הבודד, אין חכם ונבון כמוך אעיין בדבריך היטב בל"נ למרות שלכאורה אין לי מה לעשות ואיני מסכים עם סעיף ג' וממילא גם לא עם סעיף ו', אני לא מגן על כבודו של הרב שטינמן אלא על דעתו אך הנה בא אפרים בן ומדגים לך עם מי יש לך עסק אין טיעונים באויר כל טיעון מייצג או מיצר אג'נדה אז הנה לך מה מבין אדיוט חרדי לשעבר מצוי (ולצורך הענין לא משנה שמדובר באשה חרדית לשעבר) כשתנסה להסביר לו מה טוב לשמר ומה לא הוא כבר יודע שהבעיה היא עצם זה שיש חרדים בעולם זה החומר האנושי ותעשה משהו.. כמו"כ התנצלות אם היה נראה שאני אומר ביקורת עליך כאדם זו טעות שאני חוזר עליה באופן קבוע (גם יתכן באשכול סמוך חשב שאני מבקר אותו כאדם) לפי הנחתי שאין טיעון באויר, אני מדבר על האוירה שממנה נובע הטיעון ולא על האדם
נשלח ב-11/7/2013 00:19
ולכן איני מסכים עם סעיף ב', קנאות חרדית נובעת מאכפתיות, הדרך הקלה ביותר היא לעקר את האכפתיות, כפי שעשו האירופים כריאקציה ממלחמות העולם. אבל בכך אתה יוצר תרבות אחרת, שתוצאתיה לא יותר מוסריות.
נשלח ב-11/7/2013 12:47
לכבוד מרן,גדול הדור,רבי זכריה בן אבקולס
לכבוד מרן,גדול הדור,רבי זכריה בן אבקולס
"העולם אומרים, אם צדיק עשה עוולה-אז הוא "אויס צדיק"
ואני אומר: הצדיק נשאר צדיק, אבל הוא עשה עוולה"
(חיי מוהרן)
מימיי תמהתי, מה טעם גילגל עליך רבי יוחנן את האישום "ענוותנותו של רבי זכריה בן אבקולס החריבה את ביתנו, שרפה את היכלנו והגליתנו מארצנו"? הרי אינך יחידי בסיפור! העשיר שהלבין את פניו של בר קמצא וגירש אותו מהסעודה-כן בסדר? ובר קמצא עצמו שהלך ומסר מלשינות על כלל ישראל-כן בסדר? ו"רבנן דהוו תמן אשתיקו"-כן בסדר?
אז למה דווקא אתה? שמעתי הרבה תשובות, אבל אגיד לך מה דעתי הקטנה.
במדרש איכה ישנה גירסה אחרת לסיפור. במקום "הוו תמן רבנן ושתקי" – "הוה תמן רבי זכריה בן אבקולס ושתיק".
זה משנה את כל התמונה. מרן.
עשית טעות אחת כאשר שתקת מול הלבנת הפנים של בר קמצא (מהרש"א טוען שהיית מקורב ל"אינשי דלא מעלי" של אותו דור. האם זה נכון?) ואז נותן לך השם ית' הזדמנות לתקן את הטעות: קום והקרב את העגל בעל מום שהביא בר קמצא מהקיסר!
איי,זה לא מתאים ל"פרומקייט" שלך? נו,אז תצום אחר כך ארבעים יום, תעשה גלגולי שלג,תבקש מ"קופת העיר" שיתפללו עליך ארבעים יום בציונו הק' של התנא קמא. ווטאבר.("מאי תקנתיה? ליתיב תענית לתעניתיה") אבל את הקרבן הזה אתה חייב להקריב!
לא הקרבת? כעת נכנסת לחיוב הלכתי לחסל את בר קמצא! "מוייסר"!
"ואם שלש אלה לא יעשה לה"-אז בוודאי ובוודאי נפל עליך כל התיק. מנהיגות פירושה,קודם כל,ליזום ולא רק לתת "ברקסים" על כל צעד ושעל. אם אתה אינך מסוגל להתמודד-זה בסדר, אבל אל תעצור ואל תפריע למי שכן מתמודד בדרכו שלו.
_ _ _
חייב אני להביא שתי דוגמאות, מרן, אם לא עבורך, לפחות עבור משב"קיך וגיחזיך היקרים.
1.במשך שנים רבות טרח ויגע הרב יעקב יוסף על נושא האפליות בסמינרים, לבד. אף רב ואף מרן לא עזר לו. מתי נזכרו לדבר איתו? רק אחרי הבגץ בעמנואל! וגם זה-לא ממש כדי לחסל את הנגע, אלא רק כדי שימשוך את העתירה. איפה הייתם עד אז?
2.ישנו משבר כלכלי בכוללים, זה לא סוד, וזה רק הולך ומעמיק. לצערי הרב-מגיעים מכיוונך מסרים של אי לגיטימציה למסלולי הכשרה מקצועית, שלילה של שירות צבאי לצרכי פרנסה, וכעת גם בזיונות בפועל:"חרדקים"! איזו אלטרנטיבה לפרנסה כן לגיטימית לדעתך, מרן?
_ _ _
כבודו, כמנהג חסידים אקנח בסיפור. קצר וחריף כלגימת וודקה.
(תזמורת! "ארבע בבות" פליז!)
כשהרב בעל ה"תניא" נלקח למאסר הידוע (ממנו השתחרר בי"ט כסלו) הוא שאל את אחד החסידים המסורים לו ביותר-ר' שמואל מונקיס-"מה יהא בסופי?"
ענה לו ר' שמואל:"אם אתה באמת רבי, וכל מעשיך אך ורק לשם שמים, אתה תצא בשלום כמובן. אבל אם משהו אינו נקי אצלך-מגיע לך לשבת במאסר! להרבה יהודים קלקלת את התענוג מהעולם הזה!"
כבוד מרן שליט"א. בבקשה-אל תכעס עלי. הייתי שמח לומר לך את כל זה בארבע עיניים, אבל משב"קיך וגיחזיך –כבר מזמן לא נותנים לי להיכנס. אני סמוך ובטוח שהם עוד יעבירו לך את המסר, בשביל מה יש להם סמארטפונים ואינטרנט?
נשלח ב-11/7/2013 12:48
הבודד העליתי לכאן מאמר שפירסמתי לא מכבר בפורום השכן,שאסור להזכיר את שמו. מוגש לך כמחוות הוקרה,אשמח לתגובות-גם קטלניות.
נשלח ב-11/7/2013 12:57
איך לדעתך איבד ריב"ז את תפקיד המרן, והעם לא שמע בקולו? כשמרן ניסה ליזום נחל חרדי, האם לא נזרק מכיסא המרן לעשרים שנה? אז אולי לא כל דבר אפשר לעשות בכיסא המרן במצב הנוכחי ותחסוך לנו את קשקושי הגיחזי התינוקיים כולל קשקוש משודרג דור 4 של "יש לך גיחזי עם סמארטפון"... בשלב בו עוזבים את הדיונים התיאורטיים האקדמיים ויורדים לחיי המעשה לראות איך אפשר לעשות משהו הוא השלב בו מבינים איך נראים הדברים מ"שם" ואגב, ריב"ז אמנם ברח מירושלים על אלונקת מתים אבל מה שהוא עשה הוא יצירת חברה גלותית אלטרנטיבית ולא להילחם בנלחמים, את זה הוא השאיר ליוחנן בן יוחנן וחנן בן חנן ושמעון בן שמעון
נשלח ב-11/7/2013 13:25
שחור כתום,
אתה בטוח שלא נתנו לך להיכנס?
כל יום פעמיים ביום כל הרוצה יבא וייכנס.
נשלח ב-11/7/2013 13:49
דרלץ וכבר אמרו במדרש רבא (שמות) שאדם אינו חייב לזירה (להנהגה. המקור הוא על הנהגתו של משה) אבל אם ירד אין דרך ביניים, או נוצח או נצוח
נשלח ב-11/7/2013 18:56
דרל"צ,
1. לא ראיתי בדבריך ביקורת אישית וא"צ להתנצל כמובן.
2. אכן, זו סכנה האורבת לפתחה של כל ביקורת פנימית - תמיד יבוא השוטה או הטועה שיתפוס את הביקורת על הצורה כביקורת על התוכן. לכן מה? וכי יאבד עולמו מפני השוטים?! כתוב והרוצה לטעות יבוא ויטעה. בעיניי, המסר החשוב ביותר הוא זה הנועד לאותם אנשים יקרים המבקשים לשמור על התוכן בכל לבם, שיידעו שניתן לבקר, גם קשות, את הצורה. אם אתה מוצא את כתיבתך כאן ובמקומות אחרים כחינוכית, לענ"ד זהו קהל היעד שלך; על המבעטים תוותר מראש.
3. קנאות היא אמנם תוצאה של אכפתיות (כאשר היא כנה, כמובן), אבל בקנאות החרדית יש גם מרכיב נוסף. היא נובעת מהעתקת עיקר תשומת הלב מעולמו של האינדיבידואל הדתי אל המרחב הציבורי והממד הקולקטיבי של חברת שומרי המצוות. ההעתקה הזו גררה איתה מעבר משיח דתי מהותי לשיח חרדי צורני. תהליך החינוך ועיצוב האישיות של הפרט הולך ונהיה תהליך חיברות בלבד, השתייכות אל הכלל כשהיא חזות הכל הדתי. מבחינה פילוסופית, משמעות השינוי הזה חמורה מאוד, כיון שהקנאות מאבדת את כל ערכה הדתי והיא הופכת שוות ערך למאבקם של תושבים באיזור תעשייה מעלה עשן הקרוב לביתם. כאשר מאבקים כאלו נערכים כביכול בשמו של האלוקים הרי זה חילול השם.
לענ"ד זהו שורשה של הדחייה שרבים חשים כלפי ההתנהלות החרדית הציבורית. התחושה שהקול הדתי אינו כן.
ביבנה של תשע"ג ההפנמה העמוקה מהחורבן תהא שכבר לא ניתן לחלום על ירושלים מאוחדת, קהילה בנויה לתפארה שאין פרץ ואין צווחה יוצאת בה. ביבנה הותרה הרצועה וטיפוח חיי תורה ויראת-שמים ייעשה בדגש על הממד האישי המופנם של הפרט. חכמי יבנה האכפתיים, הקנאים בפוטנציאל, ינתבו את שאיפותיהם אל המרחב הפרטי שלהם ושל כל המצטרפים אליהם מבחירתם האישית, ויזנחו - לפחות לפי שעה - את התקוה להשתית חברה ממוסדת ובעלת מנגנוני שליטה ופיקוח על מצבו הדתי של הכלל. פשוט מפני שזה כבר לא עובד, וחכמי יבנה - כזכור - ממוקדים מאוד במטרה ומתאימים את עצמם מיד לכל סיטואציה חדשה.
שחור_כתום,
איני מזדהה עם סגנון דבריך ואיני רואה אותם כלל כהמשך טבעי לדבריי שלי. איני מקבל את הקונספירציות על הרבנים העושים מניפולציות בצאן מרעיתם ומקלקלים להם את תענוגי העוה"ז על חשבונם, ומכל מקום, וחשוב מכך, איני עוסק בהן. אני מבקש להתמקד באשר ניתן לעשות כעת, מתוך הצבעה על הבעייתי או השגוי כיום, לא על הפסול או מרושע שאיני יודע אם הוא קיים ואין זה מענייני.
גם לשונך: "איי, זה לא מתאים ל"פרומקייט" שלך? נו, אז תצום אחר כך ארבעים יום..." מקפלת בתוכה עמדה שאני שולל מכל וכל, והיא זלזול ברצינות השיקולים ההלכתיים של ר"ז בן אבקולס. אתה בעצם פונה לר' זכריה באמירה 'תפסיק לבלבל אותי עם השגיונות ההלכתיים שלך'. זו ביקורת שאינה מקבלת את המצע העקרוני של בן-אבקולס וממילא היא איננה רלוונטית. ר' יוחנן המאשים את ר' זכריה בשריפת היכלנו מבקר אותו בביקורת פנים-הלכתית, כמי שעולם ערכיו שווה לעולם ערכיו של ר' זכריה.
נשלח ב-11/7/2013 19:43
המציאות עד היום הוכיחה שכל המשכילים כביכול ירדו והורידו איתם לשאול תחתית את אלו שנהרו אחריהם .
גדולי ישראל לעומת זה ראייתם ארוכה .
אף שלפעמים נדמה לנו מהלכיהם כחסרי הבנה .
צדיק צופה למרחוק .
אנו לא מסוגלים להבין את עומק הבנתם ומרחק ראייתם .
כל מה שהם עושים נעשה בשביל לשמור על הגחלת היהודית גם בזמנים חשוכים בו אנו נמצאים היום .
כל אחד מחזיק את עצמו מבין בכל דבר ולא מהסס לשלוח את חיציו נגד ההנהגה הגדולה של הציבור החרדי .
מה לנו ולהגיגיהם ?
נשלח ב-11/7/2013 20:08
צדיק צופה לרחוק? ראינו את צפיתם לרחוק של הצדיקים לפנ 70 - 80 שנה. הם צפו כל כך רחוק שבינתיים נהרגו ונרצחו מיליונים שהאמינו בצפיותיהם הרחוקה.
נשלח ב-11/7/2013 21:33
כיון שניתנה רשות למשחית שוב אינו מבחין בין צדיקים לרשעים .
הם מנסים למנוע את מלאך המשחית .
נשלח ב-11/7/2013 21:35
הבודד, הרבה ממה שכתבת נכון וצודק, אבל יש בעיה. לפחות בתפיסה החרדית בתוכה אנו חיים, אין צורת חיים אחרת, מלבד זו החרדית הבדלנית, שמאפשרת לאדם להיות עובד ה'. אכתוב לך מהרגשותי. אני לא מרוצה מהחרדיות, היא מעיקה עלי ואף שנואה עלי. אבל אני כן מרוצה מהדת (באופן כללי עכ"פ) וכן רוצה שאני וילדי וכו' נהיה עובדי ה' באמת ובתמים, אנשי אמונה עמוקה וחזקה, אנשי תורה, אנשי מוסר, אנשים שאכפת להם מדקדוק ההלכה. אני מסתכל סביבי, ומנסה לבחון באובייקטיביות עד כמה שאני יכול, באיזו חברה גדלים אנשים כאלו? בחברה החרדית גדלים אנשים כאלו, בהחלט. נכון, עם חסרונות גדולים שנובעים מחרדיותם ומפריעים לי מאוד, אבל עובדי ה' ברצינות, כן. הסתובבתי כמה שנים טובות בעולם הישיבות, הסתובבתי קצת גם ברחוב החרדי, אני מכיר את העסק. יש אנשים כאלו שכמוהם אני רוצה שילדיי יהיו. אז בחברה הדתית לאומית מצאתי עד עתה שתי קבוצות שנראות בעלות פוטנציאל כזה, האחת היא הרוחניקים עם כיפות הצמר ופאות עבותות, והשניה היא הגושניקים המודרן-אורתודוקסים שיש בהם אנשים רציניים ואחראים. אבל, אז אני עובר לי במדרחוב בן יהודה בירושלים לעת ערב, בתחילתה של חופשה כשהרחובות עמוסים וגדושים בכל מה שנוגד את שאיפותי, ומבחין במרכז המדרחוב בנוער מאחד הישובים העורך התרמה למען ארגון חסד כלשהו, ומבצע פעלולים וריקודים וכדו' לקול צחוקן של נערות חמד המשתעשעות עם הנערים וכו'. ואני מבין שזה, במגזר החרדי, לא יכול לקרות. כי לא מדובר על שוליים, ולא על פאשלות, ולא על כאלו-שלא-הצליחו. אלא בציבור האיכותי, הלכתחילה, שמשום מה סבור - ואין לי באמת הבנה בהלך המחשבה המוביל אותם - שהתנהגות כזו היא בסדר, והיא תואמת את עבודת ה'. אז בעיני היא לא בסדר, והיא נוגדת את מה שאני רוצה שילדיי ונכדיי יהיו, אז אין לי ברירה אלא להתכנס בתוך המגזר החרדי ולנסות לתקן מהבית את מה שמקלקלים בחיידר. מה לעשות, יש לך רעיון? אתה מתכנן הקמת חברה חדשה? הלואי ויכלה לקום, אבל לא נראה שזה קורה, בודאי לא כזו שתהיה מוצלחת יותר מאלו הקיימות.
נשלח ב-11/7/2013 21:38
אצל המזרחיים - דברים שאצלנו זה קו אדום אצלם לא מובן מה הבעיה בכלל .
כגון ישיבה וריקודים מעורבים .
נשלח ב-11/7/2013 21:46
אייזין, ה"גיבוי" שלך לא עוזר לי. סגנון כמו שאתה מציג (אין לי מושג על האדם אלא על דבריו) מעיק עלי אפילו יותר מריקודים מעורבים.
נשלח ב-11/7/2013 23:30
"הבודד, אין חכם ונבון כמוך אעיין בדבריך היטב בל"נ "
הדביל מספר אחד בפורום הדר לץ עם הראש המלוכלך שמחכה כל הזמן לראות אשה מתכופפת קובע שאין חכם יותר מהבודד. והבודד בטח מבסוט עד הגג של כויילל מיישורים.