בית פורומים עצור כאן חושבים

הכרעת הלכה בדורינו

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/6/2013 20:11 לינק ישיר 
הכרעת הלכה בדורינו

כתבתי השאלה ונמחקה, אולי סבר המשנה מנהל שענינה פוליטיק, אך לא היא. גם הועתק לאשכול אחר, אך מסתמא קצה נפש העם בו מחמת פותח האשכול אשר לא ידע מימינו לשמאלו. עכ"פ תורף השאלה כדלהלן: בישראל הרבה דעות הלכתיות, וכתבו הפוסקים שיכול כל אחד לנהוג כרבו, גם אם רבו בדעת מיעוט. אך לכפות על אחרים כדעת רבו, אינו יכול אלא רק כדעת הגדול בחכמה ובמנין. אם לדוגמא מוקמת ממשלה עם ש"ס על פי הלכה אין בכחם לכפות על האשכנזים דעת חכמי ספרד, אא"כ לדעתם דעת רבני ספרד היא רוב בחכמה ובמנין. ושאלתי היתה האם לדעת הציבור הדתי לאומי דעת רבניהם בהלכה דשבת או נדה וכדו' היא רוב בחכמה ובמנין, ואת"ל שלא, איך ס"ד לכפות דעה הלכתית של רבם על אחרים שרבותיהם סברי אחרת.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2013 20:12 לינק ישיר 

מתנצל שוב על החיבור של הכל לקטע אחד, בעטי האקספלורר בא זאת, וא"י איך לתקנו על הצד היותר טוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2013 00:42 לינק ישיר 

אין שום סמכות לספרי ההלכה חוץ מהעובדה שאנו פשוט מקבלים אותם כי אין משהו אחר.

הסמכות היחידי על פי התורה, הם בידי הציבור שבוחר בזקניו (שבעים) בכל דור דור מחדש. וכמובן התורה מחייבת שרי עשרות ושרי מאות וכו' וכו'

לגבי רוב ומניין:
זו ממש עםארציות לשמה. אין שום סמכות לרוב ולמניין לכפות משהו על מישהו, התורה זה לא משחק דמוקרטי שהרוב כופה על המיעוט בכוח החוק.

רוב ומניין הם רק במצב שאין הכרעה במציאות העובדתית (או בדבר שרירותית שרוצים לקבוע ויש מחלוקת מהי הדרך למשל מתי נכנס שבת ? על פי השקיעה או על פי השעון. כלומר אין מניע, לו היה היום סנהדרין שהם יקבעו ששבת נכנסת בשעה שש קבוע ויוצא בשעה שבע קבוע. בכדי לא לבלבל את ההמון כל שבת שוב ושוב.)
אז פשוט מכריעים על ידי גורל (רוב ומניין לא אומר שהרוב צודק, רק זה מן סוג הכרעה על פי גורל. ברגע שיש מישהו שמפעיל לחץ על החברי הסנהדרין (שדולה וכדומה) ?! זה כבר לא גורל רק ליצנות לשמה.)

הרוב והמניין מתאפשר אך ורק שהם יושבים יחד. אי אפשר להכריעה על פי הטלפון ועל פי לחצים של עסקנים ומשוגעים

ולכן הם חייבים לשבת יחד ולדון ולריב ולהגיע לאמת.
ורק אז אם לא הגיעו לאמת העובדתית או להסכמה בעניינים שרירותיים כמו הלוח. רק אז עושים הכרעה על פי מניין = גורל.

אבל שכל אחד לומד בביתו ולא נפגש עם חבריו. ולכן טוען שאין הכרעה ? הוא פשוט לץ מארץ הליצנים !!

וזה סיבת גלותינו זועק הספורנו הידוע.  ספורנו דברים פרק כח 

ובאלה התבאר' סבת חורבן בית שני והתמדת חורבנו בהתמדת סבתו:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2013 08:52 לינק ישיר 

לא הבינותי מה טענתך, אני לא באתי להכריע לצד אחד,אלא לומר שעד שלא נוצר רוב בחכמה ובמנין (תגדיר אותו כפי הבנתך) אין זו הכרעה ואי אפשר לכפות דעת חלק על הכל ובהודעה הראשונה כתבתי, כי אם היה מדובר בצורך בטחוני וכדו' כמובן שאפשר לכפות, אבל כל עוד מדובר בענין חינוכי ערכי א"א לכפות דעה הלכתית כל עוד אין הכרעה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2013 09:38 לינק ישיר 

ארתח_זוטא כתב:
כתבתי השאלה ונמחקה, אולי סבר המשנה מנהל שענינה פוליטיק, אך לא היא. גם הועתק לאשכול אחר, אך מסתמא קצה נפש העם בו מחמת פותח האשכול אשר לא ידע מימינו לשמאלו. עכ"פ תורף השאלה כדלהלן: בישראל הרבה דעות הלכתיות, וכתבו הפוסקים שיכול כל אחד לנהוג כרבו, גם אם רבו בדעת מיעוט. אך לכפות על אחרים כדעת רבו, אינו יכול אלא רק כדעת הגדול בחכמה ובמנין. אם לדוגמא מוקמת ממשלה עם ש"ס על פי הלכה אין בכחם לכפות על האשכנזים דעת חכמי ספרד, אא"כ לדעתם דעת רבני ספרד היא רוב בחכמה ובמנין. ושאלתי היתה האם לדעת הציבור הדתי לאומי דעת רבניהם בהלכה דשבת או נדה וכדו' היא רוב בחכמה ובמנין, ואת"ל שלא, איך ס"ד לכפות דעה הלכתית של רבם על אחרים שרבותיהם סברי אחרת.

דומני ארתח, שלא משנה מה תהיה המציאות, אתה תמיד תהיה בטוח שרבותיך - הם-הם הגדולים בחכמה ובמניין.

שאל עצמך אם כן שאלה אחרת:

אם כפו עליך דעה הלכתית, והכופים קובעים שהם גדולים בחכמה ובמניין, האם תכפוף עצמך לפסיקתם רק משום שהם סבורים כך?

כי, למשל, אין ספק שמבחינת מניין - הרוב בעם פוסקים שצריך להתגייס לצבא, בין אם משום לקיים מצוות עזרת ישראל מיד צר, ובין אם מסיבה אחרת.
הרוב הללו גם סוברים כי כל מי שפוסק אחרת, לא רק שאינו כמוהם במניין, אלא שודאי שאינו כמוהם בחכמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2013 10:27 לינק ישיר 

לא הבנתי את הקטע בשאלה לגבי הציונות הדתית ושבת ונידה. מתי כפו הלכות שבת ונידה, ומה זה קשור לציונים דתיים?
לעצם השאלה, היא מבוססת על ערבוב מושגי. בכפיית הגיוס לא מדובר על כפייה על המצוות. לא כופים חרדים להתגייס כדי שיקיימו מצוות עזרת ישראל מיד צר. הכפייה היא מצד נשיאה בעול עם האחרים (כלומר חוסר מוכנות שהחרדים יכפו על האחרים נשיאה לבד בעול). לדוגמה, אני כופה על מישהו לא לגזול אותי לא כדי למנוע ממנו את עבירת "לא תגזול", אלא כדי להינצל ממנו ולשמור על זכויותיי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2013 13:28 לינק ישיר 

maxmen כתב:
אין שום סמכות לספרי ההלכה חוץ מהעובדה שאנו פשוט מקבלים אותם כי אין משהו אחר.
מקס,
אמרת את אותו הדבר רק במהופך.  הסיבה ש'אנו מקבלים' דעה מסויימת היא בגלל שיש בה תוכן (רעיוני או סמכותי) שמקובלת עלינו.

הרב מיכי,
מה הדין א"כ כשנחלקים הפוסקים בהלכות שכנים.
דיירי בנין שמבקשים להתקין 'בית שער' לשמירה ולכפות את כל השכנים להשתתף בו [כדוגמה מבלי להכנס לסוגיא בב"ב]. האם מזכותם לכפות את השכן להשתתף (בלי ד"ת ביניהם) בטענה שהם כופים אותו רק ע"מ שלא יאלצו להוציא הוצאות מכיסם 'עבור חלקו' לשיטתם??

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2013 13:57 לינק ישיר 

Zeev_w כתב:
הרב מיכי,מה הדין א"כ כשנחלקים הפוסקים בהלכות שכנים. דיירי בנין שמבקשים להתקין 'בית שער' לשמירה ולכפות את כל השכנים להשתתף בו [כדוגמה מבלי להכנס לסוגיא בב"ב]. האם מזכותם לכפות את השכן להשתתף (בלי ד"ת ביניהם) בטענה שהם כופים אותו רק ע"מ שלא יאלצו להוציא הוצאות מכיסם 'עבור חלקו' לשיטתם?? 

הש"ך דן אם אמרינן קים לי דהכי הילכתא בדיני ממונות, עיקרי המסקנות לדינא הם שלא אמרינן קים לי להוציא ממון, אבל להחזיק אמרינן אף נגד הנפסק בשולחן ערוך, בתנאי שאינו אומר קים לי כיחידאה. יש מספר מקומות יוצאי דופן שהש"ך מתיר לומר קים לי כיחידאה, כשיש קושיות רבות על הדעה הנפסקת. 
מקור מדוייק אינו תח"י לע"ע, אם תהי' דרישה מקהל המעיינים אשתדל להמציאו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2013 14:07 לינק ישיר 

[זאב,

הערת שוליים - 
מקס כתב - "אין שום סמכות לספרי ההלכה חוץ מהעובדה שאנו פשוט מקבלים אותם כי אין משהו אחר".
אתה כתבת - "הסיבה ש'אנו מקבלים' דעה מסויימת היא בגלל שיש בה תוכן .(*)..שמקובלת עלינו".

אלה שתי עמדות שונות בתכלית. האחת טוענת שקבלת סמכות ה"ספרים" היא משום "הסכמה" חברתית-קהילתית (או אישית) שזו הסמכות ויש לקבלה. השנייה, טוענת שקבלת הסמכות נובעת מקבלת איזו אמת רעיונית שיש בהם. למאי נפ"מ? למשל, במקרה בו אינך מסכים עם רעיון ספציפי בפסיקה מסוימת - עמדת מקס תגרוס שעליך לקבלו בכ"ז, שהרי קיבלת על עצמך את ה"ספר" הספציפי כסמכות, ללא קשר לרעיונות המובעים בו; עמדתך תגרוס שאין הכרח לקבל את סמכותו בעניין זה, שהרי קבלת הסמכות תלויה הייתה לכתחילה (ולכן בהכרח - תיבחן תמיד לפי קריטריון זה) על קבלת התוכן הרעיוני. 

---------
(*) מחקתי את הסוגריים - "(רעיוני או סמכותי)" - כיוון שאם הבנתי נכון, הם מערבבים יחד שני עקרונות סותרים זה לזה: "רעיוני" הוא מה שהגדרתי כאן כ"עמדתך"; "סמכותי" הוא מה שהגדרתי כ"עמדת מקס". הערבוב בין שניהם כאילו היו עיקר אחד אינו מוסיף, לדעתי, להבנה, אלא רק מקשה עליה.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2013 14:10 לינק ישיר 

זאב, לא הבנתי את השאלה. כתבת שאינך קושר זאת לסוגיית ב"ב, אם כן זו כנראה לא שאלה הלכתית, ואני מסיק שכוונתך לשאול שאלה מוסרית בדעת בני אדם. אז מה עניין מחלוקת הפוסקים להכא? בכל אופן, כשיש סכנה מוחשית לכולנו פשיטא ופשיטא שעל כולם להשתתף בעול. מה השאלה בכלל?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2013 14:16 לינק ישיר 

[הערת שוליים,

אני חושבת שהעמדת הויכוח הפוליטי הספציפי, כאילו היה מחלוקת הלכתית היא הדגמה מופתית ל"מלאוּת" עצמית, הבוחנת כל דבר רק בעזרת המשקפיים "שלי", מבלי להבין שאלה משקפיים בלבד, וייתכן שאחרים אינם נזקקים לכאלה, או שיש להם "מספר" אחר לגמרי.]  

תוקן על ידי אמשלום ב- 07/06/2013 14:17:20

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2013 15:08 לינק ישיר 

בהלכה, יחיד ורבים הלכה כרבים, בתנאי שמקשיבים זה לזה ובתנאי שהרבים מאוחדים בדעתם. בדעות, יחיד ורבים, בד"כ האמת פחות מצויה אצל הרבים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2013 15:13 לינק ישיר 

mdabraham כתב:
לא הבנתי את הקטע בשאלה לגבי הציונות הדתית ושבת ונידה. מתי כפו הלכות שבת ונידה, ומה זה קשור לציונים דתיים?
לעצם השאלה, היא מבוססת על ערבוב מושגי. בכפיית הגיוס לא מדובר על כפייה על המצוות. לא כופים חרדים להתגייס כדי שיקיימו מצוות עזרת ישראל מיד צר. הכפייה היא מצד נשיאה בעול עם האחרים (כלומר חוסר מוכנות שהחרדים יכפו על האחרים נשיאה לבד בעול). לדוגמה, אני כופה על מישהו לא לגזול אותי לא כדי למנוע ממנו את עבירת "לא תגזול", אלא כדי להינצל ממנו ולשמור על זכויותיי.
השאלה איננה איך מחלקים את העול המוסכם, אלא קודם לכן מהו העול הכללי המוטל על העם בישראל (בעיניים הלכתיות). בנושא הזה יש מחלוקת בין הציבור החרדי לציבור הדת"לי וע"ז נשאלת שאלת כפיית דעת קבוצה אחת על חברתה תוך שימוש בבי"ד של צדוקים (כדברי ארתח המקוריים).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2013 00:13 לינק ישיר 

מואדיב אין קפידא שכתובת גם דברים שלא מן הענין כגון ספקאלצי' מה אני בטוח לגבי רבותי, בלבד שתכתוב גם משהו מן הענין. "מבחינת מנין הרוב בעם פוסקים שצריך להתגייס לצבא". הרוב של מי? של פוסקי הלכה, ספרת? עכ"פ אין הפירוש "גדול במנין" שיש רוב. זה נאמר גם על אדם אחד שהוא "גדול במנין". "הרוב הללו גם סוברים כי כל מי שפוסק אחרת, לא רק שאינו כמוהם במניין, אלא שודאי שאינו כמוהם בחכמה". אתה מבלבל בין לא להסכים עם מישהו ובין לחשוב שאינו חכם בתורה. רב מיכי מעריך מאד שהואלת להתייחס לשאלתי, אך תמיה מאד על דבריך. לא אמרתי שכפו הלכות שבת ונדה, רק רציתי ליתן דוגמא אם באמת מתיחסים לפוסקים חרדים כמאן דליתא גם בתחום זה. וכמדומני שלא. שאלת הגיוס של לומדי תורה היא שאלה הלכתית צרופה, ועל פי הלכה א"א לכפות בלא שיש רוב בחכמה ובמנין. להטענה שמדובר בצורך בטחוני, כתבתי לעיל, והלא הענין כאן הוא חינוכי, ואין באמת צורך בטחוני (לא כמ"ש "יש סכנה מוחשית לכולנו", סכנה יש, אבל גיוס בני ישיבות לא משנה בענין כלום). ואפילו אם יש צורך ממוני, הרי זו שאלה הלכתית אם מחייבים את הלומדים בצבא, ולכן א"א לכפות עליה. הרי לא גוזלים אותך באמת, והשאלה אם יש להטיל גם על הלומדים היא עצמה הנדון, וא"א להניח מראש שיש 'גזל', כי זה רק להמחייבים. אמשלום תמיהני על העלמה תחי' שמרבוי סוגרים וכוכביות ודיבורים על משקפים, לא שמה לב מה שהיא מדברת. בלי קשר להענין הפוליטי, יש כאן שאלה הלכתית טהורה שההלכה עוסקת בה, מה מטילים על לומדי תורה. גם רבני הציונות הדתית רואים את הנושא כהלכתי, ואם היית קוראת קצת מדבריהם בנדון אולי היית מבינה. השאלה היא כמובן לשיטתם, ולא לשיטות המודרניות של כל א' והאמת שלו או תיאוריות ניאולוגיות אחרים. ותמיהני על מי שהקימו גוף 'סנהדרין' מדוע כאשר מוכרעות בכפיה שאלות הלכתיות כבדות משקל, לא עלתה אפילו השאלה לדיון בסנהדרין האם יש לדבר צידוק הלכתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2013 00:19 לינק ישיר 

איני מצליח לחלק לקטעים אשמח אם יהיה מי שיוכל לעשות הדבר בעצמו עבורי ולהעתיקו כאן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2013 00:20 לינק ישיר 

ארתח_זוטא כתב:

...
להטענה שמדובר בצורך בטחוני, כתבתי לעיל, והלא הענין כאן הוא חינוכי, ואין באמת צורך בטחוני ...

רוב בחכמה ובמניין של מי שמבינים בבטחון, קובעים שיש צורך בטחוני.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הכרעת הלכה בדורינו
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext