|
|
| נשלח ב-14/5/2013 17:40 |
|
| |
הבהרה. אם אני נותן צדקה, אני עושה מעשה מוסרי חיובי. אם אני גונב, אני עושה מעשה מוסרי שלילי, אי-מוסרי. אם אני פותר בעיה בחשבון אני מבצע פעולה שהיא מחוץ לתחומו של המוסר, זו פעולה א-מוסרית. בכל הדברים הקשורים למישור המוסרי, למשל, כל מה שנוגע ליחס שבין בני אדם, אין האדם יכול לצאת מן המישור המוסרי. הוא יכול לפעול באופן מוסרי או אי-מוסרי, אבל אינו יכול לפעול באופן א-מוסרי. לכן אנחנו אומרים שהאדם הוא יצור 'מוסרי', הוא מכיר ב'טוב' ו'רע'. המחשב שלי, הברוש בחצר, החתול, גם תינוק בן חצי שנה, אינם יצורים 'מוסריים'. אני מניח כי לחתול יש רצון חפשי. האם האל כפוף למוסר? אנסה לתקוף את השאלה מכיוון אחר. מהו המקור של המוסר? האם אלו דרכי התנהגות שהחליט ועד הבית שאני גר בו? – מה זה מחייב אותך בבית שלידי? אולי ראש העיר שלי, ראש הממשלה או בית המשפט העליון? אולי אגודת הנגרים או ידידי היצורים הירוקים מהמאדים? אולי מוסר היא תכונה אנושית? אולי היא תכונה תבונית? מלבד השיקול המוסרי יש גורם נוסף וחיוני, - רצון חופשי. אם כללי המוסר שלי אוסרים עלי לגנוב, הרי יש לי גם רצון חופשי. אני יכול לפעול בהתאם לכלל או שלא על פיו. כללים ורצון חופשי המקבל על עצמו לפעול ביחס לאותם כללים אלו, מהווים יחד את המערכת המוסרית. אם אני סובר שחוקי המוסר נובעים, כמו המתמטיקה, מן התבונה, הרי שכל בעלי תבונה, גם על הירוקים על המאדים, יהיו שותפים לכללים אלו. הם עדיין אינם 'מוסריים'. אם אני סובר שכל תבונה בעלת חוקי מוסר מצויידת גם באישיות בעלת רצון חופשי, על מנת שחוקים אלו יוכלו להתבטא באופן מעשי, הרי שתבונה זו תהיה 'מוסרית'. מוסר זה יהיה, בהכרח, קוסמופוליטי, - חל על כל אזרחי התבונה באשר הם. אם אני תופס את האלהים כיצור תבוני, אשר תבונתו כוללת חוקי מוסר, והוא גם בעל רצון חופשי, או אז, בהכרח, האלהים כפוף למוסר. לרעיון הזה יש ביטוי אציל ונשגב. הסטואה תופסת כך את האלהות, כתבונה המפלשת את הכל, בונה ויוצרת. האלהות ובני האדם מהווים יחד אגודה אשר תפקידה לקשט את העולם, ר'ל לעשותו טוב ויפה. את הרעיון הזה מביע גם קאנט בתורת המוסר שלו. הצו הקטגורי של המוסר, צו עליון ומוחלט, נובע מן התבונה. ולבעלי התבונה יש רצון חופשי. כל אלו הפועלים בהתאם לצו הקטגורי יוצרים ממלכה. כולם אזרחי הממלכה, ובראשה האלהים, מלך הממלכה, אשר רצונו הוא רצון חופשי, אבל מתוך חירות פועל תמיד בהתאם לצו המוסרי, ולכן הוא רצון קדוש. הערה לבעלבעמיו: מה יש לי נגד כיבוש? – אינני מוכן לגלוש כאן לויכוחים פוליטיים. זו אינה הבמה לכך. אבל יש שיקולים כלליים. שיקולים מוסריים מעשיים. 1. שלטון על אחר הוא בלתי מוסרי. 2. שלטון על אחר גורם למעשים בלתי מוסריים כלפיו. 3. שלטון על אחר גורם לשחיתות פנימית בין השולטים, הורס אותם מבחינה חברתית ומחליש אותם. 4. השולט החוגג את שחרורו שלו עצמו משיעבוד מעיד על צביעות עצמית ומערכת מידות פגומה. שקולים מעשיים מחוץ למישור המוסרי. 1. נימוקים אידיאולוגיים רומנטיים של הכיבוש מתנגשים עם הבנה ראלית של נתונים ותהליכים גאופוליטיים, תהליכים היסטוריים יסודיים וארוכי טווח, והערכה נכונה של כוחות יכולות ומגבלות. שיקולים רומנטיים מסלקים את אותו מישור ראלי רואים בו בלתי לגיטימי, ואת המחזיק בו כאוייב, בוגד. הביטוי 'שמאלן' מציין היום בדיוק את המשמעות הזו של אוייב בוגד ובלתי לגיטימי. סילוק הראליה הוא מרשם בטוח להתאבדות. 2. יש להבדיל היטב בין איזורי שליטה מאינטרס צבאי, איזורי השפעה מאינטרס צבאי, לבין התישבות אזרחית ומחיקת גבול, מה שנוגד תהליך היסטורי בסיסי חזק וארוך טווח, והוא מרשם בטוח להתאבדות. עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2013 11:53 |
|
| |
| חזקואמץ כתב: |  | בהנחה שיש אל, בורא לעולם, עולה השאלה האם יש אחד או כמה כאלו. מה שמביא להנחה שיש רק אחד הוא טיעון מוסרי. כלומר, במילים פשוטות ולא מספיק מדויקות: "מהי עבודת אלילים? אם אדם מאמין שקיימים כמה אלים, הוא בעצם ניצב בפני המצב הבא: ישנם כמה בעלי כוחות ששולטים בעולם, והם מתגוששים ביניהם. כל אחד מהאלים הללו יכול להשפיע על האדם לטובה או לרעה, אך יחד עם זה הוא זקוק לפולחן של האדם בכדי לקבל את הכח הנדרש להתמודדות מול האלים האחרים. נמצא, אם כן, שבעלי הכוחות השולטים בעולם, האלים, פועלים מתוך אינטרס של הישרדות ושליטה, וכמוהם גם האדם פועל למען האלים ועובד אותם מתוך רצון שכוחם של האלים יועיל לו בעקבות כך. בעולם של עבודת אלילים העולם כולו מבוסס על אינטרסים. לעומת זאת, אדם שמאמין בקיומו של א-ל אחד ויחיד, ניצב בפני מצב שונה לחלוטין: א-ל אחד אין לו צרכים ואין מי שמאיים עליו, לא חסר לו כלום והוא לא צריך את הפולחן של האדם. אז למה, בעצם, הוא ברא את העולם? אם בריאת העולם אינה בשביל הא-ל עצמו, אז בשביל מי היא כן? בשביל מישהו אחר! מי הוא אותו יצור שבשבילו ברא האלוקים את העולם? האדם! כלומר, פעולותיו של האלוקים הן בשביל האדם – להיטיב לו. התמונה משתנה לחלוטין. העולם אינו פועל על פי צרכים, שכן לבעל הכח היחיד אין שום צרכים. האדם אינו עובד את האלוקים מתוך אינטרס של הישרדות, מכיון שכל המטרה של בריאת העולם היא למען האדם, וממה יש לפחד?"
|
|
ישבו אלים במעגל וכל אחד היה מושלם. רק להיטיב עם האדם בראו הללו העולם.
אכן, כל אל מן האלים כביר כוחו ואין בלתו. אך (שכל איש זאת לא יבין:) חסין כל אל מזולתו.
"זה פרדוקס", רטן ה', מקים בצד לו מהומה, בורא לו אבן כה כבדה שלא יוכל להרימה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2013 21:23 |
|
| |
"רם, לא יכול להיות אדם ללא צרכים"
חזק, לא כל הצרכים נוגעים לעניין. ההקשר שבו דיברת על העדר צרכים היה זה: אם ישנו שליט יחיד (א-ל אחד) אזי הוא חסר צרכים. ולכן שלטונו מוסרי. כלומר מדובר רק על הצרכים שנגזרים מכך שאתה לא שליט יחיד. יוצא מזה שלשליט יחיד, ששלטונו יציב, אין צרכים כאלה. גם אם הוא בן אדם. ומכך יוצא, לשיטתך, ששלטון היחיד הוא מוסרי - השלטון המדיני המוסרי ביותר. זו בהחלט עמדה אפשרית.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2013 22:08 |
|
| |
כותב חזקואמץ: "מהי עבודת אלילים? אם אדם מאמין שקיימים כמה אלים, הוא בעצם ניצב בפני המצב הבא: ישנם כמה בעלי כוחות ששולטים בעולם, והם מתגוששים ביניהם. כל אחד מהאלים הללו יכול להשפיע על האדם לטובה או לרעה, אך יחד עם זה הוא זקוק לפולחן של האדם בכדי לקבל את הכח הנדרש להתמודדות מול האלים האחרים.
נמצא, אם כן, שבעלי הכוחות השולטים בעולם, האלים, פועלים מתוך אינטרס של הישרדות ושליטה, וכמוהם גם האדם פועל למען האלים ועובד אותם מתוך רצון שכוחם של האלים יועיל לו בעקבות כך. בעולם של עבודת אלילים העולם כולו מבוסס על אינטרסים.
לעומת זאת, אדם שמאמין בקיומו של א-ל אחד ויחיד, ניצב בפני מצב שונה לחלוטין: א-ל אחד אין לו צרכים ואין מי שמאיים עליו, לא חסר לו כלום והוא לא צריך את הפולחן של האדם. אז למה, בעצם, הוא ברא את העולם? אם בריאת העולם אינה בשביל הא-ל עצמו, אז בשביל מי היא כן? בשביל מישהו אחר! מי הוא אותו יצור שבשבילו ברא האלוקים את העולם? האדם! כלומר, פעולותיו של האלוקים הן בשביל האדם – להיטיב לו." א. אז לנו אין אלילים. החלפנו אותם בכל מיני מלאכים, מכל מיני סוגים, וגם הם עורכים מאבקים על הנפשות, וכל אחד מושך לצד שלו. ואפילו יש להם קבלני משנה על הארץ. רוב האנשים פשוטים הם, ונותרו עובדי אלילים ובני אדם וחפצים. בני האדם והצרכים האנושיים שלהם אינם משתנים. ב. החלק השני מעיד על היבריס, - התנשאות יהירה כלפי שמים. אלהים ברא את העולם בשביל האדם וכעת הוא עובד כדי להיטיב לו. אני לתומי חשבתי שהאדם צריך לעבוד את האלהים. אבל אם באמת הוא עובד בשבילנו, אז, רק רגע, העבודה שלו ממש גרועה. אלו ביצועים של פקיד ממשלה בטלן ולא של אחד כל יכול. אצל עובדי האלילים היווניים העונש על היבריס היה מיתה בידי שמים, אבל אצלנו, הפועל שלנו לא יעיז להוציא להורג את אדוניו. ג. אולי אפשר להציע הסבר יותר רציני?
עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2013 22:57 |
|
| |
עודדכתב =אם אני סובר שחוקי המוסר נובעים, כמו המתמטיקה, מן התבונה, הרי שכל בעלי תבונה, גם על הירוקים על המאדים, יהיו שותפים לכללים אלו. הם עדיין אינם 'מוסריים' דבריך מעורפלים. א. תלוי כיצד נובעים מהתבונה. ב. אולי תלוי אםזו תבונה דןמה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2013 15:58 |
|
| |
יש אפשרות שחכמים בתלמוד הסכימו עם הסטואים שהאדם הוא המידה. ובמידה מסויימת אפיזודת תנורו של אכנאי יש בה לתמוך בתפיסה כזו. כלומר במחלוקת בין בת קול לבין חכמים - הלכה כחכמים. עולה השאלה מה היה קורה אילו המחלוקת היתה בין בת קול לבין תינוק של בית רבן הטוען ששתיים ועוד שתיים שווה ארבע ואילו בת קול טוענת חמש? פשיטא ש"הלכה" במקרה זה היתה כתינוק. מדוע? משום שבת קול לא יכולה בהגדרה לצדוק על פני דעת תחתון (יהא זה דעת רוב או דעת מדע). מה לגבי מוסר? נניח שבת קול אומרת לגבי בן סו"מ להמיתו ואנחנו סבורים שהדבר בלתי סביר בעליל ואם צריך לעקם פשוטו של מקרה נעקם ואם צריך למחוק נמחוק. הרי פשיטא שבת קול במקרה זה תהא כעלה נידף. מכאן שברור שבמידה והאל מתבטא (בע"פ או דרך הכתובים והדרושים) הרי שהוא כפוף בפועל למוסר האנושי הנוהג באותה התקופה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2013 19:58 |
|
| |
דה וינצי, ודאי שיש רמות שונות בין הפוליתיאיזם הנחות ביותר למונותיאיזם העליון ביותר. מה שאני כתבתי הוא העיקרון, ואני אכן סבור שהיהדות דוגלת במונותיאיזם המושלם. כל מה שבאמצע הוא קרוב במידה כזו או אחרת לצד הנכון או לצד הלא נכון. הטיעון הרמוז בדבריך הוא שגם ביהדות קיימת גישה של אל בעל צרכים. אכן, זו גישה מוטעית לדעתי. את הכתובים שגישה זו משתמעת מהם יש לפרש בצורה אחרת, חלק גדול מהעבודה הזו עשה עבורנו הרמב"ם ועוד נותרה לנו בזה עבודה. מי שמאמין בכתובים האלו כפשוטם – טועה. תלמיד, 1. הטיעון של אברהם הוא כלפי האל. "אם אינך מוסרי", אומר לו אברהם, "הרי שאינך יחיד". זה מפני שהיחידות של האל מחייב שהוא מוסרי. מה הבעיה בטיעון הזה? 2. לא הבנתי את דבריך. רם, אתן לך משל שיבהיר את דברי. נניח שישנו אדמו"ר המוכר כפועל ישועות (לפחות לחסידיו הוא מוכר ככזה), אך הוא אינו מוכן לברך כל אדם. כאשר מגיע אליו אדם בבקשת ישועה הוא מתנה את ברכתו בשמירת שבת, כשרות וכו'. לאותו אדמו"ר ישנו מעריץ שמעוניין בברכתו, אך הוא יודע שאם יגיע אל האדמו"ר בבקשת ישועה האדמו"ר לא יסכים להעניק לו ברכה לפני שיברר את מצבו הרוחני, וזה האחרון אינו יותר מדי טוב... מה הוא עושה? הוא מברר מה האדמו"ר צריך ומגלה שיש לו נכד שמחפש שידוך ולא מוצא כבר תקופה ארוכה. הוא עושה מאמצים ומשדך את הנכד. רגע לפני החופה הוא ניגש אל האדמו"ר (היודע שהעומד לפניו הוא השדכן) ומבקש ברכה. נו, הוא חושב לעצמו, כעת האדמו"ר יעז לשאול אותי על מצבי? זוהי תמצית הדברים. כל אדם זקוק למשהו מכח העובדה שאינו יחיד, ומשכך, קבלת הצרכים תמיד תהיה נתונה לשיקולים תועלתניים. לכן שליטה יחידנית של אדם עלולה תמיד להיות נגועה בשחיתות. עודד, א. אכן במידה ידועה האדם עדיין עלול להיות עובד אלילים, וצריך להיזהר מכך. לא הבנתי את המסקנה שאתה מוציא מהעובדה הזו. אם אתה טוען שהיהדות היא עבודת אלילים עדינה יותר, אז אשיב לך שזה טעון תיקון. מלאכים, שדים ורוחות – גם אם אתה מאמין בקיומם – אינם הופכים להיות אלילים כל עוד אינם בעלי כח. על כך אנו אומרים "תקיף ובעל היכולת ובעל הכוחות כולם". ב. אתה טוען שאלוקים לא מספיק מיטיב עם האדם? זה תלוי בהסתכלות. גם אני לא מבין לפעמים את פעולותיו של האלוקים. ההסבר שלי הוא על אמונת הייחוד ואיך היא קשורה למוסר. אתה רשאי לפרש את פעולותיו של אלוקים כלא-מוסריות ולהסיק שיש אלים רבים, או שאין אלים כלל. ג. זה מה שנקרא: טיעון לא רציני...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2013 20:03 |
|
| |
מענין באמת, היתה מחלוקת בין חכמים ובין עצמם- בין בית שמאי ובית הלל, יצאה בת קול והכריע שההלכה כבית הלל,
ומענין- המחלוקת בתנורו של עכנאים- מחלוקת מעבר לחוליות התנור- מצד אחד עמד רבי אליעזר הגדול מבית שמאי. מצד שני עמדו רבי יהושוע וחכמים מבית הלל. אבל הפעם משום מה החכמים לא קיבלו את הבת קול.- בבת קול מתחשבים רק כאשר הוא משרת את הבית הנכון. לא בשמיים היא! אבל מאד מתחשבים בשמיים, כשהוא אומר את הדברים הרצויים, למשל-בבית מדרשו של הראב"ד השמים, רוח הקודש- היו אורחים מצויים. ספר שו"ת מהשמיים הוא ספר מקובל ביותר. אם אלוקים כפוף למוסר, אינה שאלה הגיונית. השאלה אם החכמים כפופים למוסר היא השאלה.
ולו רק רק מהסיפורים שהגמרא בעצמה מספרת על החכמים
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2013 20:20 |
|
| |
| חזקואמץ כתב: |  | דה וינצי, ודאי שיש רמות שונות בין הפוליתיאיזם הנחות ביותר למונותיאיזם העליון ביותר. מה שאני כתבתי הוא העיקרון, ואני אכן סבור שהיהדות דוגלת במונותיאיזם המושלם. כל מה שבאמצע הוא קרוב במידה כזו או אחרת לצד הנכון או לצד הלא נכון. הטיעון הרמוז בדבריך הוא שגם ביהדות קיימת גישה של אל בעל צרכים. אכן, זו גישה מוטעית לדעתי. את הכתובים שגישה זו משתמעת מהם יש לפרש בצורה אחרת, חלק גדול מהעבודה הזו עשה עבורנו הרמב"ם ועוד נותרה לנו בזה עבודה. מי שמאמין בכתובים האלו כפשוטם – טועה. |
|
א] ללא קשר ישיר לנושא האשכול.
למה שלא נפרש גם את המיתולוגיות האליליות או את השילוש הנוצרי בכל מיני דרכים יצירתיות?
ב] אם נדון על פוליתאיזם גבוה [שניות זרתוסתראית למשל] העיקרון התולה את המוסר בשלילת האלילות ישמר?
ג] סתם בירור. אתה מתכוון שהמוסר הוא יסוד המונותאיזם, או רק שהמונותאיזם יסוד המוסר?
תוקן על ידי דה_וינצי2 ב- 16/05/2013 20:23:53
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2013 21:21 |
|
| |
דה וינצי, א. אם תפרש אמונה כלשהי באופן שהיא הופכת להיות זהה לאמונת הייחוד, כלומר מניחה שקיים אל יחיד שאינו בעל צרכים, זו אכן תהיה אמונה כשרה לחלוטין ע"פ היהדות. זה בסה"כ יהיה שינוי השם אבל לא שינוי מהות. ב. אינני מתמצא כל הצורך. ג. אני מתכוון שהמוסר הוא יסוד המונותיאיזם, ובשלב שני המונותיאיזם מעניק משמעות הרבה יותר גבוהה לערכי המוסר (שמקורם באדם!). כלומר, בשלב השני, המונותיאיסט הופך להיות מוסרי יותר, אבל האמונה אינה מקור המוסר.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2013 22:04 |
|
| |
חזק,
נראה שאתה סבור שהמקור היחיד לחוסר מוסריות אצל שליט הוא אינטרסים אישיים, לא ענייניים (כמו האדמו״ר שמתפשר בדרישות הדתיות בשביל לשדך את הנכד). אבל לדעתי שליט אידיאליסט וחסר אגו עלול להיות מסוכן ולא מוסרי לא פחות. נחשוב נא על הרודנים הגדולים של המאה העשרים: היטלר, סטאלין, מאו, פול פות, קאסטרו, קים ג׳ונג איל, צ׳אוצ׳סקו, השח הפרסי, מחליפו חומייני ... גם אם אתה חושב שמקצת הרודנים הללו הונעו על ידי האגו, ודאי לא מדובר על צרכים אגואיסטיים מהסוג של לשדך את הנכד. אלא זהו אגו ששואף לעצב עולם אנושי חברתי שלם על פי חזונו וטעמו, ושמוכן לדרוס כל מי שמפריע למימוש החזון. זהו אגו מן הסוג שניטשה כתב עליו: רצון לעוצמה, ללא מעצורים וללא עכבות. אגו כזה עלול להיות גם לא-ל האחד. עצם הייחוד לא שולל את זה. ולכן, הייחוד איננו ערובה למוסריות, והוא אף מקור לסוגים מסוכנים ביותר של חוסר מוסריות. בגלל זה למדנו להאמין בדמוקרטיה הליברלית ובהפרדת רשויות.
תוקן על ידי רם28 ב- 16/05/2013 22:20:43
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2013 23:22 |
|
| |
רם, הייחוד המושלם שולל כל צורך, גם צורך לעוצמה או לשליטה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2013 01:13 |
|
| |
אבל הייחוד המושלם איננו שולל רצון, נכון? זה לא משנה אם תקרא לזה צורך או רצון.
לדבריך שלך יש לו רצון, והרצון היחיד האפשרי שלו הוא רצון להיטיב לברואיו. אבל יש עוד אפשרויות. זה יכול להיות גם רצון לעוצמה. יותר מזה, הרצון להיטיב עצמו יכול להיות רצון לעוצמה, במובן שתיארתי למעלה. מי שיתנגד לתוכנית ההטבות שלי, יידרס. הרצון להיטיב עלול להיות בלתי מוסרי בעליל.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2013 00:22 |
|
| |
רם - אתה מבדיל בין יחודו לרצונו להטיב וזו טעות. הרצון להיטיב הוא לכל - טוב לכל. אין שום אדם שבטבעו רוצה להרע לעצמו ואם הוא עושה זאת הוא כנראה חולה,אדם כזה יש לאשפז אפי' בכפיה לטובתו. כך גם לגבי מי שכביכול אינו רוצה את תוכנית ההטבות שהזכרת, מדובר באדם שמחוסר ידיעה או מחמת רוח שטות ופיתוי היצר גורם רעה לעצמו. ברור א"כ שהכפיה ע"י סיבות או יסורים שמביאים עליו מלמעלה היא טובה גדולה ביותר מה שכפי מדת הדין לא היה ראוי לו. וכעת למדת היחוד, היחוד אינו נובע מרצון לשליטה אובססיבית של הבורא ח"ו ואינו צורך או רצון,אלא מדובר במתן שכרן של נשמות. הקב"ה רצה להטיב לכל ובהיות שהטוב הנבחר ביותר הוא טוב שיש בו מהקישור עם הבורא ומעבודת הנבראים(מה שמפרי מעשיו ישבע איש),לכן נקבע מתן שכרן של נשמות גילוי יחודו. היחוד היא הידיעה במעלת עבודת האדם, האדם זוכה להשיג את פעולת עבודתו וכיצד במעשיו הוא זכה להשלים את הבריאה והעביר ממנה את חלקי הרע שבה. מדובר א"כ בשכרן של נשמות, לא מדובר במידה שענינה להשליט את מציאות הבורא בעולם ושרק כלפי חוץ מורכבת בהטבה. להפך ההטבה היא המידה הפנימית אלא שיופי ומעלת ההטבה ועדנה מתגלה בהשגת היחוד. [הנהגת היחוד מנהגת בפנמיות הנהגת ההטבה מצד ההשגה אך מבחינת הסיבה ההטבה סיבה ליחוד]
וכל זה הוא רק בנוסף לעיקר הגדול שאין כל עוצמה או שליטה וממשלה למשול על דבר שכל קיומו תלוי רק ברצון. וכמו להבדיל באין סוף הבדלות מכך שאדם שיש לו אלפי מרעה בקר וצאן ואבירי בשן שלא שייך בזה כלל לשון ממשלה ושליטה כ"א רדיה בעלמא. עאכו"כ שמלכותו ית' בברואיו אין נופל בזה כלל לשון מלכות באמת רק הוא המלך המרומם לבדו מאז, דהיינו גם קודם שנברא העולם. וגאותו ומלכותו אינו במה שמתנשא על אחרים אלא במה שהוא מרומם ומנושא מצד עצמו בעצם ולא במקרה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2013 01:48 |
|
| |
דורש, לא הצלחתי להבין מדבריך מהו הקשר שבין הייחוד ובין ההטבה. בעיקר לא הבנתי את הדרך שבה אתה מדבר על הייחוד. עניין הייחוד הוא עובדתי: או שיש ייחוד או שלא. הייחוד איננו מידה. הייחוד איננו הנהגה. הנושא שלנו איננו גילוי הייחוד, ולא הכרת הייחוד, אלא הייחוד עצמו. בלי קשר לכך אם הייחוד הוא מגולה או מוכר.
הייחוד הוא פשוט עובדה: האם יש מלך יחיד או שלא. שלמה היה מלך יחיד. רחבעם לא היה מלך יחיד. שכן היה ירבעם. זו שאלת הייחוד.
ההטבה לעומת זאת היא כן עניין למידה, להנהגה, לצורך, לרצון. הייחוד לא. הייחוד הוא פשוט עובדה.
|
|
|
|
|