ירוחם, אני מצטט מהתנ"ך שלי (בלי הקפדה על כ"מ וכ"ח, ואיתך הסליחה), אולי אצלך יש גירסה אחרת. "ומשה עלה אל האלוהים ויקרא אליו ה' מן ההר לאמר: כה תאמר לבית יעקב ותגד לבני ישראל: "אתם ראיתם אשר עשיתי למצרים ואשא אתכם על כנפי נשרים ואביא אתכם אלי, ועתה - אם שמוע תשמעו בקולי ושמרתם את בריתי, והייתם לי סגולה מכל העמים, כי לי כל הארץ, ואתם תהיו לי ממלכת כהנים וגוי קדוש". אלה הדברים אשר תדבר אל בני ישראל" עד כאן ההצעה של ה' לבני ישראל לקבל את התורה. אתה יכול לטעון שהוא לא הציג צד שני? אז בא נקרא את ההמשך: "ויבוא משה ויקרא לזקני העם וישם לפניהם את כל הדברים האלה אשר צוהו ה'. ויענו כל העם יחדיו ויאמרו: "כל אשר דיבר ה' נעשה". וישב משה את דברי העם אל ה'." אני מתרשם מהפסוקים האלו שה' נתן לעם ישראל בחירה אם להיות סגולה מכל העמים, ועם ישראל בחר שלא. אתה מניח שה' התבדח ועבד אליהם כאילו הם יכולים לומר כן או לא כשבעצם לא הייתה להם אפשרות לסרב? אז אני חושב שהפירוש שלי יותר סביר.
הלאה, אתה טוען שאין בתורה בחירה חופשית? אני (משום מה) קראתי היום קריאת שמע. כתוב בה את הדברים המפתיעים הבאים: "והיה אם שמוע תשמעו אל מצוותי ועשיתם אותם... השמרו לכם פן יפתה לבבכם..." - מה זה אם לא בחירה חופשית? עוד? "ראה נתתי לפניך את החיים ואת הטוב, את המוות ואת הרע... החיים והמוות נתתי לפניך, הברכה והקללה, ובחרת בחיים למען תחיה אתה וזרעך" - אני מבין שזה לא נחשב אצלך עמדה המחייבת בחירה חופשית. עוד או שזה מספיק?
השאלות שלך יפות מאוד. אתה מציג כמה מקרים שבהם לכאורה לא הייתה לאנשים בחירה חופשית. תקרא את התנ"ך, אני מציע לך, זה קצת מעניין, ותמצא שם שמול המקרים הספורים הללו יש מאות מקרים שכתוב בצורה מפורשת שאדם היה יכול לחטוא או לא לחטוא ובחר לחטוא ונענש על בחירתו. (אתה יכול לטעון שהתנ"ך לא מציג עמדה אחידה, אבל זו טענה נגדך בדיוק כמו שהיא נגדי). המגמה מאוד ברורה. יש בחירה ויש תוצאות לבחירה. העובדה שיש שכר על בחירה טובה ועונש על בחירה רעה אינה מצביעה על שלילת הבחירה החופשית. זה בדיוק כמו שהעובדה שיש משטרה ובית משפט וכלא אינה שוללת ממני את הבחירה האם לגנוב עכשיו או לא. הציטוט של "יצר לב האדם רע מנעוריו" מגוחך בהקשר הזה. אפשר להעמיד מול זה את הפסוק "בצלם אלוקים ברא אותם" ולהוציא ממנו מסקנה הפוכה. בקיצור, קשקוש דמגוגי.
נראה שהמגמה שלך די ברורה, והיא גורמת לך לכתוב שטויות. חבל.
 |
|
|