|
|
| נשלח ב-23/6/2013 18:30 |
|
| |
ייתכן, "משמעות" מאיזה מובן? משמעות רגשית/אתנית/חברתית/שכונתית כנראה שישנו בוודאי, והרי אתה טוען שזה כל המניע כאן..
אלא מאי שהוא מנסה לברר אם יש בזה משמעות מבחינת איזשהו מערכת ומסגרת, ועל זה טענתי שהשאלה חסרת משמעות לשני השיטות. בתכלית זה כמו לבקש רשות מאלוקים להיות כופר, או לבקש רשות מכופר להאמין באלוהים. שני הצדדים לא רלוונטיים ומה שנשאר הוא רק ההכרעה שלך.
אגב, גם מבחינת עצם ההלכה גופא אני לא בטוח שיש לה את רשות השיפוט לדון בכלל על מישהו שאינו מקבל את מרותה ואת קיומה בכלל, זה נראה לי משהו שחורג בעצם מתחום הסמכות שלה, אפילו שהיא מתיימרת להות לה דעה גם על זה. יש כאן כמעט חריגה לוגית.
(מיכי, באמת לא היית שותה את יינו בפועל? הרשה לי להמר שכן היית שותה).
|
|
|
|
| נשלח ב-23/6/2013 18:47 |
|
| |
עד כמה שהבנתי, פלמוני מנסה לתת משמעות ערכית לקיום ההלכה, כביכול זו דרך החיים הטובה ביותר. דעתי על כך ידועה וזה מה שכתבתי לו כאן. בכל מקרה, אין שום בעיה לוגית ש"ההלכה" ישות ערטילאית (לצורך הדיון, יש סנהדרין שהיא ממונה לקבוע מה עונה על הקריטריון ומה לא), תאמר כי מבחינתה קיום בלי אמונה שהיא משמים, חסר משמעות, כפי שהיא יכולה לומר כי המעשה הוא העיקר. במושכל ראשון אתה צודק לכאורה כי מי שלא מאמין בתוקף כלשהו של ההלכה, אין לו מה להתעניין בדעתה. במחשבה שניה, ניתן לוגית (לא הגיונית) לומר כי יש מה שנקרא "הלכה", דוגמת שלטון החוק, ולמישהו חשוב, מטעם כלשהו, להיחשב ככפוף לה ולברר האם היא דורשת אמונה בתורה מן השמים, או מסתפקת בקבל עולה מאיזה טעם שיהיה. אבל לא זה מה שהטריד את פלמוני, הוא יכול להתבשם מהתועלת המופלאה של חיים על פי ההלכה, גם אם ההלכה אינה מכירה בכך. הוא (לא אישית כמובן) הרי מקיים את המצוות רק מהטעם הכה פשוט כי זו הטכניקה הכי טובה לצלוח את החיים בטוב ובנעימים. נפלאות דת השכונה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-23/6/2013 19:07 |
|
| |
:)
|
|
|
|
| נשלח ב-23/6/2013 19:48 |
|
| |
יהי, אם אתה מהמר נראה לי שגם את יינך לא אשתה (משחק בקוביה שפסול לעדות). :) וברצינות, כתבתי הסתייגות בסוגריים כי יש לדון על אנוס בדעותיו. ואכתי כתב הגר"ח על נעביך אפיקורס. אבל על צירוף למניין ודאי לא הייתי מצרף גם בפועל.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/6/2013 22:40 |
|
| |
פלמוני, ההנחה השלישית שלך נראית לי מוזרה. במבט אובייקטיבי המתבונן במצוות התורה ניתן למצוא בה מצוות לא מעטות שאינן מסתדרות עם המוסר האנושי. לי, כאדם שמאמין בתורה מן השמים, יש מוטיבציה לנסות ולפרש ולהבין את המצוות הללו באופן שמסתדר עם המוסר האנושי, ואכן רבים ניסו לעשות זאת, חלקם הצליחו יותר וחלקם פחות. אבל לאדם שאינו מאמין בתורה מן השמים לכאורה לא אמורה להיות המוטיבציה לפרש את כל מצוות התורה כהוראות התואמות ואף מקדמות את המוסר. אז מדוע לקיים את המצוות הללו?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2013 00:17 |
|
| |
אלקרטאווי,
המצוות אינן "מתחייבות" מהצו המצפוני. אך אדם שמאמין בצו מוסרי שמקורו באל, יכול לראות במצוות אמצעי לממש מוסר זה. איני טוען שהיהודים הם הכי מוסרים אלא שליהודים יש מערכת מצוות שיכולה להתפרש כמקדמת מוסר. יתכן, כמובן, אדם שיחשוב שהאיסלאם למשל הוא מוסרי יותר. בכל מקרה, זה לא רלוונטי לדיון. עיקר דברי כוונו כלפי השאלה האם יתכן שומר הלכה שאינו מאמין בתורה מן השמים. אדם כזה, בודאי רואה ביהדות את מערכת המשפט הנעלה ביותר מבין כל המצויות, על אף פגמיה.
ייתכן,
כבר הזכרתי יותר מפעם אחת במהלך הדיון שאיני מדבר על קיום מצוות לשם הפקת תועלת אישית אלא על קיום מצוות מתוך צו האל.
חזק ואמץ,
אדם שאינו מאמין בתורה מן השמים יכול להשתדל לפרש את המצוות באופן מוסרי מתוך מטרה לקדם את המוסר בעולם, מטרה בה הוא רואה את תכלית חייו. אם תשאל מדוע הוא בכלל מקבל על עצמו את מערכת המשפט היהודית, אענה, כפי שכבר כתבתי לעיל, שלדעתו אין אלטרנטיבה טובה יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2013 00:17 |
|
| |
מיימוני,
אני עוד מחכה לשמוע את דעתך...
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2013 05:08 |
|
| |
הרעיון כביכול אדם שאינו מאמין, "ישתעבד" לתורה מבחירה, מגוכחת. אין שום יתרון לתורה על פני קודקס חוקים מערבי דמוקרטי הומניסטי אם אינך מאמין באמיתות תורה בשמים.
מה נעשה לן לאלו ששנו ופירשו, דמעיילי פילא בקופא דמחטא, מהקושי לשנות דיסק בגיל מבוגר.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2013 13:21 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | | מבחינת ההלכה - קיום מצוות ללא אמונה בתורה מן השמים אינו קיום מצוות |
|
האם יש מה שניתן ולא השם נתן אותו? הרי גם שכל גם סכל ניתן מן השם. אז קיום מצוות כרוך בחזרה תוכית על "מן השמים", בלי הבנה או בהבנה נבערת? אולי ההפך הוא נכון, מי שמקבל את התורה כי מסכים עם כתוב בה ביושרו הוא מקיים מצוות ולא מי שחושב שבלתי מוסרי בה ומקיים את זה.
האם הלכה דורשת בערות כדי ללכת בה?
|
|
| נשלח ב-24/6/2013 13:40 |
|
| |
ינוח, לא זכיתי להבין את דבריך. הרמב"ם כותב (להבנתי) שאם אדם שומר שבת בלי להאמין שהמצווה הזאת ניתנה בהר סיני למשה אין לו מצוות שמירת שבת. לחילופין אם הוא הניח תפילין בבוקר כי זה מה אבא שלו עשה, אבל הוא לא מאמין שמצווה זו מחוייבת וניתנה מסיני, הוא צריך להניח אותם שוב (אם הוא חזר בתשובה בינתיים). מה הבעייה בזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2013 13:52 |
|
| |
מיכי אם אדם יקיים מצוות כמו שינוח מציע, הוא לא יהיה מחסיד ישראל, אלא מחכמיהם. לפי הרמב"ם חוכמה היא מעלה גדלוה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2013 13:54 |
|
| |
בעל, אשריך שהבנת מה ינוח מציע. כפי שכתבתי, אני עוד לא במצב הזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2013 14:51 |
|
| |
בס"ד
| ינוח כתב: |  |
אז קיום מצוות כרוך בחזרה תוכית על "מן השמים", בלי הבנה או בהבנה נבערת?
אולי ההפך הוא נכון, מי שמקבל את התורה כי מסכים עם כתוב בה ביושרו הוא מקיים מצוות ולא מי שחושב שבלתי מוסרי בה ומקיים את זה.
האם הלכה דורשת בערות כדי ללכת בה? _________________ לְיִשְׁרֵי-לֵב שִׂמְחָה |
|
לא הבנתי מה הקשר בין נבערות או "חזרה תוכית" לאמונה שהתורה נתונה מן השמיים? הרי זה יסוד היסודות (ורק לאחר מכן מגיעים לעמוד החכמות וד"ל). ומה הכריזו ישראל בשעת מתן תורה? "נעשה ונשמע" - כל אשר יצווה השם נעשה באמונה פשוטה ורק אח"כ נזכה גם להבין. כמובן שלא די רק באמונה כי אז אין שום משמעות ל- "ונשמע".
תהלים עג - כב וַאֲנִי בַעַר וְלֹא אֵדָע בְּהֵמוֹת הָיִיתִי עִמָּךְ. כג וַאֲנִי תָמִיד עִמָּךְ
כלומר בזה שאני בער ובהמה ובכל זאת הייתי עמך, לכן ואני תמיד עמך
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2013 14:52 |
|
| |
תוקן על ידי אור_עליון ב- 24/06/2013 14:59:07
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2013 14:55 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | ינוח, בלי להאמין שהמצווה הזאת ניתנה בהר סיני למשה אין לו מצוות שמירת שבת.
|
|
מצוות שבת קיבלו ישראל לפני סיני, כאשר קיבלו מן.
אם היה סיני מבחינה היסטורית או שמשל חכם זה ברובו, יכול לעזור לברר מדע. שבת חשובה במשמעותה בעיקר גם אם היסטורית זה משל. אם יתברר לך כי זה משל, כמו איוב, למשל, אז תקרוס אמונתך?
|
|
|