|
|
| נשלח ב-24/5/2013 00:15 |
|
| |
אור ,
בוא נסכם ,יש שני יצרים [שני צדדים ] יש צד שלישי "האדם,, ,"האני, או איך שתקרא לו שמחליט , השאלה שנשארה לפי מה הוא מחליט ?איך זה קורה? אם זאת העדפה על ידי חשבון מתמטי של מה שוה לו יותר אם כן הוא בעצם לא בחר אלא שבחרו לו , אם זה מיקרי אז שוב הוא לא אחראי , אם זו יצירה חדשה יש מאין או כפי שמכנים אותו ,מכניזם שלישי שפועל אז שוב למה האחריות רובצת עלי?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2013 09:47 |
|
| |
בס"ד
שלום רם28!
לצורך דיון זה אין משמעות לשאלה מה ההבדל בין יצר לנפש. זה לא משנה. התוכן הוא אותו תוכן, והוא שהאדם עצמו בעצם שתי יישויות. ולכן כשיש קונפליקט ברצונו של אדם אין זה מפני שהוא צבוע או חלש בדעותיו ורצונותיו, אלא מפני שהוא האדם בעל שתי נפשות המנוגדות בעצם טבען.
אני יתן לך דוגמא. לכולנו קורא שיש לפעמים מחשבות זרות בתפילה. האם זה מפני שאין אנו מתפללים טוב עם כוונה? לא ולא!! אם נפש אחת היתה גם מתפללת וגם מהרהרת מחשבות זרות אז אפשר לטעון על חולשה או צביעות. אבל האמת היא שאין כאן "צביעות" אלא יש כאן מלחמה בין שתי יישויות, שני יצרים. התפילה באה מהיצר הטוב\הנשמה האלוקית, והמחשבות זרות באות מן היצר הרע\ הנפש הבהמית.
לגבי שאלתך בענין "לצערנו". אכן מבואר בספרי חסידות בהרחבה גדולה שהאמת היא שהרצון הפנימי של הנפש הבהמית הוא שתתגבר עליה. לכן הצער כשיהודי נכשל בעבירה הוא גם צערה של הנפש הבהמית או היצר הרע.
מקווה שהדברים יותר ברורים.
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2013 10:03 |
|
| |
| ביליצר כתב: |  | אור ,
בוא נסכם ,יש שני יצרים [שני צדדים ] יש צד שלישי "האדם,, ,"האני, או איך שתקרא לו שמחליט , השאלה שנשארה לפי מה הוא מחליט ?איך זה קורה? אם זאת העדפה על ידי חשבון מתמטי של מה שוה לו יותר אם כן הוא בעצם לא בחר אלא שבחרו לו , אם זה מיקרי אז שוב הוא לא אחראי , אם זו יצירה חדשה יש מאין או כפי שמכנים אותו ,מכניזם שלישי שפועל אז שוב למה האחריות רובצת עלי? |
|
ביליצר, אני יסכם ברשותך. אפילו שכבר כתבתי אותו דבר כבר שלוש פעמים בפורום גם לך וגם לרם28.
בכל המערכת הזו יש אך ורק שני צדדים. נגמר!!!! אין צד שלישי שמחליט!!!! אלא ההחלטה נתונה לשתי מציאויות השונות והפוכות לחלוטין. יש מלחמה מתמדת ביניהם.
מידע זה הופך את כל שאלותיך ללא רלוונטיות.
תוקן על ידי אור_עליון ב- 24/05/2013 10:05:11
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2013 10:29 |
|
| |
המידע שלך לא מעודכן. אני יעדכן לך אותו. גם אני חשבתי כמוך פעם, בשעתו.
שבעה גמדים יש בנפש (ספרתי, בעווני): דוק, רטנוני, ביישני, עליזי, אפצ'י, טיפשון, ישנוני.
מה, אתה לא מאמין לי? אני יראה לך בסרט. זה מן המקורות - לא סתם, ואין לחשוב אחרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2013 12:53 |
|
| |
אור עליון, אדרבה נסתפק במלחמת השנים , מי מחליט במאבק ביניהם ?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2013 14:28 |
|
| |
אור, תודה על דבריך.
התחלנו עם העובדה שהאדם הוא יצור מורכב. יש בו לכאורה צד בהמי, וגם צד אלוקי, וגם צד שלישי שמתלבט ביניהם. ואז אמרת, בשם התניא, אין צד שלישי. נסביר את האדם המורכב על ידי זה שנפרק אותו לשני חלקים פשוטים: נפש בהמית ונפש אלוקית. כל אחת משתי הנפשות שואפת בשלמות לדברים אחרים, ושתיהן מתנגשות ונלחמות זו בזו.
אני שאלתי על זאת, למה אם כן שאצטער כאשר הנפש הבהמית מנצחת, יותר מאשר כאשר הנפש האלוקית מנצחת. הלא הנפש הבהמית היא לא פחות "אני" מאשר הנפש האלוקית.
בתשובה לכך הצעת, בשם ספרי חסידות, שהנפש הבהמית היא בעצם מורכבת. היא לא רק משתוקקת להנאות בהמיות, אלא יש לה גם "רצון פנימי" שהנפש האלוקית תגבר עליה.
אבל אם כך, אם אנחנו מסבכים את הנפש הבהמית ומכניסים בה ״רצון פנימי", למה שלא נכניס "רצון פנימי" מלכתחילה באדם עצמו? אז נאמר שלאדם יש צד בהמי, וצד אלוקי, ויש לו גם "רצון פנימי" שמעדיף את הצד האלוקי. למה לייחס "רצון פנימי" לנפש הבהמית, ולא לאדם עצמו?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2013 17:03 |
|
| |
Zeev_w
בקשר לשאלה א' באשכול--- אנסה לתאר אותה כפי איך שאני מרגיש אותה. ע"מ שהאדם יאהב את עצמו ויחשוב על עצמו הוא זקוק להיות מודע לעצמו. אך דא עקא, המודעות אינה מסוגלת לזהות את עצמה -תוך כדי חשיבה! החשיבה היא תמיד, שהאדם חושב על הרגע הקודם. האדם לא מסוגל לחשוב על החשיבה תוך כדי נביעת החשיבה מן האין. ובמילא גם לא 'לאהוב את עצמו' את העצמו של זה הרגע. אלא זה על ה'אני' שלפני רגע [למרות שיש בינם זהות:)) -----------------מתנצל על בעית הפיסוק. זו בעיה של המערכת.[אשמח לקבל עזרה בענין] "המודעות אינה מסוגלת לזהות את עצמה -תוך כדי חשיבה!" Zeev_w איך אתה מגדיר "מודעות" ?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2013 01:04 |
|
| |
למה לייחס "רצון פנימי" לנפש הבהמית, ולא לאדם עצמו?
[/quote]
בס"ד
רם היקר! שבוע טוב!
הנפש הבהמית היא האדם. היא מלובשת בדמו והיא היא האדם עצמו. כך הלשון המדויק בספר התניא. אני מנסה להסביר ולהבהיר כאן באשכול שהאדם הוא לא יישות נפרדת ממערך המלחמה בין הנפשות ואז בוחר בנפש מסוימת כדי להכריע את הכף. אלא האדם הוא הוא הנפש, הוא הנלחם.
[ההבדל בין האלוקית לבהמית, וכאן אנו כבר חורגים מנושא האשכול, שהבהמית היא העיקרית והחזקה יותר. היא מלובשת בדם האדם ויותר קרובה לגוף (מה לעשות, אנשים כערכנו יותר בהמיים מאשר קדושים. לכן אמרו חז"ל "אם אין הקב"ה עוזרו {ליצר הטוב} - אין יכול לו {להתגבר על היצר הרע}). הנפש האלוקית נקראת "הנפש השנית בישראל", כלשון התניא, והיא חלק אלוקה ממעל ממש. הנפש האלוקית מלובשת בנפש הבהמית. אבל להרחיב בדבר זה כבר באמת יחרוג מהנושא וגם קצרה היריעה]. בברכה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2013 01:35 |
|
| |
| ביליצר כתב: |  | אור עליון, אדרבה נסתפק במלחמת השנים , מי מחליט במאבק ביניהם ? |
|
בס"ד
ביליצר היקר, שבוע טוב!
מי שיותר עקבי ויותר חזק הוא שולט בגוף הנקרא "עיר קטנה". בכללות, הנפש הבהמית בטבעה יותר חזקה מהאלוקית. אבל אין זה כרטיס ניצחון. אדמו"ר הזקן מסביר בתניא לדוג' כשיש שני אנשים הנאבקים זה בזה והאחד גיבור יותר מחבירו. הרי אם החלש יותר יפעל בזריזות ינצח בקלות את הגיבור יותר. כך ממש במלחמת היצרים. וכבר אמרו חז"ל אם אין הקב"ה עוזרו אין יכול לו. ראה גם את דברי לרם28 מוצש"ק זה. בברכה
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2013 09:36 |
|
| |
אור עליון שבוע טוב גם לך, בדבריך יש הרבה חסידישע וארימקייט אבל אינך עונה על השאלה הפשוטה מי ואיך מתבצעת הניצחון במלחמה ? או כלשונך כשהקב"ה עוזרו במה אשם זה שהלך אחר יצרו הרע שלא קיבל את העזרה,
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2013 10:08 |
|
| |
בס"ד
ביליצר,
במלחמה יש הרבה קרבות ובנדון דידן עד ביאת גואל צדק (שאז יתבטל הרע בעולם ואכמ"ל בזה) המלחמה תימשך. הוי אומר שההכרעה בין היצרים במאורע מסוים אינה מהותית. כשזה קם זה נופל וד"ל.
הקב"ה עוזרו ליצר טוב אבל אין זה אומר שהוא בן חורין להבטל מן המאבק. עזרתו של הקב"ה טעונה כלי שתוכל לההתלבש בו. אחרת זה נהמא דכיסופא
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2013 12:02 |
|
| |
מענין הרי לית מאן דפליג, כי משה רבנו היה גואל צדק, והנה הוא לא ביטל את הרע מהעולם.
אז מאיפה הרעיון המשונה הזה שהגואל יבטל.
אלוקים מודה בסוף פר' בראשית כי יצר האדם רע- כך הוא ברא את העולם, הגואל יחריב את העולם?
בעולם יש טוב ויש בו רע, כך היה, כך היום וכך יהיה בעתיד הקרוב והרחוק. אבל הרעיון לביטול הרע הוא רעיון יפה, אבל תודה, שגם מצחיק.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2013 15:08 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | מענין הרי לית מאן דפליג, כי משה רבנו היה גואל צדק, והנה הוא לא ביטל את הרע מהעולם.
אז מאיפה הרעיון המשונה הזה שהגואל יבטל.
אלוקים מודה בסוף פר' בראשית כי יצר האדם רע- כך הוא ברא את העולם, הגואל יחריב את העולם?
בעולם יש טוב ויש בו רע, כך היה, כך היום וכך יהיה בעתיד הקרוב והרחוק. אבל הרעיון לביטול הרע הוא רעיון יפה, אבל תודה, שגם מצחיק. |
|
בס"ד
שלום ירוחם. כהרגלך אתה לוקח מאמרים מוסגרים ופותח עליהם דיון ועוד שכתבתי במפורש אכמ"ל. לגוף טענתך לית מאן דפליג שמשה רבינו היה גואל ראשון. אמנם מעלתו פחותה משל מלך המשיח והדבר נרמז בתורה (תורת משה) : "ורוח אלוקים מרחפת ע"פ המים"... אמרו חז"ל זו רוחו של מלך המשיח. משה רבינו נלקח מן המים ככתוב "מן המים משיתיהו"... נמצא שמלך המשיח עומד בדרגתו מעל משה רבינו ואידך זיל גמור
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2013 15:12 |
|
| |
ממש משכנע איך לא חשבתי על זה קודם? באמת זה זיל גמור.
הרי אתה חבדניק לומד רמב"ם יומי. איך אתה יוצא נגד הרמב"ם. בענין מלך המשיח.
"ורוח אלוקים מרחפת ע"פ המים"... אמרו חז"ל זו רוחו של מלך המשיח. נכון את זה אמרו חז"ל
אבל מי אמר את דברי ההבל האלה? משה רבינו נלקח מן המים ככתוב "מן המים משיתיהו"... נמצא שמלך המשיח עומד בדרגתו מעל משה רבינו ואידך זיל גמור
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 26/05/2013 15:24:45
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2013 20:18 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  |
אבל מי אמר את דברי ההבל האלה? משה רבינו נלקח מן המים ככתוב "מן המים משיתיהו"... נמצא שמלך המשיח עומד בדרגתו מעל משה רבינו ואידך זיל גמור
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 26/05/2013 15:24:45 |
|
ירוחם , תאכל עם כפית: "מי אתה הר הגדול לפני זרובבל למישור. זכריה ד ז. זה משיח בן דוד. ולמה נקרא שמו הר הגדול? שהוא גדול מן האבות שנאמר הנה ישכיל עבדי ירום ונשא וגבה מאד. ישעיה נב יג. ונשא ממשה שנאמר כי תאמר אלי שאיהו בחיקך. וגבה ממתלאכי השרת"....
מדרש תנחומא תולדות יד.
|
|
|
|
|