|
|
| נשלח ב-2/6/2013 19:19 |
|
| |
ירוחם
אולי חשבו על עיגול לא סימטרי -:)
הרמבם אכן שולל את החקירה מלבד לחכם ומבין מדעתו,
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2013 21:28 |
|
| |
כדרכם בקודש של עם ישראל נתפסים במילה אחת ושתיים\ מוציאים אותה ממקומה הטבעי, ומפרשנים אותה כרצונם.
במדבר פרק טו
(לח) דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם וְעָשׂוּ לָהֶם צִיצִת עַל כַּנְפֵי בִגְדֵיהֶם לְדֹרֹתָם וְנָתְנוּ עַל צִיצִת הַכָּנָף פְּתִיל תְּכֵלֶת: (לט) וְהָיָה לָכֶם לְצִיצִת וּרְאִיתֶם אֹתוֹ וּזְכַרְתֶּם אֶת כָּל מִצְוֹת יְקֹוָק וַעֲשִׂיתֶם אֹתָם וְלֹא תָתֻרוּ אַחֲרֵי לְבַבְכֶם וְאַחֲרֵי עֵינֵיכֶם אֲשֶׁר אַתֶּם זֹנִים אַחֲרֵיהֶם: (מ) לְמַעַן תִּזְכְּרוּ וַעֲשִׂיתֶם אֶת כָּל מִצְוֹתָי וִהְיִיתֶם קְדֹשִׁים לֵאלֹהֵיכֶם
התורה קושרת את הפתיל תכלת לולא תתור- כלומר הפתיל תכלת אמורה להגן עלינו מהתתורו המסוכן הזה.
סוטה דף יז .
דתניא, היה ר"מ אומר: מה נשתנה תכלת מכל מיני צבעונין? מפני שהתכלת דומה לים, וים דומה לרקיע, ורקיע דומה לכסא הכבוד, יפה מאד אבל לא בדיוק הבנו- נלך לים ונראה אותה- היא באמת תכלת, אבל אם נקח דלי מי ים- המים לא יהיו תכלת
נמלא בריכה ממי הים, המים לא יהיו תכלת נביט למעלה לרקיע והנה הרקיע תכלת, נעלה למטוס ונגלה כי איפה שראינו תכלת קודם האויר שקוף והוא לא תכלת על כסא הכבוד אני לא יודע,
אז מה קורה? למה התכון רבי מאיר? מחוייבים להתיחס אל מצוות ה' כאל התכלת- בשביל לקיים את כל מצוות ה', אסור לתור למצא מצווה שמוצאת חן בעיננו, יש התרים ובוחרים במצווה גדולה של לימוד תורה! יש שבוחרים בעבודת ה' שבה הם בחרו באותו זמן, יש שחושבים שמצוות ישוב ארץ ישראל, היא היא המצווה, אחרים בוחרים בגמ"ח וכו, אומרת לנו התורה מצוות אפשר לקיים, רק כשאתה מתיחס לכל מצוות ה' באותה חשיבות. החשיבות שיש למצוות לימוד התורה, היא בדיוק אותה חשיבות שיש ויתד יהיה על אזנך- אותה חשיבות שיש ל ואהבת את הגר, כמו למצוות ישוב א"י. ורק אז (מ) לְמַעַן תִּזְכְּרוּ וַעֲשִׂיתֶם אֶת כָּל מִצְוֹתָי וִהְיִיתֶם קְדֹשִׁים לֵאלֹהֵיכֶם
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2013 22:20 |
|
| |
המובאה מהריב"ש לא קשורה לכאן. היא ניתנה כהוראה לשואלים –כפי שהוא הכיר אותם. ולא קשורה לשאלת 'יתכן' על מצוות 'לא תתרו'. דעתו של הרמב"ם מפורשת והריב"ש אינו חולק על דבריו. הרמב"ם עצמו מפרש את שמי שאינו יודע את דרכי החקירה וכל שהוא מעונין, זה קצת לקשקש בנושא בקלילות עובר על לאו זה. אך הרמב"ם אינו אוסר את החקירה הרצינית שמבקשת להגיע לחקר הענין. כך הריב"ש (כפי שאני קורא בדברים שהבאת) אינו טוען עקרונית נגד החקירה אלא בטענה שלא מלאו כריסם . ... מוזהרין אנו שלא להעלותה על לבנו ולא נסיח דעתנו לכך ונחשוב ונמשך אחר הרהורי הלב, מפני שדעתו של אדם קצרה ולא כל הדעות יכולין להשיג האמת על בוריו, ..., ואינו יודע המדות שידין בהן עד שידע האמת על בוריו ונמצא יוצא לידי מינות, ועל ענין זה הזהירה תורה ונאמר בה ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם אשר אתם זונים, כלומר לא ימשך כל אחד מכם אחר דעתו הקצרה וידמה שמחשבתו משגת האמת, כך אמרו חכמים אחרי לבבכם זו מינות ואחרי עיניכם זו זנות," *** לשאלתך אפרים, מהי הפרשנות הנכונה יותר, זו של 'יתכן'או של הרמב"ם, נראה לי שדימוי של זנות הלב לזנות העין מדברת בעד עצמה. זנות מהותה משיכה ויציאה מקו היושר מתוך פיתוי . המונח 'פיתוי' משמש לחוסר שיקול דעת והבנה 'פתי יאמין לכל דבר' הפיתוי 'מקומו' בלב. חקירת אמת אינה זנות כך גם 'מקומה' אינה 'בלב' אלא 'במוח'. [במאמר המוסגר. דוקא האזהרה של הריב"ש הצילה אותם מלבזבז זמן על תאוריות אריסטוטאליות שהוכחו כשטויות. כך ג ההימנעות של הריב"ש לערב את הפילוסופיה היוונית לתורה מאפשרת לנו לקבל עדות אוטנטית יותר.]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2013 01:33 |
|
| |
זאב האם מותר לחקור גם על מנת כן שאם יגיע למסקנה שאין אלוהים יהיה כן?
אתה איכשהו מדבר על חקירה "להכיר את הבורא". אבל זאת לא חקירה, חקירה זה לשאול "האם", בנתינת שיקול שווה לשני הצדדים.
זה לוז השאלה.
תוקן על ידי יהיאור ב- 03/06/2013 01:34:24
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2013 10:10 |
|
| |
יהיאור,
אכן כן. להבנתי זה המובן הבסיסי שביצירת האדם בצלם, והעמדתו במצב של 'בוחר'. ידיעה זה להבין מנין שהאמת היא כך ולא אחרת ובשביל זה צריך לשקול את המושגים והאמיתות מתוך חרות המחשבה. 'בחירה' מהותה נתינת הזדמנות אמיתית (של האלוקים לאדם) לבחור בצד השני (סטרא אחרא). יתר ע"כ, לא ניתן לצוות ולהתיחס לאלוקים לפני שאני מודע לקיומו. אבל (תמיד יש אבל..) החקירה צריכה להיעשות ברצינות או כפי שהרמב"ם כותב "שידע המידות שידין בהם. [אגב, מה דעתך על מי שחוקר על המחוייבות למוסר -שג"כ 'אינו מחוייב 'לפני שהוא מודע שמוסר מחייב – האם לא נתבע למוסריות כי האדם הוא כזה שמוסר מוכר לו ומחייב אותו ואין תירוץ של 'לא ידעתי.] ****** עם זאת אני לא מסכים עם ההגדרות שניתנו לעיל ל'חשיבה מחוץ לקופסא'
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2013 10:16 |
|
| |
זאב
אתה מדבר כמתוך הקופסא. כבר לפני הדיון אתה מניח שצד אחד הוא הטוב וצד שני הוא הרע,
החקירה הפתוחה איננה להבין "מנין שזה אמת" אלא "האם זה אמת". האם הצד הזה הוא הטוב והצד השני הוא הרע, או שמא להיפך.
אף אחד לא חולק על כך שראוי לעיין בשאלות רציניות ברצינות, גם האתאיסט מודה בכך. (אפילו שניתן להתווכח גם על זה- מי אמר שהדברים האלה הם חשובים בכלל ?) זו פשיטא ולא בשביל זה צריך פרק שלם על "ולא תתורו".
לא הבנתי מה אתה רוצה בשאלה ממוסר. ברור שמי שרוצה לחקור האם למוסר תוקף מחייב צריך לשקול את שני הצדדים כשווים. אם מישהו מסיק שזה לא מחייב אז זה לא מחייב אותו. אם החברה מוצאת לנכון היא יכולה לנסות לכפות אותו להתנהג בצורה מוסרית לטעמה - במידה ואתה חושב שראוי לכפות. אבל בוודאי שלא יכולים להגיד שמבחינה מהותית הוא מחוייב למשהו שהוא לא מאמין בו, או שהוא מסופק בו.
תוקן על ידי יהיאור ב- 03/06/2013 10:18:02
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2013 10:23 |
|
| |
'קופסא'. מהי הקופסא הזו? =טבע האדם, מרחב החשיבה המצוי, והמקובלות החברתית, שקושרת ומגבילה את האדם למרחב חשיבה מסויים ומוגבל. ''הקופסא' היא המגבלה ששומרת על גבולות החשיבה. [צריך להבחין בין סוגי מגבלות שונות שקיימות. כמו של חוסר יצירתיות לעומת מגבלה חברתית ודתית. כך למשל הפיזיקה האריסטוטלית לעומת זו הניוטונית. הניוטונית לעומת היחסותית. היא מגבלה אנושית של חוסר יצירתיות, מתוך קבעון לצורת חשיבה מסויימת. 'אופק החשיבה' לא היה ידוע (לא ידעו על קיום המ'חוץ' לקופסא).] התחביב של אנשים רבים זה להסתכל על הקופסא של ה'אחר' לראות את הגבולות שלו, ולטפוח לעצמם על השכם על החשיבה שלהם מחוץ לקופסא, - 'הקופסא של האחר' אך עמוק בתוך הקופסא שלהם. כך השמאל שנמצא בסביבה משוחררת מכבלי הלאומיות והצמצום של המתנחל (עמוק בתוך הקופסא שלו) החילוני על הדתי, הדתי על החילוני, צופה על הקופסא של 'האחר' ולועג. השאלה שלי היא, האם חמל"ק בכלל אפשרית? האם ניתן לבקש מאדם לחשוב מחוץ לאופק החשיבה שלו בעצמו? ? כך, האמירה (של 'ספרן') שהראי"ה מסמל את החמל"ק, בכך שהוא שילב אידאות מחוץ לאופק התורני. אבל זה עצמו היה הקופסא שהוא ייצר. החיפוש\הנסיון לשלב תכנים מהתרבות הכללית עם התורה. אני בעצם מגיע לתובנה שבלתי אפשרי לחשוב באמת מחל"ק. תמיד נמצא את עצמנו בתוך תחום מחשבה מסויים. ירובעל טען "חוץ לקופסא אמיתי זה שאתה יוצא ולא יודע לאן תגיע. זה עצכח. לדעת לאן תגיע מראש ואז לתאר דרך פתלתלה זה סתם שמרנות דוגמטית" אני לא מבין כ"כ את החשיבה הזו. האם זה לא נכון שבתחילת העיון על האדם לבחון, האם הידיעות המסורתיות שקיבל מאביו ורבותיו נכונים? אני מזדהה עם התיאור ש'ספרן' תיאר אך שלל, "בציור שהבאתי לעיל על 'חשיבה מחוץ לקופסה' נראית המשך עמידה בתוך הקופסה, אולם הראש/חשיבה נמצא מעליה ומשוחרר מאחיזתה, כך שבאפשרותו לערוך השוואות עם תכנים אוניברסליים מוכרים שהוא הולך ומגלה ביקום הרחב" להשאיר את הגוףבתוך הקופסא ורק הראש בחוץ ולבחון באוביקטיביות-זה האידאל להבנתי!. האם על האדם להניח ולהתנהג כאילו אין אמת! ורק מתוך מופקר לצאת לחקירה? אתמהה. האם רנה דקארט בתחילת חקירתו על המציאות ניסה לקפוץ מהחלון? האם אנסלם ה'קדוש' שהתפלל לה' שיעזור להוכיח את מציאותו, חטא בחטא הנורא של חמל"ק. האם כאשר אני מתחיל לחקור על המחויבות למוסר, עלי לחקור מתוך חופשיות ובינתיים לחיות כאילו אין מוסר. בנתיים לאנוס לרצוח ולגנוב? בילדותי שמעתי מהמבוגרים שתיאורו את מדיניות ה'מסך הברזל' של ברית המועצות כ'בית כלא'. שאלתי בזמנו, למה הכלא הוא בירה"מ שמא הכלא הוא העולם הגדול שאינו רשאי לצאת מכלאו אל תוככי בריה"מ?! הלא 'מסך הברזל' מונע הן את הכניסה והן את היציאה? חכ"א אמר לי אז משפט שאני עדיין זוכר ויש בה אמת שנוגעת גם לדיון כאן: שתלוי מי מנסה להציץ החוצה. העולם שבחוץ כמו גם העולם שבפנים הם שניהם 'מקומות' שיש בהן מרחב תנועה. ההבדל הוא שאלו שבבריה"מ מציצים החוצה ורוצים אותה. ההבדל הוא באופק וברצון של האדם 'לצאת' אל עבר אופק אחר. זו גם הבעיה של 'קופסא' אם היא מונעת מאתנו לבחון את האופק שאנו רואים. (כבעלת משמעות, שאלתית או נפשית).
תוקן על ידי Zeev_w ב- 03/06/2013 10:26:24
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2013 10:33 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  | זאב
...
לא הבנתי מה אתה רוצה בשאלה ממוסר. ...אם מישהו מסיק שזה לא מחייב אז זה לא מחייב אותו. אם החברה מוצאת לנכון היא יכולה לנסות לכפות אותו להתנהג בצורה מוסרית לטעמה - במידה ואתה חושב שראוי לכפות. אבל בוודאי שלא יכולים להגיד שמבחינה מהותית הוא מחוייב למשהו שהוא לא מאמין בו, או שהוא מסופק בו
|
|
יהיאור, תודה על הקומפלימנט. אכן בתוך הקופסא כבול בכבלי אנושיות. אבל מנסה לחשוב מתוך חרות המחשבה. מסכים שהשאלה היא שאלת 'האם' ולא שאלת 'מנין'. למרות שתחילת החשיבה היא בדר"כ עם 'מנין' ומי שלא מוצא תשובה מגיע ל'האם'. לענין שאלתי על חוקר המחויבות למוסר –לא הבנתי את דעתך. האם הוא אכן לא מחוייב (ורק החברה כופה עליו)? דומנינ שאתה טועה. [חייב לרוץ לחברותא. אמשיך אם זה מענין אותך בהמשך.]
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2013 10:41 |
|
| |
לא אמרתי שהמוסר לא מחייב באופן כללי. אמרתי שמי שלא מאמין שהמוסר מחייב קשה להגיד שהוא "מחוייב לזה" כאילו מאיזה בחינה אובייקטיבית, גם בעיני המאמין שהמוסר כן מחייב. אבל יכול להיות שאני טועה. זה קורה לפעמים :) [תהנה עם החברותא]
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2013 10:50 |
|
| |
"התחביב של אנשים רבים זה להסתכל על הקופסא של ה'אחר' לראות את הגבולות שלו, ולטפוח לעצמם על השכם על החשיבה שלהם מחוץ לקופסא, - 'הקופסא של האחר' אך עמוק בתוך הקופסא שלהם. כך השמאל שנמצא בסביבה משוחררת מכבלי הלאומיות והצמצום של המתנחל (עמוק בתוך הקופסא שלו) החילוני על הדתי, הדתי על החילוני, צופה על הקופסא של 'האחר' ולועג"
הטעות הבסיסית בחשיבה שלך היא שאתה מנסה לטעון שכולם שווים ולכולם יש קופסאות שהם כלואים בהם. אתה כופר בעובדה הברורה שיש מציאות של אנשים הלוקים בצרות אופקים ויש כאלה שהתברכו ברוחב אפקים. המילה קופסה מטעה מאד מפני שרוחב אופקים מוציא את הקופסה בכלל מהטרמילוגיה מפני שעצם מציאותה של קופסה מוכיחה שיש הגבלה בחשיבה..
ולכן חשיבה רחבת אפקים יכולה להיות רק אצל אדם שאינו מונע עצמו מחקירה של כל הדעות ,כל הדתות,כל האפשרויות ללא כל הגבלה משום סוג.. חשיבה כזאת אינה אפשרית לאדם שגדל בתוך בועה מחשבתית וקרא רק ספרות נחותה ומגבילה שקשה מאד עד בלתי אפשרי להשתחרר ממנה .
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2013 13:47 |
|
| |
| אפריםבן כתב: |  | "התחביב של אנשים רבים זה להסתכל על הקופסא של ה'אחר' לראות את הגבולות שלו, ולטפוח לעצמם על השכם על החשיבה שלהם מחוץ לקופסא, - 'הקופסא של האחר' אך עמוק בתוך הקופסא שלהם. כך השמאל שנמצא בסביבה משוחררת מכבלי הלאומיות והצמצום של המתנחל (עמוק בתוך הקופסא שלו) החילוני על הדתי, הדתי על החילוני, צופה על הקופסא של 'האחר' ולועג"
ולכן חשיבה רחבת אפקים יכולה להיות רק אצל אדם שאינו מונע עצמו מחקירה של כל הדעות ,כל הדתות,כל האפשרויות ללא כל הגבלה משום סוג..
חשיבה כזאת אינה אפשרית לאדם שגדל בתוך בועה מחשבתית וקרא רק ספרות נחותה ומגבילה שקשה מאד עד בלתי אפשרי להשתחרר ממנה .
|
|
אפרים
העושר האנושי מורכב מקופסאות או בועות או מה שתרצה שמתנגשות זו בזו. אין דבר כזה לחשוב מחוץ למערכת המושגית שלי ולא משנה כמה יהיה רוחב האופקים שלי. ניתן כמובן לעשות מאמץ להבין את הזולת וככל שהוא רחוק יותר הדבר קשה יותר. זה גם לא פגם אקדמי אם אני לא יכול להבין הכל. מה גם שברור שהמושג "שכנוע" הוא לא פורמלי - כלומר זה לא שאם יהיה לך טיעון מוחץ אז מובטח לך שקהלך ישתכנע. וזה לא בגלל שהקהל לא רציונלי. רק שלרציונליות פנים רבים
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2013 16:00 |
|
| |
ירובעל, המערכת המושגית מתפתחת ללא הרף וכל יום אתה רוכש מושגים חדשים ואתה לומד להבין גם צורות חשיבה שונות משלך. מה שקשור להבנה -ניתן להבין כל דבר ללא קשר לריחוק . וגם כאשר אתה מבין עמדה הפוכה לשלך אין זאת אומרת שאתה תשתכנע כי זה עניין שקשור גם לרגש (אולי בעיקר)ולא על שכנוע מדובר כאן.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2013 01:36 |
|
| |
שלום,
להבנתי המוסר הוא מקרה מיוחד, בהקשר של חשיבה פתוחה וביקורתית. את המהלך הביקורתי הקיצוני שעשה דקארט ביחס לאמונות העובדתיות, הוא לא עשה ביחס למוסר. זה לא במקרה. יש הבדל עמוק בין לבקר הנחות עובדתיות ובין לבקר הנחות מעשיות, הנחות שאנחנו פועלים לפיהן. ומי שמכיר את המהלך של דקארט עצמו, יודע שדקארט הגדיר, לפני המהלך הביקורתי הספקני שלו, כמה כללים מוסריים ומעשיים שהוא יתנהג לפיהם בכל מצב, ללא תלות במסקנות שיגיע אליהן בחקירה הביקורתית. ההחלטה לדבוק באתיקה הזו בכל מצב הייתה אחד התנאים שאפשרו לדקארט לבקר בפתיחות אל כל האמנותיו העובדתיות (כולל את אמונתו באלוקים).
מצד שני, יש הבדל חשוב בין מוסר ובין דת, בעניין זה. את המוסר קל יחסית לנתק מכל אמונה ביחס לעובדות. המוסר זה מה שאני עושה, לא מה שאני מאמין. וזה יחסית לא חשוב אם יש לי הצדקה לקוד המוסרי שלי או שלא. בדת ההפרדה הזו קשה יותר. הדת מצפה ממך להאמין בהרבה עובדות: בקיום האלוקים, ברצונותיו, במעשיו; במעשי האבות וקורותיהם; בניסים והתערבות אלוקית גלויה וישירה במהלך העניינים; ברציפות המסורת. אפשר להלכה לשמור אמונים ללימוד ולעשייה הדתית גם תוך הטלת ספק בכל אלה. אבל זה לא דומה לפשטות ולבסיסיות של המוסר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2013 02:27 |
|
| |
רם היקר:
אני חושב שהבנתי אבל גם לא הבנתי. אני הבנתי שבעובדות אין אפשרות לקבוע לפני שאני יודע את העובדות. לא הבנתי שמוסר הוא קובע לפני שהוא יודע מהי מוסרי ומהי לא מוסרי ?
תעשה עמי חסד ותרחיב את העניין אם אפשר.
|
|
|
|
|