|
|
| נשלח ב-25/6/2013 19:26 |
|
| |
מ80
א. אולי אתה לא מבין אבל הפרופסורים המהוללים עשו את התרגיל המטופש הזה בשביל אינטרס אחד ויחיד-הוספת עוד חומר לימוד למערכת הלימודים הווה אומר עוד משאבים לכיסם.
ב. גם בהנחה שעשו זאת בתום לב ,לא יעזור לפרופסורים המהוללים שום דבר לימודים שאינם קשורים למקצוע ילמדו כלאחר יד ואח"כ כבודם במקומם יהיו מונח וינ וחו על משכבם עד קץ הימים וידונו לשכחה. ג. בן אדם שלומד תורה אמור להיות חדור בערכים מוסריים וחשיבה מחוץ לבועה שבדרך כלל עושים את כל ההשכלה הכללית ההומניטרית הזאת למיותרת.
ד. הסיכויים שבן אדם ימות מרעב אם לא יתפרנס בכבוד לעומת הם בגדר ודאי משא"כ הסיכויים שע"י לימוד מקצוע הוא יתפקר הם ספק ספקא אם בכלל.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2013 19:45 |
|
| |
דורש ייחודך,
אם בני תורה אמורים להיות חדורים בערכים מוסריים וחשיבה מחוץ לבועה, מדוע רוב בוגרי הישיבות החרדיות לא חפצים להתפרנס? הרי פרנסה הינה מדרכי המוסר. ואם בפועל רובם מתמודדים עם בעיות כלכליות קשות, מדוע לא מצליחים לחשוב מחוץ לקופסא?
תוקן על ידי מ80 ב- 25/06/2013 19:58:58
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2013 20:34 |
|
| |
מכיון שהגדולים לא נזהרו בדבריהם ובאו התלמידים ושתו את המים הרעים והסוף ידוע.
ברגע שהם משתחררים מהדעות הכוזבות שחנכו אותם עליהם הם מצליחים יפה מאוד לחשוב מחוץ לקופסא ולהשתלב יפה מאוד בלימודים ולאחמ"כ בעבודה.
תוקן על ידי דורש_יחודך ב- 25/06/2013 20:40:05
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2013 20:55 |
|
| |
דורש יחודך,
לא לומדים בישיבות את מסכת אבות וברכות לה ואת הרמב"ם? וגם אם יש דעת תורה והשקפה נפוצה, הרי ת"ח אמורים לשאול שאלות ולברר את האמת, ואם סבורים שרבותיהם טועים, עליהם להציג את שאלותיהם ואת דעותיהם לפני רבותיהם
אחרי שהחזו"א הלך לעולמו, תלמידו רבי גדליה נדל, שהפורום הזה נוסד ע"י תלמידיו, רצה להנהיג את הדור ואחת מדרישותיו היתה שתלמידי חכמים יתפרנסו ממלאכתם, אלא שגילה שהרבים אינם חפצים להישמע לו.
ככה שלענ"ד הבעיה יותר עמוקה, וקשורה באופי הגלותי של רוב הציבור החרדי, ובפאראדוקסים של יישום אורח חיים שכזה בא"י.
תוקן על ידי מ80 ב- 25/06/2013 20:57:33
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2013 21:35 |
|
| |
את הדור לא הנהיג החזון איש הוא הנהיג קבוצת מיעוט בני ברקית, את העבודה עשו הקנקרים שאחריו שהנהגתם היתה לקדש ולהגדיל את שמם (תוך כדי שמוש בשמו- אלא שבנוסף לכך הם המשיכו את דרכו) ולקבור את כל האחרים. גדליה נדל היה תלמיד שולי בעל הלך מחשבה יחודי שלא בדיוק היה בדרכו של החזון איש ובטח שלא היה איש תחכים קנקר.
אכן אני מסכים איתך שישנה בעיה בגלותיות של החרדים שאינם אלא שהם מקבלים גיבוי מהגדולים שנהנים מהשליטה ומהכסף...
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2013 21:56 |
|
| |
הנהנים משליטה וממון אינם גדולים. לענ"ד הגדולים הסבורים שמלכתחלה רצוי שהציבור החרדי יעסוק רק בתורה הגיעו מעולם הישיבות הליטאי ומרגישים אחריות עצומה לשמרו, ואולי אינם מכירים לעומק את כל בעיות החיים בתקופה המודרנית.
אותן שאלות ודיונים על תורה ודרך ארץ היו באירופה לפני מאה שנה וקודם לכן, בתקופה שהיו הרבה גדולים יחסית לדורנו, וכולם חיו חיים צנועים ולא היו עסקנים שחצצו בין הציבור לבין הרבנים, וכבר אז היתה מקובלת ההבחנה בין תלמידי חכמים לבין בעלי בתים, למרות שחלק מגדולי הרבנים שבאשכנז היו בעלי בתים. בזמנו רבי יוסף זונדל מסלנט לא התלבש כמו תלמידי חכמים כדי שהבריות לא תחשובנה בטעות שהינו בן תורה, והיה מתפרנס מהוראה ומפרנסות דחוקות.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2013 22:15 |
|
| |
טוב מ80 שא ברכה ותמשיך להיות תמים אני את דברי אמרתי ולצערי אני לא אומר אותם כי בא לי אלא מתוך ידיעה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 05:59 |
|
| |
אם יש שאלה הלכתית ולא יודעים את התשובה, הולכים ושואלים רב. אולם אם יש שאלה שלרבנים אין את הידע הנדרש או את הזמן הדרוש כדי להשיב עליה, ללכת ולשאול רב, זו עבודה זרה, כי רבנים אינם נביאים. להתבגר פירושו לעשות חשבון נפש ולבנות שיקול דעת, לקחת אחריות גם על שגיאות שנעשו עקב דעות לא נכונות שהציבור חונך עליהן, ולתקן.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 09:02 |
|
| |
מ לא הייתי משתמש בביטוי ע"ז, אבל קבל
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 09:11 |
|
| |
מ80,
השואלים רבנים בטוחים בחכמתם! הנח להן לישראל ... סתם מטומטמים.
לדעתי חלק מהגדוילים "מתירים" לעבוד להרבה "לומדים", רק למי אכפת? דת השכונה על כל תחלואיה היא הגדול הגדול מהגדוילים.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 10:07 |
|
| |
לו ישר חילי הייתי אומר שעת לעבוד (לה') הפרו תורתך וד"ל...
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 23:35 |
|
| |
קצת באיחור, אני מציע כמה תובנות.
מהי דמותו של האדם האידיאלי? איך התורה רוצה שייראה האדם?
בתקופתנו יש רק תשובה אחת בציבור שלנו (החרדי הליטאי): ללמוד וללמוד.
ומה עם פרנסה?
ובכן, שהאשה תעבוד.
תושיה, למשל, לא תהיה מוכנה לשמוע על בעל ש(גם) יעבוד. היא תעשה הכל...
(רצוי שאבא ואמא יקנו דירה לבעל, כדי שתוכל להשיג את גדול הדור. ובאמת מגיע לה. השאלה מה דמותו של אותו גדול לעתיד).
ויש כאן כמה טעויות.
א. האם עבודה היא חסרון?
ב. האם הלימוד בישיבות הוא הלימוד הראוי?
לדעתי התשובה לשאלה ב' היא שלילית. יש המון לשפר. וזה נושא לאשכול אחר.
אבל גם התשובה לא' אינה זו המקובלת בציבור שלנו.
הראוי הוא בוודאי לקיים עבודה ולימוד יחד. ואם לומדים נכון, אפשר להספיק הרבה מאד. כי הלימוד אינו נמדד בדף היומי. אלא ברכישת ידע, יכולת פסיקה, עבודה עצמית ומוסרית, וכמובן גם לימוד הש"ס אבל דוקא בצורה הראויה והיעילה.
כל זה בתיאוריה.
בפועל, יש יותר ממשהו בטענותיהם של ה"גדולים" שמי שיוצא מעולמה של הישיבה - מסתכן.
נכון שגם בעולם הישיבות לא הכל שפיר, אבל הנסיונות פחותים. מי שנמצא שם, מה הכשלון שצפוי לו? ביטול זמן. לימוד תורה פחות בכמות או באיכות.
מי שיוצא מעולם התורה מסתכן בכל הנסיונות של העולם הזה, (כולל ראיות אסורות), אי שמירה על הסטנדרטים הגבוהים של הקפדה בכל מיני דברים (כשרות מהודרת) ועוד.
מי שלא נחן מעצמו בשאיפה לעליה וברצון ללמוד, לא יתגעגע כל היום לשעה של הלימוד.
מה אם כן הפתרון?
ניתן להציע כמה רעיונות:
חינוך למטרות הראויות.
זה כולל: לימוד בצורה הנכונה, רכישת השקפות נכונות: ללמוד ולנצל את הזמן הפנוי, לחפש מקצוע רווחי שמותיר זמן ללימוד ולמשפחה. אהבת תורה. הכנה להתמודדות עם חיים רווי נסיונות מחוץ לעולם הישיבות.
איני מכיר את העולם הדתי לאומי שכמה מנציגיו כותבים כאן. אם הוא מצליח או לפחות מנסה להקנות את הדרך הזו, נכון הוא עושה.
ומכלל הן אפשר לשמוע לאו.
ובמישור המעשי ביותר: איך אפשר לתקן את הדרוש תיקון בעולם החרדי ליטאי?
האם זה מתחיל אצל הרבנים הגדולים, והאם קולם בכלל נשמע? האם הם יודעים מה קורה והאם יתנו להם לומר מה שנכון? האם הם יודעים מה שנכון? (נפלאו דברי מ על בחירת רבנים שיש בהם דעת וחכמה, ואיקון ירוק לו).
האם זה מתחיל אצל הרבנים בשטח, רבני השכונות ובתי הכנסת? אצל ראשי הישיבות?
האם זה מתחיל "מלמטה", בציבור האברכים?
(בינתים דומה שדברים מתנהלים ללא תיכנון וללא שליטה, ולכן יש חשש מפני מפולת. איזה זעזוע עצום כאשר החברה שלנו לא תוכל להחזיק מעמד מבחינה כלכלית למרות כל הנכונות למחסור.
מצד שני, כבר היו תקופות שבהן ה' שלח שליחים טובים ששלחו כסף. מכל הסיבות שבעולם. )
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 23:42 |
|
| |
דורש ייחודך
יש לך תפיסות ייחודיות ושונות מאד משלי.
בנושאים כמו: מהי תורה, מהי עבודת השם, וגם בשאלות היסטוריות וחברתיות.
א. לדבריך יש תורה ויש מקצועות חול וחכמות חיצוניות.
נתחיל בתחום האחרון.
חוששני שעצם החילוק אינו מדוייק.
התורה והבנתה בנויות על חכמות. רק שאין אנו מודעים לכך.
זה ראוי לאשכול בפני עצמו.
ומה הן אותן חכמות?
אם חכמות חיצוניות הן רפואה, מחשבים, הנדסה לכל סוגיה, אזי דומה שעיסוק בהן גם הוא מצוה.
יתכן ללמוד אפילו "מדעי היהדות", עם כל הבעייתיות שיש בהם, אם זה נעשה בזהירות וכל שכן לשם שמים. לפרנסה קלה ולדעת מה שנשיב להם ולעצמנו.
ב. גם תפיסת התורה שלך שונה מאד משלי. התורה שאתה מציע ללמוד מורכבת, אני משער, מחומש עם רש"י ואולי עם רמב"ן, דף יומי עד לסיום הש"ס, אולי ראשונים ואחרונים ופוסקים. וסוף סוף תאות הנפש: לימוד הקבלה (מאילו ספרים? טוב, לא משנה).
התורה שאני מציע ללמוד מכילה דברים אחרים ובנויה אחרת.
חומש ותנ"ך עם כל המפרשים שעוזרים להבין פשט.
משנה ותלמוד ומקורות תנאיים נוספים כמו מדרשי הלכה ותוספתא
אגדות ופרשנויות ופילוסופיה כדי לדעת את השקפת היהדות המשתנה לדורותיה.
לימוד פסקים כדי לדעת איך להתנהג. לימוד צורת הפסק כדי לדעת איך פוסקים וכדי לא להיות תלוי ברבנים שסובלים מהבעיה שעליה הצביע מ (רק שהרשימה שלי ארוכה משלו וכוללת בעיות אחרות... כמתועד בפורום).
ללימוד הקבלה אין שום ערך לדעתי מפני שכולו דמיון ומשחק בסמלים.
ג. היסטוריה וחברה.
הצגת תמונה מסויימת על החזו"א ועל רבי ומורי ע"ה הרב גדליה נדל.
זה שלא כיבדת אותו בתואר "רב" לא מפחית מכבודו (אולי צורם לי, אבל יש דברים שצורמים לי יותר), ולכל היותר מראה שאינך מכירו ואת תורתו.
מה שכתבת עליו עוד דומה שאינו מדוייק.
הפתרון לבורות הוא תמיד ללמוד, אבל יש דברים הרבה יותר חשובים שעליך לדעתי להשלים...
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2013 03:33 |
|
| |
הערה מאוד צדדית. בחברה היהודית, IQ של 115 זה הממוצע. כלומר בערך חצי מעל זה וחצי מתחת לזה
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2013 07:04 |
|
| |
| מרובקה כתב: |  | הערה מאוד צדדית. בחברה היהודית, IQ של 115 זה הממוצע. כלומר בערך חצי מעל זה וחצי מתחת לזה |
|
הכלומר שלך נכון לחציון, לא לממוצע. עליך להוסיף כאן משהו (נניח, שזה גאוסי).
|
|
|
|
|