| נשלח ב-2/6/2013 12:50 |
|
| |
הרב עובדיה יוסף
(היה כאן אשכול על היחס בין הרב עובדיה לעולם התורה, עד כמה שקראתי האשכול גלש לדיון אחר) יש איזשהי מוסכמה שהרב עובדיה הוא חד בדרא ואולי בכמה דורות. אני שומע אותה מאנשי אקדמיה ועד לעולם התורה (אפילו הליטאי) מותר לי לשאול מדוע? יביע אומר הוא שו"ת חשוב אבל האם הוא שונה מהותית מכל מה שנכתב לפניו ,אחריו או בזמנו? האם הרב עובדיה חידש משהו מבחינה מתודית? מחשבתית? פילולוגית? אנאליטית? למדנית? האם הוא פרץ איזשהי דרך (לא מבחינה פוליטית, מבחנה תורנית) ששינתה משהו?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2013 13:02 |
|
| |
מי שאחזו אתה באמת חושב שיש לך, או לחברי הפורום האחרים, את הכלים ואת היכולת, לענות על שאלותיך?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2013 14:00 |
|
| |
אני ביקרתי לא פעם בביתו. וכידוע יש לו ספריה ענקית. פעם חשבתי לעצמי האם הסתכל פעם בכל הספרים שבספריה הרי מדובר על ספריה ענקית מאוד.
התחלתי להוציא ספרים מהארון ואני רואה שכל ספר אפשר לראות מתי קיבל את הספר ואיפה אחז בספר בתאריך מסויים, ואייך ?
פשוט מאוד, בכל ספר יש עותקים של כל מיני המלצות שנתן לאנשים בציר הזמן. כך שאפשר לראות 1. שעיין בכל ספר שקיבל וקנה. 2. מתי (בציר הזמן) עיין בהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2013 18:36 |
|
| |
מי שאחזו
שאלת שאלות הראויות להישאל.
גם אם טבעי להרתע מפני נסיון לדרג תלמידי חכמים, או לחלק להם ציונים, עד יש בהחלט מקום לשאול את השאלות: מה סגנון הלימוד שלהם? במה כוחם יפה? מה הם חידשו? האם יש מתודולוגיה שניתן לזהות אצלם? וכמובן לבקש דוגמאות במידת האפשר.
וכן מצאנו בגמרא שהגדירו את רב יוסף כ"סיני" כלומר בקיא עצום ואת רבה בתור "עוקר הרים" שמסוגל להקשות ולתרץ ולהביא ראיות על ידי דמיון או לדחות ראיות על ידי חילוקים או אוקימתות (=העמדת כלל על מקרה פרטי יוצא דופן ולכן אינו רלוונטי לנידון המרכזי).
איני מכיר מספיק את הרב עובדיה או את כתביו, אבל עדיין אני מכיר מספיק כדי להציע כמה תשובות חשובות.
א. הרב עובדיה הוא בעל ידע פנומנלי. ספרות ההלכה היא עצומה בהיקפה. אם נסתכל על המקורות לדורותיהם, נראה שהם מהוים מבנה מורכב ומתפתח של עץ. עץ הידע. המשנה נושאת סביבה את התוספתא והברייתות, את התלמודים (לא הזכרתי מדרשים עדיין...) וסביבם את הפירושים של הראשונים לסוגיהם (רש"י, תוס', רשב"א וריטב"א וכל אחד וסגנונו, כאשר יש פירושים ויש דיונים ועיונים) ואת ספרי הפסק. ספרים יכולים להפוך בעצמם לשורש שסביבו צומח עץ. כמו השולחן ערוך ונושאי הכלים. ספרות השו"ת לדורותיה היא דוגמא לספרות התלויה במקורות אבל עומדת בפני עצמה. ועוד ועוד.
הרב עובדיה הספיק כנראה לקרוא את רובה (אני מהסס לכתוב "כולה") של ספרות זו.
יש לו אם כן כישורים של קריאה מהירה והבנה מהירה.
על זה יש להוסיף זכרון פנומנלי (איני יודע אם הוא גם צילומי, כלומר שומר צורת הדף של המקורות. מבחינה מסויימת ודאי שכן).
ויש לו יכולת חשובה מאד לתלמיד חכם והיא יצירת קישורים, מה שתורם גם למעלה הלימודית של דימוי מילתא למילתא כלומר השוואות יצירתיות שמאפשרות לספק הוכחות מנושא לנושא.
ב. את התכונות האלו יש לפוסקים חשובים בכל הדורות. אולם לרב עובדיה יש אותן במידה גדושה ביותר.
ג. שיטת הפסק שלו נותחה במספר מחקרים וספרים. לצערי אינם מכירם כדי לסכמם, אבל אני יכול להצביע על מה שידוע לי.
הרב עובדיה סבור שהקהילות הספרדיות מחוייבות לפסוק כמו השולחן ערוך. השולחן ערוך במובן של ספרו של ר' יוסף קארו והכרעותיו. זה חל גם על כל תושבי ארץ ישראל.
זאת בניגוד למשל לחזו"א שסבר שתושבי ארץ ישראל ממוצא אירופאי נקראים "אשכנזים" וחייבים לנהוג כהרמ"א (במובן הרחב של מונח זה) או הגר"א שסבר שכל אדם ובוודאי כל פוסק צריך להכריע מחדש ללא התחשבות בהכרעות קודמות (אלא ללמדן ולראות מי צדק מבין החולקים).
הרב עובדיה סבור שאין להחמיר על הרבים ועל ההמון. איני יודע מדוע. חלק מזה כנראה מפני שההמון לא יעמדו בדרישות האלו. האם זה גם בגלל שאין צורך להחמיר שלא לצורך? זאת איני יודע. שמעתי שמועות שהן בגדר שמועות על תשובות פרטיות למה שניתן לקרוא "בני תורה" שמהם לכאורה תבע לנהוג בחומרות.
למשל, הרב עובדיה נלחם (במושגים הלכתיים) כדי לקדם את ההסתמכות על היתר מכירה בשנת שמיטה אבל שמעתי ואיני יודע אם זה נכון של"אברכים" קרא בשיחות פרטיות לא להסתמך על כך.
ניתן לזהות שתי צורות לימוד והכרעה שהן שונות מאד בין פסיקה "אשכנזית" (נניח הנודע ביהודה) לבין הרב עובדיה.
הפוסק האשכנזי ילך במהלך משלו, לפעמים מקורי, בסוגיות ובמקורות כדי להגיע להכרעה שלו. ניתן במבט של חוקר לשאול אם התשובה מונעת על ידי ההלכה או על ידי שיקולים מטא הלכתיים כמו התחשבות בצורכי השואל.
הפוסק האשכנזי יתעלם לפי הצורך ממסורת של הכרעות. הנודע ביהודה, מן המעט המוכר לי, השתמש בשיטת האוקימתא כדי להחלץ ממסורות שהיו מאלצות אותו להגיע לתשובה הפוכה.
הרב עובדיה, גם מהמעט המוכר לי, יסכם קודם כל את כל השיטות שנאמרו בשאלה פלונית שעלתה לדיון, ואז יכריע כמו מי ראוי לפסוק.
ההכרעה לפי הפוסק האשכנזי תהיה מוצדקת מתוך שיקול הדעת שמראה כי הדעה שהוא אוחז בה היא הסבירה ביותר.
ההכרעה לפי הרב עובדיה תסתמך לא על הסברה שלו כמו בדוגמא הקודמת, אלא על משקל של דעות. אם יש מספיק דעות להסתמך עליהן לצד אחד, הוא יעשה זאת.
על סמך גישה זו שמעתי מאשימים אותו בשטחיות (הוא אינו מנסה להציע סברות עמוקות כמו הנודע ביהודה ואחרים) וגם בזלזול בפוסקים (הוא סופר דעות לא לפי המשקל שיש לייחס לכל אחד מן הפוסקים אלא כמונה אצבעות או כך זה נראה לפעמים).
למעשה, נראה שהרב עובדיה מודע היטב לשיטת הלימוד האשכנזת וביודעין הוא מעדיף לא להשתמש בה.
האם שיטת הרב עובדיה היא מחודשת? סבורני שלא, ושהיא משקפת יותר את שיטת הלימוד הפסק הספרדית, כפי שאפשר לראות בתשובות של מאות השנים האחרונות אצל פוסקים ספרדים ידועים, אבל אם לכל מה שכתבתי מקודם יש בסיס על סמך כמה תשובות שלמדתי אצלו ואצל בעלי שו"תים פה ושם, ועל ההנחה שאולי בלתי מוצדקת שאפשר לראות בתשובות אלו פרטים המעידים על הכלל, הרי לגבי פוסקים ספרדים אחרים איני יודע כמעט כלום, וכל מה שכתבתי הוא השערה בעלמא.
אז למה כתבתי כל זאת? מפני שכך התרשמתי ממה שקראתי וראיתי, בין בספרי הלכה, בין בספרי ומאמרי מחקר. וכך גם שמעתי בעולם הישיבות, אם ניתן להשתמש במונח זה.
סיכום
הרב עובדיה הוא חד בדרא מצד אוסף כשרונותיו (שהוא עושה בהם שימוש בהתמדה עצומה ביותר).
שיטת הפסק של הרב עובדיה היא מכוונת מצד המטא הלכה לצורך השואלים ויכולתם לשאת תשובות והיא נעשית בשטחיות מכוונת כלומר התעלמות מהיכולת לחדש סברות.
הגישה של ספירת קולות מתחילה כבר אצל השולחן ערוך עצמו וכמדומה שהיא מצויה באסכולה הספרדית של הפסק (הבן איש חי הוא יוצא דופן).
הרב עובדיה מקדם את המרות של השולחן ערוך ככל שזה ניתן, ויש כאלו שביקרו אותו, גם מהצד המחמיר או הקבלי של העולם הספרדי (ר' יעקב הלל כתב נגדו מאמר ביקורתי באחד מספריו האחרונים).
ושוב: כל מה שכתבתי כאן הוא התרשמות ולכן יש לבדוק מה נכון ומה לא.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2013 19:56 |
|
| |
הרב מימוני
כתבתי כי לשאלה , אי אפשר לתת כאן- ובשום מקום -אחר תשובה.
האם אתה חושב שהערמת סיפורים וסופרלטיבים- נכונים גם לדעתי, אבל בכל מקרה הן השערות וסיפורים לא מוכחת. לימדת אותנו רבנו- כי בעצכ"ח זה לא מספיק להסקת מסקנות, או שאני טועה אולי בציפיותי מעצכ"ח.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2013 20:34 |
|
| |
מי שאחזו, אם אתה מחפש ציונים לשבחים מיוחדים על הרב עובדיה אביא לך מקצת מהם: אם אני לא טועה, הרב משאש במכתב שנדפס בראש יביע אומר ח"י [או ט', אינני זוכר] קורא לו "גאון דור ודורות". הרב ש"ז אוירבך בהסכמה ליביע אומר ח"ב כותב שלא ראה ספר טוב כמוהו בדורות האחרונים. הרב זוין בהסכמה לשו"ת חזון עובדיה כתב [דבר תמוה קצת], שהרב עובדיה מצויין לשבח מחכמי הספרדים. בעניין הערכה אישית, אכתוב לך את המיית ליבי, לא לפני שאתוודה שעד לפני זמן קצר הייתי מעריץ של הרב עובדיה בכל ליבי ונפשי: המניעים של בחירת 'גדול הדור' אישי כיום הם בד"כ מחולקים לחיובי [עליו] ושלילי [על זולתו], מהפן החיובי, אין ספק שהיביע אומר מפליא בכמות הידיעות – מה שמוכיח על התמדה ועיסוק תורני מדהימים בכל קנה מידה. כל ספרי הרב עובדיה מצויינים ברציונליות מדהימה, כמעט אין בהם התרגשויות, באבע מייסעס, ציונים להתלהבויות של מחברים אחרים; כמו"כ רמת הדיוק והלקיעה לנקודת השאלה מדהימים, קראתי המון חומר שלו ולא מצאתי מקום לדחייה אבסלוטית לציון אחד שלו! הוא ידוע כירא שמים וצדיק [מצטער, רוב הרבנים והגדויילים כיום לא 'ידועים' ככאלה, וד"ל]. שמעתי ממכריו שהוא בעל לב רגיש וחם, כך שהתורה משפיעה על אישיותו, מה שעושה את תורתו לביצועית – חובה אצל 'גדול בישראל' [אחרים יגידו שזו הגדרתו? יצדקו!]. מהפן השלילי, מצטער, אבל אף אחד מהחולקים עליו לא ידוע בגדלות תורנית ברמה שלו. עקב עסקו בחכמת הצירופים, לא נראה לי שאפשר להניח תוכן כתוב שלו לדחותו במחי יד, מה שעושה אותו כמעט צודק בכמעט כל תחום.. עיקר הערצתי אליו הגיעה אחרי שהזדמנתי לשיעור פתוח של אחוד הגדויילים, שהיה נראה כמו קרקס של פסיכופטים, ישבו שם מאה מטומטמים עם פראקים ועניבות ודיברו שטויות באידיש עם קול של מעשנים. מצטער, גדול בשבילי זה מי שהעם שלו מודע לרמתו הרוחנית, ולא המלך עם הבגדים שרק חכמים רואים.. בזמנו דיברתי בנושא מנהיגותו של הרב עובדיה עם ת"ח מופלג אחד, והוא הסביר לי שיש מחלוקות עקרוניות שלו עם רוב פוסקי ההלכה על דרך הפסיקה. אם קבלה היא, נקבל! אבל זה לא הופך אותו לקטן יותר בשום מובן. לאחר זמן רב הבנתי נקודה חשובה מאוד שלענ"ד יש לי ולשאר תלמידיו להבין: בפועל, הרב הוא כמעט לא הספר. רבים מתלמידיו חשבו שאם אני רוצה לצאת הרב עובדיה, אני צריך כל היום לקרוא שו"תים, במציאות זה הפוך, הבנה בשו"תים וזכירתם מגיעה רק לבעל תפיסה מדוייקת ומהירה שבקי בכל חומר תורני בסיסי [ש"ס וגדולי הפוסקים]. כמו"כ קשה מאוד לומר שאם אני משער שהוא גדול הת"ח שבדורינו, אני אמור להזדהות עם כל מילה שלו בלווין; בגלל הרציונליות שבספר, הרגשנות שבלווין היא לא פרופורציונלית מבחינת מי שרוצה להיות תלמיד של כל הרב עובדיה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2013 21:48 |
|
| |
אוסיף מילה שלא אראה ח"ו שטני נגד.
בשביל להשוות בין גדולי ישראל, אין לנו אלא את מה שעיינו רואות,- הספרים!
אפשר להשוות בין ספר השו"ת יביע אומר, לבין גדולי הדור האשכנזים, שו"ת אגרות משה. ספרו של הרב שך- אבי עזרי- לבין חוסר ספרו של הרב אליישיב, אני גם לא מכיר ספר של הרב שטיימן. הרוצה ללמוד הלכה על בורייה ישיג את זה בעיונים בספרי הרב עובדיה. אבל כאמור עדות זו, אינה עדות, היא מקסימום שיחת חולין של תלמידי חכמים.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2013 23:44 |
|
| |
מיימוני, א. זה לא מדוייק שהרב עובדיה פוסק ע"פ רוב פוסקים, כי הוא סובר [שלפחות שתי מקומות בשו"ת חזו"ע ופעם אחת ביבי"א] שאין ללכת ע"פ רוב ספרים. יותר מדוייק שהוא מייחס חשיבות רבה לחומר כתוב, ובזה הוא לא היחיד. וכבר אמרו על ת"ח אחד, שתמיד מספר בשבח החכם שמביא להלכה, ולא מספר בשבח החכם שעליו הוא חולק, וד"ל. ב. איפה המאמר של רי"מ הלל? [יש אפשרות לקישור?]
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2013 19:08 |
|
| |
ירוחם
תודה על ההערה, אולם סבורני שבמקרה זה היא לא כל כך מוצדקת.
הבאתי כמה דברים על שיטות פסק שהם לא רק אמירות ריקות. מה שנכון הוא שלא יכולתי להתחייב שיש כאן יותר מאשר דוגמאות בודדות ואני רק משער שהן כלל.
השתדלתי לתרגם את המחמאות (=סופרלטיבים) למושגים מוכרים. האם הדירוג: זכרון טוב, זכרון פנומנלי, זכרון צילומי, אינו משמעותי?
הסיפורים שהבאתי אינם בדוקים והם שמועות בעולם החרדי, אבל אם הם אמיתיים הם מייצגים, והם הובאו בתור מייצגים.
ההצעה להשוות בין ספרים כי זה מה שנותר בדרך כלל מפוסק היא טובה מאד. אבל כמדומה שיש גם השפעות מעשיות של רב בדורו, וזה נכון לגבי הרב שך וזה נכון גם לגבי הרב עובדיה. עם זאת, כוונתי היתה לדון על מה שנראה מספריו ומהמעט שזכיתי לעיין בהם.
*** אחרי שקראתי את דברי אח רחוק הראשונים הבנתי שכנראה הביקורת שלך אינה נגדי...
*** אח רחוק
התוכל לציין למקומות שבהם הרב עובדיה מתאר את שיטתו בפסק? או לחילופין למקומות שבהם ניתן לראות את התופעה שתארת?
בכלל היה כדאי לציין לתשובות אופייניות של הרב עובדיה שאותן ניתן היה לנתח כדרכנו בפורום.
*** הספר של הרב הלל אינו תחת ידי וצריך לחפשו בספריה. זה כמדומה הספר האחרון שכתב ונועד לקדם את ההתעסקות ההלכתית כדרך המקובלים נגד פסקי הרב עובדיה, שאותו הוא מבקר אך כמדומה בלי להזכיר את שמו. אם יש לך רשימת ספרים של ר' יעקב הלל אזי מסתבר שהוא האחרון ברשימה.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2013 19:19 |
|
| |
הרב עובדיה יוסף הוא גדול עצום ורב (תרתי משמע), אבל אני חושב שכל הניסיון להשוות אותו לגדולי תורה אחרים נידון לכשלון: לענ"ד קשה לנו להעריך את גדלותם וספריהם של גדולי הדור,לא בגלל שאנו קטנים ביחס לספריהם, אלא בגלל שתי סיבות אחרות: 1. מה שלא נכתב ישנם גדולים שלא כתבו ספרים (כמו הרב אלישיב), או שקיצרו מאוד בספריהם, כדי להקל על הקורא. לכן איננו יכולים להעריך את גדלותם. דמיינו לכם מה היינו חושבים על האר"י אילמלא ר' חיים ויטל היה כותב את תורתו, או מה היינו חושבים על הגר"א בלי ר' חיים מוולוז'ין ושאר תלמידיו. כנראה בקושי היינו שומעים עליהם. אגב, גם בנידון דידן שמעתי מרב אחד שהשתתף גם בשיעורים של הרב עובדיה יוסף וגם בשיעורים של ר' אברום שפירא, ואמר שנראה שבקיאותו של ר' אברום שפירא לא יורדת משל הרב עובדיה. האם זה נכון או לא, כאמור, אין לנו כלים לבדוק. מדוע לרב עובדיה יצא שם שכזה, ולר' אברום לא? זה הסעיף הבא:
2. נסיבות היסטוריות כנראה שיש נסיבות שונות יותר מורכבות מדוע אדם אחד הפך לגדול הדור על פני חברו. נסיבות שלא קשורות רק לגדלות בתורה. על חלקם אפשר לדעת מהמקורות, כגון ר' מאיר שהיה גדול מחבריו, אך הלכה נפסקה כר' יהודה בנגלה, והמסורת המשיכה כר' שמעון בנסתר. ר' אלעזר בר' שמעון שהיה גדול מרבי, אך אנחנו יודעים מה שפטה ההיסטוריה. ישנן דוגמאות יותר קיצוניות כמו ר' אפס שהיה מגדולי דורו, אך לא נראה כך בין דפי התלמוד, ומי יודע כמה "גדולים" היו שאנחנו לא שומעים עליהם כלל (דוגמא אחרונה מהדורות ההם: רבן יוחנן בן זכאי היה הקטן שבתלמידי הלל, אבל על 68 מהם לא שמענו דבר, וכל כך מסיבות היסטוריות). זה נכון גם בדורות יותר מאוחרים: האם הרא"ש גדול מהמהר"ם מרוטנבורג? איננו יודעים, אבל הוא הפך לפוסק יותר מקובל. שאלה יותר קשה: האם ר' יוסף קארו גדול מרבינו ירוחם או מה"לבוש", שכתבו ספרים דומים ל"שולחן ערוך"? איננו יודעים, אבל כנראה שנסיבות היסטוריות גרמו שסיפרו יתקבל יותר (ואכמ"ל). האם ה"משנה ברורה" גדול מ"ערוך השלחן"?ועוד... ישנם "גדולים" נוספים שההיסטוריה לא עשתה עימם חסד. כששומעים וקוראים על הרוגצ'ובר (לדוגמא: "אישים ושיטות" לרב זוין), נראה שלא היה כמותו בבקיאות וגאונות אפילו בין גדולי ישראל (אומר זאת בהסתייגות: שזה רק לפי הבנתנו), אבל למרות אלפי תשובותיו וחידושיו, איפה השפעתו? אולי הוא כמו ר' מאיר שלא יורדים לסוף דעתו. לסיכום חלק זה: כנראה שכדי להיות גדול הדור צריך גם להיות גדול בתורה, אבל גם סייעתא דשמיא. "הכל תלוי במזל, אפילו ספר תורה שבהיכל" (אגב, לענ"ד זה בכלל לא דבר רע. זו ההתערבות של הקב"ה בעולם הפסיקה הארצי). אז מה "הסוד" של הרב עובדיה חוץ מהיותו ענק בתורה? לענ"ד התשובה בפשטות היא שהוא פועל "להחזיר עטרה ליושנה" במובן ההלכתי. בתקופה של "שיבת ציון", שבה ערכים ונורמות ישנות חוזרות שוב למקומן, עם ישראל חזר לארצו עם פסיקה אשכנזית, שבבסיסה יש חשיבה אירופאית (וגם בזה לא אאריך, כי כבר כתבתי המון), וממזרח השתלטה פסיקתו הגאונית, הנועזת והחדשנית של ה"בן איש חי". והיכן הפסיקה הארצישראלית המקורית של ה"שולחן ערוך"? הרב עובדיה הוא כנראה גדול הדור היחיד שחרט תפיסה זו על דיגלו. זה האיש הנכון בזמן הנכון ובמקום הנכון, וזה מה שהופך/יהפוך אותו לגדול הדור/הדורות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2013 19:39 |
|
| |
רבינו מיימוני
בעניין תשובה מעניינת של הרב עובדיה, אני חושב שהנקודה הבסיסית בדבריו זו רציונליות, כלומר תשובה לשאלה. (כמעט) תמיד תשובותיו ברורות ונכונות לפי השאלה והסתעפות התשובה.
אם כבר, הייתי רוצה לציין פה תשובה קצרה ומעניינת מכמה בחינות - אינני מוצאה באינטרנט ולכן אציין שהיא נדפסה ב'שנה בשנה' תשל"ח עמ' 154 בעניין נטיעת גן ציבורי בחורבת ר"י החסיד. אם יתאפשר למישהו להביאה לפנינו נדון בה. - אחת הנקודות המעניינות בתשובה היא שיש לה מקבילה ביביע אומר (ט,או"ח,טז) ויש ביניהם שינויים מסויימים.
(בעניין דברי הרב הלל, אינני מכיר כ"כ את כתביו ולו משום שמהמעט שקראתי מממממש לא נהנתי, אבל אם בכל זאת תמצא, תציין. על שאר דבריך אשיב בהמשך אי"ה)
בעניין נדונך עם ירוחם, לדעתי מותר לבדוק מי מבחינתך ראוי לכבוד מיוחד, וזה תלוי בראות עינייך, כי אין פרמטרים אחרים. את בגדי המלך כבר הזכרתי?
תוקן על ידי אחרחוק ב- 03/06/2013 19:46:23
תוקן על ידי אחרחוק ב- 03/06/2013 19:46:50
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2013 20:48 |
|
| |
אינני יודע אם הגר"ע יוסף גדול יותר בתורה מהגאון הרב בן ציון אבא שאול או מהגאון הרב יוסף דוד קפאח.
מה שבטוח היותו הפוסק הספרדי המשפיע ביותר בדורו אשר יחד עם שקידתו העצומה וזכרונו הפנומנלי ותשובותיו המלאות בקיאות ויושר עשו אותו לת"ח ייחודי שציבור תלמידי החכמים מעריך ומעריץ.
בהיותו בן 26, לפני שהגר"ע יוסף נסע להיות אב"ד במצרים נתן דרשה לפני תלמידי חכמים בישיבת "פורת יוסף" וכהרגלו הזכיר הרבה מקורות, עד שבמהרה התלמידי חכמים לא הצליחו לעקוב אחרי דרשתו. הרב עוזיאל, נשיא הישיבה, הקשיב לדרשה במאמץ
וכולם לא הבינו למה הוא מתאמץ. משסיים הגר"ע יוסף את דרשתו, שיבח אותו הרב עוזיאל ואז חזר על הדרשה תוך שהוא מסביר את כל המקורות שהגר"ע יוסף ציטט לתלמידי חכמים. אזי הרב עטייא, רבו של הגר"ע יוסף, קם ואמר לרב עוזיאל: הרב עוזיאל, עד היום לא ידענו שאתה כזה גדול. מעניין
שהרב עטייא, מגדולי הרבנים בדורו, ידע על גדולתו המיוחדת של תלמידו בתורה, אולם לא ידע עד היכן מגיעה גדולתו של הרב עוזיאל בתורה.
הגר"ע יוסף, להבדיל מרוב הרבנים שהגיעו לא"י מעיראק, לא המשיך את פסיקת ה-"בן איש חי" אלא בחר בפסיקת ה"בית יוסף" וניסה לאחד את כל עדות המזרח תחת אותה פסיקה ולבטל מנהגי עדות מאוחרים שאינם לפי ההלכה. יחודיות פסיקתו:
א. העדפת פסיקה כוללת לכל בית ישראל המסתמכת על
הבית יוסף, שהכריע בין עמודי ההלכה הראשונים,
להחזיר עטרה ליושנה.
ב. המשך מסורת הפסיקה הספרדית הסוברת כי כח דהיתרא עדיף. לכך נדרש כתפיים הלכתיות רחבות, כי קל יותר להחמיר מאשר להקל.
ג. יכולת פסיקה עצמאית ללא התבטלות לפוסקים האשכנזים.
תוקן על ידי מ80 ב- 03/06/2013 21:02:46
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2013 21:14 |
|
| |
.
רק תיקון טעות נפוצה:
העובר על פסיקותיו של הרב עובדיה, אינו יכול לקרוא לו מיקל, או אחד שהולך דוקא לפי כוחא דהיתרא. בכמה וכמה תחומים, הוא מחמיר יותר מרוב הפוסקים האשכנזים.
קטונתי מלתאר או להסביר, אבל מי שרבים וחשובים רואים בו את מורם ורבם, ומגדירים אותו כגדול הדור - ודאי שאינו קוטל קנים באגם.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2013 06:58 |
|
| |
| מואדיב כתב: |  | .
קטונתי מלתאר או להסביר, אבל מי שרבים וחשובים רואים בו את מורם ורבם, ומגדירים אותו כגדול הדור - ודאי שאינו קוטל קנים באגם.
|
|
כאיש אוצר לשעבר, אולי תוכל לשערך את מידת ההערכה לעובדיה יוסף בממוצע משוקלל לפי גודל המס המשולם, גודל ההכנסה, או משהו דומה? לדעתי היא היתה אפסית. בעצם, אל תגביל את עצמך לכסף, ומצא שקלול אחר לפיו לא מדובר בקוטל קנים - רק בחר שקלול שאובייקטיבית (נניח, עפ"י מישהו מחוץ לביצה הישראלית) היה מוגדר כשונה מ"אינו קוטל קנים" בקרב מי שעובדיה יוסף היה מגדיר כ"רבים וחשובים".
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2013 07:06 |
|
| |
ג'סטין ביבר
 קטונתי מלתאר או להסביר, אבל מי שרבות וחשובות מהילדות בנות ה12 רואות בו את מורם ורבם, ומגדירות אותו כגדול הדור - ודאי שאינו קוטל קנים באגם.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2013 07:43 |
|
| |
פיוט נורא הוד מרסיסי טל הגאון הרב עובדיה שליט"א
זה כושי זה ילמד תורה? נביא לעיר צונאמי. ואם שם גם שריד ארור, אומר אין הכי נמי.
ייתן לו באנה אלהים, ייפול ולא יקום. זה לא מורה, זה סתם חמור - הראש שלו עקום.
בית משפט קוראים אותם? זה בועלי נידות! וגם אתה תצא בחוץ כי אין לך מידות.
זה לא רופאים, זה בהמות, זה אוסף רפאים - חה חה! זה אהבלים שבלי תורה הם לא אצלי במשפחה.
אותי קראת פרזיט? דינך עכשיו למות. תביא לי שקל לכדור, אני טיפה סחוט.
|
|
|
|
|