|
|
| נשלח ב-24/5/2013 08:46 |
|
| |
לגבי השאלה מהי הדרך הטובה להבין אידאות אני מסכים שטקסטים הם מקור חשוב מאד. אם כי אני מנסה לחשוב איזה דעה היה מגבש זר שהיה נחשף לטקסטים של המקרא. שם הוא היה לומד על ציוויים של השמדת עם רצח ילדים סוררים הריגת אנשים על אמונות ודעות. אני מניח שאם הוא היה נפגש עם יהודים ורואה מה קורה בפועל הוא היה מקבל תמונה שונה במקצת.
לגופו של הרעיון של גדול המצווה ועושה כלומר העושה מתוך קבלת עול יש שתי הערות עיקריות. א. כל היהודים המחזיקים באיזשהי תפיסה של חובת מצוות עושים זאת באופן סלקטיבי. אני בוחר מה מתאים לי. אם אני פורמליסט אז אני טורח לייצר מערכת הנמקה מדוע רק הציוויים האלה חלים היום או מדוע האחרים לא רלוונטיים או מדוע בכלל יש פירוש אחר. השמיים הם הגבול. הפחות פורמליסטים לא מרגישים צורך לייצר ספרות לגליסטית על מנת לאנוס את המקורות להעדפותיהם.
מדוע קול באשה כן וחייב אדם ללמד לא? ככה. כי בא לי.
הנקודה שנייה היא בעייתיות פנימית במושג של ציווי טהור - כלומר זה שחייבים לציית לו רק בגלל שהוא ציווי ללא מעבר מוקדם במערכות הערכיות של האדם המצווה. זה רעיון מאד בעייתי וככלל גם המקורות לא מחבבים מצייתים עוורים.
כך שיש לנו בקבלת עול מצוות שני עקרונות בסיס - העדפות אישיות או חברתיות מחד ובקרה ערכית מאידך. ניתן לאפיין חלק גדול של ההבדלים (לא כולם) בין קבוצות שונות לפי מה הם מחליטים לזרוק או לשמור ולפי סוג הערכים לפיהם הם מבקרים את חובת הציות
תוקן על ידי yerubaal ב- 24/05/2013 08:47:31
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2013 09:07 |
|
| |
ירובעל, בהנחה שמאמינים בציווי, לא נראה לי שאפשר להתעלם ממנו ללא הנמקה. האם רפורמי שמחליט לדוגמא לא לשמור על טהרת המשפחה, עושה זאת מאותו מניע של החרדי שמזלזל באיסור לשון הרע? כלומר, זה פשוט מכביד עליו, הוא היה עושה את זה אם זה היה יותר קל, אבל הוא לא מצליח להגיע לזה, וחבל לו על כך. או שיש כאן משהו יותר מבוסס, הסתכלות על הציווי כעל משהו פחות מחייב? בהנחה שהבסיס של הרפורמי לאי מחוייבות למצוות התורה זו התפיסה שהערכים התרבותיים בכל דור מחייבים, האם זו תפיסה שנובעת מתוך התורה, או לפחות אפשר לומר שהתורה מסכימה איתה, או שזה מנוגד לתורה וגובר על התורה למרות הציווי?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2013 09:19 |
|
| |
| חזקואמץ כתב: |  | ירובעל, בהנחה שמאמינים בציווי, לא נראה לי שאפשר להתעלם ממנו ללא הנמקה. האם רפורמי שמחליט לדוגמא לא לשמור על טהרת המשפחה, עושה זאת מאותו מניע של החרדי שמזלזל באיסור לשון הרע? כלומר, זה פשוט מכביד עליו, הוא היה עושה את זה אם זה היה יותר קל, אבל הוא לא מצליח להגיע לזה, וחבל לו על כך. או שיש כאן משהו יותר מבוסס, הסתכלות על הציווי כעל משהו פחות מחייב? בהנחה שהבסיס של הרפורמי לאי מחוייבות למצוות התורה זו התפיסה שהערכים התרבותיים בכל דור מחייבים, האם זו תפיסה שנובעת מתוך התורה, או לפחות אפשר לומר שהתורה מסכימה איתה, או שזה מנוגד לתורה וגובר על התורה למרות הציווי? |
|
זו בעצם תפיסה המקדשת את האמצעים ללא קשר למטרה. אני יכול למחוק אלפי הלכות הקשורות לדינה דמלכותא או חובת צבאיות או חובת לימוד מלאכה או בן סורר ומורה. זה יכול להיות שלוקחים הערה של חכם לגבי קול אישה וזה יכול להיות פסוקים מפורשים. גם לרפורמים יש מערכת הנמקה מפוארת המתעסקת בשאלות לגבי הלכות שבת לדוגמא או כל ענין. מערכת ההנמקה היא לא הלכתית לגליסטית אלא ערכית מוסרית ולכן היא לא נראית לך מערכת הנמקה כלל.
עוד דבר שהוא לא ברור היא מהי מערכת הנמקה הנובעת מתוך התורה? הרי כל תשובה שתיתן כאן תניח את המבוקש. האם נימוקים כמו "התורה ניתנה כדי לשפר את האדם ולעשותו טוב יותר במישור המוסרי" האם זה נימוק מתוך התורה?
מה לגבי הנימוק "שכל ציווי הקיים בתורה או במקורות הפרשניים הסותר את המוסר הנוהג בטל למעשה ופתוח לפרשנות חלופית" האם זה מתוך התורה או לא. דעתי היא שטריוויאלית הנימוקים האלה הם מתוך התורה.
תוקן על ידי yerubaal ב- 24/05/2013 09:21:13
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2013 09:20 |
|
| |
אמשל – "כלומר - עשייה שהם מחוייבים אליה מבחינתם, בבחינת "מצוּוה ועושה", ולא בבחינת "חוויה" וכו" ממקרא כל דברייך עדיין איני מבין "מחוייבים" ו"מצווה ועושה" למי? לעצמם? אם כן - למה מחוייבים לעצמם? מי המצווה? האם בכלל ניתן להגדיר זאת במילון עברי או שכשם שמילת דת אינה ממש המילה המילונית גם חיוב ומצווה הם כאלו? את מבינה שאם אכן כך אין סכוי להבנה. זה נהיה עניין אישי בלבד.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2013 11:19 |
|
| |
| yerubaal כתב: |  | ירובעל, בהנחה שמאמינים בציווי, לא נראה לי שאפשר להתעלם ממנו ללא הנמקה. האם רפורמי שמחליט לדוגמא לא לשמור על טהרת המשפחה, עושה זאת מאותו מניע של החרדי שמזלזל באיסור לשון הרע? כלומר, זה פשוט מכביד עליו, הוא היה עושה את זה אם זה היה יותר קל, אבל הוא לא מצליח להגיע לזה, וחבל לו על כך. או שיש כאן משהו יותר מבוסס, הסתכלות על הציווי כעל משהו פחות מחייב? בהנחה שהבסיס של הרפורמי לאי מחוייבות למצוות התורה זו התפיסה שהערכים התרבותיים בכל דור מחייבים, האם זו תפיסה שנובעת מתוך התורה, או לפחות אפשר לומר שהתורה מסכימה איתה, או שזה מנוגד לתורה וגובר על התורה למרות הציווי?
זו בעצם תפיסה המקדשת את האמצעים ללא קשר למטרה. אני יכול למחוק אלפי הלכות הקשורות לדינה דמלכותא או חובת צבאיות או חובת לימוד מלאכה או בן סורר ומורה. זה יכול להיות שלוקחים הערה של חכם לגבי קול אישה וזה יכול להיות פסוקים מפורשים. גם לרפורמים יש מערכת הנמקה מפוארת המתעסקת בשאלות לגבי הלכות שבת לדוגמא או כל ענין. מערכת ההנמקה היא לא הלכתית לגליסטית אלא ערכית מוסרית ולכן היא לא נראית לך מערכת הנמקה כלל.
עוד דבר שהוא לא ברור היא מהי מערכת הנמקה הנובעת מתוך התורה? הרי כל תשובה שתיתן כאן תניח את המבוקש. האם נימוקים כמו "התורה ניתנה כדי לשפר את האדם ולעשותו טוב יותר במישור המוסרי" האם זה נימוק מתוך התורה?
מה לגבי הנימוק "שכל ציווי הקיים בתורה או במקורות הפרשניים הסותר את המוסר הנוהג בטל למעשה ופתוח לפרשנות חלופית" האם זה מתוך התורה או לא. דעתי היא שטריוויאלית הנימוקים האלה הם מתוך התורה.
תוקן על ידי yerubaal ב- 24/05/2013 09:21:13
|
|
אכן לרפורמים יש מערכת הנמקה מפוארת המתעסקת בשאלות של הלכות שבת ושאר המצוות? אני מקבל כל מערכת הנמקה עקבית. גם אם היא ערכית-מוסרית. לדעתי חלק ניכר מהפרשנות האורתודקסית למצוות מבוסס גם הוא על הנמקה ערכית-מוסרית. אבל השאלה היא האם ישנה מערכת כזו או שאיש הישר בעיניו יעשה כל עוד זה מוצא חן/יפה/מוסרי/אחר בעיניו.
מערכת הנמקה הנובעת מן התורה היא כזו שנשענת על (לפחות) לגיטימציה מהתורה. לדוגמא, מי שיטען שרצון התורה הוא שנשנה את המצוות ע"פ ערכינו המוסריים, יהיה בעיני לגיטימי לחלוטין (אני מניח שגם חז"ל, או לפחות חלקם, ראו כך את התמונה). מה ששאלתי הוא האם זהו הטיעון הרפורמי לאי-קיום חלק מהמצוות, או שיש תורה שמחייבת, ויש מקורות נוספים (מוסר/תרבות/אחר) שמחייבים, ואני בוחר במקור שני על פני המקור הראשון, לא כי כך רצון המקור הראשון אלא כי אני מעדיף את המקור השני על פני המקור הראשון. צורה כזו של טיעון לדעתי אינה יכולה להתקיים אם מאמינים בציווי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2013 14:00 |
|
| |
[תלמיד,
לו היית קורא את כל השיחה ביני ובין זאב כאן, היית רואה שכבר עסקנו בשאלה הזו, וממש אין לי כוח להתחיל מההתחלה. עיין לעיל, וחפש את תשובתי לטענה של זאב כאילו לרפורמים אין א-להים וכו' (כשאני מדברת על "מצווה" - מ' בחיריק - אני מדברת מעשה שא-להים דורש מן האדם).
חזק,
"אכן לרפורמים יש מערכת הנמקה מפוארת המתעסקת בשאלות של הלכות שבת ושאר המצוות?" - א. בראשיתה של התנועה הרפורמית זה היה עיקר העיסוק שלה. נכתב על כך המון. (הערת שוליים לכל הקוראים, ולא רק לחזק: האם אתה מודעים לכך שהדיון הזה מתבסס, בעיקרו של דבר, על דחליל שקוראים לו "רפורמה" או "רפורמי" ולא על הרפורמה עצמה או על אנשים רפורמים? האם ברור לכם, שהרבה מן הכותבים כאן מתווכחים/מתנגדים/כועסים/מלגלגים/מתעניינים וכו' על משהו שהוא פרי דמיונם בלבד ואין לו שם קשר למציאות ההיסטורית ו/או העכשווית, פשוט בגלל שהם אינם יודעים על העובדות עצמן דבר וחצי דבר? מי שבאמת רוצה ללמוד על קבוצה אחרת ממנו - כצעד ראשון, קורא מה יצרו, כתבו, לימדו וכו' מושאי לימודו - היום ב"ה אפשר למצוא הרבה באינטרנט - ולא מסתפק במה ש"כתבו עליהם בעיתון", או במה שחברי הקבוצה "שלו" מדקלמים השכם והערב. כבר טיפה נמאס לי הגיד את זה, אבל - זה פשוט לא רציני).
ב. היום, חלק נכבד מהעיסוק ההגותי הרפורמי מוקדש דווקא להיפך - להסביר מדוע כן לקיים מצוות, ומדוע בכלל לקבל את הקונספט של "מצווה" (מ' בחיריק). השינוי המעניין הזה קשור בודאי גם ל"קהל", שהיום ברובו חילוני -ה"מעבר" שצריך לעשות חילוני, ממקומו אל מקום הרפורמה, שונה לחלוטין מזה שעושה אורתודוקס, למרות ששניהם ישבו בסופו של דבר באותו ביכ"נ. (עוד הערת שוליים לכל הקוראים, ולא רק לחזק: אני מקווה שאתם שמים לב, שרבים מן הכותבים כאן אינם מצליחים להתגבר על התחושה הראשונית והמובנת לחלוטין הגורסת ש"אני מרכז העולם". עם כל ההבנה לתחושה זו, מי שמבקש להתוודע באמת למישהו "אחר" חייב להבין שעולמו של המישהו ה"אחר" אינו בהכרח מכיר במרכזיותו של אותו "אני" ויש לו מרכזים אחרים, שדורשים ממנו לדבר בשפות אחרות, להשתמש ברפרנסים תרבותיים אחרים וכו'. כלל ראשון בדרך להכרת קבוצה "אחרת" - ללמוד את לשוֹנה. ולא, "קורס בהתכתבות" באמצעות תגובות מזדמנות בפורום עצכ"ח לא נחשב "ללמוד").]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2013 16:43 |
|
| |
קריאת ביניים אם הבנתי נכון אזי הריפורמים הראשונים ראו את עצמם כפרושים לעומת הצדוקים. אכן? גם אם זה נכון היסטורית ניתן כמובן לטעון שהאנלוגיה הזו אינה נכונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2013 17:22 |
|
| |
אמשלום
שוב ,אי אפשר עם כמה סיסמאות לסלול דיון והנה הם,
א] אתם סגורים באני שלכם ולא באמת רוצים או מסוגלים לשמוע ולהכיר את הצד השני,
ב] דת זה לאו דוקא חוק שעל ידי גורם חיצוני אלא פנימי
ג] ב. היום, חלק נכבד מהעיסוק ההגותי הרפורמי מוקדש דווקא להיפך - להסביר מדוע כן לקיים מצוות, כלומר גם לנו יש מחבתי"ם,
תשובה,
א] מכירים ואף מוקירים רק לא מסכימים,
ב] הדת היהודית המקורית הם חוקים מחייבים על ידי גורם חיצוני שסלל את החייב והמותר ולא מערכת מנהגים הניתנים לבחירה כ כ ל ת ר ב ו ת מסורתית ומשפחתית פלוס חוקי מדינה מחייבים,
ג] מחבתיות אצל רפורמים עוד עלול להביא לאורתודוקסיה אז תיזהרו,
אני כן יכול לנסות להסביר את הטיעון שלך ואולי לכך את מתכונת למרות שגם אם ניסית להגיע לנקודה הזאת עדיין הוא לא הובהר, הרפורמה אולי טוענת שהתורה ניתנה לאדם כדרך ומסלול ששוה לאדם לדגול בו ולכן בכל דור שבאופן אותומטי תרבויות משתנות יכולים חכמים וסופרים לשבת ולהחליט ולסלול שוב את הדרך אשר ילכו בו, אם תסכימי איתי שזהו בערך הכיוון אסביר לך למה זה מופרך לחלוטין,
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2013 17:37 |
|
| |
עכשיו להסטוריה,
הרפורמה הושתתה על ידי קיטלוג פשוט ,
א]באופן חלקי פיתרון של סבל העם היהודי המבודד על ידי יהודי בביתך ואדם בצאתך,
ב] אישור לאדם לפעול לפי יצריו הכלואים
ג]חופש ושיחרור מעומס העול,
כמובן שלהאמין לאידיאולוגיה טהורה תהיה נחלת התמימים וה...
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2013 22:25 |
|
| |
[ביליצר,
ניסיתי להסביר ככל יכולתי, אבל אתה לא מוכן לשמוע, ומעדיף את דחליליך על פני המציאות (אני לא מדברת על הסכמה - אין לי שום עניין לשכנע אותך או מישהו אחר, אני מדברת על הבנה של המילים והמשפטים שאני אומרת). זו זכותך המלאה לבחור כך, אבל הרשה לי, במטותא, לבחור אחרת ולא להמשיך ולשתף פעולה בפסאודו-שיחה שאתה מנהל עם עצמך.]
(נכתב בחול בחו"ל)
תוקן על ידי אמשלום ב- 24/05/2013 22:25:42
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2013 21:38 |
|
| |
את הדברים האלה יכולת לכתוב גם בשבת ,אין בהם ממש
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2013 23:17 |
|
| |
אמשלום, לגבי הערות השוליים שמופנות "לא רק לחזק"... אין לי היכרות עם רפורמים. פשוט לא יצא לי לפגוש. אבל גם אין לי שום דחליל. אני מתעניין ומנסה לברר. ומוכרח לציין שאת די נמנעת מלספק את סקרנותי. אכן, ללמוד שפה של האחר (הרפורמי במקרה זה) זה צעד חשוב מאוד בדרך להבנתו. מאידך, הסברה (של הרפורמי) בשפה של האחר (האורתודוקסי במקרה זה) היא חשובה לא פחות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2013 04:55 |
|
| |
[חזק,
ה"הסברה" חשובה למי? מבחינתך - אתה מרכז העולם, מבחינת התנועה הרפורמית - אתה כנראה לא כ"כ חשוב או מרכזי, כדי שהם יתאמצו ללמוד את ה"שפה" שלך. אותך מעניין מה הרפורמים חושבים? צא ולמד.
ביליצר,
אמנם הצהרתי שאני בוחרת שלא לענות לך עוד כאן, אבל פטורה בלא כלום איני יכולה - הוספתי את ההערה שהדברים נכתבו בחול, כדי לא לפגוע במי שחשוב לו להימנע מקריאת דברים שנכתבו כאן בשבת. זה נראה לי מעשה הגון, ואני מכבדת את הרגישויות של הקהל המגוון השותף בפורום הזה. תגובתך לדברים גסת רוח, גועלית ומעליבה.]
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2013 08:48 |
|
| |
אמשלום, יש כאלו שחשוב להם להסביר את עצמם/קבוצתם, ויש כאלו שלא. מה שנראה לי מוזר זו התוקפנות בסגנון: "מבחינתך - אתה מרכז העולם, מבחינת התנועה הרפורמית - אתה כנראה לא כ"כ חשוב או מרכזי". אני מבין מהמשפט הזה שאת מרגישה מייצגת של התנועה הרפורמית (את עונה בשמה! ולא נשאלת כמייצגת אלא כאדם פרטי), ואם כן זו תנועה תוקפנית ובלתי אדיבה בעליל. לא חשבתי כך לפני התגובות שלך. מן הסתם גם זה לא משנה לך או לתנועה הרפורמית...
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2013 09:40 |
|
| |
לפני שאנחנו יורדים לגמרי לפסים אישיים בואו ננסה לחזור לנושא האשכול. לכאורה הנחת האשכול היתה שטרם חתימת התלמוד מעד השיקול והשינוי של ההלכה היה רחב בהרבה מהתקופה שלאחר חתימתו. המילה "אורתודוקסי" הוכנסה בצורה אנאכרוניסטית לגוף הנושא כאילו זה ברור מאליו שניתן להשתמש במושג זה כאשר עוסקים בחז"ל. חז"ל פיתוח אמצעי מדרש והנמקה שאין לנו עדויות שהיו קיימים קודם. הם גם המציאו וגיבשו אמצעי הובלה של סמכות פסיקה (למשל שלא כל מה שמותר לתנאים מותר לאמוראים וכו'. למעשה חתימת התלמוד – או עת החסד של יצירתיות מופלאה – הסתיימה עוד הרבה לפני חתימת התלמוד. ויש בזה משום השרדות תרבותית אינטלקטואלית – א"א להיות במהפכה מתמדת או בלידה מתמדת או בחדשנות מתמדת. לאחר חתימת התלמוד יש עוד כמה אירועים משמעותיים כמו אולי יצירת קודקסים פורמליים (היד, ש"ע) שמאד מיקדו את מסגרת הדיון; אולי החסידות שיצרה חדשנות מהותית (בדורותיה הראשונים) בתחומים אמוניים; ובמאות האחרונות ניתן גם לראות את הרפורמה לסוגיה ואת הציונות כמהפכות של המסגרת מעל ומעבר לדיונים והתפתחויות בתוך המסגרת. בסוף אנשים עושים את הבחירות שלהם לגבי אורח חיים, אמונות וערכים. ישנן מערכות הנמקה שונות. הנחת העבודה של האורתודוקסיה היא שיש לה מערכת הנמקה סדורה ועקבית שניתנה בסיני (הכוונה כאן לא לאירוע היסטורי אלא לכך שמערכת ההנמקה עצמה לא דורשת הצדקה. על כך יש לומר שאין דבר כזה. במידה ויש מישהו שמאמין במערכת הנמקה - או אבן חכמים של הארי פוטר – שלאורה ניתן להחליט מה שיקול פנימי ולגיטימי ומה בחוץ יכול לנמק דעה זו רק על ידי הנחת המבוקש. עכשיו אני לא חושב שהנחת המבוקש היא חטא נוראי אבל פירושה היא הודאה שאין בידי לשכנע מי שאינו שותף להנחה. לזכותה של התנועה הרפורמית, אבל בפירוש לא רק היא, הוא שהיא מתלבטת בגבולות המסגרת ובתוקף והמשמעות של מערכות ההנמקה. היא אינה אורתודוקסיה במובן העמוק, כלומר היא לא מחוייבת למערכות היסטוריות של הנמקה מעגלית. אבל היא כן מחוייבת להשיב לשאלה מה הקשר לעבר, להווה, לעתיד ואולי החשוב מכל – מה הקשר לאחר, לשונה. באופן אירוני יש כאן קצת חזרה לתקופה של לפני החתימה – בתקופה ותנאים לגמרי אחרים. ייתכן והתשובה היא מתגלגלת כי הדיון באמצעו. האם מה שנקרא כיום רפורמה יהפוך הוא עצמו לסוג של אורתודוקסיה? קשה להגיד אבל כמו שאמרנו לעיל – מהפכות לא נמשכות לנצח. שאלת מערכת היחסים בין הזרמים היא לא חדשה וגם בתקופת התנאים היו אסכולות יותר הומוגניות וכאלה יותר עצמאיות. המעניין הוא שרק לעיתים רחוקות הדברים הובילו לפיצוץ. לא ניתן לשחזר את ה"אנארכיה הקדושה" של תקופת התלמוד אבל כן ניתן לשפר את מצב התקשורת העגום של הדורות האחרונים. כמו תמיד, זה לא ייעשה במישור האידאי – אידאות בהגדרה הן קשות עורף – אלא במישור האישי. ושוב גלשנו לפסים אישיים...
 |
|
|
|
|
|