בית פורומים עצור כאן חושבים

בין המצרים תשעג (הבודד, בח"ח)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/7/2013 09:46 לינק ישיר 
בין המצרים תשעג (הבודד, בח"ח)

לצערי נמנע ממני לכתוב בימים האחרונים. אבל קיבלתי בקשה מיוחדת ואני מתאמץ.

הבודד כתב בבח"ח, והדברים ראויים גם להופיע אצלנו.

בין המצרים ה'תשע"ג

אז מה נגיד?! שהכתובת היתה על הקיר?! זאת אפילו לא מליצה. זהו תיאור לאקוני של המציאות הפרוזאית.

היא אכן היתה שם, משך שבועות ארוכים, צבעונית וססגונית, נוטפת רוע ואלימות בוטה וישירה. לא כתובת אחת ולא על קיר אחד. קבוצה מאופיינת באוכלוסיה כונתה בכינויי גנאי, אויירה בקווי מתאר דוחים ביד זדונית ורעה (כן! אין לו דרך לברוח מן האחריות!!), והציבור כולו הוזמן להוקיע אותם. ומטומטם או מרושע מי שסבור שהוקעה היא עבודה שבלב.

תהליך מהיר של שטיפת מח, קורס מזורז בן ארבעה שבועות, והנה צמח לנו דור חדש, ילדים הגדלים על מצע אידיאולוגי אלים ומיישמים אותו בזריזות בשגרה של פשעי שנאה קטנים; מורים ומורות נבערים ונבערות שמצאו להם אובייקט חדש ל'הוקעה' במשבצת ההשקפה היומית; עיתונאים שוטים הרואים את עצמם כהוגי דעות לעת מצוא רכבו גם הם על הגל. כמו חברה פרימיטיבית ובורה, כמה מודעות רחוב צבעוניות עיצבו על נקלה את השקפת עולמם של אלפי בני אדם, בוגרים, טף ונשים.

וכולנו שתקנו.

אך חמור מכך ועצוב כל כך: הרבנים שתקו! הושלטה תרבות טרוריסטית ברחובה של עיר, וקולם של הרבנים נדם! דמם של בני אנוש הותר - והציבור נקרא להתחזק בלימוד התורה! תענית דיבור בשישי-שבת או ישיבת המשך הזמן. רבונא דעלמא כולא!! היכן האמורא הקדוש שיפלפל באירוניה בשאלה אם שפיכות דמים היא דזילא בעינייהו או שטייגן דשישי-שבת הוא דחמירא??

אין לי דרך נעימה יותר לומר את זה: אנו חווים לעינינו שיחזור מדויק להפליא של ימי חורבן הבית השני. שיחזור מדויק, וטראגי עד אימה.

אנן תלמידי רבי זכריה בן אבקולס אנן. חברת שומרי המצוות מתפרקת לנגד עינינו, ואנו מקמטים מצחים בדיוני הבל - יאמרו נח"ל חרדי הותר, יאמרו לגיטימציה יש כאן; החידלון, אין-האונים, העמידה התוהה מול המציאות המתחדשת באינטנסיביות, כל אלו הפכו ליסודות ההווייה הדתית של ימינו. כך עובדים את האלוקים, עומדים בפה פעור למול הכאוס ומנסחים את צדדי הספק, לא להלכה וח"ו לא למעשה מבלי לשאול חכם שיניח בצריך עיון לדינא.

למראית עין נדמה כי סיפורה של התקופה הוא מלחמת האויב הקם עלינו מבחוץ, יהא זה הקיסר הרומי או השר היהיר. זו גם התמונה המסולפת שמציגים הסיקריקים לעם: מלחמת שמד, ייהרג ואל יעבור, צריך למסור את הנפש ושאר סיסמאות הבל המסיטות את המבט מן הסיפור האמיתי: ריקבונה של החברה מבפנים. זהו הסיפור הגדול, זוהי המציאות הכואבת. "גזירות השמד" של ממשלת הזדון של קלגסי לפיד הן מוזיקת רקע בלבד.

החברה החרדית נתונה במשבר קיומי, בדיוק כמו העם היושב בציון בשלהי תקופת הבית השני. זהו משבר מנהיגותי, בו את מקומם של מנהיגים בעלי שיעור קומה מחד גיסא, אך פעילים ומעורבים ושולטים מאידך גיסא, מאיישים לפתע בריוני רחוב וראשי כנופיות.

באורח פלא מתכנסים להם החכמים אל בתי המדרש, ואת סימטאות העיר ממלאים עתה טרוריסטים שעלו לגדולה. אלו משתיתים בציבור את תרבות הסכינאות, אוכלים האחד את השני וקובעים את סדר היום, וחכמי ישראל פוכרים ידים למרום בבתי כנסיות ומקוננים על כי אין לנו על מי להישען אלא על אבינו שבשמים.

קרנבל השמד המשתולל בעיתונות החרדית, ובשיח החרדי בכלל, משרת מטרה אחת בלבד. לא חיזוק והתעוררות בעבודת ה' ולא זעקה כנה מצרת המציק, כי אם אספקה יציבה של דלק לשלטון הסיקריקים.

כאשר החברה נתונה במצור, מאבדת אט אט את יכולתה לכלכל את עצמה, היא עשויה חלילה להביט ישירות אל המציאות ולחשוב שנית על מצבה. האפשרות הזו היא כמובן סכנה קיומית לשלטון הסיקריקים, ומשכך אין להם ברירה אלא לשמר את מצב המלחמה, לטפח עוד ועוד את תודעת הנרדפות.

כך נהגו הסיקריקים בשרפם את אוצרות עשירי ירושלים, כך יטפחו אנשי חמאס את שנאת העם לישות הציונית, וכך מצאנו את עצמנו שטופים בקמפיין אגרסיבי להטמעת תודעת השמד בימים אלה. סדנא דארעא חד הוא. כאשר החברה מתפוררת מבפנים, ההנהגה הבריונית חייבת לנתב את המרמור הציבורי אל אויב מבחוץ.

אמרו לי אתם, האין המלחמה המכוערת נגד מפעלו של הרב לייבל מבני-ברק חיקוי מדויק לשריפת האוצרות? אנו במצור, אין לנו את היכולת להתקיים בסיוע מן החוץ, אך נותרה הזדמנות אחת לאפשר את ההישרדות כמשק סגור: אוצרות העשירים שבתוכנו. אלא שבמעט רווחה תתעמעם תודעת המלחמה והמצע של שלטון הסיקריקים יאבד מתקפו. ומהו הפתרון? שריפת האוצרות! על אפכם ועל חמתכם נכריח אתכם להילחם!

*

הימים הם אותם ימים. תורתו של רבי זכריה בן אבקולס שולטת בכיפה ובריונותם של הסיקריקים מכתיבה את סדר היום הציבורי. דומה כי נגזר עלינו לראות בעינינו את מאורעות החורבן. אך רק דבר אחד חסר כדי להשלים את השיחזור:

קולו של בן זכאי טרם נשמע. עוד לא נמצא המנהיג המפוכח שיכיר בעובדות כמות שהן, יתפוס נכוחה את המציאות המרה - ירושלים חרבה. לא היום, אולי גם לא מחר, אך זמנה תם. אמנם סנדלי חילות רומי עוד לא נעצו את אדמתה, אך יושביה כבר החריבוה בין החומות.

לא קם עדיין החכם שתפיסה ריאלית של המצב תעודד אותו לפעול את פעולת ההצלה - לעזוב את ירושלים ולפתוח את הפרק המזהיר הבא בתולדות עם ה'.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 10:36 לינק ישיר 

והאם כעת החרדים יוכלו להמשיך לילל על ההסתה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 10:49 לינק ישיר 

תמיד, תמיד, הבעיה נמצאת בצד השני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 10:57 לינק ישיר 

תודה רבה לך, מיימוני, בעבור הקול המוסרי, כי השתיקה מדביקה במעשה.

הקיצוניות מביאה שנאה, ושנאה אינה יודעת גבול. 'הגוי אינו אדם', כך מלמדים את הצעירים.  תחילה השנוא הוא העובד הזר, ותג מחיר נגד הערבי, וערבר-ריין בצפת, משם אל השונה בתוכנו, החילוני, הדתי, החרדי, גברים נגד נשים, חצר אחת כנגד השניה, תלמידים שאינם מתקבלים לבתי ספר, אדם לובש מדים, ...

שרשי השנאה מוצאת ביטוי גם בין הכותבים כאן. אנחנו ''עם נבחר'', 'יהודי זו גנטיקה', הדעה שלי היא האמת, לכן 'אתה כופר', 'האם אתה בכלל יהודי?', ...

הו! כמה קל ונעים לשתוק ! זה ההוא, האחר. לבסוף זה אתה.

בגרמניה לקחו הנאצים תחילה את הקומוניסטים,
אני לא הרמתי את קולי, כי לא הייתי קומוניסט,
ואז הם לקחו את היהודים,
ואני לא הרמתי את קולי, כי לא הייתי יהודי,
ואז הם לקחו את חברי האגודים המקצועיים,
ואני לא הרמתי את קולי, כי לא הייתי חבר אגוד מקצועי,
ואז הם לקחו את הקתולים,
ואני לא הרמתי את קולי, כי הייתי פרוטסטנטי,
ואז הם לקחו אותי,
אך באותה עת כבר לא נותר אף אחד שירים את קולו למעני.

דברי הכומר מרטין נימלר

עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 13:06 לינק ישיר 

"אך חמור מכך ועצוב כל כך: הרבנים שתקו! הושלטה תרבות טרוריסטית ברחובה של עיר, וקולם של הרבנים נדם! דמם של בני אנוש הותר - והציבור נקרא להתחזק בלימוד התורה! תענית דיבור בשישי-שבת או ישיבת המשך הזמן. רבונא דעלמא כולא!! היכן האמורא הקדוש שיפלפל באירוניה בשאלה אם שפיכות דמים היא דזילא בעינייהו או שטייגן דשישי-שבת הוא דחמירא??"

הבודד יקר ללבי, אך צר לי שאיני מסכים עם גישתו. אף שכמובן הנחת המוצא שקמפיין החרדקים הוא אחד משיאי הטמטום והרשעות, אני לא חושב שהלגלוג על החלטות של הרב שטינמן להגיב בהתחזקות בששי שבת, פותרת בעיה. ההחלטה של הר"ש בעיני חכמה מאד. שהרי עם כל הכבוד ל"שפיכות דמים הוא דזל", לא היתה כאן באמת שפיכות דמים, במריבות פונוביז' היתה שפיכות דמים הרבה יותר רצינית. ומי שאיחל הצלחה לשני הצדדים היה דוקא ידידינו היקר "הבודד". ההסתה נגד החרדים והמתנחלים בתקשורת החילונית קשה פי אלף מקמפין החרדקים, "שפיכות דמים זל" בתרבות המערבית כבר מזמן, ולא ראיתי שזה מעורר כאב אצל כל הנאורים.

צריכים תמיד להסתכל כמה מטרים קדימה, לא רק על הסנטימטר שלפנינו. מלבד כל החסרונות והבעיות והצרות, ישנה צרה חדשה בעשרות השנים האחרונות: קבוצת חמומי מח בתוך הציבור, שענינה הוא שליטה אלימה במוקדי כח וכבוד. להבדיל מהקנאות והאלימות הירושלמית העתיקה, שענינה סתם שעמום וריקנות פריצת כל חוק ומוסכמה בשם "תנו לנו חופש", הקנאות החדשה היא "תנו לנו שליטה". הקמפיין החרדקי הוא אחת הגרורות של קנאות זו, שהכל כשר בעיניה כדי להשיג מטרה "קדושה". זה מצב נתון, ובתוכו יש גם הרבה תלמידי חכמים ואברכים יראי שמים. איך מטפלים בהם לדעת הבודד? האם במחאות נוראות ופשקווילים? בתביעות משפטיות? את זה עושים בפונוביז' כבר שנים רבות, ולא יוצא מזה שום דבר יותר מאשר "הצלחה לשני הצדדים".

ברגע שרבנים יצאו נגד הקמפיין, זה ימקם אותם באופן אוטומטי כמטרה נייחת לפשקווילים תביעות משפטיות מחאות נוראות לבנים שפוכים וכו', אתה ממשיך במחלוקת, המחאה לשם שמים שלך נופלת לפח. וקמפיין החרדקים יזכה בגיבוי נפלא מגדולי מרביצי התורה שרק רצו למחות כנגד מי שרצה למחות על המחאה החרדקית וכו'. הדרך הטובה ביותר לחתות גחלים על ראשי ה"קנאים", היא להתעלם מהם. כפי שאומר מרן "לא לצעוק אני חזק, אלא לצעוק הקב"ה חזק". הנסיון הראה שאם באמת מרן היה אומר את דעתו האמיתית בענין הקמפינים האלו ושאר ירקות, הוא היה מפסיק להיות מרן, כי האלימות חזקה מהכל. הוא היה תמיד "צד במחלוקת", כפי שאומרים בתקשורת היום על כל משהו שלא מוצא חן בעיני הקריין "שנוי במחלוקת".

היחס לקמפין לא צריך להיות הלכה והוראה ש"הרב פסק שאסור ואני אוחז כמו הרב הזה", (כעין: "השווארמה הזו טעימה, אבל לאחרונה הגאון פלוני פסק שיש בעיה הלכתית ברוטב שלה|), אלא שכל בן דעת יתעלם מקמפין זה מעצמו מחמת שאט נפש. האנשים שאפשרו זאת לילדיהם, הם הם חולי הנפש ששום הוראה של רבנים לא תעזור להם. כי הרי הם קובעים מי הם הרבנים המתאימים, לפי האגו שלהם. ואין פלא שדוקא רבני ה"קנאים" התנערו מהקמפיין, ואף בכתב, וכמובן שגם זה לא הועיל כלום.

השיטה של מרן היא לא להילחם בצד השני, אלא להיות מעליו, כשהוא מנסה לקלקל, אנחנו צריכים לתקן את עצמנו. לא לצעוק ללפיד ובנט "אנחנו חזקים, נפרק אתכם בסיבוב", פגעתם לי באגו אחזיר לכם באימ'שכם, אלא "ה' חזק, אנו פונים אליו, עם ישראל תלוי בה' מאז ומעולם, והוא יפנה אל ה' כשיש לו צרה, ולא אליכם ואל מלקקיכם". אנחנו לא ברי פלוגתא של משרד האוצר, וגם לא של ה"קנאים".

לבי לבי על החייל שנפגע, אבל כמוהו נפגעים כל יום בכל מקום מאלימות פנימית, בצורות כאלו ואחרות של פגיעה. הדרך לטפל בזה היא לא "למחות" כי זה לא עוזר כלום. מנהלי סמינרים לא מקבלים בנות, ושום מחאה לא עוזרת, שום דיבורים של רבנים איתם לא עוזרים, ושום איומים, הם תמיד מוצאים משהו להסתמך עליו. זו טכניקה קלה מאד.

השיטה היחידה היא לתקן, במקום לשבת כאן ולקטר, שאל את עצמך (פניה לכלל, ולא למישהו מסויים) מה עשיתי כדי להעלות את הרמה בחברה, כדי שאירועים כאלו יפחתו. סך הכל, עם כל הכאב, רק מיעוט קטן והזוי מהציבור החרדי מזדהה עם מעשים כאלו. למרבה המזל וההשגוחה אנו מתמודדים עם מיעוט מטורף, ולא עם ציבור מטורף. והדרך להתמודד היא בהעלאת הרמה, בחיזוק היראת שמים והלימוד. במקום לריב עם מטורפים על שליטה בכולל או ישיבה, פתח עוד שלש ישיבות. במקום להרביץ מכות לשבבניק, תרום שעה ביום לחזק בחורים בסכנת נשירה. יש כמובן איזו שהיא מלחמה שכן צריכים לעשות, אבל משאירים אותה לאנשים המתאימים שיעשו אותה מאחורי הקלעים (כל האנשים שעושים מלחמות הם נגועים בשחיתות ובאגו, בכל הצדדים, הם האינסטלטורים שלנו, לפעמים צריכים כאלו שיעסקו בזבל. ההבדל הוא שה"קנאים" רוצים להפוך את כל הציבור לאינסטלטורים וגם לטעון שיש לזה ריח טוב, אההה שמעק איז גיט אפטשי). שום תיקון לא יבא מפרישה, מעוד הכרזת התנתקות, מעוד מלחמה נגד הנלחמים נגד הנלחמים, מגילוי דעת והצהרה ומביטול המבטלים את המבטלים.

קולו של בן זכאי נשמע ונשמע, הוא קורא לכם להתעלם מה"קנאים", כי להילחם בהם אין טעם, תעשו אותם צד שוה. רוצה להכחיד את ה"קנאים"? חנך את הילדים שלך, תרום לסביבתך, כתוב חידושי תורה שפויים והגונים. עודד כל פעילות רוחנית טהורה, והתעלם או הימנע מכל מה שקשור בטיפוח אגו של מושחתים. על ירושלים של ריב"ז השתלטו הקנאים המטורפים, וכמובן שברגע שהם הריחו שהוא אינו זורם איתם הם החליטו שאינו גדול אלא רק בן בטיח ובר גיורא הם מורי מורינו. מי שיכל לבלום זאת היה העם, ולא ע"י מלחמה בקנאים, אלא ע"י התעלות מעליהם, הפיכתם למיעוט הזוי שאף אחד לא נותן לו דריסת רגל. ברגע האחרון זה כמובן כבר היה מאוחר מדי. אבל כאן ועכשיו לא מאוחר.

לפני שאתה מבקש מאתנו לעזוב את ירושלים, תחשוב על מה אתה מוותר. עוד נתגעגע לימים האלו שהקדושה והיראת שמים היו חלק מהשיח ברחובות, כאשר אדם ממוצע יתבייש להאריך בתפילתו, או לעשות חומרא מסויימת, כי כל זה "ענין לזקנים", נתגעגע אני ואתה לימים בהם הלכנו ברחובות בין הקרואנים של "חניכי הישיבות" ומכל חלון נשמע קול לימוד גמרא. על מה שלא חשוב – אפשר להמר. אם יש לך דירה, וגם סכום להשקעות – תהמר על מה שנראה לך. אבל לעולם אל תמכור את הבית שלך, בשביל "השקעות", ולא משנה כמה אחוז תשואה מבטיחים לך. אם אתה בעד גיוס חובה לכל, - גילוי נאות – עליך להכניס את זה בתוך רשימתך ל'ירושלים חדשה'. מה גם שהמשל אינו דומה לנמשל, בימי החורבן: יבנה וחכמיה היו בני ברק, וירושלים של המקדש היתה גוש קטיף. ריב"ז בחר בבני ברק ובשטייגן של ששי שבת, בפרושים ובגזרותיהם, בשמתא ובלייט עלה. ולא בגוש קטיף שחרתו על דגלם את הצלת האומה המדינית ועוד הרבה דברים יפים ונחמדים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 13:06 לינק ישיר 

הקטע שציטטתי מהבודד יצא קטן מדי, הנה שוב:

"אך חמור מכך ועצוב כל כך: הרבנים שתקו! הושלטה תרבות טרוריסטית ברחובה של עיר, וקולם של הרבנים נדם! דמם של בני אנוש הותר - והציבור נקרא להתחזק בלימוד התורה! תענית דיבור בשישי-שבת או ישיבת המשך הזמן. רבונא דעלמא כולא!! היכן האמורא הקדוש שיפלפל באירוניה בשאלה אם שפיכות דמים היא דזילא בעינייהו או שטייגן דשישי-שבת הוא דחמירא??"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 14:08 לינק ישיר 

דרלצ היקר ברור שהצדק איתך בכל הנוגע למקרה הספיציפי הזה, אכן ידינו לא שפכו את דמו, אך אני לא מבין לשאננותך לנוכח אותם מגמות שנאה התופסות מקום מרכזי במחנה החרדי (נכון מכל הכיוונים זה נשמע: צול, חרדק, חרדי חדש, מחבל, שוינע, תפרחניק, אפיקויירעס ואנן לא כי רוכלא) המקרה המזעזע הזה צריך להושיב אותנו השותקים, מול מראה, לזעזע, ולהוביל לחשבו"נ. אוי לנו אם בערים החרדיות הילדים ימשיכו להתנהג בשחיתות וימשיכו למשוך טליתות בגלל פחד רבננו ממחלוקת לשם שמים, מי יקח את הנושא לידיים, המוני הצייתים לכל אופנה מזדמנת?! בני עלייה המועטים אשר קולם לא משתמע?! בבא מציעא נט א:נוח לו לאדם שיבא על ספק אשת איש ואל ילבין פני חבירו ברבים' כחרדי, זה נשמע יותר מפחיד מכבשן האש... נקודה למחשבה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 15:17 לינק ישיר 

מסכים עם כל מילה, אין לי שום שאננות נוכח שכבת הסחי ומיאוס הקיימת במחננו, השאלה היא מה הדרך לתקן את המחנה. ובזה הבאתי את דעת מרן שליט"א שהדרך לתיקון לא עוברת דרך מלחמות נוספות נגד הנלחמים, או דרך הריסת הקיים כדי שאולי יבא משהו טוב יותר (תשאל את לנין).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 18:51 לינק ישיר 

שרבנים ידריכו, יעוררו שיח שפוי, לזה קוראים מלחמת עולם?! לזה קוראים הריסת הקיים?! דומה שהשתיקה הרועמת ועמידתה על הדם היא היא הריסת הקיים, אני טועה? (אני לא בהכרח מבקר את ה'גדולים' יתכן והם שבויים, אך עצם זה שאין קול שפוי כשמצוות דב"א לחבירו נרמסים בחוצות ואין פוצה פה, מעיד על משהו רקוב בתוכנו)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 18:59 לינק ישיר 

מסכים אתך בהחלט, כל תוספת של הדרכה, עזרה, עידוד, החכמה, שמשתלב בתוך החברה החרדית יביא רק תועלת. מה אנחנו יכולים לעשות לשם כך? כמה שעות אתה מתנדב בארגונים שעושים דברים כאלו? (אגב, יש).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 19:01 לינק ישיר 

ולזכותו של הבודד ייאמר שהוא התאמץ והתנדב רבות לעשות דברים המחכימים את ההמון, לפי דעתו, אלא שהוא מהחכמים שמעמידים את העולם על האמת והצדק, ולכן לא ירא לומר מה שנחשב אצלו כאמת. ואילו הציבור העממי יש לפנות אליו בלשונו ולפי רמתו, כדי שלא יתרגז. אם רוצים לעזור לציבור ולקדם אותו ודואגים לו, יש לרדת אליו. אין דרך אחרת. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 19:27 לינק ישיר 

כנסו לדף פייסבוק אחים - אנחנו חרדקים המצב שם לא משהו https://m.facebook.com/home.php?refid=17

תוקן על ידי אלקרטאווי ב- 10/07/2013 19:30:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 19:34 לינק ישיר 

ד_ר_ל_צ כתב:
\ ואילו הציבור העממי יש לפנות אליו בלשונו ולפי רמתו, כדי שלא יתרגז. אם רוצים לעזור לציבור ולקדם אותו ודואגים לו, יש לרדת אליו. אין דרך אחרת. 

תודה רבה לך אח גדול יקר שאתה דואג לנו ולא רוצה להרגיז אותנו, שומר עלינו מפני האמת והצדק כדי שנוכל להמשיך ולהיות 'עממיים', ובגודל טובך אתה יורד אלינו ממרומי שבתך ומקלדתך לשקר לנו בפרצוף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 20:30 לינק ישיר 

איני יודע למה אתה מרגיש עממי כל כך
אבל לא מדובר על שקרים וכנראה אינך מודע לאיזה אירוע התייחסתי בדברי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 23:04 לינק ישיר 

דרל"צ יקירי,

א. אין משמעות לאיפיון הקנאים והאלימים כמיעוט קיצוני בחברה; הרי פשוט שכך הוא. הביקורת היא על החברה שהמיעוט הזה הוא חלק אינטגרלי ממנה, התפתחות אפשרית וכמעט לגיטימית שלה. גם האלימות בבתי-הספר היא תופעת שוליים, ועם זאת אנו מאפיינים אותה - ובצדק, לדעתי - כתופעה חילונית, ומבקרים על כך את החילוניות. המיעוט וקבוצות השוליים הם אחת הדרכים להעריך חברה ולשפטה.

ב. הביקורת הפנים-חרדית אינה ביקורת השוואתית. העובדה ש''שפיכות דמים היא דזילא בעינייהו''' היא תופעה מערבית ישנה אינה מעניינת אותי. אני מבקר את החברה שלי, זו הדוברת בשמם של הערכים בהם אני מאמין. את שאר החברות האנושיות יבקרו אנשיהם שלהם.

ג. ריב"ז לא ביקש להרוס את ירושלים כדי לבנות את יבנה, ולא תפס בעמדה לניניסטית לפיה ככל שיהיה רע יותר כך ייטב. הוא פשוט עמד מול המציאות והבין שבירושלים העסק אבוד. ברגע שזו הנחת העבודה, תחום העיסוק שלו הועתק מהגנה על הישן אל הקמת החדש. זה הכל. לא צריך להכריז הכרזות, לא להילחם, לא לגנות, פשוט לברוח. ללכת אל המקום החדש.

חוסר הסובלנות, תרבות השיח האלים ותודעת הנרדפות ומצב המלחמה בכלל, אלו גורמים המכלים את החברה החרדית מבפנים. שנינו יודעים, כל אחד בדרכו ובנסיונו, כמה היכולת לפעול בצורה חיובית, לחדש ולבנות, בתוך המסגרת הנוכחית כמעט שאינה קיימת. ברשימתי ביקשתי להבהיר אך זאת: העסק כמות שהוא אבוד. לענ"ד, הבשורות הטובות לא תבואנה מתוך המסגרת הקיימת אלא אך מתוך התבדלות והתאפיינות כתופעה חברתית-דתית חדשה. הרצון לבנות רצף רעיוני, מנטלי ותרבותי בין החברה החרדית דהיום לבין נסיונות התיקון הנדרשים עתה, מעקר לדעתי כל יכולת לפעול.

ד. אני מקווה שתסכים למשפט הבא: אין לנו דבר עם החרדיות לכשעצמה. לא התחתנו איתה והיא אינה ערך. החרדיות - כתופעה חברתית - שימשה משך שנות דור כלי יעיל במיוחד להמשך הרצף של תורת ה' ועַם שומרי מצוותיה. לחרדיות היה ערך כאמצעי, ככלי להשגת המטרה האמיתית. ככזו, פג תוקפה. אם הבעיה האמיתית שמטרידה אותך היא מהי הדרך היעילה ביותר לצמיחתו של דור נוסף עובדי אלוקים ושומרי מצוותיו בדרכה של ההלכה - החרדיות אינה התשובה. ההתעקשות לאחוז בקרני מזבח החרדיות היא שימוש בכלי הנשק של הדור הקודם, מבלי להיות קשוב לפשטות המתחדשים בכל יום.

לחברה החרדית דהיום יש מקום משמעותי מאוד בתהליך כינונו של הכלי החברתי החדש הנצרך למען המטרה הגדולה - היא אחד המשאבים האנושיים המשמעותיים ביותר לפרוייקט הזה. אבל הא ותו לא.

ה. התיאור המקונן בסוף דבריך על האוצרות היקרים לנו, עליהם אני מציע להמר לדעתך, אינו הגון במחילה. קריאתי לעשות מעשה ריב"ז לא באה לשרת שום מטרה מלבד שימור האוצרות האלו! אין לי ענין בלאום, בתיקון העולם או בצדק חברתי. המטרה הזו לכשעצמה - קיומה של חברת בני עליה עובדי אלוקים - היא היא המחייבת לזנוח את הקונספט הקיים שבו האוצרות הגדולים מתקיימים רק במעטפת אלימה, לא סובלנית, נבערת (בגירסתה העממית) ומנותקת ממציאות החיים.

ממילא גם ההנגדה בין אז להיום, בין ריב"ז הבני-ברקי והסיקריקים מהגבעות לבין התהליך ההפוך, להבנתך, אותו אני מציע - מופרך מן היסוד. המטרה היתה ונשארה 'בני-ברקית' טהורה, הדרך לממש אותה היא שהשתנתה.

ו. ה'לגלוג' - כלשונך - על הקריאה להתחזק בלימוד התורה, אינו מכוון אל הגראי"ל עצמו (מלבד זאת שהנימה אינה לגלגנית כי אם אירונית; ההבחנה חשובה). וכי אני דורש דבר-מה מתלמיד חכם בשנת המאה לחייו, בעודו מוקף נערים שוטים?? הוא פועל במסגרת הקיים. הביקורת היא על החברה שזה הקול היחיד הנשמע בה. חברה כזו בורחת מן האתגרים האמיתיים אל המחוזות הקלים, אלו שבהם אפשר תמיד להמשיך לקונן. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 23:42 לינק ישיר 

הבית בוער ואתה מדבר על שטויות כמו ארון המקלחת שאיבד את זהרו.
השוליים האלימים אינם הבעיה.

החרדיות כולה רקובה מבפנים מפני שהם העמידו את הטפילות והגנבה מהמדינה כאידאולוגיה נחשקת והכל בשם התורה.

65 שנה הם הולידו ילדים בכמויות על חשבון דמם של אחיהם בעוד הם ישנים בשקט והכל בשם אותה תורה.

החרדים והערבים נזכרים תמיד ביחד,באופן טבעי ביותר,כי השנאה אל שני המגזרים מפעפעת בארץ באותה מידה .החרדים הפכו לאויבי העם.

הדיבור על השוליים הקיצוניים כאילו הם הבעיה - הוא מגוחך.
אלימות השוליים היא רק סימפטום,אפס קצהו של הקרחון.

הבעיה היא במרכז עצמו.המדינה נזכרה לבלום את הסכנה רק עכשו -_בגלל קוצר הראות של מנהיגיה ובראשם בן גוריון.)הלוואי שזה לא יהיה מאוחר מידי .

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בין המצרים תשעג (הבודד, בח"ח)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext