| נשלח ב-1/7/2013 12:19 |
|
| |
סמארטפון טאבלט -בשבת.
נתתי מתנה לאחד מנכדי טלפון חכם מהדור החדש, הכנסתי בו, סידור ,קיצור שולחן ערוך, תנ"ך, גמרא ועוד.
שמח נכדי ואמר לי בצחוק, יהיה נח ללמוד בו בשבת, ולקחת אותו לבית הכנסת. צחקתי איתו.
אבל בעצם למה זה מצחיק למה אסור להשתמש בו בשבת, החז"א כשאסר את השימוש בחשמל ,,,
המחשבים הניידים הטלפונים הסוללרים וכד. אין בהם את הסיבות שבגינם נאסר השימוש בחשמל.
אז למה לא?
כמובן כמובן רק עם תכנית גלישה מצונזרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2013 13:17 |
|
| |
א. אין בהם בניית מעגל חשמלי?
ב. מה עם מוליד (כמוליד ריחא, לא דמוקצה) (=מקור לתפיסת איסור השימוש בחשמל אצל רוה"פ, ראה אנצ"ת)
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2013 13:29 |
|
| |
כשאתה פותח את ברז המים בשבת אתה לא מוליד? כשאתה מכניס מים למקפיא אתה לא מוליד ובונה? כשאתה שוטף את יציאותיך באסלה. אתה גם מוציא מרשות לרשות, לפעמים גם לכרמלית.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2013 16:09 |
|
| |
לגבי איסור ריסוק הקרח ישנה מחלוקת ראשונים, לשיטת רמבם, בניגוד לדעת התרומה, אינו משום נולד.
ונראה דרמבם לשיטתו דלית ליה נולד כמו שלמד בשיטתו ובשיטת הריף ראשון לציון ביצה כג, דלא כשו"ע שכב. ומכיוון דאפושי פלוגתא לא יהא מותר חשמל בשבת דבשל סופרים הלך אחר המיקל. אך אפשר דכיוון דהסכימו כל ישראל לאסור, אסור, כההיא דרבינא ורב אשי סוף הראה כדכתב מיימוני בהקדמת היד, ולפי"ז צ"ל דקרח שאני דמעיקרא מים והשתא מים וסמארטפון כבוי חספא בעלמא. ודשאליתון שטיפת הפרשות לכרמלית, נקוט האי כללא בידך, גדול כבוד הבריות שדוחה ל"ת ואוקמוה בשל סופרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2013 16:32 |
|
| |
שאלה להבנה- למרות שכבר הבנתי את שיטתך- להבהרה. לראשונים היתה מחלוקת. לגיטימי. למה לא לגיטימי מחלוקת אצל אחרונים. לידיעתך ידיעותיהם של הראשונים בפיסיקה, וידיעותיהם של האחרונים -שאסרו את החשמל- בחשמל. לוקה בחסר בלשון המעטה. המידע הטכנולוגי שמתחדש כל יום הופך את נימוקיהם לאסור למצחיקות.
איני יודע איפה כאן כבוד הבריאות- לשטיפת האסלה בבית פנימה. אם כבוד הבריאות היה נר לרגלי הפוסקים,העולם החרדי והדתי היה נראה אחרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2013 17:21 |
|
| |
אחי,
אתחיל מהסוף, דווקא דורות אחרונים מצטיינים יותר בכבוד הבריאות מתוך אמונה במדע כשנוח (ובכפירה ובבוז בו, מתי שנוח) שהרי אחרונים רצים לרופאים הטובים ביותר בעוד שרמבן הרופא (!) כותב שמעלה לא ללכת, ואבן עזרא (!) כותב שלא ניתנה רשות לרופא לרפא חולי באיבר פנימי (על הפסוק רק שבתו כמדומה). אגב, כל זה בדור שרמבם אומר שהנהגה ע"פ בריאות מדרכי השם. וכל זה חוץ לעובדה שאני מדבר על כבוד הבריות.
ב. באמת אני סבור שיתכן וההלכה מתירה חשמל בשבת, (אם כי לא בדקתי די, ואני מדבר גם על דיני מנהג והיכללות עם הציבור - שגם את זה צריך לבחון), אם כי לא מטעמך, אתה אומר שמשהו מצחיק אותך, רבי שלמה זלמן ומכון צומת כל כך מצחיקים? ספר לי.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2013 19:02 |
|
| |
אלקטרה,
לא אמנע מהביא בעניין הרפואות דבר גדול מקונטריס 'אור יקר' לרבינו ירמיה כהן [סי' יא]:
"אמר [סח] "שחס ושלום לילך לרופאים ומדמה אותם לרוצחים ממש וכל ההולך אליהם רק מקרב את מיתתו" [והאריך מאוד בדיבורים האלו ובהרבה הזדמנויות דיבר בזה].
א"כ צריך להבין למה כשחלה בשחפת נסע ללמברג ושהה שם תקופה והלך אצל הרופאים וטיפלו בו, וכן כשחלתה אשתו [יט] שלח מאסטרה העגלה שלו עם אנשים לברסלב כדי להביא את אשתו כדי שתקבל רפואות אצל הדוקטור, כי היה לה חולי כבד שמתה בו ובאה אשתו לשם ולא הוטב בעיניה הדוקטור ואמרה שטוב להתרפא בזסלב שיש שם דוקטורים גדולים והוכרח רבינו לנסוע עמה לשם, ולמה הסכים לשלוח אותה לרופאים, אמנם יכולנו לומר גבי שאלה זו שבאמת סבר שמקרבים המוות, אבל כשאדם חולה אזי מחמת מצוקתו חסרון הדעת פועל בו ולכן לא מנע את אשתו ואף הוא הלך ללמברג להתרפא ובזה ג"כ יובן למה בסוף ימיו אמר אפילו אני אצוה אתכם להביא רופא אל תשמעו בקולי, כי יש לומר שחשש שמצוקת החולי תגרום לו לבקש רופא, אמנם תלמידו מסברא דנפשיה אמר תירוץ אחר שהנסיעה שלו ללמברג אע"פ שעסק שם ברפואות והלך אצל רופאים תכלית אחרת היתה בכל זה וסוד גדול בדבר שאין אנו יודעים ענינו ולא הלך בשביל הרפואה כלל וכעין נסיעתו לנאוריטש ועוד מקומות [תקס"ז] שאין שום אדם יודע מה עשה בנסיעה זו כי בנסיעה זו לא קיבל שום ממון כלל, [מכלל זה נבין ששאר נסיעותיו היו לאסוף ממון] אלא שדבריו תמוהים כי מה יאמר על מה שאמר שוב בסוף ימיו "אפילו אני אבקש רופא אל תשמעו לי" אם יש סוד בדבר למה אמר שלא ישמעו לו, ואם אין סוד בדבר למה יבקש, שמא תאמר לשון גוזמא קאמר אפילו אני אבקש, אע"פ שאינו באפשר שיבקש הוא, הרי מצינו שבימיו האחרונים בא אצלו רופא וטיפל בו וכתב ר' נתן שודאי הרופא קירב מיתתו, עכ"פ שמעינן שהביאו רופא וקיבלו.
אבל בכל הקושי הזה יכולנו להתישב אך מה נאמר על מש"כ [שפ] אמר "שהיה לו בספר הא' ב' שחיבר באות ר' על רפואה כתב שם כל הרפואות לכל המחלות, ולא היה מחלה בעולם שלא כתב שם את רפואתה אך לבסוף לא רצה להעתיקו ושרפו". א"כ נמצא שידע רפואת כל מחלה בעולם א"כ למה לא נתרפה הוא ואשתו וביתו ובנו האהוב כ"כ באותן הרפואות הידועות אצלו, שמא תאמר לא ניתנה לו רשות לעשות בהם שימוש הרי שסבר שגם לילך לרופאים אין רשות ובכל זאת הלך."
כנראה כשהבן אדם חולה הוא שוכח מדברי רבתינו, ופעמים אף מדברי עצמו..
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2013 22:23 |
|
| |
ירוחם עד שיש יום אחד בשבוע שמתנתקים מהשעבוד למכשירים האלה גם את זה אתה מציע להרוס??????? תן קצת שקט לקרוא ספרים שלווה. לא מבין את כל האובססיה להתיר את הדברים האלה. אז מה ישאר לנו בסוף סתם עוד יום חול משודרג???
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2013 22:51 |
|
| |
הוא בטח יציע שתחליף את יום המנוחה לשישי או ראשון העיקר לא בשבת .
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2013 01:50 |
|
| |
חוק אחר, ראשית אסוסיאציותיך מחכימות, אך רבינו זה בחינה אחרת כי רבינו הירבה לדבר נגד מורה נבוכים וחרף כך הירבה לטייל בו; הירבה בחומר שזל שאין תשובה על כך ולעג למפחדים מזה ואין נדבקים לצדיק האמת, הירבה לדבר נגד חוקרים והירבה לישב עמם, ואני שמעתי משמו שקצת מן העצבות מועיל הרבה לשמחה.
דייר, אין כאן אובססיה להתיר את המותר, תורה היא וללמוד צריך.
אייזן, גם אני חשבתי שהוא רוצה להחליף את יום המנוחה לכן התווכחתי איתו, למרות שזה כנראה מותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2013 07:36 |
|
| |
מתנה יש לי בבית גנזי ושבת שמה ונתתיה לישראל .
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2013 11:04 |
|
| |
אולי תכתבו לגופו של האשכול. ולא לגופו של פותח האשכול. השאלה למה אסור? ולא למה לא לאסור.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2013 11:37 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | אולי תכתבו לגופו של האשכול. ולא לגופו של פותח האשכול. השאלה למה אסור? ולא למה לא לאסור. |
|
אסור מאותה הסיבה שנאסר ללמוד לאור הנר.
ברגע בו פשט האיסור על שימוש בחשמל, המרחק בין לקרוא על מסך הטאבלט שלך, לבין לחבר אותו לקיר כי החיווי המעיד כי הסוללה מתרוקנת מופיע - מתקצר, ומרחב הטעות קרב אל המשתמש.
השאלה לגבי חשמל ידועה, אך גם הטוענים בדיון תאורטי כי אין לאוסרו, לא מתכוונים להפיץ את ההיתר, אלא - לכל היותר - להשתמש בו בעת הדחק בלבד.
אז אני, אישית, מוכן להתיר שימוש בטאבלטים לצרכי בטחון. ממילא בנגמ"ש שלי יש מחשב, אז מה לי מסך מגע על מחשב רגיל, מה לי טאבלט?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2013 12:05 |
|
| |
מואדיב
יש הבדל קטן בנר דולק אש שהוא איסור מדאוריתא של לא תבערו אש. איזה איסור יש בטאבלט? שתחבר אותו להטענה? נניח שזה אסור. למה פלטה שבת ומיחם מותרים? אולי יהיה קצר ותרים את המתג. ואין לדברים סוף.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2013 12:12 |
|
| |
קצר, מלתא דלא שכיחא ולא גזרו בה רבנן, אך כבר כתבו פוסקים שאין לנו כח לגזור גזירות מדעתנו, ראה, הקדמת משנה תורה
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2013 12:35 |
|
| |
גזירת איסור השימוש בחשמל לא גזירה היא? אבל אפילו הכי טענתי כי הטאבלט לא היתה באותה גזירה. כי הגוזר לא ידעה על קיומה. והוא לא בכלל גזירה
|
|
|
|
|