|
|
| נשלח ב-10/6/2013 19:32 |
|
| |
פוגי כתב: "וכבר הסכימו רוב הכותבים באשכול שכאשר עוזבים את הישיבה לא פותחים ספר" אני מקווה שאני מהמיעוט
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2013 19:47 |
|
| |
| פוגמישו כתב: |  | | וכבר הסכימו רוב הכותבים באשכול שכאשר עוזבים את הישיבה לא פותחים ספר, וכל אחד הביא לכך נימוק משלו. ע"ש |
|
אני לא יודע לאלו ישיבות אתה מתייחס, אבל בסקר המתפרסם פה מדווחים כ 40% מבוגרי ההסדר כי הם לומדים תורה מידי יום. אפשר היה אולי לשאוף ליותר, אבל להגדיר את זה כ"לא פותחים ספר" זה קצת התעלמות מהעובדות (כמובן, יתכן שישיבות הסדר אינן ישיבות בכלל וממילא אין מכאן ראיה לכלום).
אני לא מעורה מספיק בחברה בתוכה אתה חי כך שאני יכול רק להעלות השערות, אבל לא מופרך בעיני להעריך שבאופן פרדוקסלי, דווקא בחברה בה אתה חי המציאות קרובה למה שתיארת, לעומת החברה הפתוחה יותר שבה המצב יותר טוב. ההסבר לכך הוא פשוט - כאשר אני עזבתי את הישיבה והלכתי לאוניברסיטה, לא הרגשתי שאני בוגד בדרכה של הישיבה. המשכתי באחד המסלולים שהישיבה רואה כלכתחילה גמור - אני עוסק במקצוע התורם לחברה ולמדינה, מחנך את ילדי לתורה ומצוות וכו'. כיוון שכך, היה ברור לי שאני ממשיך להיות חלק ממעגל הישיבה גם כשאני "בחוץ", והדבר מחייב אותי ללמוד תורה ברצינות - בהיקף ובאיכות. לכן עד היום, קרוב ל 20 שנה מאז שעזבתי, אני שמח לבקר בישיבה בכל הזדמנות ולפגוש את ראשיה.
מי שמתחנך בחברה המצהירה שהאופציה הלגיטימית היחידה היא לימודים במסגרת ישיבתית, כאשר הוא עוזב את המסגרת הוא מתנתק ממנה לגמרי, גם נפשית, כי כל השנים שידרו לו שאין לאנשים כמוהו מה לחפש שם. ממילא, אם הוא עזב - העולם הזה כבר אינו עולמו, על כל ההשלכות הנובעות מכך.
אם אכן התיאוריה הזאת נכונה - מה ההשלכות שלה? זה לא אומר שום דבר על נכונותה של דרך זו או אחרת. זה כן אומר שכאשר הדוברים החרדים מתגאים במערכת החינוך שלהם ובבוגריה המופלאים, כדאי שיצטנעו מעט, כי למטבע יש עוד כמה צדדים. יש דרכי חינוך שנותנות תוצאות עדיפות בהיבטים מסוימים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2013 19:59 |
|
| |
| עציוני כתב: |  | | כאשר אני עזבתי את הישיבה והלכתי לאוניברסיטה, לא הרגשתי שאני בוגד בדרכה של הישיבה. המשכתי באחד המסלולים שהישיבה רואה כלכתחילה גמור |
|
וזאת בדיוק הבעיה: אם לפחות היית מודע לבעיה שיש בין עולם התורה לעולם האקדמיה (=ע"ע חנוכה), ובכל זאת הולך ללמוד - טוב, אז לפחות ההשקפה טובה, וזה משהו גדול, אך אם אתה בכלל לא מרגיש בהבדל, אז פה בדיוק העניין...
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2013 05:54 |
|
| |
אתה מכניס כאן ויכוח אחר לגמרי שאינו קשור לנושא האשכול. אשמח לדון בו בנפרד אבל בא לא נסיט את הדיון (אא"כ מה שאתה בעצם רוצה להגיד זה שהמוסד בו למדתי אינו ראוי לשם ישיבה ולכן אני לא כלול בדיון עליו נסוב האשכול)
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2013 06:54 |
|
| |
קצת אאוטינג, ראיתי דוגמא של עובד ולומד בבית אבא ע"ה. הוא למד בישיבה 'חרדית' בימי פרוץ המדינה, ונתקיים בו לולי תורתך שעשועי כפשוטו.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2013 07:30 |
|
| |
מי שעובד בדרך כלל מגיע למצב של ארמי ''אובד'' אבי .
שמאבדים את מה שקיבלו בבית אבא .
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2013 11:05 |
|
| |
בלי כוונה לפגוע בכבודו של אביך, שלפחות מאיך שהוא מצטייר מתוך דמותך, היה אדם טוב.
| בעלבעמיו כתב: |  | | קצת אאוטינג, ראיתי דוגמא של עובד ולומד בבית אבא ע"ה. הוא למד בישיבה 'חרדית' בימי פרוץ המדינה, ונתקיים בו לולי תורתך שעשועי כפשוטו. |
|
"לולא תורתך שעשועי אז אבדתי בעוניי". אכן זכותך כפרט בפנאי ומה זה ענייני?
אבל, מטבע הדברים, הפרט הופך לכלל, ויש סוגי שעשועים הופכים לזכות שלל.
בקולוסאום יש עוד טיש מרים ידו הרב - "שעשועים ולחם קחו, זכותכם מערב רב".
הטקסט אמנם שעשועים למי שלב לו שם. סם המוות, סם חיים, בכל מקרה זה סם.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2013 15:54 |
|
| |
ר' עקיבא היה מקרה חריג ביותר וגם זה לא קרה מיד אחרי החתונה אלא רק אחרי כמה שנים - הוא הלך ללמוד יחד עם בנו הגדול אצל המלמד. כשכתבתי "מקריבות עצמן עבור כלום" התכוונתי למרבית האברכים שרוב הזמן לא לומדים אלא עסוקים בלגלגל גמ"חים ולשתות קפה (אני מכירה היטב את הסוג הזה). ברור שאישה שבעלה אכן לומד, שווה לה. אבל עדיין המבנה הזה הפוך מהטבע ומצויי התורה שהבעל מחויב בפרנסת אשתו (חתמת על הכתובה בלי לקרוא?). וכל זה לא משנה את המציאות שנשים הן המין החלש. אתה אגואיסט חשוך שלא מסוגל להבין מהו נטל גופני של גידול ילדים ולידתם. אגב, אני לא פמיניסטית ולכן להביא לי טיעונים פמניסטיים של קריירה ממש לא לעניין, אותי מעניינת רק התורה ולא ההמצאות של פמיניסטיות או יתד נאמן (היינו הך כתות חדשות שלא שיערום אבותינו).
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2013 22:07 |
|
| |
מרבית האברכים מגלגלים גמחים ושותים קפה?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2013 15:04 |
|
| |
כן- בגיל שלושים ומעלה מרבית האברכים מגלגלים גמ"חים ולא מסוגלים להתרכז בלימוד לאחר שצברו חובות נוראיים. גם מי שמצליח ללמוד אין לו שום פטור מהחובה לפרנס את אשתו- חובה על פי תורה. תקופת ה"קעסט" שנהגה במזרח אירופה כללה שמונה שנים ראשונות על שולחן חותנו, כלומר לגור אצל השווער ולחיות על חשבונו (בלי לקבל דירה אלא אם כן השווער עשיר מאוד). לאחר מכן היו מקבלים סכום כסף ויוצאים לחפש עבודה או לסחור במשהו. או שקיבלו משרה רבנית כלשהי. לא היה מצב של ללמוד כל החיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2013 15:12 |
|
| |
כתבתי אשכול והשוטר מחק אז קבלו אפרופו-
כיבה מאור הדת-
מי שיצעד בבני ברק וגרורותיה בשעה 8:00 בבוקר יראה מחזה מפליא. מאות אברכים בני תורה אוחזים בילדים ובעגלות וממהרים. לאן? כמובן למעון / לגן , לשים את הילדים. מה שיותר מפליא הוא שבשעה 1:00 תוכלו לראות את אותו מחזה מפליא חוזר על עצמו רק כעת בדרך בחזור. האברכים שלנו יוצאים להפסקת צוהרים ואוספים את הילדים. בבית הם יתנו להם ארוחה חמה ויחס רגשי חם.
שימו לב- לא אכפת לי שהם לא ממהרים לכולל, אכפת לי מהפיכת היוצרות. מנהגו של עולם שהגבר עובד (מפרנס עיקרי) והאישה יותר בבית. כשה' קלל את אדם וחווה, חווה נתקללה בעצבון לידה והגבר בקשיי הפרנסה. מה עשו אותם בני תורה הידועים בתמימותם למדו מעצת פרעה והתחכמו לנשיהם בפרך -שמו עליהם עצבון הלידה והוסיפו את מלאכת האיש והלכו לכולל.
כל המשים על ליבו שיעסוק בתורה ולא יעשה מלאכה, ויתפרנס מן הצדקה--הרי זה חילל את השם, וביזה את התורה, וכיבה מאור הדת, וגרם רעה לעצמו, ונטל חייו מן העולם הבא [רמב"ם ס' המדע פ"ג ה"י]
זה התחיל לפני 60 ומשהוא שנה כשהחזון איש מצא את החידוש הנהדר שעת לעשות לה' ולכן יש להנות מהחיים בכולל ולהשתעבד באישה. השואה המעיטה את הלמדנים הליטאים ועולם הגדוילים עלול לאבד את שמו, חייבים לגייס את הילודה לצורך ה"התגדלתי והתקדשתי" של יושבי קרנות הכולל ופינות הקפה. וכך הפך לו אותו זרם שהיה על סף המודרנה הלייטית לזרם קיצוני מסתגר שמגדל פאות (ובלורית)באורך הגלות מחמיר יותר מהאפיפיור ויותר חסיד-שוטה מחסיד.
עכשיו נעזוב את הזרם המסוים הזה בצד (לכל "אוהבי" חב"ד ושאר החסידויות והמקובלים למיניהם- לא על זה אני דן) לצערינו העולם החרדי כולה לוקה במגערת הזו שפושה בו (עקב יחצנות אותו מגזר שתמיד משדר עליונות-על "על עולם התורה")וכיום אנו רואים את פרות הבאושים של חלול שם שמיים הנורא.
ואני שואל למה, למה הגדוילים למיניהם לא מבינים את מה שכל גדולי ישראל שלפניהם מאדם הראשון ועד הרמב"ם והלאה עד אותה שואה איומה הבינו.
למה הגראי"ל שטיימן לא מסתכל סנטימטר מעבר לאף שלו ורואה את העתיד שכבר כאן. חלול שם שמיים, עוני והעיקר אין עתיד...
במקום שהזרם שעומד להיות הדומיננטי ביותר באוכלסיית ישראל בעוד כעשרים שנה ישתלט על המשק ולא יצטרך לטובת איש הן בגשמיות והן ברוחניות. החברה האלה ממשיכים להסתגר מצורה מגדרית והופכים את המצב לכדור שלג מתגלגל של חלול ה' עוני ו...פשע!
ועכשיו יבואו כל התשובות המטופשות של הנתקדש קודש קודשים ועוד זבלולים כאלה ואחרים שרק יוכיחו כמה שטיפת מוח הצליחו הגדולים האלה להעביר לעדר שלהם במשך ה60+ שנות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2013 15:24 |
|
| |
דורש יחודך,
אפשר לומר שההשכלה, הרפורמה, המודרנית, הבונדס, חורבן עולם הישיבות במלחמת העולם הראשונה, השואה, הציונות המדינית ואופייה החילוני של מדינת ישראל, הגבירו את מידות הפרישות וההתבדלות של גדולי אשכנז, אשר רובם סבורים שרודפים את עולם התורה ושעליהם לגונן עליו מפני כל מה שמחוץ לבית המדרש.
מדוע גדולי אשכנז כמו הרב ריינס, הרב שלמה פוליאצ'ק, הראי"ה קוק, הרב סולובייצ'יק, הרב גדליה נדל, ועוד, קולם פחות נשמע? כי דיברו במתינות ובנחת-רוח, מידות מהותיות לתורה שלדאבוננו פחות מוערכות בדורות האחרונים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2013 15:30 |
|
| |
מ ואופייה החילוני של מדינת ישראל,
מתי היה לשלטון ישראל -מלכות ישראל. אופי דתי?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2013 15:33 |
|
| |
מ80 לא רודפים את עולם התורה, עולם התורה יורה לעצמו ברגליים(תמכין דאורייתא...). ראה ערך הכולל של דוד לייבל שנסגר. הם מפחדים על הכסא ולא על שום דבר אחר. אינני חושב שאכפת להם מהתורה שכן כפי שכבר כתבתי הם מחללים אותה.
גדלו דור של דעות עקומות שמונח אצלהם שלכתחילה כר' שמעון. ואשר כל העדה כולם קדושים (הרב ,הרב,הרב)...
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2013 15:42 |
|
| |
ירוחם,
כשהוקמה מדינת ישראל, כמעט כל גדולי ישראל שמחו בהקמתה והיו להם ציפיות גדולות שחוקי המדינה יהיו מבוססים על התורה. אחרי האכזבה מחינוך העולים ומחובת גיוס נשים לצבא, רובם הקצינו את יחסם למדינה.
.
|
|
|
|
|