|
|
| נשלח ב-17/5/2013 00:17 |
|
| |
[ביליצר,
א. איני מתכוונת "לנפנף" בשום דבר. שאלתי פשוטה - האם לך יש גושפנקה א-להית אחרי "לא תסור" וכו' (כהגדרתך שלך)? ב. אני גם לא מתעקשת על כלום. הרפורמה (כפי הגדרתה שלה את עצמה) היא זרם בתוך הדת היהודית. אין לי מושג מאין אתה שואב את האינפורמציה שלך על "הרפורמים", אבל הדברים שאתה כותב יש להם קשר מועט למציאות ה"אמיתית" (אלא אם כן אתה מתכוון באופן מאוד מאוד מטאפורי וכללי, ואז תיאוריך מתאימים לכל היהודים מכל הזרמים). הערת אגב - בעולם במערבי (לפחות), מזה כמאתיים שנה (לפחות) יש סוג של חופש בחירה לאדם והוא אינו מחויב בהשתייכות לקהילה ספציפית (מבחינות רבות). זה מצב נתון שמנהיגים יהודיים מכל הזרמים (כולל פוסקי הלכה אורתודוקסים למהדרין) התמודדו ומתמודדים איתו כבר שנים ארוכות, פשוט מכיוון שאי אפשר להתעלם ממנו (תיקון - אפשר להתעלם, אבל זה טפשי). במילים אחרות - בעולם המערבי היום (אפילו במדינת ישראל) יש "תחרות", וכל הדתות, על כל זרמיהן, ללא יוצא מן הכלל מתמודדות איתה. מי שחושב שרק הרפורמים מקיימים סוגים של דיאלוג של השפעה הדדית עם ה"תרבות" שמסביב, כדי לשרוד בתוך ה"תחרות" הזו, מעולם לא ביקר בביכ"נ אורתודוקסי בארה"ב (למשל). כמובן - לכל זרם וקהילה יש את הדרכים שלה, וברור שיש כאן גם עניין של טעם אישי, אבל ממי שמבקשים לומר משהו "כללי" על היהדות ועל היהודים, הייתי מצפה לטיפה יושר אינטלקטואלי ולמבט רחב ומעמיק יותר במציאות.
זאב,
א. איני יודעת מה התכוונת לכתוב (רק אתה יודע, ואני נאלצת לקבל את חוות דעך על כך), אבל מה שכתבת הוא בהחלט טענה שיפוטית. זו זכותך המלאה! ב. אתה לא כתבת שהסיפור מובע מעיניים אורתודוקסיות, אבל לא היית צריך לעשות כך, כי זה ברור מאליו. ג. אני לא חושבת שהרפורמה רואה עצמה כ"דחליל". אני בכלל לא מבינה את הרעיון הזה. "דחליל" בדבריי אינו קשור למידת הא-לוהיות של משהו, אלא למידת קיומו במציאות (בניגוד למידת קיומו בדמיונו של הכותב). למשל: בדבריך האחרונים בנית שני "דחלילים" - לאחד קראת "דתי" והחלטת שהוא מתפלל מתוך אמונה בא-להים שומע תפילה; לשני קראת "רפורמי" והחלטת שהוא "מתפלל" (המרכאות במקור כמובן) בלי להאמין בא-להים כלל. זה אמנם סיפור שיש לו פטנציאל עלילתי לא רע, אבל מה הקשר בינו ובין המציאות?? אני מכירה לא מעט אורתודוקסים שאינם מאמינים בא-להים שומע תפילה כלל (ויש להם סיבות שונות לתפילתם, למשל - כי ככה הם רגילים, או כי זו המסורת); אני מכירה לא מעט אורתודוקסים שאינם יודעים בדיוק במה הם מאמינים (ובכ"ז מקיימים מצוות ואפילו מתפללים); אני מכירה רפורמים שמידת האמונה שלהם בא-להים הייתה מביכה אותך וגורמת לך ייסורי מצפון דתיים; אני מכירה רפורמים שלא מתסקים בשאלת האמונה - שלהם או של אחרים - בכלל, פשוט כי זה לא מעניין אותם, וכו'. אתה החלטת שהדחליל הרפורמי בסיפור שלך הוא "תרבותי" ולא "דתי". זו זכותך המלאה - זה הרי הסיפור שלך ואני לא אגיד לך איך לכתוב אותו, אבל אם אתה מבקש להסיק ממנו משהו על המציאות, זה פשוט לא רציני.]
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2013 11:11 |
|
| |
אמשלום במחילת כבודך לא כל כך הצלחתי לרדת לסוף דעתך , האם התכונת שגם אצל האורתודוקסים יש קהילות שונות ? זוהי כמובן לא טענה ,ההבדל הוא תרבותי שהוא חלק נפרד מהדת הקיימת ממילא את יכולה לקרוא לרפורמים זרם חסידי ללא דת, הרפורמה הקדומה אכן היתה בה השתוקקות להקרא זרם בתוך הדת היהודית אבל זה לא קרה אלא בעיני הגויים בלבד , לחסידים יש שם של זרם בתוך היהדות,כך לספרדים כך לתימנים וכך אפילו בחבד ,לרפורמים אין , אם ממשלת ישראל נקראת יהדות אז את צודקת ,אתם מהזרם
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2013 11:11 |
|
| |
אמשלום, תודה על תגובתך המחכימה. אני חייב לציין בהערכה את יכולת ההכלה שלך. זה מדהים אותי. נראה שההבחנה שעשית בין 2 סוגי הדחלילים תאפשר לנו לחדד את הדיון. אני יבהיר את הרעיון כפי שאני מבין אותו. הדחליל הוא המטפורה למשהו שנראה בדמיון חיצוני כאילו ישנו 'אדם' בעוד שבאמת הוא רק דחליל ריק מהתוכן המיוחד-מההיות אדם. הצגת 2 משמעויות למטפורה הזו. דחליל ביחס למידת האמת שבו ['דחליל אידאולוגי' ]<נראה או מציג עצמו כבעל תוכן ומשמעות מסוימת –בעוד שבאמת אינו כזה>. דחליל ביחס למידת קיומו במציאות. [דחליל דמיוני] <הצגת תיאור כמייצג מציאות מסוימת –בעוד שהאמת העובדתית שונה>. אני דנתי בדברי רק בדחליל האידאולוג. לענין המציאות, המציאות היא אכן רב גונית. יש אורתודוקסים שמתפללים מבלי להאמין ויש גם רפורמים רבים מאד שמתפללים מתוך הכרה ואמונה בה' (כן ירבו..). ידוע לי שישנם שמשתייכים לרפורמים ש"שמידת האמונה שלהם בא-להים הייתה מביכה אותך וגורמת לך ייסורי מצפון דתיים;" אכן, פגשתי כבר וגם נבוכתי(: ביחס לטענת הדחליל האידאולוגי. מכמה סיבות א"א לקרוא (לדעתי) לרפומים (כפי שאני מכיר אך מעט) כדת. א' המושג 'דת ' להבנתי כוללת את האלוקים 'כעיקר' דהיינו כתכונה הכרחית להתקיימות המושג. עצם ההכלה הפשרנית שאומרת ש'לא מענין אותי עקרונית האם האדם מאמין באלוקים' אומרת שמבחינת הגישה הרפורמית האלוקים הוא לא חלק מהעקרון. כך מה שכתבת <אני מכירה רפורמים שלא מתסקים בשאלת האמונה - שלהם או של אחרים - בכלל, פשוט כי זה לא מעניין אותם> אני לא מדבר על 'מה מענין אותך' ברמה האישית, אלא ברמה הערונית שיטה שאומרת שהאמונה באלוקים 'לא מענינת' היא לא דת. [קראתי פעם סקר שנערך לפני שנים למעלה מ 20% מהראביי'ס אינם מאמינים בה'.] הדוגמה של האתיאיסט שמתפלל נאמרה כהרחבה והמחשה. ולא כתיאור עובדה. האורתודוקס שאינו מאמין ומתפלל בגלל מנהג והרגל-לא מבטא את ה"אורתודוקסיה". ב' אני רואה את הרפורמים 'כתרבות' ולא כמשהו שמתקשר לדת או אפילו לערכים בכלל. קראתי בהארץ שגלעד קריב (יו"ר התנועה הרפורמית בארץ) מתוכח עם האמירה של ישיעה לייבוביץ שהרפורמה אינה דת. הוא טען שם שזה מושג בסיסי בתרבות של ימינו לתת לבנאדם לבחור. האדם בוחר את הערכים שמתאימים לו, טען מר קריב. (ע"פ זכרוני) אך כאן טועה מר קריב. האדם אכן בוחר בערכיו. אבל הבחירה נעשית ע"ד הכרעה, ולא בחירה מה נחמד\ תרבותי\ יפה. הבחירה של מר קריב היא בחירה אסתטי ולא בחירה ערכית. 'הכרעה' היא מיצוי הדעת וההבנה והבחירה שהמושג 'יכפה' את עצמו עלי.זאת תמצית המושג 'ערך'. הנקודה העקרונית עליה כתבתי היא שהרפורמים ככלל אינם מאמינים בתורה כ'מחייבת', כשמימית.. ירובעל, לא באתי לזלזל חלילה (!) בתפילת אדם לה' מכל מגדר ודת שהוא. (וגם לא בתפילתו של אתיאיסט). ולא לדחות באתי, אלא להגדיר לעצמי ולחברי. [דוקא ההגדרה של הפורמה כתרבות, מאפשרת לי שלא לדחות אותה לחלוטין].
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2013 14:39 |
|
| |
[ביליצר,
במחילה, אתה מבלבל בין "אני" ובין "העולם" או "המציאות". אני מבינה לחלוטין שאתה מאמין בלב שלם בכל מה שטענת כאן, וזו דעתך על העולם. אני חושבת שזו זכותך המלאה להאמין בזה, ואין לי בעיה עם זכות זו. הבעיה מתחילה, כשאתה מאמין בכל ליבך שזו המציאות עצמה. עד שתבין את ההבדל בין "דעה" ובין "עובדה" חוששתני שייקשה עלינו מאוד לשוחח.
זאב,
אני לא הצגתי שתי מטאפורות וכו'. אני רק הסברתי את אי-ההבנה בינינו: הביטוי "דחליל" בו השתמשתי, משמש בלשוני (אני כמעט בטוחה שזה לא רק עניין אישי שלי, אבל אולי אני טועה, ואולי פשוט מתרגמת מלשונות אחרות וסליחה) כביטוי ל"המצאה" של דובר/כותב של "אויב" דמיוני. העיקרון הוא, שיצירה של "דחליל" מאפשרת לדובר/כותב להיאבק במה שהוא רוצה להיאבק, ולא בהכרח ב"אויב" המציאותי שעומד לפניו. זו הייתה כוונתי לכתחילה וזה מה שהסברתי בהמשך. כעת (ואולי גם קודם), אתה שוב חוזר על אותו ה"דחליל" שבנית לעצמך (קרי: "אויב" דמיוני, שמתאים למה שאתה רוצה/מוכן/יכול, לדעתך/חושב שכדאי/ וכו' להיאבק בו). ל"דחליל" שיצרת, קראת "רפורמים", וציידת אותו בתכונות שונות. למשל: הוא אינו מאמין בא-להים. עוד למשל: הוא "יהודי תרבותי (ולא דתי)". מולו יצרת "דחליל" נוסף, לו קראת "דתי" (אורתודוקס). גם אותו ציידת בדמיונך בתכונות שונות, למשל: הוא מאמין בא-להים שומע תפילה. מה עשית כאן? דמיינת דמויות, בנית להם תכונות אופי ואתה יוצר "סיפור". אלא שאתה אינך מתייחס לכל זה כאל "סיפור" ומאמין בכל ליבך שמה שאתה מתאר (שני הדחלילים ותכונותיהם) הוא המציאות. אבל הוא לא המציאות - במציאות, למשל, אורתודוקסים רבים מאוד (תמצא כאלה אפילו כאן בפורום...) ממש אינם מאמינים בא-להים "שומע תפילה" ויש להם סיבות שונות לתפילתם (סיבות, אגב, שאינן פחות - ואולי אף יותר - "אורתודוקסיות קלאסיות" מזו). במציאות, למשל, רפורמים רבים מאוד מאמינים גדולים בא-להים (וכבר כתבתי לעיל וכו'). לכן, אם אתה רוצה לספר סיפור ולבקש תגובות עליו - אחלה (כבר היו כאן אשכולות כאלה); אם אתה רוצה להתייחס למציאות ולהגיב עליה - תצטרך לדייק בתיאוריך ולהתייחס לבעיות/אויבים/בני-אדם אמיתיים, ולא ל"דחלילים" פרי דמיונך. אגב, זה ממש לא משנה מה המוטיבציה שלך לייצור אותם "דחלילים" (אם זה כדי לשרוף אותם ביתר קלות, או כדי לחבק אותם ביתר קלות). מה שמשנה זה שהם לא קיימים במציאות, והם פרי דמיונך בלבד. (דוגמא חביבה ל"דחליל" - הרב גלעד קריב של דמיונך שונה תכלית שינוי מהאדם האמיתי החולק עימו את שמו. למשל - הוא מאמין גדול בא-להים ובהלכה ובמובנים רבים - אילו היה חפץ בכך - היה יכול להשתלב בלי שמץ של בעיה בכל קהילה אורתודוקסית, הן מבחינת הידע הן מבחינת המחוייבות ליסודות הדת היהודית, גם לשיטתך. דבריך כאן גרמו לי לצחוק בקול ממש.)]
תוקן על ידי אמשלום ב- 17/05/2013 14:43:38
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2013 14:48 |
|
| |
אמשלום
לזרוק סיסמאות אינו מענה על טיעון ושיהיה ברור אין לי כונה לפגוע ורק להעמיד את הדברים על דיוקם, עוד הנחה,,יהדות חילונית אינה יהדות ,וחילוני הוא עדיין יהודי , אם תירצי לתת כותרת לרפורמים ,,זהו זרם אצל ה י הו ד י ם ,,אין כל בעיה בכך , אבל אי אפשר לקרוא לו זרם בתוך הדת היהודית,, או כפי שקראת לו ,זרם בתוך היהדות, גיור רפורמי אינו גיור לפי היהדות המקורית לכן כל רפורמה לא תעזור כאן גם אם בכח, באותו מחיר אין לאף אחד בעיה שקהילה של אנשים יקראו לעצמם שוודים למרות שלא נולדו שם , אם בכל אופן השודים ימחו בהם יוכלו להוסיף לשם שוודי -מכנובקה,
תוקן על ידי ביליצר ב- 17/05/2013 14:53:42
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2013 15:30 |
|
| |
| ביליצר כתב: |  | אמשלום
לזרוק סיסמאות אינו מענה על טיעון ושיהיה ברור אין לי כונה לפגוע ורק להעמיד את הדברים על דיוקם
|
|
[זו היא בדיוק טענתי. עכשיו צא וראה מי מאיתנו ניסה כאן "להעמיד את הדברים על דיוקם" במציאות, ומי מאיתנו שיחזר קלישאות וסיסמאות שאולי מבטאות היטב את המציאות החיה בראשו (אולי אפילו ברחוב שלו), אבל בודאי שלא בעולם שמחוצה לו.
כאמור, זכותך לטעון כל דבר - שה"רפורמה" אינה יהודית (למרות שהרפורמים הם יהודים); שגזר אינו ירק כי המהות האמיתית של "ירק" זה שהוא ירוק, וגזר - כידוע - הוא כתום; ששבדים ונורבגים זה אותו הדבר, אפילו שהם עצמם לא יודעים זאת, וכו' וכו'. זכותך גם להתרעם על גזרים שאינם מקבלים את הגדרתך אותם, או ללגלג על נורבגים שאינם מתווכחים עם טענותיך לגביהם (כנראה בגלל שהם לא קוראים עברית). השאלה החשובה היא, מה מכל טענותיך יש לה בסיס עובדתי (ב"בסיס עובדתי" אני מכוונת למשהו שיכול להיחשב כ"הוכחה" גם בשיחה בה יושבים לא רק חרדים מבני משפחתך או שכונתך שלך).]
תוקן על ידי אמשלום ב- 17/05/2013 15:30:16
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2013 15:49 |
|
| |
אמשלום, אני לא ממש מכיר את היהדות הרפורמית ואני מניח שמה ששמעתי עליה מהכיוון החרדי לא בהכרח מדוייק בלשון המעטה. אבל האם הם לא בעיקר יהדות תרבותית ולא דתית? אסביר את כוונתי, להיות יהודי אורתודוקסי זו משימה קשה שגם דורשת הזדהות ככזה כל הזמן (כיסוי ראש לגברים ואולי גם לנשים) לעומת זאת העדרן של מצוות מעשיות רבות מהרפורמה מאפשר השתייכות לתנועה גם של כאלו שאינם ממש דתיים אבל מעוניינים להשתייך לקהילה יהודית (אני מניח שדבר דומה קיים גם אצל נוצרים) אחרי הכל הגעה לתפילה פעם בשבוע היא לא דבר כה קשה והוא גם די מקובל בארה״ב.
ברור לי שבזה לא נגמרת היהדות הרפורמית ושיש גם רפורמיים שבשבילם הדת היא דבר רציני ומרכזי ולא רק קהילתי וכמו כן מנקודת מבט יהודית עדיף שיהודים רבים ככל האפשר ישמרו על קשר עם היהדות בכל דרך שהיא אבל העובדה שאלו מרבית היהודים הרפורמיים לא משפיעה על התנועה כולה?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2013 16:18 |
|
| |
אמשל שוב מלבד לנסות להסביר לי את יכולותיי[לחלק בין הירקות למשל] את לא עונה על השאלות הפשוטות שלא אחזור עליהם שוב וניסחתי אותם ברורות, גם אם אין לך אימון בפרשנות החזלי"ת את רוצה לנסות לשכנע אותי שיהודי שמוחק את המלים לא תבערו אש בכל מושבותיכם ביום השבת הוא חלק מהזרם של הדת היהודית ? כפי שאמרתי ,שודיה מכנובקה הוא קרדיט מוגזם ,
תוקן על ידי ביליצר ב- 17/05/2013 16:22:45
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2013 18:22 |
|
| |
בליצר
וכמה מהמצוות מהתורה מחקו חז"ל? חזקה עליך שאתה ודאי יודע כי הם רבים רבים.
השימוש בחשמל בשבת- שכנראה אליה כיוונת, האיסור אינו מלא תבערו אש בכל מושובותיכם.
יש יהודים טובים בעלי אמונה גדולה באלוקים- הסבורים כי בזה שאתה משתמש בפלטה שבת, אתה עובר על הלאו הזה.
מצד שני יש יהודים הסבורים כי עצם השימוש בחשמל של ח"ח בשבת היא עבירה גדולה.
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 17/05/2013 18:30:50
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2013 18:33 |
|
| |
רפורמים מדליקים אש ממש
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2013 18:46 |
|
| |
והחרדים שונאים את החילונים בלבבם ובכל מאודם, וכפועל יוצא מכך, הם עוברים עוד על כמה מצוות אחרות. יש מאזניים למדוד איזו מצווה גדולה מחברתה. כי הרי אין אתה יודע מתן שכרם של המצוות.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2013 22:47 |
|
| |
[מטפחת,
אני חושבת שהגדרות של "קל" ו"קשה" הן סובייקטיביות, ולכן איני בטוחה שהן מתאימות בדיון כגון זה. למשל, כמה "קל" לדעתך להיות יהודי/ה רפורמי/ת בארץ? מניסיון - הרבה יותר פשוט להיות אורתודוקסי/ת או חילוני/ת, ומכיוון שזה הדיפולט - מי שבוחר/ת להגדיר עצמו/ה רפורמי/ת, מתכוונ/ת לכך ומתאמצת לשם כך.
אם אתה מדבר על ארה"ב, אז בחלקים גדולים ממנה אין בכלל אופציה מנטלית להיות "לא דתי". כ-ו-ל-ם מאמינים ואצל כולם א-להים נוכח מאוד בחיים. מותר לך לחשוב מה שאתה רוצה על סוג אמונה כזה, אבל האנשים עצמם (מכל הדתות ומכל הזרמים) רואים עצמם כמאוד מאוד מאמינים, וקשה להתעלם מזה. הם במפורש לא חילונים, במובן המקובל להגדיר בארץ, והמילה secular היא כמעט סוג של עלבון (שוב, שלא כמו בארץ). רבים מהיהודים שמשתייכים לקהילות רפורמיות בארה"ב אינם מגיעים לביכ"נ רק לתפילות. הם פעילים מאוד במפעלי צדקה וצדק חברתי (בתי תמחוי, תמיכה בבתי"ח וכו'), ומבחינתם זה מעשה דתי-יהודי. שוב, אתה לא חייב להסכים להגדרה הזו, אבל אתה חייב להתמודד עם העובדה שכך הם רואים זאת ומתוך מניעים אלה הם פועלים. כשהם יתארו את מחויבויותיהם אלה, הם לא יגידו שזה "מעשה טוב" וכו', אלא שזו מצווה (יהודית), וזו הסיבה שהם עושים זאת (כנ"ל לגבי מאבקים פוליטיים למען זכויות אדם, שוויון, צדק חברתי וכלכלי וכו' - כל אלה נתפסים בעיניהם כקיום מצוות, ולפחות לגבי האחרונים, זה ממש לא "קל" להיות כזה בארה"ב...).
ביליצר,
שוב דחלילים - מי מחק? ביכ"נ רפורמי (בכל מקום בעולם) נראה כמו ביכ"נ. נכון, אין בו מחיצה, אבל יש בו ארון קודש עם ספרי תורה, יש בו סידורים ויש בו אנשים שמתפללים (גם) בעברית. בכל בית יהודי רפורמי שביקרתי בו בעולם (אני לא מדברת על הארץ, כי פה זה פשוט מובן מאליו) יש פמוטים לנרות שבת, חנוכיה, מזוזות, צלחת פסח וכו'. כולם בשימוש, כולם מוצגים לראוה במקום גלוי, כולם משמשים כסימן היכר ליהדותם של יושבי הבית ולהזדהותם עם המסורת היהודית. אם כל זה בעיניך אינו יהודי, אז למיטב הבנתי משהו לקוי בהגדרתך (לו היה לי זמן ו/או כוח, הייתי מרחיבה מדוע הליקוי הזה הוא מסוכן לא רק לעתיד העם היהודי אלא גם לעתיד היהדות, אבל אין לי כרגע משניהם). ]
[אגב, האם האשכול הזה לא עוסק בשינויים הנדרשים באורתודוקסיה? מאוד מעניין, איך הוא הגיע לדיון ברפורמה. האם זה בגלל שכ"כ הרבה יותר קל להסתכל בראי של ה"אחר" במקום בראי של עצמי?]
(נכתב בחול בחו"ל).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2013 23:11 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | |
בליצר
וכמה מהמצוות מהתורה מחקו חז"ל? חזקה עליך שאתה ודאי יודע כי הם רבים רבים.
השימוש בחשמל בשבת- שכנראה אליה כיוונת, האיסור אינו מלא תבערו אש בכל מושובותיכם.
|
|
למקרה הקלוש שיש בכך צורך, שימו לב לצביעות הבוטה. הרי
השמצותיו של ירוחם לגבי כל מי שאינו שייך לימין הקיצוני הדתי
("שמאלנים" בלשונו) היא שיישומם את עקרונותיהם הוא שרירותי ולא עקבי. שוב מראה ירוחם עד כמה העקביות היחידה אצל דתיים היא בשרירותיות, והאחידות היחידה היא בחוסר עקביות.
ואגב, ירוחם, לגבי דבריך הבאים שהחרדים שונאים את החילונים - אתה נהיה דומה לחרדי מיום ליום: הן בשנאתך את החילונים (אמנם בדגש על האגף הפרגמטי שהקים את המדינה, במקרה שלך), והן בעלגות לשונך. סופכם אגב שתהפכו כולכם לבלילה חרד"לית, ומדוע תתקוטטו על זוטות?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2013 23:38 |
|
| |
אמשלום, אני שמח שגרמתי לך לצחוק. אבל הייתי שמח יותר אם היית מצביעה לי על הנקודות בהם טעיתי\שיניתי 'מהסיפור האמיתי -כפי שאת מכירה אותו. ולא מסתפקת באמירה הכוללנית על דחלילים. לא כתבתי שגלעד אינו מאמין באלוקים (קראי שוב) אבל גם זה ישנם (ע"פ סקר הנז' למעלה מ 20%) וגם באתר שהפנית אותי ראיתי כאלה, כמו השיר של ראביי אסטבן גוטפריד שם [אִם יֵשְׁךָ, (אֵין כָּמוֹךָ יֵשְׁךָ), אַל תַּסְתִּיר פָּנִים ...]
אנסה לשנות את שכתבתי לניסוח של שאלות, האם האמונה באלוקים היא רעיון יסודי ומהותי אצל הרפורמים? האם ההחלטה\הכרעה איזה מן המצוות שבתורה לאמץ\לקיים היא הכרעה ערכית או אסתטית. [הכרעה לפי טוב\צודק ישר וכדו או יפה\נחמד\מעורר השראה וכדו'? האם בכלל קיימת תפיסה של 'מחויבות' ביחס למצוות?
בהודעתך האחרונה לביליצר כתבת <בכל בית יהודי רפורמי שביקרתי בו בעולם יש פמוטים לנרות שבת, חנוכיה, מזוזות, צלחת פסח וכו'. כולם בשימוש, כולם מוצגים לראוה במקום גלוי, כולם משמשים כסימן היכר ליהדותם של יושבי הבית ולהזדהותם עם המסורת היהודית> הייתי שמח אם היית מסבירה את המשמעות שאת רואה בכך. מעבר לקשר הריגשי עם ההווי היהודי (כמו גם חלות וגעפילטע פיש..) אני מדבר על משמעות עם תוכן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2013 10:26 |
|
| |
[quote] האם האמונה באלוקים היא רעיון יסודי ומהותי אצל הרפורמים? האם ההחלטה\הכרעה איזה מן המצוות שבתורה לאמץ\לקיים היא הכרעה ערכית או אסתטית. [הכרעה לפי טוב\צודק ישר וכדו או יפה\נחמד\מעורר השראה וכדו'? האם בכלל קיימת תפיסה של 'מחויבות' ביחס למצוות? [/quote]
האחרון שניסה לכפות את היהדות תחת עיקרי אמונה זכה וניסיונו זה יהפוך לפיוט המושר בשמחה בסוף התפילה...
מדוע שתשובה כזו או אחרת לשאלותיך יהיה בה די על מנת לאפיין כיתה זו או אחרת ביהדות זמננו? לגופן של שאלות ממה שאני מכיר אישית אלקים הוא רעיון יסודי בהחלט בכל הכתבים והטקסים הרפורמיים. אז מה? מה ניתן ללמוד מזה לגבי משהו?
לגבי השאלה השנייה בוודאי שההחלטה מה להכניס או לפרש או לדחות או לעצב היא ערכית מוסרית ולא אסתטית. אם אני מחליט להכיל יהודים מהקהילה הגאה במסגרת בית הכנסת, זוהי החלטה ערכית (הגם שיש לה אולי מחיר משכמותך). ההחלטה לקחת ברצינות את ציוויי התורה על גר ותושב היא ערכית. כבר לא נשאר די קש בעולם מרוב דחלילים
בוודאי שקיימת מחוייבות למצוות כשם שקיימת מחוייבות לא לגנוב או כל מחוייבות ערכית אחרת. מוסר וערכים זה בהגדרה משהו שיש לו מחוייבות אבל הרי לא באמת משנה מה תהיינ התשובות לשאלותיך כי לא על מנת לקבל תשובות שאלת אלא על מנת להמשיך ולדחות רבבות אלפי ישראל.
תוקן על ידי yerubaal ב- 19/05/2013 10:33:04
 |
|
|
|
|
|