בית פורומים עצור כאן חושבים

נשים, תפלין, עליה לרגל ומצוות עשה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/6/2013 15:42 לינק ישיר 
נשים, תפלין, עליה לרגל ומצוות עשה

התנצלות המחבר א: זה נושא קונטרוברסיאלי. גרוע מכך, זה נושא שעלול לגלוש לפוליטיקה. אבל הוא עדיין חשוב מאד.
התנצלות המחבר ב: היה ראוי לפתח דיון מעמיק, אבל אם אחכה, זה יידחה. וזו, כפי שיתבאר, הזדמנות להעלות נושאים חשובים. אז אני כותב מתומצת ומציג את הרעיונות ואת השאלות ואת המקורות. זה עדיף מכלום.

האם חשבנו אי פעם, אנו הגברים, מה זה להיות אשה?

האם שמנו לב שיש לנו, כגברים, יתרון שאנו עוסקים במצוות מעשיות יותר מאשר המין השני?

האם חשבתי אי פעם על המילים "שלא עשני אשה"? איך הרגשתי בקשר אליהן?

לגבי השאלה האחרונה אני יכול לספר שחשתי שמחה על שזכיתי להיות גבר (ולא חשבתי באותו רגע על יתרונות נשיים כמו היכולת ללדת...) וקצת השתתפתי בצערן של נשים שלא זכו לזה. בעולם אידיאלי...

צריך הייתי לשמוע את תושיה בגיל מסויים שואלת אותי אם היא רשאית לברך על נטילת לולב כדי להבין פתאום, בבושה עצומה, את ההבדלה. אני נוטל ומברך, והיא נוטלת (כמנהג העולם פה בני ברק) ושואלת את עצמה מדוע שלא תזכה לברך.

הדף היומי הביא אותנו לסוגיות שעוסקות בעניני מצוות שהזמן גרמן. בקצרה מאד: אפשר לחלק את המצוות לסוגים. אחד הבסיסים לחלוקה הוא השאלה אם המצווה נוהגת תמיד (שלא הזמן גרמה) או רק בעתים מזומנות (לפעמים יותר או פחות - שהזמן גרמן).

בעוד נשים לכל השיטות חייבות במצוות שלא הזמן גרמן, לגבי מצוות שהזמן גרמן יש מחלוקת. זה מתחיל כמחלוקת תנאים ונמשך עד אחרוני האחרונים.

נפקא מינה? לקיים את המצוה, האם זו מצוה או מעשה חסר ערך הלכתי (אבל עדיין יכול להיות בעל ערך דתי). ועוד נפקא מינה יותר מובנת לתושבי בני ברק אשר כמוני: האם מברכים עליה.

ניתן להבין היטב כי בתרבות העתיקה ההבדל בין אשה לגבר היה משמעותי. כאשר הגמרא קובעת כי איש חייב בכיבוד הורים כי יש לו זמן עבור זה ואילו האשה משועבדת לבעלה ולביתה, זה יכול לדעתי להחשב כתיאור אופייני של החיים. בעולם כזה, לאשה בדרך כלל אין זמן לחשוב על תפילין או על ארבעה מינים.

(

תלמוד בבלי מסכת קידושין דף ל עמוד ב

איש סיפק בידו לעשות, אשה אין סיפק בידה לעשות, מפני שרשות אחרים עליה
)

הגבר נוטל את ארבעת המינים וכן בנו. התפקיד של האשה הוא להחזיר את ההדסים למים כדי לשמור עליהם שלא יבלו.

(
תלמוד בבלי מסכת סוכה דף מב עמוד א

מקבלת אשה מיד בנה ומיד בעלה, ומחזירתו למים בשבת

תלמוד בבלי מסכת סוכה דף מב עמוד א

גמרא. פשיטא: - מהו דתימא: הואיל ואשה לאו בת חיובא היא, אימא לא תקבל - קא משמע לן.

)

אבל היום? בעידן מכונות הכביסה והמגהצים, התנור והמיקרוגל, כאשר נשים יוצאות ללמוד מקצוע ולעבוד כמו גברים (ואולי יותר, אבל זה לא הנושא שלנו חלילה), העולם השתנה, התרבות השתנתה.

אז אשה מהי בתפילין? בארבעה מינים? בסוכה?

יש כמה נקודות שיש לחשוב עליהן אם בכלל יש הווה אמינא (=אפשרות של דיון) שהדין של אשה במצוות עשה שהזמן גרמן ישתנה.

א. להקל: אשה היא אדם והיא יודעת שהיא אדם (אפילו בת חרדית טובה כמו תושיה, שהתחנכה בבית הספר להנחת היסוד שאשה שונה מגבר, פחות טובה או חשובה או למצער יש לה תפקיד אחר, גם היא רוצה מצוות).

כלומר: האשה רוצה וזו זכותה, כי גם היא צלם אלוקים. (סליחה על הביטוי הזה, "גם". אבל גם לגבי שחורי עור היתה תקופה שהיו צריכים לומר בפה מלא: גם הם בני אדם אפילו שהם לא לבנים. וכן כאן).

ב. להחמיר: זה נגד השמרנות הטבועה בהלכה.

ג. זה נגד הגמרא שדנה שנשים פטורות.

ד. להקל: יש מחלוקת תנאים שלא הוכרעה, אז הרוצה לסמוך שאשה תקיים ותברך יש לו על מה לסמוך.

ה. להחמיר: אם נקל, האם לא נראה כרפורמים, או קונסרבטיבים, או דתיים לאומיים, או משהו נורא כזה (נכתב בציניות, בציניות). נראה לזולתנו, נראה לעצמנו.

ו. להחמיר: יש היום מאבק נגד בית כנסת כמו "שירה חדשה" שבו נשים ממלאות תפקידים ורבים יסברו שזה בכלל לא מקום אורתודוכסי. יש היום מאבק נגד נשים שמגיעות לכותל להניח תפילין בפומבי (הנה הפוליטיקה...).

הכותבת תמר דובדבני (קשה לי להוסיף את המילה "רבה", סליחה) מנתחת את הסוגיות הרלוונטיות בדף היומי כאן:

בעקבות הגמרא, היא מציינת ששתי נשים נחשבו למי שהניחו תפילין. ניתן להציע פרשנויות שונות מדוע יוחסה מצוה זו דווקא להן. ואפשר להעלות השערות. אבל אם יש כבר כאלו דרשות, זה ודאי אומר שחכמים היו מודעים לכך שנשים ירצו שותפות במצוות. השאלה שעמדה בפניהם כמו בפנינו היא איך להתייחס לזה. ומה הסברות.

במקדש עלתה השאלה, לפי המתואר בגמרא, אם נשים יכולות לסמוך על הקרבן שלהם, כמו גברים. יש דעה שעשו כן (ואם עשו כן, זה היה בהיתר), ויש דעה שרק נתנו להן לעשות זאת "לנחת רוח". כלומר מין שעשוע. נתנו להן לעשות זאת אבל התעלמו מכך שזה לא בדיוק הלכה. רצו להפיס את דעתן.

אילו הייתי אשה הייתי חש פגיעה. לא הייתי ממהר לפסול חלילה את חכמינו, אבל הייתי חש תרעומת והייתי מבקש הסבר.

ואפשר לספק הסברים. ההסברים יהיו תלויים גם באופן שבו נראה את חכמינו. וכמובן גם בשאלה כיצד אנו רואים את האשה. בתור צלם אלוקים שבמשך דורות שועבדה למקום שני במידרג עקב נסיבות החיים, או מי שהיא באמת סוג ב, בין השאר בגלל שהיא האכילה את האדם מעץ הדעת ועוד.

אולי נקודת התחלה לשינוי היא בכך שנזכור שאשה, כמו גבר, היא צלם אלוקים. היותו של אדם צלם אלוקים אומרת שיש לו זכויות מלאות לבקש קשר עם אלוקים. לשמור מצוות, שזו זכות לא פחות מחובה. כפי שחכמים קבעו שלכל אדם זכות ללמוד וללמד תורה, לא רק לכהנים או למשפחות מיוחסות, כך אולי עלינו להביא בחשבון את האפשרות שגם לאשה יש זכות ללמוד ולקיים מצוות מעשיות?

השאלה היא עקרונית. כיצד יש לתרגם אותה למעשה ובאלו עוד עקרונות יש להתחשב - טוב, זה נושא כאן.

איני יכול שלא להזכיר:

הגמרא כאן (סוף עירובין) מניחה בפשטות שנשים פטורות מעליה לרגל. אבל אחת הנשים הגדולות בעם ישראל, ואם אהיה פוליטיקלי קורקט, אחד האישים (במובן שיכול להתייחס לגברים ונשים כאחת) בתולדותינו היא כמובן חנה אמו של שמואל.

היא עלתה לרגל (עם בעלה).

היא נאבקה על זכותה לזכות בבן ולגדלו לעבודת ה'.

היא התפללה תפילה שהיא דוגמא עבורנו לדורות.

היא נהגה מסברת ליבה באופן שהגמרא לומדת ממנו הלכות.

היא חינכה את שמואל הנביא.

היא לא פחדה מביקורתו של עלי הכהן הגדול וידעה לענות לו בדרך ארץ אך באופן שיבין את צרכיה.

אולי זה רעיון לאירגון אורתודוכסי של נשים אורתודוכסיות שיבקשו לעצמן זכות גדולה יותר במצוות עשה שהזמן גרמן, ויקראו לעצמן "בנות חנה?"

מתנה עבור הרבה תמר דובדבני

בסוף דבריה היא כותבת בדם ליבה:

ר' יוסף קארו פסק בשולחן ערוך שתפילין הם מצוות עשה שהזמן גרמהּ והוסיף לדבריו ר' משה איסרליש (הרמ"א): "ואם הנשים רוצין להחמיר על עצמן (ולהניח תפילין) – מוחין בידם" (שו"ע או"ח לח, ג). יחד, בין שניהם, דחו קארו ואיסרליש את שתי פניה של הסוגיה, ובקול גדול מחו כנגד אי המחאה הקדומה. אני ממשיכה בדרכם – ומוחה כנגדם.

יש להביא בחשבון שהרמ"א, אם זכרוני אינו מטעני, מתיר לנשים לברך על מצוות עשה שהזמן גרמן. התפילין הן יוצא דופן.

המשנה ברורה מציע את ההסבר הבא:

משנה ברורה על שולחן ערוך אורח חיים הלכות תפילין סימן לח סעיף ג

(יג) מוחים בידן - מפני שצריכין גוף נקי ונשים אין זריזות להזהר:

יש לדון מדוע נשים אינן זריזות לשמור על גוף נקי (ויש לברר גם מהו גוף נקי. הדרישות לגוף נקי הן די מינימליות, ועיקרן בניקוי לאחר שאדם יוצא למקום האסור בדברי תורה ובאיסור הפחה. האם אשה פחות מקפידה על זה? האם בזמנו של רבנו בעל המשנה ברורה זה היה אחרת? איני יודע. אולי זה נובע מכך שאשה חלק מהחודש היא נידה, אבל לא שמענו שיש איסור תפילין בזמן נידות. ראיה רחוקה: הבועל את הנידה, שמקבל דיני נידה לשבוע, אסור בכל מה שאסור אדם טמא, אבל מותר להניח תפילין. ואולי נעלם ממני משהו?)

אז הנה המתנה: לפי הטעם שכותב המשנה ברורה, אין צורך לאסור נשים בתפילין.

האם באמת יתכן שינוי?

האם באמת ראוי שינוי?

האם השינוי יצמח "מלמטה", מתוך ההנהגה העצמאית של העם, או "מלמעלה", מתוך החלטותיהם של חכמים?

ובזאת תצא הקריאה מפורום של תורה, עצור כאן חושבים, לחכמים די בכל אתר ואתר, לתת את דעתם על שאלות אלו שהגיע זמנן.

הכו"ח לכבוד התורה ונותן התורה, הק' מיימוני

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/6/2013 16:06 לינק ישיר 

מיימוני

<האם חשבנו אי פעם, אנו הגברים, מה זה להיות אשה?>

היו שחסכו לו את החשיבה:

אגרות משה או"ח חלק ו

תפילין צריכין גוף נקי, מהי הנקיות הדרושה?

http://db.tt/tcxq4QD1

תוקן על ידי נישטאיך ב- 12/06/2013 16:37:18

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/6/2013 16:15 לינק ישיר 

הרב מימוני
מלאכת מחשבת כתמיד, איני מתיימר לעבור על טענותיך, שנכתנו בטוב טעם ודעת. מי ידמה לך מי ישוה לך,
אנסה  לציין רק 2  ממובאותיך.

איש סיפק בידו לעשות, אשה אין סיפק בידה לעשות, מפני שרשות אחרים עליה

איפה זה ואיפה המצב היום. בטל טעם בטלה תקנה.
אם אשה פטורה- היא הרי לא יכולה לברך אשר קדשנו במצוותיו
פטור אינו איסור
גבר הטמא אסור בטלית ותפילין?

חנה מיכל בת שאול- אשת יונה הנביא -היו נשים חשובות, ולכן הניחו תפילין עלו לרגל וכו'

הגמרא בשבת אומרת שרק לבנות מלכים מותר לסוך את גופן בשמן בשבת- אבל הגמרא מסכמת- בנות ישראל בנות מלכים הן.
כל נשות ישראל המניחות תפילין  ומתעטפות בטלית, נשים חשובות הן, בנות מלכים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/6/2013 19:07 לינק ישיר 

"האם שמנו לב שיש לנו, כגברים, יתרון שאנו עוסקים במצוות מעשיות יותר מאשר המין השני?"
אתה בטוח שזה יתרון?
לענ"ד רוב הנשים דווקא נהנות מהפטור הגורף הזה.

תוקן על ידי דייר ב- 12/06/2013 19:10:28

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/6/2013 21:24 לינק ישיר 

מיימוני

זהו גם הרקע לברכות "שלא עשני גוי/ עבד / אישה", שהן למעשה ברכות על חיוב במצוות בסדר עולה בסולם העדיפויות. כל הפטור ממצוות רבות יותר מצוי בדרגה נחותה יותר של הסולם. על כן, ההנמקה הרווחת בדבר פטוׂר ממצוות כסמן של "מלאכיוּת" היא ילידת אפולוגטיקה של העת החדשה, ואין לה על מה שתסמוך בדברי חכמינו.

מתוך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/6/2013 22:13 לינק ישיר 

בעל בעמיו

תודה.

כמדומה שהנושא של ברכות השחר עלה באשכול שהיה מיועד לעסוק בספרה של חברת הפורום לשעבר על הברכות.

בכל אופן, השאלה היא אם הברכות האלו משקפות מעמד חברתי או אמת אונטולוגית. כלומר, האם האשה באמת נחותה מהותית או שהיא גם כן צלם אלוקים והמעמד וההלכות והברכות בכלל שנקבעו אז הן תולדה של המצב ולא אידיאל.

וכמובן, זה לא אומר שקל לשנות בבת אחת, או שזה אפשרי או ראוי. אבל זה בהחלט דבר שצריך לחשוב עליו כפי שכתבתי ואף השתדלתי לשרטט שיקולים לכאן ולכאן.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2013 07:20 לינק ישיר 

הדיון יוצא מהנחה שמעמדו וחשיבותו של אדם כיום קשור לחיוביו וזכויותיו הדתיות, שנוצרו פעם במנטליות שונה.   האם באמת יש קשר בין הדברים? מה עניין הדת למעמד אישי?    האם אין אני מברך שלא עשני אישה מתוך מבט מלמעלה על אשתי או מתוך הידיעה שזהו נוסח שמקורו ארכאי המפורש כעת כסמל לחיוב מצוות? האם אדם "טוב" שיכול בעת גירושין להוציא את הנשמה לאשתו יעשה זאת בגלל שדיני הדת מאפשרים לו?  

כשם שאני טורח לקום בשבת לביהכ"נ גם ביום גשם זלעפות ואשתי מתפנקת בין השמיכות כך היא אינה יכולה להעיד. כל אחד וגזירות הדת שהתגלגלו כלפיו. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2013 09:41 לינק ישיר 

(אולי זה דומה למה שתלמידטועה כתב למעלה.)

האשכול הזה, וכן רבים אחרים, מזכיר לי את חשמל בשבת: חשיבה הגיונית יותר. אני לא מבין מה בכלל הקריטריון שלך להלכה "נכונה", מיימוני, מעבר לקריטריון השרירותי ש"זו הההלכה כי כולם חושבים שזו ההלכה" (אבל אז אל תעמיד פנים שהשינוי נובע מהגיון שמקורו מחוץ למדעי החברה, ושכור לך קופירייטר טוב לקמפיין פרסומי עם ג'ינגלים ודוגאדמו"רים ודוגרבניות (צנועות) וכו'). אתה מתקשה להבין למה שהקב"ה לא תרצה שתושיה לא תברך על נטילת לולב? אני מתקשה להבין מה אכפת לקב"ה שאתה תיטול לולב - מהיכן הקרצתם בכלל את הרעיון הזה של ישות על טבעית שרוצה שתנענענו לולבים?

כשאתה לא יודע מה אתה רוצה לאפטם (optimize), אתה לא יכול לאפטם. התהליך שבור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2013 10:47 לינק ישיר 
שיעור בדף היומי?

.

מסכת עירובין, צה. :

משנה:

המוצא תפילין מכניסן זוג זוג ר''ג אומר שנים שנים בד''א בישנות אבל בחדשות פטור מצאן צבתים או כריכות מחשיך עליהן ומביאןובסכנה מכסן והולך לו רבי שמעון אומר נותנן לחבירו וחבירו לחבירו עד שמגיע לחצר החיצונה וכן בנו נותנו לחבירו וחבירו לחבירו אפילו מאה רבי יהודה אומר נותן אדם חבית לחבירו וחבירו לחבירו אפילו חוץ לתחום אמרו לו לא תהלך זו יותר מרגלי בעליה:

בריתא מדף צו. :
מיכל בת כושי היתה מנחת תפילין ולא מיחו בה חכמים ואשתו של יונה היתה עולה לרגל ולא מיחו בה חכמים.

ובהמשך, צו: :
מוצא תפילין מכניסן זוג זוג אחד האיש ואחד האשה אחד חדשות ואחד ישנות דברי ר''מ ר' יהודה אוסר בחדשות ומתיר בישנות ע''כ לא פליגי אלא בחדשות וישנות אבל באשה לא פליגי שמע מינה ...

וכך כתב המאירי על אתר:

כבר ידעת שמצוות עשה שזמן גרמא נשים פטורות, וכן למדת שהתפילין הואיל ואין שבת ויום טוב זמן תפילין - מצוות עשה שהזמן גרמא הן. ומכל מקום אם רצו לעשותה הרשות בידן, ואין כאן איסור בל תוסיף, שלא באה תורה להחמיר עליהן אלא להקל. ואם כן, אשה שמצאה תפילין בשבת, אף היא מכניסתן זוג זוג, והוא שאמרו ...
וכן בכל מצוות שהנשים פטורות בהן, אם רצו עושות, וכן הדין בכל הפטורים...

אבל אשה אינה מברכת עליה, שהרי אי אפשר לה לומר "וציוונו", ויש חולקים להתירן אף בברכה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2013 11:12 לינק ישיר 

מיימוני, קודם כל אני מצטרף בכל לב לדבריו של ירוחם היודע להגיד מילה טובה. אני מזהה שלושה מובנים של הלכה: הלכה במובן "הטכני-משפטי"; הלכה במובן הציבורי; והלכה במובן האישי ואסביר כוונתי.

1.      הלכה במובן הטכני-משפטי היא אולי המושג הקרוב ביותר למה שאתה מתכוון ואולי תומר שזה המובן היחיד. לפי זה הלכה כוללת מספר קורפוסים המאגדים הוראות הפעלה (יד, שו"ע ונושאי כליהם) שעליהם יש את ספרות השו"ת על שלל אופני ההנמקה (המתחלקת בקווים כלליים להנמקה מתוך היגיון או התאמה לתנאי המציאות והנמקה התולה בדברי קדמונים (בעיקר גמרא אבל לא רק). הכרעות כמו פסקי דין כוללות את ההוראה המעשית ומערכת הנמקות לפי העקרונות המקובלים בענף. ניתן כמובן להתווכח האם עקרונות אלה לגמרי חד משמעיים או לא (למשל האם שאלת חלום היא בפנים או בחוץ) אבל אין כאן המקום.

2.      הלכה במובן הציבורי מבוססת על מעמד ציבורי של מעמד "הפוסקים" ומוטת כנפי סמכותם. כאן בעצם יש לנו מבנה הירארכי (אין אדם מורה במקום רבו וכו) של אנשים הקובעים הוראות מעשיות עבור הסרים למשמעתם. לפעמים הלכה ציבורית זו מתנהגת לפי ההלכה המשפטית עם מערכות ההנמקה ולפעמים לא. המושג של "דעת תורה" בפועל לא תמיד מבוסס על הנמקות סדורות. הנמקה האולטימטיבית בהקשר זה היא מעמדו ההירארכי של הפוסק. ולעיתים פסקי הלכה בהקשר זה נובעים משיקולים מערכתיים יותר כמו פוליטיקה או מאבקים אחרים ולא מסיבות פנים הלכתיים (למשל כשרות, גיור, נישואין ועוד). האם ההבחנה הזו היא חד משמעית בין פנים לחוץ הלכתיים – אני לא בטוח אבל נשאיר זאת לדיון אחר.

3.      לבסוף יש את הפסיקה העצמית (איסטניס אני..) בה אדם פוסק לעצמו מה צריך או ראוי לאותו הרגע. בדרך כלל בדיונים על מושג ההלכה נדחקת הפסיקה העצמית לקרן זוית אבל רוב המעשה הדתי הוא כתוצאה של הכרעה מודעת או העדר הכרעה כלשהי (שגם היא הכרעה). אני לא מתכוון למצב שבו אני נכנע לחולשת הרצון ומרשה לעצמי כל מיני דברים אלא להכרעות מובהקות. למשל יש בידי הקלטה של אחד מגדולי המנגנים החסידיים מהדור הקודם השר יחד עם שלושת בנותיו באירוע משפחתי ציבורי. זה ברור שהוא הכריע לגבי חשש קול באישה באופן מסויים. ברור גם שהוא לא סבר שזה כלל לרבים ועוד יותר ברור שהוא לא הלך לשאול רב בעניין.

כעת לניתוח של מיימוני על תפילין. פשיטא שאישה שרוצה להניח תפילין תעשה זו מבלי לשאול אף אחד כי זה כמו כל מצוות עשה שה"ג ואם נוהגים לברך על כאלה בעדתה גם תברך. ללכת לרב זה בבחינת שאלת קיטבעג. לא כך מתבצע המעשה הדתי לרוב. לגבי הניתוח ההלכתי הטכני משפטי נראה שזה דווקא פתוח למספר רב של כיוונים ואם ירצה הרוצה להגיע למקום כלשהו יש לו על מה לסמוך (זה נכון כמעט על כל מקום ובכל עניין). מה שמשאיר לנו את הפסיקה הציבורית. כאן תמצא לבטח איסור גורף ולא מאד מנומק כי החלופה היא להיתפס כרפורמי ל"ע (שייתכן וגם זה נימוק הלכתי כדלעיל). שלא לדבר על הסתירה המהותית בין מצווה ועושה למי שלא מצווה. מצד אחד גדול המצווה ועושה אבל אם בא מישהו שאינו מצווה ורוצה לעשות, מייד טוענים כנגדו מדוע הוא רוצה להטיל על עצמו עול מיותר. אז ממ"נ או שטוב לעשות מעשה מצוות ואז אדרבא ירבו מניחי תפילין בישראל או שזוה סתם דבר מעיק וצריך לחסוך את זה ממי שרק ניתן.

דרך אגב אולי צריך להגיד לגדולים שמהטעם של פרנסה לעמלים בקודש (סופרי סת"ם) רצוי שכמה שיותר נשים תנחנה תפילין ולהוסיף לזה גם טלית עבור אורגי הטליתות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2013 11:29 לינק ישיר 

ירובעל

באשר לפרנסת הסופרים : בזמנו הרב שך אמר לא לקרוא עיתונים. כן אמר להתמנות על יתד (כדי שתהיה לו תקומה כלכלית). תירצו המתרצים – להתמנות אך לא לקרוא. וה"ה לתפילין, לרכוש ולא להניח

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2013 11:38 לינק ישיר 

ירובל

דרך אגב אולי צריך להגיד לגדולים שמהטעם של פרנסה לעמלים בקודש (סופרי סת"ם) רצוי שכמה שיותר נשים תנחנה תפילין ולהוסיף לזה גם טלית עבור אורגי הטליתות

תמהה אני עליך אתה מצפה שהגדוילים של היום יצאו נגד גמרא מפורשת ונגד אנשי כנסת הגדולה?

פסחים דף נ:

אמר רבי יהושע בן לוי: עשרים וארבע תעניות ישבו אנשי כנסת הגדולה על כותבי ספרים תפילין ומזוזות שלא יתעשרו, שאילמלי מתעשרין - אין כותבין. תנו רבנן: כותבי ספרים תפילין ומזוזות, הן ותגריהן ותגרי תגריהן, וכל העוסקין במלאכת שמים, לאיתויי מוכרי תכלת - אינן רואין סימן ברכה לעולם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2013 11:38 לינק ישיר 

http://lib.cet.ac.il/pages/item.asp?item=18518

ראה שם הערה 16

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2013 11:49 לינק ישיר 

דייר כתב:
"האם שמנו לב שיש לנו, כגברים, יתרון שאנו עוסקים במצוות מעשיות יותר מאשר המין השני?"
אתה בטוח שזה יתרון?
לענ"ד רוב הנשים דווקא נהנות מהפטור הגורף הזה.

גם ילדים נהנים מפטורם מחובות מסוימות, השאלה מה זה אומר על ההלכה שהיא פוטרת את האישה מחיובים שונים ומה זה גורם לחברה הדתית שמקבלת זאת (ואפילו מהנית מכך).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2013 12:18 לינק ישיר 

לגברים אכן יש יתרון גדול מאד, הגברים קובעים את ההלכה, אני מניח שקבעו את הפטור הזה כאינטרס גברי.

נניח שבבוקר  במקום הכנת ארוחת הבוקר, אשה תתפלל תפילת שחרית, ארוכה מאד עם כל מה שהגברים לא מתפללים מעמדות בקשות תחנון גדול, פרשת המן, וכ'
וכן הדיו במנחה ובמעריב, ואז מה יהיה, במה עזרתו? איך יראה הבית והזכר היהודי שחלילה הוא יצטרך להכין ארוחות?  מה יהיה על נקיון הבית על הכביסה, על הכנת הסנדויצים והבגדים לילדים?

מי יביא את הארוחות לשולחן בסוכה? מי? מי?

אלמנטרי- למה הן קיבלו פטור גורף  בדברים שעשוים להפריע למנוחת הזכר,

ועכשיו באות כמה חצופות פרובוקטורית הרוצות לבטל על הפטור החיוני הזה.
כופרות אפיקורסיות יש לבער אותן מהשורש באיבן.

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 13/06/2013 12:21:18

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2013 12:28 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:

אלמנטרי- למה הן קיבלו פטור גורף  בדברים שעשוים להפריע למנוחת הזכר,

ירוחם, ראשית תודה על הגמרא. אני מודה שהייתי תמים - חשבתי שהיות והגדולים עוברים על כל כך הרבה גמרות מפורשות אז חשבתי שגם על זו.

לגבי גברים זה לגמרי נכון ואני חושב שמעבר לבדיחה זו באמת היתה מוטיבציה מרכזית בקביעה איזה הלכות נשים יקיימו. ראו למשל הלכות עדות. הרי אישה פסולה לעדות בהרבה הקשרים. אבל אם לא היו יוצאים מהכלל, גם לא יכולנו לקבל עדות של אישה שלא ערבבה בשר וחלב או שהמליחה וכו. ואז מי היה מבשל? שלא לדבר על הלכות נידה. מכאן שהתרנו עדות נשים בדברים שדינם כרת אבל אסרנו בדברים טריוויאליים. אמת דיברת ירוחם. סידרנו את ההלכה כדי שיהיה לנו נוח

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > נשים, תפלין, עליה לרגל ומצוות עשה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext