|
|
| נשלח ב-23/4/2013 16:34 |
|
| |
איך הגענו משאלה על אברך עטוף בניילון בטיסה לעיון מעמיק על ההסטוריה היוונית נפלאות דרכי הפורום  לעצם העניין איך אתה (עודד) יכול לטעון שאין הסטוריה ותודעה הסטורית בעם ישראל אם יש לנו את קורות העולם מבריאתו ועד תחילת בית שני בכל בית בישראל שמות המנהיגים המלכים הנביאים דבר דבור על אופניו. איפה זה ואיפה ההסטוריה היוונית.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2013 22:15 |
|
| |
עודד, ההשגחה לפי הרמבם נעשית על ידי נברא דמתקריא ,,שכל הפועל,, ולא על ידי סיבת הסיבות
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2013 00:52 |
|
| |
ביליצר, גם מה שאתה מביא על ההשגחה מדעת הרמב'ם מעיד על הבעיה. ביסוד אמונתו של הישראלי מצוי אלהים שהוא בורא עולם, והוא משגיח על עולמו, רוצה ויכול, ולנו הוא מעין 'אבינו מלכנו' שהוצאנו ממצרים וגו'. התפיסה הזו מתנגשת עם עיון פילוסופי שבא ממקום אחר. ההתנגשות יוצרת בעיה כאשר אינך יכול לדחות את טעמי העיון ההגיוני, ואינך רוצה לדחוק את אמונתך. הבעיה אינה מיוחדת לנו. כמו כן, יש אצל 'בעלי העיון' – הפילוסופים, גם דעות אחרות. הם ממש אינם מקשה אחת. ולענינינו, חשוב לראות את המישורים השונים שמהם אנחנו מגיעים לדיון. [צריך להוסיף כי יש הבדל בין היוונים הפשוטים העוסקים בעבודת האלים שלהם, לבין השכבה המשכילה והשלטת שבאמת הם שכבה קטנה, אבל הם נושאי התרבות הזו. אבל זה נכון בכל מקום, גם אצלנו]. דייר. 'איך הגענו' היא שאלה מצויינת. הדיון שלנו, היהודים, נוטה להיות בלתי מסודר וחסר ארגון. אולי גם זה מה שמפתח את השכל המחודד של תלמיד הישיבה. תוך כדי דיון, הוא עובר מענין לעניין, ופונה גם להערות שבצד הדף, ולכל זה הוא שומר 'מצביעים' [פוינטרים] כדי שידע לאן לחזור מכל מקום שקפץ אליו. [הגלישה באינטרנט מזכירה קמת את הדבר]. אני זוכר שלמדתי לפני כמה שנים מספרו של המשפטן הרומי גאיוס, מאה שניה לפני הספירה, הסדר של הרצאת הדברים מהמם. כשקוראים את אריסטו, מאה 5-4 לפני הספירה, נתקלים שוב בסדר מופתי. המופת הגדול ביותר של סדר שיטתי הוא ספר הגאומטריה של אאוקלידס, אותה גאומטריה שלומדים עד היום. השיטה הזו נחשבה מופת אידאלי לכל שיטה. אחת הדוגמאות המפורסמות ביותר היא 'אתיקה מוכחת בסדר גאומטרי' של ברוך שפינוזה, אחד החשובים ביותר בתולדות הפילוסופיה. על כל פנים, השיחה חשובה לדעתי וכל עוד בני השיח רוצים יש לה מקום. ולשאלת ההיסטוריה. התנ'ך מלא בעובדות היסטוריות ובכל זאת אין הוא ספר המכוון להיות ספר היסטוריה. קח למשל את אחאב, אחד המלכים הגדולים. התנ'ך שם דגש רב על המקרה של כרם נבות. זה אחד השיאים הגדולים של התנ'ך כולו, עמידת נביא בפני מלך עריץ במחאה חריפה על רצח וגזל. 'הרצחת וגם ירשת' יהיה לקנין מוסרי כלל אנושי. יעברו עוד דורות רבים עד שתתממש הדרישה של הנביא. הנורמה המקובלת היא זו של המלך הרוצה והלוקח, והצד השני מוותר כדי להשאר [לא תמיד] עם ראש מחובר לצואר. מה הספר מספר לנו על הבעיות המדיניות, הכלכליות, המימשליות, הצבאיות ועוד ועוד, - ענינים שכל מימשל טרוד בהם? – הוא מסתפק בהערה 'ויתר דברי ... הלא הם כתובים'. קודם שאתה מבטל במחי יד 'איפה זה ואיפה ההיסטוריה היוונית' צריך שתיקרא ולו מעט מן הספרות הזו. קורא המעוניין בדבר אולי יפנה תחילה אל 'חיי אישים' של פלוטארכוס, הוצ. מוסד ביאליק, אחד המפורסמים והנקראים ביותר. לא רק לנו יש רשימות כאן תמצא רשימת הקונסולים הרומיים שם לב למשך הזמן של המשרה הזו. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Roman_consuls רשימה לא מלאה של הקנסורים [אחד התפקידים הבכירים ביותר] https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_censors רשימה לא מלאה של קרבות רומא http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Roman_battles עודד
תוקן על ידי 932woland ב- 24/04/2013 01:00:26
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2013 07:27 |
|
| |
עודד תוכל להסביר לי מדוע, לאור הידוע היום, אתה מחזיק בדעתך כי הפילוסופיה היוונית בדב האחד והשלכותיו עדיפה על המושג האינטואיטיבי והלא לוגי של הא-ל היהודי המסורתי?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2013 10:10 |
|
| |
נכון ההסטוריה שלנו לא כתובה כמו ההסטוריה של היוונים או הרומאים אז מה? את אותה טענה אתה יכול לטעון כלפיהם שהם לא התיחסו לפן המוסרי אלא רק בכיבושים וכמה כסף הם בזבזו. מי קבע מה עדיף על מה? זה כמו שתכתוב כלב הוא לא חתול. נכון כלב הוא לא חתול וחתול אינו כלב אז מה אתה רוצה להגיד בזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2013 16:09 |
|
| |
עודד ברצוני לתקן את הרושם בדבר האחידות בפילוסופיה היוונית - הפילוסופיה היוונית מעולם לא הסכימה כמעט על כלום ובוודאי שלא על תמונת האל. יש פילוסופיה יוונית עם ריבוי אלים (אפלטון, אפיקורוס), יש פילוסופיה יוונית עם אל אחד טרנסצדנטי (ניאו-אפלטוניזם), יש פילוסופיה יוונית עם אל אחד אימננטי המשתנה כל הזמן (סטואה), יש אל שבורא (אפלטוניזם, סטואה), ויש אל שלא ברא את העולם ולא עושה כלום חוץ מלחשוב (אריסטו), יש אלים שלא קשורים לעולם (אפיקורוס), ויש גם פילוסופיה יוונית שלא מוכנה להתחייב לקיומו של שום אל (אפיקורוס, אפלטון המוקדם והאמצעי וכמובן שהספקנות ההלניסטית שלא מוכנה להתחייב לשום דבר באופן כללי). על כן, התמונה שאתה מציג הרבה יותר נכונה לפילוסופיה הדתית בימיה"ב, שהיתה אריסטוטלית או ניאו-אפלטונית מאשר לפילוסופיה היוונית גופא.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2013 12:19 |
|
| |
לארוצים, הערתך בדבר אי ריבוי הדעות והמחלוקות בפילוסופיה היוונית היא, כמובן, נכונה בהחלט. תשובתי התיחסה לשאלה על הקשר בין ה'אחד' והיותו של האל ה'אחד' משגיח ופועל. הדיון על ה'אחד' ותכונותיו מצוי עמוק בתוך הפילוסופיה היוונית כמו אצל פרמנידס, אפלטון, אריסטו, גם הראשונים הדנים באחדות הכל. יש לו ביטוי במתמטיקה הפיתגוראית. תפיסת ישים לא חומריים קשורה בכך, ועוד. הבעיה מתחדדת אצלנו בימי הבינים, בעת המפגש עם הרעיונות האלו. דייר, אדם הטוען לגנבה וגנבתו נמצאה ממהר להשיבה אליו. אתה ממהר לדחות אותה בשתי ידיך. ניכר בדבריך שהם נובעים מהעדר גמור של ידיעה, ובעיקר, מזלזול חסר טעם ביחס לדברים שכלל אינך יודע ואינך מבין אותם. כזו היא השאלה שלך 'אז מה?' ובכן, אתה יכול לקבוע כי אם אחד אצלך יחלה חו'ח, יבא אליו איזה גאון בתורה, ויגזור עליו להבריא, ויעמיד לו שנים שיקראו תהילים, ומיד היושב במרומים מציית וגוזר והמחלה נעלמת. אז מה? לי אין שום בעיה שתחזיק ברפואה מסוג זה ביחס אליך וקרוביך. הבעיה תקום כאשר השלטון יהיה בידיך ותסגור את בתי החולים והפקולטות לרפואה, משום שהם 'חכמה זרה', במקרה זה מדע יווני מובהק, ולכן אין בה צורך. אבל אני נמנה עם קבוצה של אנשים אשר מחפשת את הפתרון לחולי אצל הרופא היווני ולא אצל הרב, הכומר או האימם. כשם שאני הולך אל הרפואה בעניני חולי הגוף ובריאותו, כך אני הולך אל ההיסטוריה בעסקי מדינה ולא ארצה באיזה איש דת, בור בענין, המוליך את הציבור לאבדון מחמת בורותו. לרוע המזל, מאז תום תקופת החשמונאים לא החזיקו היהודים בשלטון מעשי, ולא נזקקו להיסטוריה, שעל כן יכלו ליצור לעצמם מציאות מדומה ולחיות בה, על פי הרוב, חיים אומללים. היום, כאשר חזרנו לחיות במציאות ממשית עדיין מבקשים כמה לדבוק בעולם ישן של דמיונות. בענין העדר התיחסות לפן המוסרי, שוב אתה טועה בזלזול שמהעדר ידע. תורת מוסר, אתיקה, גם היא מקצוע יווני מהותי, בו הגיעו בו להשגים מרשימים ובני קימא. לסיכום, במקום השמעת דעות מוגמרות בדברים שאינך מכיר, כדאי לקרא קצת, להתרשם, להכיר תחום עיסוק חדש, ואז, אולי תוכל לבסס לעצמך איזו עמדה בעלת טעם בענין נחיצותו של המקצוע הנקרא היסטוריה. כיוון ש'חיי אישים' של פלוטארכוס, אוסף ביוגרפיות של אנשי מדינה וצבא, וכיצד פעלו במציאות חייהם, הוא קריא מאד, נעים לקריאה ומעניין, אני יכול להמליץ עליו. הספר נקרא ביותר במרוצת הדורות. תלמידטועה, תפיסות אינטואיטיביות, או, מוטב, פשטניות, במקום להעלות אדם באמונתו, במצבו המוסרי והרוחני, מורידות אותו מטה עד שהוא חוזר והופך עובד אדם וחפצים וקברים, ונעשה משועבד לצרכיו, תאוותיו, ולכל מיני דמויות השולטות בו ומנצלות אותו. שאל את עצמך אם ביסוד האמונה שלנו מצוי איזה מסע מפרך אל תכלית מסוימת, האמורה להעלות את האדם מן המציאות הנמוכה שבה הוא מצוי בטבע, אל מציאות ממשית, שעדיין היא מציאות חיים, ובכל זאת מתגברת על מה שבטבע הרגיל. מסע זה אמור להשתכלל עם הזמן. נדמה שהוא נכשל והולך. התפיסות הפשטניות או אף האינטואיטיביות מטעות הרבה פעמים. יש לאדם כושר שכלי, מרגיז לפעמים, אך אי אפשר להפטר ממנו. הוא מבקש לברר דבר לאשורו, שואף לחקר האמת עד כמה שהדבר ניתן לו. האם זה טוב? כל המכור לאלכוהול מתרגז כאשר לוקחים ממנו את הבקבוק בטענה של נזק לכבד. המשועבד לצרכיו, לשולט בו המצווה עליו מה לחשוב, מה לעשות, מתרגז כאשר אומרים לו עמוד על רגליך, חשוב בעצמך. הצורך להתאמץ מרגיז. החירות מפחידה יותר מכל. האדם כיום אמור שלא להיות נתין אלא אזרח, ולכן חייב בהשכלה ויכולת חשיבה ובקורת. אלא שהרוב מעדיף, גם כיום, להשתעבד מרצון. זה מונח ביסוד מאבק חברתי אצלנו. עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2013 13:59 |
|
| |
עודד אהבתי את מה שכתבת. בפסקה הראשונה התכוונת בוודאי לריבוי המחלוקות ולא לאי ריבוי המחלוקות. הכל מקרה לא נראה לי שזה השרשור המתאים להכנס לעומקה ורוחבה של יריעת הפילוסופיה היוונית-הלניסטית-רומית, רק רציתי לתקן את הרושם כאילו יש יהדות מצד אחד עם עמדה מאוד מגובשת ומוסכמת ופילוסופיה יוונית מצד שני עם עמדה מגובשת ואחידה. אין אחידות, לא כאן ולא שם.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2013 14:10 |
|
| |
עודד לא הבנתי מה הקשר בין מה שכתבת למה שטענתי. גם בתנ"ך יש התיחסות למפעלי בנייה מלחמות כיבושים בריתות עם עמים שכנים ועניני מדיניות ככל אשר תחפץ. כמו כן כרונולוגיה מדויקת של ההסטוריה של העם מדור לדור ממלך למלך. לא צריך ויקיפדיה וקישורים פתח תנ"ך ותבדוק. אז בעניין אחאב הייתה התרכזות בפן המוסרי ופחות בכיבושים. לא הבנתי איך מזה אתה מגיע להלל ולשבח את ההסטוריונים היוונים ומגיע למסקנה שאני חושב שלא צריך מדע או רפואה מודרנית.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2013 17:44 |
|
| |
לארוצים, אני מסכים עם דבריך מלבד ארבע המלים הראשונות. דייר, קרא, אז תבין. עודד
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2013 18:56 |
|
| |
עודד כתב
ביליצר, גם מה שאתה מביא על ההשגחה מדעת הרמב'ם מעיד על הבעיה. ביסוד אמונתו של הישראלי מצוי אלהים שהוא בורא עולם, והוא משגיח על עולמו, רוצה ויכול, ולנו הוא מעין 'אבינו מלכנו' שהוצאנו ממצרים וגו'. התפיסה הזו מתנגשת עם עיון פילוסופי שבא ממקום אחר. ההתנגשות יוצרת בעיה כאשר אינך יכול לדחות את טעמי העיון ההגיוני, ואינך רוצה לדחוק את אמונתך. הבעיה אינה מיוחדת לנו.
גם לדעת אריסטו קיים השגחה כללית , להשאיר את הא-ל היוני חסר משמעות הוא פתרון מצוין למי שלא רוצה בעיות עם בוס ומעדיף לחלום דוקא על מקריות ועולם הפקר,לכל השאר זאת דוקא הבעיה וממילא מדובר בפיתרון,
תוקן על ידי ביליצר ב- 25/04/2013 19:02:01
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2013 19:16 |
|
| |
ביליצר, אכן, גם לדעת אריסטו קיימת 'השגחה' כללית במה שהעולם כולו שואף אל האל כאל תכלית. העולם האריסטוטלי הוא עולם מסודר, טוב, יציב ונצחי. תמונת העולם מאד אופטימית. עודד
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2013 19:50 |
|
| |
דעת אריסטו שהועלה היה בניגוד למשמעות דבריך שאין השחה כלל, אם לבלתי משתנה האבסולוטי כונתך כלך לך לאפלטון שלא ראה סתירה בין א-ל אחד למשתנה,
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2013 11:13 |
|
| |
ביליצר, צריך להבדיל בין 'מכונן' לבין 'מכוון'. אני רואה בית יפה ואומר לעצמי, אבנה לי כמוהו. הבית שאני רואה מכוון אותי, או, מדויק יותר, אני מתכוון על פיו, ואילו את הבית שלי אני בונה, מכונן. לכן לא כתבתי שאותה 'סיבה ראשונה' אריסטוטלית משגיחה, אלא 'משגיחה'. כוונת הדבר במה שהעולם מתכוון על פיה, ומשתוקק להיות כמוה, והיא משמשת לו תכלית. אבל היא אינה יודעת אותו ואינה רוצה בדבר משום שלמותה ופשטותה. באשר לאפלטון, בראש מערכת המציאות שלו עומדת אידאה ולא האל, ואותו אל אכן משתוקק אליה, ופעילותו היא פעילות של התבוננות. כדאי לקרא את טימאיוס הוא אחד הטקסטים החשובים בתאולוגיה של העולם המערבי, כולל בחשיבה הדתית של שלשת הדתות הגדולות. [כתבי אפלטון, תרג. ליבס, הוצ. שוקן, כרך ג']. עודד
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2013 11:30 |
|
| |
עודד דבריך על העולם הטוב והנצחי של אריסטו מזכירים את דברי הרמב"ם במו"נ ח"ג פי"ב והפרקים הסמוכים, מעניין להביא את דבריו של הרמב"ן בשער הגמול: (http://www.daat.ac.il/daat/mahshevt/hagmul/2-4.htm )
באמת כי הרב זכרונו לברכה הנה יסר רבים וברכים כושלות אמץ. עם מה שביאר עוד שם, כי הטובות הצריכות בעולם מרובות מאד, ונמצאות הרבה בכל מקום, כגון המחיה במים ובמזון הצריך. ולא חסר העולם מן הצריך, ואין חסרונו אלא בתוספות ובעודף על צרכי בני אדם, כגון המרגליות והפנינים, שאינן נמצאות אלא בקצת הארצות, מפני מיעוט צורך בני אדם להם. וכל זה ראוי להעלות על לב משכיל, כדי להבין תקון סדר הבורא יתברך בעולמו וטובת ההנהגה בברואיו. וכן ראוי להבין זה כל אדם שראוי לקבל תוכחות. אבל עניין השאילה בצדיק ורע לו עדיין במקומה עומדת, כי אנחנו לא נראה העולם בכללו, ולא נחקור עליו בשלמותו, אבל נשאל בו בפרט על האיש הזה אם ראוי למקרה הזה שבא עליו. שהקדוש ברוך הוא נותן לכל גויה וגויה הראוי לה, ונראה כמה צדיקים נהרגין על ספריהם, או כשהן יושבין בתענית ומתפללין בתכלית הכונה. ויש שנבראים בתחילת הבריאה חסרי האברים, ויש מתים קודם עשרים שנה, ומשעה שעמדו על דעתם היו צדיקים עוסקים בתורה ובמצות, ויש להם זכיות ואין עמהם עונש שמים, כמו שאמרו רבותינו זיכרונם לברכה (ירושלמי בכורים ב, א) שאין בית דין של מעלה עונשים עד אותו הפרק. וכעניין איוב הצדיק שאירעו לו המקרים ההם, וכשאילת מעשה דרבי עקיבה בתורתו ובמיתתו (מנחות כט, ב'). וכל שכן שאילת רשע וטוב לו, שהוא מצוי יותר בעולם. ועניין השאילה הזאת לא תקטן בהיות נכשליה מועטים, ולא תגדל בהיותם רבים, כי לא לאדם שיחנו, שנזכה מעשיו בהיות רובם טובים ולא שגה וטעה בדבר אלא במיעוט. ואין טענותינו אלא על הצור תמים פעלו, כי כל דרכיו משפט, אין בהם נפתל ועקש.
 |
|
|
|
|
|