בית פורומים עצור כאן חושבים

צירופים ותמורות אצל גדולי ישראל

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/6/2013 12:01 לינק ישיר 

מצחיק מצחיק- אבל העובדות לא מצחיקות. אין לכל התורות החדשות, על מה להתבסס.

הייתי ממליץ לפניך לבדוק,  איך ההלכה היתה מגדירה אותך
.בדוק איך הגר"א ותלמידיו הגדירו את רבך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2013 12:10 לינק ישיר 

העובדות הן:

א. אתה כופר.
ב. אין שום יהודי דתי המשתייך לחוג האורתודוקסי אפי' הפתוח ביותר שיעיז להגיד שהאריז"ל הוא מין.
ג. אתה וחבריך המוגדרים בהלכה ככופרים אומרים שהאריז"ל הוא מין.

מסקנה ראה את הסרטון המצורף לעיל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2013 12:18 לינק ישיר 

מי דיבר על האר"י?  איפה ראית כזאת בדברי- נח לך לשקר. מי אמר על האר"י  מין?

אני מוגדר ככופר-
ואתה מוגדר כעובד ע"ז
מה חמור יותר בעייניך? כנראה כופר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2013 12:22 לינק ישיר 

אתה דמגוג גרוע, אתה מצד אחד לוקח דברים שנאמרו על המכלול אותו אתה מייצג ונפגע מהם בצורה אישית.
ומצד שני לוקח מגזר פרטי אליו המתדיין משתייך ומנסה להסית את הדיון.

יום נעים.

ציטוט דברי מיימוני לעיל (בהשמטת הקטעים שאינם רלוונטים):

אנסה לבאר בקצרה לפי מה שידוע לי.

א. צירופים בזמן תפילה

המילה "תפילה" יכול לציין את הדו שיח של האדם, שלנו, עם ה'. תפילה יכולה לבטא רגשות, להודות, לשבח, לבקש ולהתחנן.

מאז ימי חז"ל יש לנו נוסחאות תפילה מוכנות שבהן אנו משתמשים לתפילות הרשמיות כמו שחרית, מנחה וערבית, תפילות שבת ומועדים ועוד.

אמנם לאחר שעברו "טיפול" בידי המקובלים מתברר שתפילות אלו משמשות כעת למשהו אחר. לפעמים בלא יודעין כפי שמייחסים המקובלים לכל מתפלל, ולפעמים ביודעין כפי שזה אצל הלומדים והיודעים, התפילות למעשה מזווגות זיווגים בעולמות עליונים. כלומר, יוצרות קשרים ומנתקות קשרים בתוך המערכת המורכבת של עולמות אלוהיים שבהם הספירות יוצרות קשרים באופנים שונים.

בשפה המקצועית השפעה של האדם על אותם עולמות נקראת "תיאורגיה". התפילה אם כן לפי גרסת המקובלים אינה דו שיח של אדם מול אלוקים אלא פעולה מורכבת של יצירת קשרים לפי כללים שנמסרו בידי מומחים לדבר, כגון האר"י. 

אם פותחים סידור שהוכן למטרה זו, אפשר למצוא סימונים מתחת לשמות האלוהיים שמלמדים שאת הברכה הזו והכוונה הזו יש להועיד לצירוף של אותיות אלו ואלו. צירוף זה מצביע על בחינה מסויימת אלוהית או ספירה או צירוף של ספירות (לא למדתי כראוי את הנושא הזה אז אני כותב את התרשמותי).

לפעמים אפשר למצוא דיאגרמות עם קוים שמחברים בין הספירות המוצגות שם.

לדעתי זו עבודה זרה, וכמובן זה נושא לדיון. אבל לצערי יש יהודים רבים שנחשבים לטובים שעוסקים בזה בהתלהבות, ומסוגלים להוציא שעות על חיבורים תיאורגיים כאלו. ויש ספרים שאמורים לגלות סוגי זיווגים שיש לכוון להם בזמנים אלו ואחרים, החל מהאר"י ואילך.
...

לפי האר"י - האותיות וצירופיהן מצביעות על רכיבים אלוהיים בעולמות אלוהיים. וצירופי אותיות הם צירופי הרכיבים האלו. תפקידו של המקובל הוא לחולל את הצירופים הטובים והיעילים ולמנוע צירופים מזיקים ורעים.

(יתכן גם שהאותיות הן באופן לא מובן לי בעצמן אותם רכיבים אלוהיים, כפי שהתורה היא גם כן אלוהות ולכן גם כשאני לומד תורה אני מתקשר לעצמות אלוהית).

לפי התניא - האותיות הן אלוהיות כמו אצל האר"י, אבל יש חלקים במציאות שהם כבר אלוהיים. למשל, נשמת האדם היהודי. 

....

כל זאת כמובן לפי מה שהבנתי, וזה בערבון מוגבל מאד. אין צריך לומר שהתיאוריות האלו (הן כן תיאוריות) הן שקריות או חסרות משמעות ולהאמין בהן או להעלות על הדעת שהן עלולות להיות אמת זו מינות. לדעת הרמב"ם ולדעתי.

_

תוקן על ידי דורש_יחודך ב- 09/06/2013 12:34:01

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2013 12:25 לינק ישיר 

דורש_יחודך כתב:
מיימוני-

בכלל חוקר אינו אומר קבלו את דברי אלא מניח את הידוע לו לכאן ולכאן ונותן לאחרים להחליט.
חוקר טוב הוא אחד שמברר את הנושא כ"כ הרבה עד שהאמת ניכרת מעצמה, הוא לא צריך להגיד שדעה מסוימת שיקרית וכו' זה פשוט אמור להיות ניכר.- אלא שאתה כנ"ל, רחוק מכך.

הממ, מעניין, כלומר, חוקר אינו אומר "קבלו את דברי".

וכעת לעצם הנושא כשהתורה מספרת שויאמר אלוקים יהי אור וכו' היא משקרת

בהחלט אפשרי.

כשחז"ל אומרים שהקב"ה ברא את העןלם בעשרה מאמרת הם משקרים?!

למה לא?

כשהגמרא אומרת "אמר רב יהודה אמר רב: יודע היה בצלאל לצרף אותיות שנבראו בהן שמים וארץ היא משקרת?!

קרוב לוודאות מוחלטת. אתה בהחלט מוזמן לסתור את הדברים, ולהוכיח שהתמהוני שלך, מבין כל התמהונים, כן יודע לצרף חרטא שבעזרתו נברא ברטא, בזה שתצרף את מה שבא לך, ותפגין את כוחות העל שלך. אם תגרום לזה שכספי המיסים לא יזרמו לכוון חרדים, מקובלים, והתנחלויות, אני אישית אשתכנע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2013 13:06 לינק ישיר 

דורש_יחודך כתב:
אתה דמגוג גרוע, אתה מצד אחד לוקח דברים שנאמרו על המכלול אותו אתה מייצג ונפגע מהם בצורה אישית.
ומצד שני לוקח מגזר פרטי אליו המתדיין משתייך ומנסה להסית את הדיון.

יום נעים.

ציטוט דברי מיימוני לעיל (בהשמטת הקטעים שאינם רלוונטים):

אנסה לבאר בקצרה לפי מה שידוע לי.

א. צירופים בזמן תפילה

המילה "תפילה" יכול לציין את הדו שיח של האדם, שלנו, עם ה'. תפילה יכולה לבטא רגשות, להודות, לשבח, לבקש ולהתחנן.

מאז ימי חז"ל יש לנו נוסחאות תפילה מוכנות שבהן אנו משתמשים לתפילות הרשמיות כמו שחרית, מנחה וערבית, תפילות שבת ומועדים ועוד.

אמנם לאחר שעברו "טיפול" בידי המקובלים מתברר שתפילות אלו משמשות כעת למשהו אחר. לפעמים בלא יודעין כפי שמייחסים המקובלים לכל מתפלל, ולפעמים ביודעין כפי שזה אצל הלומדים והיודעים, התפילות למעשה מזווגות זיווגים בעולמות עליונים. כלומר, יוצרות קשרים ומנתקות קשרים בתוך המערכת המורכבת של עולמות אלוהיים שבהם הספירות יוצרות קשרים באופנים שונים.

בשפה המקצועית השפעה של האדם על אותם עולמות נקראת "תיאורגיה". התפילה אם כן לפי גרסת המקובלים אינה דו שיח של אדם מול אלוקים אלא פעולה מורכבת של יצירת קשרים לפי כללים שנמסרו בידי מומחים לדבר, כגון האר"י. 

אם פותחים סידור שהוכן למטרה זו, אפשר למצוא סימונים מתחת לשמות האלוהיים שמלמדים שאת הברכה הזו והכוונה הזו יש להועיד לצירוף של אותיות אלו ואלו. צירוף זה מצביע על בחינה מסויימת אלוהית או ספירה או צירוף של ספירות (לא למדתי כראוי את הנושא הזה אז אני כותב את התרשמותי).

לפעמים אפשר למצוא דיאגרמות עם קוים שמחברים בין הספירות המוצגות שם.

לדעתי זו עבודה זרה, וכמובן זה נושא לדיון. אבל לצערי יש יהודים רבים שנחשבים לטובים שעוסקים בזה בהתלהבות, ומסוגלים להוציא שעות על חיבורים תיאורגיים כאלו. ויש ספרים שאמורים לגלות סוגי זיווגים שיש לכוון להם בזמנים אלו ואחרים, החל מהאר"י ואילך.
...

לפי האר"י - האותיות וצירופיהן מצביעות על רכיבים אלוהיים בעולמות אלוהיים. וצירופי אותיות הם צירופי הרכיבים האלו. תפקידו של המקובל הוא לחולל את הצירופים הטובים והיעילים ולמנוע צירופים מזיקים ורעים.

(יתכן גם שהאותיות הן באופן לא מובן לי בעצמן אותם רכיבים אלוהיים, כפי שהתורה היא גם כן אלוהות ולכן גם כשאני לומד תורה אני מתקשר לעצמות אלוהית).

לפי התניא - האותיות הן אלוהיות כמו אצל האר"י, אבל יש חלקים במציאות שהם כבר אלוהיים. למשל, נשמת האדם היהודי. 

....

כל זאת כמובן לפי מה שהבנתי, וזה בערבון מוגבל מאד. אין צריך לומר שהתיאוריות האלו (הן כן תיאוריות) הן שקריות או חסרות משמעות ולהאמין בהן או להעלות על הדעת שהן עלולות להיות אמת זו מינות. לדעת הרמב"ם ולדעתי.

_

תוקן על ידי דורש_יחודך ב- 09/06/2013 12:34:01

אני לא נפגע ולא נפגעתי, לא מפריע לי שאתה קורא לי כופר,

אני לא קראתי לאר"י מין, ולא ראיתי שהרב מימוני קרא לו כך, הוצאת לעז על רב גדול בישראל.

לא הסתתי את הדיון הגבתי על הוכחה שלך כביכול על 10 מאמרות- וכתבתי עובדות - שזה לא נכון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2013 13:11 לינק ישיר 

תמשיך תמשיך , האר"י ז"ל אינו מין רק דברי תורתו היא ע"ז ומינות.

זיי געזונט און שטארק!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2013 13:29 לינק ישיר 

דורשיחודך אתה חושב שדת ישראל זה הפקר כל אחד יעשה בו כחפצו בעיקר רבותיך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2013 14:55 לינק ישיר 

כמו כל אחד, גם מיימוני יכול להחזיק באיזה דעה שהוא רוצה ולשפוט להבנתו איזה מי שהוא שירצה. (הוא גם לרוב מנמק את דבריו שזה גם לא תמיד נהוג במקומותינו). וכמו כל אחד אחר גם הוא יכול שייטעה (ומיימוני הראשון שיודה בכך). ואתם יודעים מה ברוב המקרים מהסוג הנדון באשכול זה, אין דרך ממשית להכריע על אמת פרשנית אחת.

בכל מקרה הייתי רוצה להבחין בין התייחסות פרשנית לטקסטים מיסטיים לבין שימוש חווייתי בהם כחלק מהדתיות של מן דהוא. אני לא חושב שיכול להיות ויכוח אמיתי בין השניים. אצל הפרשן "מבחוץ" הטקסט הוא העיקר והפרשנות נדרשת להנמקות מסוגים שונים. אצל המיסטיקון הטקסט הוא אמצעי לחוויה (אצל בעל התניא זה עבור התבוננות המולידה אהבה ויראה אבל זה יכול להיות גם דגמים אחרים).

אז אפשר אולי להכניס את צרור מילות הגנאי לבוידעם

תוקן על ידי yerubaal ב- 09/06/2013 14:56:51

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2013 15:02 לינק ישיר 

בית יוסף אורח חיים סימן תרנא

(ב) אם צריך לחבר האתרוג ללולב בשעת הנענוע ולנענע שניהם יחד או אם אינו מנענע אלא אגודת הלולב לבד ויד שמאלו שהאתרוג בה תהא עומדת במקומה בלי נענוע דבר זה לא נתבאר בגמרא ולא בדברי הפוסקים אבל ה"ר מנחם מרקנ"ט כתב בפרשת אמור (ד"ה ולקחתם) צריך לסמוך האתרוג עם שאר המינים שלא להפרידה מן הבנין וסוד זה נגלה אלי בחלום בליל יום טוב הראשון של חג הסוכות בהתאכסן אצלי חסיד אחד אשכנזי שמו הרב ר' יצחק ראיתי בחלום שהיה כותב השם ביו"ד ה"א והיה מרחיק הה"א אחרונה מן השלש אותיות הראשונות ואמרתי לו מה זה עשית והשיב כך נוהגים במקומינו ואני מחיתי בו וכתבתי אותו שלם ואשתומם על המראה ואין מבין למחר בעת נטילת לולב ראיתי שלא היה מנענע רק הלולב ומיניו בלא אתרוג והבנתי פתרון חלומי וחזר בו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2013 00:58 לינק ישיר 

ירובעל - אמרת להשאיר את מלות הגנאי בבוידעם, אז  אולי תגיד לחברך המיימוני שישאיר שם את כינויי האלילות תאוריות ההבל והמינות בנוגע לגדולי ישראל שהרשו לעצמם לחלוק על דעתו.
אלא מאי כשזה נוגע להאריז"ל שכל עם ישראל קורא אחריו מקודש האיש שחיבר יחד עם ר"א אשכנזי את המשנה מקובצת ושכל גדולי צפת החל ממהרח"ו וכלה במהר"י קארו חרדו לשמו ולזכרו (ואני לא מדבר על כך ששינה את עולם הקבלה בלי היכר כאשר כל גדולי המקובלים מכל קצוות הקשת של גדולי ישראל סמכו את ידיהם עליו)- זה לגיטמי הרי בסכה"כ קראנו לו מין וע"ז וח"ו לא גינינו אותו.

וכמובן הנמושה שכתב את כל התוארים היפים הנ"ל ימשיך להתחבא מאחורי הניק שלו  ואפי' בסוף יום לא יגיב.
הוא אינו חש שהרחיק לכת הוא אפי' אינו מתחיל להתחרט .
חילול שם שמיים בהקף האסטרונומי שהוא גורם אינו מעניין אותו כלל- הרי מדובר סכה"כ בפורום וירטואלי אני לא באמת חייב להאמין במה שאני כותב, זה אינו אני- משחק אני.

ושוב אתה ושאר האידיוטים בפורום הזה תמשיכו לתת לו תמיכה גבית של זה בסדר זה לא כ"כ נורא המשך כך אנחנו אתך.

תבינו הקלות שלכם על ההדק בכל הנוגע ביחס לחז"ל היא דרך הרסנית שאין לה מקום בשיח אותו אתם מנסים לייצר, אין כאן יושר אינטלקטואלי ואין כאן חקר האמת.
מדובר במעיין שטיפת מוח של הרבה מלל שבצורה סמי דמגוגית מנסה לגרום לקוראים לשנות את דעתם על לא דבר, סתם כי הכותב החליט.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2013 08:23 לינק ישיר 

דורש ייחודך

ברוך הבא אל הפורום!

לצערי אין עיתותי בידי ואני נאלץ להגיב בחיפזון בעוד דבריך ראויים לעיון רב.

כתבת דברי ביקורת הראויים לעיון רב. הרי מי היה רוצה להיכשל בכשלונות החמורים והמסוכנים שנגדם אתה מתריע.

הבה ונבדוק יחד מה כתבתי אני ומה כתבת אתה.

כתבת

לומר על אנשים גדולים כגון האריז"ל ובעל התניא ועוד שדבריהם שיקריים קרובים למינות וכו' זה יותר מצורם.

אני מסכים שביקורת על אנשים ידועים במסורת שהתפתחה במשך השנים מעוררת חרדה ומיאוס.

אמנם, כמדומה שהנידון אינו מה הן המילים שראוי להשתמש בהן, למרות שגם זה דבר חשוב, אלא מה אמרו, מה פשר המילים שהשתמשו בהן, והאם מילים אלו ומשמעותן עולות בקנה אחד עם המסורת היהודית. (ושוב, איך ניתן לדעת מה אומרת המסורת שלנו? - על כך לקמן).

כתבת

אז זה נכון שאתה רואה את עצמך כשואף אל האמת והאוביקטיביות- "חוקר", אבל גם לחוקר יש כללי נימוס שצריך לשמור עליהם.

נכון מאד. אמנם המילה "חוקר" משמשת במשמעויות שונות ולכן לא הייתי ממהר לייחס אותה לעצמי, אבל אם כונתך למי שמשקיע מאמצים כדי ללמוד ולברר, זה בהחלט נכון. אמנם בחיבורים שונים מילה זו משמשת גם למטרות אחרות, כגון אצל הרמח"ל (החוקר אצלו הוא פילוסוף מסוג מסויים ומוגבל למדי, והגדרה זו אינה מתאימה למה שאני משתדל לעשות).

כתבת

בכלל חוקר אינו אומר קבלו את דברי אלא מניח את הידוע לו לכאן ולכאן ונותן לאחרים להחליט.
חוקר טוב הוא אחד שמברר את הנושא כ"כ הרבה עד שהאמת ניכרת מעצמה, הוא לא צריך להגיד שדעה מסוימת שיקרית וכו' זה פשוט אמור להיות ניכר.- אלא שאתה כנ"ל, רחוק מכך.

כמדומה שאני משתדל תמיד לנהוג בדיוק לפי הכללים שהמלצת עליהם. אבל כנראה נכשלתי בדבר, וטוב שיש מי שיתקן אותי.

אולי תרצה לצטט את המילים שהשתמשתי בהן ולציין לינק. אולי לא הצלחתי להבהיר את עצמי כראוי?

שאלת

1. וכעת לעצם הנושא כשהתורה מספרת שויאמר אלוקים יהי אור וכו' היא משקרת
2. כשחז"ל אומרים שהקב"ה ברא את העןלם בעשרה מאמרת הם משקרים?!
3. כשהגמרא אומרת "אמר רב יהודה אמר רב: יודע היה בצלאל לצרף אותיות שנבראו
 בהן שמים וארץ היא משקרת?!

אלו שאלות כבדות משקל. (הרשיתי לעצמי לסמן במספרים כדי להתייחס לכל חלק בנפרד.

1. התורה משתמשת בפועל "אמר" לגבי הבריאה. ובכן, דברי התורה אינם חלילה שקר, אבל הם טעונים הבנה.

אני סבור שכוונת התורה היא לתת לשומע, לקורא וללומד תפיסה לגבי הנושאים הנאמרים במשפט. כפי שנאמר בעבר בפורום, מילים אלו יכולות להתפרש באופנים שונים. לפי גישות מסויימות, זה "פשט", כלומר אמירה כמו מדעית או פיזיקלית. לפי גישות אחרות, יש כאן אמירה שצריכה להתפרש באופן שונה ממשפט כמו "דורש ייחודך כתב מילים בפורום עצור חושבים". או "דורש ייחודך אמר שהעולם נברא באמירה".

לגבינו, המילה "אמר" פירושה שימוש בפה ובלשון כדי לבטא מילים או העברה של מסר. כאשר התורה משתמשת במילה "אמר" לגבי ה', איך עלינו להבין זאת? יש מן המשותף במילה "אמר" לשימושים הלשוניים שלנו, אבל מה נכלל בזה? לא צריך שהדבר ייקרא "שקר" כדי לומר שאין זה זהה לאופן שבו המילים האלו חלות עלינו. קרוב לומר שהמילה "אמר" באה לציין מצד אחד שה' הוא שברא את הכל, אך למנוע ייחוס של פעולות פיזיות או אנושיות לאלוקים.

בין כך ובין כך, האם לדעתך השימוש במילה "אמר" בא להעביר את התכנים שהמקובל יאמין בהם? אני מבין על פי דבריך שאתה סבור שהמילה "אמר" בתורה באה לומר שה' השתמש באותיות עבור הבריאה. זה מעניין מאד, וזו פעם ראשונה ששמתי לב לכך בצורה זו. יישר כוח לך על הפנית תשומת ליבי לנקודה זו. אולם, כפי שכתבתי, זו כבר טענה שאינה בהכרח "פשט". את דעתי כתבתי לעיל.

כדי להקל על דברי להתקבל על דעתך, אציין שהפירוש שלך שהמונח "אמר" בתיאור הבריאה בא לציין שהיו אותיות, במובן כלשהו שלהן, בתהליך הבריאה, זו טענה שאינה מופיעה אצל פרשנים קלאסיים כמדומה. ולגבי מה שסברו חז"ל, נראה מייד כאן בעז"ה.

2. יש לנו אמירה של חז"ל כי העולם נברא בעשרה מאמרות. אני מבין מדבריך כאן כי אתה סבור שחז"ל באו לומר שהבריאה נעשתה על ידי צירופי אותיות. אם כן, מדוע לא אמרו זאת במפורש? כמדומה שהלשון שציטטת אינו הולם את התיאוריה שהבעת. אבל אולי צריך לחזור ולעיין בנושא זה? אולי תרצה להביא עוד מקורות. המקור הבא שמסומן כאן ב3 אכן קרוב יותר לרוח דבריך.

3. ציטטת את דברי חז"ל כי בצלאל היה יודע לצרף אותיות שנבראו בהן שמים וארץ. הוה אומר שהשמים והארץ נבראו באותיות.

אכן מילים אלו דומות למה שמצאנו, ביתר הרחבה, בספר יצירה. אבל שים לב שאין כאן טענה שיש עולם אלוהי ובו ישים אלוהיים שמסומנים באותיות. כן יש כאן את הטענה המוזרה לי ולכל מי שמכיר את המדעים, כי הבריאה מורכבת או נעשתה באמצעות צירופים של אותיות. האם אותיות הן כעין אטומים יסודיים שמהם עשוי העולם?

כמדומה שראוי מאד לעיין בדברי רב שציטטת. יעמדו לפנינו שלוש שאלות:

I מה אמר רב.

II האם הפרשנות הנכונה של דברי רב היא זו של ספר יצירה, כלומר שהאותיות הן ישים ראשוניים כמו אטומים שמהם מורכב הכל.

III האם הפרשנות של ספר יצירה היא זו שמציעים מקובלים מאוחרים, החל מבעל "הבהיר" ועד לאר"י ולתניא.

תיתכן גם שאלה רביעית והיא האם התיאוריה הפיזיקלית לכאורה של ספר יצירה מתאימה לעולם שבו אנו חיים.

זה פרוייקט לא קטן לעיין בכל השאלות האלו, אבל חשוב לדון בהן. אנסה כמה שאוכל בל"נ.

דברי רב:

תלמוד בבלי מסכת ברכות דף נה עמוד א

אמר רב יהודה אמר רב: יודע היה בצלאל לצרף אותיות שנבראו בהן שמים וארץ. כתיב הכא וימלא אתו רוח אלהים בחכמה ובתבונה ובדעת, וכתיב התם ה' בחכמה יסד ארץ כונן שמים בתבונה וכתיב בדעתו תהומות נבקעו.

לפי שיטתך, האותיות האלו הן גם חומר הגלם שמהם נברא העולם וגם, לפי הקבלה שאחרי הבהיר, ישים אלוהיים. יתכן שקריאה ראשונית של כל הקטע נשמעת לך כנושאת משמעות זו. במפורש נאמר כי השמים והארץ נבראו באותיות (וראה לקמן בשיטת רש"י). וכיון שכתוב גם שה' מילא אותו במידות כמו חכמה, מסתבר שחכמה היא ידיעת האותיות האלו. (שים לב שהפסוקים שבהם משתמש רב לדרשה אינם מזכירים כלל אותיות, וזו אם כן הנחתו של רב...).

אני מבין שלשיטתך עלינו להניח ש"חכמה" היא לא רק אוסף ידע, ובמקרה זה ידע של אותיות, אלא גם מידה אלוהית... אך שים לב שזה כבר לא כתוב כאן בדברי רב.

והנה, לכאורה משמע כחלק מדבריך. על דברי רב, רש"י מפרש שמדובר בספר יצירה.

רש"י מסכת ברכות דף נה עמוד א

אותיות שנבראו בהן שמים וארץ - על ידי צירופן, ובספר יצירה תני להו.

ובכן, חלק מדבריך עשוי להיות מדוייק. כלומר יש מי שפירש באמת שהעולם נברא באותיות. שאלה אחרת לגמרי היא מה פירוש האמירה הזו והאם הוא צודק, גם אם הוא האמורא החשוב כתנא רב. (אמורא, עד כמה שזה מוזר לנו, עלול לטעות ואין זה זהה לומר שהוא "משקר". כמו כן, עלינו לוודא שאנו מבינים יפה למה התכוון במילים שלו, שאולי זה רק משל יפה ותו לא - לא אמירה על ההרכב המדעי של העולם או על צורת עשייתו).

אז מה היה לנו עד כה?

הפועל  והשורש "אמ"ר" שמיוחסים לקב"ה בבריאה. ניתן להבין את השימוש בפועל הזה באופנים שונים. לפי ספר יצירה, לדעתך, יש כאן הכרזה שהעולם נברא באותיות. לפי המקובלים, אותיות אלו מסמנות הויות אלוהיות. וכל זה כלול בשימוש בפועל הזה בחומש.

לפי מה שהצעתי אני, וכמדומה לפי מה שמבינים בדרך כלל בשימוש בפועל הזה, יש כאן הכרזה על כך שהעולם נברא בידי ה', אבל לא גילוי של האופן שבו זה נעשה, וגם לא על ההרכב של העולם מאטומים של אותיות, ובוודאי לא על כך שיש ישים אלוהיים שונים שמסומנים באותיות.

היתה לנו מימרה של רב שטעונה לימוד ובירור, לפי שניתן להבין ממנה כשיטת ספר יצירה, שהעולם נברא באותיות (אך האם זה זהה ל"נברא מ-אותיות"?) וכך באמת משמע מדברי רש"י.

ושוב, בוודאי שאין כאן כטענת המקובלים שהאותיות גם מסמנות ישים אלוהיים.

יש כמובן להמשיך בבירור נושא זה, אבל התשובה התארכה, ואני נוטל פסק זמן כדי לעיין עד כמה שזה אפשרי בתלמוד ולחפש מה נאמר על הנושא של "אותיות".

ואני מודה לך על שהפנית את תשומת ליבי לנושא מעניין זה.

ולמרות הרצון הטוב לבדוק את דבריך, חוששני שבשלב זה - שהוא כמובן מוקדם למדי - לא התרשמתי שהתיאוריה שבאת להציג אודות התפקידים של האותיות, כאטומים (אם זו כוונתך) וכל שכן לגבי היות האותיות גם ישים אלוהיים, שהיא אכן נובעת מן הנאמר לא בחומש ואפילו לא בדברי רב.

כמובן, אפשר שטעיתי בהבנת דברי האר"י או התניא, ולכן הרשה לי להציג שאלות לימוד ובירור, ואתה, החפץ להיטיב ולהסביר את האמת הקבלית, תוכל לענות עליהן.

א. מה הקשר בין האותיות של הא"ב, כגון אלו שמודפסות כאן ומרכיבות מילים לבין העולם? האם אובייקטים בעולם מורכבים מאותיות?

ב. האם רב סבור לדעתך שהעולם מורכב מאותיות?

ג. מה לדעת האר"י (והתניא, יחד או בנפרד) הן האותיות? האם יש ישים אלוהיים שכל אחד מסומל על ידי אות או הרכב של אותיות?

ד. האם מי שמאמין כי האלוקים ניתן לתיאור בתור מערכת דינמית של כוחות משתנים לפחות ביחסם ההדדי זה לזה הוא מין לדעת הרמב"ם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2013 08:41 לינק ישיר 

כתבת עוד דברים, ואני מדלג להודעתך האחרונה,כי סבורני שהיא נכתבה בלשון קשה למדי. כאמור לעיל, אני מתכון בל"נ לעיין בדברי רב ובמה שנאמר בתלמוד על "אותיות" כדי לראות מה אפשר להבין בזה. ואני מקוה להשלים את המלאכה הזו היום אם אמצא זמן.

וגם לך השארתי דברים לברר, כאמור בשאלות לעיל.

לגבי הודעתך האחרונה, יש בה נקודות שכדאי לעמוד עליהן כי סבורני שלא דייקת.

אתה צודק שהאר"י נחשב לאדם גדול וחשוב בעיני רבים מעם ישראל. אמנם האם זה פוטר אותו ואותנו מלבחון מה בדיוק אמר והאם דברים אלו עולים בקנה אחד עם המונותיאיזם?

אולי השאלה הזו חצופה לדעתך, אבל אם לא שואלים, איך לומדים ואיך יודעים?

כפי שכתבתי בעבר, הטענה שיש ריבוי ועולם אלוהי במקום הטענה שיש אלוקים אחד שאינו ניתן לתפיסה היא מסווגת כמינות אצל הרמב"ם.

נכון שמקובלים רבים השתדלו להדגיש שלצד קיומם של עולמות אלוהיים יש גם אלוקים שהוא מעבר לכל תפיסה, טרנצנדטי מוחלט, אבל דבריהם מהוים סתירה. לפיכך סבורני שמותר ואף הכרחי לציין שלפי ההבנה שלי בדבריהם - ואיני מסוגל להבין אחרת - הם אוחזים בשני קצוות של סתירה, ולכן מחוייבים לשתי האמירות גם יחד, והאמירה לגבי עולמות אלוהיים היא כאמור מינות.

אתה מוזמן להראות לי במה טעיתי.

השתמשת במילה "נמושה" שהיא מילת גנאי, וכמדומה שמילה זו נועדה עבורי? את החברים האחרים שאינם אוחזים בדעתך כינית במילת גנאי אחרת, "אידיוטים". סבורני שאין זה נאות להשתמש בביטויים כאלו גם אם אתה סבור שמילה זו יאה לי ואולי גרוע מזה. הגע בעצמך, איך יתרשם הקורא של דבריך מן המידות של מי שבא לייצג את הקבלה? ועוד, אם אדם סובל מלקות שכלית, האם יש טעם להאשימו בכך? האם לא עדיף לרפא אותו בהסברים ותובנות?

הקשית אולי מדוע אין אני מזדהה בשמי המלא אלא משתמש ב"ניק". התשובה פשוטה למדי. חרדים אינם אמורים להשתמש באינטרנט ובוודאי לא להרשות לעצמם לשאול שאלות בקול רם לגבי חיבורים שמוצגים במסורת שלנו כאמת אלוקית. גם אם שאלות כאלו מתבקשות ונכונות. לפיכך, אין לי מנוס אלא להשתמש בשם לא לי.

מצד שני, הפורום כולו בנוי על כך שאנו בודקים את הדברים ולא את זהותם של הדוברים. לכן תיטיב לעשות אם תתעלם מאישיותי עם כל הבעיות שיש לה או שאין לה. הבה נתבונן בתכנים.

האשמת כותבים כאן בזלזול בחז"ל. סבורני שלא היה בשום מקום באשכול זה זלזול בחכמינו. אלא אם כן אתה סבור שהאר"י והתניא הם גם כן "חז"ל" אבל בשפה שאני מדבר שם זה שמור לחכמים עד סוף עידן התלמוד ולא מעבר לזה.

כמו כן, להקשות על דברים של לומד מן הלומדים אינו לזלזל בו אלא להתאמץ להבין את דבריו, ולהסכים או לדחותם. בנימוקים. וזו לא עבירה אלא מצוה.

וכי בתלמוד שלנו לא מצאנו שחלקו על דברי האמורא הלל (שטען שאין משיח לישראל) ואמרו עליו "שרא ליה מריה" (=יסלח לו רבו, כלומר הקב"ה). כך היא דרכה של תורה. איני מצפה שתסכים לדברי ללא ראיות ולא שתדחה אותם ללא ראיות (כמובן אתה יכול להצהיר שאין בכוונתך להתייחס כי זה לא מעניין).

טענת לגבי (כמדומה) שמה שאני כותב הוא בגדר של "הכותב החליט". וכדאי להתבונן לרגע במונח זה. סבורני שהוא שגוי.

הפועל "החליט" משמש אותנו לתיאור של התחום הרצוני של האדם. אני מחליט לאכול או לצום, לשמור מצוות או חלילה לא. לענות לך או לא או באיזו דרך. ואני זו רק דוגמא אחת. כך אנו משתמשים במילה "החליט". למשל, "דורש ייחודך החליט לקחת על עצמו להשתתף בפורום למרות שלדעתו יש כאן אפיקורסות גדולה" (אני משער שהמשפט הזה אמיתי).

אבל זה יהיה מוזר להשתמש במילה "החליט" במשפטים כמו

א. מיימוני החליט ששתים ועוד שתים הן ארבע.

ב. דורש ייחודך החליט שהשמש סובבת את כדור הארץ.

ג. ירוחם החליט שכדור הארץ סובב את השמש.

במקום "החליט" אנו מצפים למילים כמו "סבר", "חשב", "הגיע למסקנה", "שיער" וכיו"ב. מילים אלו מתארות תחום שאינו כפוף לרצון ואינו אמור להיות כפוף לרצון אלא ללימוד וידיעה.

לפיכך, מה שנעשה פה בפורום הוא יישום של החלטה ללמוד, ומה שקובע מה ייכתב אינו הרצון אלא הבירור מה נראה כאמת ולפי מה יודעים זאת. החלק של הרצון הוא בשאלה אם לעיין בנושאים אלו, אם להגיב, ולפעמים אפילו אם להגיב בלשון רכה או חריפה... אבל "החלטה" אינה מילה מתאימה לעיון ולכן יש בדבריך האחרונים כמדומה אי דיוק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2013 08:51 לינק ישיר 

מיימוני- 

אני מוכן לדון אתך בנושא בתנאי ותכבד את המקורות שעליהם אתה דן.
עדיין לא הבעת חרטה על חוסר היושר האינטלקטואלי שלך בעבר והיחס המטייח שלך בתגובה שמעל מראה זאת.
לא נראה לי שמדען שבא להציג טזה מסוימת שיש לה עוררין קורא לרעיו שלא להאמין לדברי עמיתיו, לא נראה לי שהוא מכנה את דבריהם כהבל או כחוסר הגיון או בגידה במנטליות.
מדען שכזה יחשב כסוג ג' ולא יזכה להערכה.
סגנון הכתיבה שלך מחד מנסה לשמור על פוליטיקל קורקט אלא שמאידך בין השיטין אתה משחיל  את הנטיות האישיות שלך.
אתה  משתמש בשיטת הפרסומת הסמויה עלמנת להשפיע על רוח הקורא בצורה נסתרת ולהטות את דעתו ל/כרצונך.

אינני מדבר על כבוד שמיים שמתחלל בצורה שכזו (על כך כבר כתבתי לעיל) אלא פשוט על טהרת הדיון.
אם אתה רוצה לנהל דיון אוביקטיבי שמטרתו חקר האמת ,תפסיק לקטלג בעלי דעות ואפי' את הדעות עצמם-בפרט כשידוע לך שאינך בעל השמועה בנושא זה.

התגובה הנוכחית נכתבה לפני התגובה השניה של מיימוני.

תוקן על ידי דורש_יחודך ב- 10/06/2013 08:55:14

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2013 09:19 לינק ישיר 

כעת לתגובה מספר 2.

כשאמרתי שאתה מתחבא מאחורי ניק כוונתי לא הייתה שתבוא ותזדהה ונודע בך את קוצי סוכות.
כוונתי הייתה שאתה משתמש בניק כדי להביע דברים שיש בהם משום חלול שם שמיים.
יכול אדם לומר שכיוון שהוא אינו מזדהה דבריו בפורום הם בגדר מחשבות בלבד, אין זה אקט מעשי לא בדיני אדם ולא בדיני שמיים.
על כך אמרתי שאתה חוטא לעצמך לא מיבעי שאתה חוטא לגבוהה שעל זה נאמר כל המחלל שם שמיים בסתר נפרעים ממנו בגלוי.
אלא עוד ועיקר שדבריך הם כן בגדר אמירה והודע/אה ויש רבים שמושפעים מדבריך וכלי המעשה גומרים.

בהמשך לכך כתבת שחז"ל הם עד סוף התלמוד, אינני נכנס לשם התואר מי הוא חז"ל ומי לא, אבל ברור שכל מי ששמו נתקדש ביהדות האורטודוכסית - הפרושית ושמו נזכר לדורות הוא בגדר חז"ל לעניין חלול ה'.
מעבר לכך כל אדם בעל יושר והגינות אינטלקטואלית יבין שדעתם של אנשים שנחשבו כגדולי האומה ע"י גדולי ישראל לא היו קטלא קניא, ולבוא ולהמציא מחדש את אמריקא באמירות מתהלמות כגון ע"ז וכו' זה לא בדיוק הגיוני.
אתה יכול לבא ולשאול, לבקש הסבר אבל לקבוע דברים ולפרסם אותם בתור דעתך?
מדובר הרי בשיח של דעות אין כאן הוכחה מדעית, בינתיים דעת היחיד שלך אינה קובעת מה היא היהדות, על היהדות יש קונצנזוס של אמת ההיסטורית שכבר אמרה את דעתה לגבי מה היא.
ברצונך בכל זאת לסבור אחרת, בבקשה צא והקם פלג חדש ביהדות.

שוב דברי האחרונים גם מסבירים את טענתך בביטוי החליט- כיון שמדובר בשיח של דעות ולא בחקר מדעי. 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > צירופים ותמורות אצל גדולי ישראל
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.