בית פורומים עצור כאן חושבים

עונשה של ארוסה בוגרת שנאפה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-27/6/2013 14:00 לינק ישיר 

מיימוני כתב:
יתכן

אני מצטרף לביקורת נגד הלכה קפואה ושמרנית שמכילה עיוותים.

אני מצטרף למיכי בהכרה בכך ששינויים אמורים להתחולל מגבוה, ברמת החכמים. מה לעשות שאין מספיק חכמים ואין להם מספיק סמכות.

המדקדקים יבחינו כמובן בין הטענות:

א. אסור לשנות
ב. אפשר, אבל לא צריך
ג. אפשר וצריך, אבל חסרים תנאים

אני מסכים שהטענות לא לא זהות כלל למרות שתוצאתן זהה - שאין שינוי.

מכאן שיש לדון בשאלה מהם התנאים החסרים? תשובת מיכי ומיימוני היא קונסנזוס של חכמים - שינוי מלמעלה. האם יש מניעה מושגית או פיזיקלית שיווצר מתישהו קונסנזוס כזה? לא אין מניע כזו.

אבל אם ישאלו את מיימוני ומיכי לומר בכנות האם הם מאמינים שמתישהו יהיה קונסנזוס כזה אצל חכמים בשר ודם? כאן אני חושב שאילו היו משיבים בכנות, היתה תשובתם לא.

לכן האמירה שאפשר וצריך לשנות אבל לעולם לא יתקימו התנאים שקולה בכל מובן לטענה שאסור לשנות (או לטענה שמותר לשנות אם ורק אם יצמחו עשבים בלחייך).

האם זו עמדה שניתן להגן עליה מוסרית? אני לא חושב. אבל מעניין אם ניתן להגן עליה הלכתית כי לפננו השאלה מה קורה אם התפשטה ל"ע טעות למדנית בקרב רוב הפוסקים? טעות קריטית. האם במצב כזה נטען לחבה לשמוע לחכם של הדור ההוא? (האמת שר' יהושע הלך במקלו ובתרמילו ביום כיפור לשיטתו...). אז יוצא לשיטת מיכי ומיימוני שאנחנו מצווים לקיים משמעת סיעתית ולקיים תורה שאנחנו יודעים שהיא לא צריכה להיות כך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2013 14:29 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
מטפחת
במה הוא היה רואה ריפורמיות?

ההבדל הגדול בין היהדות היום לפעם הוא המודעות להיותנו דתיים, פעם החברה כולה הייתה דתית ולהיות יהודי פירושו היה להיות יהודי דתי.
החילון של העולם המערבי (והעם היהודי בעקבותיו), האמנציפציה והרפורמה גרמו לכך שניתן להיות נטול דת ואולי גם לאום (מעבר לאזרחות פורמלית) ושניתן לממש את הדתיות בדרכים שונות שלא בהכרח מחויבות לקיום מדויק של ההלכה.
לכן פעם להיות יהודי היה פשוט אורח חיים וחוויה מתמשכת ולאו דווקא תחושת עמידה מול עולם חילוני או דקדוקי הלכה, יהודי כזה לו היה נרדם ומתעורר בימינו היה נדהם מאורח החיים החרדי (בעיקר בישראל) ששונה בפרטים רבים מספור מאורח חייו יותר מאשר אורח החיים של אורתודוקסים לא דתיים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2013 14:49 לינק ישיר 

האם אין מנהג של אי אכילת דגים בחלב שידוע ששורשו בטעות סופר?
ותקנו אותי אם אני טועה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2013 15:54 לינק ישיר 

ירובעל (ומיימוני),
לא אמרתי שכל שינוי צריך להתחולל מלמעלה. אמרתי ששינויים ברה"ר זוקקים קונצנזוס כלשהו. זו אמירה שונה. ניקח כמה דוגמאות. אם מישהו ירצה לעשות שינוי בתהליך הגיור (כגון לוותר על קבלת מצוות ולהסתפק בקבלה ללאום היהודי. יש הצעות כאלה, שאני אישית לא מסכים להן), ודאי שהוא אינו יכול לעשות זאת בלי הסכמה רבנית רחבה. הגיור הוא השער לכניסה לעם ישראל, ולא ייתכן שמישהו ישתלט עליו ויכתיב את דעותיו, טובות ונכונות ככל שיהיו. הוא קובע עבור כולנו מיהו יהודי ועם מי אנחנו מתחתנים או לא מתחתנים. זוהי הסיבה שטענתי במאמרי ב'אקדמות' שהרב דרוקמן פועל באופן אלים וחמור ביותר במערכת שבראשה הוא עומד. לא בגלל שהוא לא צודק (אם כי אני חושב שהוא לא צודק), ובוודאי לא מכוונת זדון (אני בטוח שכוונותיו טהורות), אלא בגלל שהוא משתלט בכוח על שער הכניסה לעם ישראל, ומכתיב שם תנאים שלא מקובלים על רוב ככל הפוסקים החשובים. ובפרט שלמיטב הבנתי הוא עצמו לא בר הכי.
כך גם לגבי כפייה על גט, סטנדרטים בבתי הדין (כגון הכשרת עדות נשים, שלזה אני כן נוטה להסכים) וכדומה. כל אלו הן סוגיות ציבוריות, ושינויים בהן דורשים קונצנזוס (אם כי לא בהכרח סנהדרין). מאידך, היתר לקרוא ספרים או לראות סרטים (אלו חלק מהדוגמאות שהובאו בשם הרב סתיו), בעיניי לא דורש שום קונצנזוס. כל רב, או אדם, אמור לעשות כפי הבנתו. הוא הדין לגבי הצלת גוי בשבת, והיחס לגוי בכלל. לעומת זאת, השוואת מעמד האישה לגבר בנישואין ובגירושין, זה ידרוש סנהדרין.

בעקבות הדוגמאות הללו, כאן המקום להעיר לייתכן.
משנתי אינה עלומה, כפי שאתה חוזר וטוען. פרסתי אותה כאן (וגם באשכולות אחרים בפורום) ככל שידי מגעת. אם תרצה להיכנס לדוגמאות ספציפיות ולשמוע מה דעתי לגביהן (ראה כמה מהן כאן למעלה) - אשמח. אנא העלה דוגמה ונדבר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2013 16:09 לינק ישיר 

הדיון הזה אבסורדי, לטעמי. לי נראה ברור (ואשמח לשמוע ממי שחושב אחרת מדוע לא) שקיימות שתי מגמות ברורות בנוגע להתפתחות ההלכה בעשרות השנים האחרונות. ההלכה האישית די קופאת או אפילו עוברת נסיגה, ואילו ההלכה החברתית - זו שקובעת איך על החברה בכללותה להראות - עוברת שינויים מדהימים במהירותם והיקפם, ובעיקר לא אצלכם החרדים הקלאסיים (אם כי גם אצלכם, בנקודת האיזון של "חבורת הלומדים", חל שינוי ענק). שימו לב: כל ההלכות הקשורות להתיישבות ריבונית ועצמאות מדינית, חקלאות קולקטיווית, האינטראקציה בין לימוד תורה לשירות בטחוני, יחס למיעוטים, יחסי חוץ, דיני לחימה, וכו' - עברו שינוי מדהים במאה השנים האחרונות בחברה הדתית לאומנית. (כמובן שהשינויים המסחררים ארעו רק לאחר שנמצאה ההתאמה מושלמת להלכה ולמסורת וכך "אהוב את המלאכה" הפכה ל"אהוב את מלאכת התורה", איסור "עליה בחומה" הפך ל"הר חומה", ו"משום דרכי שלום" מצא את מותו ע"י "לא תחנם").

משום מה החלטתם להתאמץ למצוא דווקא איזה שטיקל שינוי שקשור להלכה האישית, לא ברור לי למה. מטפחתספרים: יש מין החן בטענתך ששמרנות על היא סוג של רפורמה, ורק תזהר שלא תגלוש לצורת המחשבה שדין גבר שנואף עם אשה הוא שוויוני במובן שאם הגבר היה נולד אשה, עונשו היה שונה. בעלבעמיו: אני מה זה מתרשם מפתיחותך בזה שאתה שוקל מה הטעם לא לאכול דגים עם חלב כי זו "טעות סופר". זה קצת מגוחך בעיני משתי סיבות: א. really? אפילו מתוך דיני הכשרות, זה באמת מה שמשנה משהו? וב. סלח לי, איסור אכילת בשר עם חלב הוא בעצמו "טעות סופר", מפני שבתורה כתוב בכלל שלוש פעמים לא לבשל גדי בחלב אמו. למען האמת, זו אולי הדוגמה הגרוטסקית ביותר לצורה שאפשר לדרוש כל דבר מכל דבר, וזה שזה לא נראה לך מעוות אמור להיות עילת תביעה שלך נגד מערכת החינוך.

ניחא הדגש ההלכתי-אישי שבחרתם. אבל מה אתם ממשיכים לעשות? א. מתווכחים על קצב שינוי הקונצנזוס ההלכתי עם חבר קבוצה שכבר מזמן מזמן, למקרה שלא שמתם לב, הפסיקה לספור את גדולי התורה המוצהרים החרדים בשאלות החברתיות החשובות, ב. לא תוהים לגבי השאלה המתבקשת שהיא בהנתן מתודולוגיה כה מטומטמת, שרירותית, ונטולת שמץ עקביות כהלכה, האם בכלל זה דבר טוב שהיא תשתנה מספיק מהר כדי להגיב למציאות, וג. דוחקים לקצב שינויים גבוה דווקא מאיזשהו מגלומן נטול שמץ אינדיקציות אובייקטיביות ליכולתו למצוא חוקיות נכונה בהלכה, ובעל לא מעט אינדיקציות שליליות ליכולתו למצוא חוקיות נכונה בתחומים אובייקטיביים יותר.
  לגבי א', לא נראה לי שיש לי הרבה מה להוסיף מעבר לאשכולו המשעשע של ארתח_זוטא "הכרעת הלכה בדורנו".
  לגבי ב', שוב, בעלבעמיו, אתה מכיר איזשהו דבר דומה מהעבודה שלך, לדוגמה, בו היה נראה לך מוזר שצריך להמנע מדגים וחלב מפני שזה שיבוש של איסור בשר וחלב שנובע מ"לא תבשל גדי בחלב אמו"?! מה מנגנון הפידבק של הדבר המקושקש הזה? הייתי אומר לך לנסות לבקוע ים בעזרת מטה לפני ואחרי אכילת דגים וחלב, אלא שאתה יודע טוב מאד מה הבעיה עם זה. קטגורית: רק מערכות כללים דתיות (ההלכה היהודית, דוקטרינת הpapal infalliability הנוצרית), הן כאלה שעצם הקונצנזוס שנעשה נסיון לעקוב אחר רוח ההלכה קובע שהתוצאה השרירותית היא אכן ההלכה הנכונה. אין בזה שום פידבק מהמציאות, ואין בזה שום חוקיות מעבר לאופנות חברתיות שמקבלות גושפנקא של דבר ישות על טבעית שאין להרהר אחריה. לו הייתי שומע שישראל מתכוונת להשקיע, אנא עארף, באיזו מערכת נשק מתכווננת נגד טילים נטולת פידבק, הייתי אחוז אושר למשמע החדשות שתוכנית הפיתוח וההצטיידות איננה מתקדמת - לא הפוך.
  לגבי ג', אני חייב תשובה למיימוני מקודם, ואכתוב אותה בהודעה אחרת כדי שזו לא תמחק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2013 20:10 לינק ישיר 

הדיון הזה חשוב מאד וקשה היה לי לעקוב אחרי כל ההשתלשלויות.

מה שמועיל לי בשלב כזה הוא לסכם, וזה אולי יועיל גם לאחרים. נ"ב אחר כך: לאחר שהתחלתי לסכם, מחשבה הוליכה למחשבה. אבל מה שאני כותב אמור להיות מוסכם לדעת הכל. לפחות עבור מי שמאמין בתורה (אין לי כוח לפרט - זה חור גדול במה שאני כותב,נא להתחשב).

א. הצורך בשינוי

הכל מסכימים שנוצר בהלכה קפאון ומה שלא קפוא, כפוף לגישה שמרנית.

יש מקום לנסות לאפיין מהי שמרנות. אבל בינתים אנו משתמשים במונחים "שמרנות" ו"קיפאון" וכולם מבינים על מה מדובר.

ב. החברה החרדית נותנת במידה רבה את הטון. לכן גישות יותר פתוחות מותקפות ואפילו מי שזקוק להן חש לא בנוח.

דוגמא: ספרו של הרב סתו.

לאידך גיסא, קשה מאד לא להתרשם מחומרות וכבר שוכחים או לא ידעו מעולם שהן חומרות. דוגמא: מזגן אינברטר, שראוי מאד לאשכול משל עצמו.

ג. לקונות הלכתיות גדולות מאד.

כפי שהעירוני באישי, וכידוע לכולנו, אין בהלכה הקיימת בידנו פתרון לבעיות של חוק, משפט, כלכלה, תיפקוד יצרני (דוגמא של חברנו אבהו מפעם: חברות אמורות לתת שירות שבעה ימים בשבוע. האם צריך שותפות עם גוי, שגם היא לפעמים בעייתית מדרבנן)?

דוגמאות: הכרה בעסקאות מסחריות מסוג שיכול להחשב לאסמכתא, העדר פיצוי לנזיקין שאינם מוגדרים בתורה ומדרבנן. חוסר ההכרה בעדים פסולים או באמצעי בירור חליפיים (טביעות אצבע, דנ"א) ועוד.

ד. שיתוק בהלכה

בדיני ממונות לא ניתן תיאורטית לקבל הכרעה כי בגלל ריבוי המחלוקות יכול כל צד לטעון "קים לי" (=כאשר יש מחלוקת והצד השני תובע לקבל ממון, רשאי הנתבע לטעון שהוא סבור כאותה שיטה בהלכה שמעניקה לו את הנצחון במשפט. הבעיה נובעת כאן דווקא מריבוי שיטות.

אם הכל מסכימים שצריך שינויים ומטא שינויים, אז כיצד זה יושג.

היסטוריה

(גם זה בעקבות דיון בתיבה האישית)

הדגם התיאורטי שיש לנו לשינוי הוא של סנהדרין או לפחות של מוסד שנמצא במקום אחד ומרכז את רוב החכמים ויש לו סמכות מוכרת. למשל, הישיבה ביבנה של רבן גמליאל.

בפועל, דומה שמנגנון כזה לא עבד רוב הזמן. יש לנו דיווחים על תקנות וגזירות דרבנן אך על רובן הגדול לא ידוע היכן היו גזירות ולפעמים מקבלים רושם שפשוט הניחו שמשהו מסויים אסור.

י"א דבר שנגזרו במחלוקת בין בית הלל לבין בית שמאי הושגו בתנאי לחץ, מריבה ולפי הירושלמי אף באלימות קשה. ובכל זאת הם נחשבים למחייבים. אני עצמי לא הבנתי זאת מעולם, כלומר מה היו ההנחות שמאחורי קבלת ההחלטות. וכי באונס ובאלימות יושג משהו. (השערה שאין מקומה כאן: השלטון הרומי נתן גושפנקה ואחר כך כבר התרגלו).

רב גזר בבבל עם הגיעו לשם כמה גזירות, לפי המדווח בתלמוד הבבלי (איני מכיר ירושלמי על זה וזה מבורות).

רב נחמן תיקן שבועת היסת. האם זה היה מכוח היותו דיין וחתן של ראש הגולה?

רבן יוחנן בן זכאי תיקן תקנות זכר לחורבן ומהרה ייבנה המקדש. מה היה המנגנון? הן היו צורך שעה, אבל מה איפשר להן להתקבל?

עלינו ללמוד את ההיסטוריה של הפסק והשינוי בפסיקה. יש המון חללים, אבל גם מה שיש יתן דוגמאות לאופן שבו דברים מתנהלים.

מהיכן יצמח השינוי ואיך הוא יתקבל

עד עתה הבדלתי בין "שינוי מלמעלה" (הרמה של הפוסק) ובין "שינוי מלמטה" (העם נוהג וכך מוכר בהלכה).

יתכן שהפתרון יצמח מעצמו ואחד מחברינו רמז על כך בדבריו כשהשווה למדינות שבהן אין פעילות משפטית יוצרת אבל צצים פתרונות.

יתכן שיש פתרונות שיוצעו בידי בתי דין מקומיים ובידי פוסקים מקומיים שאינם מוכרים בציבור הרחב, אבל הם יזכו לקונצנזוס במשך הזמן כי הם יהיו טובים ויעילים.

יתכן שזה מה שבידנו לעשות, כי הקמת סנהדרין אינה אפשרית במצב הנראה לעין או לעין השכל.

(אפשר לראות את צורות הפסק השונות כישים מתחרים ביקום קוניאני כאשר הנצחון יכול ליפול בידי תיאוריה הלכתית פרגמטית כלומר יעילה וישרה).

תוקף השינוי מן התורה

אני עוסק כאן בשינויים שיוצעו בידי רובד הבינים, הפוסקים המקומיים, כגון אלו שמגיעים לכאן, או לפורומים רבניים שצצו באינטרנט.

מה תהיה ההצדקה לשינויים כאלו?

תלוי בתחום.

בדיני ממונות ונזיקין, יהיה צריך לדעת את המקורות היטב מכל התקופות. אם זה לא יספיק כדי למצוא מקור מחייב, יהיה צריך לדרוש את טעמי התקנות של חכמים. בסופו של דבר, ההצדקה יכולה להיות שני עקרונות היסוד של התורה. "ועשית הישר והטוב".

בתחומים אחרים אפשר להוסיף על זה את העיקרון שלימדנו הרמב"ם (ולא רק הוא) כי התורה באה לחנך את האדם, הפרט והכלל.

עצות פרגמטיות

כשנסחפתי במהלך כתיבת תגובה זו, עברתי מסיכום לאקסטרפולציות. עתה אני מרשה לעצמי להציע הצעות מעשיות כיצד לקדם שינוי.

א. ללמוד כל נושא עם מקורותיו.

ב. להגיע לידי הגדרה ברורה איך הוא פועל ומה היו מטרותיו.

ג. להציג דגם של פתרונות.

ד. להימנע ככל האפשר מעימות עם דעות אחרות.

דוגמא בהלכות שבת. יש איסורים רבים שמבוססים על תפיסות שגויות של גרמא. פתרון אפשרי הוא לאסוף דוגמאות של מכשירים שבאמת אין בהם חשש (למשל מקרר דיגיטאלי) שבהם כל האיסור כביכול נובע מגרמא (כמובן, זו תפיסתי שלי היא ואחרים חולקים על זה), ולכתוב קונטרס או ספר שמסכם את הנושא בצורה בהירה.

אם יהיו תשובות מעשיות של פוסקים בשטח על פי גישה כזו ואם יהיו חכמים שילמדו את הספר, השינוי יתקדם מפני שהמחמירים מכאן והמקילים מכאן יישארו ללא בסיס.

אבל כאן כבר הרחקתי לכת מהנושא הראשון ועמכם המחילה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2013 20:16 לינק ישיר 

מיימוני כתב:

הכל מסכימים שנוצר בהלכה קפאון ומה שלא קפוא, כפוף לגישה שמרנית.

הודעה אחת מעליך ציינתי ונימקתי מדוע ההלכה החברתית (בעיקר הדתית לאומנית) איננה קפואה או שמרנית כלל. אני מביא זאת כדוגמה לבעיה, לא לפתרון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2013 21:44 לינק ישיר 

שיבולייהו

נכון. לא שמתי לב יפה.

אולי עלי לעדכן את כל מה שכתבתי עם הקדמת סעיף אחד.

יש שינויים.

ויש קפאון ושמרנות.

השינויים הם במקום הלא נכון או בכיוון הלא נכון (מזיק או לא יעיל) או שאין הם מספיקים.

מה שזוקק שינוי ואין הוא - וכו' וכו' כפי שנידון כאן.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2013 22:22 לינק ישיר 

אינני מבין מה אתה רוצה, מיימוני.
  קח לדוגמה את הדילמות של מדינת ישראל לגבי השטחים, וזקק את כל המקורות הידועים לך בנושא איך שבא לך. מה תמצא? א. שלכל שיקול מצדדים סותרים בדילמה בשיח החילוני הישראלי יש גם איזו מובאה הלכתית כלשהי ב. שרבנים שונים שקללו זאת שונה (מפתיע!) והגיעו למסקנות שונות, וג. שלפחות לגבי קבוצה לא זניחה בגודלה, פסקי ההלכה השתנו דרסטית בעשורים האחרונים.
  אתה מציע אולי איזשהו דגם של סנהדרין שיסנתז הלכות חדשות בנושאים כאלה. שוב, זה רעיון נוראי. זה הרי אותו סוג מוסד שמסוגל להקריץ מדמיונו הקודח המצאות נכלוליות וילדותיות כמו פרוזבול. כלומר, מדובר במנגנון שהסטורית פשוט מסוגל לעשות מה שבא לו, אבל אתה נדרש להאמין שעצם זה שהוא עשה זאת, הופך את זה לפרשנות הנכונה של מה שהקב"ה אמרה (ואם הקב"ה דברה, כידוע, אין מתווכחים עמה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2013 23:27 לינק ישיר 

היום נשאלתי ע"י בחור שאלה מעניינת שדומני שהתובנה שעולה ממנה יכולה להסביר את שאלת המוסריות ומהות ההלכה שעלתה באשכול כאן.

השואל; מדוע המשפט אינו מכיר ברגשות כחלק משיקולי המשפט?

דוגמה להמחשה, עשיר מופלג שבבעלותו בתים רבים המיועדים להשכרה תובע אישה מסכנה, אלמנה וגלמודה שלא משלמת את חובה והוא מבקש את יומו בביהמ"ש לקבל סעד ולהוציא את העלובה מביתה  (איני סופר יצריך להביא את ויקטור הוגו שיצייר את הטרגדיה בצבעים עזים). האם בית המשפט אמור להתחשב ברגשות החמלה ולהתיר לה להותר בדירה מבלי לשלם?

תשובתי: רגשות אינן חלק מהמשפט ואין מרחמים בדין..

השואל: שאלתי היא מדוע שהרחמים לא יוכנסו ויוכרו כחלק משיקולי המשפט?

ת': כי משפט זה הדיון בזכויות של האחד על השני – להכיר בזכויות שהן 'כבר שלו'  (גם ע"י פרשניות משפטיות מחודשות הרי שע"פ 'התברר למפרע' שזה 'כבר שלו' ולא ש'נותנים' כעת) ואילו כאן אתה מבקש שבית המשפט 'ייתן'.       הסמכות של (בי"ד) היא לדון את הדין והזכויות של הצדדים הניצים ולא להפעיל שיקולי חמלה ורחמים אישיים. חמלה זאת לא זכות משפטית של האלמנה אלא שיקול מוסרי של העשיר (אישי, בינו לקונו) אך אין זה עניניו של בי"ד (מבלי להכנס לכופין על הצדקה)

ש': ומדוע שלא נייחס לשיקול המוסרי משקל משפטי ונאמר 'שיש לה' זכות. איך אפשר שה'אמת המשפטית' תהיה לעשות עוול ו'אי_צדק חברתי'?

ת': משפט היא מהות. היא סוג של מציאות מושגית. א"א להחליט לשנות את מושגי המשפט ע"י שיקול לא משפטי.

המשפט דן מי הבעלים של הדירה או מי בעל הזכות לדיורים וכדו'. ניתן להעלות טיעונים משפטיים רבים שיפקיעו או יצמצמו את זכויותיו המשפטיות [כאן המקום הנרחב למטא-הלכה האהוב על מיימוני, ניתן להפך בזכותה וכו] אבל לא ניתן להחליט שחירש יישמע מהיום בגלל שהוא מסכן, צריך לטפל בגורם החירשות ולא די ברחמים.

במדרש רבה עה"פ "ראיתי את דמעת העשוקים" נדרשת על הזעקה הנוגעת ללב של איסור הממזרים שסובלים על לא עוול בכפם בגלל עוון הוריהם. אבל זאת לא סיבה שהם יפסיקו להיות ממזרים.

כך גם הזעקה של 'יתכן' שנוגעת ללב, על הריגת נערות בגלל קידושין שהאב קיבל לקידושי ביתו. ניתן להתוכח ולטעון שאין הגיון משפטי שהאב ייקבע את הסטטוס של ביתו, זו טענה משפטית שיש צורך לדון עליה. (ואכ"מ) אבל אם נבין\נקבל שהאב קידש אותה והיא כעת מקודשת, אזי דינה כדין אשת איש.

[הערה קטנה בעקבות הדיון  שהתפתח כאן. שינויים\התפתחות הלכתיות גם הן צריכות להיות ע"י דיון במישור המהות, להבנתי. ולא ש'צורך' משנה את ההלכה, אלא שלפעמים השינויים והצרכים יוצרים מצב שכבר לא ניתן להבין אחרת. והערה שלא משנה את הדיון והשקולים שעלו כאן.]

תוקן על ידי Zeev_w ב- 27/06/2013 23:40:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2013 01:09 לינק ישיר 

Zeev_w כתב:

היום נשאלתי ע"י בחור שאלה מעניינת שדומני שהתובנה שעולה ממנה יכולה להסביר את שאלת המוסריות ומהות ההלכה שעלתה באשכול כאן.

...

השואל
: שאלתי היא מדוע שהרחמים לא יוכנסו ויוכרו כחלק משיקולי המשפט?

ת': כי משפט זה הדיון בזכויות של האחד על השני – להכיר בזכויות שהן 'כבר שלו'  (גם ע"י פרשניות משפטיות מחודשות הרי שע"פ 'התברר למפרע' שזה 'כבר שלו' ולא ש'נותנים' כעת) ואילו כאן אתה מבקש שבית המשפט 'ייתן'.       הסמכות של (בי"ד) היא לדון את הדין והזכויות של הצדדים הניצים ולא להפעיל שיקולי חמלה ורחמים אישיים. חמלה זאת לא זכות משפטית של האלמנה אלא שיקול מוסרי של העשיר (אישי, בינו לקונו) אך אין זה עניניו של בי"ד (מבלי להכנס לכופין על הצדקה)

...

כך גם הזעקה של 'יתכן' שנוגעת ללב, על הריגת נערות בגלל קידושין שהאב קיבל לקידושי ביתו. ניתן להתוכח ולטעון שאין הגיון משפטי שהאב ייקבע את הסטטוס של ביתו, זו טענה משפטית שיש צורך לדון עליה. (ואכ"מ) אבל אם נבין\נקבל שהאב קידש אותה והיא כעת מקודשת, אזי דינה כדין אשת איש.

זאב (זיו?),

בדו-שיח שבתווך אתה קובע בפסקנות קביעות שלטעמי אינן משכנעות במיוחד. לטענתך, המשפט אינו מתייחס לחמלה, מפני שהוא דן בזכויות שהן "כבר שלו", ואינו יכול "לתת". ראשית, נראה לי ברור שאם אתה מדבר על מערכת המשפט המוכללת של ימנו - אז זו טעות. חמלה איננה חלק (לפחות נרחב) מסמכויות הרשות השופטת, מפני שכמעט בלתי אפשרי לקבוע אחידות בנושא - כלומר, טכנית, זה פשוט לא המקום המתאים. מצד שני, המעבר מחוקי החוב הדרקוניים של אנגליה הויקטוריאנית  לחוקי פשיטת הרגל הנוכחיים, לדוגמה, פחות מבטא שינוי תפיסתי שהחוב המוסכם אינו שייך לגמרי לנושה, אלא יותר מבטא נורמה תרבותית שאיני רואה הבדל גדול בינה לבין חמלה. (אתה יכול לטעון שחוק יסוד כ"כבוד האדם וחרותו" קובע שתמיד משהו "כבר של" בעל החוב בלי קשר להסכם, אבל ה"כבר של" הזה הוא חמלה בשם אחר.) אם כך החמלה מופיעה, אך בצורה שונה: הנורמה התרבותית גורמת לרשות המחוקקת לתרגם זאת למשהו אובייקטיבית יחסית, שהרשות השופטת פועלת לפיה.
באותו אופן, פורמאלית ישנו חוק מס הכנסה, ובית המשפט ידון אדם לפי פרטים טכניים של גובה הסכום שהוא חייב למדינה, אבל מאחורי החוק עומדת רשות אחרת עם שיקולי סעד ורווחה, בין היתר, והיא בוודאי משיקולי חמלה מפקיעה את ה"כבר שלו" ו"נותנת" לשני דרך אותו החוק.

לכן, סלח לי, אינני שותף לדעתך ברישא שהתווך שופך אור על הסיפא. החוקים שעלו באשכול נוצרו ע"י משהו דומה לרשות מחוקקת, והם מבטאים נורמות תרבותיות כלשהן. ייתכן לא מרוצה מהן. אני אינני שותף לדעתו שהבעיה נעוצה בקצב השינוי האיטי והשמרני של ההלכה, אלא בעצם המחשבה שההלכה ההזויה תשקף במשהו את הנורמה התרבותית שלי, אבל זה עניין אחר. מכל מקום, לדעתי גם הודעתך זו לא שופכת אור מדוע הרשות המחוקקת קבעה שהאב קידש אותה והיא כעת מקודשת. היא פשוט עושה טריק מנטלי לפיו אם קבלת את זאת שכך נחקק (למה בעצם?) אז אל תצפה לרחמים ממשהו דומה לרשות השופטת (מוסכם, אבל אז מה?).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2013 03:07 לינק ישיר 

[זאב,

איני יודעת מאין שאבת את מה שכתבת על המשפט (על חלקים מכך כבר העיר שיבוליהו לפניי). אני איני מבינה דבר במשפטים, אבל בשבועות האחרונים - במסגרת תחום עיסוקי - נחשפתי לכתביהם של משפטנים והוגים בתחום המשפט, שכולם עסקו בניסיון להגדיר מה זה "חוק", מה הקשרים בין "חוק ו"מוסר", מהו "משפט", מה תפקידם האמיתי של "שופטים" וכיצד בעצם הם מבצעים אותו, וכו'. עד כמה שאני מבינה, מה שאתה תיארת כ"עובדה" או כ"תיאור אובייקטיבי", כלל אינו פשוט או מובן מאליו (אגב, זה עוד יותר לא פשוט או מובן מאליו כשמדברים על הלכה).]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2013 10:27 לינק ישיר 

זה למעשה נושא חדש, ובגלל שהאשכול גדול מאד, פתחתי אשכול חדש.

ועשיתם הישר והטוב.

העתקתי את התגובות של זאב, שיבולייהו ואמשלום, והוספתי משלי. נא לדון בנושא הזה שם בלבד. תודה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2013 10:31 לינק ישיר 

שיבןלייהו

בהמשך למה שענית לי בנושא הקודם.

העלית שתי טענות, עד כמה שאני מבין:

א. כאשר בודקים צדדים, אפשר למצוא כל מיני אמירות, גם לא הכי מוצלחות.

ב. איך אפשר לסמוך על רבנים אם הם התגלו כמסוגלים להעלות פתרונות שעושים רושם רע.

ובכן, יקירי, הצבעת על בעיות כלל אנושיות, שגם רבנים אינם פטורים מהם, וגם לא חכמים מחוכמים, אפילו כמוני, ואפילו, אולי, כמוך.

זו בעיה נושנה. "וי לי אם אומר" מפני שאם אומר אולי אטעה (באלף סגולה) בעצמי או אטעה (אלף פתוחה) אחרים.

אז מה עושים? עושים מה שאפשר.

מגייסים בכל זאת את החכמים בתקוה שזה יועיל. זה מה שבידנו לעשות כעת.

(יש מדרשים יפים שמתארים את הדילמה הזו של נסיון לנחש את העתיד ולעשות יותר ממה שהרגע מחייב).

רק מה, צריך לזכור שפונים לחכמים (אם יהיה מוסד ולא דיון פתוח בפורום פרטי, אז כמובן יהיו מינויים פוליטיים, סמיילי עצוב). לחכמים שבין הרבנים.

האם מי שאינו רב אבל חכם יוכל להשתתף?

לדעתי כן וזה ראוי, אבל צריך לזכור שמי שאינו רב (כלומר, כפי שהסברתי את דעתי ומקורותי בעבר, צריך שיאמין בתורה ובנותן התורה ויסמיך את דבריו על התורה, כנאמר בריש מסכת חגיגה) - יכול להביע דעה בתור מומחה אבל אין לה תוקף הלכתי.

ופשוט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2013 11:05 לינק ישיר 

מיימוני כתב:
העלית שתי טענות, עד כמה שאני מבין:

א. כאשר בודקים צדדים, אפשר למצוא כל מיני אמירות, גם לא הכי מוצלחות.

ב. איך אפשר לסמוך על רבנים אם הם התגלו כמסוגלים להעלות פתרונות שעושים רושם רע.

מיימוני, 

לא זו היתה כוונתי. מה שאני טוען הוא שכמעט בכל בעיה יש שיקולים לכאן ולכאן, ומה שיש זה להכריע (כנראה שיחסית שרירותית) ביניהם. המסורת היהודית כ"כ רחבה ועתיקה, שלכל שיקול יש גם מקבילה הלכתית כלשהי ("משום דרכי שלום" לעומת "לא תחנם", לדוגמה). מבין כל שיטות ההכרעה, ההלכתית היא הגרועה מכולן בשל שתי סיבות: א. השרירותיות ההיסטורית שלה היא לפעמים שערורייתית, עם טיעונים שבכל תחום אחר היו נחשבים נלעגים וב. היא היחידה שאיננה מתיימרת לשרירותיות (כנראה שזה קשור לנקודה הקודמת). עצם זה שקבוצת "חכמים" דתיים התקבצו והחליטו מה שהחליטו, הופך את הדבר לפרשנות של אדושםצבקות בכבודה ובעצמה.

אבל, מיימוני, גם המיני-דיון הזה גולש מנושא האשכול, ותן לי להבהיר. באשכול זה, אין לי ווכוח אתך מהותית, וזאת לא במובן שאנחנו מסכימים, אלא שדי ברור שאין לנו שום נקודת מוצא משותפת. יש לי ווכוח אתך כמסכם הדיון, ונראה לי שמה שכתבת אינו אמור להיות מוסכם על בעלבעמיו ובעיקר ייתכן (הגם שבנקודה זו אינני מבין מה הם רוצים).
  בעלבעמיו מסתכל על התהליך שהופך את "לא תבשל גדי" לאיסור בשר וחלב ואיזושהי טעות סופר שגורמת לאיסור אכילת דגים בחלב, וחושב שאם התהליך רק היה יותר דינאמי ומהיר, הדברים היו מיתקנים מהר יותר. היסטורית, לא ברור לי למה - בחוקיות הדבילית של ההלכה, מי אמר שהאצת התהליך לא תייצר עוד "לא טעויות סופר" כמו בשר וחלב יותר מהר משהיא תתקן "טעויות סופר" כמו דגים בחלב.
  את ייתכן וביקורתו כלפי מיכי אינני מבין כאן כלל. שמיכי יישאר בשטיבל שלו בקמפוס בר אילן, ולא יאיץ את תהליך פרשנותה של אדושמצבקות ברחבי העולם הדתי (כאילו, עלק). נעזוב שניה את הגיחוך שבעצם הרעיון - אינני חושב שהעולם בו מיכי קובע חדשות לבקרים את רצונה של אדושמצבקות הוא עולם עדיף לייתכן ייחסית לנוכחי (הא! יצא לי משחק מילים. לא משנה.)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עונשה של ארוסה בוגרת שנאפה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.