.
המחלה של כניעה לכוח, אלימות וטרור, רודפת אותנו לכל אורך הדרך. לצערי, הרפיסות הדמוקרטית כלפי כוחות פרימיטיביים וחשוכים באה לידי ביטוי גם כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2013 01:28 לינק ישיר 

הייתי משנה את הכותרת- דיכוי המדינה על ידי המתיימרים ליצג את הדת. העובדה שביינתים זה כך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2013 01:34 לינק ישיר 

[מטפחת,

כידוע במשך עשרות שנים  נהגו לערוך טקסי השבעה לחיילים בכותל, אולם לפני כמה שנים חדלו מכך בגלל שהופעל לחץ מצד רב "הציבור" (מי זה בדיוק, ואיך מתקבלים אליו? למה אני לא נחשבת "הציבור", ולמה נשות הכותל או או הצנחנים לא נחשבים חלק ממנו?) להפריד בין נשים וגברים בטקס (מחוץ לרחבת התפילה), כלומר בין ההורים של החיילים, שגם אלה מהם שנוהגים להתפלל בנפרד בבתי הכנסת שלהם לא חשבו על הרעיון הגאוני לשים מחיצה ביניהם בטקס השבעה צה"לי. ההורים סירבו (כמובן) והצבא העביר את הטקסים למקומות אחרים. נדמה שהכותל פועל לפי חוקי האינרציה החרדית, שקובעים שהחמרה (במיוחד בכל הנוגע ל"צניעות" ול"נשים") אינה נחשבת שינוי, אלא העמקה של הסטטוס קוו... בכל מקרה, נשות הכותל מתפללות בכותל, מדי ראש חודש, כבר למעלה מעשרים שנה - תמיד קראו בתורה, תמיד התעטפו בטליתות. באופן פרדוקסלי, זו כבר מסורת של ממש...
בנוסף, הכותל אינו בית כנסת משום סוג שהוא. זהו אתר לאומי שיש לו משמעות רגשית, לאומית ותרבותית בעבור הרבה מאוד יהודים בארץ ובעולם, בלי קשר למידת מקורבותם לעולם האורתודוקסי ואפילו בלי קשר למידת מחוייבותם במצוות או אמונתם בא-להים. המדינה מאפשרת לאנשים להתפלל בכותל (לאו דווקא חרדים ואפילו לאו דווקא אורתודוקסים, ואכן ראוי שלא להפריע להם בכך או לפגוע בתפילתם. דא עקא, שזה בדיוק מה שנעשה כאן - כלפי נשות הכותל.

יהי,

לא :-) ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2013 01:38 לינק ישיר 

קצת סדר:
א. נשות הכותל לא עוברות על שום חוק. הן פנו לבג"ץ כדי שיאפשר להן להתפלל בכותל, לאחר שביום בהיר אחד נאסרה עליהן הכניסה. הן כיבדו את ההליך המשפטי ולא התפללו בכותל כל עוד הנושא היה בדיון. המדינה החליטה שהן יוכלו להתפלל בקשת רובינסון כמנהגן ובג"ץ אישר את זה. בכל מקרה הן לא עברו על חוק. הן פנו לבג"ץ מיוזמתן.
ב. נשות הכותל בחלקן הן אורתודוקסיות וכל מה שהן עושות נעשה על פי ההלכה האורתודוקסית. מי שמציג אותן כמתנגדי האורתודוקסיה חוטא לאמת.
ג. הנסיון למנוע מהן לומר קדיש אינו בעל תוקף לפי פסיקת בג"ץ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2013 06:43 לינק ישיר 

ר' מ. אברהם, א. מדינת ישראל היא לא מדינה דמוקרטית במובן הקלאסי של המילה, אלא "יהודית ודמוקרטית", ולכך יש משמעויות שונות, והרב מאיר כהנא (שאיני נמנה עם חסידיו) האריך מאוד על הקונפליקט הזה בין שני הערכים הללו: יהודית, ודמוקרטית. וע"ש, א"כ אני מניח שכבר עיינת בכתביו בהרחבה... ב. זה לא עניין של "בעיה הלכתית", אלא נ"ל שזה כמו מעין דברים המוזכרים בגמרא שחכמי ישראל עשו דווקא דברים רק כדי להתנגד לתפיסות עולם של הצדוקים, המינים וכיו"ב...

תוקן על ידי פוגמישו ב- 05/04/2013 06:44:04

תוקן על ידי פוגמישו ב- 05/04/2013 06:44:24

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-5/4/2013 07:32 לינק ישיר 

שונא פרובוקציה לשמא, אנוכי:
נשות הכותל, לובשות חצאיות מיני.
מתחשב ומשתלב מטבעי, אנוכי,
ורק במקרה לבוש כאיכר אוקראיני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2013 07:37 לינק ישיר 

אמשלום

כתבת

חוקי האינרציה החרדית, שקובעים שהחמרה (במיוחד בכל הנוגע ל"צניעות" ול"נשים") אינה נחשבת שינוי, אלא העמקה של הסטטוס קוו

אני מלא התפעלות על התובנה החדשה עבורי. ואם לא חדשה, אז לפחות ניסוח מעמיק של הסטטוס קוו החרדי. ראוי להעתקה ללכסיקון הפורום ולמחקרים על החרדיות. סמיילי.

שאלה במציאות:

נשות הכותל עם התפילין והטלית, הן אורתודוכסיות או לא, במובן הסוציולוגי, ומצד הזיהוי שלהן את עצמן?

ועוד שאלה במציאות:

למה הכוונה באמירת קדיש? בעזרת נשים? כליווי למנין בעזרת גברים? כמדומה שכבר הזכירו את החוות יאיר ואחרים שאשה יכולה לומר קדיש - יתום.

אבחנה עקרונית

יש הבדל בין דברים שנעשים באופן פרטי לבין דברים שנעשים באופן ציבורי. למרות הציבור מורכב מאוסף יחידים, אנו מכירים בכך שבמישור הבין אישי אנו מתייחסים אחרת למעשה של יחיד לבין מעשה שאמור לייצג שינוי ציבורי.

לגבי הכותל, זו באמת השאלה. מה הוא אמור להיות? גם אני איני אוהב מה שעשו ממנו. יותר מדי בית כנסת ופחות מדי שריד בית מקדשנו, מה גם שזה רחוק מאד מלהיות שריד בית מקדשנו. אבל זה מה שיש.

ומצד שני, כיון שאני כן מגיע לשם לתפילה (אני מאמין בערכן של תפילות), אני מתחבר יותר לביטוי של רגש מאשר לאוסף מנהגים וחומרות. אפילו הצבת שני עמדות ביקורת בכניסה למתחם מפריעה לי. נניח שכל המשפחה מגיעה ליום תפילה בכותל. האם עלינו לעמוד בשני תורים?

למה כתבתי זאת כאן? איני יודע. להשיח את הלב. בסך הכל, אלו שני נושאים. תעשיה ומסחר של הכותל, או לפחות הפיכתו לבית כנסת או לשטיבעל במובן הפחות טוב של המילה, לעומת שמירת הניצוץ של אמונה ותפילה מהלב שעדיין קיימת שם, ואולי דווקא אצל אחינו החילונים שמגיעים למקום שבו נראה להם, אני משער, שאפשר להתפלל ישר, בלי צורך בהלכות לא מוכרות. ומצד שני, המאבק על הצביון. איכשהו, הרצון לתפילה מהלב עומד בסתירה לעיצוב על פי ספרים ומנהגים. זו בעיה עקרונית של תפילה. והנה הנושא השלישי, שכבר הזכרתי: שלמה המלך התפלל שתהיה זכות גם לגויים לבוא ולהתפלל ואדרבה, תישמע תפילתם. נדמה לי שזה עדיין קורא, ועדיין הכותל הוא מקום שמייצג ומושך כל מי שליבו נושאו להתפלל. אם יש קו מנחה כיצד לעצב אותו, את המקום, זה צריך להיות קו שממשיך את בקשתו של שלמה המלך. והנלנענ"ד כתבתי, ולשומע/ת יונעם.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2013 09:10 לינק ישיר 

חדשות הכותל

http://onegshabbat.blogspot.co.il/2013/04/blog-post_2.html

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2013 12:08 לינק ישיר 

אמשלום כתב:
[מטפחת,
כידוע במשך עשרות שנים  נהגו לערוך טקסי השבעה לחיילים בכותל, אולם לפני כמה שנים חדלו מכך בגלל שהופעל לחץ מצד רב "הציבור" (מי זה בדיוק, ואיך מתקבלים אליו? למה אני לא נחשבת "הציבור", ולמה נשות הכותל או או הצנחנים לא נחשבים חלק ממנו?) להפריד בין נשים וגברים בטקס (מחוץ לרחבת התפילה), כלומר בין ההורים של החיילים, שגם אלה מהם שנוהגים להתפלל בנפרד בבתי הכנסת שלהם לא חשבו על הרעיון הגאוני לשים מחיצה ביניהם בטקס השבעה צה"לי. ההורים סירבו (כמובן) והצבא העביר את הטקסים למקומות אחרים. נדמה שהכותל פועל לפי חוקי האינרציה החרדית, שקובעים שהחמרה (במיוחד בכל הנוגע ל"צניעות" ול"נשים") אינה נחשבת שינוי, אלא העמקה של הסטטוס קוו... בכל מקרה, נשות הכותל מתפללות בכותל, מדי ראש חודש, כבר למעלה מעשרים שנה - תמיד קראו בתורה, תמיד התעטפו בטליתות. באופן פרדוקסלי, זו כבר מסורת של ממש...
בנוסף, הכותל אינו בית כנסת משום סוג שהוא. זהו אתר לאומי שיש לו משמעות רגשית, לאומית ותרבותית בעבור הרבה מאוד יהודים בארץ ובעולם, בלי קשר למידת מקורבותם לעולם האורתודוקסי ואפילו בלי קשר למידת מחוייבותם במצוות או אמונתם בא-להים. המדינה מאפשרת לאנשים להתפלל בכותל (לאו דווקא חרדים ואפילו לאו דווקא אורתודוקסים, ואכן ראוי שלא להפריע להם בכך או לפגוע בתפילתם. דא עקא, שזה בדיוק מה שנעשה כאן - כלפי נשות הכותל. :-) ]

אכתוב שוב שמה שטענתי הוא עקרוני, חופש הפולחן לא מתיר כל פולחן בכל מקום, זה לא אומר שאוטומטית העמדה החרדית או האורתודוקסית צריכה להתקבל, או שכל דבר שנעשה כדי לרצותה הוא נכון.
(אגב, האם באמת כבר לא משביעים חיילים בכותל? זה הפתיע אותי וחיפוש בגוגל העלה ידיעות על השבעה במאי 2012, לא בדקתי אם מדובר בצנחנים).
הכותל לא דומה לכל בית כנסת אחר אבל הוא גם (ובעיקר) שימש מקום תפילה במשך דורות רבים ובצורה מסוימת, גם את זה צריך לשקול.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דיכוי דתי על ידי המדינה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.