|
|
| נשלח ב-24/6/2013 14:33 |
|
| |
לעניות דעתי מאז הסנהדרין אין הגמוניה הלכתית של "בית דין הגדול שבירושלים", אבל הציונות הדתית מנסה לעשות את הרבנות הראשית להגמוניה הלכתית, דהיינו רבנות שקובעת לכל הרבנים. החרדים מצידם מנסים להשליט הגמוניה אחרת- "גדולי ישראל", כלומר מי שמוחזק על ידי יתד כ"רבן של כל בני הגולה" (???). ואליה הם מנסים להכפיף את הרב הראשי- ולכן הכניסו את הבושה ששמה מצגר, כי לא משנה להם אם הוא גנב נהנתן וכו' העיקר שפסיקתו ההלכתית תהיה בהתאם ל"גדולי ישראל". שתי ההגמוניות פסולות בעיני, מחלוקת אידאולוגית ופסיקה הלכתית שונה קיימים בעם ישראל דורות רבים וזה עדיף על הגמוניה בה רב אחד מבזה רב אחר בשם אותה הגמוניה מומצאת. הרבי מליובאוויטש סירב לכל העניין של הרבנות הראשית- למרות שכיבד את האישים המכהנים בה- באומרו שכל הרבנים שווים, אין "ראשי". וכך אני מתייחסת גם לדרגות המחולקות ע"י עיתונים חרדים לרבנים "גדולים" או "קטנים". לטעמי ההגמוניה מבטלת את הסמכות הרבנית מעיקרה- אם הרב אליישיב התבטא על הרב שמואל אליהו ש"מרבנים כאלו צריך לקחת את העט" (בקשר לפסק האוסר השכרת דירות לערבים), אז מהי סמכותו של מרא דאתרא? את הכל יקבעו "גדולי ישראל" ממקום מושבם בבני ברק או ירושלים, אין צורך שיכירו את הבעיה לפרטיה, ואין צורך ברב מקומי כלל ועיקר. ממקומם הם יודעים ה-כ-ל. מסיבה זו סירב הרבי מליובאוויטש לפסוק "מעבר לים" בשאלות שהפנו אליו, והפנה את כל השואלים לרב מקומי- שמכיר ויודע וממילא יכול לפסוק.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2013 14:54 |
|
| |
כרם נבות צר לי לאכזב אותך ההגמוניות ההלכתיות שהיו בזמנם. היו בדיעבד רק לאחר זמן רב החליטו מי שהחליטו מי היה ראש ההגמוניה. בזמנם רבו הסכסוכים על ההגמוניה. כבר בימי משה עם קורח. ובני קרח הרי לא מתו.
הויכוח כאן לא מי הוא הרב הראשי. לעניות דעתי אפילו אם משה רבנו ירצה לכהן כרב ראשי יפסל, במיוחד הוא- שלא מתאים בשום פנים ואופן להיות רב ראשי, הויכוח כאן, אם צריך את הרבנות הראשית כגוף מנהל את שרותי הדת במדינה, ואם בכלל צריך שרותי דת בכלל. ואם המדינה היא שצריכה לתת את שרותי הדת.
את חבדניקית המאמינה בביאת המשיח- עצמי את העיינים ותחשבי, האם יכול להיות מצב שיגיע המשיח ורוב עם ישראל יקבלו אותו? הרי הרמב"ם אומר שבימות המשיח לא יהיו דברים מעל הטבע? האם זה יכול להיות שהמשיח שלא יהיה האינזעריגער יתקבל?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2013 16:36 |
|
| |
יש רבנים בכל פלך ובכל עיר לפסוק את ענייני הפרט ומה שנוגע לאותו מקום .
אך הדברים הנוגעים לכלל הציבור יש לשאול את מנהיגי וגדולי הדור כמו הסנהדרין הגדול בירושלים .
היום זה המנהיגים שמקובלים על רוב הציבור החרדי .
ולכן אין סתירה בין הדיינים והרבנים שבכל מקום לבין סמכותם של גדולי הדור .
וכל הדבר הקשה יביאון אל משה .
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2013 18:42 |
|
| |
[ירוחם,
אזרח רגיל (שמעניינת אותו הכשרות) נכנס למסעדה ושואל "יש לכם תעודת כשרות?", אם התשובה חיובית הוא נכנס. אז למה המדינה צריכה לשלם למשגיח שייתן תעודת כשרות? למסעדה עצמה שווה כלכלית לעשות זאת (כך ירבו הסועדים בה)! למה זה עניינה של המדינה מי אוכל איפה, ומדוע היא צריכה "לתמוך" במסעדות? אני פשוט לא מצליחה להבין את ההיגיון שלך כאן. רוב אזרחי המדינה שרוצים להתחתן פונים לרבנות, כי אין ברירה חוקית אחרת במדינת ישראל (וגם מי שחשב שמצא את ה"פרצה" והתחתן בחו"ל - מרגע שנרשם כנשוי במשרד הפנים, הוא יצטרך להתגרש דרך הרבנות). יהודים בכל ארצות העולם מתחתנים בחתונות יהודיות, משלמים לרבנים (ולרבות) שיערכו את הטקס, נרשמים במשרדי הפנים של מדינותיהם - והכל על מי מנוחות. למה זה לא יכול להיות כך גם כאן?]
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2013 19:49 |
|
| |
אם שלום
נדמהה לי כי המידע בידך הוא בחסר. בעל מסעדה בית קפה אולם אירועים משלמים את משכורתו של המשגיח. לפעמים רבה מאד כסף שלפעמים בעל המסעדה מוותר על תעודת הכשרות בגלל עלותו, הרבנות רק בוחרת ומאשרת ומגשירה את המשגיחים, ומקפידה או צריכה להקפיד שהמשגיחים יעשו עבודתם אמונה. בסופו של דבר המסעדות הן שתומכות ברבנות ולא ההפך. האזרח זכאי לשרות - כמו הזרח הזכאי לשרותי משטרת ישראל שישמור על הסדר בהופעתה הפרטית של ברברה סטראיסר\ אייל גולן ושלמה ארצי. וכמובן במשחקי כדורגל, או הפגנות נגד השלטון, יש זכויות יסוד של קבלת שרות.
בעניין הנישואים הרבנות היא רק הזרוע המבצעת של החוק במדינה, אפילו אם החוק הזה יבוטל ח"ו עדיין המדינה תצטרך לספק את השרותים הנחוצים לרוצים להנשא לפי דת ישראל, וגם כאן משלמים לרבנים- אולי אז ישלמו יותר. בגולה בכל מקרה מתחתנים עם הרב או רבה של הקהילה המאשרת את כישוריהם , כאן זו מדינה- לצורך ההבנה קהילה גדולה אם דווקא את משתוקקת לקהילה, והפרזידנט המאשר וממליץ על הרבנם הראוים והמוסמכים לערוך נישואים בישראל הוא נקרא הממשלה שהסמיכה את הרב הראשי לפעול בשמה בנושא זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2013 20:34 |
|
| |
אמש,
בעבר פתחתי אשכול בו ציינתי ראיות, ובשלב מסויים אף הבאתי מאמר ארוך במיוחד לקיים סמכות הנקראת 'גדול הדור'. את המאמר כתב ידיד מסויים שלי [כך התברר למפרע] שרחוק מאוד מחרדיות ליטאית. והרעיון שהוא מייצג הוא סמכות הלכתית עליונה, המשמעות היא כמובן שלא תמיד מותר(!) לחלוק עליה להוראה מעשית, גם לא ברמה ההלכתית.
את מצב זה אני חושב שהיתה אמורה להסדיר הרבנות הראשית, כי רק גוף מקובל בדרך שהיא יכול לתקן הלל והודאה ביום העצמאות למשל. בעקרון כח כזה, גם במובן הסמכות מהממשל, מזכיר מאוד את ועד ארבע ארצות וכו'. בהם ישבו רבנים גדולים ומקובלים.
כאמור אני מעדיף שזה יהיה ממשלתי, ולכן אם נשפוך את המים [כמשלכם, או נשבור את החבית, כמשל רבי יוחנן בן זכאי] - הלא המה אנשי מפעל הש"ס, ונחזיר עטרה ליושנה - בעזרת דמויות כמו הרב גורן, כמה דברים יראו אחרת...
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2013 22:25 |
|
| |
[ירוחם,
א. תודה על התיקון בעניין הכשרות. אתה צודק, כמובן. ב. דבריך בעניין הכשרות והנישואים מלמדים, שהרבנות הראשית מהווה בעצם את הסמכות האורתודוקסית (המאוד ספציפית, של קהילה ספציפית) הראשית של המדינה - היא מספקת תעודות "הכשר" לרבנים אורתודוקסיים שעומדים בתקנים שנקבעו (בידי רבנים אורתודוקסיים מקהילה הספציפית, עליה נמנים הרבנים האורתודוקסיים שכרגע יושבים בה), כדי לחתן, לגייר או להשגיח על הכשרות, למשל. רבנים אחרים - המשרתים קהילות אחרות - אינם זוכים לתעודות כאלה, ולכם לא רק שנמנעת מהם משכורת מהמדינה, גם האזרחים הנמנים על קהילותיהם אינם מקבלים שירות (שהוא זכותם, לשיטתך) מהמדינה. כלומר, המדינה משרתת כאן רק את האזרח שעמדתו הדתית מאוד ספציפית. למה בעצם? (חסוך ממני את ההסבר היסטורי - בוא נדבר על היום). כיום, הרבנות הראשית היא כמו "one size" בלבוש, שכידוע לכל חובב/ת בגדים - בעצם אינו מתאים ממש לאף אחד.
אחרחוק,
אשמח אם תוכל להביא לינק לאשכול ההוא. אני מבינה, שלשיטתך הבעיה עם הרבנות הראשית היא ש"ס. אני מבינה מכך, שאינך נמנה על אזרחי המדינה הרבים שרבני ש"ס הם הרבנים שמשרתים את צרכיהם הדתיים (ורבניך שלך אינם עושים זאת, גם אם אתה חושב שכן- אותם אזרחים חושבים אחרת). צר לי, אך איני שותפה לכמיהתך לריבונות רבנית אחת מוסכמת. בעיניי זה אפילו גרוע מהרבנות (שלגביה לפחות, אין היום אפילו יומרה שהיא מוסכמת על כולם, ושלא כמו ירוחם לעיל). אני לא בטוחה שאתה מדבר על הרב שלמה גורן, האיש האמיתי - שהכריע בנושאים רבים בניגוד גמור להרבה רבנים אחרים, שלא כיבדוהו וקהילותיהם עדיין אינן מכבדות אותו ואת פסיקותיו ואף אינן מכנות אותו בתואר "רב" - אלא על "הרב גורן" הדמיוני שיצרת לעצמך, ועל כן קצת קשה לי להגיב. בכל מקרה, כאמור, אתה מוכיח שוב את טענתי לירוחם - הרבנות הראשית משרתת קהילה ספציפית (או אפילו - קהילות ספציפיות) של אנשים בעלי עמדות הלכתיות מסוימות, וממש לא את כלל אזרחי המדינה. אין לי שום בעיה שהמדינה תממן שירותי דת לאזרחיה (אם יש לה כסף לכך - אדרבא!), אבל למה לשרת רק חלק מהם ולא את כולם?]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2013 22:51 |
|
| |
אמשלום, אני לא מצליח להבחין בחלק כלשהו מהציבור, ולו אחד, שהרבנות נותנת לו שירות. אבל אולי עיניי כהות מדיי.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2013 23:01 |
|
| |
| כרם_נבות כתב: |  | הרבי מליובאוויטש סירב לכל העניין של הרבנות הראשית- למרות שכיבד את האישים המכהנים בה- באומרו שכל הרבנים שווים, אין "ראשי". וכך אני מתייחסת גם לדרגות המחולקות ע"י עיתונים חרדים לרבנים "גדולים" או "קטנים". לטעמי ההגמוניה מבטלת את הסמכות הרבנית מעיקרה- אם הרב אליישיב התבטא על הרב שמואל אליהו ש"מרבנים כאלו צריך לקחת את העט" (בקשר לפסק האוסר השכרת דירות לערבים), אז מהי סמכותו של מרא דאתרא? את הכל יקבעו "גדולי ישראל" ממקום מושבם בבני ברק או ירושלים, אין צורך שיכירו את הבעיה לפרטיה, ואין צורך ברב מקומי כלל ועיקר. ממקומם הם יודעים ה-כ-ל. מסיבה זו סירב הרבי מליובאוויטש לפסוק "מעבר לים" בשאלות שהפנו אליו, והפנה את כל השואלים לרב מקומי- שמכיר ויודע וממילא יכול לפסוק. |
|
במטותא, את אמנם דתית (ואף חב"דניקית), אבל יש גבול לדמגוגיה.

כך שהחוקיות די ברורה: כשהרב מירושלים נוזף בפקיד הדת שמואל אליהו (שאני מממן אותו!) על "פסקי ההלכה" הפאשיסטיים והלא-חוקיים שלו, זה רחוק לך מדי, אבל כששומט הכיפה, נפל הנדסת האוניות מברוקלין מחווה את דעתו הבטחונית מהתחת על המצב בישראל, הכל בסדר.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2013 02:33 |
|
| |
[מיכי,
אני חושבת שירוחם (ואולי גם אחרחוק) חש שהוא כן מקבל שירות מן הרבנות. לדעתי הוא בהחלט חלק מהציבור.
בכל מקרה, כפי שאמרתי, שירות שהוא one size, בסופו של דבר לא משרת אף אחד באמת, ואני מסכימה לחלוטין עם מה שטענו כאן לפניי - שיש צורך בהפרטה של שירותי הדת, ובמתן אפשרות לכל אדם החפץ בשירותים כאלה לבחור את "ספק" השירותים שלו. אם ממש מתעקשים - אין לי בעיה עם פיקוח ורגולציה, שכל מטרתם ךוודא שמירה על החוק, ואין להם דבר עם הלכה של רב X או מנהג של עדה Y, ולכן גם אין שום צורך שהמנהל של אגף כזה יהיה בעל הכשרה דתית כלשהי. הרי אפילו בדברים בהם לכאורה צריך הסכמה של "כלל ישראל" (תמיד הטריד אותי הביטוי הזה, שלמעשה אינו מכליל בתוכו את רוב העם), כמו גיור, ולכן יש אולי צורך ב"רבנות ראשית" - הוכח כי ה"פיתרון" הזה לא עובד (יש קבוצות גדולות שאינן מקבלות את הגיורים של הרבנות, ויש קבוצות גדולות - יש שיאמרו, הכי גדולות - שגיוריהן אינן מקובלים על הרבנות). כל תכליתו של המוסד הזה הוא לספק ג'ובים, וכפי שכבר אמרתי - ממהותו ובאופן מובנה הוא פשוט "מזמין" שחיתות, גם אם העומדים בראשו יהיו צדיקים.]
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2013 06:33 |
|
| |
נבות <הרבי מליובאוויטש סירב לכל העניין של הרבנות הראשית- למרות שכיבד את האישים המכהנים בה- באומרו שכל הרבנים שווים, אין "ראשי"> ידוע לי מקור שהרבי מליובאוויטש יותר מסירב לכל העניין של הרבנות הראשית http://chabadlibrary.org/books/default.aspx?furl=/admur/ig/20/7474 "... ובהעלותי עתה דברים אלו
בכתב, עלי להקדים עוד נקודה והיא אשר הבא לקמן דן על יסוד המצב בהוה. כוונתי לומר,
כי עצם היחס שלי לכל המוסד דרבנות הראשית - הריהו מבוסס על יסוד יחס כל גדולי
ישראל שקדמונו - דענין כהנ"ל שלילי הוא. וכידוע לכל העסקנים הציבוריים דרוסי'
איך שהתנגדו רבני ישראל ומנהיגים האמיתיים להקמת מוסד כזה ברוסי' וסביבותי'.
והתנגדו בכל עוז ועד כדי מלחמה בממשלה הצארית, כמובן באופנים האפשריים אז, עד
שביטלו כל התכנית. והטעמים ידועים, ובאם הי' ספק בנוגע לחשש שלהם האם רחוק הוא או
קרוב, הרי המציאות דשנות הרבנות הראשית דאה"ק ת"ו הוכיחה, אשר החששות
צדקו במילואם ועוד יותר". (מתוך האיגרת).
מהו מקורך שהרבי אמר שכל הרבנים שווים ואין "ראשי"?
נ.ב.
אין ספק שכל הרבנים שווים, אך חלקם לא שווה הרבה.
תוקן על ידי נישטאיך ב- 25/06/2013 06:51:25
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2013 09:05 |
|
| |
האם בחב"ד אין היררכיה?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2013 09:45 |
|
| |
אמא, הוא לא אמר שהוא מקבל שירות אלא שיש כאלה שמקבלים שירות. על כך הערתי שאיני מצליח להבחין בהם. ובפרט אם שוקלים את השירות הזה מול אלטרנטיבות שיתנו שירות טוב יותר. הרי גם תושבי צפון קוריאה מקבלים שירות מהשליט שלהם, אבל דומני שרובם היו מעדיפים אלטרנטיבה כלשהי. האם גם שם נאמר שעדיף לא להחליף אותו כי הוא נותן שירות (לחלק מהאוכלוסיה)?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2013 10:14 |
|
| |
אמש,
הלינק הוא http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2998414&whichpage=2&forum_id=1364
(הבאתי את עמוד 2, שבו נמצא המאמר)
אני מקבל המון שירות מרבני ש"ס ואני מעריץ גדול של מרן הרב עובדיה (במובן מסויים היה אפשר להחליף את השם 'הרב גורן' בדבריי הדלעיל ב'רב עובדיה'). אולם לאחרונה הגעתי עם ידיד לרישום נישואיו, אינני מדבר על זה שכל חברי המועצה הדתית בעירו מגדול ועד קטן הם בעלי גזע ומפלגה ספציפיים, רק על זה שהמזכיר לא ידע איך מקלידים מס' ת.ז. במחשב.. [זה מעשה שהיה!!!]
משמעות הסיפור ברורה, מוסדות ממשלתיים אינם מרכזים לגלוי כשרונות, אלא מרכזים לגלוי אכפתיות ורגישות, דיין לא אמור להיות מבריק, אלא מבריק שרוצה לדון במסגרת ממשלתית בשל אהבתו למשפט ולממשל. תפקוד הרבנות צורך מישהו שיתייחס אליו כמובן, ותמיד היה ציבור גדול שהיה מוכן לעשות זאת, שזה כמובן הציבור התומך במדינה, ולכן הגדרה בסיסית של הרבנות היא תומכת במדינה. נקודה שניה היא מהפכנות, בניגוד לרוב המשרות [גם ברבנות] 'הרבנות הראשית' הוקמה כדי ליצור דברים חשובים, שרובם כמעט הכרחיים, כגון המסגרת הדתית של יום העצמאות, יום הקדיש הגדול וכו'. במסגרת שמרנית קשה מאוד ליצור משהו אם בכלל. כרב ראשי היה הרב גורן צריך לטעון שהוא החתים 90 אבות בתי דין על פרשת האח והאחות, אם הוא לא היה מרגיש במעמד ממשלתי, למשל אדם נטרלי כמו הרבי מחב"ד לא היה צריך למצוא סיבה קטנה ביותר שיסמכו עליו, אז היו הרבה פסיקות בעייתיות [מבחינת פילוגים]. ולכן אני לא רואה את הרב גורן כדוגמה שלילית לגמרי, אולי דוקא את הרב עובדיה אני כן רואה כדוגמה שלילית...
אולי דוקא המלחמות עם הרב גורן הם אלו שיוכיחו את דבריי, וכמו שכתבו כמה מחברי האשכול על יחסי אלישיב-שניאורסון. לא הגיע הזמן שהפנטיות תהיה של הפנטים ולא של הפוליטיקאים?
ולסיכום, הרבנות הראשית כמובן משרתת קהילה ספציפית, המדינה קוראת לה 'הדתיים' והדתיים קוראים לה 'הציונים'. בעיניי לא רע כל כך. - אין לי בעיה עם ש"ס, רק אני רואה בהווה איך מתנהלת מערכת ציונית כשהיא נשלטת ע"י גורמים שאינם ציוניים. - בגדול האפשרות הטובה מבחינתי ליצור קו מנחה מסויים (סה"כ כל קהילה רוצה שהקו שלה ינחה את כולם, לפעמים זה קורה. הרה"ר די מנחה את כולם) היא הרבנות הראשית במסגרת זו.
תוקן על ידי אחרחוק ב- 25/06/2013 10:18:50
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2013 10:41 |
|
| |
רבנו מיכ בית כנסת שאתה מתפלל בו, לא נבנה בסיוע, מתוחזק חלקית ,על ידי מוסדות הממשלה הסידורים החומשים, המתכלים, מי מחדש אותם. מי הקים את המקווה ליד ביתך המקווה שאתה רגיל לטבול בה לפני התפילה. מי ממן? מי משלם את משכורת הרב שאתה מתיעץ איתו ושואל את דעתו בענין איסור והתר? אתה הרי לא גר במאה שערים, אגלה לך בסוד גם בני ברק יש תקציב רחב ממשרד הדתות.
אם שלום מתרעמת אל איפה ואיפה, היא צודקת, אבל שהיא תפעל לשפץ את הבנין ולא להרוס אותו
|
|
|
|
|