| נשלח ב-15/4/2013 15:28 |
|
| |
איך להתבגר
בס"ד שלום וברכה, רציתי לשאול, אני כבן 35, עברתי בחמש שנים האחרונות [בהפרש של 3 שנים] שני טיפולים פסיכולוגיים ממטפלים שונים. שניהם אמרו לי שאני ילדותי, ושאני לא לוקח מספיק אחריות על החיים שלי. מצד אחד אני מסכים איתם, שמתי לב שבעיקבות שני הטיפולים אכן התבגרתי, אך עדיין כשעבר זמן משני הטיפולים הרגשתי שבשעת הטיפול הייתי מבוגר יותר ממתי שעבר כבר זמן, גם המטפל האחרון שנפרדתי ממנו אמר לי "אתה עדיין כמו ילד בן 9". אני חושב שהוא קצת נסחף בהשוואה אבל עדיין... מה שמפליא בכל זה, זה שאמנם יש בי ילדותיות גדולה, אבל יש בי גם בגרות, ז"א, אולי מצדדים כלשהם אני ילדותי, אבל ישנם צדדים בהם אינני רואה שיש בי ילדותיות כלל, אתן דוגמא, מעולם לא התחמקתי מנשיאה בעול הפרנסה וכד', כילדים שרוצים שיעשו עבורם הכל, ולהיפך אני נוטל המון אחריות על כתפיי, לכן קשה לי להגדיר את הבעיה. אני חייב לציין שגדלתי ללא אבא, ואולי זה הגורם לכך. אני מנסה לחשוב ולחפש איך לעזור לעצמי להתגבר על מחסום זה, שאני רואה אותו מתממש בהרבה מובנים, ובעיקר בחוסר בטחון להתמודדות עם מצבים לא נעימים בחיים. אודה מאוד לכל מי שיוכל לעזור ולסייע לי לנסות ולטפל בעצמי, כי כרגע אני לא מסוגל לעבור טיפול, [אמנם לא יזיק גם להציע שמות מטפלים למי שיראה את האשכול וירצה למצוא שמות מטפלים].
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2013 10:36 |
|
| |
שלום וברוך הבא,
עצם שאלתך "איך אני יכול לטפל בעצמי" מעידה על תפיסה בוגרת. החלק הבוגר באדם בשונה מהחלק הילדי כולל את התפיסה העצמאית, הרצון להיות נפרד , להיות אחראי על עצמי, וכאדם נשוי אחראי על ילדיך ומשפחתך. צריך לזכור שבכולנו יש חלקים בוגרים וחלקים ילדותיים והמשימה שלנו היא כמובן איך לשלב ולאפשר חיים עשירים מבחינה נפשית. החלק הילדותי הכולל את התלותיות, השובבות, הרוצה עכשיו ומיד, שאינו יכול להתאפק וכ' הוא אמור לתת צבע, חיות, ותבלין לחיים הבוגרים. הבעיה לא פעם שהחלק הילדותי הוא המרכזי הוא המנחה את הבוגר וכך החלקים הבוגרים שבויים ביד הילדותיות.
המעבר מילדות לבגרות הוא התבגרות. התבגרות הינה תהליך נפשי , שלרוב אינה מושגת ברגע אחד אלא על פני זמן והבשלה לכן, טיפול לוקח זמן . אני מבינה שהתקדמת ועברת תהליך של הבשלה מסוימת ועדיין אתה רואה צורך ליותר. אני מציעה לך להמשיך להתבונן בעצמך, במחשבותיך, בהתנהגותך וזהות את החלקים הבוגרים של לקיחת אחראיות, עצמאות, יחודיות, אסרטיביות וכד' , אך בד בבד ולא פחות לזהות את אלו הילדותיים ולראות עד כמה הם משרתים , מעשירים ומוסיפים לחייך הבוגרים ועד כמה הם מסכלים , חוסמים את הצמיחה.
בברכה,
0526346334
[email protected]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2013 18:08 |
|
| |
בס"דרונית, תודה על תשובתך. דברייך עוררו אצלי מחשבות שחשבתי בזמן הטיפול האחרון, ורציתי להציגם: הסתפקתי האם הצד הילדותי שבאדם הינו ממשיך ללוות את האדם לאורך כל ימי חייו, והם התבלין החייכני שבחיים, או שאדם שהתבגר הינו מבוגר ב100% אבל גם באדם בוגר יש נקודות חיוך. למה חשבתי כך? כי כשהמטפל דרש ממני באגרסיביות יתר להתבגר, הרגשתי שהחיים נצבעים בקדרות, המצב הבוגר ההוא שנדחפתי אליו בעל כורחי היה מאוד יבש ומשמים, לכן חשבתי שהבגרות והילדותיות הינם שני דברים שיכולים להתקיים זה לצד זה, שהאדם פועל וחושב בבגרות, אבל יש לו קטע ילדותי הנהנה משטויות וזוטות. את כתבת צריך לזכור שבכולנו יש חלקים בוגרים וחלקים ילדותיים וכו', ובעצם אוששת את חשיבתי. מה שכן, זה מעלה בי מחשבה מעניינת, יש לי תאוריה, אני חושב שהיא נכונה מאוד, כל תכונה שיש לאדם שני הפכים ממנה, יש לו מנגנון המנתב את עצמו באיזה צד של התכונה הוא יאחז הפעם. [לדוגמא, שכל ורגש, בכל אדם יש גם שכל וגם רגש, ההחלטה האם להשתמש בשכל או ברגש הינו נתונה לשיקול דעתו של האדם, היינו יש איזה שהוא מחשבון אנאליטי לאדם שהוא אומר במקרה זה אני משתמש בשכל ולא לוקח ללב, וכשמגיע מקרה אחר, המחשבון הנ"ל אומר לאדם עזוב עכשיו את השכל והתמסר כל כולך למקרה דרך הלב, ויש בני אדם שמשובשים במערכת זו, מי שלעולם לא מפעיל את הרגש הוא קר ואטום, ומי שנותן תמיד לרגש ל'טפל' במקרי החיים הוא בבעיה. כמו כן גם] במקרה של בגרות וילדותיות יש לאדם איזה שהוא מנגנון המנתב אותו איך להתייחס למצבים הנקרים לפניו, אדם ילדותי הוא אדם אשר המנגנון שלו מנתב אותו תמיד למצב ילדותי [בעיקר של בריחה ממצבים מורכבים], ואילו אדם בוגר המנגנון שלו תקין והוא מתמודד עם מצבים בצורה בוגרת כמו שכתבת החלקים הבוגרים של לקיחת אחראיות, עצמאות, יחודיות, אסרטיביות וכד' אבל לפעמים הוא גם נכנס לעולם הילדותיות. ראיתי פעם סיפור על אחד מגדולי ישראל שהוא ביקש לא לשים מולו דבר שהוא יתקשה להתמודד לא לאכול אותו, לכאורה ממבט של אדם בוגר זה לא אמור לעניין אותו שיש מולו כל דבר שהוא, כי ה"בגרות" היא אנאליטית עד כדי יובש, ואינה מושפעת משום גורם של פיתוי שהוא, כך שהוא לכאורה לא היה צריך להיות מוטרד מהצבת הדבר האסור לידו. מה שאומר שהחיים אינם שחור לבן, וגם האדם הבוגר הינו יכול להיסחף לילדותיות. מכל מה שכתבת מהמאפיינים של הבגרות, כמדומני שאין לי בעיה [או שיש לי פחות בעיה] בנטילת אחריות אלא רק באסרטיביות, אני חושב יותר מדוייק - יש לי פחד להתמודד עם בני אדם, ולכאורה אני צריך לחזק את המנגנון, שבהגיע מקרה מורכב לא אברח ממנו, אלא אתמודד איתו בכוח ובאומץ, אני צודק בתאוריה שלי??? ואם כן יש לך עצה איך להתגבר על הפחד להתמודד עם בני אדם??? תאוריה זו הובילה אותי גם למסקנה שכזאת, כשהמטפל אמר לי על מצב מסויים שאני לא מתמודד עם המצב אלא בורח מהתמודדות אתו, אני לקחתי את הנושא וניתחתי אותו כמה פעמים, והגעתי למסקנה שאני צודק. ואם אכן יש לי גם את הבגרות וגם את הילדותיות וכל הבעיה היא במנגנון, אם אכן שקלתי כמה פעמים טוב את הצדדים והגעתי למסקנה שאני צודק ואני פועל לא מתנוחה של בורח מהמצב, לכאורה אני צודק, ואינני צריך לחשוש לדעתו. בברכה.
תוקן על ידי ואפסי_עוד ב- 16/04/2013 18:20:59
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/4/2013 15:49 |
|
| |
אני שמחה לשמוע שדבריי עוררו בך מחשבות בעניין
אני מסכימה שמדובר במנגנון נפשי שמנתב לכאן או לכאן . מנגנון זה נבנה בין היתר על בסיס אותם פחדים שדיברת עליהם . לפעמים עוזרת המודעות שהפחד הוא לא אמיתי ואינו קשור לסיטואציה ואז נפנים באומץ ובאסרטיביות להתמודדות מול אנשים כפי שציינת.
אני מניחה שגם הגדילה ללא אב בילדות משפיעה על חוסר הביטחון וחוסר תעצומות נפש לעמוד מול אנשים וסיטואציות הדורשים אסרטיביות. כללית נוכחות אב מעניקה בטחון לילד, עמוד שידרה חזק ויציב. היא גם זו המאפשרת התפתחות עצמאית וניפרדות. הקשר עם האם מבטא לרוב את התלות, את החלקים הילדיים/ילדותיים שבנו החיוניים לנו להתפתחות תקינה ואילו נוכחות האב מבטאת את ההתבגרות, הויתור על הסיפוקים המיידיים וכד'- ילד זקוק לשניהם כדי להתפתח לאדם בוגר עצמאי וחי.
אני מקווה שתוכל להיעזר בדברים , אולם צריך לזכור שמסגרת הפורום אינה מספקת ואינה תחליף לעבודה פנימית המתאפשרת במסגרת טיפול
בברכה
0526346334
[email protected]
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2013 18:26 |
|
| |
ואפסי שלום, קראתי את ההתכתבות ואני מסכים עם כל מלה של רונית. מנקודת מבטי אוסיף כמה הערות 1. ראשית, הצגתי את עצמך באופן מקסים. אתה לא שונה מהרבה מאד אנשים שלפעמים מרגישים קשורים לגיל הצעיר ומאידך גיסא מרגישים צורך 'להתבגר', צורת ההתבטאות שלך מעידה על משהו מאד 'חי' וצעיר אצלך ויש בכך מעלות רבות. 2. לא פרטת היכן אתה סובל מאותו חוסר בגרות. חוסר בטחון יכול להופיע גם אצל אנשים בוגרים ובגרותיים... האם במחשבות ילדותיות? ברצונות ותשוקות של ילדים? תשומת לב חברתית? או כל דבר אחר. אם תפרט נקודות ספציפיות יוכלו להתמקד במתן עצה. 3. תשאר מעט ילד, זה מקסים... הלוואי אצל כולנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2013 23:01 |
|
| |
שלום וברכה, ראשית, רונית, תשובותייך הועילו והחכימו אותי לא מעט, אני כעת טרוד, אבל ברצוני לקחת את מה שהחכמת אותי ולהרגיל את עצמי להשתמש בהם לתועלתי. תודה. שנית, תורפיה, תודה על הפירגון ואני אכן מרגיש חי ותוסס, ואני לא מוכן שדבר זה יילקח ממני, לכן כפי שכבר ציינתי למעלה, הרגשתי לפעמים שיש משהו בבגרות שמאיים על ה"חיים" שלי, ולכן נמנעתי מלקבל עול-בגרות-משמים זה. ולשאלתך במה אני חש את הסבל מהילדותיות? בעיקר פחד מהתמודדות עם אנשים, על אף שמצד שני אני לא מפחד מאף אחד, ולכן יפה הגדירה רונית: "הפחד אינו אמיתי", כי האמת כפי שציינתי, אני לא סופר אף אחד בעולם, אז זה מוזר, אבל זו האמת, סתירה מוזרה. אולי אפשר להגדיר, פחד להתעמת עם אנשים אבל לא פחד מאנשים, ולכן זה יוצר אצלי אינסטינקט לרצות כל אדם שהוא בסביבתי, אני צריך להפעיל מבט שני ושלישי על מנת לא לעשות כך, וזה גוזל ממני אנרגיה, הייתי מעדיף שהאינסטינקט שלי יהיה לדאוג לעצמי, ולא לרצות אחרים. עוד יפה הערת, ואתחיל מהסוף, "תשומת לב חברתית", שמתי לב שאנשים לפעמים מתקשים להתייחס אלי כמבוגר על אף גילי הלא צעיר, ועל אף שאני לא חושב שמחשיבים אותי כילדותי או טיפש, אבל יש איזה שהיא אנרגיה שאני משדר הגורמת לראות אותי כלא בוגר מספיק, אולי זה כפי שכתבת "צורת ההתבטאות שלך מעידה על משהו מאד חי וצעיר אצלך". זה מחמת עצמו לא מפריע לי, כמו שאמרת - יש לכך מעלות רבות, אבל לפעמים כן מציק לי שאנשים לא מקבלים את דעתי כדעה שמגיעה ממקום נכון, אלא כמו שלא שוקלים את דבריו של ילד על אף שיש סיכוי שהוא אומר דברים נכוחים. כתבת "מחשבות ילדותיות", אני אכן מוצא את עצמי מדמיין מחשבות ילדותיות, ואח"כ גוער בעצמי, יאללה תגדל. [על אף שגם בזה יש חן]. וכפי שכתבה רונית, חסר לי את היכולת לדחות סיפוקים, על אף שמחמת שלא היה לי אבא אימי שמשה כאבא בנקודה זו, אני לוקה בחסר בעניין, [אבל זה מאפיין מבוגרים רבים, מעניין למה]. אחרון "חביב", כואב לי לדעת שאני לא יכול לסמוך על עצמי מספיק בחיים, ויש סיכוי גדול שאני עושה שטויות, וכיון שאני כבר "משחק" במגרש של הגדולים, אני מפחד מטעויות גסות. ת'אמת אני לא כל כך חושש, יש לי חכמת חיים ראויה לגילי, אבל אני שואף לעוד [תמיד ובכל דבר, ואולי זו גם תכונה ילדותית], ובמיוחד בנושא שאני יודע שהוא חסר בי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2013 22:08 |
|
| |
ואפסי אני אנסה לשרט את הרגשותיך ותתקן אותי אם אני טועה. כשאתה נמצא בקהל אתה נוטה להזדהות עם הקו שלהם למרות שלא תמיד אתה מסכים עם הקו הזה אלא רק בגלל שאתה לא מעוניין להיות מחוץ לקונצנזוס. זה מתסכל אותך במיוחד כאשתה יודע שיש לך דעות מוצקות אחרות באותו העניין. זה מראה לך שאתה נמושה ולא עומד על דעתך. במיוחד אם באותו היום חווית עוד חוויה של אי דחיית סיפוקים, הרי שאתה כבר מביט על עצמך כילדותי. למעשה אני מתרשם ממך כאדם בוגר ואחראי כאשר אתה מציג את הדברים. מרתק לקרוא את הניתוחים על עצמך. המודעות העצמית שלך לדעתי מצוינת. איני אוהב להיות בצד של מייעצי העיצות לכן יותר אחלוק עימך מנסיוני. אחד הספרים שמאד השפיעו עלי היה 'שבעת ההרגלים של אנשים אפקטיביים במיוחד'. של סטיבן קובי. זה שינה אצלי הרבה תפיסות ודרך התנהלות. הייתי ממליץ לך לקרוא את הספר. הספר לא עוסק בבגרות אלא בהתנהלות נכונה המעניקה סדרי עדיפויות מחודשים ומשמעות לכל מטלה. הוא בוודאי עוזר בנושא של דחיית סיפוקים. לגבי דעותיך, אולי כדאי להתנסות להגיב כאן בפורומים ומובטחני שתקבל הערות חיוביות ובונות והתייחסות 'בוגרת'. כשאתה אנונימי קל יותר להציג את עמדתך הפולטית למשל בפורום של בחדרי לגבי נושאים שונים. אני מסכים שהפחד הוא בוודאי אינו אמתי. אלא פרי פרשנותינו לאירועים.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/4/2013 23:43 |
|
| |
אהלן, אני נאלץ לדחות את תשובותיי לשעות של סוף היום הלחוץ שלי, אז אני מייחל שהם לא יהיו בהתאם לרמת הריכוז שלי עכשיו.
'תורפיה', לא דווקא אני לא מרגיש צורך להזדהות עם אחרים, ואולי אף להיפך, תמיד הייתי זאב בודד ועצמאי בחשיבתי, אלא - בכגון המקרה שהבאת, אני לא יעמוד מול אחרים ויתווכח, אלא בד"כ ידע את האמת, ואתן להם לחפור בשלהם. זה יכול לנבוע מנקודת חכמת חיים, אבל במקרה שלי זה נובע מהפחד להתעמת, והיא לדעתי נקודת ילדותיות שהאדם מפחד להתמודד עם חלק מנפתולי החיים, כי הוא עדיין קטן מידי מלהתמודד איתם. וזו הנקודה שמפריעה לי. אבל לא נורא, נתמודד בעז"ה גם עם זה, אנסה לקחת עצותיכם ומעוד ניסיונות וחכמות חיים מאחרים.
למען האמת חפרתי בתוכי מעל ומעבר, לא חשבתי שהדיון כאן יגיע רק אלי, אלא חשבתי וקיויתי שהדיון יסתעף ויוכל להחכים מבקשי חכמה, וממנו אוכל גם להעשיר את ידיעותיי בתחום. אנסה להעשיר את האשכול בעוד שתי תובנות שיש לי בעניין. חלק מתכונות הילדותיות המרכזיות כפי שניתן לראות כאן למעלה, הוא הבריחה. ניסיתי לאמן את עצמי להתרכז היכן שאני ומה אני עושה, לא לחיות בחלום, לא לדמיין דברים שונים, אלא לשבת ולהתרכז בעצמי, לראות על מה אני יושב, היכן ידיי מונחות, איזו תנוחה יש ברגע זה לכל איבר שבגופי, וכד'. מדהים, פשוט מדהים, לראות כמה קשה לא לתת למחשבה לברוח לכל מיני מקומות, אני לא מצאתי שהתרכזתי יותר מ30 שניות במשהו ללא שהייתי צריך להחזיר את מחשבתי מתחילתה של בריחה לעולם הדימיון. אינני יודע אם זה עניין של ילדותיות, או אולי של מחשבה לא מסודרת, או אולי בעיות קשב וריכוז, שאולי יש לי, [היה לי חשד פעמים רבות שיש לי בעיה שכזו, אבל כיון שממילא אין לה פיתרון, אז לא בדקתי לעומק].
שנית, לנושא הילדותיות, מצאתי בחיי דברים מעניינים, אחת התופעות המרתקות ביותר, היא של מכר, אדם מוצלח בכל מידה שהיא, אני בעיקר מעריץ את חריצותו, [ואני לא מתכוון לפעלתנות מלאת אנרגיה, אלא לאחד שלא ראיתיהו יושב וחולם, אלא עסוק בעסקיו המסועפים או לומד או מדבר וכו' וכו']. לדעתי זו תכונה מאוד בוגרת. אבל מצד שני, הוא לפעמים סיפר לי סיפורים צ'יזבטיים על עצמו, שממש הזכירו לי את סיפורי אלף לילה ולילה שהייתי מספר לחבריי כשהייתי בן 13-15. וזה מדהים לדעת שאדם מבוגר ממני "מוכר" לי סיפורים שאני בטוח שיש לו מספיק שכל לדעת שאני לא מאמין למילה אחת. תמהני. ליל"ט.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2013 18:03 |
|
| |
שלום לך אני לא מכיר אותך אבל לא כ"כ הבנתי מה הכרח בין בקשייך לחוסר בגרות יש הרבה אנשים בוגרים שקשה להם לעמוד על דעתם,וזה נובע מהמון סיבות יש המון אנשים יש להם בעיות קשב ללא קשר לחוסר בגרות ויש המון אנשים בוגרים ומוצלחים שאוהבים להיות ילדותיים, זה לא גורע מהם כלום למשל אני מכיר אנשים שאוהבים מידי פעם לברך ברכת המזון כמו בגן ולדמיין דמיונות ולשחק במשחקי ילדים, זה גורע מבגרותם הם פשוט נותנים לילד שבתוכם להשתחרר וזה מאוד טוב ומשחרר משום מה זה נראה שאתה מנסה לשנות את עצמך לאדם אחר,וזה לא הטבע שלךלי נראה שאתה צריך ללמוד איך להסתדר בחיים אם הנתונים המעולים שייך לך,וכפי שהוכחת בכתיבת האשכול,אתה פשוט צריך ללמוד איך לנווט ולהתמודד במצבים בחיים אם הכוחות שיש לך ולא לחפש את מה שאין בך, לדוגמה מי אמר שאתה חייב לומר את דעתך לכולם ,די שתחפש את אדם שהכי קל לך לדבר איתו ותגיד לו שדעתך שונה מכולם,זה מספיקלא לכולם מתאים לעמוד על דעתם כנגד אחרים ואין בזה שום חסרון סך הכל עניין של טיפוס הרבה בהצלחה
|
|
|
|
|