|
|
| נשלח ב-19/6/2013 16:05 |
|
| |
אפרים בן
סבורני שכדאי להקדיש כמה דקות כדי לענות לביקורת שלך.
טענת: העמדה של מיימוני היא העמדה המגוחכת ביותר.
הבה נתבונן.
ראיות הסטוריות -אין .אחרת כולם היו דתיים.
שתי תשובות בדבר.
א. ראיות בתחום ההיסטוריה אינן משהו חד משמעי אלא קרוב יותר ל"דעת נוטה". לכן יש תמיד מקום לדחות, ומסתבר שאימוץ עמדה מסויימת בתחום ההיסטוריה תלויה גם בהנחות יסוד. נוצר מעגל שבו התיאוריה נזקקת לראיות והראיות אמינות יותר בזכות התיאוריה. אבל כך זה עובד.
ב. גם מי שמגישים לו ראיות יכול להתעלם מהן. כולנו עושים זאת למה שלא מוצא חן בעינינו או נראה לנו שגוי. כדברי מורנו ישעיהו לייבוביץ ע"ה, עם ישראל זכו להתגלות בהר סיני ותוך 40 יום בנו עגל.
ראיות חוויתיות- גם הרוקדים בבר שיכורים לצלילי רוקנרול מדווחים על ראיות חוויתיות ענקיות.
נכון מאד, וגם זו ראיה לקיומו של כישור לחויות של "מעבר" בנפש האדם באשר הוא אדם. שים לב שגם רודולף אוטו וגם מירציאה אליאדה מדווחים על חויות של "מעבר" רק שזה מוצא בהן את אלוקים הפרסונלי באופן כלשהו וזה את המופלא (וכן, בין רבים, אוספנסקי). שוב, הראיות תלויות בתיאוריה המוקדמת ונתמכות על ידה.
ראיות פילוסופיות-לא מוכיחות כלום(עיין ניטשה ושפינוזה שהיו פילוסופים גדולים לא פחות מהפילוסופים שאתה מסתמך עליהם) מה גם שציינת שגם הפילוסופים שאתה סומך עליהם לא מוכיחים כלום על מעמד הר סיני שזה הבסיס לכל האמונה היהודית.
איני מסתמך על שמות פילוסופים אלא על עיון בהוכחות עצמן. כגון ההוכחה הקוסמולוגית או מן הסדר. גם עליהן אפשר לדון ואפשר להתווכח. שים לב שאתה מחליף הישענות על סמכויות במה שהצעתי אני, כלומר בדיקת טיעונים.
וכבר כתבתי שראיות אלו אינן ראיות לדת היהודית עם המסורת שלה אלא לתפיסת עולם שהתואר הקרוב ביותר שלה הוא "דאיזם".
והצביעות הכי גדולה היא בעצם שאתה הופך את עצמך לאלוהים -אתה קובע מה לדחות ומה לא לדחות מה ראוי ומה לא ראוי.מי לה' ומי לעזאזל. לא הבנתי מה פסול בזה. כאשר אדם שופט בשכלו, ומכריע ששתים ועוד שתים הן ארבע, או "אני חושב אני קיים", הוא מאמין בכוח התבונה שלו והולך אחריה. היה שחמטאי שאמר פעם ש"גם אלוקים לא יוכל לתת יתרון של רגלי ומסע" כי לדעתו הנצחון מובטח לוגית לצד השני, וגם האלוקים כפוף ללוגיקה. יש כאן שתי מערכות. הרגש שלנו והמערכת הזו של יחסים הדדיים עם האלוקים, והמערכת הפילוסופית שבה אנו בודקים נכונות וטענות. יש סתירה שעלולה להתגלע בין שתי המערכות, כי הבודק בשכלו נשען על שכלו ולא על אלוקים, לפחות עד ששכלו יגלה לו שהוא כפוף לאלוקים, או לערכים שאלוקים טבע בבריאה.
כתבתי מאד קצר. אם זה לא מובן, נא שאל, רק השתדל נא בצורה פחות מעליבה. אני רגיש.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2013 17:05 |
|
| |
אחת האגדות הידועות על ר' יהונתן אייבשיץ (שצריך להאמין שהיא יכולה היתה להיות) מספרת שבא אליו הכומר ושאל אותו מדוע היהודים לא מתנצרים, הרי הנוצרים הם הרוב וקי"ל אחרי רבים להטות. ר"י ענה לו שכשיש לו ספק הוא הולך אחר הרוב, אבל בשאלה שבה אין לו ספק הוא לא הולך אחר הרוב. זו אינה הלצה כמובן, אלא אמת פשוטה. כשמוצאים חתיכת בשר בשוק עם פלומבה אמינה של כשרות, אף אחד לא בודק כמה חנויות טריפה וכמה כשרות יש בעיר. אנחנו יודעים שהבשר כשר ואין טעם ללכת אחר הרוב. דין רוב נאמר רק למצבי ספק.
והנה, רוב אינו אלא יישום של הליכה אחר הסתברות (ידועות לי החקירות השונות, ואכ"מ). האם כשאני יודע את האמת אלך אחר חישובי הסתברות? ודאי שלא. בשפה אחרת: הימור נעשה רק בהיעדר מידע. כשיש לי מידע אין להיזקק להסתברות. כפי שכבר אמר לפלס: ההסתברות אינה באה במקום סיבתיות והיקבעות ממשית, אלא רק במקומה של הבורות האנושית. ובניסוח מתון יותר: ייתכן מציע הימור שמתבסס על משקל שווה (כלומר שסופר כמה אפשרויות יש). אבל הימור כזה יכול להיערך רק כאשר כל האפשרויות הן שוות משקל. כשיש אפשרות מועדפת בעיניי (כלומר כשיש לי מידע או הנחה שהיא סבירה בעיניי), אזי משקלה בהימור אינו כמשקלן של שאר האפשרויות.
לכן אין פלא שייתכן שדוחה על הסף את ההנחות הדתיות עושה הימורים. למעשה, זה מיותר, שהרי הוא פשוט לא מאמין, עם או בלי הימור. גם למי שלא מאמין אין טעם לעשות הימורים, שהרי גם אינטואיציה אתיאיסטית היא אינטואיציה. ובה במידה, מי שלא דוחה את הנחות המסורת, כלומר רואה את המסורת כמועדפת אינטואיטיבית, גם הוא לא ישתמש בהימור כדי לקבוע עמדה בזה (לפחות לא יניח הסתברות זהה לכל האפשרויות).
ניטול דוגמה. יש שתי אפשרויות: א. מה שאני רואה אכן קיים. ב. מה שאני רואה לא באמת קיים (הראייה היא אשלייה). כעת אני רואה מולי עוגת קצפת. יש סיכוי שיש כאן עוגת קצפת ואז אני מאד אהנה כשאוכל אותה. אבל יש סיכוי שעיניי מתעתעות בי ובעצם זה נחש ארסי, ואז אגמור את חיי אם אוכל אותו (נניח שאין אפשרות אחרת). האם אניח שיש סיכוי 50% לכל אפשרות, ואלך על הימור שווה משקל? אם כן, אז ודאי שלא אגע בעוגה (=בנחש), כי תוחלת הרווח היא שלילית מאד. אבל אני כשלעצמי אוכל אותה בתיאבון. מדוע? מפני שלדעתי מה שאני רואה קיים, וזהו. אני לא אפעיל כאן שום שיקול הסתברותי, קרי הימור (אלא אם יביאו לי טענות טובות להטיל ספק בהנחותיי ובאינטואיציה שלי).
מסקנה: כל ההימורים הללו הם שטויות. כל אחד עושה מה שהוא חושב ולא נוהג על פי הימורים. הימורים בהקשרים אלו נועדו רק לתעתע ולבלבל ותו לא מידי.
אגב, ה'הימור' של רוזנברג שהפנה אליו ספרן, גם הוא אינו הימור. זוהי הנחה אינטואיטיבית שאין לה הצדקה תצפיתית ישירה. הביטוי 'הימור' בו הוא משתמש מבלבל מאד, וחבל שהוא משתמש בו. זוהי בעצם השרירותיות של לייבוביץ שהוא כ"כ אוהב להתעסק בו. אמנם כפי שהראיתי כאן, בד"כ כשמדברים על הימור בהקשרים כאלה בעצם מתכוונים לזה. גם ייתכן לא מדבר על הימור אלא על הנחה אינטואיטיבית (מבחינתו) שאין אלוקים. ופסקל דיבר על הנחה אינטואיטיבית (מבחינתו) שיש. אז אם בקולי תשמעון, אני מהמר שאין טעם להמר ואין להימור הזה שום משמעות. זהו ה'הימור' שלי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2013 17:32 |
|
| |
הצילו!! ה' , הזעקה העיוורת מחוסר ידיעה פה זועקת גאולה!! בבקשה שיהיה עכשיו!!!
ייתכן , אני לא יודעת למה זכית בתגובה האחרונה שלי , אחרי התגובה הזאת עזבתי את בחדרי "חרדים " אז תעשה טובה הפעם , קח את זה רציני. וכך כולכם.
לכלהשאלות , וההימורים שציינת , (והם לא חדשים. תשכח מזה שאתה הממציא) יש תשובות. תשובות ברורות וחכמות כמו שפה (בעצכ"ח) אוהבים , בחסידות. מי שיהיה רציני ויפתח ספרים או ילך לשיעור חסידות יראה את האמת. ובלי להמשיך להמר. כי זה לא וויכוח שטותי או אשכול מעניין , זה חיים! אנחנו בוחרים איך החיים שלנו יראו. מה חשוב לך??? יש חיים אמיתיים רק צריך לפקוח את העיניים . וכמה שיותר מהר . זאת המלצה חמה. אני לא יכולה לראות אותכם מסתובבים סביב עצמכם , מחפשים תשובות ומשמעות ולא מגלים , תדעו שיש . ספרי חסידות אלו ספרים של משמעות תפתחו. עוד אף יהודי לא ישאר מאחור! תדאגו שלא תיהיו מהאחרונים.. שנגררים אלא תובילו!
פסקל , עם כל הכבוד לו היה מתמטיקאי , פילוסוף ועוד , אבל! לא יהודי. איך ממנו אתה לוקח נקודות כ"כ חשובות , מיהו בכלל , נכון שיש עניין "חכמה בגויים תאמין" אבל לא להיגרר וללכת אחריו , לו אין אמונה כמו שלנו יש. הם גם יודעים את זה. רק אותנו, את היהודים צריך לעורר. מספיק להסתבך! עכשיו עבודה , ללמוד , ללמוד , לדעת ולהתחבר ו..ליישם .
בהצלחה רבה! היה פה אשכולות מעניינים , וזה נגמר מבחינתי.. היום. חיים טובים ואמיתיים
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2013 17:35 |
|
| |
אִם אָדָם נוֹפֵל מִמָּטוֹס בְּאֶמְצַע הַלַּיְלָה רַק אֱלֹהִים לְבַדּוֹ יָכוֹל לְהָרִים אוֹתוֹ. אֱלֹהִים מוֹפִיעַ אֶצְלוֹ בְּאֶמְצַע הַלַּיְלָה וְנוֹגֵעַ בָּאִישׁ וּמֵפִיג אֶת יִסּוּרָיו. אֱלֹהִים אֵינוֹ מוֹחֶה אֶת דָּמוֹ כִּי הַדָּם אֵינוֹ הַנֶּפֶשׁ, אֱלֹהִים אֵינוֹ מְפַנֵּק אֶת אֲבָרָיו כִּי הָאִישׁ אֵינוֹ בָּשָׂר. אֱלֹהִים גּוֹחֵן אֵלָיו, מֵרִים אֶת רֹאשׁוֹ וּמַבִּיט בּוֹ. בְּעֵינֵי אֱלֹהִים הָאִישׁ הוּא יֶלֶד קָטָן. הוּא קָם בִּכְבֵדוּת עַל אַרְבַּע וְרוֹצֶה לָלֶכֶת, וְאָז הוּא מַרְגִּישׁ שֶׁיֵּשׁ לוֹ כְּנָפַיִם לָעוּף. עֲדַיִן הָאִישׁ מְבֻלְבָּל וְאֵינוֹ יוֹדֵעַ שֶׁנָּעִים יוֹתֵר לְרַחֵף מֵאֲשֶׁר לִזְחֹל. אֱלֹהִים מְבַקֵּשׁ לְלַטֵּף אֶת רֹאשׁוֹ אֲבָל הוּא מִתְמַהְמֵהַּ, הוּא אֵינֶנּוּ רוֹצֶה לְהַבְהִיל אֶת הָאִישׁ בְּאוֹתוֹת שֶׁל אַהֲבָה. אִם אָדָם נוֹפֵל מִמָּטוֹס בְּאֶמְצַע הַלַּיְלָה רַק אֱלֹהִים מַכִּיר אֶת סוֹף הַנְּפִילָה. סוף הנפילה דליה רביקוביץ
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2013 19:42 |
|
| |
הרב מיכי, ההימור שלי, לא קראת את מה שכתבתי. אני מסכים עקרונית כי כאשר יש וודאות אין מקום להימור. ההימור, או איך שתקרא לו כדי שלא ייחשב בלבול מוח, נועד לטוענים (יש כאן לא מעט כאלה) שאין דרך לברר את הנושא במובן הרגיל של המושג, ובשונה מהדוגמה של העוגה, בשני הדרכים יש סיכון וסיכוי ואזי יש טעם להכריע בסוג של חישוב. אני הצבעתי על כך שלכאורה אין בכלל מצב להפסיד כתוצאה ממילוי הצו האלמותי ובחרת בחיים. ושאלת קיומו של אל פילוסופי אינה רלוונטית לדיון זה, העוסק בשאלה, האם האל, יהיה מי ואיך שיהיה, בחר בנו מכל העמים ונתן לנו תורה והאם "נפסיד" משהו אם נדבק ביופי החיים ובהתנהגות מוסרית, במקום לרוץ אחר זנבנו בניסיון נואש להתאים את התורה למוסר ולהגיון. אותה תורה שכבר הרמב"ם נתן ביטוי לתסכול שהיא הפכה מנכס (מוסרי תרבותי) לנטל (אפולוגטי). אין לי שום אינטואיציה אתאיסטית. יש לי אינטואיציה שמה שאיני יודע, אז כנראה שאיני יודע.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2013 20:07 |
|
| |
ייתכן סתם שאלה שנטחנה עד דק, מדוע בעצם להיות מוסרי? אני לא בטוח שזה כ"כ טבעי.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2013 20:49 |
|
| |
א. משתלם. בחשבון הסופי הכללי. ב. המצפון. לא משנה מה הוא. אכן, מי שאין לו, זכותו. אבל נעשה הכול להגן על עצמנו מפניו.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2013 20:59 |
|
| |
מימוני, אני מנסה להבין אותך. חויה פילוסופית מסורת כל מה שכתבת שם-איך קפצת מזה לחובה ולזכות ולאחריות להצטרף לזה? חובה? זכות? אחריות? למה? אולי חובה זכות ואחריות לא לבזבז את ימינו על ניסיונות מגוחכות להתאים את התורה למוסר ולהצדיק את העוולות שמופיעות בה? אם אתה מאמין במה שעבר מאברהם אבינו וחווה דברים ומוצא במחשבתך אל, אז אתה מוצא חובה וזכות ואחריות להזניח האדמה בשנה שביעית וללבוש ציצית ולא לשמוע מוסיקה בשבת? ואם תשמע מוסיקה בשבת ותעבד אדמותיך בשביעית ולא תלבש פתיל תכלת תישרף בגיהנום?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2013 22:05 |
|
| |
ייתכן, כמה הערות ששולבו בדבריך מצביעות בעליל על חוסר אמון במסורת ולא על נייטרליות (זו לא האשמה אלא דיאגנוזה). אני מניח שתוכל למצוא אותן לבד ולחסוך לי את ההוכחה. אז קשה לי ליישב זאת עם הטענה
קראתי היטב את דבריך, ואם לא הבנתי משהו אשמח שתאיר את עיניי. לעומת זאת, דומני שאתה לא שילמת לי באותה מטבע. דיברתי על אינטואיציה. אינטואיציה זהו כושר (ויש שיאמרו אשלייה, אבל אין חלקי עמהם) לקבוע עמדה בנושא כלשהי בלי לערוך בירור ישיר. אז מדוע זה חשוב שאין דרך ישירה לברר את השאלות הללו. הרי אמרתי שיש לי אינטואיציה לגביהן (ואמרתי שגם לך יש), וטענתי שבהינתן איננטואיציה אני לא עורך הימורים. לכן העובדה שהעלית כאן שהדברים לא ניתנים לבירור ישיר אינה רלוונטית לשאלה האם לערוך הימור. אגב, בדיוק בשביל זה הבאתי את דוגמת העוגה. גם השאלה האם יש כאן עוגה (כלומר האם חושיי לא מטעים אותי) לא ניתנת לבירור ישיר (לפחות לא לפני שאוכלים אותה). ובכל זאת האינטואיציה שזו אכן עוגה וחושיי לא מטעים אותי, מספיקה לי כדי לא להיות מוטרד מהחשש ולערוך הימורים. אני מניח שגם אצלך זהו המצב.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2013 22:21 |
|
| |
יום וליל
ברוך הבא לפורום!
כתבתי גם שאני כותב בקיצור רב...
במקום לחזור למה שכתבתי, אנסה להסביר שוב. מקוה שאצליח למצוא דרך אמצעית בין לבאר לבין להאריך מדי. מה שלא מובן, כתוב ושאל וציין.
א. הפילוסופיה הקיומית יוצאת מן האדם באשר הוא אדם. חי עם מודעות עצמית שיודע שיום אחד ימות והכל תלוי בנקודת המוצא הזו.
הפילוסופיה הקיומית מניחה את הבחירה החופשית, שאנו מודעים לה, ואולי גם פוחדים ממנה.
יש כמה וכמה פילוסופים קיומיים ידועים, והם נחלקו ביניהם בשאלות מהותיות. קירקגור סבר שיש קיום אתי ויש קיום דתי וזה נעלה מזה. קאמי וסארטר לא האמינו שיש משהו כזה. (כך זכור לי וכך שמעתי).
המודעות לכך שכל רגע הוא חד פעמי, שמה שאני עושה הוא בבחירתי, אלו מטילים עלי:
1. אחריות גדולה. אם אני טועה, האם איני מזיק? כמובן תלוי למה אני עלול להזיק ולפי מה זה נמדד.
2. חובה - לפעול באותנטיות כלומר מתוך מודעות ולא מתוך בריחה ושקר עצמי.
3. זכות. האם אין זו זכות להיות בעל בחירה?
ב. שלושה מושגים אלו נכונים גם לאדם שמאמין (או יודע) שיש ממש ביהדותו. זו זכות להיות יהודי. זו חובה. זו אחריות.
למשל, כאשר יש לי הזדמנות לעזור לזולתי, זו חובתי לעשות זאת (אם זה אפשרי ואם זה לא ישא תג מחיר גבוה מדי במקום אחר), וזו זכותי. וזו אחריותי.
ג. האם התאמה בין התורה לבין המוסר והצדק הפשוטים היא בזבוז זמן? אני מבין שבעיניך זה כך, ואולי תרצה להביא דוגמאות לזה ולהסביר מדוע ההסברים שניתנו לסתירות אינם מקובלים עליך. (כמובן, אם אתה סבור שהתורה היא המצאה פרימיטיבית של עם פרימיטיבי אז באמת בזבוז זמן לעסוק בה. אבל זה עדיין "אם" ובעיני זה אם שבנוי על רישא שגויה).
יותר מכך, אני סבור שבתוך המקרא אתה מוצא את גדולתו המוסרית, הדרישה והדוגמא למשפט וצדק. לא רק בדברי הנביאים הידועים אלא בפרשיות שונות, החל מהאמירה כי "האדם נברא בצלם אלוקים" (וכבר כתב על זה חוקר תנ"ך כי הביטוי המקורי משמש בשפה קרובה כדי לציין את מעלתו של המלך בן האלילים וביהדות הוא מציין את מעלתו של כל אדם שהוא, יהיה מוצאו מה שיהיה). ועד לדרישה לא להדר דל בריבו. שים לב, הדרישה היא לא להפלות לטובת החלש! למי מפנים דרישה אשר כזו, לא לרחמן שחומל על העני יותר מאשר פוחד מן העשיר?
אכן יש לי חובה וזכות ואחריות להפקיר אדמתי בשביעית, אם אין מוצא אחר בזמננו, או לפחות מקצת ממנה כדי לקיים מצות שביעית, ולא אפעיל מכשיר חשמלי בשבת למרות שאני מאד אוהב מוזיקה, אבל לגבי שריפה בגהנום, בזה יש לי ספקות רבים. גם מה שאני לובש ציצית אינו משום הפחד מהגהנום אלא משום העקרון שבנוסח הרמב"ם אומר: עשה האמת מפני שהיא אמת.
וקיצרתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2013 00:34 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  |
אמרו רבותינו זכרונם לברכה, כי אין הקב"ה בא בטרוניא עם בריותיו. אז אם נעמוד בפני בית דין של מעלה וישאלונו מדוע היינו חופשיים רח"ל, כרוב רובם של בריותיו של הקב"ה, וכי לא תעמוד לנו הטענה, כי היה נראה לנו אפעס שהעסק לא רציני? בעצם, די לנו שלא האמנו בשכר ועונש בעולם הבא, כדי שלא ניחשב כמוזהרים ועומדים. ונניח שלא יקבלו את טענת אונס גמור הלזאת, וכי אתם כה משוכנעים שלא יכמרו רחמיו של קודשא בריך הוא? האמת, בכלל נראה לי מצחיק לגמרי, להעניש בן אדם אחרי מותו על מה שעשה או לא עשה. לא לחינם ספר הספרים לא הקדיש מקום למהתלה האומללה הזאת. וכי אלוהים לא שמע על כל דברי החכמה בגנות הענישה שלא לתועלת, אלא אך ורק כנקמה. וכי אין זה חירוף וגידוף להתייחס לאלוהים כאחרון עברייני העולם התחתון, או כאחרון השליטים העריצים? אין לך חילול שמו יתברך גדול מזה. |
|
המסקנה הסבירה מהסתכלות על המתרחש בעולם (סבל רב של יצורים בעלי תודעה) היא שלא קיים אלוהים טוב במובן המקובל של המילה (יתכן שלא קיים אחד, יתכן שהוא רע, יתכן שהוא טוב במובן שאינו המובן המקובל של המילה - מה שיאפשר למצב של אתה בגיהנום באופן שלא יסתור את היותו טוב במובן כלשהו בדיוק כשם שמוות ברעב באפריקה אינו סותר אותו כי 'נסתרות דרכי האל'); על המסורת בנושא זה בוודאי שאינך יכול להסתמך, הן בגלל שזו סתירה פנימית ("פלגינן דיבורא/נאמנות"? :) ) והן בגלל שאותה מסורת חיה בשלום עם אלוהים טוב ופרדיקציות על גיהנום. בקיצור להנחה הבסיסית שאם קיים אלוהים הוא טוב או לפחות הגון במובן המקובל אין על מה לסמוך. כעת נשארת עם ההימור של פסקל המקורי, כידוע יתכן באותה מידה שאלוהים דווקא מאוד מתעצבן על אנשים שמקיימים מצוות הדת (נתתי לכם יכולת שיפוט רציונלית, נתתי לכם מצפן מוסרי, נתתי לכם עולם מקסים, ואת כל זה צמצמתם לטענה שאני מעוניין בריטואלים האזוטריים שלכם? וכי לא ראיתם את צפרניה של התרנגולת שעל כרעיה מסתמכים ה'ראיות'? חיללתם את שמי!) כך שהימור מסוג זה לא מוביל לשום מקום.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2013 00:49 |
|
| |
רציו, ההימור הוא כמובן "לשיטתו". לאלו שאינם יכולים להעלות על הדעת שאלוהים הוא לא הטוב המושלם ורועדים וזוחלים מגחלי רתמי. אני לא נזקק לשום הימור כדי להבין את הגרוטסקיות שבדת ריטואלית עם מופעי אימה של גיהינום וגן עדן תחתון ועליון.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2013 07:45 |
|
| |
מיימוני כשייתכן כותב דת השכונה השכונה יכולה להיות גדולה, כל היהדות למשל. אלוקים כעריץ – ראשית חושבני שקצת קשה לרדת לפסיכולוגיה של ה'. התמצית היא שהוא אינו נתפס כלל וממילא נבוב לעשות לו איבחון. שנית – לעולם לא תדע מה מסתתר מאחורי העניין. ואגב – איני חושב שי"ל התכוין לאלוקים כעריץ אלא שממה שהוא מאמין בו עולה כי הנתון היחיד שיש לנו הוא דרישת הציות (וטעמה לא פורש) וזו נקודת העוגן היחידה בדת. ייתכן- בדוק בדרבריך ותמצא כמה הנחות יסוד טמונות בהן
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2013 08:05 |
|
| |
למימוני, גם אני אקצר. נראה לי שאתה בורח ממודעות, כי מודעות לא היתה בוחרת שני מצוות מכל התורה הזאת ומראה כמה היא מוסרית.(ואני מסכים שאפשר למצוא עוד עשר עשרים כאלו) ומחית עמלק כולל תינוקים גם מוסרית?והארץ שנלקחת יום אחד מהעמים שגרים שמה כי ככה החליט האל בוקר אחד גשום? וכל הבלגאן עם עבודה זרה מה איתו? אם הילד שלך מתנהג למישהו כמו לאבא, אתה נעלב, אבל הורג אותו? מצוה על זה יוםוליל? והשם קטן כמוך שהוא נעלב מזה שעבדת מישהו אחר? לכן צריך שבני לוי יהרגו את אבא שלהם ואח שלהם כי הם התבלבלו ורקדו ליד העגל? מה קרה? ומה עם היחס לגויים? ומה עם כל העונשים האיומים למי שניגן קצת בכינור בשבת? ומה עם שחיטה המונית של בהמות ועופות כדי שהוא למעלה יריח שמה טוב? והיחס לנשים מה דעתך עליו? אפשר לגרש אותה גם אם היא לא רוצה אבל היא לא יכולה להתגרש אם הוא לא רוצה? ואפשר לקחת שלוש נשים וארבע? ואפשר בכלל לעשות איתה מה שרוצים? זה מוסרי לך ואתה מרגיש חובה וזוכת ואחריות לעשות זאת?? זה נראה לך באמת מוסרי? אפשר להרגיש זכות להתנהג נכון. גם חובה לדעת חלק מהפילוסופים שציינת ואחרים. (הבחירה נושא מסובך ונעזוב אותו בנתיים) אחריות? בסדר! לא בטוח אבל טוב. מסכים. אבל לאיזה דברים להרגיש את זה? לא משנה מה אני חושב על התורה מנין באה ומתי. נתיחס אליה לגופם של דברים ודיבורים. אם הגיהנום לא מפחידה אותך, אז למה כן להרגיש חובה וזכות לזה? שום חויה פנימי לא לוקח אותך לזה. ושום חובה מוסרי. רק מה שאתה מאמין שזה ניתן ומוצא לזה צידוקים מצחיקים שבחיים שלך האחרים אתה לא נוהג ככה. לא מוצא איזה כתב ישן ומתחיל להצדיק כל מה שכתוב בו כי מצאת שמה כמה שורות נחמדים. אז אל תהדר דל בריבו ותשוש שנבראת בצלם אלוקים והפקרת האדמה בשביעית מיותר וחבל גם על המוסיקה שלא תשמע בשבת. תעשה לעצמך צלם שיהיה גאוה לדמות לו. זה הכי חשוב.
תוקן על ידי יוםוליל ב- 20/06/2013 08:15:17
 |
|
|
|
|
|